סיור בברטיסלבה במילים ובתמונות
מאת: אלי עמר
זכיתי לבקר ב ברטיסלבה מספר פעמים, אך בעשור האחרון עברה העיר מהפכה, אשר הפכה אותה מעיר תעשייתית קומוניסטית אופיינית לעיר מקסימה. בתחילת המאה ה- 21 עברה העיר שינויים קיצוניים - מפעלי תעשיה כבדים ששכנו במרכז העיר פורקו, ובמקומם נבנו מבני משרדים חדישים וגבוהים.
היכרות ראשונה עם ברטיסלבה
ברטיסלבה שוכנת לשתי גדותיו של נהר הדנובה, בפינה הדרום-מערבית של סלובקיה, הגובלת עם אוסטריה ו הונגריה. בפרבריה של העיר מתחיל רכס הקרפטים, הנקראים כאן הקרפטים הקטנים, שהוא אזור נופש וריאה ירוקה לתושבי העיר.
כתבה על דרך היין בקרפטים הקטנים
לאחר פירוק צ'כוסלובקיה, הפכה ברטיסלבה לבירת סלובקיה והעיר הגדולה במדינה, עם 430 אלף תושבים. ברטיסלבה היא העיר בעלת צפיפות האוכלוסין הגבוהה ביותר מכל ערי מרכז אירופה, הגבעות החולשות על הדנובה משכו אליהן מתיישבים כבר בתקופה הרומית, ובימי הביניים העיר התפתחה והיתה לתחנת מסחר. העיר בנויה פסיפס של רבעים, חלקם ישנים ומקסימים וחלקם מכוערים למדי, עם "חומות" בניינים בסגנון קומוניסטי. כמו בודפשט, השכנה ההונגרית מדרום, גם ברטיסלבה מורכבת משכונות הבנויות על ההר ושכונות הבנויות במישורים שעל גדות הדנובה.
העיר נחלקת לעיר עתיקה, בחלקה הצפוני, והעיר המודרנית, בדרומה, מעבר לדנובה. בעיר המודרנית נבנו בעיקר בניינים ושכונות בסגנון קומוניסטי, שרק לאחרונה הושקע בהן מעט צבע כדי לשפר את המראה האפרפר. נופה של העיר מאופיין במגדלים וצריחי כנסיות מימי הביניים, ובניגוד להם בניינים חדישים ומודרניים, שהוקמו ב"בום" של תחילת המאה ה- 21.
ברטיסלבה היא עיר הבירה של סלובקיה, וגם עיר הבירה של אזור ברטיסלבה. כאן שוכנים כל מוסדות הממשל של המדינה. חשיבות נוספת נודעת לה בשל נמל ברטיסלבה, לגדות נהר הדנובה, שהוא אחד משני הנמלים המקשרים את סלובקיה לים הצפוני ולים השחור.
הגשר החדש, טירת ברטיסלבה והקתדרלה, מבט מהעיר החדשה לעיר עתיקה (צילום: TomasSereda)
איך מגיעים לברטיסלבה
ההגעה לעיר אפשרית בטיסה לנמל התעופה השוכן 9 קילומטרים צפונית-מזרחית למרכז העיר, אך אין כמעט טיסות מהארץ ליעד זה, ולכן האופציה הכי קרובה תהיה בד"כ טיסה לשדה התעופה של וינה, המרוחק 45 דקות נסיעה.
ברכבת ניתן להגיע אליה מווינה, בודפשט, פראג וקרקוב, ובאוטובוס ניתן להגיע מווינה, בודפשט ופראג. כבישים מהירים מחברים את ברטיסלבה לערים אחרות ברחבי סלובקיה וכן לצ'כיה, אוסטריה והונגריה. אפשרות נחמדה נוספת היא להגיע בהפלגה מבודפשט או מווינה, על נהר הדנובה החוצה את ברטיסלבה.
טירת ברטיסלבה
במרכזה של העיר, על גבעה מבודדת מעל נהר הדנובה, ניצבת טירת ברטיסלבה (Bratislavský hrad), המשקיפה על העיר ובולטת מכל מקום בה. היא ניצבת במקום בו שכן בעבר האקרופוליס (המתחם המקודש) של ההתיישבות הקלטית שנבנתה במקום. מצודה הוקמה במקום בתקופה הרומית, והטירה נבנתה במאה ה-10 וחוזקה על ידי זיגסמונד מלוקסמבורג בשנת 1430. הטירה שופצה בשנת 1649 בתקופת המלכה מריה תרזה, אשר בילתה בה את רוב זמנה. בשנת 1811 נהרסה הטירה בשרפה ובמלחמת העולם השניה היא נפגעה בהפצצות של בעלות הברית, אך היא שופצה בשנות החמישים של המאה ה-20. בתקופה הקומוניסטית שימשה הטירה משכן למשרדי ממשלה.
הטירה, שצורתה ריבוע עם ארבעה מגדלים בכל אחת מפינותיו, בנויה בפשטות, ללא תחכום ארכיטקטוני, אולם הנוף הנשקף ממנה מקסים - ניתן לצפות לעבר אוסטריה והונגריה (ביום עם ראות טובה) וכמובן על העיר עצמה, שגגותיה נפרשים לרגליכם. בטירה ניתן לראות מוצגים שונים מההיסטוריה שלה, כמו, שעונים עתיקים, ריהוט, נשק, ציורי פורטרטים, וכן נמצא בה מוזיאון המוסיקה העממית. העלייה ממרכז העיר לטירה, לאורך השבילים הצופים אל העיר והנהר, בהחלט שווה את המאמץ.
טירת ברטיסלבה מעל הדנובה, בולטת מכל מקום במראה אופייני (צילום: RudyBalasko)
העיר העתיקה של ברטיסלבה
המרכז ההיסטורי של העיר מאופיין במבנים מתקופת הבארוק ובכנסיות רבות. כאן נמצא גם הארמון בו שוכן כיום ביתו של נשיא סלובקיה - ארמון גרשלקוביץ' (Grassalkovich Palace). גם מושבה של הממשלה הסלובקית בעיר העתיקה, במבנה ששימש בעבר ארמון הקיץ של הארכיבישוף.
מזרקת מקסימיליאן (Maximilian's fountain) , הניצבת בכיכר העיר העתיקה, היתה המזרקה הראשונה בברטיסלבה. היא נבנתה במאה ה- 16 ונחנכה על ידי המלך ההונגרי מקסמיליאן, ומכאן שמה.
הכיכר המרכזית ובמרכזה מזרקת מקסימיליאן, שניצבת כאן מהמאה ה- 16 (צילום: כרמית וייס)
שער מיכאל - השריד היחיד מחומות העיר
השריד היחיד לחומת העיר העתיקה מימי הביניים, הוא שער מיכאל (Michalská brána). הוא נבנה בתחילת המאה ה- 14, אך מראהו הנוכחי, בסגנון הבארוק, הוא תוצאה של שיפוצים מהמאה ה- 18, אז התווספו לו פסל הקדוש מיכאל והדרקון. זהו השער היחיד ששרד מארבעת השערים דרכם נכנסו מבעד לחומת העיר המבוצרת. הוא היה השער הקטן ביותר, ונמצא בצדה הצפוני של החומה.
כיום מוצגת במקום תצוגת כלי נשק.
ברחוב המוביל לשער ממוקמות מסעדות וחנויות של מותגי יוקרה, כמו כריסטיאן דיור, ראלף לורן, קלווין קליין, גוצ'י, ורסאצ'ה, פראדה ועוד רבים, טובים ויקרים. הרחוב נחשב לאחד היקרים באירופה, אבל לא חייבים לקנות, אפשר סתם להתבשם מהניחוח.
מדרחוב המוליך אל שער מיכאל, השריד היחיד לחומת העיר העתיקה מימי הביניים (צילום: כרמית וייס)
בית העירייה הישן של ברטיסלבה
אחד המבנים העתיקים ביותר בברטיסלבה הוא בית העירייה הישן (Stará radnica), הנמצא במרכז העיר העתיקה. למעשה זהו צירוף של מספר בניינים. המגדל נבנה במאה ה- 13 והמבנה הצמוד לו נבנה במאה ה- 14, שניהם בסגנון גותי. מאוחר יותר, בעקבות נזקי רעידת אדמה ושריפה, הוא שופץ בסגנון בארוק ונאו-גותי.
המבנה שימש כבית העירייה, אך גם כבית כלא, מחסן נשק וארכיון. כיום שוכן במקום מוזיאון העיר ברטיסלבה (Múzeum mesta Bratislavy), בו מוצגת ההיסטוריה של העיר. בימי הקיץ מתקיימים בחצרו קונצרטים.
התיאטרון הלאומי הישן והחדש
מבנה התיאטרון הלאומי הישן של סלובקיה (Slovenské národné divadlo), השוכן בקצה כיכר Hviezdoslav, נבנה בשנים 1885-1886, בימי קייסרות אוסטרו-הונגריה. המבנה המקורה תוכנן ל- 1,000 צופים והואר על ידי 800 פנסי גז ונברשת בת 64 נורות.
בשנת 2007 נחנך בניין תיאטרון חדש, שבנייתו ערכה 21 שנה, אך עדיין נעשה שימוש גם בתיאטרון הישן.
התיאטרון הלאומי הישן של סלובקיה (צילום: CC Juraj Kubica)
הגשרים מעל הדנובה בברטיסלבה
העיר שוכנת על שתי גדות הדנובה וחמישה גשרים מקשרים את חלקיה הצפוני והדרומי.
הגשר הקבוע הראשון על נהר הדנובה, שהחליף את גשרי העץ שהיו נסחפים לעיתים קרובות, נבנה מפלדה בשנת 1891, ונקרא כיום הגשר הישן (Starý most). הגשר נהרס בהפצצות מלחמת העולם השניה, אולם לאחר שחרור העיר, בשנת 1945, נבנה גשר חדש על יסודות הבטון שלו שלא נהרסו.
גשר נוסף הוא הגשר החדש (Nový Most) אשר נבנה בתקופה הקומוניסטית. זהו גשר כבלים א-סימטרי, שאורכו 430 מטר. בצדו הדרומי נבנה מגדל, שבראשו מסעדה ומרפסת תצפית, המכונה בשל צורתו "הצלחת המעופפת".
גשר אפולו (Apollo Most) הוא גשר חדש יחסית, שנפתח בשנת 2005. הוא בנוי מקווים מעוגלים וקשתות, ובנייתו נחשבת להישג הנדסי. (נקרא גם Most Košická)
אתר ההנצחה סלבין - תזכורת לכיבוש הנאצי
בראש גבעת סלבין (Slavin), סמוך לעיר העתיקה של ברטיסלבה, נבנה אתר הנצחה לחיילים הסובייטים שנהרגו בקרבות לשחרור העיר מהכובש הנאצי, באפריל 1945. במקום שוכן בית קברות גדול, עם 6,845 קברים של חיילים סובייטים שנהרגו בקרב. במרכזו של האתר מגדל שגובהו 39.50 מטר, ובראשו ניצב חייל סובייטי האוחז דגל בידו. יש במקום מספר פסלים נוספים, בהם מבנה דמוי ארון קבורה, עשוי כולו שיש לבן.
האתר הוקם בשנת 1957 ונפתח בחגיגות לציון 15 שנה לשחרור העיר מהכיבוש הנאצי, בשנת 1960.
טירת דווין - על מפגש הגבולות
לא הרחק מברטיסלבה (18 ק"מ), במפגש הגבולות סלובקיה-הונגריה-אוסטריה, שוכנת טירת דווין (Devínsky hrad). הטירה ממוקמת על צוק בגובה 202 מטר, במפגש נהר הדנובה עם נהר מוראבה (Morava), בקרבת הגבול עם אוסטריה והונגריה. זהו מיקום אסטרטגי המעניק לה שליטה על נתיבי הסחר של נהר הדנובה ושל "דרך הענבר". מסיבה זו היה המקום מיושב כבר בתקופה הניאוליטית, ושימש כמבצר החל מתקופת הברונזה. מאוחר יותר עוד המשיכו הקלטים והרומאים בביצורו. בתקופה הרומית נבנתה כאן הכנסייה הנוצרית הראשונה שמצפון לנהר הדנובה. הטירה נהרסה על ידי צבאות נפולאון, והיא שופצה במאה ה- 20.
כתבה על טירת דווין | כתבה על הקהילות הנעלמות של נהר מוראבה
הטירת דווין על צוק מעל הדנובה (צילום: Bratislava Marketing)
הפינה היהודית של ברטיסלבה
בברטיסלבה חייתה עד מלחמת העולם השנייה קהילה יהודית גדולה. בין השנים 1803- 1839 כיהן בראש הרבנות בברטיסלבה הרב משה סופר, הידוע כחת"ם סופר. הוא ייסד בעיר ישיבה גדולה, "ישיבת פרשבורג", שמנתה בשיאה 500 תלמידים, שהגיעו מכל רחבי מרכז אירופה. בזמן מלחמת העולם השנייה הסגירה ממשלתו של יוזף טיסו את יהודי ברטיסלבה, יחד עם כל יהודי סלובקיה, לידי הנאצים, ורובם נרצחו במחנות ההשמדה הגרמנים.
לא הרחק מטירת ברטיסלבה ניתן לבקר בבית הקברות היהודי, הנמצא מתחת לפני הקרקע. בבית הקברות כשלושים קברי יהודים, שהחשוב שבהם הוא קברו של החת"ם סופר. (הכניסה בתשלום)
מצבות בבית הקברות היהודי האורתודוקסי בברטיסלבה (מקור: Slovak Jewish Heritage )
קצת היסטוריה של ברטיסלה
נקודות ציון בהיסטוריה של ברטיסלבה:
¡ במקום בו ניצבת כיום העיר ברטיסלבה היתה קיימת התיישבות החל מהתקופה הניאוליתית.
¡ בין השנים 400 ל- 50 לפני הספירה שכן במקום ישוב קלטי.
¡ בין המאה הראשונה למאה החמישית לספירה, הייתה העיר עיר גבול רומאית.
¡ החל משנת 833 הייתה העיר חלק מנסיכות מוראביה.
¡ משנת 907 ועד שנת 1918 היתה ברטיסלבה חלק מממלכת הונגריה ובירת מחוז ברטיסלבה.
¡ החל משנת 1526 ועד תום מלחמת העולם הראשונה, היתה ברטיסלבה, ככל הונגריה, חלק מממלכת בית האבסבורג האוסטרו-הונגרית.
¡ בין השנים 1536 – 1784, בעת שבבודפשט שלטו העות'מנים, היתה ברטיסלבה בירת הונגריה.
¡ משנת 1542 ועד 1848 התכנס הפרלמנט ההונגרי בברטיסלבה.
¡ לאחר מלחמת העולם הראשונה השתייכה ברטיסלבה, כמו סלובקיה כולה, לצ'כוסלובקיה.
¡ בין השנים 1939 - 1945 היתה ברטיסלבה בירת מדינת-החסות הפרו-נאצית הסלובאקית, בראשותו של הכומר יוזף טיסו.
¡ לאחר התפרקות צ'כוסלובקיה, בשנת 1993, הפכה העיר לבירת סלובקיה.
בתי מלון מומלצים בברטיסלבה
מלון אוונס ( Hotel Avance ) הוא מלון 4 כוכבים, הממוקם בעיר העתיקה של ברטיסלבה, במרחק קצר מנהר הדנובה ( Danube ) ומרכז הקניות Eurovea . החדרים גדולים (36 מ') וממוזגים, ובמלון ארוחת בוקר טובה ואפשרות לחנייה.
מלון פלקנשטיינר ( Falkensteiner Hotel Bratislava ) הוא מלון 4 כוכבים בעיצוב מודרני. הוא ממוקם על הגבול שבין העיר העתיקה לעיר החדשה, במרחק הליכה קצר מהעיר העתיקה, הטירה, ארמון הנשיאות, הגשר החדש והמסעדה הפנורמית ומרכז הקניות Aupark . החדרים מרווחים וממוזגים ובמלון ספא עם סאונה וחמאם, חדר כושר וחנייה תת-קרקעית. ארוחת הבוקר עשירה והבר נעים.
בתי מלון במיקום מצוין לכל אתרי התיירות של העיר העתיקה והחדשה של ברטיסלבה:
למעלה - הספא והבר של מלון אוונס,
למטה - טרסה עם נוף לעיר ו הלובי הנעים של מלון פלקנשטיינר
מידע נוסף
ברכבת ניתן להגיע אליה מווינה, בודפשט, פראג וקרקוב, ובאוטובוס ניתן להגיע מווינה, בודפשט ופראג. כבישים מהירים מחברים את ברטיסלבה לערים אחרות ברחבי סלובקיה וכן לצ'כיה, אוסטריה והונגריה. אפשרות נחמדה נוספת היא להגיע בהפלגה מבודפשט או מווינה, על נהר הדנובה החוצה את ברטיסלבה.
טירת ברטיסלבה
במרכזה של העיר, על גבעה מבודדת מעל נהר הדנובה, ניצבת טירת ברטיסלבה (Bratislavský hrad), המשקיפה על העיר ובולטת מכל מקום בה. היא ניצבת במקום בו שכן בעבר האקרופוליס (המתחם המקודש) של ההתיישבות הקלטית שנבנתה במקום. מצודה הוקמה במקום בתקופה הרומית, והטירה נבנתה במאה ה-10 וחוזקה על ידי זיגסמונד מלוקסמבורג בשנת 1430. הטירה שופצה בשנת 1649 בתקופת המלכה מריה תרזה, אשר בילתה בה את רוב זמנה. בשנת 1811 נהרסה הטירה בשרפה ובמלחמת העולם השניה היא נפגעה בהפצצות של בעלות הברית, אך היא שופצה בשנות החמישים של המאה ה-20. בתקופה הקומוניסטית שימשה הטירה משכן למשרדי ממשלה.
הטירה, שצורתה ריבוע עם ארבעה מגדלים בכל אחת מפינותיו, בנויה בפשטות, ללא תחכום ארכיטקטוני, אולם הנוף הנשקף ממנה מקסים - ניתן לצפות לעבר אוסטריה והונגריה (ביום עם ראות טובה) וכמובן על העיר עצמה, שגגותיה נפרשים לרגליכם. בטירה ניתן לראות מוצגים שונים מההיסטוריה שלה, כמו, שעונים עתיקים, ריהוט, נשק, ציורי פורטרטים, וכן נמצא בה מוזיאון המוסיקה העממית. העלייה ממרכז העיר לטירה, לאורך השבילים הצופים אל העיר והנהר, בהחלט שווה את המאמץ.
טירת ברטיסלבה מעל הדנובה, בולטת מכל מקום במראה אופייני (צילום: RudyBalasko)
העיר העתיקה של ברטיסלבה
המרכז ההיסטורי של העיר מאופיין במבנים מתקופת הבארוק ובכנסיות רבות. כאן נמצא גם הארמון בו שוכן כיום ביתו של נשיא סלובקיה - ארמון גרשלקוביץ' (Grassalkovich Palace). גם מושבה של הממשלה הסלובקית בעיר העתיקה, במבנה ששימש בעבר ארמון הקיץ של הארכיבישוף.
מזרקת מקסימיליאן (Maximilian's fountain) , הניצבת בכיכר העיר העתיקה, היתה המזרקה הראשונה בברטיסלבה. היא נבנתה במאה ה- 16 ונחנכה על ידי המלך ההונגרי מקסמיליאן, ומכאן שמה.
הכיכר המרכזית ובמרכזה מזרקת מקסימיליאן, שניצבת כאן מהמאה ה- 16 (צילום: כרמית וייס)
שער מיכאל - השריד היחיד מחומות העיר
השריד היחיד לחומת העיר העתיקה מימי הביניים, הוא שער מיכאל (Michalská brána). הוא נבנה בתחילת המאה ה- 14, אך מראהו הנוכחי, בסגנון הבארוק, הוא תוצאה של שיפוצים מהמאה ה- 18, אז התווספו לו פסל הקדוש מיכאל והדרקון. זהו השער היחיד ששרד מארבעת השערים דרכם נכנסו מבעד לחומת העיר המבוצרת. הוא היה השער הקטן ביותר, ונמצא בצדה הצפוני של החומה.
כיום מוצגת במקום תצוגת כלי נשק.
ברחוב המוביל לשער ממוקמות מסעדות וחנויות של מותגי יוקרה, כמו כריסטיאן דיור, ראלף לורן, קלווין קליין, גוצ'י, ורסאצ'ה, פראדה ועוד רבים, טובים ויקרים. הרחוב נחשב לאחד היקרים באירופה, אבל לא חייבים לקנות, אפשר סתם להתבשם מהניחוח.
מדרחוב המוליך אל שער מיכאל, השריד היחיד לחומת העיר העתיקה מימי הביניים (צילום: כרמית וייס)
בית העירייה הישן של ברטיסלבה
אחד המבנים העתיקים ביותר בברטיסלבה הוא בית העירייה הישן (Stará radnica), הנמצא במרכז העיר העתיקה. למעשה זהו צירוף של מספר בניינים. המגדל נבנה במאה ה- 13 והמבנה הצמוד לו נבנה במאה ה- 14, שניהם בסגנון גותי. מאוחר יותר, בעקבות נזקי רעידת אדמה ושריפה, הוא שופץ בסגנון בארוק ונאו-גותי.
המבנה שימש כבית העירייה, אך גם כבית כלא, מחסן נשק וארכיון. כיום שוכן במקום מוזיאון העיר ברטיסלבה (Múzeum mesta Bratislavy), בו מוצגת ההיסטוריה של העיר. בימי הקיץ מתקיימים בחצרו קונצרטים.
התיאטרון הלאומי הישן והחדש
מבנה התיאטרון הלאומי הישן של סלובקיה (Slovenské národné divadlo), השוכן בקצה כיכר Hviezdoslav, נבנה בשנים 1885-1886, בימי קייסרות אוסטרו-הונגריה. המבנה המקורה תוכנן ל- 1,000 צופים והואר על ידי 800 פנסי גז ונברשת בת 64 נורות.
בשנת 2007 נחנך בניין תיאטרון חדש, שבנייתו ערכה 21 שנה, אך עדיין נעשה שימוש גם בתיאטרון הישן.
התיאטרון הלאומי הישן של סלובקיה (צילום: CC Juraj Kubica)
הגשרים מעל הדנובה בברטיסלבה
העיר שוכנת על שתי גדות הדנובה וחמישה גשרים מקשרים את חלקיה הצפוני והדרומי.
הגשר הקבוע הראשון על נהר הדנובה, שהחליף את גשרי העץ שהיו נסחפים לעיתים קרובות, נבנה מפלדה בשנת 1891, ונקרא כיום הגשר הישן (Starý most). הגשר נהרס בהפצצות מלחמת העולם השניה, אולם לאחר שחרור העיר, בשנת 1945, נבנה גשר חדש על יסודות הבטון שלו שלא נהרסו.
גשר נוסף הוא הגשר החדש (Nový Most) אשר נבנה בתקופה הקומוניסטית. זהו גשר כבלים א-סימטרי, שאורכו 430 מטר. בצדו הדרומי נבנה מגדל, שבראשו מסעדה ומרפסת תצפית, המכונה בשל צורתו "הצלחת המעופפת".
גשר אפולו (Apollo Most) הוא גשר חדש יחסית, שנפתח בשנת 2005. הוא בנוי מקווים מעוגלים וקשתות, ובנייתו נחשבת להישג הנדסי. (נקרא גם Most Košická)
אתר ההנצחה סלבין - תזכורת לכיבוש הנאצי
בראש גבעת סלבין (Slavin), סמוך לעיר העתיקה של ברטיסלבה, נבנה אתר הנצחה לחיילים הסובייטים שנהרגו בקרבות לשחרור העיר מהכובש הנאצי, באפריל 1945. במקום שוכן בית קברות גדול, עם 6,845 קברים של חיילים סובייטים שנהרגו בקרב. במרכזו של האתר מגדל שגובהו 39.50 מטר, ובראשו ניצב חייל סובייטי האוחז דגל בידו. יש במקום מספר פסלים נוספים, בהם מבנה דמוי ארון קבורה, עשוי כולו שיש לבן.
האתר הוקם בשנת 1957 ונפתח בחגיגות לציון 15 שנה לשחרור העיר מהכיבוש הנאצי, בשנת 1960.
טירת דווין - על מפגש הגבולות
לא הרחק מברטיסלבה (18 ק"מ), במפגש הגבולות סלובקיה-הונגריה-אוסטריה, שוכנת טירת דווין (Devínsky hrad). הטירה ממוקמת על צוק בגובה 202 מטר, במפגש נהר הדנובה עם נהר מוראבה (Morava), בקרבת הגבול עם אוסטריה והונגריה. זהו מיקום אסטרטגי המעניק לה שליטה על נתיבי הסחר של נהר הדנובה ושל "דרך הענבר". מסיבה זו היה המקום מיושב כבר בתקופה הניאוליטית, ושימש כמבצר החל מתקופת הברונזה. מאוחר יותר עוד המשיכו הקלטים והרומאים בביצורו. בתקופה הרומית נבנתה כאן הכנסייה הנוצרית הראשונה שמצפון לנהר הדנובה. הטירה נהרסה על ידי צבאות נפולאון, והיא שופצה במאה ה- 20.
כתבה על טירת דווין | כתבה על הקהילות הנעלמות של נהר מוראבה
הטירת דווין על צוק מעל הדנובה (צילום: Bratislava Marketing)
הפינה היהודית של ברטיסלבה
בברטיסלבה חייתה עד מלחמת העולם השנייה קהילה יהודית גדולה. בין השנים 1803- 1839 כיהן בראש הרבנות בברטיסלבה הרב משה סופר, הידוע כחת"ם סופר. הוא ייסד בעיר ישיבה גדולה, "ישיבת פרשבורג", שמנתה בשיאה 500 תלמידים, שהגיעו מכל רחבי מרכז אירופה. בזמן מלחמת העולם השנייה הסגירה ממשלתו של יוזף טיסו את יהודי ברטיסלבה, יחד עם כל יהודי סלובקיה, לידי הנאצים, ורובם נרצחו במחנות ההשמדה הגרמנים.
לא הרחק מטירת ברטיסלבה ניתן לבקר בבית הקברות היהודי, הנמצא מתחת לפני הקרקע. בבית הקברות כשלושים קברי יהודים, שהחשוב שבהם הוא קברו של החת"ם סופר. (הכניסה בתשלום)
מצבות בבית הקברות היהודי האורתודוקסי בברטיסלבה (מקור: Slovak Jewish Heritage )
קצת היסטוריה של ברטיסלה
נקודות ציון בהיסטוריה של ברטיסלבה:
¡ במקום בו ניצבת כיום העיר ברטיסלבה היתה קיימת התיישבות החל מהתקופה הניאוליתית.
¡ בין השנים 400 ל- 50 לפני הספירה שכן במקום ישוב קלטי.
¡ בין המאה הראשונה למאה החמישית לספירה, הייתה העיר עיר גבול רומאית.
¡ החל משנת 833 הייתה העיר חלק מנסיכות מוראביה.
¡ משנת 907 ועד שנת 1918 היתה ברטיסלבה חלק מממלכת הונגריה ובירת מחוז ברטיסלבה.
¡ החל משנת 1526 ועד תום מלחמת העולם הראשונה, היתה ברטיסלבה, ככל הונגריה, חלק מממלכת בית האבסבורג האוסטרו-הונגרית.
¡ בין השנים 1536 – 1784, בעת שבבודפשט שלטו העות'מנים, היתה ברטיסלבה בירת הונגריה.
¡ משנת 1542 ועד 1848 התכנס הפרלמנט ההונגרי בברטיסלבה.
¡ לאחר מלחמת העולם הראשונה השתייכה ברטיסלבה, כמו סלובקיה כולה, לצ'כוסלובקיה.
¡ בין השנים 1939 - 1945 היתה ברטיסלבה בירת מדינת-החסות הפרו-נאצית הסלובאקית, בראשותו של הכומר יוזף טיסו.
¡ לאחר התפרקות צ'כוסלובקיה, בשנת 1993, הפכה העיר לבירת סלובקיה.
בתי מלון מומלצים בברטיסלבה
מלון אוונס ( Hotel Avance ) הוא מלון 4 כוכבים, הממוקם בעיר העתיקה של ברטיסלבה, במרחק קצר מנהר הדנובה ( Danube ) ומרכז הקניות Eurovea . החדרים גדולים (36 מ') וממוזגים, ובמלון ארוחת בוקר טובה ואפשרות לחנייה.
מלון פלקנשטיינר ( Falkensteiner Hotel Bratislava ) הוא מלון 4 כוכבים בעיצוב מודרני. הוא ממוקם על הגבול שבין העיר העתיקה לעיר החדשה, במרחק הליכה קצר מהעיר העתיקה, הטירה, ארמון הנשיאות, הגשר החדש והמסעדה הפנורמית ומרכז הקניות Aupark . החדרים מרווחים וממוזגים ובמלון ספא עם סאונה וחמאם, חדר כושר וחנייה תת-קרקעית. ארוחת הבוקר עשירה והבר נעים.
בתי מלון במיקום מצוין לכל אתרי התיירות של העיר העתיקה והחדשה של ברטיסלבה:
למעלה - הספא והבר של מלון אוונס,
למטה - טרסה עם נוף לעיר ו הלובי הנעים של מלון פלקנשטיינר
מידע נוסף
שער מיכאל - השריד היחיד מחומות העיר
השריד היחיד לחומת העיר העתיקה מימי הביניים, הוא שער מיכאל (Michalská brána). הוא נבנה בתחילת המאה ה- 14, אך מראהו הנוכחי, בסגנון הבארוק, הוא תוצאה של שיפוצים מהמאה ה- 18, אז התווספו לו פסל הקדוש מיכאל והדרקון. זהו השער היחיד ששרד מארבעת השערים דרכם נכנסו מבעד לחומת העיר המבוצרת. הוא היה השער הקטן ביותר, ונמצא בצדה הצפוני של החומה.
כיום מוצגת במקום תצוגת כלי נשק.
ברחוב המוביל לשער ממוקמות מסעדות וחנויות של מותגי יוקרה, כמו כריסטיאן דיור, ראלף לורן, קלווין קליין, גוצ'י, ורסאצ'ה, פראדה ועוד רבים, טובים ויקרים. הרחוב נחשב לאחד היקרים באירופה, אבל לא חייבים לקנות, אפשר סתם להתבשם מהניחוח.
מדרחוב המוליך אל שער מיכאל, השריד היחיד לחומת העיר העתיקה מימי הביניים (צילום: כרמית וייס)
בית העירייה הישן של ברטיסלבה
אחד המבנים העתיקים ביותר בברטיסלבה הוא בית העירייה הישן (Stará radnica), הנמצא במרכז העיר העתיקה. למעשה זהו צירוף של מספר בניינים. המגדל נבנה במאה ה- 13 והמבנה הצמוד לו נבנה במאה ה- 14, שניהם בסגנון גותי. מאוחר יותר, בעקבות נזקי רעידת אדמה ושריפה, הוא שופץ בסגנון בארוק ונאו-גותי.
המבנה שימש כבית העירייה, אך גם כבית כלא, מחסן נשק וארכיון. כיום שוכן במקום מוזיאון העיר ברטיסלבה (Múzeum mesta Bratislavy), בו מוצגת ההיסטוריה של העיר. בימי הקיץ מתקיימים בחצרו קונצרטים.
התיאטרון הלאומי הישן והחדש
מבנה התיאטרון הלאומי הישן של סלובקיה (Slovenské národné divadlo), השוכן בקצה כיכר Hviezdoslav, נבנה בשנים 1885-1886, בימי קייסרות אוסטרו-הונגריה. המבנה המקורה תוכנן ל- 1,000 צופים והואר על ידי 800 פנסי גז ונברשת בת 64 נורות.
בשנת 2007 נחנך בניין תיאטרון חדש, שבנייתו ערכה 21 שנה, אך עדיין נעשה שימוש גם בתיאטרון הישן.
התיאטרון הלאומי הישן של סלובקיה (צילום: CC Juraj Kubica)
הגשרים מעל הדנובה בברטיסלבה
העיר שוכנת על שתי גדות הדנובה וחמישה גשרים מקשרים את חלקיה הצפוני והדרומי.
הגשר הקבוע הראשון על נהר הדנובה, שהחליף את גשרי העץ שהיו נסחפים לעיתים קרובות, נבנה מפלדה בשנת 1891, ונקרא כיום הגשר הישן (Starý most). הגשר נהרס בהפצצות מלחמת העולם השניה, אולם לאחר שחרור העיר, בשנת 1945, נבנה גשר חדש על יסודות הבטון שלו שלא נהרסו.
גשר נוסף הוא הגשר החדש (Nový Most) אשר נבנה בתקופה הקומוניסטית. זהו גשר כבלים א-סימטרי, שאורכו 430 מטר. בצדו הדרומי נבנה מגדל, שבראשו מסעדה ומרפסת תצפית, המכונה בשל צורתו "הצלחת המעופפת".
גשר אפולו (Apollo Most) הוא גשר חדש יחסית, שנפתח בשנת 2005. הוא בנוי מקווים מעוגלים וקשתות, ובנייתו נחשבת להישג הנדסי. (נקרא גם Most Košická)
אתר ההנצחה סלבין - תזכורת לכיבוש הנאצי
בראש גבעת סלבין (Slavin), סמוך לעיר העתיקה של ברטיסלבה, נבנה אתר הנצחה לחיילים הסובייטים שנהרגו בקרבות לשחרור העיר מהכובש הנאצי, באפריל 1945. במקום שוכן בית קברות גדול, עם 6,845 קברים של חיילים סובייטים שנהרגו בקרב. במרכזו של האתר מגדל שגובהו 39.50 מטר, ובראשו ניצב חייל סובייטי האוחז דגל בידו. יש במקום מספר פסלים נוספים, בהם מבנה דמוי ארון קבורה, עשוי כולו שיש לבן.
האתר הוקם בשנת 1957 ונפתח בחגיגות לציון 15 שנה לשחרור העיר מהכיבוש הנאצי, בשנת 1960.
טירת דווין - על מפגש הגבולות
לא הרחק מברטיסלבה (18 ק"מ), במפגש הגבולות סלובקיה-הונגריה-אוסטריה, שוכנת טירת דווין (Devínsky hrad). הטירה ממוקמת על צוק בגובה 202 מטר, במפגש נהר הדנובה עם נהר מוראבה (Morava), בקרבת הגבול עם אוסטריה והונגריה. זהו מיקום אסטרטגי המעניק לה שליטה על נתיבי הסחר של נהר הדנובה ושל "דרך הענבר". מסיבה זו היה המקום מיושב כבר בתקופה הניאוליטית, ושימש כמבצר החל מתקופת הברונזה. מאוחר יותר עוד המשיכו הקלטים והרומאים בביצורו. בתקופה הרומית נבנתה כאן הכנסייה הנוצרית הראשונה שמצפון לנהר הדנובה. הטירה נהרסה על ידי צבאות נפולאון, והיא שופצה במאה ה- 20.
כתבה על טירת דווין | כתבה על הקהילות הנעלמות של נהר מוראבה
הטירת דווין על צוק מעל הדנובה (צילום: Bratislava Marketing)
הפינה היהודית של ברטיסלבה
בברטיסלבה חייתה עד מלחמת העולם השנייה קהילה יהודית גדולה. בין השנים 1803- 1839 כיהן בראש הרבנות בברטיסלבה הרב משה סופר, הידוע כחת"ם סופר. הוא ייסד בעיר ישיבה גדולה, "ישיבת פרשבורג", שמנתה בשיאה 500 תלמידים, שהגיעו מכל רחבי מרכז אירופה. בזמן מלחמת העולם השנייה הסגירה ממשלתו של יוזף טיסו את יהודי ברטיסלבה, יחד עם כל יהודי סלובקיה, לידי הנאצים, ורובם נרצחו במחנות ההשמדה הגרמנים.
לא הרחק מטירת ברטיסלבה ניתן לבקר בבית הקברות היהודי, הנמצא מתחת לפני הקרקע. בבית הקברות כשלושים קברי יהודים, שהחשוב שבהם הוא קברו של החת"ם סופר. (הכניסה בתשלום)
מצבות בבית הקברות היהודי האורתודוקסי בברטיסלבה (מקור: Slovak Jewish Heritage )
קצת היסטוריה של ברטיסלה
נקודות ציון בהיסטוריה של ברטיסלבה:
¡ במקום בו ניצבת כיום העיר ברטיסלבה היתה קיימת התיישבות החל מהתקופה הניאוליתית.
¡ בין השנים 400 ל- 50 לפני הספירה שכן במקום ישוב קלטי.
¡ בין המאה הראשונה למאה החמישית לספירה, הייתה העיר עיר גבול רומאית.
¡ החל משנת 833 הייתה העיר חלק מנסיכות מוראביה.
¡ משנת 907 ועד שנת 1918 היתה ברטיסלבה חלק מממלכת הונגריה ובירת מחוז ברטיסלבה.
¡ החל משנת 1526 ועד תום מלחמת העולם הראשונה, היתה ברטיסלבה, ככל הונגריה, חלק מממלכת בית האבסבורג האוסטרו-הונגרית.
¡ בין השנים 1536 – 1784, בעת שבבודפשט שלטו העות'מנים, היתה ברטיסלבה בירת הונגריה.
¡ משנת 1542 ועד 1848 התכנס הפרלמנט ההונגרי בברטיסלבה.
¡ לאחר מלחמת העולם הראשונה השתייכה ברטיסלבה, כמו סלובקיה כולה, לצ'כוסלובקיה.
¡ בין השנים 1939 - 1945 היתה ברטיסלבה בירת מדינת-החסות הפרו-נאצית הסלובאקית, בראשותו של הכומר יוזף טיסו.
¡ לאחר התפרקות צ'כוסלובקיה, בשנת 1993, הפכה העיר לבירת סלובקיה.
בתי מלון מומלצים בברטיסלבה
מלון אוונס ( Hotel Avance ) הוא מלון 4 כוכבים, הממוקם בעיר העתיקה של ברטיסלבה, במרחק קצר מנהר הדנובה ( Danube ) ומרכז הקניות Eurovea . החדרים גדולים (36 מ') וממוזגים, ובמלון ארוחת בוקר טובה ואפשרות לחנייה.
מלון פלקנשטיינר ( Falkensteiner Hotel Bratislava ) הוא מלון 4 כוכבים בעיצוב מודרני. הוא ממוקם על הגבול שבין העיר העתיקה לעיר החדשה, במרחק הליכה קצר מהעיר העתיקה, הטירה, ארמון הנשיאות, הגשר החדש והמסעדה הפנורמית ומרכז הקניות Aupark . החדרים מרווחים וממוזגים ובמלון ספא עם סאונה וחמאם, חדר כושר וחנייה תת-קרקעית. ארוחת הבוקר עשירה והבר נעים.
בתי מלון במיקום מצוין לכל אתרי התיירות של העיר העתיקה והחדשה של ברטיסלבה:
למעלה - הספא והבר של מלון אוונס,
למטה - טרסה עם נוף לעיר ו הלובי הנעים של מלון פלקנשטיינר
מידע נוסף
התיאטרון הלאומי הישן והחדש
מבנה התיאטרון הלאומי הישן של סלובקיה (Slovenské národné divadlo), השוכן בקצה כיכר Hviezdoslav, נבנה בשנים 1885-1886, בימי קייסרות אוסטרו-הונגריה. המבנה המקורה תוכנן ל- 1,000 צופים והואר על ידי 800 פנסי גז ונברשת בת 64 נורות.
בשנת 2007 נחנך בניין תיאטרון חדש, שבנייתו ערכה 21 שנה, אך עדיין נעשה שימוש גם בתיאטרון הישן.
התיאטרון הלאומי הישן של סלובקיה (צילום: CC Juraj Kubica)
הגשרים מעל הדנובה בברטיסלבה
העיר שוכנת על שתי גדות הדנובה וחמישה גשרים מקשרים את חלקיה הצפוני והדרומי.
הגשר הקבוע הראשון על נהר הדנובה, שהחליף את גשרי העץ שהיו נסחפים לעיתים קרובות, נבנה מפלדה בשנת 1891, ונקרא כיום הגשר הישן (Starý most). הגשר נהרס בהפצצות מלחמת העולם השניה, אולם לאחר שחרור העיר, בשנת 1945, נבנה גשר חדש על יסודות הבטון שלו שלא נהרסו.
גשר נוסף הוא הגשר החדש (Nový Most) אשר נבנה בתקופה הקומוניסטית. זהו גשר כבלים א-סימטרי, שאורכו 430 מטר. בצדו הדרומי נבנה מגדל, שבראשו מסעדה ומרפסת תצפית, המכונה בשל צורתו "הצלחת המעופפת".
גשר אפולו (Apollo Most) הוא גשר חדש יחסית, שנפתח בשנת 2005. הוא בנוי מקווים מעוגלים וקשתות, ובנייתו נחשבת להישג הנדסי. (נקרא גם Most Košická)
אתר ההנצחה סלבין - תזכורת לכיבוש הנאצי
בראש גבעת סלבין (Slavin), סמוך לעיר העתיקה של ברטיסלבה, נבנה אתר הנצחה לחיילים הסובייטים שנהרגו בקרבות לשחרור העיר מהכובש הנאצי, באפריל 1945. במקום שוכן בית קברות גדול, עם 6,845 קברים של חיילים סובייטים שנהרגו בקרב. במרכזו של האתר מגדל שגובהו 39.50 מטר, ובראשו ניצב חייל סובייטי האוחז דגל בידו. יש במקום מספר פסלים נוספים, בהם מבנה דמוי ארון קבורה, עשוי כולו שיש לבן.
האתר הוקם בשנת 1957 ונפתח בחגיגות לציון 15 שנה לשחרור העיר מהכיבוש הנאצי, בשנת 1960.
טירת דווין - על מפגש הגבולות
לא הרחק מברטיסלבה (18 ק"מ), במפגש הגבולות סלובקיה-הונגריה-אוסטריה, שוכנת טירת דווין (Devínsky hrad). הטירה ממוקמת על צוק בגובה 202 מטר, במפגש נהר הדנובה עם נהר מוראבה (Morava), בקרבת הגבול עם אוסטריה והונגריה. זהו מיקום אסטרטגי המעניק לה שליטה על נתיבי הסחר של נהר הדנובה ושל "דרך הענבר". מסיבה זו היה המקום מיושב כבר בתקופה הניאוליטית, ושימש כמבצר החל מתקופת הברונזה. מאוחר יותר עוד המשיכו הקלטים והרומאים בביצורו. בתקופה הרומית נבנתה כאן הכנסייה הנוצרית הראשונה שמצפון לנהר הדנובה. הטירה נהרסה על ידי צבאות נפולאון, והיא שופצה במאה ה- 20.
כתבה על טירת דווין | כתבה על הקהילות הנעלמות של נהר מוראבה
הטירת דווין על צוק מעל הדנובה (צילום: Bratislava Marketing)
הפינה היהודית של ברטיסלבה
בברטיסלבה חייתה עד מלחמת העולם השנייה קהילה יהודית גדולה. בין השנים 1803- 1839 כיהן בראש הרבנות בברטיסלבה הרב משה סופר, הידוע כחת"ם סופר. הוא ייסד בעיר ישיבה גדולה, "ישיבת פרשבורג", שמנתה בשיאה 500 תלמידים, שהגיעו מכל רחבי מרכז אירופה. בזמן מלחמת העולם השנייה הסגירה ממשלתו של יוזף טיסו את יהודי ברטיסלבה, יחד עם כל יהודי סלובקיה, לידי הנאצים, ורובם נרצחו במחנות ההשמדה הגרמנים.
לא הרחק מטירת ברטיסלבה ניתן לבקר בבית הקברות היהודי, הנמצא מתחת לפני הקרקע. בבית הקברות כשלושים קברי יהודים, שהחשוב שבהם הוא קברו של החת"ם סופר. (הכניסה בתשלום)
מצבות בבית הקברות היהודי האורתודוקסי בברטיסלבה (מקור: Slovak Jewish Heritage )
קצת היסטוריה של ברטיסלה
נקודות ציון בהיסטוריה של ברטיסלבה:
¡ במקום בו ניצבת כיום העיר ברטיסלבה היתה קיימת התיישבות החל מהתקופה הניאוליתית.
¡ בין השנים 400 ל- 50 לפני הספירה שכן במקום ישוב קלטי.
¡ בין המאה הראשונה למאה החמישית לספירה, הייתה העיר עיר גבול רומאית.
¡ החל משנת 833 הייתה העיר חלק מנסיכות מוראביה.
¡ משנת 907 ועד שנת 1918 היתה ברטיסלבה חלק מממלכת הונגריה ובירת מחוז ברטיסלבה.
¡ החל משנת 1526 ועד תום מלחמת העולם הראשונה, היתה ברטיסלבה, ככל הונגריה, חלק מממלכת בית האבסבורג האוסטרו-הונגרית.
¡ בין השנים 1536 – 1784, בעת שבבודפשט שלטו העות'מנים, היתה ברטיסלבה בירת הונגריה.
¡ משנת 1542 ועד 1848 התכנס הפרלמנט ההונגרי בברטיסלבה.
¡ לאחר מלחמת העולם הראשונה השתייכה ברטיסלבה, כמו סלובקיה כולה, לצ'כוסלובקיה.
¡ בין השנים 1939 - 1945 היתה ברטיסלבה בירת מדינת-החסות הפרו-נאצית הסלובאקית, בראשותו של הכומר יוזף טיסו.
¡ לאחר התפרקות צ'כוסלובקיה, בשנת 1993, הפכה העיר לבירת סלובקיה.
בתי מלון מומלצים בברטיסלבה
מלון אוונס ( Hotel Avance ) הוא מלון 4 כוכבים, הממוקם בעיר העתיקה של ברטיסלבה, במרחק קצר מנהר הדנובה ( Danube ) ומרכז הקניות Eurovea . החדרים גדולים (36 מ') וממוזגים, ובמלון ארוחת בוקר טובה ואפשרות לחנייה.
מלון פלקנשטיינר ( Falkensteiner Hotel Bratislava ) הוא מלון 4 כוכבים בעיצוב מודרני. הוא ממוקם על הגבול שבין העיר העתיקה לעיר החדשה, במרחק הליכה קצר מהעיר העתיקה, הטירה, ארמון הנשיאות, הגשר החדש והמסעדה הפנורמית ומרכז הקניות Aupark . החדרים מרווחים וממוזגים ובמלון ספא עם סאונה וחמאם, חדר כושר וחנייה תת-קרקעית. ארוחת הבוקר עשירה והבר נעים.
בתי מלון במיקום מצוין לכל אתרי התיירות של העיר העתיקה והחדשה של ברטיסלבה:
למעלה - הספא והבר של מלון אוונס,
למטה - טרסה עם נוף לעיר ו הלובי הנעים של מלון פלקנשטיינר
מידע נוסף
אתר ההנצחה סלבין - תזכורת לכיבוש הנאצי
בראש גבעת סלבין (Slavin), סמוך לעיר העתיקה של ברטיסלבה, נבנה אתר הנצחה לחיילים הסובייטים שנהרגו בקרבות לשחרור העיר מהכובש הנאצי, באפריל 1945. במקום שוכן בית קברות גדול, עם 6,845 קברים של חיילים סובייטים שנהרגו בקרב. במרכזו של האתר מגדל שגובהו 39.50 מטר, ובראשו ניצב חייל סובייטי האוחז דגל בידו. יש במקום מספר פסלים נוספים, בהם מבנה דמוי ארון קבורה, עשוי כולו שיש לבן.
האתר הוקם בשנת 1957 ונפתח בחגיגות לציון 15 שנה לשחרור העיר מהכיבוש הנאצי, בשנת 1960.
טירת דווין - על מפגש הגבולות
לא הרחק מברטיסלבה (18 ק"מ), במפגש הגבולות סלובקיה-הונגריה-אוסטריה, שוכנת טירת דווין (Devínsky hrad). הטירה ממוקמת על צוק בגובה 202 מטר, במפגש נהר הדנובה עם נהר מוראבה (Morava), בקרבת הגבול עם אוסטריה והונגריה. זהו מיקום אסטרטגי המעניק לה שליטה על נתיבי הסחר של נהר הדנובה ושל "דרך הענבר". מסיבה זו היה המקום מיושב כבר בתקופה הניאוליטית, ושימש כמבצר החל מתקופת הברונזה. מאוחר יותר עוד המשיכו הקלטים והרומאים בביצורו. בתקופה הרומית נבנתה כאן הכנסייה הנוצרית הראשונה שמצפון לנהר הדנובה. הטירה נהרסה על ידי צבאות נפולאון, והיא שופצה במאה ה- 20.
כתבה על טירת דווין | כתבה על הקהילות הנעלמות של נהר מוראבה
הטירת דווין על צוק מעל הדנובה (צילום: Bratislava Marketing)
הפינה היהודית של ברטיסלבה
בברטיסלבה חייתה עד מלחמת העולם השנייה קהילה יהודית גדולה. בין השנים 1803- 1839 כיהן בראש הרבנות בברטיסלבה הרב משה סופר, הידוע כחת"ם סופר. הוא ייסד בעיר ישיבה גדולה, "ישיבת פרשבורג", שמנתה בשיאה 500 תלמידים, שהגיעו מכל רחבי מרכז אירופה. בזמן מלחמת העולם השנייה הסגירה ממשלתו של יוזף טיסו את יהודי ברטיסלבה, יחד עם כל יהודי סלובקיה, לידי הנאצים, ורובם נרצחו במחנות ההשמדה הגרמנים.
לא הרחק מטירת ברטיסלבה ניתן לבקר בבית הקברות היהודי, הנמצא מתחת לפני הקרקע. בבית הקברות כשלושים קברי יהודים, שהחשוב שבהם הוא קברו של החת"ם סופר. (הכניסה בתשלום)
מצבות בבית הקברות היהודי האורתודוקסי בברטיסלבה (מקור: Slovak Jewish Heritage )
קצת היסטוריה של ברטיסלה
נקודות ציון בהיסטוריה של ברטיסלבה:
¡ במקום בו ניצבת כיום העיר ברטיסלבה היתה קיימת התיישבות החל מהתקופה הניאוליתית.
¡ בין השנים 400 ל- 50 לפני הספירה שכן במקום ישוב קלטי.
¡ בין המאה הראשונה למאה החמישית לספירה, הייתה העיר עיר גבול רומאית.
¡ החל משנת 833 הייתה העיר חלק מנסיכות מוראביה.
¡ משנת 907 ועד שנת 1918 היתה ברטיסלבה חלק מממלכת הונגריה ובירת מחוז ברטיסלבה.
¡ החל משנת 1526 ועד תום מלחמת העולם הראשונה, היתה ברטיסלבה, ככל הונגריה, חלק מממלכת בית האבסבורג האוסטרו-הונגרית.
¡ בין השנים 1536 – 1784, בעת שבבודפשט שלטו העות'מנים, היתה ברטיסלבה בירת הונגריה.
¡ משנת 1542 ועד 1848 התכנס הפרלמנט ההונגרי בברטיסלבה.
¡ לאחר מלחמת העולם הראשונה השתייכה ברטיסלבה, כמו סלובקיה כולה, לצ'כוסלובקיה.
¡ בין השנים 1939 - 1945 היתה ברטיסלבה בירת מדינת-החסות הפרו-נאצית הסלובאקית, בראשותו של הכומר יוזף טיסו.
¡ לאחר התפרקות צ'כוסלובקיה, בשנת 1993, הפכה העיר לבירת סלובקיה.
בתי מלון מומלצים בברטיסלבה
מלון אוונס ( Hotel Avance ) הוא מלון 4 כוכבים, הממוקם בעיר העתיקה של ברטיסלבה, במרחק קצר מנהר הדנובה ( Danube ) ומרכז הקניות Eurovea . החדרים גדולים (36 מ') וממוזגים, ובמלון ארוחת בוקר טובה ואפשרות לחנייה.
מלון פלקנשטיינר ( Falkensteiner Hotel Bratislava ) הוא מלון 4 כוכבים בעיצוב מודרני. הוא ממוקם על הגבול שבין העיר העתיקה לעיר החדשה, במרחק הליכה קצר מהעיר העתיקה, הטירה, ארמון הנשיאות, הגשר החדש והמסעדה הפנורמית ומרכז הקניות Aupark . החדרים מרווחים וממוזגים ובמלון ספא עם סאונה וחמאם, חדר כושר וחנייה תת-קרקעית. ארוחת הבוקר עשירה והבר נעים.
בתי מלון במיקום מצוין לכל אתרי התיירות של העיר העתיקה והחדשה של ברטיסלבה:
למעלה - הספא והבר של מלון אוונס,
למטה - טרסה עם נוף לעיר ו הלובי הנעים של מלון פלקנשטיינר
מידע נוסף
כתבה על טירת דווין | כתבה על הקהילות הנעלמות של נהר מוראבה
קצת היסטוריה של ברטיסלה
נקודות ציון בהיסטוריה של ברטיסלבה:
¡ במקום בו ניצבת כיום העיר ברטיסלבה היתה קיימת התיישבות החל מהתקופה הניאוליתית.
¡ בין השנים 400 ל- 50 לפני הספירה שכן במקום ישוב קלטי.
¡ בין המאה הראשונה למאה החמישית לספירה, הייתה העיר עיר גבול רומאית.
¡ החל משנת 833 הייתה העיר חלק מנסיכות מוראביה.
¡ משנת 907 ועד שנת 1918 היתה ברטיסלבה חלק מממלכת הונגריה ובירת מחוז ברטיסלבה.
¡ החל משנת 1526 ועד תום מלחמת העולם הראשונה, היתה ברטיסלבה, ככל הונגריה, חלק מממלכת בית האבסבורג האוסטרו-הונגרית.
¡ בין השנים 1536 – 1784, בעת שבבודפשט שלטו העות'מנים, היתה ברטיסלבה בירת הונגריה.
¡ משנת 1542 ועד 1848 התכנס הפרלמנט ההונגרי בברטיסלבה.
¡ לאחר מלחמת העולם הראשונה השתייכה ברטיסלבה, כמו סלובקיה כולה, לצ'כוסלובקיה.
¡ בין השנים 1939 - 1945 היתה ברטיסלבה בירת מדינת-החסות הפרו-נאצית הסלובאקית, בראשותו של הכומר יוזף טיסו.
¡ לאחר התפרקות צ'כוסלובקיה, בשנת 1993, הפכה העיר לבירת סלובקיה.
בתי מלון מומלצים בברטיסלבה
מלון אוונס ( Hotel Avance ) הוא מלון 4 כוכבים, הממוקם בעיר העתיקה של ברטיסלבה, במרחק קצר מנהר הדנובה ( Danube ) ומרכז הקניות Eurovea . החדרים גדולים (36 מ') וממוזגים, ובמלון ארוחת בוקר טובה ואפשרות לחנייה.
מלון פלקנשטיינר ( Falkensteiner Hotel Bratislava ) הוא מלון 4 כוכבים בעיצוב מודרני. הוא ממוקם על הגבול שבין העיר העתיקה לעיר החדשה, במרחק הליכה קצר מהעיר העתיקה, הטירה, ארמון הנשיאות, הגשר החדש והמסעדה הפנורמית ומרכז הקניות Aupark . החדרים מרווחים וממוזגים ובמלון ספא עם סאונה וחמאם, חדר כושר וחנייה תת-קרקעית. ארוחת הבוקר עשירה והבר נעים.
בתי מלון במיקום מצוין לכל אתרי התיירות של העיר העתיקה והחדשה של ברטיסלבה:
למעלה - הספא והבר של מלון אוונס,
למטה - טרסה עם נוף לעיר ו הלובי הנעים של מלון פלקנשטיינר
מידע נוסף
בתי מלון מומלצים בברטיסלבה
מלון אוונס ( Hotel Avance ) הוא מלון 4 כוכבים, הממוקם בעיר העתיקה של ברטיסלבה, במרחק קצר מנהר הדנובה ( Danube ) ומרכז הקניות Eurovea . החדרים גדולים (36 מ') וממוזגים, ובמלון ארוחת בוקר טובה ואפשרות לחנייה.
מלון פלקנשטיינר ( Falkensteiner Hotel Bratislava ) הוא מלון 4 כוכבים בעיצוב מודרני. הוא ממוקם על הגבול שבין העיר העתיקה לעיר החדשה, במרחק הליכה קצר מהעיר העתיקה, הטירה, ארמון הנשיאות, הגשר החדש והמסעדה הפנורמית ומרכז הקניות Aupark . החדרים מרווחים וממוזגים ובמלון ספא עם סאונה וחמאם, חדר כושר וחנייה תת-קרקעית. ארוחת הבוקר עשירה והבר נעים.
בתי מלון במיקום מצוין לכל אתרי התיירות של העיר העתיקה והחדשה של ברטיסלבה:
למעלה - הספא והבר של מלון אוונס,
למטה - טרסה עם נוף לעיר ו הלובי הנעים של מלון פלקנשטיינר
למעלה - הספא והבר של
למטה - טרסה עם נוף לעיר ו