הסודות של מוזמביק      

הסודות של מוזמביק
רגע לפני שכולם יגלו אותה
מאת: רונית הרשקוביץ


מוזמביק מזמינה אליה מטיילים – לא תיירים. היא מזמינה לצאת למסע מסעיר בין האיים וגדות החול שנגלים ונעלמים בשפל ובגאות, דרך דיונות, יערות מנגרובים ירוקים, סבוכים ועצומים, הפלגות בסירות דאו, מחנאות, גלישת גלים ורוח, צלילה, לווייתנים, דולפינים ועולם ימי עשיר במיוחד.


כבר שנים שאני עוקבת בדריכות אחר המתרחש במוזמביק, שכנתה הדרומית של טנזניה. יצאתי שוב לבדוק מקרוב מה התחדש ומצאתי אוצר. מצאתי את היופי והשקט העוצמתי של הטבע, הראשוניות, האינטימיות. סוג של געגוע לפעם. בואו איתי לגלות את סודותיה של מוזמביק רגע לפני שבתי המלון והריזורטים כובשים אותה.
 
1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

שקיעה יפהפייה בחופי מוזמביק (צילום: José Carlos Babo)
המקומיים מסבירי פנים ומחבקים את המבקרים (צילום: רון דבני)
מוזמביק היא מדינה צבעונית ומסורתית (צילום: אדי גרלד)
אזורים רבים בצפון רצועת החוף ניתנים לגישה רק בשייט (צילום: Steve Evans)
מוזמביק היא יעד פופולרי לגלישת קייט (צילום: Stig Nygaard)
במוזמביק אתרי צלילה מהיפים בעולם, עם אלפי מיני בעלי חיים ימיים (צילום: Hannah Jane)
הפארק הלאומי גורונגוסה - אחד מאתרי הספארי המיוחדים של מוזמביק (צילום: Thomas Shahan)
דייג מקומי יוצא לעבודתו עם הזריחה (צילום: Andrew Moore)


המקומות המתוארים בכתבה, לאורך חופה של מוזמביק

(להגדלת המפה לחצו על הפינה העליונה)


 ברירת מחדל



קולינריה ותרבות במוזמביק – הרבה מעבר למצופה

500 שנות השלטון הפורטוגזי על מוזמביק ניכרות בה בכל פינה. מעבר לשפה הפורטוגזית השלטת במדינה – המתפרשת על כ- 800,000 קמ"ר ומונה כ- 33 מיליון תושבים – גם התרבות זרועה בהשפעות של פורטוגל: החל במוזיקה, דרך הארכיטקטורה וכלה בקולינריה משובחת.

מוזמביק השוכנת לחופי האוקיינוס ההודי נהנית מכ- 2,500 ק"מ של חופים, אשר מזמינים את המטיילים למגוון פעילויות ספורט ימי מאתגר (על כך אפרט בהמשך) ושפע של דגה טרייה, המגיעה מדי בוקר לשווקים ולמסעדות. טעמתי מרק צדפות וסרטנים, שרימפס מוקפצים בחמאה בטעם של עוד, ודגים שעברו הישר מהחכה אל שיפודי עץ  ומייד אל המדורה. בכל מקום פגשתי בפשטות, ראשוניות, יד נדיבה, אוהבת וחכמה, שבישלה את האוכל והגישה אותו בליווי יינות משובחים מדרום אפריקה השכנה.

רמת השירות והאירוח במוזמביק היא מעבר למצופה, במיוחד בהתחשב בכך שהמדינה טרם חוותה גלי תיירות מאסיביים. המארחים לבביים, חלקם מקומיים ואחרים זרים שהתאהבו במוזמביק ובחרו להקים בה בית. יוונים, דרום אפריקנים, שף צרפתי שמנהל מלון קסום על שפת האוקיינוס, וגרמנייה צעירה שמנהלת בית מלון לצעירים ובו מסעדה קטנה ומטעמים נהדרים. התחברתי עם חבורת מלונאים ועם הבעלים של שני מועדוני צלילה נבחרים  כאלו שיודעים כל כך הרבה על עולם הים, היופי שבו והסכנות שבו, וידעתי שמצאתי את השותפים שלי לדרך במוזמביק.

כפי שבוודאי כבר התרשמתם, מוזמביק הוא יעד מושלם לאוהבי הים, ובפרט לאלו שלא מחפשים חופשת בטן-גב 
 למרות שגם זאת אפשרות. החופים המפותחים והמומלצים יותר נמצאים בדרום המדינה, באזור עיר הבירה מפוטו(Maputo) .
בתי מלון במוזמביק  |  חופשה בריזורט מפנק במוזמביק - ומיזי איילנד

 
טיול למוזמביק
מוזיקה וריקודים אפריקניים, בנגיעות פורטוגזיות (צילום: רונית הרשקוביץ)


האוצרות שמתחת למים – ספארי צלילה במוזמביק

מוזמביק היא בית לאתרי צלילה מהיפים בעולם, עם מים צלולים, שוניות אלמוגים מדהימות ואלפי מיני דגים, יונקים ויצורים ימיים אקזוטיים שנפוצים באזור לאורך כל השנה – בהם כרישי ריף, צבי ים, חתולי ים, צלופחים, דולפינים ודגים אנדמיים שונים.

מי האוקיינוס ההודי חמימים וצלולים והראות טובה למרחקים. טמפרטורת המים נעה בין 21°C בחורף לכ- 30°C בקיץ, והריף הצבעוני מתחיל מהמטרים הראשונים ועד לעומק של כ- 40 מ'. בעיירות החוף המרכזיות, כמו וילנקולוס (Vilanculos) וטופו (Tofo), וכן בחלק מהאיים, ניתן גם לעבור קורס צלילה של ארגון הצלילה הבינלאומי פאדי (PADI) על ידי מדריכים מנוסים, או לצאת לספארי צלילה  לצוללים המוסמכים שביניכם.

לאורך רצועת החוף פזורות נקודות צלילה רבות, חלקן מתאימות יותר למתחילים ואחרות למתקדמים, כך שכל אחד, בכל רמת צלילה, יוכל ליהנות מהחוויה.
כתבה על יעדי צלילה נבחרים בעולם  |  כתבה על הפלגה בין איי האוקיינוס ההודי
 
צלילה במוזמביק
שונית ארוכה ובריאה מהווה בית לכ- 6000 מיני בעלי חיים (צילום: CC arhnue)


ארכיפלג בזרוטו – לחובבי הקייט סרף

תנאי הים ומזג האוויר במוזמביק הפכו אותה ליעד פופולרי בקרב גולשי רוח וקייט, כאשר גולשים רבים מגיעים למוזמביק מכל רחבי העולם כדי להתנסות בסגנונות גלישה שונים, כולל גלישת פעלולים. קייט סרפינג הוא ספורט מלהיב אשר בזמן קצר זכה לפופולריות רבה בקרב אוהבי הים והאקסטרים, במיוחד במוזמביק, בה הרוחות והגלים מתאימים מאוד לענף ספורט זה. בין הגולשים, יש כאלה שמתחברים לסגנון הגלישה "Wave", וגם כאלה שאוהבים את הסגנון החופשי והפעלולים Freestyle והמהירות – מוזמביק מתאימה לכולם.

למטיילים שטרם התנסו בקייט סרף, כדאי לדעת שהספורט מתאים לכל אדם מעל גיל 14, ולא מצריך ידע מוקדם בגלישה. בכל מועדוני הגלישה יהיה מדריך מנוסה אשר ילווה את הגולשים בכל הרמות. 
גודל הקייט נע בדרך כלל בין 9-14 מ' ומותאם לגולש על פי רמתו, טווח עוצמת הרוחות בהם הגולש מתכוון לגלוש, משקל הגולש, מקום הגלישה.

ארכיפלג בזרוטו
(Bazaruto), שבדרום מוזמביק, מספק את התנאים המתאימים לגלישת קייט. בין האיים הידועים והאהודים ביותר בארכיפלג אשר מושכים גולשי קייט מכל רחבי אפריקה והעולם, אפשר למצוא את האי בנאק (Banque), דרום וצפון האי בנגווארה (Benguerra), האי סנטה קרולינה (Santa Carolina) והאי מגרוק (Magaruque). גולשי הקייט יכולים ליהנות מים רגוע, רוחות מזדמנות ומזג אוויר מושלם לחופשה ימית.

עוד בארכיפלג בזרוטו, ניתן לצאת לספארי צלילות ולפגוש בעלי חיים ימיים מיוחדים בהם כרישי לווייתן, מנטות ומחבטנים נוספים, צבי ים ואפילו – לווייתנים גדולי-סנפיר.

קייט סרפינג במוזמביק
תנאים מושלמים לקייט סרפינג, בארכיפלג בזרוטו שבמוזמביק (צילום: CC quepasasi)


בסרטון: גלישת קייט (עפיפון) בחופי מוזמביק
 

מפליגים אל האיים הבתוליים של מוזמביק

לחופיה של מוזמביק עשרות איונים קטנים פזורים ככוכבים, בשלווה ממכרת. אין דבר קסום יותר מאשר לצאת לשייט בים הפתוח, כאשר סביבכם סירות דיג שטות בעצלתיים. המים בכל גווני הכחול ובאופק  אינסוף הרפתקאות, במרחק קצר מהחופים הארוכים.

בבוקר, לפני שיוצאים להפלגה צריך לבחור בסוג הסירה: סירת דאו מסורתית, סירת מפרש או סירת מנוע, בליווי צוות מקומי, לסיור בין האיים. הסיורים יוצאים למסע של יום שכולל שייט בין האיים, שנירקול וארוחת צהריים נהדרת על האי. אני בחרתי בסירת הדאו שכאילו נלקחה מספר מסעות. ברגע שהתרחקתי מהחוף פשטה בגופי תחושת החופש. לצעוד על החול הרך בצעדים איטיים, לנשום את האוויר הצלול, המים מקיפים סביב... לא מיהרתי לעזוב.

לאחר כשעתיים של הפלגה, הגענו לאי קטן שאין בו יישוב קבע. התקבלנו בו עם משקה קוקוס צונן, על ידי צוות מסור וחרוץ, שיודע לארח כמו שלא תמצאו בשום מקום אחר. ואז פגשנו את השכנים שלנו בקצהו השני של האי – דייגים עם נשותיהם וילדיהם. הדייגים כבר העמידו את הדגים לעישון, הנשים עסקו בקוסמטיקה מקומית ומרחו את פניהן באבקת קוקוס, כדי לטפח ולהגן על עור הפנים. על "לנקום" (
Lancôme) הם לא שמעו פה. ובכלל מי אמר שצריך? שם, בלב האוקיינוס, מתחילים לחשוב על הצריכה והחומר, ועל כמה מעט אנחנו צריכים כדי להיות מאושרים.

אחד האיים ששבו את ליבי הוא האי מטמו (Matemo) – אי קטן ולא מתויר המאוכלס רק בקומץ דייגים. הנוף של האי משתנה עם תנועת הגאות והשפל, ובעת השפל אפשר לעשות טיול לילי בתוך המים החמימים ולצפות במיליוני הכוכבים שמנצנצים בשמיים.

 
טיול למוזמביק
הפלגה בין האיים, בסירות דאו שקטות ומסורתיות, בליווי מקומי (צילום: רונית הרשקוביץ)

טיול למוזמביק
בריאות מן הטבע – קרם פנים שלא ניתן להשיג בשום סופר-פארם... (צילום: רונית הרשקוביץ)
 



תן לשים ת'גלשן על דיונה!

גלישת חול (Sand Boarding), אשר ידועה גם כ"גלישת דיונות", מתאפשרת בשלושה מקומות באפריקה: נמיביה, דרום אפריקה ומוזמביק. גלישת דיונות דומה לגלישת סנובורד (Snowboard), רק שבמקרה הזה, במקום הרים לבנים, מדובר בדיונות ענקיות ומרהיבות, אשר נמתחות למרחקים. האתר המומלץ לגלישת חול במוזמביק הוא בדיונות של האי בזרוטו (Bazaruto).

"גלשן דיונות" הוא לוח גלישה דק, אשר באמצעות רצועות מיוחדות, מתחבר לרגליים (בדומה ל- Snowboard), ומשם למעשה שולט הגולש בכיוון ובמהירות הגלישה. אומנם לא מצאתי שיעורי גלישת דיונות, אבל מאוד קל ואינטואיטיבי ללמוד את זה, ובנוסף – אפשר ליהנות מהדיונות גם בטרק, כמו זה שערכתי אני בין הגבעות, השכם בבוקר. אז הבטחתי לעצמי שאחזור לסיבוב נוסף, מצוידת בגלשן...

גלישת דיונות היא מעט יותר מלכלכת מסנובורד – החול נשאר איתי גם יום אחרי, אבל הכיף שבחוויה, שהיא קלה ללמידה והרבה פחות מסוכנת ומתאימה גם לילדים קטנים – היה שווה כל גרגר חול עקשן.

דיונות במוזמביק
דיונות אינסופיות, בתוליות ויפהפיות, מתאימות לטיול או לגלישה (צילום: רונית הרשקוביץ)
 

ספארי במוזמביק – חגיגה של טבע פראי

הפארק הלאומי גורונגוסה (Gorongosa National Park) הוא אחד מאתרי הספארי המיוחדים של מוזמביק. כ-4000 קמ"ר שטחו של הפארק אשר מצוי בעמק במרכז המדינה, ונהנה מזרימתם של נהרות שמקורם בהר גורונגוסה הסמוך. הפארק מציע טבע שונה ומגוון: שטחים מדבריים לצד יערות גשם ירוקים, ומגוון רחב של בעלי חיים הכוללים אריות, פילים, היפופוטמים, אנטילופות ועוד שלל טורפים, אוכלי עשב וכ- 500 מיני ציפורים. החודשים המומלצים לבקר בפארק הם מאפריל ועד נובמבר.

מלחמת האזרחים הארוכה של מוזמביק גרמה אומנם לפגיעה באיזון המערכת האקולוגית של הפארק, אך לשמחתנו, מאז שנת 2004 מספר ארגונים עומלים על שיקום המערכת הזו, והתוצאות ניכרות.
כתבת המלצות וטיפים לטיול ספארי מוצלח באפריקה

טיול למוזמביק
במוזמביק מדבריות ויערות גשם, תנאי מחייה מצוינים למגוון עשיר של בעלי חיים גדולים, חופשיים בטבע
(צילום: רונית הרשקוביץ)
 

כשהשמש שוקעת

ומה עושים בסוף יום גדוש פעילות ואדרנלין? התשובה מתחילה קצת לפני השקיעה: להתערסל מול הים על ערסל בצבעי האוקיינוס, או לצעוד יחפים על החול הרך – לגלות כוכבי ים בגוונים של צהוב, אדום וכתום המקשטים את תחתית האוקיינוס השקוף, להשתתף בשיעור יוגה או פשוט לחלום בהקיץ.

השקיעה היא "שעת הקוקטייל" במוזמביק. יושבים על החוף עם משקה ביד אחת, חיוך מהופנט על הפנים, וצופים בשמש הטובעת אל תוך הים, משאירה אחריה קו דקיק של אור וזיכרונות מהיום. לאחר השקיעה מתכוננים לארוחת הערב – מקלחת חמה תחת עצי הקוקוס וכיפת השמיים.

יושבים לארוחת ערב על שולחן ערוך למופת, מפה לבנה, כוסות יין שמולאו במבחר היינות מדרום אפריקה, צלחות ומפיות בנגיעה פורטוגזית. הרוח מהים עושה נעים בלב והשולחן עמוס בכל טוב מן הים, הדגים המעושנים שקנינו מהדייגים, הצטרפו לקערת התמנונים ולצלחת הצדפות. לא הפסקנו לצקצק בהנאה. נזכרתי ביובל בן נריה, השף האהוב עליי, וחשבתי כמה הוא היה נהנה כאן איתנו. אולי בפעם הבאה אציע לו לבוא...


מי שעוד ירצה להמשיך את הערב ימצא בקלות ברים מקומיים ומסיבת ריקודים אל תוך הלילה.
טיול למוזמביק
להתערסל אל מול השמש השוקעת אל הים  תמיד נחמד יותר בלוויית קוקטייל (צילום: אדי גרלד)


לגלות את מוזמביק

אחת הסיבות שמוזמביק לא מוצפת בתיירות ההמונים היא האתגר התחבורתי. ההגעה לשכיות החמדה האמיתיות במדינה כרוכות בטיסה, נסיעה ואף שייט במספר אמצעי תחבורה. אך המסע שווה את המאמץ. אלו מכם שיבחרו להגיע לנקודה הקטנה והקסומה הזו על המפה, יגלו חופים לבנים, מים בכל גווני הכחול והטורקיז, דיונות עצומות לצד צמחייה ירוקה, עשרות איים בודדים – כפנינים המקשטות את הארכיפלג, ריף צבעוני ותושבים מקומיים מסבירי פנים. כל אלו, על רקע של אדריכלות קולוניאלית, חיי לילה תוססים ומוזיקה פורטוגזית קצבית.

טיול למוזמביק
אל רחבי מוזמביק מגיעים בכל אמצעי התחבורה הקיימים... (צילום: אדי גרלד)


אין ספק שמוזמביק תשאיר אתכם עם בטרייה מלאה לתקופה ארוכה, וגעגוע קטן אל נקודה רחוקה במפה, שבה נשאר גל על שמכם.

מידע נוסף

כתבות נוספות

טיפים ומידע למטייל במוזמביק
המלצות לספארי באפריקה
הפלגה מופלאה בין איי האוקיינוס ההודי


רונית הרשקוביץ
 
אודות הכותבת
רונית הרשקוביץקונסולית הכבוד של זמביה בישראל ומייסדת 'ספארי קומפני', חברת תיירות המתמחה בטיולי ספארי פרטיים לאפריקה. "שושבינה" לחידוש היחסים בין טנזניה וישראל וכיהנה במשך 10 שנים כקונסולית הכבוד של טנזניה בישראל. לפני יותר משני עשורים החלה את פיתוח התיירות והמסחר במדינות אפריקה, וחלוצת הטיולים לטנזניה וזנזיבר מאז 1993. רונית מאמינה שהטבע הוא השחקן הראשי באפריקה, לכל פינה יש את הסיפור שלה, וצוות 'ספארי קומפני' מקדיש את עצמו ללמוד עוד ועוד על היבשת המסתורית הזאת. היכרותה ארוכת השנים עם היבשת ואהבתה לאפריקה, נופיה ואנשיה, צובעים את הדרך לאפריקה בגוונים רעננים ומעודכנים, וכך יוצרים את עומק החוויה.
התקשרו לצוות ספארי קומפני בטל. 072-2236646
אתר האינטרנט של ספארי קומפני
 

רונית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר