העיר טויואוקה – שיגעון החסידות

העיר טויואוקה ושיגעון החסידות ביפן
מאת: טל ברטוב


מכל רחבי יפן מגיעים מבקרים לעיר טויואוקה שבמערב האי הונשו כדי לצפות בנס השבת החסידות לטבע. כלכלת האזור פורחת – תעשייה שלמה של מזכרות, בתי מלון, מסעדות ויצירות אומנות, התפתחה סביב שיגעון החסידות. ההתעוררות מאפשרת לצעירים להמשיך לחיות במקום ולא לנטוש אל העיר הגדולה. זוגות צעירים מבקשים להינשא במרכז החסידות, בברכתם של ילדי האזור ובובת ענק של חסידה – סמל לפריון ולהתחדשות, סמל למהפך האקולוגי ולשיגעון שדבק בעיר בעקבות חלומה של ילדה.


צלם הטבע הישראלי אייל ברטוב הוזמן ליפן לתעד את שיגעון החסידות בעיר טויואוקה.
 
חסידות ביפן
מכל רחבי יפן מגיעים מבקרים לעיר טויואוקה כדי לצפות בנס השבת החסידות לטבע (צילום: אייל ברטוב)
 

המזרח הרחוק



מההמולה של טוקיו לשלווה של טויואוקה

טוקיו  הלב הפועם של הקדמה וחיי התרבות היפנית המודרנית, מושכת אליה צעירים מכל רחבי יפן המבקשים את שטף האדרנלין ברחובות, פרנסה ועניין. נסיעה של חמש שעות בלבד ברכבת המהירה מטוקיו לדרום-מערב יפן, ורק 3 שעות מקיוטו, מביאה אותך אל עולם שונה לגמרי. כאן, בעמק נסתר בין הרים, לאורך נהר מרוימה, נמצאת טויואוקה (Toyooka)  עיר קטנה מוקפת בכפרים, שדות אורז ויערות.

זהירות! זוהי שלווה רק למראית עין! מרגע שהגעת לתחנת הרכבת ופנית אל השדרה המרכזית, שדרת החסידות, גם אתה חשוף לטירוף שאופף את העיר, ואתה מצוי בסכנת הידבקות ב"שיגעון החסידות". בכל כיוון אליו תביט תוכל להבחין בחותם השיגעון  חלונות ראווה, מרצפות ברחוב, לחם, בקבוקי מים, סאקה, קירות בית העירייה, כלי רכב בשירות העירייה – כולם מסומנים בחותם החסידות. ראש העיר בכבודו ובעצמו מוביל את הדיבוק שאוחז בעיר מזה כמה שנים.
חסידות ביפן
החסידה המזרחית במקומה הטבעי (צילום:
 אייל ברטוב)
 

סוף דרכה של החסידה המזרחית ביפן

החסידה המזרחית בעלת מקור שחור ועיני תכלת, קרובת משפחתה של החסידה הלבנה, הייתה נפוצה בעבר בכל רחבי יפן, וחיה בטוב בשדות האורז הקטנים שעובדו בדרך מסורתית, ללא רעלים. שימוש מוגבר בחומרי הדברה ושינוי בשיטת גידול האורז משנות החמישים ואילך הביא להתמעטות המזון לחסידות: פרוקי רגליים, דו-חיים, זוחלים ודגים נכחדו ומעט המזון שנותר היה רווי בחומרי הדברה רעילים.

חקלאי מספר כי "החסידות נכחדו כי בשנים 1959-60 המטרה הייתה להגדיל את היבולים, וכדי למנוע מזיקים השתמשנו בהרבה חומרי הדברה המכילים כספית". החסידות הלכו והתמעטו עד כי בשנת 1971 מתה החסידה האחרונה בטבע בטויואוקה, ובמותה נכחדו החסידות מיפן כולה.
 
חסידות ביפן
חסידה בשדות האורז המוצפים
 (צילום: אייל ברטוב)
 
כבר בשנת 1965 הוקם גרעין רבייה ראשון לחסידות, אליו נאספו פרטים מארצות שכנות וחסידות שנמצאו פגועות. גרעין הרבייה הוקם במטרה לשמר את המין מהכחדה אך ברור היה שאין אפשרות להשיב את החסידות לטבע במצבו הנוכחי. במרכז, שהשתכלל וגדל עם השנים עד לשטח של 200 דונם, נבנתה מערכת כלובים לרבייה ולאקלום. כשהשטח לא הספיק, נבנה מרכז השבה נוסף, המשתרע על פני 1,600 דונם, ובליבו מרכז פיקוח עם מערכת בקרה משוכללת המאפשרת מעקב בזמן אמת אחר כל חסידה וחסידה.

הדיירות המעופפות זכו במזון משובח ובתנאים מיטביים. טראסות אורז המדמות את הנוף המסורתי הוקמו סביב, בתקווה שיום אחד, כאשר הדבר יתאפשר, יושבו החסידות אל הטבע. מדי שנה מושקעים כחמישה מליון דולר במיזם החסידות. למרות הצלחה משמחת ברבייה בשבי, לא האמינו מרבית העוסקים בפרויקט שיש תקווה להשבת החסידות לטבע  השטח היה מורעל ופגוע מדי.
 
חסידות ביפן
פארק היוגו (
Hyogo Park of the Oriental White Stork), שיקום אוכלוסיית החסידה המזרחית הלבנה (צילום: אייל ברטוב)




חלום של ילדה

הפיתרון הגיע מכיוון בלתי צפוי... בסתיו 2004 סופת טייפון, מהעזות שידע האזור, הביאה עימה גשמי זעף. נהר מרויימה הציף את שדות האורז, את רחובות העיר ובתיה, וזרע הרס בכל העמק. אולם בנוסף להרס הביא עמו הטייפון לטויואוקה גם זרעים של תקווה...

יוקה אוקדה הייתה בת עשר בימי הטייפון. היא הבינה את הקשר בין פגיעת בני האדם בטבע, לבין ההרס שהתרחש בחוץ, והכירה בצורך לחזור לחקלאות אורגנית ומתחשבת בסביבה, עד שישובו גם החסידות לשדות האורז... יוקה מספרת: "אני זוכרת שהלכנו לראש העיר וביקשנו שייתן לנו לגדל אורז אורגני, 'אורז חסידות', לארוחות בבית הספר".

ראש העיר: "אחרי הפגישה עם ילדי בית הספר, התחלתי לשכנע אנשים לשנות את הגישה ולשפר את הסביבה עבור החסידות ובני האדם. המוטו שלנו הוא: סביבה טובה לחסידות היא סביבה טובה לאדם. שחרור החסידות הגדיל את הכנסת החקלאים. היום הם גאים בעבודתם כי הם פועלים למען עתיד טוב יותר".

חקלאי: "החסידות חזרו לשדות ואני מקווה שלא יכחדו אלא יישארו כאן לתמיד". "לפני ההצפה אנחנו מפזרים בשדות מוץ". "החסידות מזכירות לי את ילדותי".
 
חסידות ביפן
עושר החי בסביבה אורגנית 
(צילום: אייל ברטוב)
 

השבת החסידות לטבע אורגני

אוקה אוסמו הוא מהחקלאים שנדבקו בשיגעון החסידות ושינו את דרכם. מדי סתיו, עם תום קציר האורז, הוא מפזר מוץ ומציף את שדותיו. כך משתבחת המערכת האקולוגית בשדותיו, הם מושכים אליהם צפרדעים ועופות מים המגנים על יבוליו מפני חרקים מזיקים. הטבע הגיב במהירות וכבר בשנה הראשונה מגוון המינים הלך וגדל בנהר וביערות סביב לעיר.

בספטמבר 2005, כשנראה היה שיש בעמק די מזון טבעי ונקי מרעלים עבור החסידות – הגיע רגע השחרור. הנסיכה קיקו והנסיך אקישינונומיה שיחררו את החסידה הראשונה ממרכז ההשבה לעיני קהל צופים נרגש וצבא צלמים. מאז חלפו כבר כמה שנים. החסידות החופשיות מקננות באביב ובקיץ על עמודים מיוחדים שהותקנו עבורן בעמק, משוטטות בסתיו בשדות האורז עם גוזליהן, נהנות משפע מזון בגדות ובאיים ששוקמו במיוחד עבורן, או מהלכות בשדות החורף המושלגים.
 

שיגעון החסידות שהחל בחלומה של ילדה קטנה, דבק במשך שנים ספורות ברבים מתושבי טויואוקה והסביבה, ומתנדבים רבים עוסקים בשיקום המערכת הטבעית כדי להעשיר את המזון הטבעי לחסידות. כיום חלק ניכר משדות האורז באזור כבר מגודלים בשיטות אורגניות נקיות מרעלים. מרכז מבקרים גדול הוקם בסמוך לכלובי האקלום, ובו מוצג התהליך כולו לציבור, והרחק משם – בין שדות האורז – הוקם מרכז לתצפית בעולם הטבע המקומי ובחסידות.

חסידות ביפן
חלום של ילדה קטנה... (צילום: אייל ברטוב)
 
ראש העיר: "הילדים חזרו לשדות כדי לשתול ולקצור אורז, לחקור את עולם החי בשדות וללמוד את הקשר בין טבע לאדם".

מכל רחבי יפן מגיעים מבקרים כדי לצפות בנס השבת החסידות. כלכלת האזור פורחת 
– תעשייה שלמה של מזכרות, בתי מלון, מסעדות ויצירות אומנות התפתחה סביב שיגעון החסידות. ההתעוררות מאפשרת לצעירים להמשיך לחיות במקום ולא לנטוש אל טוקיו הגדולה. זוגות צעירים מבקשים להינשא במרכז החסידות, בברכתם של ילדי האזור ובובת ענק של חסידה, סמל לפריון ולהתחדשות, סמל למהפך האקולוגי ולשיגעון שדבק בעיר בעקבות חלומה של ילדה.


סרטו של אייל ברטוב על שיגעון החסידות – "Storks Madness"
 
תודה מיוחדת לרן לוי יממורי, שיזם את הצילומים, היה ביפן עם אייל והיה שותף עם טל בכתיבה ובתסריט.
 

מידע נוסף

כתבות נוספות


אייל ברטוב
 
אודות הכותבים
אייל וטל ברטוב החלו דרכם בבתי ספר שדה ובמשך עשרות שנים ממשיכים לחיות ולנשום אקולוגיה, בעלי חיים וטיולים. אייל הוא במאי וצלם סרטים, מדריך טיולים ומסעות שטח ברחבי יבשת אפריקה, אחראי על פרויקטים של בימוי וצילום סרטי טבע. טל שותפה מלאה בכתיבה, ובעריכה הגרפית. האתר של אייל ברטוב







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר