www.goTravel.co.il
הכתבה מעניינת? שלחו אותה בדואר למי שתרצו

הקש בתיבה את רצף האותיות המופיע למטה:

הולנד: אוכל הולנדי     


אוכל הולנדי: מוזגת החלב ואוכלי הבולבוסים
מאת: יונית אבני


חלק מחווית הטיול במדינה זרה או חבל ארץ חדש הוא לדבר בשפה המקומית, לשמוע מוסיקה עממית ולאכול מאכלים אופיניים. אז לדבר הולנדית יהיה קשה מאד למי שאינו מתמחה באותיות גרוניות, לשמוע מוסיקה עממית גם מסובך במדינה שהיא תערובת של תרבויות, אבל לאכול ב"הולנדית"- בהחלט נחמד.


אם תשאלו ילד שטייל בהולנד מה יש הכי הרבה בהולנד? הוא יענה: פרות (גבינה, בשר), ים (דגים) והמון צ'יפס עם מיונז. כן, ילדים תמיד צודקים. אז הנה מה שתאכלו בטיול בהולנד.
 
הגבינות הקשות, מותג הולנדי
הגבינות הקשות, מותג הולנדי   (צילום: ציקי חגי)
 
ההולנדים היו לאורך כל השנים ארץ של דייגים וחוואים, שמרנים, סגפנים ודתיים. תוסיפו לכך את הים הצפוני הסוער ואת מזג האוויר "הדולף" רוב השנה – ולכן האוכל היה פשוט, קל לבישול ומבוסס כולו על המוצרים המקומיים. עד שההולנדים פשטו אל מעבר לים והולנד הפכה להיות מעצמת מסחר, בתקופת תור הזהב שלה (מאה 16-17), אז הגיעו אליה התבלינים, ובעיקר, לא תאמינו, המטבח האינדונזי. הפיכתה של אמסטרדם לעיר קוסמופוליטית, ובעקבותיה גם הולנד כולה, הביאה מגוון של מטבחים בינלאומיים, אבל אנו נטעם מהאוכל ההולנדי המסורתי.
 


גיל הזהב




 
אוכלי הבולבוסים
אחד מציוריו המפורסמים ביותר של הצייר ההולנדי וינסנט ואן גוך (בהולנדית יש לבטא: פן-חוֹך) נקרא אוכלי הבולבוסים (De Aardappeleters). בולבוסים , למי מאיתנו שאינו בקיא ברזי האקדמיה ללשון, הם תפוחי אדמה. ואן גוך צייר משפחה הולנדית, משפחת איכרים פשוטה, אוכלת תפוחי האדמה לאור העששית החיוור. לא בכדי הוא בחר בתפוחי האדמה, לאורך שנים היה זה הָמאכל הלאומי של הולנד. לא מדובר במחית של דודה בלה, אלא בכל הצורות האפשריות של בישול תפוחי אדמה.
 
אוכלי הבולבוסים, וינסנט ואן גוך, הולנד
אוכלי הבולבוסים, וינסנט ואן גוך
 
בארוחות הביתיות של ההולנדים תופסים תפוחי האדמה מקום של כבוד. הארוחה מכילה בדרך כלל תפוחי אדמה, בשר וירקות מבושלים, ומעל הכל רוטב המכסה את הכול בעיסה לא ברורה.
אתם בודאי תאכלו במסעדה או ברחוב ותפגשו כמה גרסאות של תפוחי אדמה:
¡         פאטט (Patat) הוא מאכל התפודים הנפוץ ביותר והוא לא אחר מאשר הצ'יפס שלנו, אשר נמכר בכל דוכן רחוב. הפאטט ההולנדי נעשה מתפוח אדמה טרי, מטוגן פעמיים ומוגש בקונוס קרטון דק. הבעיה היא שהוא לא בא "נטורל" אלא Patat met, כלומר "פטאט עם" רוטב כלשהו, שיכול להיות מיונז, קטשופ, רוטב בוטנים (סאטה Satesaus)- שהוא קצת מתקתק, רוטב שום ועוד.
¡         Patatje oorlog היא הגרסה המשוכללת של הפאטט, אשר נאכלת בצלחת ומטביעה אותו בשלל רטבים, בתוספת טבעות בצל.
¡         קרוקט (Kroket), הוא אחיו של הפאטט, אשר שבניגוד למה שאנחנו מכירים בארץ, אינו דומה לקרוקט תפוחי אדמה. את הקרוקט ההולנדי מכינים ממחית בשר ותפוח אדמה, המטוגנת בשמן עמוק, היוצר ציפוי פריך ונגיס, בעוד התוכן נשאר רך וחם מאד (זהירות!). הוא נמכר גם בדוכנים אוטומטיים ומשמש כחטיף רחוב פופולארי.
 
פאטט, כפי שהוא נאכל ברחוב, הולנד Patatje oorlog, הולנד
פאטט, כפי שהוא נאכל ברחוב, ו- Patatje oorlog
 
לאכול פרה הולנדית
הפרות ההולנדיות לא מניבות תפוחי אדמה, אבל בהחלט משמשות לתעשיית הבשר העשירה. ההולנדים מתמחים בבשר, במיוחד בצלעות ובשר צלוי. המנות ענקיות כי הן אמורות להשביע את האיכר הרעב.
 
שילוב של תפוחי אדמה ובשר יוצר את הארוחה הביתית ההולנדית. היא גדולה ולא מעוררת תיאבון - מנה גדולה של תפוחי אדמה, אוסף ירקות מבושלים עד מוות, מנת בשר צלוי, וכל זה תחת מעטה רוטב לא מזוהה המכסה את הכול.
לעיתים קרובות, לפני המנה העיקרית מקבלים את מרק האפונה המסורתי, הנקרא Erwtensoep או Stampot, ומבוסס על כרובית עם בייקון ונקניקיות. המרק מאד סמיך, כפי שאומרים ההולנדים "אפשר לתקוע בו כף והיא תחליף את התורן של ספינת המסחר של הצי ההולנדי".
 
Erwtensoep, מרק האפונה המסורתי, הולנד
Erwtensoep מרק האפונה המסורתי
 
מוזגת החלב של ורמר
יאן (יוהנס) וֵרְמִר (Johannes Vermeer), אחד הציירים ההולנדים הפוריים ביותר, שצייר את נערה עם עגיל פנינה המפורסמת, אהב לצייר דמויות מהחיים. אחת מהן הייתה משרתת הבית שלו. בציור לא פחות מפורסם מוזגת החלב (De Melkmeid) הוא הנחה אותה למזוג חלב וצייר בדיוק את מה שראה באותה פעולה יומיומית שלה, ליד החלון השבור, הלכלוך על הקיר והמסמרים שנעקרו מהקיר. לא מפתיע שהוא בחר בפעולה השגרתית כל כך לכל נערה ועקרת בית הולנדית - מזיגת חלב.
 
מוזגת החלב של יאן ורמר, הולנד
מוזגת החלב של יאן ורמר
 
הפרה שמשמשת לתבשילי הבשר נותנת חלב, כידוע, וממנו מגבנים את הגבינות ההולנדיות הנהדרות. ההולנדים מומחים לגבינות קשות. אפשר לאכול אותן צעירות, אז הן יחסית רכות ועדינות, או "זקנות" ואז הן חריפות פי כמה. המפורסמות שבהן הן גבינת חאודה וגבינת אדאם, המוקפת בשעווה אדומה. לכל גבינה יש עשרות טעמים ודרגות "גיל". לא סתם נערכים בהולנד במהלך הקיץ אין ספור שווקי גבינה, בהם מתקיימים טקסים מסורתיים (תיירותיים?) של מכירת גושי הגבינה מהאיכרים לסוחרים. ברחובות שליד השווקים יש לא מעט דוכנים ואפשרות לטעום סוגי גבינה שונים.
עוד על שווקי גבינה בכתבה אתרי "חובה" בהולנד - חלק א'
 
מגבנה הולנדית
מגבנה הולנדית   (צילום: ציקי חגי)




 
שולחן האורז
ההולנדים ייבאו מהמזרח הרחוק מוצרים רבים, אבל המוצר הידוע ביותר הוא שולחן האורזרייסטאפל (Rijsttafel) בהולנדית, שהגיע מאינדונזיה. לא מדובר בריהוט, אלא באוכל. שולחן האורז מזמן התאזרח והפך להיות הולנדי לחלוטין, כמו שהקרואסון הצרפתי הגיע מוינה, אבל מי זוכר לאוסטרים את תרומתם זו?
 
מדובר במסעדה המגישה על מתקן חימום במרכז השולחן קערת אורז לבן פשוט, ואז מביאים בשרשרת ארוכה צלוחיות קטנות וטעימות עם שיפודים קטנים של עוף, בקר, חזיר, פירות ים, וגם שיפודים צמחונים של ירקות וקוקוס. חלק מהמנות קרות, חלק חמות, הרבה בוטנים, הרבה חלב קוקוס ורוטב סאטה (רוטב בוטנים מתוק), כיאה לאוכל מהמזרח הרחוק.
רוב המנות חריפות למדי ומה שטעים לכם ניתן להזמין שנית מהמלצר. זהו סוג של תרבות אוכל שהוא נדיר בהולנד, בה מגישים לך עוגיה אחת עם הקפה ומיד סוגרים את קופסת העוגיות...
 
להחזיק בזנבו של הדג
ההולנדים לא רק ייבשו את הים - לאורך שנים הם היו יורדי ים, מהטובים באירופה, ולא מעט ממוצרי שלהם המזון מקורם בים.
דג ההרינג (סוג של דג מלוח) ההולנדי נמכר מומלח קלות בדוכני רחוב. המקומיים מחזיקים בזנב, משחילים לפה ו... בולעים צ'יק צ'ק. אפשר גם לאכול אותו עם לחמנייה חסרת טעם ובצל. המקפידים על מצוות אכילת ההרינג רואים את הלחמנייה כתועבה, והם אוכלים אותו על צלחת קרטון מלבנית, עם או בלי בצל קצוץ ופרוסת מלפפון חמוץ.
את תחילת עונת ההרינג חוגגים בחודש מאי, ומלכת הולנד זוכה בטעימה הראשונה. פסטיבל שלם סביב דייג ההרינג הראשון בעונה – Vlaggetjesdag, מתקיים בחוף הים של סכוינינגן (Scheveningen) הסמוך לדן האג באמצע חודש יוני.
 
מחזיקים בזנב, משחילים לפה ו... בולעים דייגת הולנדית
מחזיקים בזנב, משחילים לפה ו... בולעים   (באדיבות: www.vlaggetjesdag.com)
 
מה עוד במחלקת הדגים?
בתחילת הקיץ מוציאים למכירה את המטיאס, אחיו הקטן של ההרינג. גם אותו זוללים ללא לחמנייה - מחזיקים בזנב ומחליקים לפה.
אח חורג אחר של ההרינג הוא הפאלינג – שהוא צלופח מעושן, אותו אוכלים בצלחת קרטון (עדיף לא לשאול מה אוכלים לפני שטועמים).
מאותה המשפחה תמצאו גם את הקיבלינג - נגיסי דגים מטוגנים וחמים.
למשפחת הדגים יש עוד קרובי משפחה כמו המולים, השרימפסים, המקרל המאודה ועוד. רובם מוגשים בדוכני הרחוב, בגרסת צלחת הקרטון, עם/בלי רוטב מיונז.
 
 
פסטיבל Vlaggetjesdag בסכוינינגן, הולנד פסטיבל Vlaggetjesdag בסכוינינגן, הולנד
פסטיבל Vlaggetjesdag בסכוינינגן  (באדיבות: www.vlaggetjesdag.com)
 
מה שותים?
סעיף זה מיועד רק לגדולים- ילדים שיישארו עם מיץ תפוחים...
הבירות ההולנדיות הידועות הן כמובן אמסטל (Amstel) והיינקן (Heineken), ויש גם בירות בלגיות טובות לא פחות, אבל הס מלהזכיר כעת.
אם תרצו לראות מהיכן מגיע הנוזל שכולם כל כך אוהבים, תוכלו לבקר במבשלת הבירה של היינקן (Heinekenbrouwerij) באמסטרדם.
 
המשקה האלכוהולי המקומי הוא החנוואר (Genever), שהוא סוג של ג'ין, ששותים קפוא או כמעט קפוא. מקור שמו ההולנדי מקורו בעליו של שיח הערער (juniper), שמפירותיו מכינים אותו. תחילתו בכלל באלכימאי הולנדי שמכר את המשקה בתור תרופה לכאבי בטן, אך היות והוא הוכן במהירות והכיל 50% אלכוהול, הוא היה למשקה לגיטימי בהולנד ועד מהרה התפשט באירופה כולה ובממלכה הבריטית במיוחד. הביטוי האנגלי "אומץ הולנדי" (Dutch courage) מקורו בחיילים ששתו את המשקה לפני יציאתם לקרב ושאבו ממנו בטחון רב.
 
משהו מתוק לקינוח
פופרטייס (Poffertjes) הם "מיני פנקייק" או " בייבי פנקייק", אך הם תפוחים יותר וקטנים, והם מטוגנים במחבת ברזל עם שקעים עגולים מיוחדים. הם בזוקים באבקת סוכר ומתבוססים בשלולית חמאה הולנדית צהובה.
שטרופ-וואפל (Stroopwafel) הוא סוג של אוכל רחוב, מעין וואפל הנאפה בטוסטר מיוחד, כאשר בין שני הוואפלים יש שכבה מתוקה של סירופ קרמל חם, שנוטף על הבגדים ומשאיר כתמים.
 
פופרטייס במחבת השקעים, הולנד פופרטייס בצלחת, הולנד
פופרטייס במחבת השקעים ובצלחת
 
ההולנדי והעוגייה
כשמגיעים לבקר הולנדי אחרי שתיאמתם את הביקור ב"אחנדה" (אג'נדה, לוח זמנים) ומצאתם את היום והשעה המתאימים, הוא יגיש לכם קפה ועוגייה מקופסת פח, אותה יסגור מייד אחרי שנטלת את העוגייה הבודדת.
זו עוד בדיחה ממאגר הבדיחות על ההולנדים הקמצנים, אבל לא נזקוף זאת לרעתם, כי יש לאוכל ההולנדי כל כך הרבה מה להציע מלבד עוגיות.

Goed apetit (בתאבון) !
 
מידע נוסף
 
כתבה על סיור באמסטרדם
כפר הנופש הט היידרבוס בהולנד





יונית אבני אודות הכותבת
יונית אבני, תופרת טיולים - ייעוץ והתאמת מסלולי טיול מותאמים ללקוח באירופה. שירות וליווי אישי בהכנת מסלול הטיול, למשפחות, זוגות ויחידים, מותאם לתקציב, יכולות והעדפות אישיות. באתר הבית של יונית מידע רב על יעדים בהם טיילה, וצרורות של טיפים להתייעלות בטיולים. דוא"ל yonit@yonitour.co.il

יונית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות
לקריאת כתבות נוספות של יונית.








מספר צפיות: 31963
3555