טיול במרכז אוסטרליה:
תחנות בתרבות האבוריג'ינית
מאת: זאביק רילסקי


כתבה ראשונה בסדרה על מסלול טיול העוקב אחר אתרים ויעדים בטריטוריה הצפונית של אוסטרליה, ומציג דרכם, כבמוזיאון נודד, חלק מאוצרות התרבות האבוריג'ינית. 


האומן האבוריג'יני אוטו ג'ונגאראי סימס, בן קהילת יונדומו שבטריטוריה הצפונית (צילום: CC Ed Gold)
 

מפת מרכז אוסטרליה עם היעדים המוזכרים בסדרת הכתבות, וארבעה בתי מלון מומלצים:
מלון פאלם סיטי ריזורט בעיר הנמל דרווין  |  לודג' ציקדה בפארק הלאומי ניטמילוק
מלון דזרט פאלמס בעיירה אליס ספרינגס  |  מלון דזרט גארדנס באתר הנופש איירס רוק ריזורט הסמוך לסלע אולורו
 

מסע בעקבות האבוריג'ינים

"בעיני רוחי אני רואה את נתיבי השיר נמתחים על פני יבשות ולאורך הדורות. שבכל מקום שבו הציבו בני האדם את כפות רגליהם, נותר נתיב של שיר (שאת הדו נוכל לשמוע מפעם לפעם). ומקורם של נתיבים אלו אי-שם הרחק במקום ובזמן, בכיס מבודד שבסוואנה האפריקאית, שם פתח האדם הראשון את פיו אל מול האיומים שסבבו אותו, מתריס בזעקה את השורה הראשונה של שיר העולם: הנני!" (ברוס צ'טווין, "נתיבי שיר")

מעטים הם אתרי התרבות האבוריג'ינית ברחבי היבשת האוסטרלית. אין אדריכלות, אין פיסול, אין עיירות וסמטאות ואין כפרי דייגים. אך כל מקום בגיאוגרפיה של היבשת מתקשר לעולם הילידים ולהיסטוריה ארוכת השנים של האוסטרלים המקוריים. מחסות סלע, ציורי קיר, פכפוך המים וצחוק השלדג, הם ה"מוזיאונים האמיתיים" בהם "מוצגים" שרידי האומנות והתרבות הילידית, שנוצקו ביבשת לפני עשרות אלפי שנים.
 
המעיינות והביצות, ההרים והגאיות, העננים והברקים, הצומח ובעלי החיים, הם ההדים הדוממים והחיים לתרבות הילידים. המוסיקה, השיר והתיאור הקווי, הם הדבק התרבותי והפולחן החברתי של תרבות שהיא מאובן חי על פני האדמה.
 
בספרו נתיבי שיר – סודם של האבוריג'ינים האוסטרלים, יוצא המחבר ברוס צ'טווין למסע בעקבות נתיבי החלום של הילידים האבוריג'ינים ביבשת אוסטרליה, נתיבי שיר בהם הלכו האבות הבוראים, רקדו וציירו, תוך שהם בוראים בשירתם את העולם ואתרי הטבע שבו. 
 
ציורים אבוריג'יניים - עתיק מול מודרני
 ציור אבוריג'יני מודרני לצד ציור עתיק בסלע אוביר (צילומים: זאביק רילסקי, CC Constantin Conquet)
 

אוסטרליה ניו זילנד



בריאת העולם על פי האבוריג'ינים

על פי אמונת הילידים האוסטרליים, ברא העיט בונג'יל (Bunjil) את העולם וכל מה שבו. הוא ברא את העמקים והגיאיות, את הנחלים והנהרות, את מקווי המים, את הירח, הכוכבים והשמש ואת היצורים החיים. לאחר שסיים את מלאכתו חש בדידות והתאווה לחברים, שישירו וירקדו איתו, והחליט ליצור את האדם. הוא אסף את החרסית העדינה משולי הנהר ויצר ממנה את האדם. כל כך מוצלחת הייתה יצירתו, שמייד עשה נוספת. כשהשלים את הדמויות נשף בהן והפיח בהן רוח חיים. זמן רב שהה במחיצתם ולימדם לשיר ולרקוד. בהדרכתו רכשו מיומנויות בכל תחום, ובבוא העת העבירו אותה לצאצאיהם. הם היו לראשוני מספרי הסיפורים האבוריג'ינים.
כתבה על האבוריג'ינים באי טסמניה

גאוגליף בונג'יל, ויקטוריה
גאוגליף בונג'יל, העיט שברא את העולם ואת האדם על פי אמונת הילידים האוסטרליים (צילום: CC Andrew Arch)

העיר דרווין – תחילת המסע

התחנה הראשונה בטיול בעקבות הילידים האוסטרליים היא אזור העיר דרווין (Darwin), שבצפון הטריטוריה הצפונית (Northern Territory). כאן עשו האבוריג'ינים את צעדיהם הראשונים ביבשתהם חצו את מצר טורס (Torres Strait), המפריד בין אוסטרליה לפפואה גינאה החדשה, והחלו לנוע בצורת פרסה סביב היבשת בשטחי הביצות של נהר מרי (Mary River). קל להבין את המערכת האקולוגית אליה נקלעו הילידים בהגיעם לאזור ואת סיבת התפשטותם. עושר של בעלי חיים, עופות, זוחלים, מים זמינים, עצים, שורשים ופירות יער.
 
האזור נמצא בגבול ובמפגש בין החבלים הטרופיים והמדבריים. נופי אבן החול האדומה והדיונות מחד, נפגשים עם מרחבי יערות האקליפטוס וצומח העד הטרופי. גן עדן לבעלי חיים, לציידים וללקטים שהתבססו באזור.
אטרקציות ופעילויות בעיר דרווין ובסביבתה
 

האבוריג'ינים בעבודות יד, ציור מהמאה ה-19


מלון מומלץ בעיר דרווין

מלון פאלם סיטי ריזורט (Palms City Resort) שוכן במיקום מצוין במרכז דרווין על טיילת Esplanade המרכזית, סמוך לפארק Bicentennial ובמרחק הליכה קצרה מהנמל. המלון מעוצב באווירה טרופית עם שפע של עצים וצמחים המקיפים את החדרים והווילות. כל יחידות האירוח ממוזגות ומעוצבות בסגנון מודרני, ובחלקן גם מרפסות פרטיות. המלון מציע בריכה חיצונית בסגנון לגונה, אזורי ישיבה מוצלים, מתקני ברביקיו, שירות קבלה 24 שעות, שירותי כביסה וארוחות בוקר.
בתי מלון נוספים בדרווין
 
מלון מומלץ בעיר דרווין, פאלם סיטי ריזורט
מלון פאלם סיטי ריזורט, אווירה טרופית במרכז העיר דרווין


מדרווין אל הפארקים ליצ'פילד וקאקאדו

נסיעה דרומה עם כביש 1 תוביל אתכם לכיוון הפארק הלאומי ליצ'פילד (Litchfield National Park), המאופיין ברמת אבן חול אדומה, מעוטרת במצוקי סלע ענקיים ומפלי מים, הנקווים אל בריכות מים ציוריות, ששימשו מוקד עבור האבוריג'ינים בעת העתיקה. כ-200 ק"מ מזרחה משם מצויה אחת השמורות הגדולות באוסטרליה  הפארק הלאומי קאקאדו (Kakadu National Park), שמורה המופיעה ברשימת המורשת העולמית של אונסק"ו, ובה ציורי קיר וביצות מים, צוקים ודרגשי סלע, יערות, פלגי מים ואינספור בעלי חיים וזוחלים, עופות, דגים וחרקים. הפארק זכה לפרסום עולמי כשצולם בו הסרט הראשון בסדרת סרטי קרוקודיל דנדי.
לינה באזור הפארק הלאומי קאקאדו
 
הפארק הלאומי ליצ'פילד, מפלי פלורנס
מפלי פלורנס בפארק הלאומי ליצ'פילד (צילום: CC rjcox)
 
הפארק הלאומי קאקאדו, Jim Jim Creek
אזור Jim Jim Creek בפארק הלאומי קאקאדו (צילום: CC Dietmar Rabich)
 

ציורי סלע בפארק קאקאדו

האבוריג'ינים לא הכירו את הנייר עקב מחייתם הרחק ממוקדי המצאת הנייר  בין סין למצרים. ציורי סלע, ציורי גוף וציור על גבי קליפות עצים, היו הצורות העתיקות ביותר של אמנות ושימרו טקסים ורעיונות בחברה המקומית. בטקסי הטוטם, שעדיין מתקיימים בשטחים הצפוניים, שחלקם הצפוני ידוע בשם ארנהם-לנד (Arnhem Land), צובעים הילידים את גופם בפיגמנט מן הטבע, כייצוג לאבות הבוראים, ותוך כדי שירה וריקוד נכנסים לאקסטזה.
 
גם ציורי המערות צוירו כחלק מטקס, או חלק מהקשר לאדמה המקודשת ולסביבה, ולא כביטוי עצמי. האבוריג'ינים רואים את עצמם כחלק מן הבריאה והציור הוא מתנת שמיים. לכן הרשות לצייר תלויה בגיל, מעמד חברתי ומין, ורק לאחר טקסי חניכה רשאים המתבגרים ליטול חלק בציור ולהבין את משמעותו. הציור האבוריג'יני הוא אידיאוגרמה המסמלת רעיון, משמעות, סיפור בריאה, נוף סביבה, או אירוע בודד, ולכן התקדש גם על הדורות הבאים או עוברי אורח שהכירו בחשיבותו.
 
ברחבי הפארק הלאומי קאקאדו ישנם מספר רב של מקבצי ציורי סלע עתיקים, ובהם ציורים בני יותר מ- 20,000 שנה. השניים החשובים והיפים ביותר נמצאים באתרי אומנות הסלע בורונגקוי (Burrungkuy, המוכר יותר בשמו הקודם נורלאנג'י Nourlangie) ואוביר (Ubirr). ציורים של איש הברק נאמרגון ובידו גרזן המשמש ליצירת הרעם, וציור נבולווינג'  הרוח המסוכנת הטורפת נשים.
 
באזור ניתן לראות שלל סגנונות: מתעתיקי ידיים והשפרצות צבע ועד ציורי סלע מאוחרים בני המאה ה-18. אין זה יוצא דופן לגלות ציורים בני 6,000 שנה מחד, וציורים "צעירים" של בני שבטי מאקסן, שהגיעו מאינדונזיה לפני מאות שנים בודדות, בעקבות דיג מלפפוני-הים. כאן נמצאים ציורי "רנטגן", בהם נראים חלקיו הפנימיים של דג או אדם, ציורי אירופים מעשני מקטרת ונחש הקשת.
 
אתר אומנות הסלע בורונגקוי (נורלאנג'י), הפארק הלאומי קאקאדו
ציורי סלע אבוריג'יניים באתר בורונגקוי (נורלאנג'י), בפארק הלאומי קאקדו (צילום: CC Dietmar Rabich)
 
אתר אומנות הסלע אוביר, הפארק הלאומי קאקאדו
ציור "רנטגן" בסלע אוביר בפארק קאקאדו (צילום: CC Luke Durkin)
 

אזורי טיול בפארק הלאומי קאקאדו

הפארק ממוקם במערב ארץ ארנהם ובו שלוש סביבות אקולוגיות: יערות, מצוקי אבן חול ומישורי הצפה. שמו של הפארק משמר את שמם של ראשוני מתיישביו כבר לפני עשרות אלפי שנים, ודייריו הם אווזים, אנפות, לבניות ועגורים  יותר מ-280 מיני עופות, 60 מיני יונקים וכ-1,600 מיני צמחים. אדמתו הייתה חלק מאדמת האבוריג'ינים שהוחכרה למדינה והפכה לפארק לאומי.
 
חמישה אזורים ייחודיים לשמורה העצומה, ששטחה 19,000 קמ"ר – כשטח מדינת ישראל:
1. מצוקי חול המתנשאים לגובה של 250 מטר, ביוצרם את הנוף הדרמטי בשמורה.
2. נקיקים, מפלי מים ומישורי סחף למרגלות המצוקים.
3. מישורי ההצפה והבילבונג המפורסמים בשירי העם האוסטרלים – ביצות ארעיות, מקור משיכה לכל חי.
4. שולי החוף, בו גדלים צמחי המנגרובים במי הים המלוח.
5. גיאיות הדרום, מעוטרי היערות והאבנים, דרכם מפלסים הנהרות את נתיבם צפונה.
 
הפארק הלאומי קאקאדו
שניים ממאפייני הטבע של פארק קאקאדו: בילבונג Anbangbang ומצוק החול Nourlangie (צילום: CC Geoff Whalan)
 



מפת זמן החלום

על פי האמונה האבוריג'ינית, החיים הם חלק מקיום והוויה אינסופיים, במארג יוחסין, המוביל אל האבות הבוראים של זמן החלום (Dreamtime). אין לחלום האבוריג'יני מאומה עם החלום המערבי. חלומם הוא ניסיון להגדיר את תפיסת העולם הפיוטית של ההוויה, בה מתקיים עולמו של כל אחד ובכללה גם אותות הבריאה, הסביבה, סמלי החברה וממד הזמן. זוהי הפרשנות של האדם הלבן, לעולם שאינו ניתן לביאור באמצעות מערכת המושגים המערבית.

זמן החלום איננו ממד ערטילאי, אלא בעל מרכיבים מוחשיים, כמו הטקס והפולחן, סימני הבריאה ומפת הצ'ורינגההמצוירת על גוף הנער בטקס בגרותו. צ'ורינגה היא קודש הקודשים האבוריג'יני, "נשמתו" של האדם, הנקבעת ברגע עיבורו, אז נקבע הטוטם והאב הקדמון. מפת הצ'ורינגה עשויה עץ או אבן, או מצוירת על הגוף, ומייצגת את שיטוט האב הקדמון בנתיבי החלום השבטי ומשמשת כדרכון ל"כניסה" ול"יציאה" ממעגלי החיים.
 
דמויות אבוריג'יניות על בד (צילום: זאביק רילסקי)
 

סימן משמיים

בשולי הפארק הלאומי קאקאדו, נמצאת העיירה המאובקת אואנפלי (Oenpelli) ובה פועלת אגודת אינג'אלאק  (Injalak)המשמרת אומנויות אבוריג'יניות מסורתיות, בהן סלי נצרים צבועים בצבעים טבעיים, ציורים על גזעי עצים, ציורי בד, אריגים, גילופי עץ וכן גם כלי מוסיקה ובהם דיג'רידו, מקלות הקשה ומיני בומרנג.
 
דרומה מאואנפלי, על כביש סטיוארט, בצומת לעבר אזור קימברלי (Kimberley) במערב וטננט קריק (Tenent Creek) דרומה, שוכנת העיירה קתרין (Katherine)במרחק 25 קילומטר מקתרין נמצא הפארק הלאומי ניטמילוק (Nitmiluk National Park), שבעבר נקרא הפארק הלאומי ערוץ קתרין (Katherine Gorge). אלה הם תריסר ערוצים ונקיקים, המופרדים באשדות, בהם ניתן לשוט בסירות או בקיאקים, על רקע מצוקי אבן אדומה. על בתי העיירה ובמצוקי הקניון ניתן לראות את סימני השיטפונות והסערות שעברו על המקום. העננים העצומים, סערות המונסון, סופות הברקים וגלי הגשם, המתגלגלים מן הצפון, היו עבור האבוריג'ינים סימן משמיים ותפאורה ביצירת מערכות האלים ההערצה והפולחן.

הפארק הלאומי ניטמילוק
הפארק הלאומי ניטמילוק
הפארק הלאומי ניטמילוק, המוכר גם בשם ערוץ קתרין (צילום: CC Geoff Whalan)


המלצת לינה בפארק הלאומי ניטמילוק

לודג' ציקדה (Cicada Lodge) שוכן בקצה הדרומי של הפארק הלאומי ניטמילוק, כ-20 דקות נסיעה מהעיירה קתרין. זהו לודג' אקולוגי יוקרתי הנמצא בבעלות משותפת של הקהילה האבוריג'ינית Jawoyn, ומציע 18 סוויטות מרווחות וממוזגות עם עיצוב מודרני בהשראת התרבות המקומית, ומרפסת פרטית הצופה ליער. במלון בריכה חיצונית, לאונג', חניה חינם ומסעדת גורמה זוכת פרסים המגישה מנות מודרניות המבוססות על המטבח המקומי.
מקומות לינה נוספים באזור פארק ניטמילוק והעיירה קתרין

לודג' ציקדה, מלון מומלץ בפארק הלאומי ניטמילוק
לודג' ציקדה  לודג' אקולוגי יוקרתי בבעלות הקהילה האבוריג'ינית בשטח הפארק הלאומי ניטמילוק


הכתבות הבאות בסדרה:

מידע נוסף

כתבות נוספות


זאב (זאביק) רילסקי אודות הכותב
זאב (זאביק) רילסקיארכיאולוג ואנתרופולוג. מרצה, חוקר, מדריך ומומחה לתרבויות אסיה ודרך המשי. מרצה באוניברסיטה הפתוחה, בסינמטק, במכון אבשלום, בפקולטה לחקלאות ובמכללות ברחבי הארץ בנושאי אתנוגרפיה וגיאופוליטיקה של תרבויות. zevik@legalot-olam.co.il

זאביק עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר