בדרכי מערב טיבט:
גוגה – ממלכה נשכחת
מאת: דרור לאופר
אי-שם בתחילת המאה ה-17, הגיעה שמועה לאוזני מיסיונרים נוצרים ממוצא פורטוגזי, אודות ממלכה אבודה, הנמצאת מעבר להרי ההימלאיה של הודו-סין. הסיפורים עוררו התרגשות רבה, שכן אגדות עתיקות על שליחי הנצרות שהסתובבו בעולם והקימו ממלכות נוצריות היו נפוצות מאז ימי ישו, ורק התחזקו מהמאה ה-17, עם הגעת מסדר הישועים להודו.
סין - אפור כהה | טיבט - אפור בהיר | נפת נאגרי - צהוב |
המסע לגוגה
העיר שלטה על דרך המשי לעבר הודו במסחר בזהב, משי ותבלינים. דרכה הועברו כתבי קודש בודהיסטים מ סין ל הודו. לאחר מאות שנות שגשוג, בשנת 1630 נעלמה העיר.
זמן קצר קודם לכן, בשנת 1626, יצאו שניים למסע לגוגה (Guge) - האב אנדרדה ואחיו מרקיז ( António de Andrade, Manuel Marques), פורטוגלים מחופשים לעולי רגל הינדים. הדרך הייתה ארוכה ומייגעת ונמשכה כמעט שמונה חודשים, כשהם עוברים במעברי הרים קפואים, בסופות שלגים ובשממה הטיבטית.
בדרכם תהו השניים, איך ניתן לחיות באזור כה יבש ושומם, בו שום צמח לא גדל ואפילו עץ להדליק מדורה לא נמצא. עד מהרה הבחינו בדרכם, גם בשיירות סיניות בנות מאות סוסים, העוברות בדרכי המסחר של דרך המשי.
מיקום הריסות העיר גוגה (A) ובירת טיבט להאסה (B)
נותרו רק הריסות
ביומנם מספרים המיסיונרים על כך שלהפתעתם הרבה - בהגיעם לעיר הבירה המבוצרת כולה ונמצאת בראש צוק מעל השממה, התקבלו בחום ואהדה על-ידי המקומיים, והוזמנו לאירוע חגיגי בהשתתפות 2,000 נזירים. התרשמותם הייתה שהטקסים בארמון המלך נשאו דמיון רב לטקסים הנוצרים, במיוחד הנזירים לובשי הגלימה המבלים שעות בתפילה.
אבל להפתעתם הרבה, לגמו נזירים אלו משקאות מגביע עשוי גולגולת אדם!
המלך, שהיה תומך נלהב של הבודהיזם ומצדד בחילופי תרבויות, התרשם מהאב אנדרדה ואישר לו להקים במקום כנסייה, כחלק מרצונו ללמוד את תרבותם של האורחים.
בתקופה זו של חוסר יציבות בטיבט, גוגה הייתה מרכז חשוב של השפעה ומסחר, אולי אפילו יותר מלהאסה, ושימשה מרכז לבודהיזם הטיבטי, שבאותה תקופה היה מצוי בדעיכה בטיבט, אל מול דתות מתחרות כמו דת ה"בון".
עד היום לא ברור איך ומדוע הגיעה הממלכה לסופה לאחר שהתקיימה במשך 500 שנים. מה שנותר היום הוא בעיקר הריסות...
אבל להפתעתם הרבה, לגמו נזירים
עד היום לא ברור איך ומדוע הגיעה הממלכה לסופה לאחר שהתקיימה במשך 500 שנים (צילום: Sierra Lemon)
ועם זאת, כשנמצאים במקום, אי אפשר שלא להביט בעיר הבנויה מתוך ההר, ולהעלות מחשבות על איך נראו החיים כאן בעבר...
אי אפשר שלא להביט בעיר הבנויה מתוך ההר, ולהעלות מחשבות על איך נראו החיים כאן בעבר (צילום: Bihaibo)
המלצה
מומלץ לצפות בסרט הדוקומנטרי משנת 2006 בשם Guge: Lost Kingdom of Tibet בבימויו של Patrick Fleming (50 דקות).
הסרט המרתק Guge: Lost Kingdom of Tibet