העיר ברנו – בירת מוראביה
מאת: כרמית וייס


אני יושבת על אחד מספסלי הקתדרלה, מנסה להכיל את היופי, הריחות והשקט. לידי לוחשים בשפת הקודש אב ובתו. אני סקרנית לדעת איך רואות עיני ילדה ישראלית את היופי הזה, האם עוד ניתן לרגש את ילדי "דור הדיסנילנד". אין צורך במילים – עיניה הפעורות של בת השמונה היפהפייה, מספרות לי הכול. היא ואביה מוסיפים ומספרים לי על התפעלותם ממראות דרום מוראביה. אני מקבלת אישור לתחושותיי, שגם ילדים ישראלים יוכלו ליהנות כאן.


ברנו, טיול בצ'כיה
הכיכר המרכזית בעיר ברנו, בירת חבל מוראביה והעיר השנייה בגודלה במדינה (צילום: Marco Derksen) 

צריחי הקתדרלה ע"ש פטר ופול (Katedrála sv. Petra a Pavla) שולטים ללא עוררין בקו הרקיע של ברנו. היא ניצבת בראש גבעת פטרוב (Petrov), המשקיפה על העיר העתיקה מדרום. הקתדרלה נבנתה במאה ה-14, בסגנון גותי, ומשמשת עד היום כמושב הבישופות.
 
צריחי הקתדרלה שולטים בקו הרקיע של ברנו
צריחי הקתדרלה שולטים בקו הרקיע של ברנו, מבט מהטירה (צילום: כרמית וייס)

העיר ברנו, דרום צ'כיה
הקתדרלה נבנתה במאה ה-14, בסגנון גותי, ומשמשת עד היום כמושב הבישופות  (צילום: Tomas Luka)
 

מנצ'סטר של אוסטריה

עם 380 אלף תושבים, העיר ברנו (Brno) היא בירת מוראביה והעיר השנייה בגודלה בצ'כיה, אחרי פראג. 200 קילומטרים של כביש מהיר (1D) מפרידים בין השתיים, ועוד 120 קילומטרים לווינה וברטיסלבה, וזו רק סיבה אחת להגיע לכאן. מצפון לעיר נמצא אזור הקארסט של מוראביה (Moravský kras), המושך אליו חובבי טבע רבים, ומדרום אזור של כרמים וייצור יין, המושך אף הוא תיירים רבים.
 
העיר שהוקמה במאה ה-13, על נתיב מסחר בין נהרות סביטבה (Svitava) וסוורטקה (Svratka), הפכה למרכז תעשייתי בימי שלטון בית הבסבורג, וכונתה בשל כך "מנצ'סטר של אוסטריה". במאה ה-20 נוספו לעיר בתים רבים, חלקם בסגנון קומוניסטי מכוער למדי, אך העיר העתיקה עדיין משמרת את הקסם של ימים אחרים.
 
במהלך מלחמת שלושים השנים (1618–1648), הייתה ברנו העיר היחידה שהצליחה לעמוד בפני המצור השבדי, עובדה שאפשרה לאימפריה האוסטרו-הונגרית לשקם את צבאה ולעמוד בלחץ ההתקפות השבדי.
בתי מלון בעיר ברנו וסביבתה 
 

יעדי טיול בדרום צ'כיה המוזכרים בכתבה זו: הערים ברנו (A), טלץ' (B), טשבון (C)
ובכתבות נוספות: 
צ'סקה בודיוביצה (D), צ'סקי קרומלוב (E),
מקומות לינה מומלצים: 
מלון גרנדצה בעיר ברנו  |  פנסיון טלץ מס. 20 בעיר טלץ'

טיולי אופניים



 
שוק הכרוב של ברנו
שוק הכרוב של ברנו, שפע מעורר תאבון בכיכר ציורית
 (צילום: כרמית וייס)
 

ארבעת האידיוטים בכיכר המרכזית

בעקבות השחרור מאותו מצור נקראה הכיכר המרכזית של העיר העתיקה, שבעבר היתה כיכר השוק, כיכר סבובודי (Náměstí Svobody), .שפירושו "כיכר החירות". הכיכר רחבת הידיים, שצורתה משולש, מוקפת בניינים היסטוריים גדולים. בצד המזרחי בולט בניין שעמודיו נישאים על ידי ארבעה גברים, המזכירים את הגיבור המיתולוגי אטלס. כשמתקרבים מעט מבחינים בהבעת פניהם, בזכותה זכה הבניין לכינוי הלא מחמיא "הבית של ארבעת האידיוטים" (Dum u ctyr mamlasu).
לינה בעיר העתיקה של ברנו
 
ארבעת האידיוטים בדמותו של אטלס, הכיכר המרכזית של ברנו
ארבעת האידיוטים בדמותו של אטלס, הכיכר המרכזית של ברנו (צילום: כרמית וייס)

מלון מומלץ במרכז ברנו

מלון גרנדצה (Grandezza Hotel Luxury Palace) הוא מלון 5 כוכבים מפנק, הממוקם מעל הכיכר בה מתקיים שוק הירקות והפירות (שוק הכרוב), וחדריו משקיפים על הקתדרלה והעיר ההיסטורית. החדרים והסוויטות גדולים וממוזגים, וכוללים פינת ישיבה, שולחן כתיבה, פינת קפה, קומקום חשמלי ומקרר. למלון גם מסעדה ובית קפה, וארוחת הבוקר עשירה.
 
מלון במרכז העיר ברנו בצ'כיה
מלון גרנדצה
  מלון 5 כוכבים מפנק במחיר שווה לכל כיס במרכז ההיסטורי של ברנו
 

שעון ברנו

ליד ארבעת האידיוטים, ניצב אובליסק שחור, בעל מראה מוזר, המעורר ניחושים, בדיחות וצחקוקים. העמוד מודד את מהלך הזמן, אך מטרתו היא להנציח אירוע רב משמעות בחיי העיר. בשנת 1645 צרו על העיר 30 אלף חיילים שבדים. ביום ה-112 הוחלט, שאם עד לצהרי יום המחרת העיר לא תיכבש, הם מרימים ידיים. מגיני העיר הגו רעיון גאוני – פעמוני הכנסיות צלצלו שעה אחת קודם, בשעה 11:00, והכוחות הצרים עזבו אותם לנפשם.
 
האגדה טוענת שגנרל טורסטנסון (Torstenson), מפקד הכוחות השבדיים, היה בן-אלמוות. רק כדור זכוכית הנורה בחצות יוכל להורגו. בתוך האובליסק ישנן גולות זכוכית, אותן ניתן לראות דרך חורים מיוחדים. כל יום בשעה 11:00 בדיוק, "חצות היום" על פי שעון ברנו, עושה אחת הגולות את דרכה למטה, ומי שישים ידו בחור הנכון יזכה בה למזכרת.
 
שעון ברנו, אובליסק המעורר ניחושים, בדיחות וצחקוקים
שעון ברנו, אובליסק המעורר ניחושים, בדיחות וצחקוקים (צילום: Millenium187)
 

שוק של כרוב ושאר ירקות

מעט צפונה לקתדרלה, למרגלות גבעת פטרוב, מתקיים מזה מאות בשנים שוק הכרוב (Zelný trh), שכיום נמכרים בו ירקות, פירות ופרחים. במרכז הכיכר ניצבת מזרקת פרנסוס (Parnassus), ועליה דמויות מהמיתולוגיה היוונית. השוק מתקיים בכל ימות השבוע, בשעות 09:00-18:00, ובימי שבת עד 12:00.
 
בעשרות דוכנים קטנים מוכרים את מרכולתם חקלאי האזור, וגם כאלו שהגיעו מרחוק, אפילו מסלובקיה השכנה. מבחר הפירות והירקות מעורר קנאה ותיאבון – פטריות מכל הסוגים והמינים, טריות ומיובשות, שלל פירות יער יפהפיים, וכל כך הרבה מיני ירקות.
 
אבל מה ששובה את ליבי יותר מכל הם האנשים. אני מכוונת אליהם את עדשת מצלמתי והם רציניים, חשדניים ומהססים. אך כשאני מספרת שאני עיתונאית מישראל מיד נפתחים הלבבות. בכל דוכן יש מישהו שיודע לגמגם קצת אנגלית, והשמחה גדולה. האנשים כאן צנועים, עדינים ויש בהם תום ששובה את לבי. כנראה שהתחושה הדדית, כי אני מקבלת לטעום מכל טוב, ביד נדיבה, וזכור לי במיוחד תפוח קטן וטעים מכל תפוח שאכלתי מעודי.
 
 
שוק הכרוב, שפע מעורר תאבון ואנשים מקסימים   שוק הכרוב, שפע מעורר תאבון ואנשים מקסימים
שוק הכרוב, שפע מעורר תאבון ואנשים מקסימים (צילום: כרמית וייס)

שוק הכרוב, מבט ממלון גרנדזה
שוק הכרוב (כן, כרוב!) והקתדרלה של ברנו, תצפית מחלון מלון גרנדצה
(צילום: Grandezza Hotel Luxury Palace)
 

סיפורי אימה בטירת ספילברק

אל הטירה של ברנו – טירת ספילברק (Spilberk), הניצבת על גבעה מעל מרכז העיר, כדאי לטפס בעיקר בשל הנוף הנשקף ממנה. היא נבנתה במאה ה-13, אך מאוחר יותר נבנו סביבה ביצורים, והיא יותר מצודה מאשר טירה. המצודה היא אחת הסיבות לעמידתה של העיר במצור השבדי, במהלך מלחמת שלושים השנים.
שנים רבות שימשה המצודה בית כלא ידוע לשמצה. במלחמת העולם הראשונה נכלאו כאן מתנגדי המשטר האוסטרו-הונגרי. בימים הראשונים לכיבוש הנאצי במלחמת העולם השנייה, היה זה תורם של אלפי מתנגדים לכיבוש, שחלקם מצאו במקום את מותם וחלקם הועברו למחנות ריכוז והשמדה. כיום המקום משמש את המוזיאון של ברנו לתצוגות שונות, חלקן קבועות ואחרות מתחלפות. אם אתם חובבי סיפורי אימה (אני ממש לא), אתם מוזמנים לבקר בתאי הכלא ולחזות במכשירי העינויים.
 
לא הרחק מהכיכר המרכזית, ברחוב Radnická 8, נמצא בית העירייה הישן, בו שוכן כיום מרכז המבקרים. תצפית מזומנת על העיר למי שיטפס את 63 המטרים לראש המגדל. האגדה מספרת שבונה הבניין לא קיבל את כספו ממועצת העיר, ומשום כך עשה את העיטור המרכזי מעל השער עקום. בשער תלוי דרקון (שנראה יותר כמו תנין...), שגם לו אגדה משלו. מסופר על דרקון (כנראה תנין) שגרם להרבה בעיות לתושבי העיר, עד שניצוד בידי הקצב המקומי. ליד הדרקון גלגל מעץ, עליו מסופר שנעשה בידי מתקן גלגלים מהעיירה לדניצה (Lednice), המרוחקת 50 קילומטר מברנו. הוא התערב שבתוך 12 שעות מכריתת עץ, הוא יעשה ממנו גלגל ויגיע עמו לברנו. כך אכן קרה, והגלגל נשאר מאז בבית העירייה.
 
מגדל בית העירייה של ברנו
מגדל בית העירייה של ברנו, סיפור על בנאי מתוסכל  (צילום: Leonhard Niederwimmer)
 

קהילת יהודי ברנו המשגשגת

יהודים ישבו בעיר ברנו כבר במאה ה-13, אך לרובע היהודי של אותם ימים לא נותר זכר, לאחר שהיהודים גורשו מהעיר בשנת 1454. הרובע היהודי אותו ניתן לראות כיום הוקם במאה ה-18, והוא נמצא בשולי העיר העתיקה, ברחוב Křenová. לשיא גודלה הגיעה הקהילה בין שתי מלחמות העולם, אז חיו בעיר כ-12 אלף יהודים.
מארבעת בתי הכנסת של ברנו, רק אחד שרד. הוא נבנה בשנים 1934-1936, על ידי הזרם האורתודוקסי, ונמצא ברחוב 13 Skořepka (כ- 600 מ' ממרכז העיר). בית הכנסת פתוח למבקרים בתיאום מראש (+420 544 509 651)
בית הקברות היהודי נמצא ברחוב Nezamyslova 27, ברובע Židenice, 2.5 ק"מ מזרחה למרכז העיר. הוא הוקם בשנת 1852, על שטח של 30 דונם, ויש בו קרוב ל- 9,000 מצבות. בין הקברים גם כמה קברים של אישים מפורסמים. בכניסה בניין טהרה ומאחוריו מונצחים הנספים בשואה.
 
נגיעה ליהדות מספק אתר נוסף בעיר, שהוכר כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. וילה טוגנדהאט (Villa Tugendhat) נבנתה עבור משפחה יהודית עשירה, בשנת 1930, בתכנון אדריכל גרמני נודע. המשפחה ברחה מאימי השואה לדרום אמריקה, הבית הועבר לידי עיריית ברנו וזכה להכרה בשל האדריכלות והריהוט המודרני.
כתובת: Černopolní 45 (חשמלית מס. 3,5, 11, תחנת Dětská nemocnice), כניסה בסיור מאורגן.
 
בית הקברות היהודי, ברנו
בית הקברות היהודי של ברנו', בין הקברים גם כמה קברים של אישים מפורסמים (צילום: כרמית וייס)




מורשת עולמית בכיכר העיר טלץ'

מאה קילומטרים מזרחה מברנו, שוכנת אחת מהפנינים הארכיטקטוניות של דרום מוראביה. העיר טלץ' (Telč), שכיום מתגוררים בה 6,000 תושבים, הוקמה במאה ה-13, כעיר מבצר על דרכי המסחר בין בוהמיה, מוראביה ואוסטריה. הכיכר המרכזית של העיר העתיקה (namesti Zachariase z Hradce), כיכר מלבנית גדולה, מוקפת בתים יפהפיים, בסגנון רנסאנס ובארוק, צבועים צבעי פסטל נעימים. הבתים נושקים זה לזה, כנהוג באותה תקופה, והם בעלי מעברים מקומרים, חלונות מעוטרים, וגגות הנתמכים בגמלונים גבוהים. אין זה פלא שהכיכר הציורית, הנחשבת מהיפות בצ'כיה כולה, זכתה להכרה כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו.
 
הכיכר המרכזית של טלץ'
הכיכר המרכזית של טלץ', כיכר מלבנית גדולה,
מוקפת בתים יפהפיים בסגנון רנסאנס ובארוק, צבועים צבעי פסטל נעימים
   (צילום: xmax88)

העיר טלץ, דרום צ'כיה

בתי העיר טלץ' משתקפים באחת מבריכות המים שבתחומי העיר  (צילום: Makalu)
 
בכיכר מספר מבנים בולטים. בית מספר 61 נבנה על יד ראש העיר במאה ה-16, והוא מעוטר ציורי קיר בשחור-לבן, עם דמויות מנהיגים צבאיים מהברית הישנה. בית מספר 15 הוא בית פינתי, הניצב בפינה הדרום-מזרחית ומעוטר ציורי קיר של צליבת ישו, שאול ודוד ועוד. בקצה הכיכר כנסייה קטנה, שנבנתה במאה ה-17 ושייכת לזרם הישועי. כנסייה נוספת, כנסיית רוח הקודש (Kostel sv.Ducha) נמצאת מעט דרומה לכיכר, והמגדל שלה מתנשא לגובה 48 מטר.
 
בצמוד לכיכר נמצאת טירת טלץ' (Telčský zámek), שנבנתה במאה ה-14. ניתן לבקר בגן הטירה (חינם) או להצטרף לסיור בחדרי הטירה (בתשלום), ולהתרשם מריהוט מתקופות שונות של חייה.
הכיכר המרכזית של טלץ'
הכיכר המרכזית של טלץ', ארכיטקטורה אופיינית לדרום מוראביה   (צילום: skitz cz)

מלון מומלץ ליד הכיכר המרכזית של טלץ', דרום צ'כיה
תבחרו לכם חלון...
הכיכר המרכזית של טלץ' כפי שהיא נשקפת מחלונות
 פנסיון טלץ מס. 20  (צילום: Penzion Telč No. 20)
 

מלון מומלץ במרכז העיר טלץ'

פנסיון טלץ מס. 20 (Penzion Telč No. 20), ממוקם בבית מספר 20 בכיכר המרכזית של טלץ', כפי שמרמז שמו, והוא כולו קסם. זהו מלון משפחתי קטן, והיחס אדיב וחם בהתאם. הוא מציע חדרים זוגיים ודירה עם שני חדרי שינה, היכולה להתאים למשפחות ולשומרי כשרות. ניתן להשאיל אופניים ולצאת לטיולים בסביבה.

מלון מומלץ ליד הכיכר המרכזית של טלץ', דרום צ'כיה
פנסיון טלץ מס. 20 - מלון קטן, צנוע ומקסים בכיכר המרכזית של טלץ' 

בריכות הדגים של טשבון

אם חשקה נפשכם בטיולים בטבע, אני ממליצה להגיע לעיר טשבון* (Třeboň), הנמצאת כשעה ורבע נסיעה מערבה מטלץ'. בנוסף לעיר העתיקה היפה שלה, טשבון היא נקודת מוצא לטיולים רגליים וטיולי אופניים. האזור שהיה בעבר ביצות ואדמת כאבול, הפך עם השנים למרכז גידול דגים, עם תעלות מים ואגמים מלאכותיים לרוב, מוקפים יערות עבותים ושדות מעובדים. האזור כולו הוכרז שמורה ביוספרית, המוכרת על ידי אונסק"ו.
* את האות הצ'כית Řř לא קל "לתרגם" לשפה העברית, שאין בה את העיצור המקביל. היא נהגית כרי"ש שיני (בניגוד ל- Rr הנהגית כרי"ש מתגלגלת).

העיר הוקמה במאה ה-12 ובמהלך ההיסטוריה נשלטה על ידי משפחות רוז'מברג, הבסבורג ושוורצנברג. הכיכר המרכזית – כיכר תומאש מסריק (Tomáš Masaryk) מוקפת בתים בסגנון רנסאנס ובארוק, המזכירים את הבתים בטלץ' – צבעי פסטל, מעברים מקומרים וגגות הנתמכים בגמלונים גבוהים. המבנה הבולט הוא בית העירייה, שנבנה במאה ה-16, עם מגדל בגובה 31 מטר.
 
ביציאה מהשער הצפוני של הכיכר נמצאת טירת טשבון, שהוקמה על ידי משפחת רוז'מברק ובעליה האחרונים היתה משפחת שוורצנברג. לטירה פארק רחב ידיים, המשתרע מדרום-מערב לעיר והוא אזור נפלא לטיול נינוח. אל תפספסו את הקפלה בה קבורים בני משפחת שוורצנברג (Schwarzenberská hrobka), הנראית יותר כמו טירה מהאגדות. הפארק והקפלה הולאמו בעקבות שיתוף הפעולה של חלק מהמשפחה עם הנאצים, ועד היום כל נסיונות המשפחה להשיבם עלו בתוהו.
 
הכיכר המרכזית של טלץ'
הכיכר המרכזית של טשבון – כיכר תומאש מסריק מוקפת בתים בסגנון רנסאנס ובארוק   (צילום: Makalu)
 

גן עדן לאופניים (למפונקים)

ניתן לשכור אופניים ולצאת לרכיבה – דרומה לכיוון הפארק ואגם סווט (Svět), או צפונה לכיוון אגם רוז'מברק (Rožmberk). בחנות ההשכרה או במרכז המבקרים שבכיכר ישמחו להמליץ לכם על אחד המסלולים ותקבלו מפה. ניתן ללכת ברגל או לרכב באופניים במסלול סובב אגם סווט (12 ק"מ), שפירושו "עולם" (וכך המסלול הוא "סובב עולם"), או במסלול סובב אגם רוז'מברק (22 ק"מ). תוואי השטח המישורי והשבילים הרחבים מתאימים גם לרוכבים לא מנוסים ומפונקים. הצעירים שבחבורה ישמחו להאכיל את הברווזים שבאגם ולרכב על סוסי הפוני החמודים. בדרך אנו מבחינים במקומיים הקוטפים פטריות ופירות יער, והשלל מעורר התפעלות.

הכיכר המרכזית של טשבון, דרום מוראביה
הכיכר המרכזית של טשבון, בתים בסגנון רנסאנס ובארוק  (צילום: Leonhard Niederwimmer)
 
עם חזרתנו לכיכר המרכזית של טשבון, שהיתה רדומה למדי כשעזבנו אותה בבוקר, התמלאה הכיכר אנשים, חלק מהם רכובים על אופניים, שולחנות וכסאות הוצאו החוצה וגם השמש הראתה את פנייה. אין ספק שכיכר הומה אדם, יפה שבעתיים מכיכר ריקה.
 

מידע נוסף

 * הכותבת היתה אורחת לשכת התיירות הצ'כית.
 

כרמית וייס אודות הכותבת
כרמית וייס (Carmit Weiss)מנסה להעביר את אהבתה לנופים דרך הצילום והכתיבה, מנהלת אתר Gotravel ואחת הכותבות המרכזיות בו. חרשה את אירופה וצפון אמריקה וטעמה גם את טעמן של היבשות האחרות. בעלת ניסיון רב בתכנון טיולים, גולשת סקי ואמא לארבעה גולשים צעירים.

כרמית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר