מפגש עם אוסטרליה – שתחילתו באזור סידני
מאתאמנון כרמל


אוסטרליה משכה אותי מאז ומתמיד. שמעתי סיפורים מדהימים על אודות היבשת שנמצאת Down Under ‏(כמו שאומרים האוסטרלים), והרגשתי שאני חייב לרדת לעומק העניין ולהגיע לאוסטרליה בעצמי. 


את המסע שלי לחקר התרבות האוסטרלית התחלתי בהתעמקות בהיסטוריה המעניינת שלה ובביקור באזור סידני, שמאוחר יותר הפכה לביתי.
 
דארלינג הארבור, סידני
דארלינג הארבור, הנמל של מפרץ דארלינג בסידני, העיר שהפכה לביתי  (צילום: Paul Carmona)


יעדי טיול בעיר סידני וסביבתה, ומקומות לינה מומלצים:

מלון קוואי ווסט סידני בקרבת הנמל של סידני  |  מלון סבל חוף מנלי בחוף מנלי
 

‏ממושבת עונשין למדינה עצמאית

‏תושביה המקוריים של יבשת אוסטרליה הם האבוריג’ינים, שהגיעו לאוסטרליה לפני כ- 60 ‏אלף שנה, והמשיכו לחיות בצורת חייהם הקדומה כמו שמצאה אותם החברה האירופית בהניחה רגלה לראשונה ביבשת זאת. קיימת נטייה לראות באבוריג’ינים אנשים פרימיטיביים חסרי דת, דעת והשכלה שחיים רק במדבר, אך לאמיתו של דבר אין זה נכון. האבוריג’ינים מעולם לא חשו צורך להקים מבנים מפוארים או לפתח יישובי קבע. האדמה סיפקה להם את כל צורכיהם והמסורת ודרך החיים המרתקת שלהם משלבות את האדם בטבע באופן מוחלט, ואוסרות על ניצולו או על פגיעה בו.

האירופים הראשונים הגיעו לאוסטרליה ככל הנראה במחצית הראשונה של המאה ה-16, אם כי קשרי מסחר התקיימו לאורך אלפי שנים ביו הפולינזים מדרום מזרח אסיה לבין האבוריג’ינים. ראשוני האירופים שהגיעו לאוסטרליה היו יורדי ים פורטוגלים שחקרו את גבולות העולם הידוע, אך אין עדויות כתובות לכך. התיעוד הרשמי הראשון של הגעת האירופים לאוסטרליה היה במאה ה-17, אז עלו על אדמת היבשת האנגלים, הספרדים וההולנדים, והחלו במלאכת מיפוי החופים. בשעתו הייתה אוסטרליה ידועה בשם "הולנד החדשה" והוגדרה כאדמה לא מיושבת, תוך התעלמות מוחלטת מהתושבים האבוריג’ינים.
כתבה על תרבות האבוריג'ינים
 
האבוריג'ינים - תושבי אוסטרליה המקוריים


אוסטרליה ניו זילנד




 

מגלים את אוסטרליה

כאשר הגיע קפטן קוק לחופי סידני (Sydney) בשנת 1770 ‏הוא הכריז על מרבית אוסטרליה כשייכת לכתר האנגלי. הוחלט לנצל את המושבה החדשה של האימפריה הבריטית, שהייתה אז בשיא פריחתה, להקמת מושבת עונשין, שתתרום בטווח הארוך לפיתוח האי וליישובו.
 
בשנת 1788 ‏הגיע לסידני הצי האנגלי הראשון שכלל 11 ‏ספינות ועליהן 1000-1500 אסירים, אנשי צוות, אנשי תחזוקה ומנהלים. הפושעים הגיעו לכאן בעקבות האשמות חמורות כמו אונס ורצח, אך חלקם גם בעקבות גניבות קטנות, וגם לאחר שסיימו לרצות את עונשם נאסר עליהם לחזור לאנגליה. כך החלו האירופים ליישב את אזור העיר סידני ואת אוסטרליה כולה. עד שנת 1868 ‏הגיעו למקום כ-160 ‏אלף אסירים, אז הופסקה פעילות מושבת העונשין, ובסוף המאה ה- 19 החלו להגיע מאירופה גלי הגירה בעקבות הבהלה לזהב ותעשיית הצמר, כמו גם בשל מחיריהם הנמוכים של חלקות האדמה. בשנת 1901 ‏הכריזה אוסטרליה על עצמאותה. סכסוך בין סידני למלבורן, שנאבקו על הזכות להפוך לעיר הבירה של המדינה הצעירה, כמעט שהביא למלחמת אזרחים, ולכן הוחלט על הקמת עיר בירה חדשה באמצע הדרך בין שתיהן. כיום קנברה היא עיר הבירה הפורמאלית ובה נמצאים כל מוסדות הממשלה, השגרירויות והגופים הרשמיים, אך הערים הגדולות והידועות ביותר באוסטרליה הן עדיין סידני ומלבורן.
 
‏עוד בימיה הראשונים של המדינה העצמאית הכריזה הממשלה על אוסטרליה כמדינה נאורה ומודרנית, המקבלת כל אדם בברכה ללא קשר למוצאו, אך באותה העת התנכרו המתיישבים האירופים לתושביה המקוריים של היבשת והתאכזרו אליהם. האבוריג’ינים נטבחו וניצודו, זכות הבחירה לא ניתנה להם, ילדיהם נחטפו והועברו לפנימיות נוצריות ואדמותיהם נגזלו. בנוסף הביאו איתם האירופים גל של מגפות שקטל רבים מהאבוריג’ינים. מחאה אזרחית הובילה לשיפור משמעותי ביחס אליהם מאז שנת 1969‏, וכיום האבוריג’ינים הם אזרחים שווי זכויות באופן פורמאלי, אבל עדיין מדובר בעם שבור שחי בשולי הערים הגדולות או בעיירות קטנות ושכוחות אל ברחבי המדבר האוסטרלי. אבוריג’ינים רבים מכורים לטיפה המרה, ולכן נטולי פרנסה ומידרדרים לפשע. מהמסורת ומהדת האבוריג’ינית, שעברו מדור לדור במשך עשרות אלפי שנים, כמעט שלא נותר זכר, וכיום מתבצעים ניסיונות לתעד את תרבותם מאחרוני הזקנים שעוד זכו לקבל את המסורת מהוריהם.
כתבה על תכנון מסלול טיול באוסטרליה

דארלינג הארבור, סידני
הנמל של סידני, בשנת 1788 ‏הגיע לכאן הצי האנגלי הראשון עם 1000-1500 אסירים  (צילום: Kyle Taylor)
 

הפנינה של סידני

את המסע שלי באוסטרליה התחלתי כמו רוב התיירים בסידני, אחת הערים המרתקות והססגוניות ביותר בעולם. זוהי עיר מערבית מפותחת במיוחד המציעה מגוון עצום של אטרקציות, ואני בחרתי להתמקם באזור שנקרא דארלינג הארבור (Darling Harbor). זהו אזור תיירותי מאוד ובו שלל מסעדות יוקרתיות, בתי קפה וברים, ספינה וצוללת של הצי האוסטרלי הפתוחות למבקרים, אקווריום ענקי המשמש גן חיות ימי ועוד. המשכתי בהליכה על פני גשר הולכי הרגל היפה של דארלינג הארבור. בדרך חלפו על פני אצנים, רוכבי אופניים ורולר בליידס וכמובן המון תיירים.

לאחר כרבע שעה של הליכה נינוחה הגעתי לבסיסו של מגדל סידני (
Sydney Tower Eye
), מגדל מחט המתנוסס לגובה של כ- 90 ‏קומות. כרטיס העלייה למצפה כולל כניסה ל- OzTrek‏, שאמור להיות סיור וירטואלי באוסטרליה, אך בפועל התגלה כאטרקציה מיושנת ומיותרת למדי.
בתי מלון באזור דארלינג הארבור בסידני
 
דארלינג הארבור, סידני
מגדל סידני, מתנוסס לגובה של כ- 90 קומות  (צילום: simplethrill)
 
 
בראש המגדל מצפה גדול ובו 360 ‏מעלות של חלונות פנוראמיים המשקיפים על כל העיר והסביבה, מחזה מרהיב ביופיו. אלפי מפרשיות, סירות וכלי שיט עיטרו את מימי המפרץ בנקודות לבנות, ומכיוון שהגעתי כשעה וחצי לפני השקיעה הצלחתי ליהנות מהנוף באור היום, לראות את השקיעה היפה ולחזות בעיר המתעוררת לחיי הלילה.

המעבר מיום ללילה פשוט מקסים. סוף סוף הבנתי מדוע רבים טוענים כי סידני היא אחת הערים היפות בתבל. מדי פעם מתקיימים במצפה סיורים מודרכים, וזה שבו לקחתי חלק הוכיח את עצמו כיעיל מאוד וסיפק טיפים חשובים שעזרו לי בהמשך הדרך.

 
שקיעה באוסטרליה  זריחה באוסטרליה
שקיעה (מימין) וזריחה (משמאל) על קו החוף המזרחי –
הרקיע באוסטרליה מציג שקיעות וזריחות מרהיבות, כמו גם שמיים זרועי כוכבים, 
השונים באופן מוחלט מהשמיים שבחצי הכדור הצפוני. 
 

ארכיטקטורה בסידני

אחד ממוקדי העניין שהוזכרו בסיור היה בית האופרה של סידני (Sydney Opera House‏), המזוהה עם אוסטרליה בכלל ועם סידני בפרט, ולכן החלטתי שזהו היעד הבא שלי. כשיצאתי ממגדל סידני כבר היה חשוך. לקחתי מונית לבית האופרה בתקווה שלא אתאכזב מהמקום בלילה. 

בית האופרה של סידני הוא מבנה מיוחד ויפהפה, המעוצב כמפרשי ספינה. המבנה תוכנן על ידי יוארן אוטזון, ארכיטקט מדנמרק, שזכה בתחרות הבינלאומית לעיצוב המבנה. הקמתו שארכה כ-16 ‏שנה, הושלמה בשנת 1973‏, ועלות הבנייה הכוללת עמדה על יותר מ-100 ‏מיליון דולר אוסטרלי. מדובר ללא ספק בפלא ארכיטקטוני מרהיב ושום ביקור בסידני לא יהיה מושלם ללא ביקור וצילום כמה תמונות בבית האופרה.

דארלינג הארבור, סידני
בית האופרה של סידני מואר לכבוד פסטיבל ויויד סידני (Vivid Sydney), המתקיים מאמצע מאי עד אמצע יוני  (צילום: Filipe Castilhos)
 
גשר נמל סידני (Sydney Harbor Bridge‏), מבנה ארכיטקטוני מקסים הנמצא בסמוך, משתלב היטב בנוף, ואפשר להצטרף לאחת מהקבוצות הקטנות שיוצאות לטיפוס רגלי לראשו. זהו טיול יקר להחריד, ובהתחשב בעובדה שאסור אפילו להצטייד במצלמה (מחשש שתיפול על מכוניות נוסעות), החלטתי לוותר. עם זאת שמעתי ממי שהיה וראה כי הנוף הנשקף מלמעלה מדהים ביופיו.

הרעיון להגיע בשעות הערב היה מוצלח למדי. בית האופרה יפה ומיוחד בלילה, אורות גורדי השחקים באזור הדאון-טאון של סידני משתקפים במי המפרץ ובית האופרה והגשר הצמוד אליו מספקים תפאורה רומנטית לאורות הכרך הגדול. לקחתי מונית בחזרה למלון וצנחתי על המיטה ללילה גדוש חלומות נעימים.
 
דארלינג הארבור, סידני
גשר נמל סידני ומתחתיו בית האופרה כשהם מוארים לעת ערב  (צילום: Geee Kay)
 


מלון מומלץ במרכז סידני ובקרבת הנמל ובית האופרה

מלון קוואי ווסט סידני (Quay West Suites Sydney) הוא מלון 5 כוכבים מפנק, הממוקם אל מול הנמל של סידני ובמרחק הליכה קצר מאטרקציות רבות במרכז העיר. הוא מציע בריכה מקורה, סאונה, חדר כושר, מסעדה, חדרים גדולים ודירות, היכולות להתאים למשפחות, וחלקן משקיפות לעבר הנמל.

מלון מומלץ במרכז סידני, אוסטרליה
מלון קוואי ווסט סידני 
- מלון 5 כוכבים מפנק בקרבת הנמל של סידני


החופים של סידני

סידני בנויה משני צידיו של מפרץ ענק שחודר עמוק אל תוך היבשה. אינספור לשוניות ים קטנות יוצרות מפרצים וחופים קסומים. הים משחק תפקיד חשוב בחיי התושבים ולכן הספורט הימי נפוץ מאוד וכולל גלישת גלים, שיט מפרשיות, גלישת רוח ועוד. שני החופים המפורסמים ביותר בסידני הם חוף בונדי (Bondi Beach) וחוף מנלי (Manly Beach), העמוסים, בנוסף לגולשים וגולשות שזופים ומחייכים, גם בשלל ברים, חנויות מזכרות ועשרות מסעדות קטנות (נסו את התמנונים ברוטב צ’ילי). החופים נקיים והחול לבן ורך, ובתי המגורים הצבעוניים משמשים להם מסגרת ציורית.

הנמל שממנו מפליגות המעבורות לאזורים שונים בסידני, כולל חוף מנלי, נמצא ליד בית האופרה. באזור זה מתקיימים מופעי רחוב וכאן גם פגשתי באבוריג’יני הראשון שראיתי מעודי, שהפליא בנגינה בדיג’ירידו 
 כלי הנגינה האוסטרלי העשוי גזע אקליפטוס חלול. הנסיעה במעבורת היא חוויה כדאית ולו רק כדי לחזות בבית האופרה במלוא הדרו, כפי שהוא נראה באור יום. המבנה המדהים הזה נראה שונה מאוד מכל זווית, ובשילוב חווית השיט במעבורת זוהי התנסות מומלצת בהחלט.
בתי מלון בחוף מנלי בסידני  |  כתבה על חוף מנלי בסידני

חוף מנלי, סידני, אוסטרליה
זריחה על חוף מנלי, לפני שכובשים אותו גולשי הגלים והרוח  (צילום: SeongAn Cha)    
 
 

מלון מומלץ על הטיילת של חוף מנלי

מלון סבל חוף מנלי (Sebel Sydney Manly Beach) הוא מלון בוטיק ברמת 4.5 כוכבים, הממוקם על הטיילת של חוף מנלי, משקיף על חופי האוקיינוס ובמרחק הליכה ממרבית האתרים, כולל רציף המעבורות. חדרי הסטודיו מרווחים מאד ויש גם דירות עם חדר שינה, שלכולם מרפסת וחלקם פונים אל החוף. כל החדרים ממוזגים ומציעים פינת ישיבה, שולחן, מקרר וקומקום. מסעדת המלון והבר משקיפים לעבר החוף והאווירה הצעירה הולמת את אופיו של החוף.

מלון מומלץ בחוף מנלי, סידני, אוסטרליה
מלון סבל חוף מנלי  מיקום מעולה על הטיילת ולחופי האוקיינוס של מנלי


אטרקציות נוספות בסידני

חנות הספרים הקטנה והקסומה גרטרוד ואליס (Gertrude & Alice), הנמצאת ברחוב צדדי בקרבת חוף בונדי, היא פנינה של ממש שבה הזמן עצר מלכת. תוכלו למצוא במקום שלל ספרים מעניינים, רובם יד שנייה, בנוסף פועל במקום בית קפה נחמד שמגיש אוכל קליל וטעים וקפה משובח. אפשר לעלעל בספרים תוך שתיית קפה בשמש ולהתרשם מהטיפוסים המעניינים שעוברים בסמוך.
כתובת: 40 Hall Street‏, טלפון: 91305155-2-61+.
 
חנות הספרים גרטרוד ואליס בסידני  (צילום: אמנון כרמל)

 
באחד הערבים קיבלתי הזמנה למשחק רוגבי באצטדיון האולימפי. בשנת 2000 אירחה אוסטרליה את המשחקים האולימפיים בסידני, ומעבר לגאווה אדירה הפיחה האולימפיאדה חיים בעיר בדמות שיפור תשתיות, שיפוץ מלונות ותרומה משמעותית לתיירות ולספורט. האצטדיון והכפר האולימפי מרשימים ומודרניים מאוד והרוגבי, שהוא הספורט הלאומי האוסטרלי, זוכה לפופולאריות רבה.

למרות שלא הכרתי את החוקים, שהם די פשוטים להבנה (לפחות ברמה הכללית), נהניתי מהמשחק המהיר והזורם, והאווירה הכייפית השתפרה עוד יותר בזכות הבירה שזרמה כמים. אחרי ארבע כוסות כבר לא ממש חשוב מי הקבוצה המקומית ומי ינצח, אבל מה שבטוח זה שקבוצת המעודדות שרקדה בהפסקות הרימה את המורל...

האיצטדיון של סידני
האיצטדיון האולימפי של סידני, הוקם לכבוד המשחקים האולימפיים של שנת 2000  (צילום: John Seb Barber)
 





 

יעדי טיול בסידני ובסביבתה

בסידני יש עוד מגוון אדיר של אטרקציות: גן החיות טארונגה (Taronga Zoo‏), שנחשב לאחד היפים בעולם, גנים ציבוריים כדוגמת ההייד-פארק (Hyde Park‏) והמוזיאון האוסטרלי (Australian Museum‏) הסמוך לו; אזור קינגס קרוס (Kings Cross), שבו מתאכסנים רוב התרמילאים; אתרים היסטוריים רבים שמתעדים את ראשית ההתיישבות האירופית ועוד ועוד. אפשר פשוט לטייל ברגל ברחבי העיר ולגלות שלל פינות חמד, אנשים מקסימים ואווירה נעימה ובטוחה, שבדרך כלל קשה למצוא באזורי דאון טאון בערים גדולות.
 
קשה שלא להתאהב בסידני כבר ממבט ראשון, אבל כחובב טבע החלטתי לצאת לטיול מחוץ לעיר כדי להמשיך במסע להכרת אוסטרליה האמיתית. ברחבי אוסטרליה חיים כיום כ- 26 ‏מיליון תושבים בלבד. לשם ההשוואה בארצות הברית, שהיא מדינה מערבית בגודל דומה, חיים כ- 320 ‏מיליון איש. פיזור האוכלוסין והגעתם המאוחרת של האירופאים, גרמו לכך שהטבע נותר עדיין פראי, ובמרחק לא רב מסידני שוכנים מראות טבע מרתקים ושלל עיירות קטנות ובעלות אופי כפרי.

גן החיות של סידני
גן החיות של סידני, נחשב לאחד היפים בעולם  (צילום: Neal Wellons)
 

שמן ‏האקליפטוס וההרים הכחולים

במרחק כמה שעות נסיעה מערבה מסידני נמצאת שמורת הטבע ההרים הכחולים (Blue Mountains‏). זוהי שמורה יפהפייה ובה יערות אקליפטוס עצומים. השם ה"הרים הכחולים" ניתן למקום בזכות הערפל הדק שנוצר מהתאדות השמן של עצי האקליפטוס. כמי שרגיל לראות ‏עצי אקליפטוס רק בבסיסים צבאיים, נדהמתי לראות יערות ענקיים ובהם עשרות סוגים של עצי אקליפטוס. דובי הקואלה אוכלים את עלי האקליפטוס, ורבים מהם מתגוררים בשמורת טבע זו.
 
קאטומבה (Katoomba‏) היא עיירה קטנה המהווה מרכז למטיילים ולתיירים באזור, אך אנו החלטנו להתמקד בלינת שטח ומצאנו מקום באחד מאזורי הקמפינג שבשולי הדרך ליד "סלע שלוש האחיות", הנקרא כך על שום דמיונו לשלוש דמויות. באוסטרליה אסור בדרך כלל לישון באוהל או בשקי שינה, ובמיוחד אסור להדליק מדורות בגלל השריפות האדירות שאירעו בעבר. הפקחים הרבים מקפידים מאוד בנושאים אלה, ולא כדאי שתמצאו את עצמכם במצב לא נעים כאשר יגיע פקח באמצע הלילה.
לינה בעיירה קאטומבה  |  כתבה על ההרים הכחולים
 
טיול בהרים הכחולים, אוסטרליה
סלע שלוש האחיות בשמורת ההרים הכחולים  (צילום: Angela Rutherford)

לינה בקרבת שמורת ההרים הכחולים

מומלץ ללון בעיירה קאטומבה או עיירות אחרות בסביבה, כמו העיירה לאורההעיירה מדלוו בת' או העיירה וונטוורת' פולס.
להלן שתי הצעות, למלון פשוט ולמלון יותר מפנק:
אכסנית בלו מאונטיין YHA (Blue Mountains YHA), הפשוטה והנוחה, מרוחקת כ- 20 דקות הליכה מהפארק ומציעה חדרים משותפים וחדרים פרטיים.
מלון לאורה גארדנס (Leura Gardens Accommodation), הממוקם בעיירה לאורה ומדורג ברמת 4 כוכבים, מציע חדרים מרווחים הכוללים פינת ישיבה ומרפסת, הפונה לבריכה או לגן המטופח.

מלון מומלץ בהרים הכחולים, אוסטרליה
מלון לאורה גארדנס, 4 כוכבים וגן קסום

לינה בקרבת הרים הכחולים, אוסטרליה
אכסנית בלו מאונטיין YHA
 - למסתפקים בתנאים פשוטים 

 

חוף פבלי - גן חיות בטבע

המשכנו בטיול לאורך החוף המזרחי. בדרך עברנו עיירות קטנות וציוריות עד שבסופו של דבר הגענו לאחד המקומות המקסימים ביותר שראיתי באוסטרליה, ואולי אף בעולם כולו – חוף פבלי (Pebbly Beach‏), שנמצא ליד עיירה בשם בייטמנז ביי (Batemans Bay‏). 

חוף פבלי הוא מפרץ קטן וקסום שמולו אי יפהפה וירוק. מסביב לחוף יערות אקליפטוס ירוקים ובפינה הצפונית שלו פזורים סלעים שיוצרים בריכות קטנות ומהממות ביופיין, שהגלים מתנפצים עליהן. על החוף עצמו רובצים ומקפצים להם קנגורו חביבים.
 
קנגרו אוסטרלי   חוף פבלי
קנגורו שבא לסעוד בחוף פבלי  (צילום: אמנון כרמל)
 
לרוב הקנגורו אינו ידידותי כלל וכלל. למעשה רוב האוסטרלים רואים בקנגורו מטרד רציני. זו חיה גדולה מאוד העלולה להיות מסוכנת במידה ש"דוחקים אותה לפינה", במיוחד אם היא רעבה או נמצאת בתקופת הייחום. בעיה אחרת היא שהקנגורו פעילים בעיקר אחרי השקיעה ויש להם נטייה לקפץ לאמצע כבישים ללא כל אזהרה. עם זאת, הפרטים שבחוף פבלי מורגלים להימצא בסביבת אנשים ולכן לא צפויה סכנה כלשהי, כל עוד משתמשים בהיגיון בריא.
 
חוף פבלי  ציפור הקוקברה
תוכים מסוג רוזלה וציפור הקוקברה בחוף פבלי  (צילום: אמנון כרמל)
 
 
כשעלינו מהחוף חיכתה לנו הפתעה צבעונית במיוחד. תוכים רבים מסוג "רוזלה קשת בענן", "רוזלה אדומה" ו"רוזלה ירוקה", מגיעים בכל יום בשעות אחר הצהריים כדי לקבל אוכל מידיהם של מטיילים באזור החניון. בחוף פבלי מצוי חניון קמפינג מוסדר הכולל מקום נוח להקמת אוהל, מים זורמים ומקלחות משותפות, מקום חניה לרכב ועוד.

מעבר לתוכים ולקנגורו החביבים נראות במקום גם חיות אחרות כמו ציפור הקוקברה (הנקראת כן על שום הקול הייחודי שהיא משמיעה) וגם לטאה ענקית העונה לשם גואנה. לטאה ענקית זו מרשימה מאוד אך גם די מסוכנת אם מתגרים בה. להפתעה הגדולה ביותר זכינו כשהתעוררנו בבוקר וגילינו שכמה קנגורו חביבים באו לאכול את כל השאריות. הם אכלו לנו ממש מהידיים והיו דוגמני ‏צילום למופת.
 
זריחה, סידני
ללא מילים! הזריחה היפה ביותר שראיתי בחיי, אי שם בדרום מזרח אוסטרליה  (צילום: אמנון כרמל)
טיול לאורך חופי מערב אוסטרליה
חופים מומלצים במרכז החוף המזרחי

אמנון כרמל
 
אודות הכותב
אמנון כרמל, איש היי-טק וחוקר בתחומי תרבויות, עתידנות והפילוסופיה של הטכנולוגיה. ממקומו בסידני אוסטרליה, הוא יוצא בזמנו החופשי להסתובב ברחבי העולם ומשתדל ללמוד עד כמה שאפשר על האנשים הטכנולוגיה ומה שביניהם.










סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר