אתרים מרכזיים לביקור בברלין
מאת: משה ריינפלד


בירת גרמניה היא אחת הערים העשירות והמגוונת ביותר מבחינה תיירותית. כל אחד ימצא בה תחום עניין שונה, החל מאינספור מוזיאונים, דרך אתרי מורשת יהודית, ועד מרכזי קניות ובילוי מכל הסוגים והמינים.


לכתבה זו אספנו את האתרים החשובים ביותר בעיר ברלין, ולנוחותכם צירפנו גם מפה מפורטת.

1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9

רובע מיטה הוא האזור המרכזי והתיירותי של ברלין (צילום: SeanPavonePhoto)
שער ברנדנבורג – הסמל המזוהה ביותר עם בירת גרמניה (צילום: benstevens)
בניין הרייכסטאג – מקום מושבו של הפרלמנט הגרמני (צילום: Nikada)
מגדל הטלוויזיה באלכסנדרפלאץ משקיף על העיר מגובה 368 מטר (צילום: RudyBalasko)
שוק האקשר הפופולרי שופע מסעדות וחנויות (צילום: Claudia Schillinger)
כיפת בית הכנסת החדש ברחוב אורניינבורג (צילום: santirf)
פסל המלך פרידריך השני בשדרות אונטר דן לינדן (צילום: RossHelen)
מרכז סוני בכיכר פוטסדאם (צילום: Nikada)
הדום הגרמני בכיכר שוק הז'נדרמים (צילום: TomasSereda)


אתרים מרכזיים בברלין על פי סדר הופעתם בכתבה (A-R) ובית מלון מומלץ  מלון אדלון קמפינסקי (S)
 

היכרות ראשונה עם ברלין

הדרך הטובה ביותר להכיר את ברלין ביום הראשון היא נסיעה באוטובוס, במסלול שלאורכו נמצאים האתרים החשובים. נוח מאוד לעלות על קו האוטובוס 100 הנוסע מתחנת הרכבת Zoo עד כיכר אלכסנדר (Alexanderplatz). בקו זה נמצאים אתרים חשובים רבים. אתרים חשובים נוספים נמצאים לאורך קו 200.

החיסרון של הנסיעה בקווים אלה הוא שאין הדרכה. ניתן להתגבר על חיסרון זה באמצעות נסיעה באוטובוס באחת מהחברות המתמחות בכך. בימים חמים יושבים בקומה העליונה הפתוחה של האוטובוס, ובימים קרים מסתפקים בקומה הראשונה. המחירים אינם גבוהים במיוחד, וההדרכה ניתנת באנגלית ובגרמנית.   

ניתן לעשות סיור פנורמה גם ברכבת העילית העירונית (S-Bahn), היוצא בימי שבת וראשון בלבד. כרטיסים ניתן לרכוש במרכזי המבקרים בתחנות הרכבת Alexanderplatz ו- Ostbahnhof.
כתבות נוספות על ברלין  |  בתי מלון בברלין


בלטיות




רובע מיטה (Mitte)

רובע מיטה השוקק הוא האזור המרכזי והתיירותי בברלין עם מגוון רחב של מלונות ואטרקציות. ברים, בתי קפה ומסעדות הוקמו בהמוניהם בסביבת שוק האקשר (Hackescher Markt). בוטיקים וחנויות שאליהן נוהרים תיירים ומקומיים, מתרכזים בין שער אורניינבורג (Oranienburger Tor) לבין פולקסבינה (Volksbuehne).

לפרסום מיוחד זכה גוש הבניינים הקרוי חצרות האקשה (Hackeschen Höfe), המורכב משמונה בניינים המקיפים חצרות פנימיות בין Rosenthalerstrasse לבין Sophienstrasse. גוש זה נבנה בשנים 1905-1907, ומצטיין בארכיטקטורה יוצאת דופן. בבנייניו יש מספר רב של בתי בירה, בתי קולנוע, גלריות, מועדוני לילה ובוטיקים. סביב הרחוב הסמוך Sophienstrasse התגוררו לפני המלחמה יהודים רבים. על כך נותר להעיד בית הכנסת החדש (Neue Synagoge) ברחוב אורניינבורג (Oranienburger Strasse), עליו נרחיב בהמשך.

עוד אתר חשוב, בדרום אזור מיטה, הוא רובע ניקולאי (Nikolaiviertel) ובמרכזו כנסיית ניקולאי (Nikolaikirche). הרובע נחשב לחלק הקדום ביותר של ברלין, וכאן עמדו במאה ה-13 בתיה הראשונים של העיר. במבט ראשון נראים המבנים הנוכחיים כאילו תוכננו במאות ה-18 וה-19, אך האמת היא שכולם נבנו בשנות ה-80 של המאה ה-20.   
בתי מלון ברובע מיטה
 
שוק האקשר, רובע מיטה, ברלין
שוק האקשר ההומה ברובע מיטה (צילום: CC Claudia Schillinger)
 

שער ברנדנבורג (Brandenburger Tor)

זהו אחד מסמלי ברלין, שאגב מעולם לא מילא תפקיד של שער אמיתי. מאז שנת 1791 מקשט המבנה, שגובהו 20 מטר, את כיכר פריז (Pariser Platz). את השער תכנן הארכיטקט קרל גוטהרט לאנגהאנס, על פי הדוגמה של הפרופיליאה המפורסמת באקרופוליס של אתונה. בראש השער ניצב פסל אלת הניצחון הדוהרת במרכבה, המכונה קוודריגה (Quadriga), פרי יצירתו של האומן הגרמני יוהאן גוטפריד שאדוב. בשנת 1806 לקח הקיסר הצרפתי נפוליאון את הפסל לפריז כדי להשפיל את אויביו הפרוסים המובסים. רק אחרי שמונה שנים, עקב נפילת נפוליאון, הושב הפסל על כנו. על פי מצוות מלך פרוסיה, הוסיפו לשער עוד שלושה קישוטים פיסוליים: צלב הברזל, הנשר הפרוסי, וזר דפנה, כדי להזכיר את הניצחון על צרפת.

במלחמת העולם השנייה ניזוק שער ברנדנבורג בצורה קשה. הקוודריגה שוחזרה אחרי המלחמה בעזרת דגמי גבס, תוך שיתוף פעולה נדיר של השלטונות במזרח ברלין ובמערבה. אבל על פי הוראת ממשלת מזרח גרמניה, הוסרו צלב הברזל והנשר הפרוסי, ובמקומם הציבו בידה של אלת הניצחון מטה עץ אלון. רק לאחר איחוד ברלין מחדש הוחזרו הסמלים הישנים אחר כבוד למקומם. בשנים 1961-1989 שבהן הייתה ברלין מחולקת בין מזרח למערב, עמד השער בשטח ההפקר.
 
שער ברנדרבורג, ברלין
אלת הניצחון דוהרת במרכבה על ראש שער ברנדנבורג (צילום: Femi Oyekoya)


מלון מומלץ בקרבת שער ברנדנבורג

מלון אדלון קמפינסקי (Hotel Adlon Kempinski Berlin) מדורג ברמת 5 כוכבים וממוקם ברובע מיטה, קרוב מאוד לשער ברנדנבורג ובמרחק הליכה מאתרים רבים אחרים במרכז העיר. במלון חדרים גדולים וסוויטות ענקיות בעיצוב יוקרתי, מסעדה בעלת שני כוכבי מישלן (Lorenz Adlon Esszimmer) לצד מסעדה נוספת ובר לאונג', שדרת חנויות, בריכה מקורה ומרכז ספא מפואר בן שלוש קומות המציע מגוון טיפולים ועיסויים.
 
מלון אדלון קמפינסקי, ברלין
מלון אדלון קמפינסקי – מיקום מעולה במרכז העיר וחדרים מרווחים ומפנקים במיוחד

מלון קמפינסקי במרכז ברלין
שער ברנדנבורג כפי שהוא נראה מהכניסה למלון אדלון קמפינסקי


מגדל הטלוויזיה (Berliner Fernsehturm)

המבנה הגבוה ביותר בגרמניה, הידוע בכינויו טורם (Turm, קיצור של Fernsehturm), מתנשא לגובה 368 מטרים בכיכר אלכסנדר (Alexanderplatz). הוא נבנה בין השנים 1966-1969 ונחשב לאחד הסמלים של העיר יחד עם שער ברנדנבורג. את המגדל, ואת הכדור המזוגג שבראשו, ניתן לראות כמעט מכל פינה בברלין. על המרפסת, בגובה של 203 מטר, מצטופפים בימים בהירים המוני מבקרים, ולעיתים אף צריך להמתין שעה בתור בכניסה. העלייה במעלית נמשכת 40 שניות בלבד, ובמרפסת התצפית יש בית קפה המסתובב על צירו כאשר כל סיבוב נמשך חצי שעה. ביום בהיר ניתן לראות משם נוף למרחק עד 40 קילומטר. הכניסה בתשלום.
 
מגדל הטלוויזיה באלכסנדרפלאץ, ברלין
מגדל הטלוויזיה באלכסנדרפלאץ (צילום: titoslack)

בניין הרייכסטאג (Reichstag)

בניין הפרלמנט של גרמניה הקיסרית הוקם בשנים 1884-1894, נשרף ב-1933 וניזוק עוד יותר במלחמת העולם השנייה. בשנים 1961-1972 שוקם המבנה ושוכנה בו תערוכה על תולדות גרמניה. כיום מוצגת התערוכה במבנה אחר בברלין, הדום הגרמני (ר' שוק הז'נדרמים בהמשך). ב-1990 התכנס במבנה הרייכסטאג המשוקם הבונדסטאג של גרמניה המאוחדת לישיבה ראשונה. שיקום המבנה נעשה על פי תכנון של אדריכל בריטי, סר נורמן פוסטר. הוא הגה את הרעיון לרוקן את המבנה מרוב חלקיו הפנימיים, ולהכתירו בכיפת זכוכית שקופה. 

המוני מבקרים עולים אל הכיפה במדרגות לולייניות כדי לצפות ממנה אל קרית הממשלה החדשה. אפשר גם לשבת בבית הקפה שעל גג הבניין. העלייה לכיפה אפשרית בכל יום בין השעות 8:00-24:00 (כניסה אחרונה: 22:00). ניתן להזמין ביקור מאורגן בבניין ואף צפייה בישיבות המליאה של הבונדסטאג, במשרד שירות המבקרים של הבונדסטאג (Besucherdienst DeutscherBundestag).
 
בניין הרייכסטאג, ברלין
בניין הרייכסטאג, מקום מושבו של הפרלמנט הגרמני (צילום: CC Jonathan)
 

כיכר פוטסדאם (Potsdamer Platz)

אחת הכיכרות המרכזיות של ברלין, הקרויה על שם העיר הסמוכה פוטסדאם. בקצה המערבי של הכיכר, שנהרסה במלחמת העולם השנייה ונבנתה מחדש לאחר המלחמה, הוקמה שכונה חדשה ובה מרכז קניות, בתי קולנוע, תיאטרון, קזינו, מלונות ומוזיאון סרטים. המבנה המרשים ביותר הוא מרכז סוני, שמעליו מתנוסס גג דמוי אוהל. את המבנה תכנן הארכיטקט הלמוט יאןבמרכז ניתן לטייל גם בימי שרב או חורף קשה, לשבת ליד המזרקות, או לבלות בבתי הקפה הרבים. בבניין דיימלר-בנץ פועלת המעלית המהירה ביותר באירופה. ניתן לעלות בה (בתשלום) למרפסת התצפית, בגובה של 93 מטר.
כיכר פוטסדאם, ברלין
בכיכר פוטסדאם מוצבים חלקים מחומת ברלין (צילום: Nikada)
 

המרכז היהודי של ברלין

ברחוב אורניינבורג עמד בעבר בית הכנסת הגדול ביותר בגרמניה, ובו 3,000 מקומות ישיבה. הוא נפגע קל בלבד בפוגרום ליל הבדולח ב-9 בנובמבר 1938, אבל ב-1943 נהרס בהפצצות משום ששימש מחסן של הצבא. באמצע שנות ה-80 של המאה ה-20 החלו לבנות שם במקום בית הכנסת החדש (Neue Synagoge), בסגנון מזרחי. הבניין נחנך ב-8 במאי 1995 ביום השנה ה-50 לניצחון בעלות הברית על גרמניה. במבנה בית הכנסת מתקיימים קונצרטים, ערבי קריאה ותערוכות.
 
בית הכנסת החדש של ברלין
בית הכנסת החדש של ברלין (צילום: Nikada)
 

הגן הבוטני (Botanischer Garten)

עולם ומלואו של צמחים מתרכז על שטח של כ-430 דונם, עם כ-22,000 מינים  מעשב מהערבה הסיבירית, עד עצי דובדבן יפניים. הלהיט באתר הן החממות הענקיות, שבהן גדלים שיחי ורדים נהדרים, במבוק ודקלים, אולם האורכידיאות ואוסף הקקטוסים. הגן פתוח למבקרים בכל יום החל מ 9:00 עד רדת החשיכה, והכניסה בתשלום. 

הגן הבוטני של ברלין
חממות ענק בגן הבוטני של ברלין (צילום: Nikada)
 

אתר הזיכרון של הצבא האדום (Sowjetisches Ehrenmal)

באמצע פארק טרפטואר Treptower Park)) משתרע אחד מבתי הקברות הצבאיים הסובייטיים הגדולים ביותר בגרמניה. מה שמרשים אינו רק 5,000 המצבות על קברי הנופלים, אלא גם הפסלים המונומנטליים. הפסל המרכזי, שגובהו 12 מטר, עשוי מברונזה ומציג חייל רוסי הנושא ילד גרמני. כמו כן מרשים פסל הגרניט "אמא מולדת". אתר הזיכרון נבנה בשנים 1947-1949.

אתר הזיכרון של הצבא האדום בפארק טרפטואר, ברלין
אתר הזיכרון של הצבא האדום בפארק טרפטואר (צילום: CC Toniklemm)




שדרות אונטר דן לינדן (Unter den Linden)

רחוב זה ברובע מיטה משמש אחד ממוקדי התרבות והאומנות של ברלין, ויש המכנים אותו "שאנז אליזה" של ברלין. לשדרות הללו, המחברות בין שער ברנדנבורג במערב ונהר שפרה במזרח, יש משמעות רבה בעיני הגרמנים, ולא רק בגלל מיקומו של אי המוזיאונים בסופן. השדרות ניטעו במקורן בראשית המאה ה-18 בידי פרידריך הגדול מלך פרוסיה כדי לקשר בין ארמונו ("ארמון העיר" Stadt Schloss) לבין גן החיות הפרטי שלו (כיום רובע טירגארטן Tiergarten). 

פסלו של פרידריך (הברלינאים מעדיפים לכנות את המלך "פריץ הזקן"), רוכב על סוס, ניצב עד היום בשדרה, ליד כיכר בבל (Bebelplatz). במהלך המאה ה-18 הוקמו בשדרות בתים כמו ה- Zeughaus ובניין האופרה הממלכתית (Staatsoper) והמבנים המאכלסים כיום את אוניברסיטת אלכסנדר הומבולדט.
 
אוניברסיטת הומבולדט, שדרות אונטר דן לינדן, ברלין
אוניברסיטת הומבולדט על שדרות אונטר דן לינדן (צילום: Leonid Andronov)
 

כיכר בבל (Bebelplatz)

"פריץ הזקן", הלא הוא פרידריך הגדול, רצה להקים במקום שבו עומדת הכיכר (ר' אונטר דן לינדן) את מרכז העיר. אבל בפועל יצאה לפועל רק התוכנית של הקמת בניין האופרה. כיום זהו אחד משלושת בתי האופרה של העיר (לא הגדול שבהם). יש בו 1,480 מושבים. על שמו נקרא האזור זמן מה כיכר האופרה.
 
בשנת 1933 התרחשה כאן שריפת הספרים. מורים וסטודנטים של אוניברסיטת פרידריך וילהלם (כיום אוניברסיטת הומבולדט) השכנה העלו כאן על המוקד, בעידוד המשטר הנאצי החדש, את כל היצירות של הוגי הדעות והסופרים היהודים, אך גם של הלא-יהודים בעלי ההשקפות השמאליות, הליברליות והדמוקרטיות.
 
בקצה הדרומי של הכיכר עומדת קתדרלת הדוויג הקדושה (St. Hedwigs Kathedrale). זוהי הכנסייה של הארכיבישוף הקתולי של ברלין. את הכנסייה, וכמוה גם את בניין האופרה, תכנן הארכיטקט של פרידריך הגדול, פון קנובלדורף בשנות ה-40 של המאה ה-18.                     
 
בניין הספרייה הישנה בכיכר בבל , ברלין
בניין הספרייה הישנה בכיכר בבל (צילום: RossHelen)
 

שוק הז'נדרמים (Gendarmenmarkt)

מאז הוקם האתר במאות ה-18 וה-19, הוא נחשב ליפה ביותר בברלין. זוהי כיכר גדולה, המוקפת בבנייני פאר: שתי כנסיות  הדום הצרפתי (Französische Dom) והדום הגרמני (Deutscher Dom) – וביניהן בית המופעים (Schauspielhaus), שלפניו ניצבת אנדרטה לזכרו של המשורר והמחזאי פרידריך שילראת בית המופעים תכנן האדריכל והאומן הנודע שינקל (1818-1821) כדי שישמש אכסניה לתיאטרון, במקום התיאטרון הלאומי הפרוסי שנשרף. כיום הוא משמש אולם קונצרטים.

הקתדרלות הוקמו בשנים 1701-1708 אך כיפותיהן נבנו כעבור 80 שנה. בדום הגרמני מוצגת תערוכה על תולדות גרמניה. בדום הצרפתי שוכן מוזיאון ההוגנוטים (Hugenottenmuseum), המוקדש לפליטי מלחמת הדת בצרפת שקיבלו מקלט בברלין. מצריח הכנסייה נשקף נוף יפה.
 
שוק הז'נדרמים, ברלין
שוק הז'נדרמים  תצפית מהכנסייה הצרפתית לעבר הכיכר והכנסייה הגרמנית (צילום: golero)


מלון מומלץ בקרבת כיכר הז'נדרמים

מלון טיטאניק ז'נדרמנמרקט (Titanic Gendarmenmark) שוכן במרחק שתי דקות הליכה מכיכר הז'נדרמים, ומשלב עיצוב מודרני עם אלמנטים קלאסיים. במלון כ-200 חדרים וסוויטות שקטים ומסוגננים עם מיזוג אוויר ומכונת קפה, חלקם כוללים גם מרפסת. במלון מתחם ספא גדול ומפואר המציע מגוון עיסויים וטיפולי יופי, חמאם טורקי, מרחץ אדים וסאונה יבשה. עוד במלון – מסעדת סטייקים (Beef Grill Club) ובר קוקטיילים (The Schinkel Bar) עם הופעות חיות.

מלון טיטאניק ז'נדרמנמרקט, ברלין
מלון טיטאניק ז'נדרמנמרקט, פחות מ-200 מטר משוק הז'נדרמים


ארמון שרלוטנבורג (Schloss Charlottenburg)

הארמון שנבנה לפני יותר מ-300 שנה שימש כמעון הקיץ של סופי שרלוטה, רעייתו של פרידריך ה-1 מלך פרוסיה. תכנון הארמון וגני הארמון הושפעו מאוד מהסגנון האדריכלי האירופי במאות ה-17 וה-18 ומאדריכלות הגנים של צרפת. חדרי המגורים של פרידריך ה-1 וסופי שרלוטה פתוחים למבקרים.
 
הארמון מוקף בגן גדול, ובחלק האחורי של הגן עומד המאוזוליאום של לואיזה, רעייתו של פרידריך ה-2 (הגדול) מלך פרוסיה. מבנים אחרים שניתן לבקר בהם במתחם הארמון כוללים את Belvedere, שבו מוצג אוסף נהדר של כלי פורצלן, רכושם של מלכי פרוסיה, והביתן שתכנן האדריכל הנודע שינקל (Schinkelpavillon), ובו תצוגת אומנות מהתקופה הרומנטית.

הארמון פתוח למבקרים שישה ימים בשבוע (סגור ביום ב') בשעות 9:00-17:00. במאוזוליאום אפשר לבקר בחודשים אפריל עד אוקטובר, שישה ימים בשבוע (סגור ביום ב'). ה- Belvedere פתוח למבקרים, עם הדרכה בלבד, בימים ג'-ה', ובימי שבת וראשון בלי הדרכה.
 
ארמון שרלוטנבורג, ברלין

ארמון שרלוטנבורג שימש כמעון הקיץ של סופי שרלוטה, רעייתו של פרידריך ה-1 מלך פרוסיה (צילום: NIck Fox)


כיכר סאוויניפלאץ (Savignyplatz)

כיכר סאוויניפלאץ ממוקמת באזור שרלוטנבורג, מתאימה לטיולים נינוחים, ומעוררת אסוציאציות עם סן-ז'רמן-דה-פרה בפריז. ברחובות היוצאים מן הכיכר לכל עבר ניתן לשוטט ליד המסעדות היפות והחנויות האלגנטיות או סתם לשבת על ספסל בשדרה. 
 
אזור כיכר סאוויניפלאץ, ברלין
לשבת באזור סאוויניפלאץ ולהרגיש ברובע סן ז'רמן (צילום: CC Oh-Berlin.com)
 

שייט על הנהרות שפרה (Spree) והאבל (Havel)

אחד הבילויים החביבים על הברלינאים הוא נופש באחד האתרים שלאורך נהרות העיר. בברלין יש נתיבי מים באורך 165 קילומטרים. כמה מחלקי העיר ניתן להכיר היטב רק משם. שייט על השפרה עובר דרך רובע מיטה, קריית הממשלה והפרלמנט, ו"תעלת ההגנה" (Landwehrkanals) אל האגמים שמצפון. השייט על ההאבל מאפשר לסייר בחופים המיוערים והקסומים שבין פוטסדאם לברלין.
 
אי המוזיאונים, ברלין
שייט על נהר שפרה, עובר על פני אי המוזיאונים (צילום: jakergb)
 

מידע נוסף

כתבות נוספות על ברלין



משה ריינפלד
 
אודות הכותב
משה ריינפלד, עיתונאי ותיק, מדריך טיולים, מורה דרך בעל רישיון מטעם משרד התיירות, מרצה בגופים שונים ובחוגים, יועץ טיולים וסוכן נסיעות מוסמך. התמחה בתיירות לברלין, מרכז אירופה וארה"ב, ובטיולים בירושלים. 







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר