פינגווינים ויענים בדרום אפריקה

בעקבות ציפורים שאינן יודעות לעוף:
פינגווינים ויענים בדרום אפריקה
מאת: ד"ר רמי דברת


אנחנו רגילים לראות ציפורים, במקומן הטבעי, מעלינו – מתעופפות בשמיים, אך בעולם חיים גם כ- 50 מינים שונים של ציפורים חסרות יכולת תעופה. שני עופות המייצגים באופן מיוחד את תופעת "הציפור שאינה יודעת לעוף" הם היענים הענקיות והפינגווינים החינניים. בשני מינים אלו ניתן לצפות בדרום אפריקה.


באחד מביקוריי במדינה, נסעתי לבקר בשמורת הטבע הדרומית ביותר ביבשת אפריקה, זו של כף התקווה הטובה. באחד הכבישים הצדדיים הופיעה אל מול מכוניתי בת יענה גדולה במיוחד. לאחר נפנוף קל וגאה בכנפיה נעלמה במהירות במעלה הכביש. הייתה זו הפתעה נעימה שעוררה בי את הרצון ללמוד עוד ולצפות בעוף מרשים זה.

1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

פינגווינים לחופי דרום אפריקה - תודו שזה מפתיע  (צילום: Bernard DUPONT)
האכלת יענים - חוויה בחווה (צילום: ד"ר רמי דברת)
פינגווינים מתנערים לאחר רחצת בוקר (צילום: ד"ר רמי דברת)
חוות יענים בדרום אפריקה (צילום: ד"ר רמי דברת)
טיול רומנטי על חוף הים (צילום: ד"ר רמי דברת)
חוות יענים  (צילום: ד"ר רמי דברת)

מפת דרום אפריקה ועליה מצוינות הערים המוזכרות בכתבה:
אודשורן (A), קייפטאון (B), וסימונסטאון (C),ומחוז קארו הקטן (D) 

(להגדלה - לחצו על הפינה העליונה)
 

מפגשים מהסוג השלישי, גרסת אפריקה

מפגש קרוב עם יען הוא בהחלט חוויה. מדובר בעוף הגדול ביותר שחי כיום על פני כדור הארץ וכאשר פוגשים בו, לא ניתן להתעלם ממרכיביו המיוחדים: גובהו הניכר, המגיע עד ל- 2.5 מ', הריצה המהירה על זוג רגליים צר וגבוה והראש המחובר לגוף באמצעות צוואר ארוך. המפגשים הראשונים עם העוף מעלים לעיתים בדל חיוך על שפתינו, שכן הילוכה של בת היענה, ריצתה המשונה והמבט המיוחד אשר נשקף מעיניה הגדולות, התופסות חלק ניכר מפניה, נראים משעשעים. 
היען נחשבת לציפור הלאומית של דרום אפריקה, ולכן לא הסתפקו המקומיים בהשארת גורלה לידי חסדי הטבע, וכבר במאה התשע עשרה החלו לגדל במדינה יענים בחוות מיוחדות.
כתבה על יעדי טיול בקייפטאון וסביבתה הקרובה

יענים בדרום אפריקה
בת יענה  הציפור הלאומית של דרום אפריקה, חסרת תעופה ומרתקת (צילום: ד"ר רמי דברת)


 ברירת מחדל



ברוני הנוצות והקשר היהודי

באזורים שונים של דרום אפריקה ניתן למצוא גם כיום חוות לגידול יענים. הריכוז הגדול ביותר של חוות אלה היה ונותר במחוז קארו הקטן (Klein Karoo), אשר נמצא בדרום המדינה, צפונית לעיר קייפטאון (Cape Town– אחת משלוש ערי הבירה של דרום אפריקה, וצפונית לנתיב הגנים (Garden Route) המפורסם. כשמתקרבים לאודסהורן (Oudtshoorn), העיירה הגדולה ביותר במחוז, מתחילים לראות יותר ויותר קבוצות של יענים, מתגודדות בקרבת גדרות תיל המונעות מהן לברוח לכיוון הכביש. חלקן לטשו את עיניהן הגדולות לעבר מכוניתנו בשעמום, ואנחנו ידענו שהגענו לארץ היענים.

בסוף המאה התשע עשרה, במקביל להתמעטות היענים באזורים רבים ביבשת, החלו לקום בחלקים שונים של דרום אפריקה בכלל, ובמחוז קארו הקטן בפרט, חוות לגידול מסחרי של יענים. בתחילה, הן שימשו בעיקר כמקור אספקה לבשר ולעור, אך בהדרגה התוסף מוצר נוסף המופק מבעלי הכנף: נוצות. נשות החברה באירופה הפכו את נוצת היען ל"אביזר חובה", בייחוד כאשר זו הייתה נעוצה בכובען. מחירי נוצות היען האמירו ובמקביל הלכו ותפחו כיסי בעלי החוות וסוחרי הנוצות. אותם "ברוני נוצות" הקימו ארמונות מפוארים באודסהורן, בהם מומלץ לבקר כשאתם נמצאים באזור.


עובדה שהופכת את כל הסיפור למעניין יותר עבורנו, היא שחלק מאותם "ברוני נוצות", היו יהודים. הם הפכו לעמודי התווך של הקהילה, ובעקבות זאת, בתחילת המאה ה- 20 כונתה העיר "ירושלים של אפריקה". תוכלו לבקר בבית הכנסת המפואר, אחד משניים אשר פעלו במקום במשך תקופה ארוכה, הממוקם במוזיאון ניל (C.P NEL).
לינה בעיירה אודסהורן  |  כתבות נוספות על טיולים בעקבות בעלי חיים
 
טיול בדרום אפריקה
ארמון של ברוני נוצות בעיירה אודסהורן (צילום: ד"ר רמי דברת)
 

על גב היען בחוות הגידול

גולת הכותרת של ביקורנו באזור, הייתה סיור באחת מחוות היענים, הפותחות שעריהן (בתשלום) למבקרים. בסיור בן 45 דקות, בחוות קנגו (Cango Ostrich Show Farm), למדנו רבות על אורח החיים של בעלי הכנף הגדולים בעולם. נוכחנו לדעת כי לנוצות, פרט להיותן אביזר אופנה לנשות החברה הגבוהה, יש גם תפקיד בחיי היען: גירוש זבובים טורדנים!

נדהמנו מהעובדה שביצת היען, שהיא הביצה הגדולה ביותר בטבע, היא גם החזקה ביותר: עמדתי במלוא משקלי על ביצה שנודבה לצורך העניין, מבלי שזו נפגעה כהוא זה. לאחר מכן המשכנו לחדר האינקובטורים, אשר תוכננו במיוחד לגידול גוזלי היען בתנאים מבוקרים.

גם מקומו של החלק היותר היתולי של הביקור לא נפקד. מי מאיתנו שהיה מעוניין בכך, האכיל יענים בגרגרי תירס, אשר מידי פעם הועפו לכל עבר (לעיתים, באופן כפוי טובה, היישר לפניו של המאכיל). אחרים הוזמנו לקבל "חיבוק" או "נשיקה" מפרטים, אשר כמובן אומנו לכך במיוחד. האמיצים בינינו הוזמנו לנסות לשמור על שיווי משקל, ולו לזמן קצר, על גבה של יען הדוהרת במתינות. על  הדהירה פיקח מדריך מקומי, ששמר, בין היתר, מפני בעיטות חזקות, היכולות בתנאים טבעיים להניס אפילו  אריות קשוחים.

בארוחת הערב, אותה סעדנו מספר שעות לאחר הביקור, טעמנו מנת בשר יען, שהתברר כמאכל בריא, דל קלוריות וטעים.
כתבה על טיול עם ילדים בדרום אפריקה

יענים בדרום אפריקה
נענתה לאתגר 
– רכיבה על גב יען דוהרת (צילום: ד"ר רמי דברת)
 

אין פינגווינים שמדברים עברית – חפש בדרום אפריקה

בעולם קיימים 17 מינים שונים של פינגווינים, כאשר המפורסם שבהם הוא הפינגווין הקיסרי, שחי בעומקה של יבשת אנטארקטיקה. בניגוד להנחה הרווחת – לא תמצאו בטבע פינגווינים באלסקה, גם לא בצפון שוודיה ואפילו לא בקוטב הצפוני. הפינגווין הוא נחלתו הבלעדית של חצי הכדור הדרומי. למעשה, הפינגווין שחי בקו הרוחב הצפוני ביותר בעולם מצוי בגלאפגוס, סמוך לקו המשווה.

לרוב האנשים מוזר לחשוב שבאפריקה המדברית חיים בטבע פינגווינים, שנתפסים כבעל חיים חובב טמפרטורות נמוכות ונוף לבן, אך המציאות עולה על הדמיון. מין הפינגווין שמקנן ביבשת אפריקה הוא פינגווין אפריקני, המכונה גם פינגווין חמורי, על שום קריאותיו, אשר מזכירות לאחדים (לא לי...),  נעירות חמור. שמו המדעי הוא פינגווין שחור רגל (Spheniscus demersus), על שום נוצותיו העטויות צבעי הסוואה של שחור ולבן. בטנם של הפינגווינים לבנה לצורך הגנה מפני טורפים תת ימיים, וגבם שחור להגנה מפני טורפים אוויריים. זהו אחד ממיני הפינגווין הקטנים ביותר שקיימים כיום בעולם. גובהו כ- 70 ס"מ ומשקלו מגיע עד 5 ק"ג.
כתבת המלצות לטיול ספארי מוצלח באפריקה

   
פינגווינים בדרום אפריקה
פינגווינים אפריקניים במושבה לחוף סיימונ'ס טאון (צילום: Bernard DUPONT)

פינגווינים בדרום אפריקה
אם אתם מתקשים להאמין  הנה הם מקרוב (צילום: Bernard DUPONT)
 

הפינגווינים גרים בסיימונ'ס טאון

בכדי לראות את הפינגווינים בסביבתם הטבעית, הרחקנו כמה מאות קילומטרים דרומה ומערבה מהעיר אודסהורן, והגענו לקרבת העיר סימונ'ס טאון (Simon's Town). אמנם ידענו מראש כי אנו הולכים לצפות במושבת פינגווינים, אך המפגש עימם, בסביבתם הטבעית, הוא חוויה מרשימה, מעניינית ואף משעשעת. הגענו לאזור קטן על חוף הים שבו פזורים סלעי ענק (בולדרים). חוף זה נקרא חוף בולדרס (Boulders Beach) והחל משנות ה- 80 מתרכזת בו מושבה של פינגווינים שחורי רגל. סלעי הענק, מסייעים ביצירת מפרצים טבעיים קטנים ומוגנים, המאפשרים לפינגווינים סביבה בטוחה יחסית. בכדי להגן על מקורות המזון של הפינגווינים, נאסר הדיג ברדיוס של מספר קילומטרים מהחוף.

בעודנו צועדים בשביל המוסדר, לכיוון המושבה, קידם אותנו לראשונה, ריח חריף ולא נעים, ידענו שאנחנו מתקרבים בכיוון הנכון והתמלאנו בהתרגשות. לפתע, בין השיחים, הופיעו בורות קינון שליד חלקם עמדו פינגווינים. הפינגווינים הם בעלי חיים מונוגמיים, ולכן לכל זוג יש בור קינון, אשר בו הם דוגרים על הביצים, שתיים בכל הטלה. אבל אנחנו הגענו הנה כדי לראות מושבה גדולה ומשגשגת, ופינגווינים בודדים לא סיפקו אותנו. ככל שהתקרבנו התחזק הריח הלא נעים וגברה הציפייה.

המושבה הגדולה נחשפה בפנינו באחת והותירה אותנו פעורי פה. הגענו לריכוז גדול של עשרות פרטים. קבוצות קבוצות התגודדו, קפצו יחד למים או ניהלו דיון סוער ורועש. כאשר ראיתי אותם מהלכים בשורות, או מתקשרים ביניהם באמצעות מגע פיזי וקריאות, לא יכולתי שלא להסכים עם רבים הרואים בהליכותיהם של הפינגווינים יסודות אנושיים. רושם זה התחזק כאשר חזיתי בפרט "מחזיק" בידו עיתון (אשר וודאי נתרם על ידי אחד המבקרים), ומעיין בו דקות ארוכות 
 קורא בשקיקה את מדור התרבות. אנושי ומשעשע כבר אמרנו?

כנראה שהפינגווינים מרגישים טוב באזור כיוון שמספרם הולך וגדל במהלך השנים, והם מונים כיום מעל לשלושת אלפים פרטים.
לינה בסיימונ'ס טאון
 
פינגווינים בדרום אפריקה
בזמנו החופשי, הפינגווין האפריקני קורא את מדור התרבות ומשכיל
(צילום: ד"ר רמי דברת)

בסיומו של הביקור חשבתי לעצמי: הייתכן שיש שיווי משקל מופלא בטבע וביחסינו עמו? הירידה במספרי חיות הבר בכלל ובאפריקה בפרט , מעסיקה את כל אנשי המקצוע, אך  עובדה היא כי בעוד שמספרם של היענים ביבשת אפריקה החיים בטבע, קטן בהדרגה, הרי שמספר הפינגווינים גדל בהדרגה, כך שיתכן שיש כוחות טמירים הנשגבים מבינתנו, שאחראים לגידול ולקיטון במספרי מיני בעלי החיים בטבע, מעבר להשפעתו המזיקה של האדם... ואולי אין זו יותר ממחשבה חולפת של מטייל מזדמן. 

 

מידע נוסף

כתבות נוספות


רמי דברת אודות הכותב
ד"ר רמי דברת מטייל בעולם עם מצלמה, ביקר עד כה ביותר מ-70 מדינות ברחבי העולם, והיד עוד נטויה...
מרצה באקדמיה בתחום הפסיכולוגיה הארגונית, בעל ניסיון עשיר בהרצאות למגוון קהלים, גופים ומוסדות
.
דוא"ל: 
ramidov@zahav.net.il

רמי עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר