הערים טורון וצ'חוצ'ינק:
ג'ינג'ר ואסטרונומיה על גדות הוויסלה
מאת: נטע קלימי-עילם
בקפדנות מסביר המדריך בסדנת האפייה את ההוראות. ליד השולחן הארוך לשים התיירים בצק זהוב, מהדקים אותו לתבנית המשמשת זה מאות שנים להכנת עוגיות ג'ינג'ר, וריח תבלינים נישא באוויר.
הערים טורון (A) וצ'חוצ'ינק (B), עליהן יסופר בכתבה,
והערים ורשה, לודג',
ברוכים הבאים לטורון
העיר טורון ( Torun ) נמצאת בחלקה הצפון מערבי של פולין, במרחק 260 ק"מ מ וורשה , 180 ק"מ מ לודז' ו- 170 ק"מ מ גדנסק . את חשיבותה ההיסטורית הקנה לה מיקומה על צומת דרכי מסחר עתיקות, והיא נחשבת לאחת הערים היפות בפולין.
כתבה על העיר לודז' | כתבה על הערים גדנסק וסופוט
ישוב של ממש הוקם כאן במאה ה- 12 ונשלט על ידי שבטים פרוסיים, שבהמשך הוחלפו על ידי אבירי המסדר הטבטוני, ששלטו כמה מאות שנים וביססו את שלטונם במצודה מרשימה. המאות ה- 13 וה- 14 הביאו את תור הזהב לטורון. בזכות מיקומה על גדות נהר הוויסלה ( Wisła ) רחב הידיים – הכביש המהיר של אותם ימים, סחרו תושביה עם אירופה והרבה כסף זרם לעיר.
במאה ה- 15 מאסו התושבים בשליטים הטבטונים ופתחו במרד, שבסופו נמלטו השליטים והמצודה נחרבה. כך עברו מאות שנים, חילופי שלטון ומלחמות, והעיר נשתמרה כשהייתה והוכרה בשנת 1997 כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו.
אורות העיר טורון משתקפים בנהר הוויסלה, שהביא לעיר את תור הזהב שלה (צילום: VisitTorun)
ברוכים הבאים לשוויץ...
חומות העיר סובבות את חלקה העתיק. בפנים נראה כאילו הזמן עצר מלכת. בתים בני מאות שנים שמורים היטב, ככרות רחבות ורחובות יפים, שפריסתם לא השתנתה הרבה מאז ימי הביניים. העיר שמורה כל כך טוב, שהתחושה היא שאנו מטיילים באחת מעריה של שוויץ ... ולא במדינה כמו פולין, שידעה הרבה תהפוכות ומלחמות. לא תמצאו כאן ארכיטקטורה חסרת השראה מהתקופה הקומוניסטית, אלא מבנים מלאי הוד עם חזיתות מרהיבות.
טורון היא גם עיר אוניברסיטאית, שמושכת אליה מדי שנה 25 אלף סטודנטים, שמוסיפים אנרגיות צעירות לעיר הוותיקה ונהנים בזמנם הפנוי לפקוד את הפאבים ומקומות הבילוי שבעיר.
חזיתות מרהיבות ובתים שנשתמרו היטב, מרכז העיר טורון (צילום: נטע קלימי-עילם)
סיור ברחובות העיר העתיקה
האתר המרשים ביותר בעיר העתיקה הוא בניין העירייה, אחד הגדולים מסוגו באירופה, שנבנה כבר במאה ה- 14. זהו בניין מרובע, עם מגדל בסגנון גותי וחצר פנימית. היום אפשר למצוא שם גם גלריה לאומנות מימי הביניים ומוזיאון, הכולל מוצגים המעידים על ההיסטוריה של העיר. בחזית הבניין ניצב על בימה גבוהה פסלו היפה של ניקולאס קופרניקוס, יליד העיר וגאוותה, שעוד נחזור אליו בהמשך.
רחובות העיר העתיקה, ששמורים להולכי הרגל, מזמינים שיטוט נינוח. יש כאן כמה כנסיות, קתדרלה גותית מרשימה ואוסף מבנים מגוון מתקופות שונות. סמוך לנהר ניתן לטייל במבצר הטבטוני, ששרידיו מעידים על ממדיו המרשימים, ובחצרו מתקיימים בקיץ קונצרטים.
השמש שבמרכז היקום, פסלו של קופרניקוס למרגלות מגדל בית העירייה (צילום: VisitTorun)
החומה והמגדל ליד הנהר
בשיא ביצורה הייתה העיר מוגנת במערכת חומות כפולה, וכיום אפשר למצוא את קטע החומה השלם ביותר ליד הוויסלה, ובו כמה שערים הפונים לנהר. לאורך הנהר נמתחת טיילת יפה, וכדי לראות מראה פנורמי של חומות העיר, בחודשי הקיץ אפשר להצטרף לשייט על הנהר.
אתר חביב, שנמצא בפינה הדרום-מערבית של חומת העיר, הוא המגדל הנטוי ( Krzywa Wieza ), שנבנה בסוף המאה ה- 13 כחלק ממערך ההגנה. הוא החל בנטייתו מיד לאחר שנבנה על אדמה לא יציבה, סמוך לנהר, והוא נוטה בשיאו כמטר וחצי. נסו לעמוד על המדרכה ולהישען צמוד לקיר המגדל, מבלי ליפול קדימה, ותמצאו שהתרגיל מאתגר למדי.
בתי מלון בעיר טורון
המגדל הנטוי, נסו לעמוד צמוד מבלי ליפול (צילום: נטע קלימי-עילם)
לחם או עוגייה? העיקר הזנגביל!
התעייפתם? זה הזמן לעצירה באחת הקונדיטוריות הטובות של העיר, או אפילו טוב מכך – חנות של עוגיות ג'ינג'ר. אפייתו של לחם הזנגביל, הוא הג'ינג'ר ברד, החלה באירופה בסביבות המאה ה -11. כצומת מסחר, טורון הייתה מקום מתאים במיוחד להתפתחות מלאכה זו, כיוון שנהנתה מאספקה שוטפת של תבלינים המשמשים לאפייה.
הג'ינג'ר מעניק את צבעו הזהוב לעוגיות, שנאפות בכל מיני צורות, על פי דוגמאות מסורתיות. אחת הדוגמאות הנפוצות היא של "איש לחם הג'ינג'ר", שהפך לדמות מיתולוגית בתרבות הפופולרית. בחנויות יש מבחר מסחרר ממש של עוגיות בכל הגדלים, הצורות ואופני האפייה. הן נארזות יפה בצלופן וסרט, ואפשר לקבל גם עוגיה עם כיתוב אישי – מתנה נהדרת להביא למישהו שאוהבים. תוכלו לשלב את שני הסמלים של טורון יחדיו, בקניית עוגיות ג'ינג'ר בצורת קופרניקוס.
אם תרצו ללמוד עוד על המסורת שהעיר כל כך מתגאה בה – מוזיאון עוגיות הג'ינג'ר ( Gingerbread Museum ) שבמרכז העיר, מאפשר גם התנסות בסדנת אפייה. חובבי המתוק ימצאו בעיר גם מוזיאון שוקולד.
עוגיות הג'ינג'ר של טורון, איזה מסר תרצו להעביר למקבל המתנה?... (צילום: נטע קלימי-עילם)
השמש שבמרכז היקום
המאה ה - 15 באירופה. הבלחות ראשונות של חשיבה "מחוץ לקופסא", שבמונחי אותה תקופה היו בעצם "מחוץ לדת", ביבשת שבה החינוך, המחשבה ותפיסת העולם נשלטו על ידי הכנסייה. התפיסה השלטת שאין לערער עליה הייתה שכדור הארץ, יציר הבורא, נמצא במרכז היקום.
בבית משפחת קופרניקוס, שמרכז העיר העתיקה של טורון, נולד בשנת 1473 הילד ניקולאס. כשבגר למד משפטים ורפואה, וכתחביב התעניין גם באסטרונומיה. העניין הלך וגבר ולבסוף התגבש לכדי מסקנה חדשנית, לפיה השמש היא מרכז היקום וכדור הארץ ושאר כוכבי הלכת סובבים אותה. אמנם הראשונים שהעלו תאוריה זו היו היוונים, אך קופרניקוס שכח לתת להם קצת קרדיט. את ספרו "מסלוליהם של גרמי השמיים", הוא הקדיש לאפיפיור, שאמר "לא, תודה!"... וכמובן אסר לפרסמו.
קופרניקוס עזב את טורון בגיל צעיר ומעולם לא שב אליה. את סדרת החישובים שהובילה אותו למסקנה המהפכנית, הוא כבר עשה במקום אחר, אך את מקום לידתו לא ניתן לשנות, והעיר הפכה ל"עיר של קופרניקוס". ברחוב הנושא את שמו – רחוב קופרניקה ( (Kopernika , בבניין מספר 15-17, תמצאו מוזיאון קטן המוקדש לתגליותיו ולשחזור החיים בעיר בתקופתו. העיר של אבי האסטרונומיה המודרנית, מציעה גם פלנטריום, למעוניינים להעמיק את הידע על גרמי השמים.
מי נמצא במרכז היקום? התשובה על פי קופרניקוס במוזיאון על שמו (צילום: VisitTorun)
מבשר הציונות מטורון
ההקשר היהודי של טורון מצומצם למדי, מאחר ובאזור כמעט ולא חיו יהודים. שורשי הקהילה היהודית במקום הם מתחילת המאה ה- 19, אז התיישבו בעיר כמה עשרות יהודים. בשנת 1847 הסתיימה בנייתו של בית הכנסת ברחוב שזצזיטנה ( Szczytna ) 10-12, שבמרכז העיר.
לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה חיו בעיר בין 500 ל- 1000 יהודים, שהוצאו להורג זמן קצר לאחר כניסת הנאצים לעיר, ולאחר המלחמה לא נותרו יהודים שיחזרו לכאן. בשנת 1940 הרסו הנאצים את בית הכנסת והיום מוצב במקום רק לוח זיכרון.
היהודי המפורסם ביותר שהתגורר בעיר הוא הרב צבי הירש קלישר, מחלוצי התנועה הציוניות, שכבר בשנת 1860 פעל להקמת ועדה שדנה ברעיון חזרת היהודים לארץ ישראל. לוח הנצחה, הנושא את דמותו, הוצב בחזית הבית בו התגורר, ברחוב שזארוקה ( (Szeroka 46, מול פסלו של קופרניקוס.
דמותו של הרב צבי הירש קלישר ולוח זיכרון, בחזית הבית בו התגורר אחד ממבשרי הציונות (צילום: נטע קלימי-עילם)
יפים הלילות בטורון
לעת ערב מואר מרכז העיר העתיקה באורות המעניקים לה חיים חדשים. את ארוחת הערב אנחנו סועדים במסעדת Chleb i Wino (הלחם והיין) הטובה והשוקקת, שממוקמת בכיכר הסמוכה לבית העיריה.
טורון נהנית מזרם תיירות הולך וגדל, ויש בה מגוון אפשרויות לינה. מלון קופרניקוס ( Copernicus Torun Hotel ), בו התארחנו, הוא מלון 4 כוכבים הממוקם על גדות נהר הוויסילה ובסמוך לטיילת. חדרי המלון גדולים ונוחים, רובם צופים לנהר והוא נמצא במרחק הליכה מהעיר העתיקה.
בריאות וספא בעיר צ'חוצ'ינק
מרבצי מלחים עשירים במינרלים, נתגלו כבר במאה ה- 11, על גדות נהר הוויסלה, כחצי שעת נסיעה דרומית לטורון. בזכות תרומתם לבריאות הוקמה במקום עיירת הספא צ'חוצ'ינק ( Ciechocinek ), עיירה קטנה מעל מאגר תת קרקעי גדול של מלחים, שהיא אחד מאתרי הספא המרכזיים בפולין.
תחושת רוגע כללית עוטפת את פני הבאים לעיר. אולי זו שורת בתי המלון נמוכי הקומה, או ערוגות הפרחים, ואולי זה ריח המלחים שנישא באוויר. איש לא ממהר כאן לשום מקום, וכל מי שהגיע בא כדי לנוח ולהתחדש. כחצי מיליון תיירים מגיעים לצ'חוצ'ינק מדי שנה, חלקם כדי לנפוש ואחרים לטיפולים מבוססי מלחים.
בתקופה הקומוניסטית התקשו תושבי פולין לצאת מהמדינה, ועיירות כמו צ'חוצ'ינק הפכו למרכזי תיירות. לאחר נפילת הגוש חוותה העיר ירידה בתיירות, אך מאז תחילת שנות האלפיים יש כאן התאוששות עקבית ובתי המלון נהנים מתפוסה נאה.
בתי מלון בעיירה צ'חוצ'ינק
איש לא ממהר, פריחה מרגיעה בעיירת הספא צ'חוצ'ינק (צילום: Visit Ciechocinek)
פרחים ומלחים לנפש רגועה
כדי לרכז את המלח משתמשים בטכניקה של אידוי, ולשם כך נבנו מגדלי האידוי, שהם סמלה של העיר. הקונסטרוקציה הגדולה הזו משמשת לאידוי המים המלוחים, שנשאבים לתעלה שבראש המגדלים, בתהליך מחזורי, שבסופו מקבלים את ריכוז המלחים הדרוש. תוך כדי טפטוף נוצרת גם מערכת אקלימית קטנה, שמעשירה את האוויר בברום ויוד, בעלי סגולות של טיפול בכלי הנשימה, יתר לחץ דם ובכלל להרגעה כללית.
מגדלי האידוי, הבנויים בצורת פרסה, הוקמו בשנת 1820 והם הגדולים מסוגם באירופה, עם אורך כולל של שני ק"מ. לבתי העיר נמוכי הקומה עיצוב מרכז–מזרח אירופאי קלאסי, וברחובה הראשי בתי קפה וקונדיטוריות עם ויטרינות עמוסות עוגות קרם. בחודשי הקיץ נשתלים כאן עשרות אלפי פרחים, שהופכים למרבד צבעוני. הפארק שבמרכז העיר מטופח ויפה, עם מזרקות מים, שדרות עצים וערוגות פרחים. באוגוסט נערך בעיר פסטיבל מוזיקה צוענית.
מגדל אידוי לריכוז המלחים שבמים, מעשירים את האוויר ותורמים לרוגע (צילום: Mariusz Cieszewski)
ספא במחירי פולין
באחד הרחובות השקטים נמצא מעון הנופש של ראש ממשלת פולין, מעין "קמפ דיוויד פולני", המשקיף לעבר הפארק (גם ראש ממשלה צריך להירגע...).
האוויר, הירוק, הפריחה והשקט – כולם מאוד מרגיעים. וכדי להרגע עוד יותר, מומלץ להתנסות גם באחד מטיפולי הספא. הספא של מלון וילה פארק ( Villa Park Med & SPA ) נראה שונה מהמראה הקלאסי של שאר העיירה, עם עיצוב מעודכן ומודרני וחלונות גדולים ויפים הפונים אל היער. רשימת הטיפולים כוללת אפשרויות רבות ומחירי הטיפולים, בהתאם לרמת המחירים בפולין, לא גבוהים.
לא נותרה ברירה אלא לנסות את אחד הטיפולים – היה מצוין, היה מרגיע, ויחד עם הנוף הירוק והאוויר הטוב, הייתי נשארת שם עוד כמה ימים או שבוע. אולי בפעם הבאה.
מידע נוסף
כתבות נוספות
סיור מרתק בעיר לודז'
ורשה – ישן, חדש ומתחדש
ורוצלב - הפתעה נעימה על גדות האודר
קרקוב - הבירה הישנה שעל הוויסלה
הערים גדנסק וסופוט לחופי הים הבלטי
* הכותבת הייתה אורחת לשכת התיירות של פולין.
אורות העיר טורון משתקפים בנהר הוויסלה, שהביא לעיר את תור הזהב שלה (צילום: VisitTorun)
חזיתות מרהיבות ובתים שנשתמרו היטב, מרכז העיר טורון (צילום: נטע קלימי-עילם)
סיור ברחובות העיר העתיקה
האתר המרשים ביותר בעיר העתיקה הוא בניין העירייה, אחד הגדולים מסוגו באירופה, שנבנה כבר במאה ה- 14. זהו בניין מרובע, עם מגדל בסגנון גותי וחצר פנימית. היום אפשר למצוא שם גם גלריה לאומנות מימי הביניים ומוזיאון, הכולל מוצגים המעידים על ההיסטוריה של העיר. בחזית הבניין ניצב על בימה גבוהה פסלו היפה של ניקולאס קופרניקוס, יליד העיר וגאוותה, שעוד נחזור אליו בהמשך.
רחובות העיר העתיקה, ששמורים להולכי הרגל, מזמינים שיטוט נינוח. יש כאן כמה כנסיות, קתדרלה גותית מרשימה ואוסף מבנים מגוון מתקופות שונות. סמוך לנהר ניתן לטייל במבצר הטבטוני, ששרידיו מעידים על ממדיו המרשימים, ובחצרו מתקיימים בקיץ קונצרטים.
השמש שבמרכז היקום, פסלו של קופרניקוס למרגלות מגדל בית העירייה (צילום: VisitTorun)
החומה והמגדל ליד הנהר
בשיא ביצורה הייתה העיר מוגנת במערכת חומות כפולה, וכיום אפשר למצוא את קטע החומה השלם ביותר ליד הוויסלה, ובו כמה שערים הפונים לנהר. לאורך הנהר נמתחת טיילת יפה, וכדי לראות מראה פנורמי של חומות העיר, בחודשי הקיץ אפשר להצטרף לשייט על הנהר.
אתר חביב, שנמצא בפינה הדרום-מערבית של חומת העיר, הוא המגדל הנטוי ( Krzywa Wieza ), שנבנה בסוף המאה ה- 13 כחלק ממערך ההגנה. הוא החל בנטייתו מיד לאחר שנבנה על אדמה לא יציבה, סמוך לנהר, והוא נוטה בשיאו כמטר וחצי. נסו לעמוד על המדרכה ולהישען צמוד לקיר המגדל, מבלי ליפול קדימה, ותמצאו שהתרגיל מאתגר למדי.
בתי מלון בעיר טורון
המגדל הנטוי, נסו לעמוד צמוד מבלי ליפול (צילום: נטע קלימי-עילם)
לחם או עוגייה? העיקר הזנגביל!
התעייפתם? זה הזמן לעצירה באחת הקונדיטוריות הטובות של העיר, או אפילו טוב מכך – חנות של עוגיות ג'ינג'ר. אפייתו של לחם הזנגביל, הוא הג'ינג'ר ברד, החלה באירופה בסביבות המאה ה -11. כצומת מסחר, טורון הייתה מקום מתאים במיוחד להתפתחות מלאכה זו, כיוון שנהנתה מאספקה שוטפת של תבלינים המשמשים לאפייה.
הג'ינג'ר מעניק את צבעו הזהוב לעוגיות, שנאפות בכל מיני צורות, על פי דוגמאות מסורתיות. אחת הדוגמאות הנפוצות היא של "איש לחם הג'ינג'ר", שהפך לדמות מיתולוגית בתרבות הפופולרית. בחנויות יש מבחר מסחרר ממש של עוגיות בכל הגדלים, הצורות ואופני האפייה. הן נארזות יפה בצלופן וסרט, ואפשר לקבל גם עוגיה עם כיתוב אישי – מתנה נהדרת להביא למישהו שאוהבים. תוכלו לשלב את שני הסמלים של טורון יחדיו, בקניית עוגיות ג'ינג'ר בצורת קופרניקוס.
אם תרצו ללמוד עוד על המסורת שהעיר כל כך מתגאה בה – מוזיאון עוגיות הג'ינג'ר ( Gingerbread Museum ) שבמרכז העיר, מאפשר גם התנסות בסדנת אפייה. חובבי המתוק ימצאו בעיר גם מוזיאון שוקולד.
עוגיות הג'ינג'ר של טורון, איזה מסר תרצו להעביר למקבל המתנה?... (צילום: נטע קלימי-עילם)
השמש שבמרכז היקום
המאה ה - 15 באירופה. הבלחות ראשונות של חשיבה "מחוץ לקופסא", שבמונחי אותה תקופה היו בעצם "מחוץ לדת", ביבשת שבה החינוך, המחשבה ותפיסת העולם נשלטו על ידי הכנסייה. התפיסה השלטת שאין לערער עליה הייתה שכדור הארץ, יציר הבורא, נמצא במרכז היקום.
בבית משפחת קופרניקוס, שמרכז העיר העתיקה של טורון, נולד בשנת 1473 הילד ניקולאס. כשבגר למד משפטים ורפואה, וכתחביב התעניין גם באסטרונומיה. העניין הלך וגבר ולבסוף התגבש לכדי מסקנה חדשנית, לפיה השמש היא מרכז היקום וכדור הארץ ושאר כוכבי הלכת סובבים אותה. אמנם הראשונים שהעלו תאוריה זו היו היוונים, אך קופרניקוס שכח לתת להם קצת קרדיט. את ספרו "מסלוליהם של גרמי השמיים", הוא הקדיש לאפיפיור, שאמר "לא, תודה!"... וכמובן אסר לפרסמו.
קופרניקוס עזב את טורון בגיל צעיר ומעולם לא שב אליה. את סדרת החישובים שהובילה אותו למסקנה המהפכנית, הוא כבר עשה במקום אחר, אך את מקום לידתו לא ניתן לשנות, והעיר הפכה ל"עיר של קופרניקוס". ברחוב הנושא את שמו – רחוב קופרניקה ( (Kopernika , בבניין מספר 15-17, תמצאו מוזיאון קטן המוקדש לתגליותיו ולשחזור החיים בעיר בתקופתו. העיר של אבי האסטרונומיה המודרנית, מציעה גם פלנטריום, למעוניינים להעמיק את הידע על גרמי השמים.
מי נמצא במרכז היקום? התשובה על פי קופרניקוס במוזיאון על שמו (צילום: VisitTorun)
מבשר הציונות מטורון
ההקשר היהודי של טורון מצומצם למדי, מאחר ובאזור כמעט ולא חיו יהודים. שורשי הקהילה היהודית במקום הם מתחילת המאה ה- 19, אז התיישבו בעיר כמה עשרות יהודים. בשנת 1847 הסתיימה בנייתו של בית הכנסת ברחוב שזצזיטנה ( Szczytna ) 10-12, שבמרכז העיר.
לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה חיו בעיר בין 500 ל- 1000 יהודים, שהוצאו להורג זמן קצר לאחר כניסת הנאצים לעיר, ולאחר המלחמה לא נותרו יהודים שיחזרו לכאן. בשנת 1940 הרסו הנאצים את בית הכנסת והיום מוצב במקום רק לוח זיכרון.
היהודי המפורסם ביותר שהתגורר בעיר הוא הרב צבי הירש קלישר, מחלוצי התנועה הציוניות, שכבר בשנת 1860 פעל להקמת ועדה שדנה ברעיון חזרת היהודים לארץ ישראל. לוח הנצחה, הנושא את דמותו, הוצב בחזית הבית בו התגורר, ברחוב שזארוקה ( (Szeroka 46, מול פסלו של קופרניקוס.
דמותו של הרב צבי הירש קלישר ולוח זיכרון, בחזית הבית בו התגורר אחד ממבשרי הציונות (צילום: נטע קלימי-עילם)
יפים הלילות בטורון
לעת ערב מואר מרכז העיר העתיקה באורות המעניקים לה חיים חדשים. את ארוחת הערב אנחנו סועדים במסעדת Chleb i Wino (הלחם והיין) הטובה והשוקקת, שממוקמת בכיכר הסמוכה לבית העיריה.
טורון נהנית מזרם תיירות הולך וגדל, ויש בה מגוון אפשרויות לינה. מלון קופרניקוס ( Copernicus Torun Hotel ), בו התארחנו, הוא מלון 4 כוכבים הממוקם על גדות נהר הוויסילה ובסמוך לטיילת. חדרי המלון גדולים ונוחים, רובם צופים לנהר והוא נמצא במרחק הליכה מהעיר העתיקה.
בריאות וספא בעיר צ'חוצ'ינק
מרבצי מלחים עשירים במינרלים, נתגלו כבר במאה ה- 11, על גדות נהר הוויסלה, כחצי שעת נסיעה דרומית לטורון. בזכות תרומתם לבריאות הוקמה במקום עיירת הספא צ'חוצ'ינק ( Ciechocinek ), עיירה קטנה מעל מאגר תת קרקעי גדול של מלחים, שהיא אחד מאתרי הספא המרכזיים בפולין.
תחושת רוגע כללית עוטפת את פני הבאים לעיר. אולי זו שורת בתי המלון נמוכי הקומה, או ערוגות הפרחים, ואולי זה ריח המלחים שנישא באוויר. איש לא ממהר כאן לשום מקום, וכל מי שהגיע בא כדי לנוח ולהתחדש. כחצי מיליון תיירים מגיעים לצ'חוצ'ינק מדי שנה, חלקם כדי לנפוש ואחרים לטיפולים מבוססי מלחים.
בתקופה הקומוניסטית התקשו תושבי פולין לצאת מהמדינה, ועיירות כמו צ'חוצ'ינק הפכו למרכזי תיירות. לאחר נפילת הגוש חוותה העיר ירידה בתיירות, אך מאז תחילת שנות האלפיים יש כאן התאוששות עקבית ובתי המלון נהנים מתפוסה נאה.
בתי מלון בעיירה צ'חוצ'ינק
איש לא ממהר, פריחה מרגיעה בעיירת הספא צ'חוצ'ינק (צילום: Visit Ciechocinek)
פרחים ומלחים לנפש רגועה
כדי לרכז את המלח משתמשים בטכניקה של אידוי, ולשם כך נבנו מגדלי האידוי, שהם סמלה של העיר. הקונסטרוקציה הגדולה הזו משמשת לאידוי המים המלוחים, שנשאבים לתעלה שבראש המגדלים, בתהליך מחזורי, שבסופו מקבלים את ריכוז המלחים הדרוש. תוך כדי טפטוף נוצרת גם מערכת אקלימית קטנה, שמעשירה את האוויר בברום ויוד, בעלי סגולות של טיפול בכלי הנשימה, יתר לחץ דם ובכלל להרגעה כללית.
מגדלי האידוי, הבנויים בצורת פרסה, הוקמו בשנת 1820 והם הגדולים מסוגם באירופה, עם אורך כולל של שני ק"מ. לבתי העיר נמוכי הקומה עיצוב מרכז–מזרח אירופאי קלאסי, וברחובה הראשי בתי קפה וקונדיטוריות עם ויטרינות עמוסות עוגות קרם. בחודשי הקיץ נשתלים כאן עשרות אלפי פרחים, שהופכים למרבד צבעוני. הפארק שבמרכז העיר מטופח ויפה, עם מזרקות מים, שדרות עצים וערוגות פרחים. באוגוסט נערך בעיר פסטיבל מוזיקה צוענית.
מגדל אידוי לריכוז המלחים שבמים, מעשירים את האוויר ותורמים לרוגע (צילום: Mariusz Cieszewski)
ספא במחירי פולין
באחד הרחובות השקטים נמצא מעון הנופש של ראש ממשלת פולין, מעין "קמפ דיוויד פולני", המשקיף לעבר הפארק (גם ראש ממשלה צריך להירגע...).
האוויר, הירוק, הפריחה והשקט – כולם מאוד מרגיעים. וכדי להרגע עוד יותר, מומלץ להתנסות גם באחד מטיפולי הספא. הספא של מלון וילה פארק ( Villa Park Med & SPA ) נראה שונה מהמראה הקלאסי של שאר העיירה, עם עיצוב מעודכן ומודרני וחלונות גדולים ויפים הפונים אל היער. רשימת הטיפולים כוללת אפשרויות רבות ומחירי הטיפולים, בהתאם לרמת המחירים בפולין, לא גבוהים.
לא נותרה ברירה אלא לנסות את אחד הטיפולים – היה מצוין, היה מרגיע, ויחד עם הנוף הירוק והאוויר הטוב, הייתי נשארת שם עוד כמה ימים או שבוע. אולי בפעם הבאה.
מידע נוסף
כתבות נוספות
סיור מרתק בעיר לודז'
ורשה – ישן, חדש ומתחדש
ורוצלב - הפתעה נעימה על גדות האודר
קרקוב - הבירה הישנה שעל הוויסלה
הערים גדנסק וסופוט לחופי הים הבלטי
* הכותבת הייתה אורחת לשכת התיירות של פולין.
השמש שבמרכז היקום, פסלו של קופרניקוס למרגלות מגדל בית העירייה (צילום: VisitTorun)
המגדל הנטוי, נסו לעמוד צמוד מבלי ליפול (צילום: נטע קלימי-עילם)
לחם או עוגייה? העיקר הזנגביל!
התעייפתם? זה הזמן לעצירה באחת הקונדיטוריות הטובות של העיר, או אפילו טוב מכך – חנות של עוגיות ג'ינג'ר. אפייתו של לחם הזנגביל, הוא הג'ינג'ר ברד, החלה באירופה בסביבות המאה ה -11. כצומת מסחר, טורון הייתה מקום מתאים במיוחד להתפתחות מלאכה זו, כיוון שנהנתה מאספקה שוטפת של תבלינים המשמשים לאפייה.
הג'ינג'ר מעניק את צבעו הזהוב לעוגיות, שנאפות בכל מיני צורות, על פי דוגמאות מסורתיות. אחת הדוגמאות הנפוצות היא של "איש לחם הג'ינג'ר", שהפך לדמות מיתולוגית בתרבות הפופולרית. בחנויות יש מבחר מסחרר ממש של עוגיות בכל הגדלים, הצורות ואופני האפייה. הן נארזות יפה בצלופן וסרט, ואפשר לקבל גם עוגיה עם כיתוב אישי – מתנה נהדרת להביא למישהו שאוהבים. תוכלו לשלב את שני הסמלים של טורון יחדיו, בקניית עוגיות ג'ינג'ר בצורת קופרניקוס.
אם תרצו ללמוד עוד על המסורת שהעיר כל כך מתגאה בה – מוזיאון עוגיות הג'ינג'ר ( Gingerbread Museum ) שבמרכז העיר, מאפשר גם התנסות בסדנת אפייה. חובבי המתוק ימצאו בעיר גם מוזיאון שוקולד.
עוגיות הג'ינג'ר של טורון, איזה מסר תרצו להעביר למקבל המתנה?... (צילום: נטע קלימי-עילם)
השמש שבמרכז היקום
המאה ה - 15 באירופה. הבלחות ראשונות של חשיבה "מחוץ לקופסא", שבמונחי אותה תקופה היו בעצם "מחוץ לדת", ביבשת שבה החינוך, המחשבה ותפיסת העולם נשלטו על ידי הכנסייה. התפיסה השלטת שאין לערער עליה הייתה שכדור הארץ, יציר הבורא, נמצא במרכז היקום.
בבית משפחת קופרניקוס, שמרכז העיר העתיקה של טורון, נולד בשנת 1473 הילד ניקולאס. כשבגר למד משפטים ורפואה, וכתחביב התעניין גם באסטרונומיה. העניין הלך וגבר ולבסוף התגבש לכדי מסקנה חדשנית, לפיה השמש היא מרכז היקום וכדור הארץ ושאר כוכבי הלכת סובבים אותה. אמנם הראשונים שהעלו תאוריה זו היו היוונים, אך קופרניקוס שכח לתת להם קצת קרדיט. את ספרו "מסלוליהם של גרמי השמיים", הוא הקדיש לאפיפיור, שאמר "לא, תודה!"... וכמובן אסר לפרסמו.
קופרניקוס עזב את טורון בגיל צעיר ומעולם לא שב אליה. את סדרת החישובים שהובילה אותו למסקנה המהפכנית, הוא כבר עשה במקום אחר, אך את מקום לידתו לא ניתן לשנות, והעיר הפכה ל"עיר של קופרניקוס". ברחוב הנושא את שמו – רחוב קופרניקה ( (Kopernika , בבניין מספר 15-17, תמצאו מוזיאון קטן המוקדש לתגליותיו ולשחזור החיים בעיר בתקופתו. העיר של אבי האסטרונומיה המודרנית, מציעה גם פלנטריום, למעוניינים להעמיק את הידע על גרמי השמים.
מי נמצא במרכז היקום? התשובה על פי קופרניקוס במוזיאון על שמו (צילום: VisitTorun)
מבשר הציונות מטורון
ההקשר היהודי של טורון מצומצם למדי, מאחר ובאזור כמעט ולא חיו יהודים. שורשי הקהילה היהודית במקום הם מתחילת המאה ה- 19, אז התיישבו בעיר כמה עשרות יהודים. בשנת 1847 הסתיימה בנייתו של בית הכנסת ברחוב שזצזיטנה ( Szczytna ) 10-12, שבמרכז העיר.
לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה חיו בעיר בין 500 ל- 1000 יהודים, שהוצאו להורג זמן קצר לאחר כניסת הנאצים לעיר, ולאחר המלחמה לא נותרו יהודים שיחזרו לכאן. בשנת 1940 הרסו הנאצים את בית הכנסת והיום מוצב במקום רק לוח זיכרון.
היהודי המפורסם ביותר שהתגורר בעיר הוא הרב צבי הירש קלישר, מחלוצי התנועה הציוניות, שכבר בשנת 1860 פעל להקמת ועדה שדנה ברעיון חזרת היהודים לארץ ישראל. לוח הנצחה, הנושא את דמותו, הוצב בחזית הבית בו התגורר, ברחוב שזארוקה ( (Szeroka 46, מול פסלו של קופרניקוס.
דמותו של הרב צבי הירש קלישר ולוח זיכרון, בחזית הבית בו התגורר אחד ממבשרי הציונות (צילום: נטע קלימי-עילם)
יפים הלילות בטורון
לעת ערב מואר מרכז העיר העתיקה באורות המעניקים לה חיים חדשים. את ארוחת הערב אנחנו סועדים במסעדת Chleb i Wino (הלחם והיין) הטובה והשוקקת, שממוקמת בכיכר הסמוכה לבית העיריה.
טורון נהנית מזרם תיירות הולך וגדל, ויש בה מגוון אפשרויות לינה. מלון קופרניקוס ( Copernicus Torun Hotel ), בו התארחנו, הוא מלון 4 כוכבים הממוקם על גדות נהר הוויסילה ובסמוך לטיילת. חדרי המלון גדולים ונוחים, רובם צופים לנהר והוא נמצא במרחק הליכה מהעיר העתיקה.
בריאות וספא בעיר צ'חוצ'ינק
מרבצי מלחים עשירים במינרלים, נתגלו כבר במאה ה- 11, על גדות נהר הוויסלה, כחצי שעת נסיעה דרומית לטורון. בזכות תרומתם לבריאות הוקמה במקום עיירת הספא צ'חוצ'ינק ( Ciechocinek ), עיירה קטנה מעל מאגר תת קרקעי גדול של מלחים, שהיא אחד מאתרי הספא המרכזיים בפולין.
תחושת רוגע כללית עוטפת את פני הבאים לעיר. אולי זו שורת בתי המלון נמוכי הקומה, או ערוגות הפרחים, ואולי זה ריח המלחים שנישא באוויר. איש לא ממהר כאן לשום מקום, וכל מי שהגיע בא כדי לנוח ולהתחדש. כחצי מיליון תיירים מגיעים לצ'חוצ'ינק מדי שנה, חלקם כדי לנפוש ואחרים לטיפולים מבוססי מלחים.
בתקופה הקומוניסטית התקשו תושבי פולין לצאת מהמדינה, ועיירות כמו צ'חוצ'ינק הפכו למרכזי תיירות. לאחר נפילת הגוש חוותה העיר ירידה בתיירות, אך מאז תחילת שנות האלפיים יש כאן התאוששות עקבית ובתי המלון נהנים מתפוסה נאה.
בתי מלון בעיירה צ'חוצ'ינק
איש לא ממהר, פריחה מרגיעה בעיירת הספא צ'חוצ'ינק (צילום: Visit Ciechocinek)
פרחים ומלחים לנפש רגועה
כדי לרכז את המלח משתמשים בטכניקה של אידוי, ולשם כך נבנו מגדלי האידוי, שהם סמלה של העיר. הקונסטרוקציה הגדולה הזו משמשת לאידוי המים המלוחים, שנשאבים לתעלה שבראש המגדלים, בתהליך מחזורי, שבסופו מקבלים את ריכוז המלחים הדרוש. תוך כדי טפטוף נוצרת גם מערכת אקלימית קטנה, שמעשירה את האוויר בברום ויוד, בעלי סגולות של טיפול בכלי הנשימה, יתר לחץ דם ובכלל להרגעה כללית.
מגדלי האידוי, הבנויים בצורת פרסה, הוקמו בשנת 1820 והם הגדולים מסוגם באירופה, עם אורך כולל של שני ק"מ. לבתי העיר נמוכי הקומה עיצוב מרכז–מזרח אירופאי קלאסי, וברחובה הראשי בתי קפה וקונדיטוריות עם ויטרינות עמוסות עוגות קרם. בחודשי הקיץ נשתלים כאן עשרות אלפי פרחים, שהופכים למרבד צבעוני. הפארק שבמרכז העיר מטופח ויפה, עם מזרקות מים, שדרות עצים וערוגות פרחים. באוגוסט נערך בעיר פסטיבל מוזיקה צוענית.
מגדל אידוי לריכוז המלחים שבמים, מעשירים את האוויר ותורמים לרוגע (צילום: Mariusz Cieszewski)
ספא במחירי פולין
באחד הרחובות השקטים נמצא מעון הנופש של ראש ממשלת פולין, מעין "קמפ דיוויד פולני", המשקיף לעבר הפארק (גם ראש ממשלה צריך להירגע...).
האוויר, הירוק, הפריחה והשקט – כולם מאוד מרגיעים. וכדי להרגע עוד יותר, מומלץ להתנסות גם באחד מטיפולי הספא. הספא של מלון וילה פארק ( Villa Park Med & SPA ) נראה שונה מהמראה הקלאסי של שאר העיירה, עם עיצוב מעודכן ומודרני וחלונות גדולים ויפים הפונים אל היער. רשימת הטיפולים כוללת אפשרויות רבות ומחירי הטיפולים, בהתאם לרמת המחירים בפולין, לא גבוהים.
לא נותרה ברירה אלא לנסות את אחד הטיפולים – היה מצוין, היה מרגיע, ויחד עם הנוף הירוק והאוויר הטוב, הייתי נשארת שם עוד כמה ימים או שבוע. אולי בפעם הבאה.
מידע נוסף
כתבות נוספות
סיור מרתק בעיר לודז'
ורשה – ישן, חדש ומתחדש
ורוצלב - הפתעה נעימה על גדות האודר
קרקוב - הבירה הישנה שעל הוויסלה
הערים גדנסק וסופוט לחופי הים הבלטי
* הכותבת הייתה אורחת לשכת התיירות של פולין.
עוגיות הג'ינג'ר של טורון, איזה מסר תרצו להעביר למקבל המתנה?... (צילום: נטע קלימי-עילם)
מי נמצא במרכז היקום? התשובה על פי קופרניקוס במוזיאון על שמו (צילום: VisitTorun)
מבשר הציונות מטורון
ההקשר היהודי של טורון מצומצם למדי, מאחר ובאזור כמעט ולא חיו יהודים. שורשי הקהילה היהודית במקום הם מתחילת המאה ה- 19, אז התיישבו בעיר כמה עשרות יהודים. בשנת 1847 הסתיימה בנייתו של בית הכנסת ברחוב שזצזיטנה ( Szczytna ) 10-12, שבמרכז העיר.
לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה חיו בעיר בין 500 ל- 1000 יהודים, שהוצאו להורג זמן קצר לאחר כניסת הנאצים לעיר, ולאחר המלחמה לא נותרו יהודים שיחזרו לכאן. בשנת 1940 הרסו הנאצים את בית הכנסת והיום מוצב במקום רק לוח זיכרון.
היהודי המפורסם ביותר שהתגורר בעיר הוא הרב צבי הירש קלישר, מחלוצי התנועה הציוניות, שכבר בשנת 1860 פעל להקמת ועדה שדנה ברעיון חזרת היהודים לארץ ישראל. לוח הנצחה, הנושא את דמותו, הוצב בחזית הבית בו התגורר, ברחוב שזארוקה ( (Szeroka 46, מול פסלו של קופרניקוס.
דמותו של הרב צבי הירש קלישר ולוח זיכרון, בחזית הבית בו התגורר אחד ממבשרי הציונות (צילום: נטע קלימי-עילם)
יפים הלילות בטורון
לעת ערב מואר מרכז העיר העתיקה באורות המעניקים לה חיים חדשים. את ארוחת הערב אנחנו סועדים במסעדת Chleb i Wino (הלחם והיין) הטובה והשוקקת, שממוקמת בכיכר הסמוכה לבית העיריה.
טורון נהנית מזרם תיירות הולך וגדל, ויש בה מגוון אפשרויות לינה. מלון קופרניקוס ( Copernicus Torun Hotel ), בו התארחנו, הוא מלון 4 כוכבים הממוקם על גדות נהר הוויסילה ובסמוך לטיילת. חדרי המלון גדולים ונוחים, רובם צופים לנהר והוא נמצא במרחק הליכה מהעיר העתיקה.
בריאות וספא בעיר צ'חוצ'ינק
מרבצי מלחים עשירים במינרלים, נתגלו כבר במאה ה- 11, על גדות נהר הוויסלה, כחצי שעת נסיעה דרומית לטורון. בזכות תרומתם לבריאות הוקמה במקום עיירת הספא צ'חוצ'ינק ( Ciechocinek ), עיירה קטנה מעל מאגר תת קרקעי גדול של מלחים, שהיא אחד מאתרי הספא המרכזיים בפולין.
תחושת רוגע כללית עוטפת את פני הבאים לעיר. אולי זו שורת בתי המלון נמוכי הקומה, או ערוגות הפרחים, ואולי זה ריח המלחים שנישא באוויר. איש לא ממהר כאן לשום מקום, וכל מי שהגיע בא כדי לנוח ולהתחדש. כחצי מיליון תיירים מגיעים לצ'חוצ'ינק מדי שנה, חלקם כדי לנפוש ואחרים לטיפולים מבוססי מלחים.
בתקופה הקומוניסטית התקשו תושבי פולין לצאת מהמדינה, ועיירות כמו צ'חוצ'ינק הפכו למרכזי תיירות. לאחר נפילת הגוש חוותה העיר ירידה בתיירות, אך מאז תחילת שנות האלפיים יש כאן התאוששות עקבית ובתי המלון נהנים מתפוסה נאה.
בתי מלון בעיירה צ'חוצ'ינק
איש לא ממהר, פריחה מרגיעה בעיירת הספא צ'חוצ'ינק (צילום: Visit Ciechocinek)
פרחים ומלחים לנפש רגועה
כדי לרכז את המלח משתמשים בטכניקה של אידוי, ולשם כך נבנו מגדלי האידוי, שהם סמלה של העיר. הקונסטרוקציה הגדולה הזו משמשת לאידוי המים המלוחים, שנשאבים לתעלה שבראש המגדלים, בתהליך מחזורי, שבסופו מקבלים את ריכוז המלחים הדרוש. תוך כדי טפטוף נוצרת גם מערכת אקלימית קטנה, שמעשירה את האוויר בברום ויוד, בעלי סגולות של טיפול בכלי הנשימה, יתר לחץ דם ובכלל להרגעה כללית.
מגדלי האידוי, הבנויים בצורת פרסה, הוקמו בשנת 1820 והם הגדולים מסוגם באירופה, עם אורך כולל של שני ק"מ. לבתי העיר נמוכי הקומה עיצוב מרכז–מזרח אירופאי קלאסי, וברחובה הראשי בתי קפה וקונדיטוריות עם ויטרינות עמוסות עוגות קרם. בחודשי הקיץ נשתלים כאן עשרות אלפי פרחים, שהופכים למרבד צבעוני. הפארק שבמרכז העיר מטופח ויפה, עם מזרקות מים, שדרות עצים וערוגות פרחים. באוגוסט נערך בעיר פסטיבל מוזיקה צוענית.
מגדל אידוי לריכוז המלחים שבמים, מעשירים את האוויר ותורמים לרוגע (צילום: Mariusz Cieszewski)
ספא במחירי פולין
באחד הרחובות השקטים נמצא מעון הנופש של ראש ממשלת פולין, מעין "קמפ דיוויד פולני", המשקיף לעבר הפארק (גם ראש ממשלה צריך להירגע...).
האוויר, הירוק, הפריחה והשקט – כולם מאוד מרגיעים. וכדי להרגע עוד יותר, מומלץ להתנסות גם באחד מטיפולי הספא. הספא של מלון וילה פארק ( Villa Park Med & SPA ) נראה שונה מהמראה הקלאסי של שאר העיירה, עם עיצוב מעודכן ומודרני וחלונות גדולים ויפים הפונים אל היער. רשימת הטיפולים כוללת אפשרויות רבות ומחירי הטיפולים, בהתאם לרמת המחירים בפולין, לא גבוהים.
לא נותרה ברירה אלא לנסות את אחד הטיפולים – היה מצוין, היה מרגיע, ויחד עם הנוף הירוק והאוויר הטוב, הייתי נשארת שם עוד כמה ימים או שבוע. אולי בפעם הבאה.
מידע נוסף
כתבות נוספות
סיור מרתק בעיר לודז'
ורשה – ישן, חדש ומתחדש
ורוצלב - הפתעה נעימה על גדות האודר
קרקוב - הבירה הישנה שעל הוויסלה
הערים גדנסק וסופוט לחופי הים הבלטי
* הכותבת הייתה אורחת לשכת התיירות של פולין.
דמותו של הרב צבי הירש קלישר ולוח זיכרון, בחזית הבית בו התגורר אחד ממבשרי הציונות (צילום: נטע קלימי-עילם)
בריאות וספא בעיר צ'חוצ'ינק
מרבצי מלחים עשירים במינרלים, נתגלו כבר במאה ה- 11, על גדות נהר הוויסלה, כחצי שעת נסיעה דרומית לטורון. בזכות תרומתם לבריאות הוקמה במקום עיירת הספא צ'חוצ'ינק ( Ciechocinek ), עיירה קטנה מעל מאגר תת קרקעי גדול של מלחים, שהיא אחד מאתרי הספא המרכזיים בפולין.
תחושת רוגע כללית עוטפת את פני הבאים לעיר. אולי זו שורת בתי המלון נמוכי הקומה, או ערוגות הפרחים, ואולי זה ריח המלחים שנישא באוויר. איש לא ממהר כאן לשום מקום, וכל מי שהגיע בא כדי לנוח ולהתחדש. כחצי מיליון תיירים מגיעים לצ'חוצ'ינק מדי שנה, חלקם כדי לנפוש ואחרים לטיפולים מבוססי מלחים.
בתקופה הקומוניסטית התקשו תושבי פולין לצאת מהמדינה, ועיירות כמו צ'חוצ'ינק הפכו למרכזי תיירות. לאחר נפילת הגוש חוותה העיר ירידה בתיירות, אך מאז תחילת שנות האלפיים יש כאן התאוששות עקבית ובתי המלון נהנים מתפוסה נאה.
בתי מלון בעיירה צ'חוצ'ינק
איש לא ממהר, פריחה מרגיעה בעיירת הספא צ'חוצ'ינק (צילום: Visit Ciechocinek)
פרחים ומלחים לנפש רגועה
כדי לרכז את המלח משתמשים בטכניקה של אידוי, ולשם כך נבנו מגדלי האידוי, שהם סמלה של העיר. הקונסטרוקציה הגדולה הזו משמשת לאידוי המים המלוחים, שנשאבים לתעלה שבראש המגדלים, בתהליך מחזורי, שבסופו מקבלים את ריכוז המלחים הדרוש. תוך כדי טפטוף נוצרת גם מערכת אקלימית קטנה, שמעשירה את האוויר בברום ויוד, בעלי סגולות של טיפול בכלי הנשימה, יתר לחץ דם ובכלל להרגעה כללית.
מגדלי האידוי, הבנויים בצורת פרסה, הוקמו בשנת 1820 והם הגדולים מסוגם באירופה, עם אורך כולל של שני ק"מ. לבתי העיר נמוכי הקומה עיצוב מרכז–מזרח אירופאי קלאסי, וברחובה הראשי בתי קפה וקונדיטוריות עם ויטרינות עמוסות עוגות קרם. בחודשי הקיץ נשתלים כאן עשרות אלפי פרחים, שהופכים למרבד צבעוני. הפארק שבמרכז העיר מטופח ויפה, עם מזרקות מים, שדרות עצים וערוגות פרחים. באוגוסט נערך בעיר פסטיבל מוזיקה צוענית.
מגדל אידוי לריכוז המלחים שבמים, מעשירים את האוויר ותורמים לרוגע (צילום: Mariusz Cieszewski)
ספא במחירי פולין
באחד הרחובות השקטים נמצא מעון הנופש של ראש ממשלת פולין, מעין "קמפ דיוויד פולני", המשקיף לעבר הפארק (גם ראש ממשלה צריך להירגע...).
האוויר, הירוק, הפריחה והשקט – כולם מאוד מרגיעים. וכדי להרגע עוד יותר, מומלץ להתנסות גם באחד מטיפולי הספא. הספא של מלון וילה פארק ( Villa Park Med & SPA ) נראה שונה מהמראה הקלאסי של שאר העיירה, עם עיצוב מעודכן ומודרני וחלונות גדולים ויפים הפונים אל היער. רשימת הטיפולים כוללת אפשרויות רבות ומחירי הטיפולים, בהתאם לרמת המחירים בפולין, לא גבוהים.
לא נותרה ברירה אלא לנסות את אחד הטיפולים – היה מצוין, היה מרגיע, ויחד עם הנוף הירוק והאוויר הטוב, הייתי נשארת שם עוד כמה ימים או שבוע. אולי בפעם הבאה.
מידע נוסף
כתבות נוספות
סיור מרתק בעיר לודז'
ורשה – ישן, חדש ומתחדש
ורוצלב - הפתעה נעימה על גדות האודר
קרקוב - הבירה הישנה שעל הוויסלה
הערים גדנסק וסופוט לחופי הים הבלטי
* הכותבת הייתה אורחת לשכת התיירות של פולין.
מגדל אידוי לריכוז המלחים שבמים, מעשירים את האוויר ותורמים לרוגע (צילום: Mariusz Cieszewski)
ספא במחירי פולין
באחד הרחובות השקטים נמצא מעון הנופש של ראש ממשלת פולין, מעין "קמפ דיוויד פולני", המשקיף לעבר הפארק (גם ראש ממשלה צריך להירגע...).
האוויר, הירוק, הפריחה והשקט – כולם מאוד מרגיעים. וכדי להרגע עוד יותר, מומלץ להתנסות גם באחד מטיפולי הספא. הספא של מלון וילה פארק ( Villa Park Med & SPA ) נראה שונה מהמראה הקלאסי של שאר העיירה, עם עיצוב מעודכן ומודרני וחלונות גדולים ויפים הפונים אל היער. רשימת הטיפולים כוללת אפשרויות רבות ומחירי הטיפולים, בהתאם לרמת המחירים בפולין, לא גבוהים.
לא נותרה ברירה אלא לנסות את אחד הטיפולים – היה מצוין, היה מרגיע, ויחד עם הנוף הירוק והאוויר הטוב, הייתי נשארת שם עוד כמה ימים או שבוע. אולי בפעם הבאה.
מידע נוסף
כתבות נוספות
סיור מרתק בעיר לודז'
ורשה – ישן, חדש ומתחדש
ורוצלב - הפתעה נעימה על גדות האודר
קרקוב - הבירה הישנה שעל הוויסלה
הערים גדנסק וסופוט לחופי הים הבלטי
* הכותבת הייתה אורחת לשכת התיירות של פולין.
כתבות נוספות
סיור מרתק בעיר לודז'
ורשה – ישן, חדש ומתחדש
ורוצלב - הפתעה נעימה על גדות האודר
קרקוב - הבירה הישנה שעל הוויסלה
הערים גדנסק וסופוט לחופי הים הבלטי
* הכותבת הייתה אורחת לשכת התיירות של פולין.
ורשה – ישן, חדש ומתחדש
ורוצלב - הפתעה נעימה על גדות האודר
קרקוב - הבירה הישנה שעל הוויסלה
הערים גדנסק וסופוט לחופי הים הבלטי