קרקוב – הבירה הישנה על הוויסלה

בין שלוש ערים – חלק ג':
קרקוב – הבירה הישנה שעל הוויסלה
מאת: ד"ר רמי דברת


כאשר ירדתי מגבעת ואוול פגשתי בנגן אקורדיון לא צעיר הלבוש בבגדים מסורתיים. לאחר שהאזנתי למספר נעימות שנשמעו לי כמו מנגינות פולניות לאומיות, נזכרתי במה שסיפרו לי לא מעט פולנים, אודות היריבות בין קרקוב לוורשה על "ליבו" של העם הפולני – מי היא העיר החשובה ביותר במדינה. לאחר שחזיתי בנפלאות הגבעה, הייתי יכול להבין מדוע תושבי העיר והאזור משוכנעים כי למרות שוורשה היא כיום עיר הבירה, קרקוב חשובה יותר.


אחרי הביקורים בוורשה ובוורוצלב, הגעתי לתחנה האחרונה במסע שלי בין ערי פוליןקרקוב (Kraków), ששימשה כבירת פולין במשך למעלה מחמש מאות שנים.

1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

בזיליקת מריה הקדושה בכיכר המרכזית של קרקוב (צילום: Roman Slavik)
הטירת והקתדרלה על גבעת ואוול – מהאתרים החשובים בפולין כולה (צילום: spooh)
גבעת ואוול הנושקת לנהר הוויסלה (צילום: Maciej Czekajewski)
אולם הבדים בלב הכיכר המרכזית התוססת בעיר העתיקה (צילום: Tomeyk)
הגשר ע"ש האב ברנטקה הוא חלק מאחד מנתיבי ההליכה הרומנטיים בעיר (צילום: Martin Dimitrov)
הרובע היהודי קז'ימייז' הפך לאזור בוהמייני רווי מסעדות ומקומות בילוי (צילום: Mikolaj Niemczewski)
בילוי נוסטלגי במוזיאון משחקי הווידאו (צילום: רמי דברת)
החצר הרנסנסית של טירת ואוול (צילום: Michael Collection)
במכרות המלח בווייליצ'קה חצובים אולמות, קפלות ופסלים מרהיבים (צילום: Pavlovakhrushev)
אגם תת קרקעי במכרות המלח בווייליצ'קה (צילום: Mihai Lucîț)

מפת העיר קרקוב עם יעדי הטיול המוזכרים בכתבה לפי סדר הופעתם (
A-J),
ובתי מלון מומלצים במרכז העיר: 

מלון פורו קרקוב ליד תחנת הרכבת  |  מלון הבוטיק מטרופוליטן ברובע קז'ימייז' 
 

בלטיות




גבעת ואוול – נקודת הפתיחה לביקור בקרקוב

גבעת ואוול (Wawel Hill) והמבנים הרבים אשר נמצאים עליה נחשבים עד היום בין האתרים החשובים לפולנים במדינה כולה, כך שזהו המקום להתחיל בו את הביקור בעיר. הליכה תלולה וקצרה מוליכה אל הגבעה הבנויה בצפיפות, ואינך חייב להיות בן לעם הפולני כדי לחוש בה הוד והדר. צבעונים ופרחים אחרים מנקדים את הרחבה המרכזית, כאשר מבעד אליהם בולטים שני מבנים מרכזיים – הקתדרלה והטירה.

קתדרלת ואוול (Wawel Cathedral) נבנתה בתקופות שונות החל מהמאה ה- 11, ועושרה ויופיה ניכרים היטב ב- 18 הקפלות אשר מקיפות אותה. הקתדרלה משקפת את עברה של פולין – מלכים פולניים הוכתרו בה ונקברו בה (החל מהמאה ה- 14), לצד גיבורים לאומיים אחרים שאינם בני המלוכה, כמו למשל המהפכן והמדינאי יוזף פילסודסקי והגנרל ולדיסלב סיקורסקי – שניים ממנהיגיה הבולטים של פולין המודרנית במחצית הראשונה של המאה ה- 20.
 
גבעת ואוול, קרקוב
גבעת ואוול, קרקוב
הטירה והקתדרלה על גבעת ואוול  בין האתרים החשובים במדינה (צילומים: CC Roderick Eime, Vlad Zymovin)
 

טירת ואוול – פאר רנסנסי

אם הקתדרלה היא סמל דתי בולט של הלאום הפולני, הרי שטירת ואוול (Wawel Royal Castle) היא סמל לאומי חילוני. ראשית נבחין בחלקים הבולטים של הטירה – הביצורים ושלושת המגדלים המתנשאים לגובה, אשר נבנו במאות 15-16. המעוניין בשרידים ישנים אף יותר מוזמן לשוטט באתר הארכיאולוגי הפתוח שבו אפשר לראות מה שנותר מאז ימי הביניים, לאחר שהאוסטרים החריבו את החלק הבנוי עצמו, בתחילת המאה ה- 19.

פרסומה וחשיבותה של הטירה נובעים בעיקר מהעובדה כי מלכי פולין התגוררו בה בעת שקרקוב שימשה כעיר הבירה. הטירה הנוכחית נבנתה בסגנון רנסנסי בתחילת המאה ה- 16, ואכן היא מפוארת ביותר. פאר ועושר ניכרים במיוחד באולמות האירוח ובחדרי השינה של המלך, כמו גם בחצר הרנסנסית היפה, דרכה אפשר להיכנס ולחזות באוצר הכתר המלכותי.

לטירה נקשרו גם אגדות רבות. אחת מהן מתארת מאבק בין קרק (קרקוס), מייסד העיר אשר קבע בגבעה את מושבו, לבין דרקון יורק אש, אשר התגורר שם אף הוא. רק לאחר שסנדלר אמיץ הרעיל את הדרקון, העיר ניצלה ממלתעותיו. בתחומי הגבעה ניצבת מאורת הדרקון ולפניה פסל מתכת, שיורק אש מספר פעמים בשעה לשמחת המבקרים.
בתי מלון באזור טירת ואוול
 

בסרטון: טירת ואוול מלמעלה (כל הדקה הראשונה) ואתרים בולטים נוספים בעיר
 
קרקוב, פולין
הדרקון יורק האש ונגן האקורדיון בגבעת ואוול (צילומים: רמי דברת, Bruno Coelho)
 

הכיכר היפה ביותר בפולין?

המוקד ה"קלאסי" השני לביקור בעיר הוא הכיכר המרכזית (Rynek Główny), אשר כתרים רבים נקשרו לה – הכיכר הימי-ביניימית הגדולה באירופה (200 מ' על 200 מ'), הכיכר היפה ביותר בפולין, ורבים אף טוענים כי היא אחת היפות באירופה. לא נותר לנו אלא לבקר בה ולנסות להבין האם הכתרים מוצדקים.

ובכן, הכיכר אינה מאכזבת. מפתיע להיווכח כי היא הוקמה כבר במאה ה- 13 ומאז שומרת על אופיה הבסיסי, עם שינויים מסוימים. מה ש"סייע" לכך הוא העובדה כי העיר נפגעה מעט ביחס לאחיותיה, בתקופת מלחמת העולם השנייה. כך, הפונדקים ובתי המרזח אשר הקיפו אותה נותרו במקומם, אם כי חלקם הפכו למסעדות ובתי קפה אופנתיים.

אומנם הפסל המרכזי בכיכר הוקם רק בסוף המאה ה- 19 לזכרו של הסופר והמשורר אדם מיצקביץ', אך שני סממנים מרכזיים בה הם עתיקים בהרבה. הראשון שבהם הוא בזיליקת מריה הקדושה (St. Mary's Basilica) שנבנתה במאה ה- 14, ומתהדרת בשני מגדלים גבוהים השונים בגובהם במספר מטרים זה מזה (על הסיבות לשוני זה יש גרסאות שונות).
 
הכיכר המרכזית, קרקוב
בזיליקת מריה הקדושה בכיכר המרכזית בעיר העתיקה (צילום: Roman Slavik)


לאחר שנסתכל על הבתים הרבים הבנויים זה לצד זה בכל אחת מארבע הצלעות של הכיכר, ינדוד מבטנו, בינות לשורת סוסים הרתומים לכרכרות ומחכים לנוסעים, לבניין גדול הנמצא במרכז הכיכר – זהו אולם הבדים (Cloth Hall, ובפולנית Sukiennice), אשר נבנה במקור לצורך סחר בבדים. במשך השנים נוספו לו תוספות רנסנסיות וקשתות. יש האומרים שהוא אחד הקניונים העתיקים באירופה. היום הביקור בו עדיין מרשים – דוכנים וחנויות קטנות לממכר דברי אומנות ומזכרות מצויות בו האחת ליד השנייה, כמו גם שלוחה של המוזיאון הלאומי הפולני.

מרכז הכיכר תמיד שוקק חיים, פה נוכל לראות ולשמוע זמר, שם להטוטני קרקס ובפינה אחרת – הפגנת הזדהות עם קבוצה או רעיון כלשהם. כך מובטח שלעולם לא תשתעממו בכיכר, ודאי כאשר מזג האוויר מאפשר פעילויות תחת כיפת השמיים.
בתי מלון באזור הכיכר המרכזית
 
הכיכר המרכזית, קרקוב
הכיכר המרכזית, קרקוב
אולם הבדים בלב הכיכר המרכזית שוקקת החיים (צילומים: CC Jorge Láscar, Dimitris Vetsikas)
 

הגשר הרומנטי על הוויסלה

כבערים פולניות אחרות, גם את קרקוב חוצה נהר גדול. זהו הוויסלה, הארוך והחשוב בנהרות פולין, אותו פגשנו גם בוורשה. שלושה עשר גשרים חוצים את הנהר בשטחה של העיר. אחד המרשימים ביניהם הוא גשר הולכי הרגל על שם האב ברנטקה (Kładka Ojca Bernatka), המעוטר בפסלי דמויות אשר תלויות עליו כאילו הן מטפסות או מתכוונות לקפוץ ממנו למימי הנהר, כלועגות לחוקי הכבידה.

המסלול אשר מוביל לגשר וממשיך ממנו נחשב לאחד מנתיבי ההליכה הרומנטיים בעיר. לכן לא ייפלא כי נמצא כאן ריכוז (בלתי מקורי יש לציין) של שורות-שורות של "מנעולי אהבה" שהמפתחות להם הושלכו לנהר, כדי לציין את האהבה הנצחית של בני הזוג אשר חיברו את המנעול למעקה הגשר.

ואם מדובר על רומנטיקה, הרי שנדבר קצת על צעירים... בקרקוב נוכל למצוא את האוניברסיטה העתיקה ביותר בפולין ואחת הוותיקות באירופה כולה – האוניברסיטה היגלונית (Jagiellonian University). המבנה הראשון שלה, "הקולג' הגדול" (Collegium Maius), נחשב כאחד ממבני האוניברסיטה השמורים ביותר של ימי הביניים באירופה. בקולג' הגדול אפשר למצוא, בין השאר, מוזיאון חשוב המתגאה במוצגים הקשורים לבוגר המפורסם ביותר של האוניברסיטה – ניקולאוס קופרניקוס.
 
גשר הולכי הרגל על שם האב ברנטקה, קרקוב
גשר הולכי הרגל על שם האב ברנטקה  אחד המסלולים הרומנטיים בעיר (צילום: רמי דברת)
 

בילוי במוזיאון משחקי הווידאו

כמובן שאפשר למצוא בעיר מוזיאונים "רציניים" וחשובים נוספים, אך אני בחרתי לבלות מספר שעות קסומות ונוסטלגיות במוזיאון משחקי הווידאו של קרקוב (Krakow Arcade Museum). לדברי מייסדו ובעליו, מרסין, בעל המראה ההיפסטרי המזוקן, המקום כולל מעל ל- 150 מכונות משחקי וידאו שונות, כולן פועלות היטב, מרביתן משנות השמונים והתשעים של המאה שעברה.

בניגוד לאולמות "המקוריים" בהם נדרשת לשלשל מטבע כתשלום עבור כל משחק, כאן בתמורה לדמי הכניסה החד פעמיים מצאתי את עצמי, בין אחרים בגילים שונים, שקוע שעות בנפלאות ה"פאקמן", "מורטל קומבאט", "סופר מריו", משחקי כדורסל, מרוצי מכוניות ואופנועים ומשחקי "פינבול" שונים. אילולא המשך תוכנית הסיור הדחוסה שעוד ציפתה לי, ייתכן שהייתי ממשיך לשחק ולהשתעשע באופן נוסטלגי עד עצם כתיבת שורות אלה...
 

בסרטון: מוזיאון משחקי הווידאו של קרקוב
 

קולינריה מפותחת ועתירת כוכבים

אל דאגה, איני משתעשע במשחקי וידאו עד עצם היום הזה. הרגשתי את הבטן מקרקרת ויצאתי לאכול. הסצנה הקולינרית בקרקוב מפותחת מאוד, ויש בה כעשרים מסעדות מישלן. למעשה, בכל אחת מהשנים האחרונות, לפחות מסעדה אחת בעיר עוטרה בכוכב המבוקש.

המטבח המקומי משלב בין מנות מסורתיות לאומיות, בשר ציד והשפעה של המטבח הצרפתי. גם לחובבי בתי הקפה והברים מזומנות אופציות רבות בעיר. כך התחממתי ביום גשם סוחף בכוס יין חם בקפה-פאב סינגר (Singer) ברובע קז'ימייז' (Kazimierz). שם המקום אינו מקרי – השולחנות, שהזכירו לי את בית סבתא, מבוססים למעשה על שולחנות מקוריים של מכונות התפירה זינגר.

בנוסף לפאב סינגר תוכלו למצוא שפע של מסעדות, ברים ובתי קפה ברובע קז'ימייז' – הרובע היהודי ההיסטורי שהתפתח לאזור בוהמייני ותוסס עם מקומות בילוי רבים, חנויות, גלריות ומוזאונים, לצד לא פחות מ-7 בתי כנסת.
בתי מלון ברובע קז'ימייז'

קפה-פאב סינגר, קרקוב  קפה-פאב סינגר, קרקוב
קפה-פאב סינגר ברובע קז'ימייז' התוסס (צילומים: CC Paul Arps, martin-dm)
 

בתי מלון מומלצים בקרקוב

מלון פורו קרקוב (PURO Kraków Stare Miasto) ברמת 4 כוכבים, נמצא במיקום מושלם למי שמגיע לכאן ברכבת, מאחר והוא ממוקם בצמוד לתחנה (ולמרכז הקנית שלה) ובקרבת העיר העתיקה (סטארה מסטו). זהו מלון מודרני, שחדריו מעוצבים, שטופי אור וממוזגים, והוא מציע גם מסעדה, בר, חניה פרטית וארוחת בוקר עשירה ומגוונת.

מלון מומלץ במרכז קרקוב ליד תחנת הרכבת
מלון פורו קרקוב
 -  ממוקם ליד תחנת הרכבת ובקרבת העיר העתיקה של קרקוב
 
מלון הבוטיק מטרופוליטן (Metropolitan Boutique Hotel) הוא מלון ארבעה כוכבים נעים, המעוצב באופן מודרני ונקי, ומציע חדרים מרווחים וממוזגים עם אינטרנט אלחוטי בחינם. המלון נמצא במיקום מצוין ברובע קז'ימייז', במרחק של ק"מ אחד מהעיר העתיקה ומגבעת ואוול, כך שהוא מהווה בסיס נהדר לטיולים בעיר.

מלון מטרופוליטן, קרקוב
מלון הבוטיק מטרופוליטן ברובע קז'ימייז' – בסיס מצוין לטיולים בעיר (צילום: רמי דברת)
 




מכרות המלח של וייליצ'קה

מחוז מאוופולסקה ((Małopolska, אשר קרקוב משמשת כבירתו, נחשב למחוז בעל מספר האטרקציות הרב ביותר מכל מחוזות פולין. אחד ממוקדי המשיכה, הנמצא מהלך נסיעה קצרה מהעיר, הוא מכרות המלח בעיירה וייליצ'קה (Wieliczka). מדובר בקומפלקס עצום שהחלו לכרות בו מלח החל מימי הביניים והמשיכו לעשות זאת ברצף עד שנת 1996. כידוע, למלח הייתה חשיבות עצומה באירופה של ימי הביניים וסביב מכרות מלח התפתחו ישובים עשירים.

הביקור במקום הוא חוויה מעניינת ומרתקת, המושכת כמעט שני מיליון מבקרים מדי שנה. כ-800 מדרגות מובילות אל תוך מעבה האדמה, לעומק של כ- 150 מ'. הטמפרטורות הן קרירות וקבועות לאורך כל השנה (14-16 מעלות) כך שהמאמץ שבירידה ובעלייה במדרגות נוח יחסית. מסלול התיירים, הנמתח לאורך כ- 3 ק"מ של עליות וירידות, עובר רק בחלק קטן מאוד מעיר המלח התת-קרקעית העצומה. 
 
מכרות המלח בעיירה וייליצ'קה
מכרות המלח בעיירה וייליצ'קה
מכרות המלח בווייליצ'קה  קומפלקס ענק של מנהרות ואולמות (צילום: Gagliardi Photography)


במהלך הביקור מתוודעים להיסטוריה של הכרייה במקום, ולעבודות הנפלאות שכורים פיסלו במלח – עשרות פסלים שונים, עיקרם דמויות דתיות והיסטוריות (קופרניקוס כבר אמרנו?). מדהים להיווכח מה שאפשר לפסל ולגלם בגושי המלח. בין השאר נוכל לראות במקום ארבע קפלות כנסייתיות, אולמות אשר הפכו לאולמות אוכל ואירועים, בין היתר גם לאירועי ספורט. בנוסף נוכל לראות בעומק האדמה אגמים נפלאים, אשר ניתן לבחון אותם מזוויות שונות ומגבהים שונים.

ילדים עשויים למצוא עניין רב במכרות, בעוד הקלסטרופוביים בכל הגילים – קצת פחות... המעוניינים להתנסות בחוויה עוד יותר יוצאת דופן מוזמנים לקחת חלק במסלול הכורים. במסלול זה אפשר להבין קצת יותר, בעזרת ציוד מתאים (בגדים מיוחדים, קסדת כורים, מכושים ומנורות) כיצד נראתה עבודת הכורים הקשה. 

בעזרת מדריכת הסיור "הצלחתי" לפלס את דרכי אל מחוץ למכרה, והבנתי כי האזור כולו הוא "אזור מלח". כך, במרחק כחצי שעה נסיעה מזרחה מווייליצ'קה, תוכלו לבקר גם במכרות של העיירה בוכניה (Bochnia) – מכרות המלח העתיקים ביותר באירופה כולה, שהוקמו בין המאות 12-13.


בסרטון: ביקור במכרות המלח של וייליצ'קה
 

מגדלי מלח למטרות רפואיות

תופעה מעניינת אחרת בסביבה היא "מגדלי מלח" (Graduation Towers) אשר משמשים למטרות בריאותיות. מערכת של מעברים רגליים אשר מטפסים בהדרגה מספר קומות לגובה, ובמקביל אליהם תעלות מים וגושי מלח בריכוזים ובמאפיינים מוגדרים מראש.

המטרה היא ליצור אווירה של מעין חדרי מלח חיצוניים, אשר השהייה בהם אמורה להקל בבעיות נשימה, במחלות מפרקים ובבעיות רפואיות נוספות. תוך כדי הביקור באחד ממגדלים אלה, נוכחתי לדעת כי בחלק מהמגדלים אף שולבו הסברים על המתרחש במקום כמו גם מתקנים למשחקי ילדים, כך שהביקור בהם יכול להיות מגוון יותר ואף משפחתי.

חזרתי לקרקוב "מלוח" במקצת אך עמוס חוויות. אין ספק שלעיר וסביבותיה יש הרבה מה להציע לתייר בכל גיל ותחום התעניינות.

מגדלי מלח, וייליצ'קה  מגדלי מלח, וייליצ'קה
השהייה במגדלי מלח מסייעת למגוון בעיות בריאותיות (צילום: רמי דברת)
 

ומילה אחרונה על הזווית היהודית

עם סיום הכתבה אני נוכח לדעת כי "הצלחתי" לכתוב על קרקוב ללא ציון אתר אשר נמצא גם הוא במחוז מאוופולסקה, במרחק שעה נסיעה מהעיר. מה שאירע שם היה איום, נורא, מזוויע ובלתי נתפס בהיסטוריית העמים בכלל ובתולדות העם היהודי בפרט. אושוויץ הוא האתר הבודד אשר מושך את המספר הרב ביותר של תיירים (לא רק יהודים) במדינה כולה, וככזה ניתן לראותו נמנה באופן קבוע על מוקדי העניין המרכזיים בקרקוב וסביבתה בכל פרסומי התיירות המקומיים הרשמיים. המעוניינים לקרוא על ההקשרים היהודיים המגוונים והמרתקים של קרקוב מוזמנים לעיין בכתבה על אתרי המורשת בעיר.
 
בית כנסת, קרקוב
אחד משבעה בתי כנסת ברובע היהודי ההיסטורי קז'ימייז' (צילום: Borisb17)


בין כך ובין כך, כאן מסתיים מסע הרכבות שלי בין שלוש ערים מרכזיות בפולין – ורשה, ורוצלב וקרקוב – כל אחת בעלת אופי שונה, אך בשלושתן ניתן למצוא ביטויים רבים לעושר התרבותי וההיסטורי של פולין וגם אין ספור אטרקציות לביקור, הנאה ובילוי.
 
 

מידע נוסף

בתי מלון בקרקוב
השכרת רכב בפולין

כתבות נוספות

קרקוב – מגוון אתרי מורשת
ורשה – ישן, חדש ומתחדש
ורוצלב – הפתעה על גדות האודר
לודג' – מתנערת מהאבק ומפתיעה

* הכותב היה אורח משרד התיירות הפולני וחברת התעופה לוט.

רמי דברת אודות הכותב
ד"ר רמי דברת מטייל בעולם עם מצלמה, ביקר עד כה ביותר מ-70 מדינות ברחבי העולם, והיד עוד נטויה...
מרצה באקדמיה בתחום הפסיכולוגיה הארגונית, בעל ניסיון עשיר בהרצאות למגוון קהלים, גופים ומוסדות
.
דוא"ל: 
ramidov@zahav.net.il

רמי עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר