בוסניה והרצגובינה – המלצות ומסלולי טיול בבוסניה

בוסניה והרצגובינה – המלצות ומסלולי טיול בבוסניה
צילום: Michał



בירה
סרייבו Sarajevo
ערים מרכזיות
באניה לוקה Banja Luka, מוסטר Mostar, מזרח סרייבו East Sarajevo
משטר
רפובליקה פדרלית
אוכלוסייה
3.3 מיליון תושבים
שטח
51,197 קמ"ר
אקלים
ים-תיכוני מתון בדרום עד אלפיני בהרי הצפון והמרכז
שפה
סרבית, קרואטית, בוסנית 
דתות
מוסלמים 50%, נוצרים אורתודוקסים 31%, נוצרים קתולים 15%
קהילה יהודית
קהילה קטנה מאוד
מטבע
המארק הסחיר (konvertibilna marka - Km)
הפרשי שעות
GMT+1 (שעה אחרי ישראל)
קוד גישה טלפוני
387+
סיומת אינטרנט
ba
 

בעמוד זה ריכזנו עבורכם מידע על בוסניה והרצגובינה, כולל סרטון נהדר עם יעדים מומלצים, וכתבות על יעדי טיול בבוסניה והרצגובינה לצד כתבות העשרה.


היכן מומלץ לטייל בבוסניה והרצגובינה?
קבלו 5 יעדים מומלצים לטיול בוסניה והרצגובינה, עם צילומים מרהיבים והסברים מצוינים



בוסניה והרצגובינה היא מדינה שצורתה צורת משולש, השוכנת בליבה של אירופה, בצפון-מערב חבל הבלקן. כאן נפגשו לאורך ההיסטוריה תרבויות המזרח והמערב, עמים שונים, דתות ואמונות מגוונות. לעיתים הם התנגשו זה בזה, אך לרוב הם הפרו האחד את השני, כיאה למדינה שהיא מפגש בין תרבויות. גם כיום מחולקת בוסניה והרצגובינה למרכיביה השונים, השומרים על זהותם והופכים אותה לאחת מהמורכבות והמסובכות להבנה שבין מדינות העולם.
 

 ברירת מחדל




טיול בבוסניה והרצגובינה

לצורך טיול בבוסניה והרצגובינה אינכם צריכים אשרת כניסה (ויזה), אך עדיין הטיול אינו קל – התשתיות בחלקן עדיין פחות מפותחות מאלו שאנו מכירים בשאר אירופה, ואפילו בחלק מהמדינות השכנות. יחד עם זאת, בהחלט מומלץ לתכנן טיול לבוסניה והרצגובינה, אם כיעד בפני עצמו ואם במסגרת טיול המשלב גם את אחת משכנותיה – בעיקר קרואטיה ומונטנגרו.
 
תשתיות התיירות במדינה עדיין בחיתוליהן, אך נופיה האנושיים והתרבותיים המרתקים מושכים אליהם כמגנט כל מי שסקרן להכיר ולדעת, לטעום ולחקור. אם רק תמשיך ותשרור יציבות באזור זה של הבלקן, הוא יכול להפוך לאחת מפניני התיירות המרתקות. המרחק הקצר, כמו גם המחירים הזולים להפליא, של אחת ממדינות אירופה שטרם הצטרפה לגוש האירו, הופכים את הביקור לחוויה.

העיירה טרבינייה, טיול לבוסניה והרצגובינה
העיירה טרבינייה, רק חצי שעה נסיעה מדוברובניק שבקרואטיה (צילום: CC Jocelyn Erskine-Kellie)
 

טיול לבוסניה - זולה ומסבירת פנים

שמה של בוסניה והרצגובינה, אחת משבע הרפובליקות של יוגוסלביה לשעבר, נקשר אולי יותר מכל למלחמה האתנית שהתחוללה בה בשנות התשעים של המאה שעברה. אולם בשנים האחרונות, עת שב השקט לשרור באזור, הפכה מדינה קטנה והררית זו לאחת מפניני התיירות הפחות ידועות של אירופה, בכלל, ושל הבלקן, בפרט.
 
בוסניה והרצגובינה לא הייתה מעולם יעד פופולרי אצל המטייל הישראלי, אולם כיום היא נמצאת בפריחה תיירותית. היא עדיין זולה, מסבירת פנים לתייר, יש בה אתרים מעניינים לביקור, נופים וטבע, מרחבים וירוק. שטחה ההררי ברובו, מציע נופים אלפיניים מרהיבים, כמו שהורגלנו לראות אצל שכנותיה במערב אירופה. אך הנוף כאן הרבה יותר פראי והוא משובץ כפרים ציוריים, עם אוכלוסייה מרתקת, שמעצימים את יופיו.
 
מפלי קרביצה, טיול בבוסניה והרצגובינה
מפלי קרביצה, מפניני הטבע של בוסניה והרצגובינה (צילום: CC Martin Hapl)
 

שם ארוך למדינה מורכבת

בוסניה והרצגובינה (Bosna i Hercegovina), או בקיצור BiH, הוא שם קצת ארוך למדינה שכל שטחה מעט יותר מ- 50 אלף קמ"ר. זאת משום שהארץ מחולקת לשני אזורים גיאוגרפיים-היסטוריים: האחד בוסניה והשני הרצגובינה. כדי להיות פוליטקלי קורקט ננקוב כאן בשם המלא, חשוב לא לקפח אף אחד, אם כי רבים קוראים לה פשוט "בוסניה".
 
לרבים עדיין זכורה מלחמת האזרחים הארוכה והעקובה מדם בחלק מארצות יוגוסלביה של שנות התשעים, שאחד המוקדים הקשים שלה היה בבוסניה והרצגובינה. הרקע לעימותים הקשים הוא ההרכב האתני המגוון והרצון של חלקים מסוימים להתנתק מהפדרציה של יוגוסלביה.

בבוסניה והרצגובינה מתגוררים כיום 4.6 מיליון תושבים, והם נחלקים לשלוש קבוצות אתניות עיקריות, או נכון יותר לשלושה לאומים:
בוסנים - שהם ברובם מוסלמים ומכונים בוסניאקים.
קרואטים - שהם ברובם נוצרים קתולים.
סרבים - שהם ברובם נוצרים אורתודוקסים.
 
אם זה לא מספיק מבלבל עד כאן, כיום נחלקת בוסניה והרצגובינה גם לשתי ישויות פוליטיות עצמאיות, כפי שנקבע בהסכם דייטון (Dayton), עם סיום מלחמת האזרחים:
האחת - פדרציית בוסניה והרצגובינה 
השנייה - רפובליקה סֶרְפְסְקָה (
Republika Srpska).
 
סרייבו, בוסניה והרצגובינה
סרייבו, אותות של מלחמת האחים מפוזרים ברחבי העיר (צילום: CC David Dufresne)
 

היכן היא יוגוסלביה?

לאורך מרבית המאה ה- 20 היתה יוגוסלביה הישות המדינית באזור זה של הבלקן, שרבים מתבלבלים בסבך השמות והסכסוכים שלו. זהו אחד האזורים המורכבים והמסוכסכים בעולם. במשך מאות בשנים חיות באזור זה קרוב ל- 20 קבוצות לאומיות ודתיות, זו לצד זו וגם זו בתוך זו, תוך מיזוג בין מאפיינים תרבותיים אירופאים, קתולים ואורתודוכסיים, לבין מאפיינים תרבותיים אסייתים, טורקים ואיסלאמים.
 
עם תום מלחמת העולם הראשונה וקריסתן של האימפריות ששלטו באזור (העות'מנית והאוסטרו-הונגרית), נראה היה שהאזור הצליח להתגבר על המחלוקות. שישה עמים סלאביים, שחיו באזור זה של צפון-מערב הבלקן: סרבים, קרואטים, סלובנים, בוסנים, מונטנגרים ומקדונים, התאחדו ויצרו את ממלכת יוגוסלביה. ממלכה מאוחדת זו החזיקה מעמד עד סוף מלחמת העולם השנייה, אז הפכה לפדרציה, בהנהגתו של יוסיפ ברוז טיטו. מטרתם הייתה ליצור מדינה חזקה, בה יאוחדו העמים הסלאביים-הדרומיים, על מנת להגן על עצמם מהמדינות החזקות באזור, שכבר "בלעו" אותם בעבר.
 
אולם המתחים והאיבות ההיסטוריות בין הקבוצות נשארו חבית חומר נפץ, שהתפוצצה בסוף שנות התשעים של המאה ה- 20. האזור נגרר למאבק אלים ואכזרי, שהחזיר את אירופה למראות הנוראים של מלחמת העולם השנייה. המאבק האלים נמשך קרוב לחמש שנים, עד שבשנת 1996 נחתם הסכם דייטון, שהביא לסיומו של הסכסוך ולהסדרים חדשים ומורכבים בין הגושים האתניים השונים בבוסניה והרצגובינה.
 
יוגוסלביה התפצלה לחמש מדינות חדשות – קרואטיה, סלובניה, בוסניה והרצגובינה, סרביה ומקדוניה, ובשנים שלאחר מכן זכו גם מונטנגרו וקוסובו לעצמאות. הסברים נוספים על הסכסוכים בבלקן בכתבה סלט בנוסח הבלקן.
 
הגשר הישן (המחודש) של מוסטר, בוסניה והרצגובינה
הגשר הישן (המחודש) של מוסטר, מסמלי המלחמה (צילום: CC Alexandrino Arthur)
 
 

מידע נוסף לתכנון טיול בבוסניה

כתבות נוספות


כרמית וייס אודות הכותבת
כרמית וייס (Carmit Weiss)מנסה להעביר את אהבתה לנופים דרך הצילום והכתיבה, מנהלת אתר Gotravel ואחת הכותבות המרכזיות בו. חרשה את אירופה וצפון אמריקה וטעמה גם את טעמן של היבשות האחרות. בעלת ניסיון רב בתכנון טיולים, גולשת סקי ואמא לארבעה גולשים צעירים.

כרמית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר