אוכל ספרדי – חלק ב':
לאכול בזול
מאת: יונית אבני


לאורך שנים ארוכות הייתה ספרד אימפריה עשירה ומפוארת. מעצמה ימית, שמגלי ארצות יצאו מנמליה בימי תור הזהב. על כך יעידו המבנים, הארמונות, הכנסיות, המסגדים ושפע הגנים המוצלים. אבל האיכר, הפועל, הסוחר והאיש הפשוט, אלו לא היו עשירים כלל. חלק ניכר מתושבי חצי האי האיברי היו עניים, אפילו עניים מרודים. אין זה פלא שחלק ניכר מהאוכל הספרדי מתבסס על המוצרים הטבעיים של הארץ, והוא אוכל זול ומשביע.


בשר מיובש בחנות
בשר מיובש בחנות "מוזיאו דל חאמון", משמרים בקיץ עבור ימי החורף הקרים (צילום: יונית אבני)
 
הכתבה הראשונה בסדרה, אוכל ספרדי: טאפאס ופאייה, עסקה במאפייני המטבח הספרדי ובשניים מהבולטים במאכליו: פאייה וטאפאס.
כתבה זו, השנייה בסדרה, תעסוק במאכלים שנולדו אצל פשוטי העם הספרדי והפכו לנכס צאן ברזל של הקולינריה הספרדית והעולמית.
 
פלפל אדום מתיבש בשמש הספרדית פלפל אדום מתיבש בשמש הספרדית
פלפל אדום מתיבש בשמש, שימוש במוצרים הטבעיים של הארץ (צילום: יונית אבני)
 

 ברירת מחדל



לאכול בזול – מרק קר ומשביע ביום קיץ חם

האוכל הספרדי מושפע מאד ממזג האוויר החם רוב ימות השנה. אין זה פלא שבאנדלוסיה בדרום ספרד, יחד עם שכיות החמדה הארכיטקטוניות והערים העתיקות, בכל מקום אליו תגיעו בקיץ, תמצא מרק גספצ'ו (Gazpacho). זהו מרק קיצי קר ומרענן, עשוי עגבניות, מלפפונים ובצלים, מעורבב עם שום, לחם, שמן זית וחומץ.

על מקורו של המרק קיימות מספר תיאוריות, אבל נראה שהמקור הוא ערבי והוא הגיע לספרד עם המורים, או אולי אפילו קודם לכן עם הרומאים. מרגע שהגיע לספרד, התביית מרק הגספצ'ו באזור אנדלוסיה ונוסף לו גם חומץ. מאוחר יותר, כשחזרו המגלים מאמריקה, נוספו לו גם העגבניות. המרק היה מקובל בעיקר אצל החקלאים בשדות, שהיו מפסיקים לעבוד בשעות הצהרים הלוהטות ומקררים את גופם במרק שנשאו עימם מהבוקר. למרק צירפו כמויות גדולות של לחם, שטבלו בתוכו, שיהיה משביע.
 
הגספצ'ו, כמו לא מעט תבשילים בספרד, מבוסס על בישול ארוך, כזה שעקרת הבית הספרדייה יכולה להכין מכל הירקות בגינתה ו"לשכוח" על האש לשעות ארוכות.
 
מרק גספצ`ו, מרק קר בקיץ הספרדי החם
מרק גספצ'ו, מרק קר בקיץ הספרדי החם (צילום: Boca Dorada)
 

לאכול בזול – "שקשוקה" ספרדית

פיסטו מאנצ'ולו (Pisto Manchego) הוא מאכל אופייני למרכז ספרד ובעיקר לנפת לה מאנשה (La Mancha), הסובבת את מדריד ודרומה. הוא עשוי מירקות מקומיים, בהתאם לעונות השנה – עגבניות, חצילים, בצלים, קישואים, המתבשלים שעות רבות. לרוב הוא מוגש עם ביצה מטוגנת מעליו, וכמובן לחם לטבול ברוטב האדום העסיסי.
 
אותו מאכל, כאשר הוא נודד לעיירות החוף הבסקי בצפון, מקבל את השם המקומי פיסטו אה לה בילבאינה (Pisto a la Bilbaína). כאן הוא מורכב בעיקר מפלפלים אדומים ועגבניות, המבושלים בבלילה אחת עם הביצה  והנה שיטת "השקשוקה הספרדית".
 

לאכול בזול – הכול בקדרה אחת

פאוורה אסטואריאנה (Fabada Asturiana) הוא תבשיל קדרה בבישול איטי, המזכיר את החמין היהודי או הקסולה הצרפתי. התבשיל מכיל שעועית, נקניקי צ'וריסו, תפוחי אדמה, בתוספת כל מה שיש בשדה בתקופה זו של השנה. התבשיל מוכן בכלי חרס, או כלי אחר לבישול איטי, והתוצאות דומות לאלו של אכילת צ'ולנט ומאכלים כבדים אחרים...
 
בגלל מרכיביו מצרפים אליו סיידר מקומי, או יין אדום, כדי להחליק את הקדרה במורד מערכת העיכול. ניתן למצוא אותו בעיקר באזור אסטוריאס (Asturias) בצפון ספרד.
 
פאוורה אסטואריאנה, תבשיל קדרה בבישול איטי
פאוורה אסטואריאנה, תבשיל קדרה בבישול איטי (צילום: Juan J. Martínez)
 

לאכול בזול – טורטייה ספרדית

מי שמכנה חביתה את הטורטייה הספרדית (Tortilla a la española), מעליב אותה עלבון של ממש (הספרדים אומרים טורטידה). נכון שהיא מזכירה חביתה ויש בה ביצים, אבל היא מורכבת בעיקר מבצלים, תפוחי אדמה, שום, הרבה שמן זית והמון כבוד לאומי. הטורטייה הספרדית נקראת גם טורטידה דה פאטאטס (Tortilla de patatas), כלומר "טורטייה של תפוחי אדמה".
 
הטורטייה מיוחסת לגנרל שהנהיג את צבא המורדים הספרדי. גרסאות שונות של המיתוס מעידות על המחסור במזון בתקופת המצור על בילבאו (Bilbao) בשנים 1876-1872, והצורך להאכיל את החיילים. אחת הגרסאות מספרת על טבח צבאי, שהכין חביתה עם תפוחי אדמה (Tortilla de Patatas). גרסה אחרת מספרת על עקרת בית ענייה, שאותו גנרל התארח בביתה. היות ובבית היו רק מעט תפוחי אדמה ובצלים, היא הביאה כמה ביצים מהלול שבחצר, וכך יצרה את התבשיל שהשביע את הגנרל.
 
 
כך תכינו טורטידה דה פאטאטס  טורטייה ספרדית (סרט וידאו)




לאכול בזול – משמרים ומייבשים הכול

מאכלים רבים בספרד מבוססים על שימור בשר או דגים בעונת הקיץ, כשיש שפע של מוצרים, ושימוש בהם בחורף.
 

דג בקלה משומר

לאורך חופי הים של צפון ספרד, אפשר למצוא הרבה דייגים והרבה דגי בקלה. בחורף השתדלו הדייגים להימנע מלצאת לים הסוער. בקיץ, כאשר דגו הרבה יותר ממה שיכלו לאכול, היו דואגים לעשן או להמליח את הדגים, וכך לשמר אותם לחורף. הדגים היו מומלחים ומיובשים מחוץ לבית, באוויר הפתוח, בעזרת רוח הים והשמש, על לוחות עץ או עלים גדולים. השימוש במלח לא היה נפוץ עד המאה ה-17, בשל מחירו הגבוה. הדגים המשומרים שימשו גם את יורדי הים ומגלי הארצות הספרדים, במסעותיהם הארוכים. לא מפתיע שהמאכל הטיפוסי לאזור זה, הוא דג בקלה משומר ברוטב עגבניות. אחרי ששומרו ואוחסנו בחורף מבושלים דגי הבקלה ברוטב עגבניות ורוטב פלפלים.
 
מחופי הים הארוכים של ספרד
חופי הים הארוכים של ספרד מלאים בהרבה דייגים והרבה דגים (צילום: יונית אבני)
 

חזיר משומר

ברחבי ספרד ניתן לראות הרבה מוזיאו דל חאמון (Museo del Jamon), שאין להם שום קשר למוזיאון (אולי מלבד הכבוד שנותנים לחמון). אלו הן חנויות עם גושי בשר משומר, התלויים אחר כבוד מהתקרה. באזורים ההרריים משתמשים בבשר החזיר השופע ועושים ממנו נקניק משומר – חמון (Jamon). לחמון הספרדי שני סוגים עיקריים: החמון ההררי (Jamón Serrano), המיוצר מחזיר שגדל בהרים, והחמון האיברי (Jamón ibérico), המיוצר מחזירים מגזע איברי שחור.
 
בתהליך היצור מיובשים גושי הבשר במלח במשך שבועיים. בקיץ, כאשר חם מאוד, יש צורך בכמויות גדולות של מלח כדי לזרז את ייבוש הבשר לפני שיתקלקל. לאחר מכן משאירים את הבשר להתייבש במשך ששה שבועות נוספים. רק אז מתחיל תהליך השימור, והוא נמשך עוד 12 חודשים עד 36 חודשים (תלוי במידת היישון). גושי הבשר המומלחים נעטפים בפיסות בד גדולות ונתלים במרתף הבית לשימור. חברים וקרובי משפחה המגיעים לביקור, מוזמנים להציץ במרתף, להסיר חלק ממעטפת הבד ולטעום את הבשר בתהליך היישון.
 
חנות מוזיאו דל חאמון, בשר חזיר משומר, ספרד
חנות מוזיאו דל חאמון, בשר חזיר משומר (צילום: יונית אבני)
 
לא רק האיכר הספרדי אוכל בזול, גם התייר המזדמן לספרד, על חבליה השונים, יכול למצוא אוכל שווה לכל כיס ולכל בטן. מומלץ לטעום ולהתנסות בחוויה.
בתאבון!
 
הכתבה הראשונה בסדרה: אוכל ספרדי: טאפאס ופאייה
 


יונית אבני אודות הכותבת
יונית אבני, תופרת טיולים - ייעוץ והתאמת מסלולי טיול מותאמים ללקוח באירופה. שירות וליווי אישי בהכנת מסלול הטיול, למשפחות, זוגות ויחידים, מותאם לתקציב, יכולות והעדפות אישיות. באתר הבית של יונית מידע רב על יעדים בהם טיילה, וצרורות של טיפים להתייעלות בטיולים. דוא"ל yonit@yonitour.co.il

יונית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר