אתרי "חובה" בהולנד – חלק ב'
מאת: יונית אבני


בכתבה זו נבקר בטחנות רוח הולנדיות, נלמד על חשיבותן בייבוש הים ומה הם פולדרים, נשוט בתעלות הרבות של הולנד ולסיום גם נטעם מעט תרבות, אחרי שבכתבה הראשונה בסדרה ביקרנו בשווקי גבינה, צפינו בפריחת הצבעונים המרהיבה, רכבנו על אופניים וצעדנו בקבקבי עץ.


אמסטרדם, הולנד 
העיר אמסטרדם על שלל תעלותיה, כאן מתחיל כל טיול באמסטרדם    (צילום: Michael Luenen)
 

טחנות רוח לייבוש הים

כשאומרים "הולנד" האסוציאציה הראשונית אצל רבים היא טחנות רוח. ההולנדים בנו טחנות רוח מזה שנים רבות, וטחנות הרוח בנו את הולנד, ומדוע? כי ללא טחנות הרוח לא היה יכול להתקיים פרויקט ייבוש הים.

הטחנות התחילו כטחנות לטחינת תירס, ניסור עץ ואפילו למטרות תעשייתיות. למרות הפיזור הגדול שלהן ברחבי הולנד, טחנות הרוח ההולנדיות היו די פשוטות ואפילו פרימיטיביות. לבנייתן השתמשו במפרשים עשויים מבד קנבס, ובני אדם הזיזו את כנפי הטחנה לכוון הרוח המשתנה. טחנות אלו שונות בתכלית השינוי מהטחנות האנגליות הממוכנות שנבנו באותה תקופה, בהן השתמשו במפרשי מניפה ותריסים לכוון את הרוח.
 
בתקופת תור הזהב של הולנד (מאה 17-18) היו בה 1,150 טחנות רוח פעילות, שכל מטרתן הייתה לווסת את גובה פני הים ולמנוע את הצפת הארץ. לאורך השנים הטחנות החלו לשמש גם להעברת מסרים והודעות  צורת הצבת הכנפיים שימשה כסימן מוסכם, כמו למשל, סימן להפסקה או הודעה על אירוע משמח. בתקופת מלחמת העולם השנייה, סימנו ההולנדים בעזרת כנפי הטחנות סימנים שונים לטייסי צבאות בנות הברית.  
 
פעם בשנה, בחודש מאי, מתקיים בהולנד "יום טחנות הרוח", בו במהלך יומיים פתוחות לביקורי הקהל למעלה ממחצית טחנות הרוח במדינה. האתרים הטובים ביותר לראות בהם את תחנות הרוח הם:
קינדרדייק (Kinderdijk), 60 קילומטרים דרומית-מערבית לאוטרכט, בה הוקמו 19 טחנות רוח, בשנת 1740, שתפקידן היה לשאוב את המים מהשטחים שיובשו (פולדרים) ולהעבירם אל הנהר הסמוך. זהו הריכוז הגדול ביותר של טחנות רוח בהולנד ובהן גם כמה טחנות פעילות עבור התיירים.

קינדרדייק, הולנד 
קינדרדייק, הריכוז הגדול ביותר של טחנות רוח בהולנד ובהן גם כמה טחנות פעילות עבור התיירים    (צילום: FeelHype)
 
זנסה סכאנס (Zaanse Schans), 20 קילומטרים צפונית לאמסטרדם, הוא מוזיאון פתוח בו ניצבות 8 טחנות רוח, שניתן לראות כיצד הן פועלות. עוד טחנה מעניינת היא טחנת דה פלק (Molenmuseum de valk) בעיירה ליידן (Leiden), טחנה נהדרת ליד אלקמאר (Alkmaar), והטחנה במוזיאון הפתוח בארנהם (Arnhem Openluchtmuseum).
תחנות רוח, המוזיאון הפתוח זנסה סכאנס, הולנד
אחת משמונה תחנות רוח במוזיאון הפתוח זנסה סכאנס (צילום: כרמית וייס)
 

 ברירת מחדל



פולדרים ויבוש הים

יש סיבה למשפט "אלוהים ברא את העולם וההולנדים בראו את הולנד". בעבר הלא כל כך רחוק 40% משטחה הנוכחי של הולנד היה ים. גידול האוכלוסייה, הצפות תכופות והיעדר שטחים לחקלאות, הביאו את ההולנדים לצורך להלחם בים ולייבש אותו.
 
הצורך בפתרון מסיבי התגבר לאחר שב- 1953 התרחש אסון, כאשר נהר סחלדה (Schelde) בדרום הולנד שטף אל מותם 1,835 איש. האסון הוביל לפרויקט הדלתא הדרומית של הולנד – פרויקט אדיר השקעה וממדים. הפרויקט ראוי לביקור אם מגיעים מהולנד לבלגיה, או מטיילים דרומית לרוטרדם בנפת זילנד (Zeeland). סכר הדלתא הדרומית הוא מעין שער עצום ממדים, המורכב מ- 4 סכרים גדולים ועוד כ- 60 סכרים קטנים, והוא נפתח כאשר יש חשש להצפה. זהו פרויקט מרשים בהיבט ההנדסי שלו.
 
ההולנדים חרדים שהמדינה תמצא עצמה בוקר בהיר אחד במעמד של אטלנטיס החדשה, היבשת שנעלמה. הציניקנים ההולנדים אומרים שהולנד היא "מדינה זמנית" ולא ברור מה יחסל אותה קודם, האיסלם המתפשט או הים. מה עשו ההולנדים? בנו פולדרים – אדמה נמוכה מגובה פני הים, מוקפת סכרים, אשר רמת המים בה נקבעת באמצעות מערכת משאבות וסכרים.
 
כ- 40% משטחה של הולנד נמצא מתחת לגובה פני הים. הערים ההולנדיות ששמותיהן מסתיימים בהברה "דם", משמעות שמן היא תמיד "העיר שליד הסכר", כמו אמסטר-דם – העיר שליד סכר נהר אמסטל. עודפי המים מהפולדרים מוחזרים אל הים, ולכן כל הולנד מרושתת בתעלות המחוברות אל הפולדרים המרכזיים. אזורים שלמים הם תולדה של ייבוש חבלים וימות שלמות, כמו למשל החבל הצפון מזרחי פלבולנד, שנוצר מייבוש זאודרזיי (הים הדרומי).
 
אחד הסכרים הידועים ביותר הוא הסכר הגדול אפסלאודייק (Afsluitdijk), בצפון הולנד, שהוא אטרקציה תיירותית לכל המבקר במדינה. זהו סכר שאורכו 30 קילומטרים ורוחבו 90 מטרים, שעליו נבנה כביש, שהוא מעין "כביש על המים", המקשר את צפון מערב הולנד ופריזלנד.
בהולנד עוד עשרות כבישים-סכרים קטנים יותר ומעניינים לא פחות.
על אתרים נוספים בהולנד - כתבת טיול כוכב מאמסטרדם
 
הסכר באפסלאודייק, הולנד
הסכר באפסלאודייק, אורכו 30 קילומטרים ורוחבו 90 מטרים -
עליו נבנה כביש, שהוא מעין "כביש על המים", המקשר את צפון מערב הולנד ופריזלנד
  (צילום: CreativeNature_nl)
 
 
לאורך השנים הייתה הולנד מעצמה ימית עם צי משמעותי וקשרי מסחר ברחבי אסיה הרחוקה. היא גם הייתה אחת ממעצמות הדיג. לכן לא פלא כי הולנד מקדשת את העיסוק במים, שאיבתם, ספנות וכל הקשור בים וייבושו. בלילסטאד (Lelystad) ניתן לראות את בטביה (Batavia Werf), אחת מאוניות צי הסוחר ההולנדי, בדיוק כפי שהייתה במקור. בסמוך אליה נמצא מוזיאון כיבוש הים (Nieuw Land Polder Museum).
 
ברוטרדם נמצא מוזיאון הרציפים Havenmuseum, מוזיאון פתוח ברציף הנמל, וכן מוזיאון "סגור", המעניק למבקרים את חווית החיים בתוך ספינות מסחר. אפשר לראות את החדרים השונים ,שחזור חיי המלחים, חדר אוכל ובובות בדמות אדם להמחשה. כמובן שגם הצד המכני של הפעלת האונייה לא נפקד וניתן לראות את חדר ההגאים, המנוע וכל השאר.
 
הולנד מיובשת אבל כולה מים  מהפולדרים שעוצרים את השטף, התעלות שאפשר לשוט בהן, טחנות הרוח שנועדו לעצור את המים, הקבקבים שהולכים בהם בגלל המים, הצבעונים שפורחים בה בשל שפע המים והפרות ההולנדיות שמניבות את הגבינה ההולנדית הטובה כל כך. לבסוף, חלילה לפספס את פסלו של הילד שהציל את הולנד והחזיק את האצבע בחור בסכר, כשראה את הגאות המתקרבת. העובדה כי הסיפור אמריקאי ובכלל לא היה ילד כזה, לא צריכה לקלקל את המיתוס, שגם ההולנדים אימצו באהבה. הפסל, המכונה "הגיבור מהארלם" (The Hero of Haarlem) נמצא בכפר Spaarndam כ- 8 קילומטרים צפונית להארלם.
 
פסלו של הילד שהציל את הולנד, בכפר Spaarndam
פסלו של הילד שהציל את הולנד, בכפר Spaarndam  (צילום: Hanno Lans)
 



שייט תעלות בהולנד

הולנד כולה מחורצת תעלות ששימשו מאז ומתמיד לתעבורה וניקוז – בחלק גדול מהן ניתן לשוט. אמצעי השייט יכולים להיות החל משייט בספינה עם הסברים (מוקלטים) על הבתים לצד התעלות, או שייט בנמל אמסטרדם או נמל רוטרדם, שהוא אחד הנמלים המודרניים והגדולים שקיימים כיום, שייט באמצעות אופני תעלה (קנאל בייק), שייט בספינת פיצה או שייט בספינת פנקייק, בהן תתקשו מאד לשמור על המשקל...
 
כמעט בכל עיירה בהולנד תמצאו תעלות בהן תוכלו לשוט. שייט תיירותי ניתן לבצע באמסטרדם, אוטרכט (Utrecht), נמייכן (Nijmegen), אמרספורט (Amersfoort) וערים ועיירות נוספות. באמסטרדם לא פחות מ- 100 קילומטרים של תעלות, 90 איים ו- 1500 גשרים, אשר הקנו לה את הכינוי "ונציה של הצפון".
מדריך לשייט תעלות בנהיגה עצמית  |  שייט תעלות בהולנד - המסלול הצפוני
 
שייט תעלות באמסטרדם
שייט תעלות באמסטרדם, סירות מכל המינים והסוגים (צילום: כרמית וייס)
 
 
אבל השייט האטרקטיבי ביותר הוא השייט העצמאי, אתם שוכרים סירה קטנה ומשיטים אותה לבד. אחת העיירות הנחמדות לשייט כזה היא העיירה חיטהורן (Giethoorn), השוכנת 120 קילומטרים צפונית-מזרחית לאמסטרדם. בעיירה אין כבישים (או לפחות לתיירים לא מספרים עליהם...) וכל התנועה מתבצעת בסירות מנוע, שאפילו ילדים יכולים לנהוג בהן. השייט בין הבתים המטופחים, הגינות הפורחות וגשרי העץ המקסימים, הוא חוויה מרגיעה מאין כמוה.
 
המקפידים במצוות שייט יבחרו שייט תעלות עצמאי ביאכטה, למשך שבוע בו חיים על הספינה ונודדים עימה בין כפרים שונים בהולנד.
שייט תעלות בהולנד - המסלול הדרומי
 
שייט תעלות בחיטהורן
חיטהורן - התנועה מתבצעת בסירות מנוע, שאפילו ילדים יכולים לנהוג בהן  (צילום: Frans Peeters)
 
חיטהורן - מלון ומסעדה מומלצים, הולנד
חיטהורן – אל תפספסו את המסעדה המדהימה של מלון די דאמס ואן-דר יונגה!
אם תהיו בני מזל תוכלו גם להישאר לישון כאן (רצוי לשריין מקומות מראש) ולטייל באופניים ובסירה של המקום
   
(צילום: 
De Dames Van De Jonge Hotel Restaurant)
 

לסיום קצת מורשת ותרבות

בניגוד למדינות אירופאיות אחרות, הולנד צנועה מאד בארמונותיה ומבצריה. אפשר לראות את ארמון המלכה שבכיכר דאם (Dam) באמסטרדם, או ארמון הט לו (Paleis Het Loo) ליד אפלדורן (Apeldoorn), את הארמון במאיודן, ואת המצודה בנארדן, כמו את הארמון בהאר.
 
באותה מידה שהמלכים והרוזנים היו צנועים (יחסית לאירופה של המאה ה-16-17) הם השקיעו את מיטב כספם בטיפוח אומנים, ולא פלא כי אסכולת אמנות שלמה צמחה בפלנדריה (בלגיה-הולנד של היום). המוזיאונים החשובים לאמנות בהולנד הם: רייקס מוזיאון (אמסטרדאם), מוזיאון וון גוך (אמסטרדאם), מוזיאון קרולר מולר (ליד ארנהם), מוזיאון פרנס האלס (הארלם), מוזיאון פאן באומינכן (רוטרדאם).
 
גם כנסיות אינן הצד החזק של הולנד הפרוטסטנטית הצנועה, אבל בכל זאת כדאי לבקר במגדל הדום באוטרכט, הנותן נקודת תצפית יפה על הסביבה, או העוגב של כנסיית באבו הקדוש בהארלם (Haarlem) וכמובן לא נקפח את הכנסיות של אמסטרדם.
 
נערה עם עגיל פנינה, של יאן ורמר במוזיאון Mauritshuis שבהאג
נערה עם עגיל פנינה, ציור של יאן ורמיר המוצג במוזיאון Mauritshuis שבהאג

כתבה על העיר דלפט והנערה עם עגיל הפנינה
 

לא שכחנו את הטבע והילדים

הולנד נפלאה גם לטיולי טבע. למרות שהיא שטוחה יש בה מרחבים עצומים של שלווה ירוקה, לא מעט יערות ופארקים, דיונות חול, איים עם ציפורים וחיות ים, שמורות טבע לאומיות והרבה יחס של כבוד לעלווה הירוקה שמכסה את כל הולנד.
 
אבל יותר מכול  הולנד נוצרה בשביל ילדים, ובעיקר בשביל הילדים הישראלים שלנו. הולנד שופעת אתרים ממוקדי ילדים (בכל גיל), החל מפארקי שעשועים מצוינים, גני חיות עצומים, רכבות מכל הסוגים, שפע של חוויות קטנות וגם "סתם" להאכיל את הברווזים על גדות התעלות או סנאים ביערות. אבל אלו ראויים לכתבה בפני עצמה, ולכן נעסוק בהם בפעם אחרת.
 
אם אתם תוהים לאן נעלם "הדג מלוח המחליק לגרון כשהוא אחוז בזנבו", אותו הזכרתי בפתיח לכתבה הראשונה בסדרה, תוכלו למצוא אותו, יחד עם מטעמים נוספים, בכתבה על אוכל הולנדי באתר זה.



בתי מלון מומלצים במרכז אמסטרדם

מלון אינטל אמסטרדם (Inntel Hotels Amsterdam Centre) הוא מלון 3 כוכבים, הממוקם בין תחנת הרכבת המרכזית של אמסטרדם (Amsterdam Centraal) לבין כיכר דאם (במרחק של כ- 500 מ' מכל אחת מהן). המלון זוכה לדירוגי אורחים גבוהים בזכות הניקיון, השירות, הארוחות, החדרים והמיקום. כל חדרי המלון ממוזגים והוא מציע הסעות אל ומשדה התעופה.

מלון דה תורן (The Toren) הוא מלון 4 כוכבים הזוכה לציוני אורחים גבוהים במיוחד. הוא ממוקם לצד תעלת קייזרחראכט (Keizersgracht), במרחק 600 מ' מכיכר דאם, 250 מ' מתחנת החשמלית ו- 1 ק"מ מתחנת הרכבת המרכזית. החדרים והסוויטות מעוצבים באלגנטיות, ממוזגים, עם פינת קפה-תה, ובחלקם יש אמבטיית ספא. ארוחת בוקר עשירה מוגשת בחדר האוכל, המשקיף על התעלה.
 
מלון מומלץ במרכז אמסטרדם
מלון אינטל מרכז אמסטרדם - במרכז אמסטרדם, בין תחנת הרכבת המרכזית לכיכר דאם

מלון מומלץ במרכז אמסטרדם
מלון פביליון אמסטרדם - דה תורן
 - אלגנטי ומפנק


מידע נוסף

בתי מלון באמסטרדם
בתי מלון בהולנד
השכרת רכב בהולנד

כתבות נוספות

אתרי חובה בהולנד – חלק א'
טיול כוכב מאמסטרדם
שייט תעלות בהולנד - המסלול הדרומי
סיור באמסטרדם
מלון המעצבים אנדז - לינה חווייתית באמסטרדם


יונית אבני אודות הכותבת
יונית אבני, תופרת טיולים - ייעוץ והתאמת מסלולי טיול מותאמים ללקוח באירופה. שירות וליווי אישי בהכנת מסלול הטיול, למשפחות, זוגות ויחידים, מותאם לתקציב, יכולות והעדפות אישיות. באתר הבית של יונית מידע רב על יעדים בהם טיילה, וצרורות של טיפים להתייעלות בטיולים. דוא"ל yonit@yonitour.co.il

יונית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות







0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר