גדנסק וסופוט – לחופי הים הבלטי

גדנסק וסופוט:
יפהפיות פולניות לחופי הים הבלטי
מאת: כרמית וייס  


גם אחרי כל התמונות היפות שראיתי, כהכנה לביקורי, העיר גדנסק והעיירה סופוט, הצמודה אליה, מפתיעות אותי בגדול. מה כבר אפשר לצפות מעיר נמל פולנית? מה כבר אפשר לצפות מעיירת נופש? אפשר!


 הביקור בשתי הערים התאומות, לחופי הים הבלטי, היה קצר – קצר מדי. למרות זאת אנסה להביא כאן טעימה משתי היפהפיות הבלטיות הללו.
 
1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

שתי יפהפיות פולניות צעירות  (צילום: כרמית וייס)
בתי העיר העתיקה של גדנסק  (צילום: כרמית וייס)
גלגל ענק על גדות נהר מוטוואבה בגדנסק  (צילום: כרמית וייס)
המזח בעיירת הנופש סופוט  (צילום: כרמית וייס)
הרחוב הראשי בעיר העתיקה של גדנסק  (צילום: כרמית וייס)
נגניות רחוב וילדה אחת קטנה במדרחוב של גדנסק  (צילום: כרמית וייס)
האנדרטה לקינדר-טרנספורט בגדנסק  (צילום: כרמית וייס)
ספינת הפירטים המפליגה בין גדנסק לסופוט  (צילום: כרמית וייס)
גדנסק - מזכירה ערים צפוניות אחרות  (צילום: כרמית וייס)
מלון הילטון גדנסק משקיף על המרינה (צילום: Hilton Gdansk)

העיר גדנסק (A), חצי האי וסטרפלאטה (B) והעיירה סופוט (C), לחופי הים הבלטי בצפון פולין
 

האיש שהפיל את הקומוניזם

מונומנט גבוה ומרשים הניצב אל מול שער הכניסה של מספנות גדנסק, מנציח את הרוגי ההפגנות של שנת 1970, ואין זה פלא שכאן מתחיל סיורנו. העיר גדנסק (Gdańsk) מתגאה מאד באיש המפורסם ביותר שצמח מתוכה – לך ואלנסה (Lech Wałęsa). החשמלאי ממספנות גדנסק, הוביל מאבק להתארגנות עובדים, תחת השלטון הקומוניסטי, מאבק שהוביל להקמת תנועת סולידריות (Solidarity), שבראשה הוא עמד. בסוף שנות השמונים הביאה סולידריות לפירוק השלטון הקומוניסטי בפולין, והיתה מהגורמים המרכזיים בנפילת השלטון הקומוניסטי במזרח ומרכז אירופה כולה. שנה לאחר מכן נבחר ואלנסה לראש ממשלת פולין.
 
מול המונומנט נבנה מרכז סולידריות האירופי (European Solidarity Centre), מוזיאון מודרני בו ניתן ביטוי לרעיונות של חירות ומאבקים למען סולידריות, דמוקרטיה וחופש. בתצוגה אינטראקטיבית מרתקת מוצגים החיים תחת עול הקומוניזם והשלבים שהובילו לנפילתו, בפולין ובמדינות נוספות. המבנה המרשים בנוי פלדת קורטן, שצבעה חום-אדמדם, כצבע החלודה שעל הספינות שהגיעו לטיפול במספנה.
 
גדנסק, מוזיאון סולידריות
מוזיאון סולידריות ומונומנט הזיכרון להרוגי ההפגנות בעיר גדנסק  (צילום: כרמית וייס)


מרכז סולידריות (A), יעדי טיול בעיר גדנסק המוזכרים בכתבה (B-G),
בתי מלון מומלצים בעיר העתיקה: 
מלון מרקיור גדנסק  |  מלון IBB גדנסק |  מלון הילטון גדנסק 


בלטיות



טרנספורט הילדים מגדנסק

בדרכנו לעיר העתיקה, אנו עוצרים ליד תחנת הרכבת גלובנה (Główny), תחנת הרכבת המרכזית בעיר. ברחבת הכניסה ניצב פסל ברונזה מעשה ידיו של האומן הישראלי, יליד גדנסק, פרנק מייסלר (Frank Meisler), שנפרד כאן מהוריו ועלה על רכבת קינדר-טראנספורט ערב פלישת הגרמנים לפולין. את המבצע יזמה ממשלת בריטניה, ובמהלכו הועברו לבריטניה 12,000 ילדים מגרמניה הנאצית ושטחי הכיבוש, מתוכם 10,000 יהודים והשאר "לא ארים" אחרים. 
 
חמישה ילדים עם תיקים ומזוודות, על צווארם כרטיס עם מספר, עומדים על במת בטון דמוית רציף ולמרגלותיה פסי רכבת. על 16 לוחיות קטנות צוינו שמות הערים מהן יצאו משלוחי הקינדר-טרנספורט, ויש גם הסבר קצר בפולנית, אנגלית, גרמנית ועברית. אנדרטאות דומות מוצבות גם ליד תחנת הרכבת פרידריכשטראסה בברלין, דרכה עברו הילדים, בעיירת הנמל הוק-ואן-הולנד (ליד רוטרדם), וליד תחנת הרכבת ברחוב ליברפול בלונדון, תחנתם הסופית. לסיפורה של אחת הניצולות התוודעתי בספר "נערה מברלין" (מאת ג'ייק ווליס סימונס), והאנדרטה מרגשת אותי במיוחד.
בתי מלון ליד תחנת הרכבת המרכזית של גדנסק
 
גדנסק, טרנספורט הילדים
פסל הקינדר-טרנספורט, מול התחנה בה נפרד האומן מהוריו  (צילום: כרמית וייס)
 

סיור בעיר העתיקה של גדנסק

העיר העתיקה של גדנסק נפגעה אומנם קשות במלחמת העולם השנייה, עת היתה נקודת הפלישה של הגרמנים לפולין, אך המבנים שוקמו ושופצו. זוהי ללא ספק אחת הערים העתיקות היפות בפולין ובאירופה כולה. לאורך חצי קילומטר חוצה אותה רחוב דווגה (Ulica Długa), שפירושו "הרחוב הארוך" וכיום הוא מדרחוב להולכי רגל בלבד. תחילתו בשער הזהב (Złota Brama), ממערב, והוא מסתיים בשער הירוק (Brama Zielona), במזרח. האחרון הוא למעשה ארבעה שערים מקושתים, בקומה הראשונה של בניין ששימש כמשכן מלכי פולין, ונבנה בהשראת בית העירייה של אנטוורפן. כיום שוכן במקום המוזיאון הלאומי וגם משרדו של לך ואלנסה.
 
משני צדי הרחוב המרוצף אבן, עומדים על תילם בתים מהמאה ה- 17, תקופה בה היתה גדנסק שייכת לברית ערי הָנזֶה - ברית סוחרים בערי המדינה של צפון גרמניה ואגן הים הבלטי. חזיתות גבוהות וצרות, בשלל צבעים ועיטורים, מזכירות את האדריכלות של צפון אירופה וסקנדינביה. כאן התגוררו עשירי העיר ובני האצולה, והבתים בהחלט מעידים על עושרם. בבית מספר 41, למשל, התגורר ראש העיר, ועל חזית עליית הגג שלו מתנוססים פסליהם של קליאופטרה, אכילס, אדיפוס ואנטיגונה. מעל בית העירייה מתנוסס מגדל שעון שגובהו 83 מ', ובראשו פסלו של המלך זיגמונט השלישי. מולו, במרכז הרחוב, ניצב פסלו של נפטון.
 
גדנסק, העיר העתיקה
שער הזהב, הכניסה לרחוב הראשי של עיר העתיקה  (צילום: כרמית וייס)
 

רחוב מריאצקה ואבני הענבר

אם תרצו להירגע מעט מההמולה של הרחוב הראשי, פנו אל הרחוב המקביל - רחוב מריאצקה (Mariacka). לכל בתיו כניסה מוגבהת מעט מן הרחוב ומדרגות למרתף. הסיבה לכך הן ההצפות התכופות של מי הנהר, שחייבו את הגבהת הרחוב. הרחוב עשיר בחנויות קטנות, בוטיקים, בתי קפה ומסעדות. חנויות רבות מתמחות במכירת אבני ענבר, אותן כורים במפרץ גדנסק. כאן כל אבני הענבר אמיתיות, כך מבטיחים לנו, שלא כמו בדוכני הרחוב, שם חלק מהסחורה הוא זיוף סינטטי. בחלק מהחנויות ניתן לחזות בתהליך ליטוש הענבר, ושם גם מסבירים לנו מדוע האבנים שבהן כלואים יצורי-ים קטנים, הן דווקא היקרות ביותר.
 
רחוב מריאצקה מסתיים מול בזיליקת סנט מרי (Bazylika Mariacka) הענקית והמרשימה. היא ניצבת כאן מאז המאה ה- 14, בנויה לבנים אדומות, וגם כיום נחשבת כנסיית הלבנים הגדולה בעולם.
בתי מלון ומקומות לינה בגדנסק
 
גדנסק, אבני ענבר
ליטוש אבני ענבר מול עיניי הקונים, מניעת זיופים או גימיק שיווקי?  (צילום: כרמית וייס)
 

המרינה של גדנסק

המוני אדם מציפים את רחוב דווגה, תיירים ומקומיים, בתי קפה ובארים רבים משרים אווירה נינוחה, ונגני רחוב מנעימים בצליל. בסופו אנו מגיעים אל נהר מוטוואבה (Motława), הנשפך כאן אל הים הבלטי. אנו חוצים את הגשר, פונים שמאלה (צפונה), ומגיעים למרינה הציורית. בקצה המרינה ניצב מגדל הגנה מהמאה ה- 15, ומעברה השני בתיה החדשים של העיר.
 
מעבורות מפליגות מכאן לעבר עיירת הנופש סופוט, אל עיר הנמל גדיניה ואל חצי האי הל (Hel), הסוגר על מפרץ גדנסק ממזרח. אפשר לשוט מכאן גם אל אזור האגמים של פולין, עם יאכטה אותה ניתן להשיט לבד (מינימום 4 ימים, אין צורך ברשיון).
שייט בנהיגה עצמית (4-14 יום)
 
גדנסק, המרינה
המרינה של גדנסק, מגדל הגנה מהמאה ה- 15 ובתי העיר החדשה  (צילום: כרמית וייס)



דרך הגבורה של גדנסק

מהמרינה אפשר להפליג גם לאתר זיכרון, המספר סיפור גבורה חשוב בהיסטוריה של גדנסק. עד סוף מלחמת העולם הראשונה השתייכה גדנסק לממלכת פרוסיה. לאחריה נקבע מעמדה כעיר חופשית, למרות רוב של גרמנים בה, כדי לאפשר לפולין מוצא לים הבלטי. היטלר לטש עיניים אל העיר החופשית, שנקראה אז דנציג, ולמעשה מעמדה היה התירוץ שהביא לפרוץ מלחמת העולם השנייה.
 
בחצי האי וסטרפלאטה (Westerplatte), רצועת חוף צרה בין נהר הוויסלה (Vistula) לים הבלטי, התרחש הקרב הראשון במלחמה. ב- 1 לספטמבר 1939 תקפו הגרמנים מהים, בכוחות גדולים פי 15 וציוד משוכלל, והופתעו מעמידתם האיתנה של 200 חיילים פולנים שהתבצרו בחצי האי. לאחר שבעה ימים של קרב עיקש נכנעו הפולנים, ונסללה דרכם של הגרמנים אל פולין. רק במרץ 1945 נכבשה העיר חזרה על ידי כוחות פולניים, ועידת פוטסדם החליטה על מסירתה לפולין, ותושביה הגרמנים גורשו ממנה.
 
בקצהו של חצי האי וסטרפלאטה  אנדרטה בגובה 25 מטר, עליה חקוקים שמות אתרי קרבות בהם השתתפו חיילים פולנים, כמו מונטה קסינו (איטליה), נורמנדי (צרפת) ועוד. במקום ניתן לראות עדיין ביצורים מאותם ימים, שאחד מהם משמש כמוזיאון, 7 משואות לציון שבעת ימי הקרב ובית קברות קטן, בו קבורים הנופלים בקרב ובהם מפקדם מייג'ור סוחארסקי, שנפטר ממחלה לאחר המלחמה.
 
חצי האי וסטרפלאטה, גדנסק
אנדרטה על חצי האי וסטרפלאטה, לזכר הקרב הראשון במלחמת העולם השנייה  (צילום: Lukas Plewnia)
 


בתי מלון מומלצים בגדנסק

מלון IBB גדנסק (IBB Hotel Gdańsk) מדורג ברמת 4 כוכבים ויתרונו הגדול הוא מיקומו על המדרחוב בעיר העתיקה של גדנסק. במלון 2 מסעדות ובר, מרכז בריאות וספא, חדרים וסוויטות (עם חדר שינה נפרד) מוזגים, ומחירו מאד נוח.
 
מלון מומלץ בעיר העתיקה של גדנסק, מלון במרכז גדנסק
מלון IBB גדנסק - מיקום מנצח על המדרחוב ומחיר נוח
 
מלון הילטון גדנסק (Hilton Gdansk) – מלון 5 כוכבים מקסים ומפנק, הממוקם על גדות נהר מוטלבה בעיר העתיקה של גדנסק. החדרים והסוויטות כולם גדולים ומרווחים, ובכולם מיזוג, פינת ישיבה (בסוויטה סלון של ממש), מיני בר, מקרר ופינת קפה-תה. ממרבית החדרים יש נוף נפלא לעיר העתיקה או לנהר, וכך גם מהבריכה המקורה שעל הגג. בנוסף יש מרכז בריאות וספא, חדר כושר, מסעדה ובר עם נוף לעיר. המלון זוכה לציוני אורחים מפרגנים ביותר, ונותן תמורה מצוינת למחירו הלא זול.
 
המלצה על מלון בגדנסק, פולין
מלון הילטון גדנסק
 - הנוף הנשקף מהמלון לעבר הנהר שווה כל זלוטי
 
מלון מרקיור גדנסק (Mercure Gdansk Stare Miasto) נמצא במיקום נוח מאד, ליד מרכז הקניות מדיסון ובמרחק הליכה קצר מתחנת הרכבת המרכזית, העיר העתיקה, המרינה ומרכז סולידריות (למגיעים עם רכב יש חניה פרטית). החדרים מרווחים ובכולם מיזוג, פינת ישיבה, שולחן כתיבה, כספת, מיניבר ופינת קפה ותה. יש גם סוויטות גדולות ומפנקות במיוחד. המלון זוכה להמלצות מצוינות מהמתארחים בו, ומחירו נוח.
 
מלון מומלץ בגדנסק, מלון מרקיור גדנסק
מלון מרקיור גדנסק
 - מיקום נוח במרכז גדנסק ליד תחנת הרכבת המרכזית



 

סופוט – עיירת חוף אלגנטית

כחצי מיליון תושבים מתגוררים בגדנסק, העיר השישית בגודלה בפולין, ו- 1.4 מיליון באזור המטרופוליני שלה. אזור זה מכונה  שלושת הערים (Tricity), והוא כולל את גדנסק ופרבריה, עיירת הנופש סופוט (Sopot) ועיר הנמל גדיניה (Gdynia), בה נמצא הנמל המסחרי הגדול בפולין. קו החוף של פולין לים הבלטי משתרע על פני מעל 500 ק"מ, ויש בו עיירות נופש רבות, אבל "כל פולני חולם להגיע לסופוט לפחות פעם אחת בחייו", כך מספרים לנו כאן.
 
ואכן, סופוט היא עיירת נופש אלגנטית, מטופחת ומקסימה. מאות נופשים גודשים את רחובה הראשי, והכל משדר תרבות וניקיון, להבדיל כל כך מעיר הנופש המובילה שלנו... 515 מ' הוא אורכו של מזח העץ רחב הידיים, הנחשב לארוך באירופה, שלצדו עוגנות ספינות טיולים, ובראשן "ספינת הפיראטים", בה פגשנו ערב קודם במרינה של גדנסק.
בתי מלון ומקומות לינה בסופוט
 
המזח בסופוט
מזח העץ הארוך ביותר באירופה, עיירת הנופש סופוט  (צילום: כרמית וייס)
 

הבית העקום והמלונות המפוארים

רחוב מונטה קסינו (Monte Cassino) הוא המדרחוב המרכזי, ומשני צדיו חנויות, מסעדות ובתי קפה. קשה לפספס את הבית העקום (Krzywy Domek), בעל הארכיטקטורה המיוחדת, הן מבחוץ והן מבפנים, גימיק נחמד למרכז קניות. את ארוחת הערב אנו סועדים במסעדת Laguna Smaku, ומשקיפים מהקומה השנייה על הצועדים על המזח לעת שקיעה. למחרת אנחנו מרחיקים עד לקצה הטיילת, למסעדת מאכלי ים עממית Bar Przystan, שהתור המשתרך מולה אומר הכל. על החול מתפרקדים נופשים רבים, אך מעטים מאד הם המעזים להיכנס למים הקרירים.
 
סופוט, הבית העקום
אלגנטית ומטופחת, מדרחוב מונטה קסינו והבית העקום (מימין)  (צילום: כרמית וייס)
 

בתי מלון מומלצים בעיירת הנופש סופוט

אל מול המזח שני מלונות חמישה כוכבים – מלון שרתון סופוט (Sheraton Sopot), הנושק לכיכר המרכזית, ולידו מלון סופיטל גראנד סופוט (Sofitel Grand Sopot), מלון היסטורי המתגאה בשלל אורחים עשירים ומפורסמים. שניהם מציעים חדרים וסוויטות לזוגות ומשפחות, כולם ממוזגים, עם חוף פרטי, בריכה, מרכז בריאות וספא, מסעדה ובר. מחירו של חדר בשני בתי המלון המפנקים הללו הוא מצוין ביחס לרמה הגבוהה. בעיירה יש גם בתי מלון מפוארים פחות ויקרים פחות, וגם שפע דירות להשכרה, ובכלל המחירים כאן מאפשרים להתפנק.
 
מלון מומלץ בסופוט, צפון פולין
מלון שרתון סופוט
 - מלון 5 כוכבים מפנק הנושק לכיכר המרכזית של סופוט


מלון מומלץ בסופוט, צפון פולין
מלון סופיטל גראנד סופוט
 - מלון 5 כוכבים מפואר המתגאה בשלל אורחים מפורסמים
 

טיול בצפון פולין

רוב הטיסות מישראל לפולין נוחתות בוורשה, שההגעה ממנה לגדנסק אפשרית ברכב שכור (כ- 4 שעות נטו), אוטובוס (ארבע וחצי שעות), רכבת מהירה – פנדולינו (שלוש שעות) או בטיסה מוורשה (50 דקות).
 
אני ממליצה בחום להקדיש לאזור גדנסק לפחות יומיים מלאים, ואפשר גם יותר, ולאחר מכן לצאת דרומה, ברכב או בשייט, לעבר טירת מאלבורק ואזור האגמים של פולין.
 
סופוט, חוף הים
כל פולני חולם להגיע לפחות פעם אחת בחייו, סירות דייגים לחופי הים הבלטי (צילום: כרמית וייס)

 

מידע נוסף

כתבות נוספות


כרמית וייס אודות הכותבת
כרמית וייס (Carmit Weiss)מנסה להעביר את אהבתה לנופים דרך הצילום והכתיבה, מנהלת אתר Gotravel ואחת הכותבות המרכזיות בו. חרשה את אירופה וצפון אמריקה וטעמה גם את טעמן של היבשות האחרות. בעלת ניסיון רב בתכנון טיולים, גולשת סקי ואמא לארבעה גולשים צעירים.

כרמית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר