טיול בחבל אלנטז'ו - טוסקנה של פורטוגל
מאת: כרמית וייס 


נופי חבל אלנטז'ו מזכירים את טוסקנה, כפי שנראתה לפני שהפכה תיירותית כל כך. גבעות מתגלגלות, על רבות מהן רק בית בודד ועץ לצדו, מרחבי מטעים ושדות, כפרים מבוצרים, ערים עתיקות, אוכל משובח, יינות נהדרים ובעיקר המון שלווה וקצב של פעם.


חבל אלנטז'ו שוכן ממזרח ומדרום לליסבון, בירת פורטוגל והיעד לטסים אליה, והוא פתרון נפלא למחפשים להתרחק מהמוני התיירים הגודשים את אזורי החוף.
 
1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9

סמטאות אבורה והבתים הלבנים  (צילום: כרמית וייס)
חורשה ציורית של אלוני השעם  (צילום: כרמית וייס)
מטבח מקומי משובח  (צילום: כרמית וייס)
שטיחי אריולוש  (צילום: כרמית וייס)
הרבה בשר חזיר ובקר  (צילום: כרמית וייס)
המקדש הרומאי באבורה  (צילום: כרמית וייס)
סמטאות העיירה אריולוש  (צילום: כרמית וייס)
קפלת העצמות באבורה  (צילום: כרמית וייס)
קילוף עצי אלון השעם אחת ל- 9 שנים  (צילום: כרמית וייס)

העתיד הוורוד של חבל אלנטז'ו

חבל אלנטז'ו (Alentejo) הוא חבל ארץ היסטורי ותרבותי. הוא הגדול בחבלי פורטוגל (27 אלף קמ"ר), גדול ממדינת ישראל, אך רק כחצי מיליון תושבים מתגוררים בו. בנסיעה על אוטוסטרדה 6A, החוצה את אלנטז'ו ומקשרת את ליסבון (Lisbon) אל מדריד (Madrid), בירת ספרד, מעטים הרכבים על הכביש. אך אם לשפוט לפי המוני קיני החסידות הגודשים את עמודי החשמל, יש עתיד לדמוגרפיה של אלנטז'ו... על עמוד מתח גבוה אחד, לצדי האוטוסטרדה היוצאת מליסבון, ספרנו מעל 10 קינים. אם גם לכם קיני חסידות "עושים את זה", פתחו עיניים והכינו מצלמות.
כתבה על ליסבון
 
פירוש השם אלנטז'ו, הוא "מעבר לטז'ו", והכוונה היא לנהר טֶז'וּ (Tejo), שהחבל ברובו משתרע מדרום לו.  הנהר רחב הידיים הוא הארוך ביותר בחצי-האי האיברי, ונשפך לאוקיינוס האטלנטי ליד ליסבון. סכרים רבים שנבנו על הנהר, ועל הנהרות המזינים אותו, הפכו את החקלאות לענף הכלכלה העיקרי של אלנטז'ו, שאינו משופע במשקעים. שדות, כרמים ומטעי זיתים ואלוני שעם מאפיינים את הנוף, ובינהם כרי דשא עצומים, שבאביב הם פורחים בסגול (לבנדר), צהוב (אחירותם וחרציות) ושלל צבעים נוספים, שידהימו את חובבי הבוטניקה שבינכם.
 
חסידות, אלנטז'ו, פורטוגל
אמא חסידה ושלושה גוזלים על מצוק לחופי האוקיינוס האטלנטי  (צילום: כרמית וייס)


יעדי טיול בחבל אלנטז'ו - יעדים בכתבה זו (1-6), יעדים בחלק השני של הכתבה (7-14), ובתי מלון מומלצים: 
מלון אקורק אבורה | קאזה דו פלאטנו |  פוסאדה קאשטלו דה אשטרמוש | מלון אלנטז'ו מארמוריס (כתבה ראשונה)
פוסאדה דה מרבאו | קינטה דה באריירו  | מלון וילה גייל  (כתבה שנייה)
להגדלת המפה לחצו בפינה העליונה

 ברירת מחדל




 

אלוני השעם ונופי חבל אלנטז'ו

אלון השעם הוא המאפיין הבולט ביותר של חבל אלנטז'ו, ומוסיף לו קסם רב. חלק מהמטעים צפופים ומסתוריים, ענפיהם רחבי הידיים נושקים זה לזה, ודומה שתיכף יתחילו לשיר, ממש כמו בסרטי וולט דיסני. אחרים דלילים, פזורים על פני כרי דשא עצומים, משרים שלווה ורוגע על כבישי האזור.
 
בין העצים יש בעלי גזע רחב, בני מאות שנים. כי זאת יש לדעת – רק לאחר 42 שנה ניתן להפיק מהם שעם. בפעמיים הראשונות בהן הוא מקולף מהעץ, בגיל 24 ולאחר תשע שנים נוספות, הוא אינו ניתן לשימוש. לאחר מכן הוא יקולף אחת לתשע שנים, כאשר המספר אותו תראו על הגזע מציין את הפעם האחרונה, וזה מסביר את מחירו היקר. בטכנולוגיות מתקדמות הוא משמש כאן לשלל מוצרים שלא הייתם מדמיינים – תיקים, נעליים, סינרים, תכשיטים ואפילו מטריות משעם דק וגמיש להפליא. מי שיגיע לכאן באביב יוכל לחזות בקילוף עצי השעם, ואילו בסתיו ניתן לחזות בבציר הענבים וקטיף הזיתים. האביב והסתיו הן גם העונות המומלצות לטיול בחבל אלנטז'ו, בשל חום הקיץ בפורטוגל כולה וכאן במיוחד.
 
אלון השעם, אלנטז'ו, פורטוגל

קליפת אלון השעם, מקלפים רק אחת לתשע שנים  (צילום: כרמית וייס)
 

המקדש הרומאי והבתים הלבנים של אבורה

שעה וחצי על האוטוסטרדה מליסבון, ואנו מגיעים אל בירת חבל אלנטז'ו, העיר אבורה (Évora). בתיה הלבנים מוקפים חומה, מזכירים לי את מראם הקסום של הכפרים הלבנים של אנדלוסיה, מעבר לגבול הספרדי. אחרי ההתלהבות הראשונית אני מבינה שכמעט כל ערי וכפרי אלנטז'ו נראים כך, בהבדל אחד קטן – הפסים המעטרים את משקופי הדלתות והחלונות צבועים כאן בגווני חרדל, בצפון באדום ובאזור החוף בכחול.
 
מה רבה ההפתעה לפגוש מקדש רומאי במרכז העיר העתיקה של אבורה. הוא נראה כאילו הוצנח לכאן היישר מהחלל או מרומא, אך הוא נבנה ממש כאן במאה הראשונה לספירה, עת שלטו כאן הרומאים. ביזארית לא פחות היא קפלת העצמות (Capela dos Ossos), שכל קירותיה מכוסים שלדים מעוררי פלצות. היא שייכת לכנסיית סאו פרנסיסקו (Igreja de São Francisco), מקום להירגע בו מעט לאחר החוויה המורבידית.
כתבה על סגנונות האמנות והאדריכלות בפורטוגל
 
עוד כדאי לבקר בקתדרלה מהמאה ה- 13 ובאוניברסיטה של אבורה, האוניברסיטה השנייה שהוקמה בפורטוגל (לאחר האוניברסיטה של קוימברה), שניצבת כאן מהמאה ה- 16 ועדיין פעילה. הארכיטקטורה משקפת את תהפוכות ההיסטוריה ושליטי העיר – עם סגנון נאו-קלאסי, גותי, רנסאנס, בארוק, מורי ומנואליני - הסגנון המיוחד שהביאו יורדי הים לפורטוגל.
על אוניברסיטת קוימברה בכתבה על אזור החוף
 
קפלת העצמות, אבורה, אלנטז'ו, פורטוגל
חוויה מורבידית, קפלת העצמות שכל קירותיה מכוסים שלדים  (צילום: כרמית וייס)
 

קצב החיים והחיים הטובים

שיטוט בין סמטאות העיר העתיקה, דרך שלל חנויות מזכרות (שעם, שעם...), מוביל אותנו לכיכר המרכזית (Praça do Giraldo) שכמה זקנים מעבירים בה את זמנם. הבתים נראים נטושים, אך המדריך שלנו מרגיע שזהו חוק עירוני, הדורש להסתיר את הכביסה ושאר סימני החיים מהצד הפונה לרחוב. המראה הנטוש הזה חוזר על עצמו ברבים מהכפרים והעיירות. צריך להתרגל לקצב החיים כאן, או כפי שמתארים בפרסומי התיירות של אלנטז'ו "אמנות הלא לעשות כלום...". זו בהחלט אמנות שהחיים המודרניים קצת השכיחו.
 
מסעדת דום יואכים (Dom Joaquim), הקרויה על שמו של הבעלים והשף הצעיר והמוכשר, היא מקום טוב לנוח מהשיטוט בעיר ולטעום מהמטבח של אלנטז'ו. אפילו מעיסה של לחם ישן מתובלת, הרבה שמן זית וקוסברה, הקרויה מיגאש (Migas), מצליחים לעשות כאן משהו טעים (למי שאינו חובב כוסברה צפויה בעיה באלנטז'ו). במטבחי אלנטז'ו תפגשו גם הרבה בשר חזיר, צאן ובקר, דגים ופירות-ים וגם יין משובח, המיוצר כאן בלא פחות מ- 300 יקבים.

מלון אקורק אבורה (Ecork Hotel Evora) הסמוך לעיר אבורה, הוא שילוב של הטרנד האקולוגי (Eco) עם השעם (Cork) המקומי. 56 סוויטות פזורות בינות עצי זית ואלון השעם, עם מרפסת הצופה אל האחו והכבשים הרועות בו. השלווה של הנוף נשקפת גם מחלונות חדר האוכל, הספא, הבריכה המקורה והבריכה שעל הגג. טוסקנה, כבר אמרנו...
מלון אקורק אבורה  מקומות לינה נוספים בעיר אבורה
 
מלון אקורק, אלנטז'ו, פורטוגל
לתפוס שלווה, הבריכה על גג מלון אקורק אבורה   (צילום: כרמית וייס)





 

עיירת השטיחים אריולוש

25 דקות נסיעה מאבורה שוכנת העיירה אריולוש (Arraiolos), שלוקחת את הקצב של אלנטז'ו עוד צעד לאחור. מאז ימי הביניים אורגים כאן את שטיחי אריולוש (Tapete de Arraiolos), תו תקן ייחודי לשטיחי צמר כבשים יפהפיים. הם נארגים בתפרים דמויי צלב, בידי נשות העיירה, העובדות 11 יום על אריגת מטר רבוע אחד, שמחירו בסביבות 200 אירו. לא מעט חנויות ובתי מלאכה יש ברחוב הראשי, אך אנחנו התאהבנו בחנות של אדון סרטוריו - Tapetes de Arraiolos Loios - שבמיוחד עבורנו הזמין את אשתו מהבית להדגים לנו את מלאכת האריגה. כמו בכל הכפרים והעיירות באלנטז'ו, גם מעל אריולוש ניצב מבצר, וגם ממנו נשקף נוף פנורמי מרהיב, אך זהו המבצר היחיד שצורתו עגולה.
 
עבור מי שהרוגע של העיירה לא מספיק לו... הזוג המקסים ז'ואאו וקרלה (João & Carla) לקח אותו עוד צעד קדימה. במלון בוטיק משפחתי נפלא בשם קאזה דו פלאטנו (Casa do Plátano), על שם עצי הדולב (Plátano) שבשדרה, הם מיישמים את עקרונות היוגה והמדיטציה שהביאו מהמזרח. המקום מתאים כבסיס לטיולי כוכב לכל היעדים בכתבה זו, למי שלא מחפש חיי לילה סוערים (2-3 מסעדות וכמה מקומיים בכיכר...).
מלון קאזה דו פלאטנו  מקומות לינה נוספים בעיירה אריולוש
 
אריולוש, אלנטז'ו, פורטוגל  שטיחי אריולוש, אלנטז'ו, פורטוגל
מלון בוטיק קאזה דו פלאטנו ואריגת שטיחי אריולוש - מטר רבוע ב- 11 יום  (צילום: כרמית וייס)

אריולוש, אלנטז'ו, פורטוגל
עמוד לקשירת עבדים שהציבו הפורטוגלים במדינות שכבשו, הכיכר המרכזית של אריולוש  (צילום: כרמית וייס)
 
 

יין ושיש בעיירה אשטרמוש

בדרך מזרחה על אוטוסטרדה 6A, חולפים למרגלות מספר כפרים ועיירות, שבתיהם הלבנים מצטופפים למרגלות מבצר. הראשון הוא הכפר אבורה מונטה (Évora Monte) ולא הרחק ממנו העיירה אשטרמוש (Estremoz), שהיא מרכז למחצבות שיש המאפיינות אזור זה. לעולים בסמטאות הצרות המובילות למבצר מזומנת תצפית על האזור, וגם פסלה של המלכה הקדושה איזבל אוחזת זר פרחים בידיה. האגדה מספרת כי המלך לא שבע נחת מכך שהיתה מחלקת לעניים לחם, אותו הסתירה תחת שמלתה, אך כשהורה לה להרים את שולי שמלתה אירע נס והלחם הפך לפרחים.
 
אל מול המבצר מלון חמישה כוכבים פוסאדה קאשטלו דה אשטרמוש (Pousada Castelo de Estremoz), מרשת הפוסאדות של פורטוגל, הממוקמות כולן במבנים היסטוריים. למרגלות העיירה ייקב וילה סאנטה (Vila Santa), השייך לאחת ממשפחות יצרני היין המובילים בפורטוגל - זואאו פורטוגל ראמוש (João Portugal Ramos). לאחר סיור בייקב הפכנו גם אנו יצרני יין, כשניתנה לנו ההזדמנות לערבב שלושה סוגי יין, עד שהגענו לטעם האהוב עלינו. התערובת הוכנסה לבקבוק, שנאטם בפקק (שעם, כמובן...) והוצמדה לו המדבקה של יצרני היין החדשים. אחרי כל כך הרבה טעימות, קצת קשה לנהוג, ולכן מציעים במקום גם תכנית הכוללת ארוחת צהריים (בהזמנה מראש), ובעתיד מתוכננת גם אפשרות ללינה.
אלון השעם, אלנטז'ו, פורטוגל
הכרמים של יקב וילה סאנטה, ליצר את היין שלנו  (צילום: כרמית וייס)

מלון מומלץ בפורטוגל
פוסאדה קאשטלו דה אשטרמוש
 - מלון 5 כוכבים עם ניחוח היסטורי
 

עיר, ארמון ומלון משיש

פורטוגל היא יצואנית השיש השנייה בעולם, אחרי איטליה, שחלק משיש קאררה הנודע שלה מגיע בכלל מכאן. 90% מתושבי העיירה וילה ויסוזה (Vila Viçosa) מתפרנסים מתעשיית השיש, ובמרכזה ארמון שכולו שיש (Paço Ducal). הוא שימש את אחת ממשפחות האצולה, שגם הפכה בשלב מסוים למשפחת המלוכה, עד תחילת המאה העשרים (1910), אז הסתיים שלטון המלוכה ונוסדה הרפובליקה של פורטוגל.
 
גם מלון ש(כמעט) כולו שיש יש בעיירה - מלון אלנטז'ו מארמוריס (Alentejo Marmòris Hotel & Spa), שבבעלותו של אחד מבעלי המחצבות. החזית הפשוטה למראה לא מרמזת על יופיו של מלון הספא בעל חמשת הכוכבים, אשר שיש מהאזור וממקומות אחרים בעולם הוא המוטיב המרכזי בו. השירות והרמה הגבוהה של המקום הם בהחלט משהו שלא ציפינו לפגוש כאן. מלבד פינוקי הבריכה והספא, מציעים במלון גם סיורים למחצבות השיש ואטרקציות נוספות באזור.
מלון אלנטז'ו מארמוריס
 
ארמון השיש, וילה סנטה, אלנטז'ו, פורטוגל
ארמון השיש בעיירה וילה ויסוזה, יצואנית השיש השניה בעולם  (צילום: כרמית וייס)

מלון מומלץ בפורטוגל
מלון אלנטז'ו מארמוריס
 - פינוקי בריכה וספא במלון שכולו שיש
 
 

להתפנק ולהוריד הילוך באלנטז'ו

מלון הספא ומלון הבוטיק עליהם נכתב כאן, הפוסאדות ובתי מלון נוספים עליהם נכתב בחלקה השני של הכתבה, הם מקומות נפלאים להתמקם בהם ולהוריד הילוך.
כולנו רוצים לטייל היכן שאין הרבה תיירים, אך רובנו גם רוצים ליהנות מבתי מלון מפנקים ואוכל טוב, ואת כל אלו מצאנו בחבל אלנטז'ו.
 

עוד על חבל אלנטזו

טיול בחבל אלנטז'ו – מגבול ספרד עד חופי האטלנטי
 

מידע נוסף

בתי מלון בחבל אלנטז'ו
השכרת רכב בפורטוגל

כתבות נוספות

מסלול טיול מודולרי בפורטוגל
סיור בעיר העתיקה של ליסבון
מרכז פורטוגל – ההרים וכפרי האנוסים
מידע וטיפים למטייל בפורטוגל
 
 
* הכותבת היתה אורחת לשכת התיירות של אלנטז'ו, שגרירות פורטוגל בישראל וחברת התעופה סאן דור, המפעילה טיסות ישירות לליסבון.

כרמית וייס אודות הכותבת
כרמית וייס (Carmit Weiss)מנסה להעביר את אהבתה לנופים דרך הצילום והכתיבה, מנהלת אתר Gotravel ואחת הכותבות המרכזיות בו. חרשה את אירופה וצפון אמריקה וטעמה גם את טעמן של היבשות האחרות. בעלת ניסיון רב בתכנון טיולים, גולשת סקי ואמא לארבעה גולשים צעירים.

כרמית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר