לונדון למתחילים:
מדריך לביקור ראשון בעיר
מאת: ירדן גור


השם "לונדון" מייצג עבור רבים, הרבה יותר מאשר את שמה של בירת הממלכה המאוחדת. מדובר במרכז תרבותי, עשיר בהיסטוריה מרתקת, ארכיטקטורה מרשימה, אטרקציות, פארקים ירוקים, מסעדות מגוונות ומשובחות ו- 24 שעות של התרחשות.


עבור מי שטרם חווה את העיר, וטובע בים המידע הקיים, אציע מספר נקודות למחשבה וסוגי אתרים שכדאי לשלב מהם בתוכנית הטיול, בכדי שתהיה מאוזנת ותכיל תמצית מקיפה ממה שיש לעיר להציע.  

1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7

מבט על לונדון מהגשר המפורסם (צילום: ירדן גור)
"ים של דם" - מיצג אמנות במגדל לונדון (צילום: Tammy Young Heck)
המזרקה לזכרה של הנסיכה דיאנה (צילום: ירדן גור)
"צלף" בראש המגדל של לונדון (צילום: Tammy Young Heck)
המוזיאון הבריטי לעת שקיעה (צילום: Paul Hudson)
תנועה בלתי פוסקת בעיר לונדון (צילום: ירדן גור)
מאכילים ברווזים בפארק ריג'נטס (צילום: ירדן גור)


מפת לונדון וסביבתה, עליה מסומנים האתרים המתוארים בכתבה
(להגדלה לחצו על הפינה העליונה של המפה)
 

 ברירת מחדל



אתרי "חובה" – יש חיה כזאת?

רבים שמתכננים את ביקורם הראשון בבירה הבריטית נתקלים בהרבה "מייעצים" שמבטיחים רשימה של אתרים אליהם "חייבים" לעלות לרגל כדי להרגיש שהטיול מיצה את העיר. האמת היא שמדובר בטעות כפולה: ראשית – הרשימה המוצעת בדרך כלל כוללת בה אתרים שמשתלבים יחד לכדי כרטיס הנחות כזה או אחר ואינם מתאימים לכולם, ושנית – לא ניתן "למצות את העיר" בטיול אחד, גם אם רצים על כל הרשימה המוצעת... אז מה עושים וכיצד בוחרים? ראשית, צריך להתאים את הביקור לקהל היעד. צריך לברר מהם תחומי העניין ומהם האתרים שכל אחד הכניס לרשימה האישית שלו כ"חובה". בעת התכנון מומלץ לשמור על מינון נכון של מוזיאונים-שווקים-פארקים וקניות, ולקחת בחשבון שלהתפצל לחצי יום או יום שלם – זו אפשרות טובה, במיוחד אם תחומי העניין אינם חופפים.

צריך לזכור שיש הרבה אתרים "קלאסיים" שעולים לא מעט, אבל אין טעם לפקוד את כולם, ובמקביל לזכור שהרבה מהחוויות העוצמתיות ביותר בלונדון, דווקא קורות ברחוב – בכיכרות, בשווקים, בפארקים וכו'. דוגמה טובה לחוויה שנמצאת ברשימות "חובה" רבות - אך לא בהכרח בצדק היא גלגל הענק של לונדון (London eye). זה נכון שכאשר צולחים את התור הארוך להחריד (כן, גם אם קונים כרטיס מראש יש תור בלתי מבוטל...) ומגיעים לרום הגלגל – זוכים לנוף מרהיב של העיר, אך קצב התנועה של הגלגל כמעט בלתי מורגש, האיטיות מובילה לתסכול של ממש וכמעט כולם מגיעים לשלב בו הם מייחלים לירידה מהגלגל.

בשורה התחתונה – יש להיזהר מכל "רשימת אתרי חובה" ולחשוד בה כבעלת אינטרס שיווקי שמטרתו לדחוף לרכישת כרטיס אטרקציות משולב.

 
אטרקציות בלונדון
ה"חובה" היחידה בלונדון היא ליהנות מהטיול! לא למלא צ'ק-ליסט של אתרים (צילום: ירדן גור)
 

מוזיאונים – היסטוריה ואומנות

לונדון ידועה במגוון המוזיאונים שלה, ועוד יותר – בעובדה שהכניסה אל רובם אינה כרוכה בתשלום. בניגוד לאינטואיציה המיידית, שמה שניתן בחינם בוודאי אינו שווה את הביקור – דווקא המוזיאונים החינמיים של לונדון הם המושקעים ביותר, שמהווים דוגמה ומופת למוזיאונים בעולם כולו. כזה הוא המוזיאון הבריטי (British Museum) שמציג שני מיליון שנים של תרבות אנושית, דרך מייצגים נדירים מרחבי העולם כולו, בהם אוצרות נדירים, כתבי יד, תכשיטים, עתיקות ואפילו – מומיות מצריות שמורות היטב.

מוזיאון ההיסטוריה של הטבע (
Natural History Museum) הוא דוגמה נוספת. במבנה מפואר רחב ידיים נמצא אחד האוספים הגדולים ביותר בעולם של בעלי חיים מתקופות שונות, החל משלדי דינוזאורים שונים (בהם השלד השלם ביותר של סטגוזאורוס) וממותות, דרך בעלי חיים שנכחדו מהעולם במאות השנים האחרונות (כמו פרת הים של סטלר ועוף הדודו), בעלי חיים המסווגים לאגפים שונים (חרקים, יונקים, בעלי חיים ימיים וכו'), וכלה באגף שלם שמוקדש לאבולוציה של המין האנושי.

חובבי האמנות יצטרכו לפנות לפחות חצי יום לביקור מעורר השראה בגלריה הלאומית (
National Gallery), גם היא עם כניסה חופשית. כאן, תחת גג אחד, נאספו כ- 2,000 יצירות אמנות מקוריות, חלקן מפורסמות מאוד, החל מתקופת ימי הביניים ועד למאה ה- 20. בביקור אחד אפשר ליהנות מיצירותיהם של ואן גוך, ליאונרדו דה וינצ'י, קראווג'יו ובוטיצ'לי.

מוזיאון מרשים נוסף, שמתאים לחובבי המדע הפופולרי ולילדים, הוא מוזיאון המדע (Science Museum) האינטראקטיבי, שמצליח לקחת כמעט כל תופעת טבע, לפענח עבור המבקרים את הגורמים לה ולהעביר בפשטות את ההיגיון המדעי שעומד מאחוריהם.
* על מוזיאון המדע ומוזיאונים לכל המשפחה בכתבה על לונדון עם ילדים

ישנם מוזיאונים רבים נוספים (בסביבות ה- 23), מעניינים ומושקעים לא פחות, שפותחים את שעריהם עבור המבקרים – בחינם. מובטח שכל אחד ימצא מוזיאון שכזה שיעשיר את עולמו בתחום הדעת שמעניין אותו.

כתבה על מרכזי אמנות לכל גיל בלונדון
 
אומנות במוזיאון הטבע
אמנות במוזיאון הטבע - ציור תוכים שנראה ממש כמו צילום (צילום: ירדן גור)
 

הצד המלכותי של העיר

אי אפשר להתחמק ממעט התחככות בסיפורים ובעדויות ממשפחת המלוכה לדורותיה, שהחל משנת 1837 קבעה את משכנה העיקרי בארמון בקינגהאם (Buckingham Palace), שברובע הסיטי של וסטמינסטר (City of Westminster) שבלונדון. עבור חובבי ההיסטוריה, הסיבוב ברובע יהיה מרגש כפליים, משום שכאן "הכל קרה" – כאן  התגוררו המלכה ויקטוריה והנסיך אלברט, כאן הטיל הבליץ הגרמני את פצצותיו על הארמון, כאן נקברו מלכים, כאן נולדו יורשי העצר, כאן התקבלו החלטות הרות גורל. מדי יום (בקיץ) ומדי יומיים (בחורף), במידה שמזג האוויר מאפשר זאת – מתקיים טקס חילופי המשמר במהלכו צעדת שומרי המלכה, מלווים בלהקה צבאית מכובדת, מבצעים תרגולים ונותנים הופעה נחמדה לקהל העצום שמתקבץ על סורגי חזית הארמון. רבים מתכנסים במקום כשעה לפני החילופים, כדי לתפוס "מקום טוב" ממנו ניתן לצפות מקרוב בכל ההתרחשות. בחודשי הקיץ ניתן גם לבקר בבית המלוכה.

מומלץ להקדיש לסיור ברובע כחצי יום (בהתאם למידת ההתלהבות שלכם מהנושא), לחלוף על פני ארמון וסמינסטר המרשים, המשמש כיום כבית הפרלמנט, והביג בן (Big Ben), שנמצא בראש מגדל השעון של הארמון, הקרוי היום "מגדל אליזבת". מול הארמון ניצב אחד הגשרים העתיקים בלונדון, גשר וסטמינסטר שמעל נהר התמזה. מכאן אפשר לצאת לשייט נעים על הנהר – דרך נהדרת לראות חלק זה של העיר.

ארמון מלכותי נוסף נמצא דווקא מרוחק מעט מהמרכז השלטוני, על גבול ההייד פארק. ארמון קנזינגטון וגניו המפואר
ים (Kensington Gardens) מצליחים איכשהו לשמור על ארשת צניעות וקסם. נעים לשוטט באזור, לבקר בגלריית סרפנטיין (Serpentine Gallery) הפופולרית, לאמנות מודרנית, לבקר בפסלו של פיטר פן, באנדרטה לזכר הנסיך אלברט (שממש מולה ניצב אולם על שמו, בו קונצרטים והופעות ענק). בארמון חיים היום הדוכס והדוכסית מקיימברידג' – הנסיך ויליאם וקייט מידלטון, וילדיהם: ג'ורג', שארלוט ולואי.
כתבה על טיול משפחתי בעיר קיימברידג'
 
חילופי משמר בארמון בקינגהאם
לאחר קרוב לשעה – התזמורת המלכותית מגיעה לרחבת חילופי המשמר (צילום: ירדן גור)
 

הצד האפל של העיר

ההיסטוריה של אנגליה בכלל ושל העיר לונדון בפרט, רוויית מלחמות כח, עריפות ראשים, מאבקים על השלטון וארסנל רחב של שיטות עינוי וכליאה, שפותחו על ידי מיטב המוחות בשירות משפחת המלוכה.

אחד האתרים המעניינים בהקשר זה הוא מצודת לונדון, או "הטאוור של לונדון" (
Tower of London), המרשימה, שלגדות נהר התמזה. כאן נכלאו במשך השנים אישים רבי מעלה ובני משפחת המלוכה, שחלקם הוצאו להורג לאחר מכן. אתר פופלרי נוסף, שהביקור בו מצמרר מעט יותר, הוא מוזיאון מרתפי לונדון (The London Dungeon) או "הצינוק של לונדון", שמספר קטעים מההיסטוריה המדממת של העיר, ומעלה באוב דמויות שהעם הבריטי היה רוצה לשכוח... צוות שחקנים משכנע ביותר נכנס לתפקידי מפתח כג'ק המרטש ומענים שונים בימי הביניים. מדובר באטרקציית אימה שאיננה מתאימה לילדים צעירים, אלא רק בני גיל העשרה ומעלה.
כתבה על לונדון למתקדמים
 
מצודת לנדון
לא נעים להיות כלוא בראש המצודה, עדיף להתבונן בה מבחוץ (צילום: Tammy Lo)
 

פארקים – הריאה הירוקה של העיר

עם כל מה שיש לעשות בעיר – חשוב מאוד גם ליהנות ממעט שלווה, טיול רגלי בטבע העירוני היפהפה שנוכח בכל כיכר וסביב כל ארמון, ופיקניק נעים (במיוחד אם את המצרכים קניתם כמה דקות לפני כן באחד השווקים). לונדון משופעת בפארקים שהיו בעבר שטחי ציד או שטחי התרגעות של משפחת המלוכה. להלן מספר פארקים שמומלץ לבקר בהם:

פארק סנט ג'יימס (
St. James's Park) הקסום, שנמצא ממש צמוד לארמון בקינגהאם. בפארק זה אגם חביב שאפשר לטייל סביבו, גשר החוצה את האגם שממנו תצפית על הארמון והמון סנאים סקרנים, שישמחו לאכול קצת בוטנים – אם "במקרה" הבאתם איתכם בתיק...

הייד פארק (
Hyde Park) המפורסם הוא פארק שניתן לבלות בו יום שלם על שום גודלו, ויש בו פינות שונות שכל אחת מהן מוקדשת לנושא אחר. אפשר לשלב את הביקור עם ביקור בגינות קנזינגטון, טיול לאורך אגם סרפנטיין (Serpentine) והנאה ממגוון הברווזים והברבורים שחיים בו, פינת הנואמים ואנדרטת המזרקה לזכרה של הנסיכה דיאנה.

פארק
ריצ'מונד  (Richmond Park) הענקי הוא ביתן של חיות בר רבות, ומוגדר כשמורת טבע. כשנכנסים אליו אפשר לשכוח לרגע שהביקור המקורי כוון לעיר לונדון, כי התחושה היא כאילו נשאבתם לספארי טבע, באזור נידח.
* הפארק לא מופיע במפה שלמעלה, אך אין בעיה למצוא אותו.

על הגבול שבין צפון רובע וסטמינסטר ודרום רובע קמדן נמצא פארק מלכותי ומקסים, ריג'נטס פארק
(Regent's Park), שנחשב לאחד המקומות הנעימים והמהנים ביותר לטיול ביום שמשי. אפשר לשלב את הביקור בו עם ביקור חווייתי בגן החיות של לונדון (ZSL London Zoo), שנמצא בקצהו הצפוני. כמובן שאסור לשכוח את המצרכים לפיקניק רגוע בלב הפארק.
כתבה על הגנים והפארקים היפים בלונדון  |  בתי מלון סמוך להייד-פארק
 
פארק ריצ'מונד
איילים נלחמים בפארק ריצ'מונד (צילום: Heather Smithers)
 



קניות – לא לבעלי יד קלה על כרטיס האשראי...

חלק מחוויית הטיול, שגם מי שאינו חובב קניות מושבע יכול להתחבר אליה, היא שיטוט בשווקים וברחובות עמוסי חנויות ומותגים והנאה מאווירת ה"שופינג" שממלאת את האוויר. אחד היתרונות בקנות בלונדון הוא שאזורי הקניות בדרך כלל נמצאים בסמוך לאתרים ולנקודות עניין בעיר, וכך אפשר לשלב באותו יום – ביקורים תרבותיים ומעשירי דעת עם קניות אופנתיות ומרוששות כיס.

באשר לפן הכלכלי – חשוב לזכור שבאופן כללי המחירים המלאים בלונדון עבור פריטי לבוש, אקססוריז, הנעלה ועיצוב הבית – אינם זולים. לא בשווקים ובטח שלא בחנויות הגדולות שברחובות הקניות המרכזיים. מה שכן, פעמיים בשנה -
בחורף מיד אחרי חג המולד (החל מסוף דצמבר ועד לסוף ינואר), ובקיץ בחודשים יולי-אוגוסט – מתקיימים בעיר "סיילים" משתלמים במיוחד, בהם הנחות של 50% ואף יותר.

מומלץ לשלב בחופשה בעיר ביקור באחד מ- 20 השווקים המיוחדים שפזורים בתחומה, ולפחות שעתיים-שלוש של שיטוט באחד מרחובות הקניות ההומים, שבמפורסם שבהם – רחוב אוקספורד (
Oxford street) – יש חנויות ענק של מותגים, בעלות כמה קומות, והחנות הגדולה ביותר של המותג המקומי והמשתלם "פרימרק" (Primark). רחוב ריג'נטס הצנוע יותר, גם הוא רצוף חנויות מקסימות, והוא מחבר בין כיכר פיקדילי (Piccadilly Circus) לבין פארק ריג'נטס, כך שבהחלט אפשר לשלב בין האתרים.

אזור נוסף בו אפשר לבלות בקלות חצי יום הוא הקובנט גארדן (
Covent garden), בו חנויות נושאיות כמו החנות המוקדשת לסדרה "המומינים", חנות שוקולד וחנות תה. צמוד לחצר הסגורה נמצא שוק ג'ובילי (Jubilee Market) הצעיר והצבעוני.
בתי מלון ליד קובנט גארדן
 
רחוב אוקספורד
רחוב אוקספורד - בניינים מסוגננים ובהם אינספור חנויות (צילום: netpalantir)
 

תחבורה בלונדון – מגיעים מפה לשם וחזרה

אם יש עיר שהגדירה מחדש את נוחות השימוש בתחבורה ציבורית, הרי שזו לונדון. עם רשת יעילה הכוללת בה את הרכבת התחתית (London Underground - the Tube), אוטובוסים, רכבת מהירה (Docklands Light Railway - DLR), חשמלית, סירות שירות בנהר התמזה, רכבל ואופניים ציבוריים במחירים מסובסדים – מובטח שתגיעו לכל קצוות העיר, אל פרבריה ואל ערים ויעדים סמוכים – במינימום זמן, כך שאין סיבה אמיתית לשכור רכב.

כבר כשנוחתים באחד משדות התעופה שבפאתי העיר (הטיסות היוצאות מבן גוריון בדרך כלל נוחתות בשדה התעופה הית'רו או לוטן) ניתן להתחיל להשתמש בתחבורה הציבורית - לרכוש כרטיס "אוייסטר" (
Oyster) כחול באחת ממכונות הכרטוס של האנדרגראונד, לטעון אותו בסכום התחלתי ולהגיע למלון עם רכבת. הכרטיס תקף לתשלום כמעט בכל סוגי התחבורה, ומקל על ההתנהלות באמצעים השונים.

מאחר שרוב היציאות מבית המלון לאתרים המרתקים הפזורים ברחבי העיר מצריכות נסיעה קצרה או ארוכה ברכבת התחתית, מומלץ מאוד לבחור מראש את מקום הלינה בעיר לפי קרבתו לתחנת האנדרגראונד. גם בין התחנות השונות ישנה עדיפות לראשיות, בהן עוברים יותר משני קווים שונים, כדי לחסוך בהחלפות ובתחנות בדרך.

בתי מלון ליד תחנת הרכבת קינגס קרוס  בתי מלון ליד כיכר פיקדילי ותחנת הרכבת  בתי מלון ליד תחנת פדינגטון
 
אוטובוס קומותיים
אוטובוס קומותיים - מסימני ההיכר של לונדון, וחוויה בפני עצמה! (צילום: ירדן גור)
 

בתי מלון בלונדון – היכן לנים בעיר?

התשובה לשאלה זו מורכבת משני חלקים: התקציב העומד לרשותכם, והצורך שלכם בקרבה לתחנת רכבת תחתית מרכזית או לאתרים מרכזיים. כאמור – הקרבה מקלה על ההתניידות בעיר, אך כמובן שיש לה מחיר.

באופן כללי, בנוסף לבתי המלון והאכסניות בלונדון, ישנה מגמה עולה של השכרת דירות ובתים פרטיים. כאשר מכוונים לאפשרות זו – צריך לבדוק את ההצעות בשבע עיניים ולוודא שלדירה יש חלונות (ולא מדובר במרתף קלסטרופובי), באיזו קומה בבניין היא ממוקמת, ואם יש מעלית. בתי מלון הם "הימור בטוח" יותר מבחינה זו, ומציעים בד"כ גם ארוחת בוקר אנגלית.


מלון מרמייד סוויט (Mermaid Suite Hotel), למשל, הוא מלון מקסים שנמצא כחמש דקות הליכה מתחנת הרכבת בונד סטריט (Bond street) ומכיכר אוקספורד. הוא מומלץ הן בשל מיקומו הנוח והן בשל החדרים הנעימים והנקיים שהוא מציע, שרחבי ידיים מספיק כדי להחיל גם משפחות.
 
לונדון   לונדון
מלון מרמייד סוויט הצנוע  שני בניינים בהם סוויטות משפחתיות פשוטות, קרובות למרכז ולרכבת


מלון מומלץ נוסף הוא מלון רדיסון בלו (Radisson Blu Edwardian Mercer Street Hotel) בדרגת 4 כוכבים, הממוקם בקרבת הכיכר ותחנת הרכבת התחתית קובנט גרדן. מסעדת המלון פונה לעבר כיכר סבן דיילס והיא ברמה גבוהה. המלון מציע חדרים זוגיים, חדרי משפחה ודירות סטודיו, שכולם ממוזגים. למרות שהוא זוכה לציוני אורחים גבוהים במיוחד, מחירו ממוצע ביחס לבתי מלון אחרים בלונדון.
 
מלון רדיסון בלו  מיקום נוח באזור בילוי וקניות תוסס ולא רחוק מאתרי תיירות חשובים

 
מלון מנדוויל (The Mandeville Hotel), מלון 4 כוכבים מעוצב, נעים ונקי, ממוקם בשכונת מארליבון וילאג' (Marylebone Village) האופנתית, בלב ה-ווסט אנד של לונדון. המיקום מצוין – צמוד לתחנת הרכבת בונד, 3 דקות הליכה מרחוב אוקספורד ו- 5 דקות מהרכבת התחתית בונד. אזור שנעים לבלות בו בערב ואף לחזור אליו למנוחה באמצע היום - עם בתי קפה, ברים ומסעדות, תיאטראות, גלריות, חנויות רבות, כולל פריימארק (איך לא?...). 

מלון מומלץ במרכז לונדון   מלון מומלץ במרכז לונדון
מלון מנדוויל
 – מיקום מצוין בלב ה-ווסט אנד של לונדון
 

מידע נוסף

בתי מלון במרכז לונדון

כתבות נוספות


ירדן גור
 
אודות הכותבת
ירדן גור - אוהבת ים וטבע, מדריכת צלילה וטיולים בעולם. בעבר התגוררה במקסיקו ובארה"ב. כיום משתדלת להגיע ולטייל בכל מקום שבו ניתן לצלול.








0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר