טיול ג'יפים ביוון הההררית

בחיוך מקומי: טיול ג'יפים ביוון ההררית
מאת: טל לוי


כמו לחזור לאהובה ישנה, רק לדעת אותה יותר, אני חוזר שוב ושוב ליוון. מאחורי שיירת ג'יפים לא גדולה, ולידי טוליס המדריך המקומי, שבזמן כתיבת שורות אלו בטח מגלגל עוד סיגריה, פעולה תמידית בין אצבעותיו. אנו במסע אל תוך היבשת, אל ההרים והכפרים, אל הטעמים, הריחות והקולות של מעמקי יוון ההררית.


בטיול ג'יפים בן שבעה ימים, אל צפון יוון, אנו מטפסים למעברי הרים, גולשים לנהרות ולאגמים, מבקרים בכפרים רחוקים מן ההמון, נחשפים לנצרות האורתודוקסית ולהיסטוריה ארוכת השנים של הארץ, שלקחה חלק חשוב בעיצוב עתידו של העולם המערבי.
 
1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

אחד ממנזרי מטאורה, שזכו לכינוי - המנזרים התלויים (צילום: צחי גלובין)
גשר קאלוגריקו, אחד מהגשרים העתיקים של חבל זגוריה  (צילום אלון שורק)
אגם קרמסטה והגשר החוצה אותו  (צילום אלון שורק)
גשר קוקורי, עוד אחד מהגשרים העתיקים של חבל זגוריה  (צילום אלון שורק)
ערוץ פנטאברחי, טיול רגלי קריר  (צילום אלון שורק)
בדרכי ההרים של צפון יוון  (צילום אלון שורק)
אגם קרמסטה  (צילום אלון שורק)
עוד אחד ממנזרי מטאורה, מבודד על צוק נישא  (צילום: צחי גלובין)

דובדבנים מתוקים בצל הגשם הנצחי

שעת צהריים למרגלות הר קאליאקודה (Kaliakouda). רק היום השני לטיול והחבר'ה ממאנים להיפרד מערוץ המים פנטאברחי (Pantavrechi) - "הגשם הנצחי". אשדים קרירים ומפלי מים, אבטיח קר ומלוא החופן דובדבנים מתוקים... לא פלא שקשה "לקפל" את כולם אל הג'יפים. מצב הרוח נהדר והמוזיקה היוונית, המתנגנת מהרכב תורמת לחגיגה.
 
מתניעים את הג'יפים ומפעילים את מיזוג האוויר, כדי לשמור על הרעננות, משלבים ל"ארבע על ארבע" ומתחילים בטיפוס. מצד אחד של הדרך מיתמר מצוק, ומהצד האחר גולש מצוק אל התהום. שומרים על מרחקים אחידים ובטוחים. בהדרגה מתגלה הנוף אל המרחבים - פסגות רכס הרי פינדוס (Pindus) העצום מתנשאות מכל הכיוונים. מעברו השני של מעבר ההרים אנו משקיפים לעבר העיירה קרפיניסי (Karpenisi) והר וואלוחי (Velouchi), המתנשא מעליה לגובה 2,315 מטר. השמש מתחילה לנטות ואנחנו גולשים מההר אל תוך היערות ואל הכפר מגאלו חוריו (Megalo chorio) - "הכפר הגדול", גם אם כיום מתגוררים בו כ- 200 תושבים בלבד.
בתי מלון בעיירה קרפניסי  |  כתבה על הכפרים של רכס הרי פינדוס

מלון מומלץ בקרפניסי
הר וולוכי מתנשא מעל העיירה קרפניסי בחבל אבריטניה -
מבט מהבריכה של מלון בוטיק 
אונירופטרה, מלון סוויטות משגע בעיירה קרפניסי  (Oniropetra Boutique Hotel)

מלון מומלץ בקרפניסי, צפון יוון ההררית
מלון בוטיק 
אונירופטרה
 - עיצוב משרה רוגע במלון מקסים בפאתי העיירה קרפיניסי
 


 ברירת מחדל




יוון – אהבות ראשונות

יוון היא שכנתנו לאגן הים התיכון ושותפה למסע ההיסטורי שלנו כעם. אנו מכירים אותה כבר מסיפורי חנוכה בגן הילדים, עם אנטיוכוס הרשע, דרך סיפורי המיתולוגיה היוונית, העת העתיקה וסיפורי הומרוס, העת החדשה ומלחמת העולם השנייה, ואיך לא - משחקי הכדורסל של מכבי תל-אביב.
 
לקראת השירות הצבאי כבר הכרתי את יוון, בדמות מסיבות חוף והוללות באיי יוון. כבר אז התאהבתי באוכל, במוזיקה על כל גווניה, בחופש ובעיקר באנשים החמים והלבביים. היוונים לא מכנים אותי "יהודי", אלא "איבראו", כלומר "עברי". תכל'ס, נכון - פרובינקיית יהודה כונתה כך ע"י הרומאים, שהגיעו אלינו אחרי היוונים.
 
יוון נמצאת בחלקו הדרומי של חצי האי הבלקני, ומורכבת מיבשה ואיים רבים. יחד עם קו החוף של האיים, אורך קו החוף שלה 13,676 קילומטר, לעומת 273 קילומטר בארץ הקודש שלנו. ליוון הר גבוה בשם האולימפוס, המתנשא לגובה של 2,917 מטרים מעל פני הים, ורכס פינדוס (Pindus) העצום, החוצה את הארץ מצפון לדרום ומשפיע עליה כבר מהעת העתיקה.
כתבה על אזור האולימפוס
 

מפת יעדים מרכזיים בטיול ג'יפים ליוון ההררית ומקומות לינה מומלצים:
מלון בוטיק אונירופטרה ליד קרפניסי  | 
מלון גראנד פורסט מצובו בעיירה מצובו
מלון מונודנדרי בחבל זגוריה  |  מלון ארחונטיקו מסוחורי במנזרי מטאורה

מהחוף אל ההרים של צפון יוון

טיסה של שעתיים, קצרה יותר מתהליך הבידוק וההמתנה בשדה התעופה, נוחתת בשדה התעופה על שם מקבילו היווני של בן גוריון שלנו, אלפתריוס וניזלוס (Eleftherios Venizelos). הליך קצר ומהיר יחסית מקדם אותנו אל חברת ההשכרה, וכבר אנו מעמיסים את התיקים, עושים בדיקת קשר ויוצאים לדרך בכביש העושה דרכו צפונה, לאורך חופו של הים האגאי.
 
ניווט קליל בין מחלפים, עדיין ביוון המודרנית והנוחה, ועצירה בתחנת דלק לחילוץ עצמות וקפה אספרסו קטן. עוד כברת דרך ואנחנו בעיירת חוף מתוקה, אפופת אווירת חופש, עם נופשים אירופאים שרובצים להנאתם, מי בשמש ומי בצל שמשייה. לפני הכניסה למרחב הכפרי ולשטח, אנחנו מתמקדים בגירוס, הגרסה היוונית לשווארמה, למרות הפיתוי לאכול פירות-ים.
 
בכבישים הצרים, בין הכפרים, מהגובה שתופסים עם כל סיבוב ועקלתון, מתחילים לראות את הנוף. באחד הכפרים "חותכים" לתוך השטח, ומיד, כאילו בעולם אחר לגמרי, אנו בתוך יער מחטני ענק, מטפסים אל קרחת יער שבמרכזה כנסייה (אורתודוקסית, כמובן...). תצפית למרחבים ואנו גולשים לעיירת הסקי קרפניסי (Karpenissi), בירת חבל אבריטניה (Evrytania), שם מחכה לנו ארוחת ערב מלאת טעמים ים תיכוניים, עם השפעות מהשכנות, בעיקר טורקיה, שמבטיחה את הנאמר: "לישון על בטן מלאה".
לינה בעיר קרפניסי וסביבתה  |  כתבה על טיול בחבל אבריטניה
 
יוון ההררית, טיול ג'יפים
הג'יפים מתחילים לטפס להרים, בין יערות אלפיניים ותצפיות נוף מרהיבות  (צילום: צחי גלובין)

אל מפלי הגשם הנצחי

אחרי קפה של בוקר (לטעמי האישי עדיף זה שהבאתי מהארץ...), יוצאים לשאוף אוויר קריר ונקי ומריחים את החורש שסובב אותנו. יוצאים לדרך בין הכפרים, נהר קרפינסטיוטיס (Karpenisiotis) משמאלנו, מלווה אותנו במראות חדשים בכל עיקול וסיבוב. תצורות הסלע מימין מרשימות לא פחות, ואנחנו כבר גולשים לדרך שטח, הנצמדת לנהר ומטפסת אל מנזר פרוסוס (Proussos), הממוקם מעל הנהר, במיקום הכי שווה (לוקיישן, לוקיישן). סיפור מרגש על איקונה מקודשת, שהפך אותו ליעד עלייה לרגל מכל יוון, הוא הזדמנות לספר למטיילים על הייחוד של האמונה האורתודוקסית-יוונית.
 
ממשיכים לכיוון דרום-מערב, על דרך שכבר שנים הממשלה מנסה "לביית" אותה ולסלול בה כביש אספלט, ניסיון שלא תמיד מצליח. למעשה אנחנו בדרך שטח, לעבר מפלי הגשם הנצחי (כן, אלו מתחילת הכתבה) ואל טיול רגלי קריר בתוך המים. מתחילים "לרקוד את יוון" - מוזיקה, מים, אוכל ושמח על הלב. קשה למשוך את החבר'ה חזרה לג'יפים.
 
 נהר קרפינסטיוטיס (Karpenisiotis) משמאלנו, מלווה אותנו במראות חדשים בכל עיקול וסיבוב
 נהר קרפינסטיוטיס משמאלנו, מלווה אותנו במראות חדשים בכל עיקול וסיבוב (צילום: CoinUp)

מנזר פרוסוס, צפון יוון
למעלה - מפלי הגשם הנצחי, למטה - מנזר פרוסוס  (צילום: צחי גלובין)

ארוחת דגים על שפת הנהר

לפנינו יום ארוך של נהיגת שטח, בדרכנו אל אגם קרמסטה (Kremasta) ואל הכפר אגראפה (Agrafa). לאחר תצפית על האגם, מובילה דרך שטח אל שפך הנהר לאגם, בתוך "מעוק" מוצל חלקית, עם בריכות צלולות ומים קרירים. חופים זרועי חלוקים ממש מבקשים לשחות אליהם, ולרבוץ על החלוקים החמים לייבוש (הבעיה היא תמיד לקפוץ למים אחרי הייבוש, כשהגוף כבר התייבש והתחמם). הקפה והאבטיח כבר מוכנים, וזו סיבה לדרבן את כולם להגיע.
 
את האגם היפהפה חוצה גשר ארוך, ממנו יוצאת דרך שטח, הנמשכת לאורכו של נהר אגרפטיוטיס (Agrafiotis). אין כמו ארוחת צהריים ליד בריכות לגידול פורלים. הזמנה מראש והדגים כבר עם שום ומלח גס על הגריל, שולחנות מתחת לעצים, ליד המים, משלימים אווירה יוונית הררית בצורה נהדרת.
טיפוס אכזרי (למנועים ולרכבים... אנחנו עם מיזוג) אל מעבר ההרים על רכס אגראפה, תצפית אל המרחבים וגלישה אל אגם פלסטירה (Plastiras). האגם נקרא על שמו של ניקולאס פלסטירה (Nikolaos Plastiras), הוגה הרעיון לבנות אגם מלאכותי, המנוצל לייצור חשמל ולתיירות.
 
אגם קרמסטון, צפון יוון
תצפית על אגם קרמסטה, דרך שטח מובילה אל שפך הנהר ואל בריכות מים צלולות  (צילום: צחי גלובין)





קבלת פנים חמה בכפרי זגוריה

הבוקר מעיר אותנו אל מול אגם פלסטירה, בצידו המזרחי של רכס פינדוס, ואנו כבר בדרכנו לחציית הרכס לכיוון צפון-מערב, לכיוון העיר יואנינה (Ioannina) ו"הכפרים שמעבר להרים" - כפרי זגוריה (Zagoria). אנו מטפסים אט אט לכיוון הרכס, מבקרים בכפרים נחבאים ומלאי חן, אנשים חמים ואוכל משובח. תמיד במרכז הכפר ישבו כמה גברים, והוצאת יד מחלון הג'יפ (עם אצבעות קרובות האחת לשנייה, אחרת זו תנועה על גבול המגונה...) ואמירת: "מיא חארה" (מיא=שלי, חארה=שמחה), תענה בנפנוף יד עצלה לשלום בחזרה.
 
בדרך לחבל זגוריה עוברים דרך מצובו (Metsovo), עיירת הרועים הוולאכים, עם שנדד וחלקו עדיין נודד ממרחבי רומניה והים השחור, עוד מזמן האימפריה הרומית. הוולאכים הם הבדואים של יוון (מבלי לפגוע באף אחד כמובן, רק להחמיא!), ואת יישובי הקבע שלהם מוצאים בעיקר בצפון הארץ, בואך אלבניה.
לינה בעיירה מצובו
כתבה על מצובו - שוויץ של יוון  |  כתה על חבל זגוריה

מצובו, צפון יוון
העיירה מצובו בלב ההרים המיוערים של רכס פינדוס, אפשר לחשוב שהגענו בטעות לשוויץ  (צילום: כרמית וייס)

מלון מומלץ במצובו, צפון יוון
מלון גראנד פורסט מצובו - אח מבוערת בלובי, בריכה פנימית וחיצונית ותצפית מרהיבה לעבר העיירה מצובו
(Grand Forest Metsovo)

 

שיא גינס בחבל זגוריה

חולפים על פני יואנינה ומגיעים לכפר מונודנדרי (Monodendri), שפירושו "עץ אלון אחד". מעל הכפר מומלץ לבקר ב"יער האבנים" ובתצפית על קניון ויקוס, הקניון ה"צר-עמוק" ביותר בעולם, וזאת לפי גינס!
בחזרה לכפר ולמרכזו, בו נמצא עץ הדולב העתיק ביותר ביוון (גם אם בכל כפר יישבעו לכם שזה נכון לכפר שלהם...). המעניין בדולב הזה דווקא, שבאחד מענפיו שוכן דורס לילי, שאת עיניו ניתן לראות מביטות מן החור האפל שבענף. ארוחת ערב טובה - צלעות כבש עם טימין ואורגנו על האש, יין קר וטעים, צחוק ושיחה בשפות שונות. אווירה של חוויה מיוחדת לתוך הלילה, בכפר כל כך מיוחד.
 
מלון מומלץ במונודנדרי, חבל זגוריה
המסעדה של מלון מונודנדרי בכפר מונודנדרישורה ראשונה אל הנוף 
(צילום: Hotel Monodendri)
 
שמורת הטבע ויקוס-אאוס (Vikos–Aoös) היא אחד המקומות הכי מתאימים לטייל בו, לכולם ובכל גיל. תמצאו בה נהר (אאוס), מסלולי טיול רגליים בקניון עצום (ויקוס), כפרים מתוקים (פפינגו ומיקרו פפינגו), נקודות תצפית מרשימות, בכל זוויות הצילום ובכל שעות היום. המארחים שלנו חביבים ותמיד מקבלים אותנו בחיבוקים ובמשהו מיוחד "שהרגע אפיתי/צליתי/בישלתי" עבורכם... כך זה ביוון ובטח בכפרים הרחוקים, הכל עם חיוך ובאהבה, סבלנות ורצון שיהיה לנו נעים, טעים ונוח.
כתבה על חבל זגוריה
 
קניון ויקוס, צפון יוון
תצפית מהכפר מונודנדרי על קניון ויקוס, שיאן גינס כקניון הצר-עמוק ביותר בעולם  (צילום: כרמית וייס)

חבל זגוריה, צפון יוון
גשר אבן עתיק בקניון ויקוס, חבל זגוריה בצפון יוון  (צילום: כרמית וייס)

בטברנה למרגלות מצוקי מטאורה

בדרכנו אל עיר המחוז גרבנה (Grevena), אנו חוצים את הרכס העצום, בדרך שטח, הגולשת לערוצי נחלים ונהרות ומטפסת אל מעברי הרים נישאים. מטיילים המגיעים לעיר גרבנה, מיד שמים לב למוטיב החוזר בכל חנות ומסעדה - פטריות מסוגים שונים נאספות ביערות האזור, ומוצעות למכירה בכל דרך, צורה וצבע. האגדה מספרת שגם את "הסוג ההוא שעושה הזיות" יש כאן... לא לנסות ולא לגעת – אסור.
 
ליד העיר גרבנה זורם הארוך שבנהרות יוון – נהר אליאקמונס (Aliákmonas), בו ניתן לצאת לרפטינג מהנה, עם צוות מקצועי וחביב, למשך כשלוש שעות. בשעות אחר הצהריים אנו עושים דרכנו אל מצוקי מטאורה ואל הכפר קסטראקי (Kastraki) השוכן למרגלותיהם. במרכז הכפר טברנה עולצת במיוחד, עם מוזיקה יוונית, מאוורר אחד, שבקושי רב מרענן את האוויר, וחגיגות לתוך הלילה. מוזיקה יוונית אמרנו? אלכוהול מקומי אמרנו? אוכל טוב וריקודים? יש גם יש.... יאמאס וגם יאסו!
לינה בכפר קסטראקי
כתבה על טיול במנזרי מטאורה
 
מטאורה, צפון יוון
מנזרי מטאורה המרשימים, על הצוקים המזדקרים מעל מישורי תסליה  (צילום: כרמית וייס)

גאולוגיה ותאולוגיה במנזרי מטאורה

בבוקר מומלץ לבקר באחד המנזרים על צוקי מטאורה - מגאלו מטאורה, הגדול שבהם, או וארלאם. תופעה גיאולוגית מרתקת ותופעה תיאולוגית מרתקת לא פחות. זיכרו את ההמלצה – להגיע מוקדם בבוקר עם פתיחת המנזר למבקרים (התעדכנו, בדרך כלל 09:00). כניסה תעלה לכם 3 אירו לאדם, ונשים חייבות לעטות לבוש צנוע (אם אין תקבלו במקום).
 
מצוקי מטאורה הם אקורד סיום נפלא לטיול-מסע שלנו ביוון. מכאן אנו גולשים אל העיר קלמבקה (Kalambaka) הסמוכה ואל הכפר קסטרקי (Kastraki) ללינת לילה בצל המצוקים האדירים.
כתבה על מצוקי מטאורה
 
מטאורה, צפון יוון
אחד ממנזרי מטאורה מעל העיר קלאמבקה, סיום טיול בטעם של עוד  (צילום: כרמית וייס)

מלון מומלץ במנזרים התלויים של מטאורה
מלון דירות וסוויטות ארחונטיקו מסוחורי  - מארחים אדיבים וארוחת בוקר למרגלות הצוקים של מטאורה
(Archontiko Mesohori Suites & Apartments)

יוון ההררית - גן עדן מתחת לאף

יוון מרתקת מכל זווית - אנושית, נופית, גסטרונומית, מוסיקלית, היסטורית ובעצם כמעט מכל זווית אפשרית. לרוב אנחנו מכירים את החופים והאיים, אך טיול אל עומק היבשת זו חוויה מסוג אחר. פסגות אלפיניות, נהרות שוצפים, יערות אשוחים ואלונים עצומים, פריחה משגעת, בעלי חיים נדירים (קשה לחזות בהם, אבל יש דובים וזאבים כסופים), תושבים לבביים ומסבירי פנים, כפרים נקיים ומלאי אווירה.
 
טיול ביוון ההררית הוא חוויה מיוחדת, שעל פי רוב תפתיע אותנו הישראלים, שטסים למחוזות רחוקים, בזמן שכאן, ממש מתחת לאף – מרחק שעתיים טיסה, נמצא גן העדן האמיתי.
 

מידע נוסף

השכרת רכב ביוון

כתבות נוספות על יוון


טל לוי, מדריך טיולים אודות הכותב
טל לוימדריך ומנכ"ל בחברת DOUBLE COMPASS – המתמחה בטיולים לקבוצות סגורות, טיולי תמריץ, טיולים פרטיים מותאמים אישית, טיולים למשפחות, טיולים בדגש קולינריה, טיולי הרפתקאות. חרש את מרוקו כתרמילאי והוביל אין ספור פרויקטים וטיולים במרוקו, אהבתו הגדולה.
ליצירת קשר עם טל tal-l@double-compass.com







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר