טיול ג'יפים ביוון ההררית

טיול ג'יפים ביוון ההררית:
הרפתקה בחיק הטבע
מאת: צחי גלובין


למשמע המילה "יוון" מיד עולים בראש דימויים של חופים ואיים ים-תיכוניים. אך יש במדינה זו מגוון רחב יותר של נופים, היסטוריה ותרבות, מרתקים ומפתיעים, והמון הזדמנויות לרדת מהג'יפים ולצאת להרפתקאות בחיק הטבע. 


ליוון הגעתי כמעט במקרה כמדריך טיולים, ומה גדולה הייתה הפתעתי לאחר הביקור הראשון: היבשת, ההרים, הכפרים, האנשים והאוכל - הכל נראה חדש, לא מוכר וממש, אבל ממש לא דומה למה שחשבתי, דמיינתי והכרתי מ"יוון של האיים". מאז, אני משתדל לחזור ולהדריך כאן מתי שרק ניתן, ואת הידע הרב שצברתי אני מעביר למטיילים. 

1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9

מנזר ולראם (Varlaam) - אחד מהמנזרים "התלויים" של מטאורה  (צילום: Julien Maury)
קניון ויקוס המרהיב ביופיו   (צילום: Bill Higham)
גשר האבן קוקורי  (צילום: Julien Maury)
גשר האבן קלוגריקו   (צילום: Julien Maury)
הכפר מונודנדרי בחבל זגוריה   (צילום: Julien Maury)
הכפר מצובו טובל ביערות מכל עבר   (צילום: ivpapa)
מנזר פרוסוס על צלע ההרי  (צילום: ankarb)
מנזר פרוסוס  (צילום: ankarb)
שקיעה על מצוקי מטאורה  (צילום: Julien Maury)


מפת צפון-יוון ועליה נקודות העניין המתוארות בכתבה ומקומות לינה מומלצים:

מלון בוטיק אונירופטרה ליד קרפיניסי  | מלון ארומה דריוס בעיירה מצובו
מלון אסטרה אין בחבל זגוריה |  מלון קוסטה פאמיסי במנזרי מטאורה

להגדלה לחצו על הפינה העליונה


טיולי אופניים




 

טיול בשוויץ של יוון ההררית

כך מכנים היוונים את חבל אבריטניה (Evrytania) שבמרכז יוון. ועל מה כל ה"רעש"? ההר הגבוה ביותר באזור זה, הר וולוכי (Velouchi) מתנשא לכ- 2300 מ' בסך הכל, לא רום מרשים בקנה מידה עולמי... אבל כשנוסעים בג'יפ או מטיילים ברגל בין הפסגות המחודדות, מתחילים להבין - התחושה היא שהרכס הרבה יותר גבוה ממה שהוא באמת, והכינוי בהחלט מתיישב היטב עם המראות שמסביב.

מלון הבוטיק אונירופטרהבית מלון משפחתי מקסים, לא הרחק מקרפניסי, משמש לנו כבית לשני הלילות הקרובים, עם סוויטות יפהפיות ודירות משפחתיות.
 
מלון מומלץ בקרפניסי
שוויץ של יוון - הר וולוכי מתנשא מעל העיירה קרפניסי בחבל אבריטניה,
מבט מהבריכה של מלון הבוטיק 
אונירופטרה (Oniropetra Boutique Hotel)

מלון מומלץ בקרפניסי, צפון יוון ההררית
מלון בוטיק 
אונירופטרה
 - עיצוב משרה רוגע במלון מקסים בפאתי העיירה קרפיניסי
 
נסיעה לאורך נהר קרפניסיוטיס (Karpenisiotis) מלווה במראות חדשים בכל עיקול וסיבוב. תצורות הסלע מרשימות לא פחות. יורדים מהכביש לדרך שטח, הנצמדת לנהר ומטפסת אל מנזר פרוסוס (Proussos) שנבנה מעל הנהר, במיקום אסטרטגי במיוחד.
 
לאחר הליכה נעימה לצד ערוץ הנחל, בתוך קניון פנטאברחי (Pantavrechi) העצום, מסיימים במפלים קסומים, שמשמעות שמם ביוונית הוא: "מפלי הגשם הנצחיים". אפשר לבלות את שעות הצהריים למרגלות הר קליאקודה (Kaliakouda) הסמוך. נופיו המרהיבים והמדרונות העצומים, פסגתו הלבנה - כל אלה מותירים רושם עז.
 

לאחר צפייה בסרטון עם מסלול הליכה במפלי הגשם הנצחי וקניון פנטאברחי,
תבינו מדוע הוא נקרא כך ומדוע זה בדיוק המקום להיות בו בקיץ
...
 

כפרים בין ההרים

הטיפוס במעלה ההר מרתק. מצד אחד של הדרך מתנשא מצוק, ומהצד האחר גולש מדרון חד אל התהום. הרכבים משולבים ל- 4X4 ועומדים באתגר העלייה התלולה בקלות ובבטיחות. 
בהדרגה, הנוף נפתח ומתגלים לעינינו מרחבים אדירים. סביבנו מתנשאות פסגות רכס
 הרי פינדוס (Pindus) העצום, אנחנו על גג העולם ויהיה קשה להוריד אותנו מכאן... מעברו השני של מעבר ההרים אנו משקיפים לעבר העיירה קרפניסי  (Karpenisi) הטובלת בטבע פראי ובנוף ציורי, ומעליה מתנשא הר וולוכי. אמנם אוכלוסיית העיירה מונה רק כ- 8000 נפש, אך זה לא מפריע לה להחזיק בתואר "בירת המחוז".

שעת הצהריים היא זמן מצוין להתחיל לגלוש מההר אל תוך היער ואל הכפר
 מגאלו חוריו (Megalo chorio) - "הכפר הגדול". מומלץ לחלץ איברים ולצאת לסיור רגלי בין בתי הכפר, ובסופו לעצור לקפה עם עוגת החלב הטעימה, המפורסמת בכל חבל אברטניה.
כתבה על הכפרים שברכס הרי פינדוס
 
ג'יפים ביוון ההררית, מנזר פרוסוס
 מנזר פרוסוס שנבנה מעל הנהר, במיקום אסטרטגי במיוחד  (צילום: gasti)
 

עם הג'יפים אל האגם

יום הטיול המלא, הכולל ביקור באגם קרמסטה (Kremasta) ובכפר אגראפה (Agrafa), תצפיות, נהיגת שטח ממושכת לאורך הנהר וביקור קולינרי בבריכות הפורלים, הוא דרך מצוינת להתוודע ליופייה של יוון ההררית.

לאחר שפותחים את היום בתצפית מרהיבה על האגם, הציפיות מתחילות להיערם וההתרגשות בשיאה. דרך השטח המובילה אליו עוברת בתוך נקיק צר ועמוק, ובו בריכות מים קרירים צלולות. האגם עצמו שממתין לנו בסבלנות נחצה על ידי גשר ארוך, ממנו יוצאת דרך שטח שממשיכה לאורך נהר
 אגרפטיוטיס (Agrafiotis).

בשעת צהריים אפשר להתיישב ב"מסעדת שטח" שהוקמה סמוך לבריכות הגידול של דגי הפורל. התפריט – פשוט ומינימלי, אך מה אפשר לבקש יותר מפורל טרי על הגריל, מתובל בשום ומלח גס, שמוגש לשולחנות על גדת הנהר? האווירה כאן מושלמת ומייצגת בכבוד את יוון ההררית. לאחר הארוחה ממשיכים בטיפוס אל מעבר ההרים של רכס אגראפה, לערוך תצפית אל המרחבים המרהיבים ולגלוש אל
 אגם פלסטירה (Plastiras), בצדו המזרחי של רכס פינדוס. האגם, אגב, קרוי על שמו של ניקולאס פלסטירה - גנרל וראש ממשלת יוון בעבר, שהגה את הרעיון לבנות אגם מלאכותי, שינוצל לייצור חשמל ושיהווה יעד תיירותי.
כתבת המלצות לטיול בצפון יוון
 
ג'יפים ביוון ההררית, אגם פלסטירה
אגם פלסטירה - מלאכותי ויפהפה  (צילום: nicolasboubou)
 

זגוריה – "הכפרים שמעבר להרים"

חציית רכס הרי פינדוס מערבה, מובילה אל הכפרים הקסומים של חבל זגוריה (Zagoria). טיפוס איטי לכיוון הרכס מאפשר עצירות ביישובים לא נודעים ולמפגש עם מקומיים מכניסי אורחים.

בדרך לחבל זגוריה עוברים דרך עיירת הרועים הוולאכים - מצובו (Metsovo). מדובר בעם של נוודים שחלקם עדיין נודדים, עוד מימי האימפריה הרומית. אלו רועי צאן שיישובי הקבע שלהם נמצאים בעיקר בצפון יוון, ואפילו על גבול אלבניה.
אם יש לכם זמן, מומלץ להישאר כאן ללינה,
מלון ארומה דריוס (Aroma Dryos Spa & Eco Hotel) ממוקם בבית ישן ומסורתי שהפך למלון. חדריו מעוצבים, ממוזגים ונקיים, הלובי חמים ונעים ונופי הכפר נשקפים מהמרפסות.
 
ג'יפים ביוון ההררית, מצובו
 העיירה הציורית מצובו, טובלת ביערות מכל עבר  (צילום: Ava Babili)
 
מלון מומלץ במצובו, צפון יוון
מלון ארומה דריוס בכפר מצובו - חדרים מעוצבים ונוף נפלא





 

שוברים שיאים בקניון ויקוס

בחבל זגוריה כדאי לבקר בכפר מונודנדרי (Monodendri), שפירוש שמו: "העץ הבודד". מעל הכפר מומלץ לבקר ב"יער האבנים" ובתצפית מרהיבה על קניון ויקוס (Vikos) שזכה בשיא גינס המורכב: "הקניון הצר-העמוק ביותר בעולם"!

האווירה הכפרית כאן כוללת אוכל משובח וחוויית אירוח מקומי שנמשכת עמוק אל תוך הלילה. קל לשכוח שכדאי גם לישון לקראת יום המחרת, בו מומלץ לטייל בשמורת הטבע ויקוס-אאוס (Vikos–Aoös).
 
ג'יפים ביוון ההררית, מנזר פרוסוס
תצפית על קניון ויקוס - הקניון העמוק הכי צר בעולם  (צילום: orientalizing)
 
ג'יפים ביוון ההררית, מונודנדרי
העיירה מונודנדרי, ממנה מגיעים לאחת התצפיות על קניון ויקוס  (צילום: Julien Maury)
 
באזור קניון ויקוס ישנם מגוון מסלולי טיול שמתאימים לרמות הליכה שונות. אחד ממקורות המשיכה של המקום, מעבר לנופים היפהפיים שניבטים מכל פינה ומשך כל היום, הוא התושבים המקומיים שחיים פה, ומארחים אותנו עם הרבה אהבה, חיוך ורצון טוב.

בכפר מגאלו פפיגו (Megalo Papigo), במיקום הכי "שווה" אל מול הנוף, תמצאו את מלון אסטרה אין (Astra Inn)ממש למרגלות מצוקי אסטרקה המרשימים. למלון מסעדה נהדרת, וגם אם אינכם לנים בו, מומלץ לסעוד בה ארוחת צהרים או ערב.
 
מלון אסטרה אין, מגאלו פפיגו, זגוריה, צפון יוון
מלון אסטרה אין - בית אבן טובל בירוק ופריחה ואח מבוערת בימי סגריר  (צילום: כרמית וייס)
יחידות אירוח, מרווחות ונקיות, היכולות להתאים למשפחות וכוללות גם מטבחון קטן
 
ג'יפים ביוון ההררית, גשר קוקורו
גשר האבן קוקורו (Kokkorou), אחד מהגשרים האות'מניים של חבל זגוריה  (צילום: Julien Maury)

ג'יפים ביוון ההררית, גשר Kalogeriko
גשר האבן קלוגריקו (Kalogeriko), שלוש קשתות מרשימות  (צילום: Julien Maury)
 
 

רפטינג בנהר, מצוקים, פטריות, יאסו וגם יאמאס!

כחלק מהביקור באזור מומלץ להגיע לעיר המהווה גן עדן לאוהבי פטריות, עיר המחוז גרבנה (Grevena) – בירת הפטריות של יוון! על ההרים הסובבים אותה גדלים כ- 1000 סוגים שונים של פטריות, מהן מכינים כל מאכל שעולה על דעתכם – החל מפטריות ממולאות טעימות להפליא, דרך פטריות משומרות מכל הסוגים - בשיטות שונות, וכלה בריבת פטריות ואפילו – ליקר פטריות. בכל מסעדה ברחוב הראשי ידעו להציע ארוחה המבוססת על פטריות, ללקק את האצבעות! אל תסתפקו באומלט...
לינה בעיירה גרבנה
 
סמוך לגרבנה זורם הנהר הארוך ביותר ביוון – נהר אליאקמונס (Aliákmonas), המזמין את המטיילים לחוויית רפטינג מהנה ומקצועית, שאורכת כשלוש שעות.
 
ג'יפים ביוון ההררית
רפטינג בנהר הוא חוויה מגבשת וכיפית לכל המשפחה  (צילום: MEDRAFT)
 

מנזרי מטאורה ה"מרחפים"

לאחר שנפרדים מהאזור המקסים כדאי לנצל את שעות אחר הצהריים לנהיגה דרך נופים מרהיבים, אל הכפר קסטראקי (Kastraki), השוכן למרגלות מצוקי מטאורה (Meteora), בשוליהם המזרחיים של הרי פינדוס. במרכז הכפר ישנה טברנה עליזה במיוחד, עם מוזיקה יוונית משובחת, אוכל טוב וריקודים (וכמובן גם כמה צלחות מרוסקות...), וחגיגות פרועות אל תוך הלילה – מתכון מנצח לערב בלתי נשכח. 
תופעת המנזרים של מטאורה היא תמוהה, מרתקת ומופלאה, בעת ועונה אחת. מומלץ להתחיל את היום מוקדם ולהגיע אליהם "ראשונים". כניסת קהל מתחילה בשעה 9:00 על פי רוב.

איך "טיפסו" המנזרים לקצות המצוקים ומדוע? סיפורם מתחיל במאה ה- 14, אז פלשו העות'מאנים ליוון והבריחו את הנזירים המתבודדים לפסגותיהם הבלתי נגישות של עמודי הסלע המרשימים. כדאי לבקר במנזר מגאלו מטאורו - הגדול במטאורה, שבנייתו מיוחסת לעשרה נזירים מהר אתוס, בין השנים 1356–1372. האגדות סביב בניית מנזר זה ו- 23 המנזרים הנוספים במטאורה, מציגות ניסים והתערבות אלוהית בדמות בעלי חיים גדולים שנשאו את הנזירים אל מרומי המצוקים. כשניצבים אל מול המבנים המופלאים, קשה לחשוב על הסבר אחר שמניח את הדעת... בעבר ההגעה אל המנזרים היתה בסולמות או בסלים שנישאו בחבלים מעלה. החבלים הוחלפו רק לאחר שנקרעו - לא הייתי רוצה להיות הנזיר שיושב בסל באותן פעמים. ההגעה אליהם כיום היא בטוחה הרבה יותר - באמצעות מדרגות.

בתי מלון בעיירה קלאמבקה למרגלות מטאורה  |  כתבה על טיול במנזרי מטאורה
 
ג'יפים ביוון ההררית, המנזרים התלויים של מטאורה
כיצד הגיעו לכאן המנזרים? כנראה שעל כנף ציפור גדולה...
מנזר ורלאם (Varlaam) אחד מ- 24 מנזרים "תלויים" על המצוקים
(צילום: Julien Maury)
 
ג'יפים ביוון ההררית, המנזרים התלויים של מטאורה
שקיעה על מצוקי מטאורה, רגע קסום במיוחד (צילום: Julien Maury)

מלון קוסטה פאמיסי (Hotel Kosta Famissi) למרגלות המצוקים של מטאורה הוא מלון צבעוני ומיוחד. הלובי ושאר השטחים הציבוריים מטופחים וצבועים בצבעים עליזים, החדרים פשוטים ובסיסיים יותר, אך לכולם מרפסת וחלקם פונים לנוף. 
 
מלון מומלץ במנזרים התלויים, מטאורה, יוון
מלון קוסטה פאמיסי  צבעים חיים ועליזים ומרפסות אל הנוף של צוקי מטאורה
 
קשה להיפרד מיוון ההררית, מהנופים המפתיעים, האוכל הטעים, האירוח החם וטיולי הג'יפים (וגם הטיולים הרגליים) הנהדרים. רבים מגיעים לכאן עם ציפיות נמוכות וחוזרים עם עיניים נוצצות ואהבה חדשה בלב. 

מידע נוסף

כתבות נוספות על יוון

 

צחי גלובין, מדרפט
 
אודות הכותב
צחי גלובין, מדריך ראשי בחברת MEDRAFT, המתמחה בטיולי טבע והרפתקאות. מתמחה בהדרכה בפירנאים הספרדים, גאורגיה, יוון, סלובקיה וצ'כיה.







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר