צ'סקה בודיוביצה - בירת דרום בוהמיה
מאת: כרמית וייס


מרבית התיירים המבקרים בצ'כיה מבקרים בפראג, או יוצאים ממנה לסיורי יום קצרים ליעדים עמוסי תיירים. מיעוט קטן (פחות מחמישה אחוז) עושה את המרחק הלא רב לדרום בוהמיה. ערים עתיקות, כפרים קטנים, חקלאים המעבדים את שדותיהם, יערות שעציהם הדקיקים נושקים לשמיים, אינספור נהרות ואגמים, חיות בר, מסלולי הליכה נינוחים ואפשרויות לספורט אתגרי, מזומנים לכל מי שיגיע לכאן.


הכיכר המרכזית של צ'סקה בודיוביצה, בירת דרום בוהמיה
הכיכר המרכזית של צ'סקה בודיוביצה, בירת דרום בוהמיה  (צילום: pedrosala)
 
אפשרויות לינה מגוונות ונגישות טובה, מציעה העיר המרכזית בדרום בוהמיה - צ'סקה בודיוביצה (České Budějovice). ככזו היא יכולה לשמש בסיס נוח לטיולים בדרום בוהמיה. מיעוט התיירים בעת ביקורי, בשיא עונת הקיץ, העיד שהסטטיסטיקה אינה משקרת.
העיר היא מקפצה מצוינת להמשך טיול ביעדים נוספים ב
דרום צ'כיה.
 

פראג (A), צ'סקה בודיוביצה (B), מנזר זלאטה קורונה (C), הכפר הקטן הולושוביצה (D), העיירה צ'סקי קרומלוב (E),
ומלון מומלץ במרכז צ'סקה בודיוביצה: 
מלון בוטיק U

טיולי אופניים




 

מתנשפים בעברית על מדרגות המגדל השחור

תצפית נפלאה מגובה 72 מטר, מזומנת לכל המטפס את 225 המדרגות לראש המגדל השחור (Černá Věž), הניצב בגאון מעל הכיכר המרכזית של צ'סקה בודיוביצה. המדרגות הן כנראה הסיבה שאני לבדי בראש המגדל, מתעדת ארוכות במצלמתי את המראה, לטובת מי שלא יטפס. הכיכר הענקית, המוקפת בתים יפהפיים, פרוסה לרגליי, ובלבה כתם של חולצות צהובות, כנראה קבוצת רוכבי אופניים מקומית.
 
כשאני יורדת במדרגות מתנשף מולי בעלייה אחד מבעלי החולצות הצהובות, ולהפתעתי מופיע עליה כיתוב בעברית צחה. אלירן קל הרגליים הוא הסנונית הראשונה לקבוצה כולה, משלחת חילופי נוער ישראלי-צ'כי. אני מעודדת את המיואשים לקראת המשך הטיפוס, ושמחה לפגוש נוער ישראלי איכותי, שיצא למסע לא קל ומאד שונה מהטיול המשפחתי הרגיל. הם מטיילים בדרום בוהמיה בתחבורה ציבורית, ולפניהם גם מסע בן 3 ימים בעקבות הפרטיזנים בהרי שומאבה (Šumava).
 
 
המגדל השחור מעל הכיכר המרכזית של צ'סקה בודיוביצה
בראש 225 המדרגות למגדל השחור, והפעמון שבראשו  (צילום: כרמית וייס)
 

במפגש הנהרות של צ'סקה בודיוביצה

צ'סקה בודיוביצה היא העיר הגדולה ביותר בדרום בוהמיה (96 אלף תושבים), והיא מרכז פוליטי, מסחרי ואוניברסיטאי לאזור כולו. העיר שוכנת על מפגש נהר מאלשה (Malše) עם נהר ולטאבה (Vltava), שמימיו זורמים מכאן צפונה, דרך פראג, עד שהם נשפכים לנהר אלבה.
 
העיר הוקמה במאה ה-13 על ידי מלך בוהמיה אוטוקאר השני (Ottokar II), במטרה להוות משקל נגד לבית רוז'מברג (Rožmberg*) ששלט באזור. במאות ה-17 עד ה-19היתה העיר מובלעת של דוברי גרמנית. מספרם פחת בהמשך, אך עד לגירושם בסיום מלחמת העולם השנייה הם היוו כ- 15% מהאוכלוסייה במקום.
* בצ'כית נכתב גם Rožmberk, בגרמנית Rosenberg.
 
באמצע המאה ה-19 נפתחה לתנועה דרך חשובה, שקישרה את צ'סקה בודיוביצה עם העיר האוסטרית לינץ (Linz). ביחד עם הספינות ששייטו על נהר ולטאבה, היה זה נתיב מסחרי חשוב שקישר בין צפון אירופה לדרומה. מאוחר יותר קושרה העיר בקו מסילת רכבת לערים מרכזיות בצ'כיה ובאירופה, כמו פראג, פילזן וינה ועוד. עובדה זו תרמה להתפתחות העיר כמרכז תעשייתי ומסחרי חשוב.
 
הכיכר המרכזית של צ'סקה בודיוביצה
תמונה פנורמית של הכיכר המרכזית של צ'סקה בודיוביצה  (צילום: כרמית וייס)
להגדלה resize
 

סכנה בכיכר המרכזית

לבה של העיר העתיקה של צ'סקה בודיוביצה היא הכיכר המרכזית – כיכר אוטאקאר השני (Ottakar II), הקרויה על שם מקים העיר. זוהי כיכר רחבת ידיים (132 על 137 מטר) ומרשימה מאד, המוקפת מארבעת עבריה בבניינים עתיקים בסגנון בארוק ורנסאנס, בעלי מעברים מקומרים. בפינה הדרום-מערבית של הכיכר ניצב בית העירייה הישן, שנבנה במאה ה-18, עם ציורי קיר בחזית ומעליו שלושה מגדלים, שעל אחד מהם שעון.
 
במרכז הכיכר ניצבת מזרקה גדולה, שבראשה פסל שמשון לוחם באריה. על הרחבה בקרבת המזרקה סימן צלב, המסמן את המקום בו עמד בעבר הגרדום. מי שחוצה נקודה זו לאחר השעה עשר בלילה, כך מאמינים, לא ימצא את ביתו כל הלילה וישוטט בעיר עד אור הבוקר. אני תוהה בלבי, כמה נערים ניצלו את האגדה האורבאנית הזו כדי להצדיק בילוי לילי כזה או אחר.
 
כחמישים מטר מערבה לכיכר ניצב המבנה הגבוה ביותר בעיר העתיקה, ועד לא מזמן הגבוה בעיר כולה. זהו המגדל השחור (Černá Věž), שקיבל את שמו בעקבות שריפה שצבעה את קירותיו בגוון שחור. הוא נבנה במאה ה-16 ושימש כמגדל שמירה ומגדל השעון של העיר. למגדל חמישה פעמונים, שהכבד בהם משקלו 3.429 ק"ג.
לצד המגדל נמצאת כנסיית סנט ניקולאס (St. Nicholas ), שנבנתה במאה ה-17 בסגנון בארוק. מצפון מערב לכיכר ניצב המגדל הלבן (Bílá Věž), ולידו המנזר הדומיניקני, עם כנסיית הבתולה מריה, שנבנתה בשנת 1265 והיא המבנה העתיק ביותר בעיר.
 
תצפית מהמגדל השחור על הכיכר המרכזית של צ'סקה בודיוביצה
תצפית מהמגדל השחור על הכיכר המרכזית של צ'סקה בודיוביצה (צילום: כרמית וייס)
 

בירה באדווייזר המקורית

באדוויזר (Budweiser) הוא כינויו של כל מי שמוצאו מהעיר צ'סקה בודיוביצה, וכך גם הבירה המקומית. מסורת ייצור הבירה מתקיימת כאן כבר כמה מאות שנים, החל במאה ה-13.
מבשלת הבירה Budweiser Bürgerbräu הוקמה בשנת 1795, ומאה שנה אחריה, בשנת 1895, הוקמה מבשלת הבירה Budweiser Budvar. בשנת 1876 הוקמה בארה"ב מבשלת בירה באותו שם, אך מביני דבר טוענים שהיא נופלת באיכותה מזו הצ'כית. מזה שנים רבות נתקלים ניסיונות בעלי המפעל האמריקאים לקנות את מפעלי הבירה הצ'כים, בגאווה צ'כית עיקשת ובסירוב ממשלתי.
 
ניתן להצטרף לסיור מאורגן בן 60 דקות במבשלת הבירה Budweiser Budvar, שהיא כיום הגדולה מבין השתיים. אין צורך בהזמנה מראש, אבל כדאי לשים לב לזמנים המפורטים באתר האינטרנט.
כתובת: Karoliny Světlé 4.
 
 
אני לא מומחית גדולה לבירה, אבל מהאוכל המקומי בהחלט נהניתי! (צילום: כרמית וייס)
 




 

פעם היו כאן יהודים

בית הקברות היהודי (Židovský hřbitov), הנמצא באזור התעשייה שממזרח למרכז העיר, מעיד שפעם חיו כאן יהודים. הוא מוקף חומה, אך דרך השער אפשר להציץ ולהתרשם. את המפתח לשער ניתן לקבל (כך על פי השלט) אם תלכו לפי החץ.
מיקום בית הקברות היהודי: 48°58'55"N, 14°29'37"E
 
עד שנת 1390 חיו היהודים ברובע נפרד בעיר. בשנת 1505 היו במקום פרעות נגד היהודים, לאחר שאחדים מהם הואשמו ברצח לצורך טקסים דתיים, והם נשרפו למוות. שנה מאוחר יותר גורשו היהודים מהעיר, והם הורשו לחזור ולהתיישב בה רק באמצע המאה ה-19. אז הוקמו בעיר בית קברות יהודי ובית כנסת, שנהרס בשנת 1942 בידי הנאצים. לפני מלחמת העולם השנייה חיו בעיר ובסביבתה 1,138 יהודים, שהיוו 2.6% מהאוכלוסייה. רובם גורשו למחנות ההשמדה ב- 1942 ורק מעטים ניצלו. לאחר המלחמה התקיימה בעיר קהילה יהודית קטנה, אך זו לא קיימת מאז 1970.
עוד על יהודי צ'כיה בכתבה הרובע היהודי בפראג
 
בית הקברות היהודי של צ'סקה בודיוביצה
בית הקברות היהודי של צ'סקה בודיוביצה, קהילה שאיננה עוד (צילום: Jitka Erbenova)
 

מנזר זלאטה קורונה

20 קילומטר דרומית לצ'סקה בודיוביצה שוכן מנזר זלאטה קורונה (Zlatá Koruna), שפירושו "כתר זהב". המנזר שייך למסדר הציסטרציאני,והוא הוקם בשנת 1263 על ידי מלך בוהמיה אוטוקאר השני, כהבעת תודה על נצחונו בקרב מול ההונגרים.
המנזר לא גדול במיוחד, אך אם אתם בסביבה כדאי להיכנס. במרכז המנזר בזיליקה מהמאה ה-13. כיום לא מתגוררים במקום נזירים.
המנזר והעיירה שלצדו, הקרויה באותו שם, מוקפים כמעט מכל עבר בעיקול של נהר ולטאבה, עליו ניתן להבחין בסירות הרפטינג המגיעות מהעיירה https://www.gotravel.co.il/travel/?p=2268. האזור כולו נמצא בתחומי שמורת היער Blanský, למרגלות הרי שומאבה (Šumava).
 
ניתן לבקר במנזר רק בסיור מודרך (צ'כית, אנגלית ושפות נוספות), אותו יש להזמין מראש, וכדאי לציין איזו שפה אתם דוברים.
מנזר זלאטה קורונה
מנזר זלאטה קורונה, שווה ביקור אם אתם באזור (צילום: כרמית וייס)
 

בתים כפריים מסורתיים

יעד נוסף באזור צ'סקה בודיוביצה (20 ק"מ מערבה) הוא הכפר הקטן הולושוביצה (Holasovice), שבשנת 1998 הוכרז כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו. בתי הכפר משמרים את סגנון הבארוק הכפרי, שאפיין את דרום בוהמיה. רובם נבנו בחצי השני של המאה ה-19, אך יש גם אחדים מהמאות ה-18 וה-20. הבתים כולם בנויים סביב מרכז הכפר, שבו דשא ירוק, בריכת דגים קטנה וקפלה. במקום גם כמה מסעדות קטנות, והמחירים זולים (ממליצה על עוגיות קולאץ' ביתיות ומעולות).
 
הכפר הוקם במאה ה-13 וידע מאז עליות ובעיקר מורדות. בשנות העשרים של המאה ה-16 נותרו בכפר רק שני תושבים, לאחר ששאר התושבים נפטרו במגפת הדבר (Bubonic plague). עמוד הזיכרון במרכז הכפר נבנה לציון אירוע קשה זה. לאחר מכן הגיעו לכפר מתיישבים מבוואריה ואוסטריה, והוא הפך ל"אי" של דוברי גרמנית. בעקבות מלחמת העולם השנייה נאלצו תושביו הגרמנים לעזוב, משקים רבים ננטשו והכפר הפך לעזובה. בשנת 1990 שופצו בתי הכפר וכיום מתגוררים בו כ- 140 תושבים.
הולושוביצה, דרום בהמיה
הולושוביצה, כפר עם בתים מסורתיים  (צילום: Benedamiroslav)
 

מידע מעשי

צ'סקה בודיוביצה נמצאת כשעתיים וחצי נסיעה דרומה מפראג (150 ק"מ). זמן דומה לוקח להגיע בתחבורה ציבורית - אוטובוס או רכבת ישירה. תחנת האוטובוס המרכזית נמצאת 1.2 קילומטר ממרכז העיר, במרכז הקניות מרקיורי (Mercury), ותחנת הרכבת המרכזית במרחק 100 מ' ממנה. בכיכר המרכזית של העיר העתיקה יש מקומות חנייה רבים. באותו מקום נמצאת גם לשכת התיירות, בה ניתן לקבל מידע, מפות והצעות למסלולים.
 
אפשר לסייר בעיר באופניים, באחד מ- 8 מסלולים, אותם ניתן לראות על מפה הניצבת בכניסה לפארק Háječek (במפגש הרחובות Gerstnera -Zátkovo). אופניים ניתן לשכור במרכז הספורט של Sokolsky ostrov.

צ'סקי בודיוביצה, דרום בהמיה
קחו את הזמן לשוטט ברחובות, הבתים כל כך יפים ומטופחים  (צילום: כרמית וייס)
 

מלון מומלץ במרכז העיירה צ'סקה בודיוביצה

מלון בוטיק U (Boutique Hotel U Solné brány) ממוקם במרכז העיר ההיסטורית של צ'סקה בודיוביצה, ליד הנהר, הכיכר המרכזית ומרכז המידע לתיירים. זהו מלון בוטיק קטן ומקסים, עם מסעדה ברמה גבוהה, שירות מסביר פנים, חדרים מקסימים, ניקיון מופתי וחניה צמודה (בתשלום סביר).
 
מלון מומלץ בצ'סקה בודיוביצה
מלון בוטיק U
 - אווירה אקסלוסיבית וצוות מסביר פנים

מידע נוסף

 * הכותבת היתה אורחת לשכת התיירות הצ'כית.


כרמית וייס אודות הכותבת
כרמית וייס (Carmit Weiss)מנסה להעביר את אהבתה לנופים דרך הצילום והכתיבה, מנהלת אתר Gotravel ואחת הכותבות המרכזיות בו. חרשה את אירופה וצפון אמריקה וטעמה גם את טעמן של היבשות האחרות. בעלת ניסיון רב בתכנון טיולים, גולשת סקי ואמא לארבעה גולשים צעירים.

כרמית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר