יוון פורחת:
טיול הליכה ביוון ההררית
מאת: צחי גלובין


את יוון ההררית הכי טוב להכיר "דרך הרגליים", במסלולי הליכה יפים ומגוונים, המטפסים לפסגות ההרים ועוברים בתוך כפרים קסומים. רק כך אפשר באמת באמת להכיר אותה!


מסלולי ההלכה אותם אני מוביל הם ברמת קושי בינונית, ואני תמיד מתאים אותם לרמת המטיילים ולגילאי המטיילים. כל המסלולים קצרים ומתאימים ליום הליכה נינוח, לבד ממסלול אחד בו אנו צועדים במשך יומיים, כשאת הלילה מעבירים בבקתת הרים נוחה. המסלולים מרוכזים בשלושה אזורים של צפון יוון  חבל זגוריה, מחוז גרבנה ומנזרי מטאורה, שהם כולם חלק של יוון ההררית.
 
1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9

קניון ויקוס המרשים (צילום: כרמית וייס)
פריחה של סתיו בקניון ויקוס  (צילום: עופרי וייס)
שלכת בכפר מיקרו פפיגו  (צילום: כרמית וייס)
אחד מגשרי האבן הרבים של חבל זגוריה  (צילום: אייל דואר)
מעיינות ווידומאטיס (צילום: כרמית וייס)
פריצת מעיינות נהר וידומטיקס (צילום: מדרפט)
אגם הדרקון על פסגת אסטרקה (צילום: מדרפט)
בדרך למנזרי מטאורה (צילום: מדרפט)
המנזרים התלויים של מטאורה (צילום: מדרפט)


שלושת האזורים בהם מתרכזים מסלולי ההליכה בצפון יוון: זגוריה (A), גרבנה (B), מטאורה (C)

(להגדלת המפה לחצו על הפינה השמאלית העליונה)


 ברירת מחדל




יוון ההררית - נופים שלא ציפיתם

יוון ההררית בצפון יוון אינה יוון שמצטיירת בראשם של רוב המטיילים, כאשר הם חושבים על יוון. זו ארץ של קניונים ונהרות שוצפים, מצוקים ואגמים, כפרים נידחים ועתיקים, גשרי אבן ציוריים ופסגות הרים מושלגות. אחד הדברים הראשונים שאני מספר למטיילים אותם אני מדריך בטיולים ביוון, הוא שמרכז היבשת וצפונה שונה לחלוטין מיוון המוכרת להם - "יוון של האיים".  גם אם כבר ביקרתם ברודוס ובכרתים, תתכוננו לחוויה אחרת ובלתי צפויה, ליוון מפתיעה ומטלטלת ולנופים דרמטיים ומרהיבים.

חבל זגוריה, צפון יוון
בתים מאבן בלתי מסותת 
 (צילום: אייל דואר)


יוון ההררית פורחת

הפריחה תמיד מלווה אותנו במסלולי ההליכה ומוסיפה יופי ועניין למסלול. פרחים ניתן למצוא ביוון כמעט בכל עונות השנה. באביב (אפריל-יוני) מלווה אותנו שפע ומגוון רחב של פרחי אביב, יחד עם ליבלוב העצים שעמדו בשלכת וזרימה עזה בנחלים ובנהרות. בקיץ (יולי-ספטמבר) מחליפים אותם פרחים אחרים, לא פחות יפים ומגוונים, והטמפרטורות מאפשרות שיכשוך נעים במים הרבים הקרירים. בסתיו (אוקטובר-נובמבר) מתכסים ההרים בשלכת מרהיבה, יחד עם פרחי הסתיו, בפריחות אחרונות לפני בוא השלגים.
 
ביוון ניתן למצוא הרבה מהצומח המוכר לנו בארצנו הקטנטונת, כגון: קטלבים, חלמוניות, פרגים, סתווניות, אבל במגוון גדול יותר ולאורך תקופות ארוכות יותר, בזכות הגשם הרב היורד בהרים גם בחודשי הקייץ.

פריחה, צפון יוון  פריחה, צפון יוון
פריחה, צפון יוון  פריחה, צפון יוון
כל גווני הירוק-צהוב-לבן, וגם שלושה חרקים לחדי העין (צילום: אייל דואר)
 

חבל זגוריה – כפרים קטנים וקסומים

בצפון-מערב יוון נמצא חבל זגוריה (Zagoria). אזור זה ייחודי ומעניין, הן בשל הטבע הפראי, ההרים הנישאים והנהרות הזורמים ביניהם, והן בזכות כפרים עתיקים וציוריים שהשתמרו בו. על שטח קטן יחסית, של כ- 1,000 קמ"ר, פזוזרים כ- 45 כפרים כאלה, המבצבצים בינות להרים וליערות עצי המחט, ומאופיינים בבנייה עתיקה מאבן בלתי מסותתת. רעפי הגגות של בתי הכפר, עשויים אבן צפחה, שמקורה בהרים באזור. גווני האפור-חום של האבנים משתלב היטב בנוף ומוסיף לו חן וייחוד.
 
הדרך הטובה ביותר לחוות את הביקור בכפרים הקטנים היא באמצעות הרגליים. במסלולי ההליכה ניתן לעבור בתוך הכפר עצמו, לבקר בפינותיו הנידחות ולראות אותו מהזווית המקומית.
כתבה על חבל זגוריה  |  לינה בחבל זגוריה

טיול ביוון ההרית
גגות אבן צפחה בכפרים של חבל זגוריה (צילום: MEDRAFT)
 

קניון ויקוס – שובר שיאים

קניון ויקוס (Vikos) שנמצא בצפון יוון, ברכס הרי פינדוס (Pindus) הוא קניון מרשים ומרהיב עין. את מסלולו חצב במשך מיליוני שנים באבן הגיר, נהר ווידומאטיס (Voidomatis), עליו עוד ארחיב את הדיבור בהמשך. גאוות תושבי המקום היא לא רק בגלל יופיו של הקניון, כי אם בזכות אזכור משנת 1997, בספר השיאים של גינס, ששם את הקניון על המפה. בשנה זו הוא נבחר כקניון שהיחס בין העומק לרוחב שלו הוא הגדול ביותר. כשמטיילים בין המצוקים האדירים ומביטים על סמיכת העצים המכסה אותם, על אף הזווית התלולה, אפשר לחשוב על עוד כמה תארים ושיאים לזכות הקניון.
כתבה על טרק בקניון ויקוס
 
קניון ויקוס, זגוריה
גאוות תושבי חבל זגוריה, תצפית על קניון ויקוס מהכפר ויקוס  
(צילום: כרמית וייס)  


מלון אסטרה אין, מגאלו פפיגו, זגוריה, צפון יוון
תצפית לעבר מצוקי קניון ויקוס ממסעדת מלון אסטרה אין הנהדרת  (צילום: כרמית וייס)


מי טורקיז בנהר ווידומאטיס

פירוש שמו של נהר ווידומאטיס הוא "מים טובים". אכן, מימיו נחשבים לצלולים ביותר באירופה, וגם לקרים ביותר ביבשת כולה (7 מעלות בממוצע). גם אם אתם חובבי שחייה מושבעים כמוני, תתקשו להחזיק מעמד במעיינות ווידומאטיס יותר מדקה. בנוסף להיותם צלולים, למים גוון טורקיז מיוחד שמתקבל בזכות השתקפות עצי הדולב הרבים הגדלים לגדות הנהר.
 
טיול ביוון ההרית
ה"מים הטובים" של נהר ווידומאטיס, הנהר הצלול באירופה   (צילום: MEDRAFT)
 
הנהר מתפתל בין הרים וגאיות ויש לו פלגים ומעיינות רבים. אחד המחזות המרשימים ביותר, להם זוכים רק המטיילים במסלולי ההליכה, הוא הפריצה הפתאומית של המעיינות אל תוך הקניון היבש. הקניון מתמלא במים הזכים בתוך מספר דקות, לעינינו המשתאות, ומוואדי יבש וצחיח מתגלה בו נהר שוצף.  
 
קניון ויקוס, זגוריה
צבע הטורקיז של מעיינות 
ווידומאטיס, כפי שהוא נראה בירידה מהכפר ויקוס  (צילום: כרמית וייס)  
 
את הנהר חוצים מדי פעם גשרים עתיקים וציוריים. מתחת לגשר הפרדות המופיע בצילום, היו נוהגים להתקין בימים עברו פעמון. כשהרוח הייתה חזקה מדי והמעבר בגשר מסוכן, הפעמון היה מצלצל בחוזקה ומזהיר את מי שתכננו לחצות עליו את הנהר.

 
טיול ביוון ההרית
גשר הפרדות העתיק העובר מעל לנהר ווידומאטיס  
 (צילום: MEDRAFT)


פסגת אסטרקה ואגם הדרקון

אחת מפסגותיו הגבוהות של הר טימפי (Tymfi) שבצפון יוון היא פסגת אסטרקה (Astraka), המתנשאת לגובה2,436  מ'. הטיפוס אל ההר מאפשר הגעה לנקודות תצפית רבות על הנוף המרהיב שסביב. לאחר טיפוס של כ- 3 שעות מהכפר מיקרו פפיגו (Mikro Papigo), אנו מגיעים אל בקתת אסטרקה, משאירים בה את הציוד, וממשיכים לטפס כשעתיים אל אחד משיאי הטרק במעלה ההר - אגם הדרקון. מדובר באגם אלפיני שקט, השוכן במעלה ההר ומשמש כביתם של מאות דרקונים! נו טוב, אולי לא ממש דרקונים גדולים ויורקי אש, כפי שהייתם מצפים לפגוש באגם עם שם כזה, אלא מאות ואפילו אלפי דרקונים ננסיים הנקראים טריטונים. הטריטון הוא דו חיים שאצלנו בישראל נמצא בסכנת הכחדה, אך ברכסי יוון ההררית אוכלוסייתו משגשגת ומתרבה.
 
בסוף יום ההליכה, לאחר שעינינו שבעו מנופים, אין דבר מענג יותר מהגעה לבקתת ההרים אסטרקה, בה נעשה את הלילה. קצת פחות מפנק מבתי המלון בהם אנו לנים בשאר ימי הטיול, אך יש שירותים ומקלחת (מים קרים...) צמודים לכל חדר, הכולל עד 12 מיטות, תאורה סולרית (עד השעה 22:00) ואוכל שמכינים שומר הבקתה ואשתו.
 
טיול ביוון ההרית
אגם הדרקון על פסגת אסטרקה, אחד משיאי הטיול   (צילום: MEDRAFT)

MP 1700, זגוריה, צפון יוון
מלון מיקרו פפיגו 1700 בכפר מיקרו פפינגו, ממוקם ממש בתחילת הטרק לאגם הדרקון (צילום: כרמית וייס)




חבל גרבנה – מחוז הפטריות

משפט ידוע אומר שהמטייל צועד על קיבתו. לכן, בכל טיול צריך לוודא היטב שגם הפן הקולינרי מקבל את המקום המגיע לו. על אחת כמה וכמה כשמגיעים למחוז גרבנה (Grevena), הנמצא ממזרח לחבל זגוריה. מחוז גרבנה, שהעיר גרבנה היא בירתו, מפורסם במגוון הפטריות שגדלות באופן טבעי ביערות. כמובן שלא ניתן לוותר על ארוחה במסעדת פטריות מקומית, בה מבשלים מאכלים שונים ומעניינים, והכל על טהרת הפטריות.
לינה ואירוח בחבל גרבנה
 
פטריות בגרבנה, צפון יוון
יערות מחוז גרבנה עשירים בפטריות מכל הסוגים והמינים 
 (צילום: אייל דואר)

בחבל גרבנה אנו צועדים בתוך קניון פורטיצה (Portitsa), בו זורם נהר מילאופוטמוס (Meleopotamos). אל הנהר יורדים מהכפר ספיליו (Spilaio), בדרך הפרדות העתיקה, ואת המשך המסלול עושים תוך הליכה במים. אל חשש, כאן  המים חמימים יותר והשכשוך והרחצה בהם היא חוויה מרעננת ונעימה.
 
טיול ביוון ההרית
מסלול הליכה קליל ומרענן, הרגליים טובלות בנהר מילופוטימוס   (צילום: MEDRAFT)


חגיגה יוונית למרגלות מנזרי מטאורה

אפשר לומר שגולת הכותרת של יוון ההררית הם "המנזרים התלויים" של מטאורה (Meteora). מדובר על עמודי מצוקים מרשימים, עליהם נבנו בימי הביניים 24 מנזרים מבודדים. מראה המנזרים נראה כלקוח מתוך ציור סוריאליסטי - המנזרים כמו 'תלויים' בין שמיים וארץ, ולא ברור כיצד בנו אותם ואיך ניתן להגיע אליהם. לפחות לחלק השני של השאלה, יש לי תשובה: כיום יש כביש אל המנזרים וההגעה היא באמצעות רכב, ג'יפ או אוטובוס. אפשרות נוספת וממצה יותר לטעמי, היא לעלות ברגל, בשבילים העושים דרכם בין המצוקים האדירים, ולאחר הביקור לחזור בהליכה דרך יערות האלונים, לכפר שממנו יצאתם.

אנו בחרנו במסלול המתחיל בכפר קסטראקי (Kastraki), ממנו אנו מטפסים בנופים מרשימים בינות המצוקים והיערות, אל מנזר מגאלו מטאורו (Megalo Meteoro), הגדול שבמנזרים, ואל מנזר קטן נוסף, שכמעט איש אינו מגיע אליו.

את הטיול ביוון חייבים לסכם, כמיטב המסורת, עם חוויה יוונית בטברנה מקומית. בכפרים שלמרגלות מנזרי מטאורה ישנן טברנות אותנטיות בהן נערכת חגיגה אמיתית, מלווה באוכל טוב ונגני בוזוקי. כמובן שלא ניתן לצאת מהטברנה מבלי ששתיתם כמות נכבדה של אוזו מקומי, ולמרות שהחוק היווני אינו מתיר שבירת צלחות, כאשר הקבוצה משתתפת ושמחה, ניקוס – בעל הטברנה, מרשה לנו לשבור כמה צלחות לסיום.

 
טיול ביוון ההרית, המנזרים התלויים
מסלול הליכה בין המצוקים, היערות והמנזרים של מטאורה
(צילום: MEDRAFT)

מנזרי מטאורה, יוון, קסטרקי 
גסטהאוז סוטיריו בכפר קסטראקי, נקודת יציאה למסלול הליכה מרהיב בין המצוקים  (צילום: כרמית וייס)

 

צחי גלובין, מדרפט
 
אודות הכותב
צחי גלובין, מדריך ראשי בחברת MEDRAFT, המתמחה בטיולי טבע והרפתקאות. מתמחה בהדרכה בפירנאים הספרדים, גאורגיה, יוון, סלובקיה וצ'כיה.







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר