בעקבות ציפורים שאינן יודעות לעוף:
פינגווינים ויענים בדרום אפריקה
מאת: ד"ר רמי דברת
אנחנו רגילים לראות ציפורים, במקומן הטבעי, מעלינו – מתעופפות בשמיים, אך בעולם חיים גם כ- 50 מינים שונים של ציפורים חסרות יכולת תעופה. שני עופות המייצגים באופן מיוחד את תופעת "הציפור שאינה יודעת לעוף" הם היענים הענקיות והפינגווינים החינניים. בשני מינים אלו ניתן לצפות בדרום אפריקה.
מפת דרום אפריקה ועליה מצוינות הערים המוזכרות בכתבה: אודשורן (A), קייפטאון (B)
וסימונסטאון (C),ומחוז קארו הקטן (D)
(להגדלה - לחצו על הפינה השמאלית העליונה)
מפגשים מהסוג השלישי, גרסת אפריקה

בת יענה - הציפור הלאומית של דרום אפריקה, חסרת תעופה ומרתקת (צילום: ד"ר רמי דברת)
ברוני הנוצות והקשר היהודי
בסוף המאה התשע עשרה, במקביל להתמעטות היענים באזורים רבים ביבשת, החלו לקום בחלקים שונים של דרום אפריקה בכלל, ובמחוז קארו הקטן בפרט, חוות לגידול מסחרי של יענים. בתחילה, הן שימשו בעיקר כמקור אספקה לבשר ולעור, אך בהדרגה התוסף מוצר נוסף המופק מבעלי הכנף: נוצות. נשות החברה באירופה הפכו את נוצת היען ל"אביזר חובה", בייחוד כאשר זו הייתה נעוצה בכובען. מחירי נוצות היען האמירו ובמקביל הלכו ותפחו כיסי בעלי החוות וסוחרי הנוצות. אותם "ברוני נוצות" הקימו ארמונות מפוארים באודשורן, בהם מומלץ לבקר כשאתם נמצאים באזור.
כתבות נוספות על טיולים בעקבות בעלי חיים

ארמון של ברוני נוצות בעיר אדושורן, דרום אפריקה (צילום: ד"ר רמי דברת)
על גב היען בחוות הגידול
נדהמנו מהעובדה שביצת היען, שהיא הביצה הגדולה ביותר בטבע, היא גם החזקה ביותר: עמדתי במלוא משקלי על ביצה שנודבה לצורך העניין, מבלי שזו נפגעה כהוא זה. לאחר מכן המשכנו לחדר האינקובטורים, אשר תוכננו במיוחד לגידול גוזלי היען בתנאים מבוקרים.
גם מקומו של החלק היותר היתולי של הביקור לא נפקד. מי מאיתנו שהיה מעוניין בכך, האכיל יענים בגרגרי תירס, אשר מידי פעם הועפו לכל עבר (לעיתים, באופן כפוי טובה, היישר לפניו של המאכיל). אחרים הוזמנו לקבל "חיבוק" או "נשיקה" מפרטים, אשר כמובן אומנו לכך במיוחד. האמיצים בינינו הוזמנו לנסות לשמור על שיווי משקל, ולו לזמן קצר, על גבה של יען הדוהרת במתינות. על הדהירה פיקח מדריך מקומי, ששמר, בין היתר, מפני בעיטות חזקות, היכולות בתנאים טבעיים להניס אפילו אריות קשוחים.
לינה ואירוח באודשורן
כתבה על טיול עם ילדים בדרום אפריקה

נענתה לאתגר - רכיבה על גב יען דוהרת
אין פינגווינים שמדברים עברית – חפש בדרום אפריקה
כתבת המלצות לטיול ספארי מוצלח באפריקה




פינגווינים אפריקניים במושבה שעל חוף הים (צילום: ד"ר רמי דברת)
הפינגווינים גרים בסימונסטאון
בעודנו צועדים בשביל המוסדר, לכיוון המושבה, קידם אותנו לראשונה, ריח חריף ולא נעים, ידענו שאנחנו מתקרבים בכיוון הנכון והתמלאנו בהתרגשות. לפתע, בין השיחים, הופיעו בורות קינון שליד חלקם עמדו פינגווינים. הפינגווינים הם בעלי חיים מונוגמיים, ולכן לכל זוג יש בור קינון, אשר בו הם דוגרים על הביצים, שתיים בכל הטלה. אבל אנחנו הגענו הנה כדי לראות מושבה גדולה ומשגשגת, ופינגווינים בודדים לא סיפקו אותנו. ככל שהתקרבנו התחזק הריח הלא נעים וגברה הציפייה. המושבה הגדולה נחשפה בפנינו באחת והותירה אותנו פעורי פה. הגענו לריכוז גדול של עשרות פרטים. קבוצות קבוצות התגודדו, קפצו יחד למים או ניהלו דיון סוער ורועש. כאשר ראיתי אותם מהלכים בשורות, או מתקשרים ביניהם באמצעות מגע פיזי וקריאות, לא יכולתי שלא להסכים עם רבים הרואים בהליכותיהם של הפינגווינים יסודות אנושיים. רושם זה התחזק כאשר חזיתי בפרט "מחזיק" בידו עיתון (אשר וודאי נתרם על ידי אחד המבקרים), ומעיין בו דקות ארוכות - קורא בשקיקה את מדור התרבות. אנושי ומשעשע כבר אמרנו?
לינה בסימונס טאון

בזמנו החופשי, הפינגווין האפריקני קורא את מדור התרבות ומשכיל
בתי מלון בדרום אפריקה - השוואת מחירים והזמנות
לינה ואירוח באודשורן - השוואת מחירים והזמנות
ביקור בשמורת מדבר קלהרי
ספארי רב-דורי באפריקה
טיול עם ילדים בדרום אפריקה
טיול לקניון נהר בלייד
הפארקים הלאומיים של דרום אפריקה