אתרי "חובה" בתכנון טיול בהולנד – חלק א'
מאת: יונית אבני


כל מי שביקר בהולנד ולא רכב על אופניים, התענג על צבעי הצבעונים, שט בתעלה, ראה טחנת רוח, צעד בקבקבי עץ, למד על יבוש הים, אכל גבינה או טעם דג מלוח המחליק לגרון כשהוא אחוז בזנבו – לא יצא ידי חובתו. כל טיול בהולנד לא יהיה שלם אם לא יהיו בו מרכיבים אלו, או לפחות חלקם.


בכתבה זו, הראשונה בסדרה בת שתי כתבות, נבקר בשוקי הגבינה של הולנד, נרכב על אופניים, נצעד בקבקבי עץ ונצפה בפריחת הצבעונים. בכתבה השנייה בסדרה נמשיך אל טחנות הרוח של הולנד, ששימשו לייבוש הים, שגם עליו נלמד מעט, נשוט בתעלות הרבות מספור וגם נטעם מעט טבע, מורשת ותרבות.
 
גני קאוקנהוף, טיול להולנד
אמרתם הולנד  אמרתם צבעונים.
פריחה בגני 
קוקנהוף, בהם נבקר בכתבה זו (צילום: Stefan K)


יעדי טיול בהולנד המוזכרים בכתבה זו ובכתבה שנייה בסדרהומקומות לינה מומלצים:
כפר הנופש דה אמהוף ליד אמסטרדם שמתאים לטיול כוכב בכל יעדי הכתבה
מלון אינטל אמסטרדם & מלון דה תורן באמסטרדם   |  מלון די דאמס ואן-דר יונגה בעיירה חיטהורן
 

פולקלור מקומי בשוקי הגבינה

שוק הגבינה המקומי מתקיים במרכז המרקט פליין (כיכר השוק) או החרוטה מרקט (הכיכר הגדולה). אל מרכז הכיכר מביאים רמפות עץ ועליהן גושי גבינה צהובה ענקיים (ממש לא אלו שאתם מכירים מהסופרמרקט). הגבינות מגיעות לכאן מכל רחבי הולנד, בספינות או במשאיות קירור ענקיות, וסבלים נושאים אותן למרכז העיירה. בשעה 10:00 בדיוק מתחיל המסחר בשוק. הקונים הם רק סוחרים גדולים, אין כאן קונים פרטיים (בינינו מי יקנה גוש גבינה כזה הביתה, אין לו מקום אפילו בסלון, שלא לדבר על המקרר). הם מחטטים בגבינות, טועמים מהן, ומתחילים להתווכח על המחיר.
 
כדאי לשים לב לשיטה של מחיאות הכפיים בין המוכר והקונה, כדי "לסגור" עסקה. לאחר שמוכר וסוחר "סוגרים" עסקה באים סבלי הגבינות, הלבושים בלבן וחובשים כובעי קש, מעמיסים את הגבינות על מנשאי עץ מיוחדים, ורצים איתן לבית השקילה המקומי. הם נכנסים פנימה עם גוש הגבינה ואי אפשר לראות יותר מה קורה בפנים  אפשר רק לנחש שסופה של הגבינה יהיה במקרר הביתי שלנו, בצורת פרוסה דקה ומופרדת בנייר דקיק.

שוק הגבינות של אלקמר, חובה בהולנד
שוק הגבינות באלקמר, ימי  שישי החל מאפריל ועד ראשית ספטמבר  (צילום: CC JacobH)
 
שוקי הגבינה בעיירות השונות נושאים אופי ומסורת מקומיים. בחלקם יש "נערות גבינה" המציגות את מרכולתן, בחלקם סבלים לובשי לבן ובחלקם משתתפים נכבדי העיירה בלבוש מסורתי – כל עיירה ושוק הגבינה שלה. ארבעה שוקי גבינה גדולים נערכים בהולנד במהלך עונת הקיץ, כאשר כל אחד מהם מתקיים בעיירה אחרת, ביום קבוע משלו. שוקי הגבינות אינם מיועדים למכירה לקהל הרחב, הם מעין מופע בו מוצגת מסורת מכירת הגבינה ההולנדית בכיכר העיר – היום כמו לפני 500 שנה. למעשה אלו הם יותר "מופעי פולקלור" ופחות שוק.
 
התאריכים בהם נערכים השווקים משתנים מדי שנה, אולם השוק המוקדם ביותר הוא שוק הגבינה בעיר אלקמאר (Alkmaar), השוכנת 40 קילומטרים צפונית לאמסטרדם. השוק מתקיים מדי יום שישי, החל מאפריל ועד ראשית ספטמבר. שווקים נוספים נערכים מדי יום חמישי בחאודה (Gouda), מדי יום רביעי באדם (Edam) ומדי יום חמישי בהורן (Hoorn), כולן עיירות השוכנות מצפון לאמסטרדם.
 
מעבר לשוקי הגבינה, שלפחות באחד מהם כדאי לבקר, ניתן לצפות בתהליך ייצור הגבינה בחלק מהמוזיאונים הפתוחים ולבקר באחת מאין ספור מגבנות ומחלבות פרטיות ברחבי הולנד הפתוחות למבקרים.
 
שוק הגבינות של גאודה, יעדי חובה, הולנד
שוק הגבינות בעיר חאודה, מתקיים בימי חמישי  (צילום: CC Philippe Lejeanvre)
 

 ברירת מחדל



אהבת ההולנדי לאופניו

בדיחה (עצובה) טוענת כי האיבה הגדולה שרכשו ההולנדים לגרמנים, בעת הכיבוש במלחמת העולם השנייה, מקורה בכך שהגרמנים היו נוטלים את האופנים מההולנדים ללא רשותם... וההולנדי קשור לאופניו בעבותות של אהבה. אין זה פלא – אחת הדרכים החביבות לתנועה בהולנד השטוחה היא רכיבה על אופניים. בהולנד אין ספור מסלולי אופניים – מכמה שעות בעיר ועד כמה ימים בחלקים הכפריים, כמו למשל המסלול סביב אלקמר או מסלולי אופניים באמסטרדם.
 
מתי? כל עונה (חוץ מהחורף) בין מאי לאוקטובר מתאימה לטיולי אופניים, אך כמובן שלא צריך לבחור את היום הגשום ביותר בשנה לצורך כך. איך? שוכרים אופניים ליום, לשעה, או לכמה ימים, מקבלים מפה ורוכבים במסלולי האופניים המסומנים, הנמצאים בכל מקום בהולנד. אם תרצו תוכלו לנסוע עם האופניים קטעי דרך ברכבת, בקרונות מיוחדים המסומנים לאופניים, אם תרצו תוכלו להצטרף לטיול מודרך, לצאת לטיול בעיר או טיול בטבע. אין שום צורך להביא את האופניים מפתח תקווה.
 
בכל הערים הגדולות ניתן לשכור אופניים ובאמצעותן לנוע ברחבי העיר. את האופניים ניתן לשכור בחנות האופניים שנמצאת (תמיד) ליד תחנת הרכבת המקומית. חשוב מאוד, במקביל לשכירת האופניים, לקבל או לקנות מנעול לאופניים, ולא לשכוח לעשות בו שימוש. כמות גניבות האופניים בערים בהולנד היא לא תשוער, ועוד במדינה נימוסית כל כך. מאידך, בטיולים בטבע, בשמורות, ביער הואה פלואה, באמסטרדם בוש (יער אמסטרדם) בדיונות של הארלם וכן הלאה – אין כל בעיה להשאיר את האופניים, הן יחכו לכם בסבלנות ממושמעת.

אמסטרדם, כיכר דאם, טיול בהולנד
טיפ חשוב למתכננים טיול להולנד:
בכל הערים הגדולות של הולנד ניתן לשכור אופניים ובאמצעותן לנוע ברחבי העיר  (צילום: franckreporter)
 

קבקבי עץ שהולכים הפוך

בכל מקום בהולנד אפשר לרכוש קבקבי עץ. יש בה בהולנד סוגים שונים של קבקבי עץ, הנקראים בהולנדית קלומפן (klompen), שם שמזכיר קצת את הצליל שהם משמיעים בעת ההליכה. חלקם חלקים ואילו אחרים מקושטים בצבעים עליזים. לקבקבים מאפיינים שונים לפי אזורי המגורים והחבלים  הם נושאים מורשת תרבותית וגאווה מקומית. קבקבי עץ ללא קישוטים משמשים את ההולנדים ביום הנישואין, ויש גם נעלי עץ עם רצועות עור המשמשות לריקוד ועוד נעלים מסוגים שונים ומשונים.
 
מאז שעזב האדם הקדמון את המערה הוא דאג מאוד לרגליו, שלא יפצעו, שלא יקפאו בקור ולא יסבלו רטיבות. הארצות בהן השימוש בקבקבים ידוע ביותר הן הולנד, בלגיה דנמרק ושוודיה. ההולנדים כל כך מזוהים עם נעלי העץ כך שבחיבה הם נקראים "cloggies", כלומר נועלי הקבקבים. למה דווקא כאן? בגלל הצורך להתהלך בתעלות מוצפות מים היו צריכים נעלים שהן עמידות לרטיבות מחד, לא מחליקות בבוץ ואפשר בקלות לחלוץ אותן ולהשאיר אותן על המרבד בכניסה לבית.

הקבקבים המקוריים היו עשויים מעץ ערבה והם שימשו את החקלאים ומאוחר יותר גם את עובדי התעשייה. כיום משמשים הקבקבים בעיקר לצורכי פולקלור ותיירות. למרות שכולנו סבורים שההולנדים המציאו את קבקבי העץ, מסתבר כי כבר ברומא הקדומה היו נעלי עץ ועור מוגבהות, שאפשרו לגברות הרומאיות לשוטט ברחובות בלי לטבול את רגליהן הענוגות בבוץ.
 
אחד העובדים במפעל ייצור קבקבי עץ סיפר לי, שבעבר היו מייצרים חלק מהנעליים עם חרטום הפונה לכיוון ההפוך. אני לתומי חשבתי שיש הולנדים שהולכים הפוך, ואז הוא הסביר לי כי חלק מההולנדים עסקו בהברחות של סחורות, והנעלים עם החרטום ההפוך היו מיועדות להם, כדי להטעות את השוטרים שחשבו שהעקבות מובילות לכיוון אחר (פטנט לא רע).
כתבה על טיול כוכב מאמסטרדם
 
קבקבי עץ, הולנד
קבקבי עץ בכל הצבעים ובכל הגדלים   (צילום: כרמית וייס)
 



שיגעון הצבעונים בהולנד

הולנד היא ארץ הצבעונים, ולא שפרחים אחרים חסרים בה. המילה Tulip (צבעוני) מקורה במילה תרבוש בטורקית, כמו שהצבעוני מקורו בכלל בטורקיה. השגריר הטורקי הביא את הצבעונים במתנה להולנד ב- 1550, ותוך מאה שנה נכנסה הולנד כולה ל"טוליפ-מאניה"  שיגעון הצבעונים. כולם קנו פקעות ושתלו והצמיחו, ורבים גם התעשרו, עד שמחלה פגעה בצבעונים ואותם אנשים נותרו חסרי כול. זה היה כמו במשבר הכלכלי בארצות הברית ב-1929, בין לילה אנשים איבדו את כל רכושם. מאז פותחו 5,000 סוגי צבעונים, שכמחצית מהם נמכרים בהולנד, ועד היום יש משוגעים לדבר שקונים פקעות נדירות במחירי עתק.
 
גני הצבעונים קוקנהוף (Keukenhof Tulip Gardens), 30 קילומטרים דרומית-מערבית לאמסטרדם, משתרעים על שטח של 320 דונם הגנים המרהיבים ביותר בהולנד. הם פתוחים למבקרים רק חודשיים באביב (אמצע מרץ עד אמצע מאי) ונחשבים לאתר התיירות הפופולרי ביותר בהולנד והמצולם ביותר בעולם.

צבעונים בגני קאוקנהוף, מומלצים הולנד
שדות צבעונים מלא העין, גני קוקנהוף
   (צילום: derwiki)

צבעונים בגני קאוקנהוף, הולנד
גני קוקנהוף, פתוחים רק מ
אמצע מרץ עד אמצע מאי   (צילום: derwiki)

גני קוקנהוף המרהיבים פתוחים לציבור רק באביב ונחשבים לאתר התיירות הפופולרי ביותר בהולנד

 
באמסטרדם אפשר לראות את שוק הפרחים הצףBloemenmarkt, הנמצא בסמוך לכיכר מונטפליין (כיכר מגדל המטבעה) על שפת תעלת סינגל. הוא מתקיים על רפסודות צפות, הקשורות אל הרציף, ומוכרים בו את כל סוגי הפרחים, הפקעות והחומרים, כולל אלו ה"אסורים"... בעבר שימשה התעלה כדרך תעבורה אשר לגדותיה התקיים המסחר, אולם כיום נסללו כבישים גם בעיר התעלות, והשוק הצף נשאר כפריט היסטורי פולקלוריסטי.
 
תהלוכות פרחים  Bloemencorso  מתקיימות בהולנד מספר פעמים בשנה, הן ססגוניות מאוד ומומלץ לשלב ביקור בהן. מרבית התהלוכות מתבצעות באפריל-מאי או בסוף אוגוסט-ספטמבר (התאריכים משתנים וכן מיקום התהלוכות ומסלולן). מכוניות ועגלות מקושטות בפרחים נוסעות במהלך יום עד שלושה ימים בין עיירות סמוכות. התהלוכות הן חגיגה של צבע וריח והאירוע הוא חגיגת פולקלור.

בורסת הפרחים אלסמייר (Aalsmeer Flower Auction), ליד אמסטרדם, פתוחה כל השנה. זוהי בורסת הפרחים הגדולה ביותר בעולם, שהיא חגיגת צבעים וריחות. הפרחים מגיעים לכאן בארגזי ענק מכל העולם ויוצאים, דרך מסוף המטענים של נמל התעופה סחיפול, לכל העולם.
 
המבקרים צופים על תהליך המכירה ממרפסת המבקרים, הרחק מהבורסה המתנהלת למרגלותיהם. מכירות פומביות של פרחים מתנהלות בין השעות 7:30 ל-11:00 (מומלץ להגיע עד 09:00 לכל המאוחר). הבורסה סגורה בימי שבת, ראשון וחג.

בורסת הפרחים אלסמייר, הולנד
בורסת הפרחים אלסמייר, חגיגת צבעים וריחות (צילום: כרמית וייס)
 


בתי מלון מומלצים במרכז אמסטרדם

מלון אינטל אמסטרדם (Inntel Hotels Amsterdam Centre) הוא מלון 3 כוכבים, הממוקם בין תחנת הרכבת המרכזית של אמסטרדם (Amsterdam Centraal) לבין כיכר דאם (במרחק של כ- 500 מ' מכל אחת מהן). המלון זוכה לדירוגי אורחים גבוהים בזכות הניקיון, השירות, הארוחות, החדרים והמיקום. כל חדרי המלון ממוזגים והוא מציע הסעות אל ומשדה התעופה.
 
מלון דה תורן (The Toren) הוא מלון 4 כוכבים הזוכה לציוני אורחים גבוהים במיוחד. הוא ממוקם לצד תעלת קייזרחראכט (Keizersgracht), במרחק 600 מ' מכיכר דאם, 250 מ' מתחנת החשמלית ו- 1 ק"מ מתחנת הרכבת המרכזית. החדרים והסוויטות מעוצבים באלגנטיות, ממוזגים, עם פינת קפה-תה, ובחלקם יש אמבטיית ספא. ארוחת בוקר עשירה מוגשת בחדר האוכל, המשקיף על התעלה.
 
מלון מומלץ במרכז אמסטרדם
מלון אינטל מרכז אמסטרדם - במרכז אמסטרדם, בין תחנת הרכבת המרכזית לכיכר דאם

מלון מומלץ במרכז אמסטרדם
מלון פביליון אמסטרדם - דה תורן
 - אלגנטי ומפנק

המלצת לינה למשפחות לטיול כוכב בהולנד

כפר הנופש דה-אמהוף (Center Parcs De Eemhof) מרשת כפרי הנופש המעולה סנטר פארקס, ממוקם במרכז הולנד, כשעה נסיעה מאמסטרדם, ולכן אידיאלי לטיול כוכב בהולנד. הוא מוקף טבע ונופים מקסימים, והמתקנים הרבים שהוא מציע מאפשרים לבלות חצאי ימים או ימים שלמים במקום, וגם גיבוי מצוין לימים גשומים וקרים.

כפר נופש דה אמהוף בהולנד
כפר הנופש דה-אמהוף - מיקום מצוין לטיולי כוכב ואידיאלי למשפחות עם ילדים   (צילום: Center Parcs De Eemhof)
 



בכתבה השנייה בסדרה נמשיך אל טחנות הרוח של הולנד, ששימשו לייבוש הים, שגם עליו נלמד מעט, נשוט בתעלות הרבות מספור וגם נטעם מעט טבע, מורשת ותרבות.
 

מידע נוסף לתכנון טיול להולנד

בתי מלון באמסטרדם
בתי מלון בהולנד
השכרת רכב בהולנד

כתבות נוספות על יעדי טיול בהולנד

טיול כוכב מאמסטרדם
כפר הנופש דה אמהוף
העיר דלפט והנערה עם עגיל הפנינה
מלון המעצבים אנדז - לינה חווייתית באמסטרדם


יונית אבני אודות הכותבת
יונית אבני, תופרת טיולים - ייעוץ והתאמת מסלולי טיול מותאמים ללקוח באירופה. שירות וליווי אישי בהכנת מסלול הטיול, למשפחות, זוגות ויחידים, מותאם לתקציב, יכולות והעדפות אישיות. באתר הבית של יונית מידע רב על יעדים בהם טיילה, וצרורות של טיפים להתייעלות בטיולים. דוא"ל yonit@yonitour.co.il

יונית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר