טירת דווין -
על מפגש הגבולות, הנהרות וההרים
מאת: כרמית וייס


על צוק נישא מעל הנקודה בה נושקת סלובקיה לשכנתה אוסטריה, בה נשפך נהר מוראבה אל נהר הדנובה ובה כמעט נושקים הרי הקרפטים להרי האלפים, ניצבת בגאון טירת דווין. טיול אל הטירה, או נכון יותר – מה שנותר ממנה אחרי אלפי שנות היסטוריה – מזמן בנוסף למשק כנפי ההיסטוריה רבת הסכסוכים גם תצפיות נוף נפלאות. זוהי נקודת חובה לכל תייר המסייר בברטיסלבה, בירת סלובקיה, בזכות הקרבה לעיר ומשום הנופים הנפלאים בגווני ירוק וכחול.


תצפית מטירת דווין על הכפרים והשדות למרגלות הקרפטים הקטנים
תצפית מטירת דווין על הכפרים והשדות למרגלות הקרפטים הקטנים  (צילום: כרמית וייס)

 
אני הגעתי לכאן היישר מבודפשט בירת הונגריה, שם התאכזבתי לראות שהדנובה ממש אינה כחולה, לכן שמחתי מאד להיווכח שכאן, למרגלות טירת דווין, הדנובה מצדיקה את הכתר שהכתיר לשמה יוהן שטראוס בוואלס האלמותי הדנובה הכחולה.
 
למרגלות טירת דווין משתרע המישור הצר שבין רכס הקרפטים הקטנים לנהר מוראבה, אזור כפרי משובץ כפרים ועיירות מקסימים, הטובלים בשדות וכרמים הגולשים ממורדות ההרים. אזור זה היה מאז ומתמיד בקשרים הדוקים ואינטראקציה עם אוסטריה השכנה מעבר לגבול אותו מסמן הנהר. גם כיום רבים מהתושבים כאן עובדים, מבלים ועורכים קניות אצל השכנה ממערב, שגם אותה ניתן לראות היטב מטירה.
כתבה על דרך היין בקרפטים הקטנים
 

 ברירת מחדל



 

קפיצה קטנה לטירת דווין

בשל קרבתה לברטיסלבה ובשל יופייה הרב, טירת דווין (Devínsky hrad) היא אחד מיעדי הטיול היומי האהובים ביותר על המבקרים בברטיסלבה בפרט ובסלובקיה בכלל. הטירה השולטת מגובה 212 מטרים על מפגש הנהרות מוראבה והדנובה, שימשה מאז ומתמיד נקודה אסטרטגית על צומת דרכים ומסחר, כולל דרך הענבר (Amber Road) מחופי הים הבלטי לחופי האדריאטי.
 
טירת דווין היא אחד מסמליה היותר מפורסמים של סלובקיה. היא מופיעה על בולי המדינה, ובעבר, לפני המעבר לאירו, הוטבעה גם על מטבעות הקורונה הסלובקית. בשנת 863 מופיע שמה של הטירה לראשונה בכתובים כדוֹוִינָה (Dowina), שנגזר מהמילה הלטינית "ילדה" (deva).
כתבה על ברטיסלבה
 
טירת דווין חולשת על המישורים שלמרגלות הקרפטים הקטנים
פסלה של הנערה על שמה נקראה הטירה? אולי   (צילום: כרמית וייס)
 

שליטי הארץ והטירה

הטירה ניצבת בקרבת הגבול בין סלובקיה לאוסטריה, אותו מסמנים נהרות המוראבה והדנובה. במקום האסטרטגי עשה שימוש כל מי ששלט על הארץ: קלטים, רומאים, סלאבים, שהגיעו למקום במאות 5-6 והקימו את מוראביה הגדולה, מלכי הונגריה, אליה השתייכה סלובקיה מהמאה ה-10, ומאוחר יותר אוסטרו-הונגריה. הבעלים האחרונים של הטירה היו בני משפחת פאלפי (Pálffy), משפחת אצולה הונגרית חשובה לה השתייכו האדמות באזור זה של סלובקיה.
תהילתה של הטירה באה אל קיצה בשנת 1809, אז הורה נפוליאון בכבודו ובעצמו להרוס אותה לפני שנסוג עם כוחותיו מהאזור.
 
בסתיו 1938, לאחר סיפוחה של אוסטריה לרייך השלישי (אנשלוס), השתלט הצבא הגרמני גם על טירת דווין כנקודה אסטרטגית, למרות שלא פלש אז לסלובקיה כולה. ביער שלמרגלות הטירה, מצדו המזרחי של נהר מוראבה, ניתן לראות עד היום אבני גבול שמצדן האחת האות S (סלובבקיה) ומצדן השני G (גרמניה).
גם בתקופה הקומוניסטית שלאחר מלחמת העולם השנייה ועד לנפילת הקומוניזם (1989), שימשה הטירה נקודת תצפית על הגבול עם אוסטריה. גבול זה היה חלק ממסך הברזל בין המזרח למערב וכל מי שניסה לעבור אותו נורה. באותם ימים הוכרזה הטירה ששלטה על הגבול כשטח צבאי והכניסה אליה נאסרה עם גדרות תיל. כמה נעים להיווכח (אולי אפילו מעורר תקווה...) שאותו אזור גבול הוא כיום שמורת טבע, עם שבילי הליכה ואופניים ויעד מועדף לטיולי המקומיים.
 
 טירת דווין חולשת על המישורים שלמרגלות הקרפטים הקטנים
 
טירת דווין חולשת על המישורים שלמרגלות הקרפטים הקטנים 
טירת דווין חולשת על המישורים שלמרגלות הקרפטים הקטנים  (צילום: כרמית וייס)
 

תצפית על מסך הברזל

חלקים מהטירה שופצו מעט אך היא ברובה הריסות, הנראות רומנטיות להפליא לצד נהר הדנובה. הסיבה העיקרית להגיע לכאן היא התצפית הנפלאה - מזרחה לעבר רכס הקרפטים הקטנים ומערבה לעבר הרי האלפים, אותם ניתן לראות ביום בהיר מעבר לגבול האוסטרי. בין שני הרכסים מפריד נהר מוראבה, שמימיו העכורים נשפכים למי הדנובה הכחולים ממש למרגלות הטירה.
 
חדי העין יוכלו להבחין בטירות וארמונות גם בצד האוסטרי של הגבול, בהם גם ארמון הוף (Schloss Hof). השטח שבין וינה לגבול אוסטריה-סלובקיה הוכרז על ידי האוסטרים כשמורת טבע. בימים אלה נבנה על נהר מוראבה גשר להולכי רגל ורוכבי אופניים, שיאפשר להגיע לשמורה ולארמון גם מהצד הסלובקי.
 
מול מגרש החנייה למרגלות טירת דווין, יוצא שביל אל נקודת תצפית על שפך המוראבה לדנובה. לצדי השביל ניצבת אנדרטה לזכר האזרחים שניסו לחצות את הגבול למערב ונורו בידי חיילי צבא סלובקיה, שהיתה אז תחת משטר קומוניסטי. על האנדרטה סימני כדורים, אך הם אינם אמיתיים כמובן, שהרי היא נבנתה לאחר מעשה. תושבים מקומיים רבים מטיילים על השביל סתם כדי לתפוס שלווה ולצפות על הנוף. האגם הקטן שלצדי השביל הוא יעד להחלקה על הקרח בימי החורף הקרים.
 
 האנדרטה לזכר האזרחים שניסו לחצות את מסך הברזל, תזכורת לימים אחרים
האנדרטה לזכר האזרחים שניסו לחצות את מסך הברזל, תזכורת לימים אחרים  (צילום: כרמית וייס)
 

ברגל, באופניים וברכב

שביל של כ- 20 קילומטרים עושה דרכו צפונה, לאורך נהר מוראבה, ומשמש להולכי רגל ורוכבי אופניים. לאורכו של השביל פזורות נקודות מידע עם הסברים למטייל על האזור בסלובקית, אנגלית וגרמנית (Educationa trail). לצדי השביל ניתן להבחין עדיין בחלקים של הבונקרים וגדרות התיל, ששימשו את שומרי הגבול בין סלובקיה לאוסטריה הכבושה בידי הגרמנים.
מסלול רגלי נוסף יוצא מטירת דווין לכפר דווינסקה נובה ווס (Devinska Nova Ves), ממנה ניתן להמשיך ברגל אפילו עד ברטיסלבה, במסלולים של שעתיים עד ארבע שעות הליכה. הקרביים פחות יכולים לעלות עם הרכב בכביש העושה דרכו מהכפר לנקודת תצפית מעל הכפר.
אם אתם חובבי הליכה תמצאו באזור עוד מסלולי הליכה רבים, שעל חלק מהם מצביעים השלטים שעל העץ ליד החנייה למרגלות הטירה.
 
פעם אזור גבול, היום יעד למטיילים - מעורר תקווה   פעם אזור גבול, היום יעד למטיילים - מעורר תקווה
פעם אזור גבול, היום יעד למטיילים - מעורר תקווה  (צילום: כרמית וייס)
 



 

מידע מעשי למבקרים בטירה

♦ השירותים נמצאים למעלה בטירה ורצוי לא להיזכר בהם בסוף הירידה... אם כי יש גם שירותים במסעדה שליד החנייה (בחינם לאורחים, בתשלום לאחרים).
♦ בשל אדמות הביצה ומי הנהרות יש המון יתושים. הצטיידו בחומר דוחה יתושים.
♦ איך מגיעים: 10 קילומטרים ממרכז ברטיסלבה – 15 דקות נסיעה או 20 דקות באוטובוס 28, 29 מהתחנה בצדו הצפוני של הגשר החדש (Novy Most). אפשר להגיע גם בשייט מברטיסלבה או מוינה והיינבורג (Hainburg) באוסטריה.
 

יעדים בכתבה: העיר ברטיסלבה (A), טירת דווין (B), הכפר דווינסקה נובה ווס (C)

העיירה של הטירה

למרות שמן הראוי היה לומר שטירת דווין נמצאת ליד העיירה דווין (Devín), הרי שבמקרה שלנו כנראה שהגיוני יותר לומר זאת בסדר ההפוך, שהרי הטירה מוכרת בהרבה מהעיירה. ובכן, למרגלות טירת דווין שוכנת העיירה דווין. למעשה העיירה היא חלק מהרובע הרביעי של ברטיסלבה, הכולל את פרבריה הצפון-מערביים וגובל בנהר מוראבה ממערב.
העיירה דווין היא עיירה בעלת מראה כפרי, הנושקת למדרונות רכס הקרפטים הקטנים, המכוסה ירוק של יערות, שדות וכרמים.
 
בתחילת דרכה הייתה העיירה דווין כפר השייך לטירה שמעליו, אך מאוחר יותר המקום הפך לעיירה עצמאית. קרואטים רבים הגיעו לכאן במאה ה- 16, במנוסתם מפני הטורקים שפלשו לארצם. בשנת 1938 סופחה העיירה לגרמניה (מה שלא קרה לשאר סלובקיה) ביחד עם אוסטריה והטירה שלידה. כשהסתיימה מלחמת העולם השנייה הוחזרה העיירה לידי צ'כוסלובקיה, אליה השתייכה אז סלובקיה, ואז היא גם הפכה לחלק מברטיסלבה.
לינה באזור העיירה דווין
 
 דווין, העיירה של הטירה
דווין, העיירה של הטירה  (צילום: כרמית וייס)
 

דרישת שלום ממדינות רחוקות

נהר מוראבה (Morava) עושה את דרכו עד לכאן לאורך 365 קילומטרים, מהחבל ההיסטורי מוראביה (Moravia) במערב הרפובליקה הצ'כית, ששמו נגזר משם הנהר. מוצאו ברכס הרי הסודטים (Sudetes), שהוא חלק מחבל הסודטים, על הגבול בין פולין לצ'כיה. במהלכו דרומה, עד שהוא נשפך לדנובה ליד טירת דווין, מסמן נהר מוראבה את גבולה של סלובקיה עם צ'כיה ולאחר מכן עם אוסטריה.
כתבה על הקהילות של נהר מוראבה
 
נהר הדנובה (Dunaj בסלובקית) הוא הנהר השני באורכו באירופה, אחרי נהר הוולגה. מקורו באזור היער השחור בדרום-מערב גרמניה ולאורך 2,850 הקילומטרים שלו הוא חולף בתחומי עשר מדינות וארבע ערי בירה (וינה, ברטיסלבה, בודפשט ובלגרד), לפני שהוא נשפך אל הים השחור בגבול אוקראינה-רומניה. בדרכו לכאן הוא עובר בגרמניה ואוסטריה, ומכאן הוא ימשיך להונגריה, קרואטיה, סרביה, בולגריה, מולדובה, אוקראינה ורומניה. בחלקים רבים שלו מסמן הנהר האדיר גבולות בין מדינות, כמו כאן את גבולה של סלובקיה עם אוסטריה ובהמשך גם עם הונגריה.
 
נהר הדנובה הוא עורק מסחר ותיירות מרכזי באירופה ויעידו על כך הספינות הרבות החולפות על מימיו למרגלות טירת דווין. לרבות מהמדינות לאורכו הוא מספק את הגישה היחידה לים. ספינות משא ונוסעים רבות עושות דרכן לאורכו, מהים השחור ועד לגרמניה. מאז שנת 1992 מחברת תעלה מלאכותית – תעלת ריין-מיין-דנובה (Rhine–Main–Danube), את הדנובה אל נהר מיין, ובכך למעשה נפתח נתיב שייט מדלתת הדנובה בים השחור (רומניה) ועד הדלתא של הריין (הולנד), לים הצפוני ולאוקיאנוס האטלנטי.
 
שפך מימי נהר מורבה העכורים אל מי הדנובה הכחולים
שפך מי נהר מורבה העכורים אל מי הדנובה הכחולים  (צילום: כרמית וייס)
 

מגדל האהבה שלא מומשה

טירת דווין בנויה בראשו של מצוק תלול המתנשא מעל מפגש המוראבה והדנובה. מנקודת התצפית שמעל מפגש הנהרות תוכלו להבחין לרגלכם במגדל שמירה, הרוס בחלקו אך עדיין מרשים.
 
האגדה מספרת על אחד משליטי טירת דווין, האביר ניקולאס (Nicholas), שהרחיק עד מחוז קירינתיה (Carinthia) בדרומה של אוסטריה, בחיפושיו אחר הכלה המושלמת. המאושרת שנבחרה היתה מרגרט, בת למשפחה עשירה מקירינתיה, שגם השיבה לו אהבה. אך אביה של הנערה לא נתן את ידה לאביר וזה נאלץ לחטוף אותה ולהביאה לטירה. אנשי קירינתיה לא ויתרו כך כך מהר ובעוד ההכנות לחתונה המפוארת בעיצומן הם תקפו את הטירה. האביר ואנשיו, שהיו לבושים לחגיגה ולא לקרב, נתפסו לא מוכנים ונסוגו אל מגדל השמירה שמעל מפגש הנהרות. סוף הסיפור היה טרגי - כשראתה מרגרט שאהובה נהרג בקרב היא קפצה אל מותה במימי הדנובה.
מאז נקרא המגדל על שמה של האהובה שלא זכתה לממש את אהבתה... "מגדל הבתולה".
 
אם נכונה האגדה, וגם אם לא, הנקודה המשקיפה על המגדל ועל מפגש הנהרות היא אכן רומנטית להפליא.
 
מגדל הבתולה, סיפור אהבה טרגי על אהובתו של אביר הטירה
נהר הדנובה ומגדל הבתולה, סיפור אהבה טרגי על אהובתו של אביר הטירה   (צילום: כרמית וייס)


 
 

מידע נוסף

כתבות נוספות על אזור ברטיסלבה

* הכותבת היתה אורחת לשכת התיירות של אזור ברטיסלבה.

כרמית וייס אודות הכותבת
כרמית וייס (Carmit Weiss)מנסה להעביר את אהבתה לנופים דרך הצילום והכתיבה, מנהלת אתר Gotravel ואחת הכותבות המרכזיות בו. חרשה את אירופה וצפון אמריקה וטעמה גם את טעמן של היבשות האחרות. בעלת ניסיון רב בתכנון טיולים, גולשת סקי ואמא לארבעה גולשים צעירים.

כרמית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר