לודז' – מתנערת מהאבק ומפתיעה

מתנערת מהאבק ומפתיעה:
סיור מרתק בעיר לודז'
מאת: נטע קלימי-עילם


איך יודעים שעיר עוברת שינוי? כאשר בולט הניגוד בין הישן והמוזנח לבין ארכיטקטורה מעודכנת, בין היסטוריה עשירה למקומות בילוי מודרניים ומעוצבים.


כך מצאתי את העיר לודז', שתוך כדי השיפוץ והחידוש נשתמר בה עבר מפואר ומרתק, שיש בו גם פרק עגום במיוחד, ועל כך יסופר בהמשך. אך אתחיל במה שתראו כיום כתיירים באחת הערים הגדולות בפולין.

1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

פסטיבל האורות צובע את לודג'  (צילום: Adrian Gorski)
מתחם הקניות והבילוי מניפקטורה   (צילום: נטע קלימי-עילם)
ציורי קיר הופכים את לודג' למוזיאון אמנות פתוח  (באדיבות: לשכת התיירות של לודג')
מדרחוב פיוטרקובסקה שוקק חיים ואלגנטי  (באדיבות: לשכת התיירות של לודג')
אחוזת הקבל של ישראל פוזננסקי (צילום: נטע קלימי-עילם)
מפעל שהפך למתחם בילוי  (צילום: נטע קלימי-עילם)
בתי קפה ומסעדות במדרחוב פיוטרקובסקה  (באדיבות: לשכת התיירות של לודג')
מתחם מניפקטורה ממרומי הרחפן   (באדיבות: לשכת התיירות של לודג')

העיר באפור שהופכת צבעונית

לודז' (Łódź ), או כפי שהמקומיים קוראים לה - וודג' (Woodge), עוברת שינוי. כספי האיחוד האירופי מושקעים בתשתיות, שיפוץ בניינים היסטוריים ופרויקטים תחבורתיים. העיר השלישית בגודלה בפולין (690 אלף תושבים, 1.2 מיליון במטרופולין שלה) ממוקמת בלב המדינה, במרחק שעה ורבע נסיעה מערבית לבירה ורשה (Warsaw).
כתבה על העיר ורשה
 
אומנות הרחוב מקבלת מקום נרחב על קירות הבניינים, והציורים בצבעים העזים מוסיפים אווירה וצבע לעיר, שרבים מבתיה עוטים גוון אפור. העיריה מעודדת ציירים ואמנים להגיע מכל רחבי העולם ולהשתמש בקירות הבתים כבד ציור. הציורים יוצרים גלריה פתוחה וחלק מהעבודות זכו להכרה גם בעולם. אחד מציורי הקיר המפורסמים ביותר הוא זה של בנה המפורסם של העיר - ארתור רובינשטיין.
בתי מלון בעיר לודז'
 
ציורי קיר בלודג', ארתור רובינשטיין
בנה המפורסם של לודז' ארתור רובינשטיין, בציור קיר ססגוני (צילום: נטע קלימי-עילם)
 

בלטיות



מפעלים הופכים למקומות בילוי

עברה המפואר של העיר קשור לתעשיית הטקסטיל, שהתפתחה במאה ה-19 והפכה אותה לכרך מרכזי, שאף כונה "מנצ'סטר של פולין". התעשיינים, חלק לא מבוטל מהם יהודים, שבזכותם פרחה העיר, בנו לעצמם בתי מידות מפוארים ליד המפעלים אותם ניהלו. העיר כמעט ולא נפגעה במלחמת העולם השנייה, וכך ניתן לראות את בתיהם המרשימים של התעשיינים ולצדם את המפעלים, שרובם בנויים לבנים אדומות וחלונות גדולים, והופכים כיום למקומות בילוי, גלריות ומוזיאונים.
 
במאה ה-20 התפתחה בעיר גם תעשיית קולנוע, שהפכה אותה לעיר הסרטים של פולין. בית הספר לקולנוע ע"ש שילר, שנוסד בשנת 1948, הוציא תחת ידו שורה של במאים ומפיקים ידועים. מוזיאון הקולנוע (Muzeum Kinematografi) כולל תצוגה של ציוד, תפאורה, ומזכרות מההפקות.
 
המחצית השנייה של המאה ה- 20 לא הטיבה עם לודז'. לתעשייה המפוארת לא נותרו דורשים והעיר שקעה לאפרוריות עגומה, מלווה במציאות חיים כלכלית לא פשוטה תחת השלטון הקומוניסטי. אך כאמור, כיום מתנערת העיר מהאבק והיא מציעה אטרקציות רבות.

המדרחוב של לודג'
מתחם הבילוי אוף-פיוטרקובסקה, מפעל ישן שהפך למתחם אורבני מודרני (צילום: P. Wojtyczka)


יעדים לביקור בעיר לודז' המוזכרים בכתבה ו- 2 בתי מלון מומלצים:
מלון ויינה האוז במתחם מניפקטורה  |  מלון פורו לודז' סנטרום מול מתחם מניפוקטורה
להגדלת המפה לחצו בפינה העליונה
 

סיור במרכז העיר לודז'

את הסיור במרכז העיר כדאי להתחיל ליד כיכר וולנוש (plac Wolności), במדרחוב שבחלקו הצפוני של רחוב פיוטרקובסקה (Piotrkowska) רחובה הראשי של לודז'. הרחוב ארוך במיוחד ויש בו כמות יוצאת דופן של בניינים מעניינים. אוסף אקלקטי מתקופות שונות, במגוון סגנונות ארכיטקטוניים - וילות, ארמונות של תעשיינים, מפעלים, כנסיות, אנדרטאות ופסלים. כמעט לכל בית יש היסטוריה וסיפור מעניין וכדאי לפנות מספיק זמן להתבוננות בהם.
 
לאורך הרחוב פסלים המנציחים את תושביה המפורסמים של העיר. בבית מס' 78 התגורר הילד היהודי ארתור רובינשטיין, שיהפוך לימים לאחד מגדולי הפסנתרנים במאה ה- 20, ומולו פסל שלו מנגן על פסנתר. על המדרכה סמוך למלון גרנד הוטל נמצא את עצמנו מטיילים בשדרת הכוכבים, מחווה לאנשי הקולנוע המפורסמים של העיר. חובבי הקולנוע יזהו את רומן פולנסקי, וקשישטוף קישלובסקיאם זוכרים שאת שם העיר מבטאים המקומיים וודג', מכאן קצרה הדרך לכינוי שניתן למקום - הולי וודג'.
 
בשעות הערב מתקשט רחוב פיוטרקובסקה בתאורת פנסים יפה, ומתמלא במקומיים ותיירים, שפוקדים את המסעדות ובתי הקפה. אחד מאתרי הבילוי המרכזיים והאופנתיים הוא מתחם אוף פיוטרקובסקה (Off Piotrkowska), שהכניסה אליו היא מרחוב פיוטרקובסקה 138/142. מבנים וחצרות של מפעל ישן הפכו לחללי תצוגה, חנויות מעצבים, מסעדות ומועדוני מוסיקה. יש כאן תחושה אורבנית מלאת אווירה והמקום ממש שווה ביקור.

 
המדרחוב של לודג'
רחוב פיוטרקובסקה, לכל בית יש היסטוריה וסיפור מעניין וכדאי לפנות מספיק זמן  (צילום: Adrian Gorski)
 

התחדשות מרכז העיר – והכל בגדול

מרכזי ערים ותיקות באירופה נשארים בדרך כלל ללא שינוי, אך כאן, ממש במרכז העיר המתחדשת מוקם פרויקט תשתיות ענק, שבמרכזו תחנת הרכבת Fabryczna, שתהפוך בסיום בנייתה לתחנה השלישית בגודלה באירופה. הטרמינל המרכזי של התחנה כבר מוכן, והמבנה המודרני כולל שחזור של קירות תחנת הרכבת ההיסטורית שהייתה במקום.
 
לא הרחק נמצא קומפלקס EC1, בו פעלה תחנת כח עד סוף המאה ה-20 . למבנה המקורי אדום הלבנים של התחנה, נוספה חזית מודרנית מרשימה, וכיום הוא משכנו של המרכז למדע וטכנולוגיה. הצטרפתי לסיור במרכז, שכולל שלל אמצעי המחשה להדגמת תהליכים מדעיים. בתצוגה שולבו כלים שהיו בשימוש בתחנת הכח, כמו דודי ענק, גנרטור ומסועי פחם. בקרוב יפתח גם פלנטריום, מרכז קומיקס וכיאה לעיר הסרטים - גם מרכז לאומי לתרבות הקולנוע.

לודג', פולין
תחנת הרכבת של לודז'המבנה המודרני כולל שחזור של קירות תחנת הרכבת ההיסטורית  (צילום: נטע קלימי-עילם)
 

מניפקטורה – ויש כאן הכל

מכאן אל הממלכה של תעשיין יהודי בשם ישראל פוזננסקי (1833-1900), שגדל בעיר. עם מעט כסף והרבה תושייה וחוש יזמי, הוא הקים אימפריה של בדי כותנה, ויחד עם תעשיינים אחרים תרם רבות לצמיחתה של העיר. המפעל שלו במרכז לודז' השתרע על שטח ענק, שנקרא כיום מניפקטורה (Manufaktura). אי אפשר לבקר בעיר ולא להגיע לכאן ולבלות כמה שעות במתחם הבילוי הזה. אם אתם ממש בעניין, יש כאן גם מלון 4 כוכבים מצוין – מלון ויינה האוז (Vienna House Andel's Lodz).
 
בנייני הלבנים האדומות שופצו ואליהם נוסף מבנה חדש שבו קניון ענק. עוד נמצא כאן מסעדות, מתחם בתי קולנוע, מוזיאון לאמנות מודרנית ומוזיאון קטן ובו סיפור המפעל של פוזננסקי, שמאפשר ללמוד על תעשיית הכותנה בעיר. הכיכר הגדולה שבמרכז המניפקטורה, הופכת בחורף לזירת החלקה על הקרח ובקיץ ל... חוף ים. המקום זכה, ונראה שבהחלט בצדק, בשלל פרסי עיצוב שנתנו הכרה לשיקום המוצלח של האיזור.
 
מניפקטורה , לודג'
פעם מפעל בדים של תעשיין יהודי עשיר, כיום מרכז בילוי ענק בשם מניפקטורה  (צילום: נטע קלימי-עילם)

מלון ויינה האוז, מאניפקטורה, לודג'   מלון ויינה האוז, מאניפקטורה, לודג'
מלון ויינה האוז במתחם מניפקטורה, מיקום נפלא לחובבי הקניות והבילוי  (Vienna House Andel's Lodz)
 




 

הבית עם כל הסגנונות

צמוד למתחם מנפיקטורה בנה פוזננסקי את ביתו. סיפור ידוע בעיר הוא, שהאדריכל פנה אל פוזננסקי ושאל באיזה סגנון ירצה לבנות את הבית. פוזננסקי, המום במקצת, הסתכל על האדריכל ואמר לו שאין צורך לקבל החלטה בדבר סגנון מסוים, הוא כה עשיר כך שהוא יכול להרשות לעצמו את כל הסגנונות.
 
הבית על עושר פרטיו וסגנונותיו, משמש כיום את מוזיאון העיר לודז' (Museum of the City of Lodz), שחלק מאגפיו מוקדשים לתיאור החיים בתקופות שונות בהיסטוריה. חדר האוכל המפואר יוצר את התחושה כי מדובר בבית של בני מלוכה. מספר חדרים מוקדשים לארתור רובינשטיין, וכוללים פרטים רבים שנמסרו לתצוגה בידי המשפחה, כולל פסלוני אוסקר, אמי וגראמי בהם זכה.

ישראל פוזננסקי , לודג'
חדר האוכל בביתו של התעשיין ישראל פוזננסקי, נראה כמו ארמון של משפחת מלוכה  (צילום: נטע קלימי-עילם)
 

השכונה החדשה של המפעל הישן

אזור מעניין נוסף, שעובר שינוי מהזנחה לשכונת מגורים מבוקשת, נקרא קשייז'י מלין (Księży Młyn), שפירושו "טחנת הקמח של הכמרים". במאה ה-19 שימש המקום את המפעל הענק של תעשיין ידוע בשם קרול שייבלר, שגם לו, בדומה לפוזננסקי, הייתה מעין עיר קטנה לעצמו. בנייני המגורים, שאכלסו את הפועלים במפעל, עוברים כיום שיפוץ, וביניהם שטחים נרחבים שהופכים את השכונה לירוקה ושקטה.
 
בכניסה לשכונה בניין מעניין מסוף המאה ה-19, ששימש כתחנת כיבוי אש, עם מגדל מסוגנן ומשאבת כיבוי ישנה. ביום יפה נעים להסתובב כאן, אך השכונה מעט מרוחקת ממרכז העיר, אין בה עדיין הרבה מקומות בילוי והיא מתאימה למי שטייל כבר באתרי העיר המרכזיים.

לודג'
שכונת קשייז'י מלין, מפעל שהפך לשכונת מגורים טובלת בירוק  (צילום: נטע קלימי-עילם)
 

זיכרון הקהילה שאיננה

ארבע תרבויות חברו להן יחדיו והניחו את התשתית למה שהייתה פעם קהילה רבת גוונים - פולנים, גרמנים רוסים ויהודים, שלפני מלחמת העולם השנייה היוו כשליש מתושבי העיר. היום ממתגת את עצמה לודז' בתור "עיר של ארבע תרבויות". יהודים כבר לא נותרו בה, אך החותם שהשאירו בולט בכל פינה.
 
בית הקברות היהודי, במרחק נסיעה קצרה ממרכז העיר, הוקם בשנת 1892 ונחשב לאחד מבתי הקברות היהודיים הגדולים בעולם. המקום שמור ומתוחזק, מוקף חומת אבן, שעל דפנותיה קבועים שלטי זיכרון לבני הקהילה שנספו בשואה.
 
נכבדי הקהילה זכו כאן למצבות גדולות ממדים, אך המאוזוליאום המרשים ביותר הוא זה של פוזננסקי - אחוזת קבר ענקית ומסוגננת, שתקרתה הפנימית מעוטרת בפסיפס. מוגזם - היא המילה שיכולה לתאר את המבנה הזה. הוא מאפיל על כל הקברים שמסביבו ויכול להעיד על העושר הרב של האיש, וגם על פערי המעמדות העצומים שאפיינו את החברה התעשייתית במאה ה- 19.
 
סמוך לכניסה ניתן להבחין במראה מצמרר - שורה של בורות פתוחים באדמה. את הבורות נאלצו לחפור קומץ היהודים האחרון שנותר בגטו, כבורות קבורה להם עצמם. ברגע האחרון חזרו בהם הגרמנים מביצוע מעשה ההריגה, והבורות, במקרה נדיר זה של מזל, נותרו פתוחים.

בית הקברות היהודי של לודג'
חומת בית הקברות היהודי ושלטי הנצחה לבני הקהילה שניספו בשואה ואין להם קבר  (צילום: נטע קלימי-עילם)
 

לזכר הניצולים והמצילים

בחלק זה של העיר נמצא גם פארק הניצולים (Park Ocalałych), שהוקם לזכר ניצולי מלחמת העולם השנייה, יהודים וגם אלו שאינם יהודים, אשר פעלו להצלת אנשים במהלך המלחמה. את העצים בפארק נטעו הניצולים ועל גבעה במרכזו נמצא פסל של יאן קרסקי (Jan Karski), יליד העיר לודז' ולוחם במחתרת הפולנית. בשנת 1942 הוא הצליח להימלט למערב, אך לא הצליח לשכנע מנהיגים איתם נפגש שהשמדת היהודים אכן מתרחשת.
 
בפארק נמצא גם בניין המרכז לדיאלוג ע"ש מרק אדלמן (Centrum Dialogu im. Marka Edelmana), ממנהיגי מרד גטו ורשה, שלאחר המלחמה התיישב בלודז'. זהו מבנה מרשים, המוקדש לסיפור הניצולים ולהנצחתם. המרכז מקיים תוכניות הדרכה וכנסים הקשורים לקידום הסובלנות, מלחמה בגזענות וקידום המורשת הרב תרבותית של העיר.

פסלו של יאן קרסקי בלודג'
פסלו של יאן קרסקי, לוחם המחתרת הפולנית שניסה לספר לעולם על זוועות ההשמדה  (צילום: Zorro2212)
 

מלון בלב העניינים

כמו שאר פולין, לודז' היא יעד המציג תמורה טובה ביחס לעלות החופשה. עם הגידול המתמיד בתיירות לעיר, נבנים בה מלונות חדשים והמסעדות מציגות מטבח מעודכן ובינלאומי, שעושה שימוש טוב בחומרי הגלם המקומיים. למתכנני חופשות הקיץ כדאי לדעת שהחודשים יולי-אוגוסט נוטים להיות פחות עמוסים בביקורי אנשי עסקים, ומחירי המלונות, שאינם גבוהים כלל במונחים ישראליים, יורדים אף יותר.
 
בסוף חודש ספטמבר מתקיים בעיר פסטיבל האורות (Light move festival), ובמשך מספר ימים מתקשטים רחובות ואתרים מרכזיים בשלל אורות, אליהם מתווספים מופעים, קונצרטים ותצוגות אומנות.
 
מלון פורו לודז' סנטרום (PURO Lodz Centrum) בדירוג ארבע הכוכבים, נהנה ממיקום מצוין, מול מתחם מניפוקטורה ובמרחק הליכה לרחוב פיוטרקובסקה. חדרי המלון חדישים ונוחים וארוחת הבוקר מגוונת. על גג המלון יש פאב עם מרפסת המשקיפה על האזור.
 
המלצה על מלון בעיר לודג'
מלון פורו לודז' סנטרום, מיקום מצוין במרחק הליכה למדרחוב ולמתחמי הבילוי (PURO Lodz Centrum)
 

יש תחושה שהעיר על סף שינוי חיובי, שמאפשר טעימות מאדריכלות של פעם ויצירתיות עכשווית. עיר אותנטית ואפרורית, עם נקודות של צבע שהולך ומשתלט, עם מתחמי בילוי עדכניים והיסטוריה שניבטת מכל רחוב - מפוארת, עגומה, מסקרנת ומרתקת.


נטע קלימי אודות הכותבת
נטע קלימי עילם היא בוגרת תואר שני במדעי המדינה, מדריכת טיולים שאוהבת להכיר ולהרחיב את הדיבור על ההיסטוריה והסיפורים שמאחורי הנופים והאנשים. מטיילת עם משפחתה בכל פינות הארץ וברחבי העולם, עם אהבה גדולה לצפון אמריקה. נטע כותבת על מסעותיה בבלוג שלה: I'm on Vacation 






נטע עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר