העיירה קוליור – טיול בתוך ציור
מאת: כנרת תמיר 


בקצה הדרומי של הריביירה הצרפתית, בלב אזור חקלאי מוקף הרים, הסוגרים עליה כקונכייה, שוכנת העיירה קוליור. ליופייה המיוחד מוסיפים מפרצים טבעיים קטנים ומבצרים על ההרים סביב, עדות לחשיבותה האסטרטגית בימי הביניים ובראשית העת החדשה.


העיירה קוליור שוכנת באחד המקומות הציוריים ביותר בדרום צרפת, במפגש הרי הפירנאים עם חופי הים התיכון.

1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

כל אחד יכול לצייר עם המצלמה, שחזור של ציור מפורסם מקוליור  (צילום: stocknshares)
עיירה ציורית בצבעי פסטל (צילום: stevebphotography)
סמטאות בצבעים רכים (צילום: Frank Fullard)
בתים צבעוניים לחופי הים התיכון  (צילום: dvoevnore)
חופי קוליור מזמינים את הנופשים (צילום: שלמה צדקיהו)
הארמון-מבצר של קוליור  (צילום: שלמה צדקיהו)
סירות הדייגים ובתיה העתיקים של העיירה (צילום: stocknshares)
סירות הדייגים גם הן נצבעו בשלל צבעים (צילום: image2roman)
 

טיול בתוך סדנת ציור

מקומות רבים בעולם מכונים "ציוריים" וכך גם קוליור. אבל לעיירה קוליור (Collioure) יש "תעודות" על היותה ציורית. מזה שנים רבות העיירה היא אבן שואבת לאומנים מכל העולם, הנמשכים לצייר את נופיה.
 
את הדחיפה האומנותית הגדולה קיבלה קוליור בראשית המאה העשרים, כאשר הגיעו אליה אומנים רבים מפריז הרחוקה, ובהם פאבלו פיקאסו, ראול דופי, אנרי מאטיס, אנדרה דרן ומארק שאגאל. הנוף והאור של העיירה השפיעו על הציירים ובאו לידי ביטוי בציוריהם. מארק שאגאל ציין כי השמיים בקוליור הם היפים ביותר בכל צרפת. ציוריהם, המתארים את נופי העיירה והאזור, הביאו לפרסומה הרב.
 
בקוליור מצויות היום למעלה משלושים גלריות וסדנאות אומנים. מבט חטוף על המוצג בגלריות מלמד כי הציירים העכשוויים מושפעים מציירי ראשית המאה העשרים, ובעיקר מציוריהם של מאטיס ודרן. גם רוכשי הציורים, בעיקר תיירים, מחפשים את הציורים המתארים את נופי המקום.
בתי מלון בעיירה קוליור
כתבה על אומנות בריביירה הצרפתית
 
קוליור, דרום צרפת
רפרודוקציה אחת מני רבות על חומת העיר העתיקה של קוליור (צילום: שלמה צדקיהו)


 ברירת מחדל



מרכז סחר לחופי הים התיכון

בזמנים קדומים יותר הייתה קוליור מרכז סחר לחופי הים התיכון, אותו פקדו ספינות של תרבויות עתיקות. העיר נכבשה על ידי הויזיגוטים במאה השביעית ואחריהם באו והלכו כובשים אחרים. במהלך השנים ישבו בה ועברו דרכה נוסעי מסעות הצלב ומסדרים דתיים שונים, והיא נשלטה לסירוגין על ידי צרפת וספרד, עד שבמאה ה- 17 היא הפכה סופית לחלק מצרפת. במאה ה- 18 נעשה ניסיון צבאי נוסף להחזיר את האזור לספרד, אך הוא נהדף על ידי הכוחות המגנים על העיר.
 
עם גילוי אמריקה עלתה חשיבותן המסחרית של ערים בדרום ספרד ובפורטוגל, והעיירה קוליור איבדה מחשיבותה כמרכז סחר, בדומה לעיר ברצלונה שמדרום לה. בעקבות כך התמקדו תושביה בדייג לפרנסתם.
יעדים נוספים בדרום צרפת
 

העיירה קוליור (A) בדרום צרפת, על גבול ספרד,
ומיקומה לעומת הערים מרסיי, טולוז, ברצלונה, פריז
 

זהות קטלאנית וחיבור לאחים שמעבר להרי הפירנאים

הזהות הקטלאנית, אותה אנו מכירים בעיקר ממחוז קטלוניה בספרד, מעברם הדרומי של הרי הפירנאים, קיימת גם אצל רבים מתושבי קוליור, הרואים עצמם קטלונים. בתום מלחמת האזרחים בספרד (1939), התיישבו בעיירה ספרדים שהיו נאמנים לכוחות הרפובליקנים, מחשש לנקמה של הכוחות המלוכניים של פרנקו שניצחו במלחמה.
כתבה על מסלולים בפירנאים הצרפתים
 
דגל העיירה קוליור דומה מאוד לדגל קטלוניה הספרדית – רקע צהוב ועליו פסים אדומים אלכסוניים (בדומה לפסים האופקיים בדגל קטלוניה). רוב תושבי העיירה, בה מתגוררים כ- 3,000 תושבים, דוברים שתי שפות - קטלאנית וצרפתית (הקטלנים מבטאים את שם המקום קויור), והשילוט בעיירה הוא בשתי השפות. בימי ביקורנו במקום, לפני משאל העם על עצמאות קטלוניה, התנוסס על הארמון דגל שהביע תמיכה בעצמאות חבל קטלוניה הספרדי, שהונף לצד דגל האיחוד האירופאי, דגל צרפת ודגל העיר.
 
חגיגות רבות חוגגת העיירה במהלך השנה, בהן גם חגיגות ריקודים. אחד הריקודים הפופולריים בערבים אלה הוא הריקוד הקטלוני 'סרדנה', שהוא אחד הביטויים הלאומיים של קטלוניה ושל הקטלונים של קוליור. בימי השוק, ימי רביעי ושבת, מוצגים בדוכנים, לצד התוצרת המקומית, גם מוצרים מקטלוניה שבספרד, ועל חלק מהדוכנים מתנוססים דגלי קטלוניה.
 
קוליור, דרום צרפת
עברה הצבאי של קוליור ניכר בכל פינה, כאן בתצפית על "דרך הפוביזם" (צילום: שלמה צדקיהו)
 

נופש וספורט ימי

העיירה קוליור מושכת אליה תיירים מכל רחבי אירופה, אך בעיקר מצרפת וספרד, שהגבול עמה במרחק 25 ק"מ בלבד, ורק  220 ק"מ מפרידים בינה לבין ברצלונהקוליור מציעה למבקרים בה מפרצים לשחייה ולשייט, לצד חופים סלעיים, שבילי הליכה בהרים, מזג אויר נוח בחורף ובקיץ, אירועי אומנות, גלריות וסדנאות אומנים. על ההיסטוריה העשירה מספרים המבצרים סביבה, ומבצר אחד שהוא ארמון, הניצב בלב העיירה.
 
הראשונים שגילו את העיירה כאתר נופש, במאות ה- 13-14, היו מלכי האי מיורקה, שבנו בה ארמון לימי הקיץ. כנראה שאם הגיעו מהאי מיורקה, הידוע כמקום נופש שמושך מיליוני נופשים בקיץ, אכן יש במקום משהו מיוחד. במאה ה- 15, בתקופה בה שלטו הספרדים באזור, שימש המקום אחד ממבצרי הגבול החשובים של ספרד. כיום אחד המבצרים הגדולים בפאתי העיירה משמש בסיס של צבא צרפת. הקומנדו הצרפתי בחר בעיירה ובמפרצים סביב לה כמקום אימונים לחייליו, הנראים מפעם לפעם בסירות הגומי שלהם או בלכתם על החוף, משתלבים בנוף התיירותי.
 
מיקומה של העיירה לחוף הים ועל מפרצים קטנים, משפיע על פעילויות הפנאי שהיא מציעה. כך בולט בעיקר הספורט הימי, החל משייט קייקים ושייט בסירות מפרש, וכלה בשייט חופים למערות ולעיירות סמוכות.
 
קוליור, דרום צרפת
בקוליור ניתן למצוא את כל סוגי הספורט הימי, אתגרי וגם רגוע (צילום: שלמה צדקיהו)
 

קוליור האמיתית וקוליור המצוירת

האווירה האומנותית בעיירה קוליור, מושפעת מהסמטאות הצרות, שבהן עשרות גלריות וחנויות מזכרות, החומות המקיפות את העיר העתיקה וחומות המבצר-ארמון של מלכי מיורקה החולש עליה. החומות בנויות במרחק 5-20 מטר מהים. כאן על הטיילת עמדו הציירים הגדולים וציירו את הסירות על החוף, את הסירות המשייטות במים ואת הגבעות מצדו השני של המפרץ.
 
הם ציירו בעיקר את הכנסייה, הבנויה על חצי-אי הסוגר על הנמל, ואת מגדל הפעמונים שלה, שהוא גם השעון של העיירה וגם המגדלור של הנמל. למעשה המגדל נבנה לפני הכנסייה, ורק במאה ה-17 נבנתה הכנסייה לצידו. הסופר הבריטי סטפן קלארק, שהתאהב בקוליור, כתב כי המגדל של קוליור הוא אחד הנושאים המצוירים ביותר בצרפת והוא המבנה הראשון שצד את עין המבקרים בעיר. פנים הכנסייה מעניין, במיוחד עבודות העץ המצופות עלעלי זהב.

קוליור, דרום צרפת
סמטאות קוליור, הבתים בצבעי פסטל מקסימים  (צילום: vintagerobot, Will Perrett)




לצלם את הציור

רבים מהציורים הם בסגנון פיגורטיבי (בעל זיקה חזקה למציאות), וכך ניתן לזהות את המקום ממנו הם צוירו. כיום עומדים המבקרים עם מצלמותיהם ומנסים לתפוס את הזוית ממנה צויר הציור. כדי להעצים את חווית הביקור, הציבה העירייה רפרודוקציות של ציורי האומנים הגדולים על החומות, ליד המקום ממנו הם צוירו. כך עומדים המבקרים ומביטים לסירוגין, בציור ובנוף. ניתן לשמוע הערות התפעלות, כגון, "הכול בדיוק אותו דבר", "שום דבר לא השתנה במאה השנים האחרונות" וכדומה. לעתים נדמה כי אפילו הסירות שבמים הן אותן סירות.
 
אחד הסיורים המודרכים הפופולריים ביותר בעיירה קוליור, הוא הסיור בעקבות הציירים אנרי מאטיס ואנדרה דרן, העובר ליד 19 מקומות בהם הם ציירו. הסיור נקרא דרך הפוביזים*, ובמהלכו עורכת המדריכה, הקבלה בין הצבעים העזים של הפוביזים לבין הצבעים של קוליור וצבעי הסירות העוגנות במפרציה. להדגשת הציוריות של העיר וסביבתה, הציבה העירייה 12 מסגרות העשויות מברונזה במקומות שונים בעיירה, לאורך הטיילת ובחצר הארמון, המאפשרות להתבונן דרכן על הנוף, כחלק מתמונה ממוסגרת. טיול בעיירה נותן תחושה של טיול בתוך סדנת ציור.
 
* הפוביזם מתאפיין בשימוש בצבעים עזים, ללא ערבוב, פשטות הצורות והנוף, שימוש באור וצל, משיחות מכחול נמרצות, סטייה מכוונת מהמציאות האובייקטיבית והעדפה של הבעה אישית וסובייקטיבית.
 
קוליור, דרום צרפת
זווית צילום המשחזרת את אחד הציורים המפורסמים של קוליור (צילום: שלמה צדקיהו)
 

יותר מסעדות מגלריות

אך לא רק ציור יש בקוליור. משרדי התרבות והחקלאות העניקו לעיירה את התואר "עיר בעלת מצוינות קולינרית", וכיאה לעיירה עם תואר כה מכובד מגיעים אליה תיירים רבים שעיקר עניינם הוא מסעדות ויקבים. המטבח המקומי הוא שילוב של מטבח קטלאני, צרפתי וים-תיכוני, תוך השענות על תוצרת חקלאית טרייה, יין מקומי ודגים טריים, בעיקר דגי האנשובי. אלו מצויים בשפע ליד חופיה ומשומרים במקום בשיטות ישנות. חלק ניכר מהיינות, שמן הזית, שימורי האנשובי, החמאה והגבינות המיוצרות כאן, הם בעלי תו תקן AOC*, המעידים על איכותם.
 
* תו תקן הניתן לאזורים גאוגרפיים מסוימים בצרפת, על ייצור יינות, גבינות, חמאה ומוצרים חקלאיים נוספים, המיוצרים בהתאם לתנאי התקן.
 
העיר עשירה במסעדות אף יותר מאשר בגלריות. המסעדות על הטיילת הן הפופולריות ביותר, אך הבעיה, על פי בעל המסעדה בה סעדנו, היא ש"התיירים יושבים חמש שעות, כי הנוף מהפנט אותם". בכל מקרה, אל תעזבו את המקום מבלי שתטעמו מאכל המבוסס על אנשובי, או לפחות טאפאס אנשובי. שפים מקומיים טוענים שהאנשובי מקוליור הוא הטוב בעולם.
 
קוליור, דרום צרפת
מסעדה וגלריה משתלבות זו בזו, שני בילויים פופולריים בקוליור (צילום: שלמה צדקיהו)
 

מקורות הקולינריה של קוליור

בשדות סביב לעיירה קוליור ולאורך הכביש המוביל אליה, ניתן לראות מהיכן מגיעה התוצרת הטרייה והיכן צומחים הגפנים, מהם מייצרים את היינות המשובחים, הכול לפי כיוון השמש וטיב הקרקע. הגפנים אינן נתמכות בחבלים או במוטות, אלא משתרעות על האדמה, שיטה המשפיעה על הארומה של היין, כך לפי הסבר של חקלאי מקומי.
 
לצד הכרמים בולטים מטעי פירות נשירים, עצי הדר ובעיקר לימון, ומעל כולם עצי זית, המעידים על האקלים הים-תיכוני של האזור. חלק גדול מהם נטועים על טרסות בנות מאות בשנים. תזכורת לחשיבות הזית באזור משמשת טחנת הרוח הישנה מעבר למפרץ, שעדיין מייצרים בה שמן. הטחנה הוקמה במאה ה-14 ולפני שנים אחדות היא שופצה. קיימות שיטות יעילות יותר לאצירת שמן, אך המקומיים נאחזים במסורת, כפי שהם נוהגים בעיבוד דגי האנשובי.
 
אפרופו אנשובי, החנויות המוכרות את הדגים בעיר העתיקה הולכות ונעלמות, בגלל ירידה בכמות דגי האנשובי, ואולי כי משתלם יותר לפתוח מסעדות לתיירים. הרוצים לקנות אנשובי כדאי שירחיקו חמש מאות מטרים, לצד הדרומי של העיר, שם גרים המקומיים ולשם לא הגיעה המהפכה התיירותית.
 
קוליור, דרום צרפת
שמש, אוכל טוב ומבט אל העוברים ושבים בטיילת (צילום: שלמה צדקיהו)
 

גירוש ספרד גם מקוליור

לקוליור היסטוריה יהודית, הקשורה למיקומה על הים ולשלטון הספרדי בה. בשנת 1492, בימי גירוש ספרד, הייתה העיירה חלק מספרד ונשלטה על ידי מלך מיורקה. יהודי קוליור היו חלק מהקהילות היהודיות הקטנות מצפון ומדרום להרי הפירנאים. כאשר אימת הגירוש והלחץ על היהודים להמיר את דתם גברו, יצאו בשנת 1493 מספר משפחות יהודיות בשתי ספינות לעבר הים הפתוח. הספינות סנטה מריה וסנט קריסטופול נעלמו בלב ים ולא ידוע מה עלה בגורל הנוסעים בהן.
 
על הטיילת, למרגלות חומות הארמון, ניצבת אנדרטה המנציחה את זכרם של 39 היהודים שנעלמו בים. האנדרטה, העשויה מתכת, בנויה בצורת מפרש ובו 39 חורים, מדגישים החלל שנותר בעיר עם עזיבת היהודים. המפרש נשען על תורן נטוי לכיוון הים. בבסיס האנדרטה יש כיתוב בקטלאנית ובצרפתית, המספר את גורלם של היהודים שנעלמו, עם ציון שמות המשפחות. הנחנו במקום זר פרחים והייתה לנו הרגשה שאנחנו זוכרים את האנשים שרק אתמול היו עמנו.
 

 
מידע נוסף

השכרת רכב בצרפת
בתי מלון בעיירה קוליור

כתבות נוספות על אזור זה

אומנות בריבייירה הצרפתית
מסלולים בפירנאים הצרפתים
קניון טארן בעקבות הנשרים
יעדים מומלצים בדרום-מזרח צרפת

כנרת תמיר, מדריכת טיולים
 
אודות הכותבת
ד"ר כנרת תמיר, דוקטור לגיאוגרפיה ולימודי סביבה, מורת דרך מוסמכת בישראל ומלוות קבוצות לחו"ל ליעדים שונים באירופה.







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר