"מערבה מכאן":
טיול לאורך חופי מערב אוסטרליה
מאת: יפעת סלע
מזה שנים רבות אני מתגוררת במלבורן, אך מערב אוסטרליה, בקצה השני של היבשת הגדולה – היא עבורי עולם אחר. מפרידות ביננו ארבע שעות טיסה ומאפיינים שונים של אקלים, נופים, חי, צומח ותופעות טבע. אפילו התרבות האנושית קצת שונה.
לפני שיוצאים לדרך
בניגוד להרבה טיולים אחרים, בתכנון הטיול הזה השקעתי הרבה. חייבים להתחשב במרחקים העצומים. לא נעים לנסוע שעות ולהגיע ליעד לאחר רדת החשיכה, ובטח שלא להיתקע בלי דלק באמצע האין-כלום. כלל ברזל בטיול ב אוסטרליה – מחוץ לערים לא נוהגים בשעות החשיכה! זה לא רק חיות הבר שקופצות במפתיע לעבר האוטו, זה גם משאיות-ענק, חלקן "רכבות-על-גלגלים", שלא יורדות לשולי הכביש מטעמי בטיחות ואתם מוצאים את עצמכם שוב ושוב חותכים לשוליים. לא נעים להתהפך.
מעבר לתכנון המקדים, שייתן לכם מסגרת כללית, הכי חשוב זה המידע שאתם אוספים בדרך. פשוט כנסו לכל מרכז מידע שאתם נתקלים בו במהלך הטיול. המרכזים נותנים לכם מידע עדכני על מזג האויר הצפוי, מצב הכבישים והדרכים, אירועים מיוחדים ואטרקציות שלא תמצאו באינטרנט. מרכזי המידע גם יארגנו בשבילכם מקומות לינה, במידה ולא הזמנתם מראש.
מטעמי חסכון הסתפקנו ברכב רגיל, לא 4 X 4. כמובן שעדיף רכב-שטח, המאפשר נגישות לשמורות טבע מאוד מעניינות ומיוחדות, אבל כפי שתקראו בהמשך, יש המון מה לראות ולעשות גם בלי זה. גם מקומות הלינה דורשים תכנון מראש, בעיקר בקטע הצפוני של המסלול, שם האוכלוסייה דלילה מאוד. גם אם אתם מטיילים עם אוהל, תשכחו מזה שאתם מתמקמים בכל מקום שבא לכם. חיות הבר יבקרו אתכם ולא נעים להתעורר באמצע הלילה עם נחש גדול וארסי אצלכם בשק-שינה.
על המפה
המסלול אותו אתאר כאן, עושה דרכו לאורך החוף המערבי של יבשת אוסטרליה, החל מאלבני ( Albany ) שבדרום, ועד אקסמות' ( Exmouth ) שבצפון. הטיול שלנו התנהל בקצב מואץ למדי, במשך כשבועיים. בחשבון כולל גמענו בנסיעה כ-2,800 ק"מ, בתוספת טיסת פנים מנקודת הסיום חזרה לפרת' ( Perth ), ממנה טסים הלוך וחזור למלבורן. רק שתבינו את סדר הגודל של המרחקים.
אם אתם קצרים בזמן, מומלץ לעשות קטע מהמסלול. תבחרו מה שמתאים לכם.
נקודות במסלול לאורך החוף המערבי של אוסטרליה להגדלה לחצו בפינה העליונה
לאורך החוף הדרומי
אלבני ( Albany ) היא עיר לחופו של מפרץ מקסים באוקיינוס הדרומי – מפרץ קינג ג'ורג ( King George Sound ). המפרץ תחום על ידי רצועת יבשה ארוכה, חצי אי המוכרז שמורת טבע. המפרץ מהווה מקום רבייה לדולפינים ובעלי חיים ימיים נוספים. גם לוויתנים בנדידתם מבקרים בו, בין החודשים יולי לאוקטובר. קל לצפות בלווייתנים כשנוסעים לאורך חופי חצי האי. בשמורת הטבע יש מסלולי הליכה רבים, מרכז מבקרים בשם "עולם הלווייתנים", עם מידע ותצוגה אינטר-אקטיבית (מעניין ומומלץ). אתר ענק של טחנות-רוח ליצירת חשמל, הממוקם על מצוק אדיר לאורך האוקיינוס, מהווה מקום תצפית נפלא, אבל יש לשים הרבה אבנים בכיסים, כי הרוחות שם מטורפות.
הדרך מערבה מאלבני לעיירה אוגוסטה ( Augusta ) עוברת ביערות-עד, הכוללים עצי ענק בני מאות שנים. אתר חובה בדרך הוא עמק הענקים ( Valley of the Giants ), בעיקר בזכות "השבילים התלויים" בין צמרות העצים. בין עצי הענק נבנתה מערכת גשרים מפלדה, עם רצפת רשת מתכת עבה (בקיצור, מה שנופל לכם מהכיסים תיפרדו ממנו לנצח ותשתדלו שזה לא יהיה מפתחות האוטו שלכם...). אורך המסלול כ- 600 מ' וגובהו הממוצע 40 מ' מעל פני הקרקע. הולכים בשבילים התלויים בנחת ומרגישים שיש לכם כנפיים. צמחיית יער העד למרגלותיכם, לא רמוסה ברגלי המטיילים, וגם החיות שלמטה לא מתרגשות מכם (להיפך). חוויה מהנה לכל המשפחה וסיוט לאלה שסובלים מפחד גבהים.
לינה בעיר אלבני | כתבה על טיול ברגל בדרום-מערב אוסטרליה
חופי אלבני, מקום רבייה לדולפינים ובעלי חיים נוספים (צילום: יפעת סלע)
תצפית מראשי העצים (למי שיגיע...)
אם אתם אוהבים ל"פמפם אדרנלין", באזור יש שלושה מקומות שונים של "העצים עם הברזלים". מדובר בעצי קארי ( Murraya koenigii ) אדירים (אין שייכות לתבלין ההודי), שבגזע שלהם ננעצו מוטות ברזל אופקיים, זה מעל זה, בספירלה סביב הגזע עד לצמרת. כשמגיעים לשטח, זה נראה יותר כמו מחנה אימונים נטוש של מתאבדים שיעים. בשטח רק שלטים שמודיעים ש"הטיפוס על העץ הוא באחריותך הבלעדית!". זהו. אין מעקות, אין רשתות בטיחות, אין כלום. אם החלקת מאחד המוטות ונפלת – אתה ז"ל.
אז כמובן שניסינו לטפס... גובה הטיפוס, עד למשטח הבנוי בצמרת, הוא בערך 70 מ'. הטיפוס ממוט אחד לשני הרבה יותר קשה ממה שזה נראה מלמטה. לא הצלחנו להגיע עד למעלה. כל העניין עם העצים ה"משופדים" האלה התחיל בשנות ה-60, כשמינו ילידים אבוריג'ינים בתור תצפיתני שריפות. אלא שבמקום לבנות להם מגדלי תצפית, הורו להם לשבור את הראש איך להגיע לצמרות העצים...
העצים עם הברזלים, טיפוס לגובה 70 מ' (צילום: יפעת סלע)
לוויתנים ודולפינים לאורך החוף
אוגוסטה (Augusta) היא עיירה מיוחדת במינה בזכות מיקומה - השפיץ הדרום-מערבי ביותר של אוסטרליה. כאן נפגשים האוקיינוס הדרומי ו האוקיינוס ההודי . בין החודשים מאי עד ספטמבר עוברים במקום המוני לוויתנים מסוגים שונים, שנודדים בין האוקיינוסים. לא צריך לשכור סירה. מנקודות תצפית רבות, בקרבת העיר, אפשר לצפות על הלווייתנים במרחק לא רב. אתר מומלץ לתצפית הוא "שמורת המגדלור" בה ניתן לטפס לראש המגדלור העתיק וליהנות מנופים עוצרי נשימה.
מאוגוסטה המשכנו צפונה לכיוון העיירה מרגרט ריבר ( Margaret River ) , אך במקום לנסוע בכביש הראשי סטינו לדרך משנית, לאורך קו החוף. לצדי כביש 250 יש מספר מערות נטיפים גדולות ומרשימות, שבהחלט שוות ביקור. מרגרט ריבר היא עיירה מתוירת מאוד, בעיקר בזכות היותה מרכז לכרמים ולתעשיית היין. אם אתם חובבי יקבים ציוריים ומסעדות מעולות, זה ה-מקום להתעכב בו. אנחנו העדפנו להתחמק מעדרי התיירים.
הדרך צפונה, לאורך חופי האוקיינוס, מזמנת ערי-חוף יפות ומעניינות, כמו העיר בנברי ( Bunbury ), העיר באסלטון ( Busselton ) ועוד. כל עיר והאטרקציות המיוחדות לה.
נקודת המפגש של האוקיינוס הדרומי והאוקיינוס ההודי לחופי מערב אוסטרליה (צילום: יפעת סלע)
לגמוע מרחקים הרחק צפונה
פרת' ( Perth ) היא בירת מדינת מערב אוסטרליה והעיר הרביעית בגודלה באוסטרליה. זוהי עיר ענקית, עם מעל 2 מיליון תושבים, שרובם הגיעו אליה רק בעשורים האחרונים, בזכות תעשיית המכרות שהתפתחה באזור. פרת' שונה משאר הערים הגדולות, רובן לאורך החוף המזרחי ( מלבורן , סידני ובריסבן), הן בריחוקה הגיאוגרפי והן באופייה ובסגנונה. ברשותכם אדלג עליה, כי זאת חוויה לחובבי הערים הגדולות, שאינני נמנית עליהם.
לאורך קו החוף המערבי, המשתרע מפרת' וצפונה, נושק המדבר העצום לחופי האוקיינוס. ברצועה הצרה (אם בכלל) שבין המדבר לים, יש מעט מקורות מים מתוקים ולכן האוכלוסייה דלילה מאוד. גם אם תקראו שם של ישוב על המפה, זה לעתים קרובות רק שתיים וחצי חוות, לא יותר, ולא בטוח שתמצאו שם תחנת דלק או מקום לינה. אנחנו רצינו להגיע לאטרקציות המרכזיות בצפון הרחוק, ולכן החלטנו להקדיש יום "לגמיעת מרחקים". קמנו מוקדם בבוקר, נתנו גז ונסענו צפונה כ-8 שעות רצופות. נכון, זאת קריעה, אבל שמים מוסיקה טובה, משננים איפה יש תחנות דלק (חובה!) ומסתפקים בנופים מבעד לחלון.
ניתן גם לטוס מפרת' לאקסמות' ושם לשכור רכב ולטייל באזור. אנחנו, אחרי שנים באוסטרליה, כבר התרגלנו לנסיעות הממושכות שלעתים קרובות מזמנות הרבה הפתעות וחוויות בדרך.
בתי מלון בעיר פרת'
אמו על אדמת המדבר, עוף ענק אנדמי לאוסטרליה (צילום: יפעת סלע)
בין הים למדבר
האמת שעצרנו במקום אחד מופלא – The Pinnacles (בתרגום חופשי: "הצריחים"). בסטייה של 6 ק"מ מהכביש הראשי לתוך המדבר (יש שילוט), מתגלה תופעה יוצאת דופן – מאות סלעים בצורת עמודים ניצבים בחולות. הסלעים נראים כמו קינים של טרמיטים, אבל הם לא. תצורות הסלע המוזרות האלו עשויות מתערובת של חול ושברי צדפים קדומים שכוחות הטבע עיצבו בצורה מיוחדת.
במסלול שבו המדבר נושק לאוקיינוס, ניתן לסטות מזרחה – אל אטרקציות טבע מדבריות לחלוטין, או מערבה – לעבר שמורות עשירות בצמחיה וחופים נפלאים. הבעיה היא רק הזמן שעומד לרשותכם והנגישות. כפי שציינתי, לא נסענו ברכב שטח וגם לא היה לנו זמן: שילוב מנצח שבגללו נאלצנו לוותר על הרבה מקומות יפים.
המשכנו והמשכנו... בנסיעה צפונה, עד שירדה השמש והגענו ליעד: פונדק דרכים נידח באמצע שום-מקום. המקום נקרא Overlander Roadhouse ויש בו מעט חדרים עם תנאים בסיסיים. בגלל מיקומו על ציר נסיעה ראשי וריחוקו הרב מכל מקום ישוב אחר, הוא משמש בעיקר נהגי משאיות ו צריך להזמין בו מקום לינה הרבה זמן מראש. אני אוהבת מקומות "מוזרים" כאלה, כמו פונדק הדרכים הנידח הזה, שיש בו אופי וחוויות משלו. פוגשים מקרוב את נהגי משאיות הענק (על בירות, כמובן!) ומגלים זן אנושי הזוי לגמרי...
הכותבת ליד אחד מסלעי החול הנראים כמו קני טרמיטים (צילום: יפעת סלע)
מרבדי פריחה וכרישים טובים ורעים
מכאן אנו עוזבים את הכביש הראשי ופונים מערבה. דנהאם ( Denham ) היא העיירה היחידה על רצועת אדמה צרה, חצי-אי החודר כ- 150 ק"מ אל תוך האוקיינוס. מאוגוסט ועד אמצע ספטמבר נהנים מתופעה מרהיבה: למשך כחודש ימים מתכסים החולות במרבדי פריחה צבעוניים, מרהיבים ביופיים, שמשתרעים על מרחבים עצומים.
לאורך חצי האי מפרצים יפהפיים, כחולים-כחולים, וקילומטרים על קילומטרים של חופים לבנים-לבנים. אבל רגע לפני שאתם קופצים למים, כדאי שתדעו – זוהי ממלכת הכרישים! יש כרישים טובים ויש כאלה שישמחו לקראתכם בתור ארוחה. לך תבדיל ביניהם...
מעט דרומית לעיירה דנהאם, נמצא פארק האוקיינוס ( Ocean Park ), ובו בעלי חיים ימיים ודגים שנפוצים באזור. המדריכים נותנים הסברים מרתקים ומלמדים איך להבדיל בין הכרישים השונים, אבל, למרות זאת, לא מומלץ לקחת צ'אנס.
לינה באזור העיירה דנהאם
הכותבת חוגגת עם מרבדי הפריחה (צילום: יפעת סלע)
הדולפינים ואני
היהלום שבכתר הוא מפרץ מאנקי מיה ( Monkey Mia ), המשמש בית להמוני דולפינים. לא אכנס להסברים מדוע הדולפינים מעדיפים את המקום למחייה ולרבייה, העיקר שהם שם, חופשיים ומאושרים באין מפריע (המפרץ כולו מוכרז כשמורה). פעמיים בכל בוקר, בשעות קבועות, יורדים הפקחים למים עם דליים עמוסי דגים והתיירים זוכים לראות את הדולפינים במרחק 3-4 מ' מהחוף. האמת שלא חסר שם מזון לדולפינים, הם פשוט נהנים להשתתף בהצגה.
טיק-טיק-טיק, כל התיירים מצלמים ומתפזרים משם לטיוליהם, אבל למזלי – נשארנו. הכל בזכות האינטרנט שבעלי גילה במרכז המבקרים. בעודו עונה לאימיילים חזרתי אני לטייל לאורך החוף. פתאם שמתי לב לקבוצה של 5-6 דולפינים, הרודפת לידי אחר דג שמן, שמרוב בהלה ברח לעבר החוף ונתקע בחול. הרמתי את הדג (כבד) וזרקתי אותו לעבר הדולפינים. הם זרקו את הדג שוב לעברי. נכנסתי לתוך המים, עד גובה החזה, והדולפינים המשיכו לשחק איתי בכדורעף עם הדג המבוהל, תוך שהם מתחככים בי בעדינות, לא דוחפים ולא קופצים עלי. לפתע הצטרף למשחק גם צב-ים גדול. את הכיף הזה קטע אחד הפקחים שהגיע מתנשם ממגדל התצפית, כ-200 מ' משם, והסביר לי באריכות למה אסור לשחק עם הדולפינים. חבל.
בקשה חשובה: מותר להיכנס למים עד לעומק שאפשר לעמוד בו. אסור לשחות. אנא הקפידו לא להיכנס לים מרוחים במסנני קרינה! הכימיקלים שבקרמים האלה מזיקים לעיניים של הדולפינים!
חיוך של דולפין במפרץ מאנקי מיה (צילום: יפעת סלע)
לשחות עם כרישים
חזרנו לאורכו של חצי האי עד לכביש הראשי, עליו המשכנו עוד כ-430 ק"מ צפונה, עד למפרץ קוראל ביי ( Coral Bay ) . המקום הוא לא "עוד מפרץ אחד מקסים" – הוא חוויה בפני עצמה! טיילנו לאורך החוף ופגשנו איש מקומי מבוגר, ששאל אם אנחנו רוצים להצטרף אליו בסירה שלו "לראות לווייתנים מקרוב". כמובן שהסכמנו. על פי החוק מותר להתקרב ללווייתנים מקסימום 100 מ', אבל אם הם באים מולך – זה כבר סיפור אחר... האיש ידע מצויין לתמרן את הסירה כדי להיות מול הלווייתנים, וכך זכינו להתקרב ולהירטב מהשפריצים של יצורי הענק המדהימים האלה.
בין קוראל ביי בדרום ועד העיירה אקסמות' (Exmouth) בצפון משתרעת אחת משמורות הטבע הימיות היפות והמיוחדות ביותר באוסטרליה ובעולם. נינגאלו ריף (Ningaloo Reef) נמתח לאורך רצועת חוף של כ-260 ק"מ. למעשה שדה התעופה הקטן של אקסמות' הוקם בשביל לשמש את המוני הצוללנים והחוקרים הימיים המגיעים לכאן. אחת האטרקציות הייחודיות לריף הוא סוג של כריש הנקרא Whale-Shark. הכרישים גדולים יחסית (6-10 מ') ומכאן בא להם שמם. זהו זן כרישים כמעט-נכחד, שמעטים המקומות בעולם בהם הוא חי, ונינגאלו ריף הוא אחד מהם. אחד הדברים המיוחדים לכרישים היפים האלה, שגופם מכוסה בנקודות לבנות, זה שהם ידידותיים מאוד ל...בני-אדם. ישנן מספר חברות באקסמות' המפעילות הפלגות לצלילה, שנירקול ושחיה עם הכרישים. למרות הפרסומים שהכרישים שוהים בשמורה ממאי עד אוגוסט, אם אתם לא רוצים לפספס אותם עדיף להגיע בחודשים יוני-יולי. אנחנו פספסנו את החוויה הנדירה הזאת, אבל נהנינו לטייל בקניונים ובשמורות היפהפיות באזור אקסמות' - נקודת הסיום של הטיול שלנו.
המשכנו לטייל בקניונים ובשמורות יפהפיות באזור אקסמות' – נקודת הסיום בטיול שלנו, עד ש... נגמר לנו הזמן. חבל, יש עוד כל כך הרבה מה לעשות ולראות "מערבה לכאן"!
מידע נוסף
בתי מלון בעיר פרת'
לינה בעיירה אקסמות'
השכרת רכב באוסטרליה
כתבות נוספות
נקודות במסלול לאורך החוף המערבי של אוסטרליה להגדלה לחצו בפינה העליונה
לאורך החוף הדרומי
אלבני ( Albany ) היא עיר לחופו של מפרץ מקסים באוקיינוס הדרומי – מפרץ קינג ג'ורג ( King George Sound ). המפרץ תחום על ידי רצועת יבשה ארוכה, חצי אי המוכרז שמורת טבע. המפרץ מהווה מקום רבייה לדולפינים ובעלי חיים ימיים נוספים. גם לוויתנים בנדידתם מבקרים בו, בין החודשים יולי לאוקטובר. קל לצפות בלווייתנים כשנוסעים לאורך חופי חצי האי. בשמורת הטבע יש מסלולי הליכה רבים, מרכז מבקרים בשם "עולם הלווייתנים", עם מידע ותצוגה אינטר-אקטיבית (מעניין ומומלץ). אתר ענק של טחנות-רוח ליצירת חשמל, הממוקם על מצוק אדיר לאורך האוקיינוס, מהווה מקום תצפית נפלא, אבל יש לשים הרבה אבנים בכיסים, כי הרוחות שם מטורפות.
הדרך מערבה מאלבני לעיירה אוגוסטה ( Augusta ) עוברת ביערות-עד, הכוללים עצי ענק בני מאות שנים. אתר חובה בדרך הוא עמק הענקים ( Valley of the Giants ), בעיקר בזכות "השבילים התלויים" בין צמרות העצים. בין עצי הענק נבנתה מערכת גשרים מפלדה, עם רצפת רשת מתכת עבה (בקיצור, מה שנופל לכם מהכיסים תיפרדו ממנו לנצח ותשתדלו שזה לא יהיה מפתחות האוטו שלכם...). אורך המסלול כ- 600 מ' וגובהו הממוצע 40 מ' מעל פני הקרקע. הולכים בשבילים התלויים בנחת ומרגישים שיש לכם כנפיים. צמחיית יער העד למרגלותיכם, לא רמוסה ברגלי המטיילים, וגם החיות שלמטה לא מתרגשות מכם (להיפך). חוויה מהנה לכל המשפחה וסיוט לאלה שסובלים מפחד גבהים.
לינה בעיר אלבני | כתבה על טיול ברגל בדרום-מערב אוסטרליה
חופי אלבני, מקום רבייה לדולפינים ובעלי חיים נוספים (צילום: יפעת סלע)
תצפית מראשי העצים (למי שיגיע...)
אם אתם אוהבים ל"פמפם אדרנלין", באזור יש שלושה מקומות שונים של "העצים עם הברזלים". מדובר בעצי קארי ( Murraya koenigii ) אדירים (אין שייכות לתבלין ההודי), שבגזע שלהם ננעצו מוטות ברזל אופקיים, זה מעל זה, בספירלה סביב הגזע עד לצמרת. כשמגיעים לשטח, זה נראה יותר כמו מחנה אימונים נטוש של מתאבדים שיעים. בשטח רק שלטים שמודיעים ש"הטיפוס על העץ הוא באחריותך הבלעדית!". זהו. אין מעקות, אין רשתות בטיחות, אין כלום. אם החלקת מאחד המוטות ונפלת – אתה ז"ל.
אז כמובן שניסינו לטפס... גובה הטיפוס, עד למשטח הבנוי בצמרת, הוא בערך 70 מ'. הטיפוס ממוט אחד לשני הרבה יותר קשה ממה שזה נראה מלמטה. לא הצלחנו להגיע עד למעלה. כל העניין עם העצים ה"משופדים" האלה התחיל בשנות ה-60, כשמינו ילידים אבוריג'ינים בתור תצפיתני שריפות. אלא שבמקום לבנות להם מגדלי תצפית, הורו להם לשבור את הראש איך להגיע לצמרות העצים...
העצים עם הברזלים, טיפוס לגובה 70 מ' (צילום: יפעת סלע)
לוויתנים ודולפינים לאורך החוף
אוגוסטה (Augusta) היא עיירה מיוחדת במינה בזכות מיקומה - השפיץ הדרום-מערבי ביותר של אוסטרליה. כאן נפגשים האוקיינוס הדרומי ו האוקיינוס ההודי . בין החודשים מאי עד ספטמבר עוברים במקום המוני לוויתנים מסוגים שונים, שנודדים בין האוקיינוסים. לא צריך לשכור סירה. מנקודות תצפית רבות, בקרבת העיר, אפשר לצפות על הלווייתנים במרחק לא רב. אתר מומלץ לתצפית הוא "שמורת המגדלור" בה ניתן לטפס לראש המגדלור העתיק וליהנות מנופים עוצרי נשימה.
מאוגוסטה המשכנו צפונה לכיוון העיירה מרגרט ריבר ( Margaret River ) , אך במקום לנסוע בכביש הראשי סטינו לדרך משנית, לאורך קו החוף. לצדי כביש 250 יש מספר מערות נטיפים גדולות ומרשימות, שבהחלט שוות ביקור. מרגרט ריבר היא עיירה מתוירת מאוד, בעיקר בזכות היותה מרכז לכרמים ולתעשיית היין. אם אתם חובבי יקבים ציוריים ומסעדות מעולות, זה ה-מקום להתעכב בו. אנחנו העדפנו להתחמק מעדרי התיירים.
הדרך צפונה, לאורך חופי האוקיינוס, מזמנת ערי-חוף יפות ומעניינות, כמו העיר בנברי ( Bunbury ), העיר באסלטון ( Busselton ) ועוד. כל עיר והאטרקציות המיוחדות לה.
נקודת המפגש של האוקיינוס הדרומי והאוקיינוס ההודי לחופי מערב אוסטרליה (צילום: יפעת סלע)
לגמוע מרחקים הרחק צפונה
פרת' ( Perth ) היא בירת מדינת מערב אוסטרליה והעיר הרביעית בגודלה באוסטרליה. זוהי עיר ענקית, עם מעל 2 מיליון תושבים, שרובם הגיעו אליה רק בעשורים האחרונים, בזכות תעשיית המכרות שהתפתחה באזור. פרת' שונה משאר הערים הגדולות, רובן לאורך החוף המזרחי ( מלבורן , סידני ובריסבן), הן בריחוקה הגיאוגרפי והן באופייה ובסגנונה. ברשותכם אדלג עליה, כי זאת חוויה לחובבי הערים הגדולות, שאינני נמנית עליהם.
לאורך קו החוף המערבי, המשתרע מפרת' וצפונה, נושק המדבר העצום לחופי האוקיינוס. ברצועה הצרה (אם בכלל) שבין המדבר לים, יש מעט מקורות מים מתוקים ולכן האוכלוסייה דלילה מאוד. גם אם תקראו שם של ישוב על המפה, זה לעתים קרובות רק שתיים וחצי חוות, לא יותר, ולא בטוח שתמצאו שם תחנת דלק או מקום לינה. אנחנו רצינו להגיע לאטרקציות המרכזיות בצפון הרחוק, ולכן החלטנו להקדיש יום "לגמיעת מרחקים". קמנו מוקדם בבוקר, נתנו גז ונסענו צפונה כ-8 שעות רצופות. נכון, זאת קריעה, אבל שמים מוסיקה טובה, משננים איפה יש תחנות דלק (חובה!) ומסתפקים בנופים מבעד לחלון.
ניתן גם לטוס מפרת' לאקסמות' ושם לשכור רכב ולטייל באזור. אנחנו, אחרי שנים באוסטרליה, כבר התרגלנו לנסיעות הממושכות שלעתים קרובות מזמנות הרבה הפתעות וחוויות בדרך.
בתי מלון בעיר פרת'
אמו על אדמת המדבר, עוף ענק אנדמי לאוסטרליה (צילום: יפעת סלע)
בין הים למדבר
האמת שעצרנו במקום אחד מופלא – The Pinnacles (בתרגום חופשי: "הצריחים"). בסטייה של 6 ק"מ מהכביש הראשי לתוך המדבר (יש שילוט), מתגלה תופעה יוצאת דופן – מאות סלעים בצורת עמודים ניצבים בחולות. הסלעים נראים כמו קינים של טרמיטים, אבל הם לא. תצורות הסלע המוזרות האלו עשויות מתערובת של חול ושברי צדפים קדומים שכוחות הטבע עיצבו בצורה מיוחדת.
במסלול שבו המדבר נושק לאוקיינוס, ניתן לסטות מזרחה – אל אטרקציות טבע מדבריות לחלוטין, או מערבה – לעבר שמורות עשירות בצמחיה וחופים נפלאים. הבעיה היא רק הזמן שעומד לרשותכם והנגישות. כפי שציינתי, לא נסענו ברכב שטח וגם לא היה לנו זמן: שילוב מנצח שבגללו נאלצנו לוותר על הרבה מקומות יפים.
המשכנו והמשכנו... בנסיעה צפונה, עד שירדה השמש והגענו ליעד: פונדק דרכים נידח באמצע שום-מקום. המקום נקרא Overlander Roadhouse ויש בו מעט חדרים עם תנאים בסיסיים. בגלל מיקומו על ציר נסיעה ראשי וריחוקו הרב מכל מקום ישוב אחר, הוא משמש בעיקר נהגי משאיות ו צריך להזמין בו מקום לינה הרבה זמן מראש. אני אוהבת מקומות "מוזרים" כאלה, כמו פונדק הדרכים הנידח הזה, שיש בו אופי וחוויות משלו. פוגשים מקרוב את נהגי משאיות הענק (על בירות, כמובן!) ומגלים זן אנושי הזוי לגמרי...
הכותבת ליד אחד מסלעי החול הנראים כמו קני טרמיטים (צילום: יפעת סלע)
מרבדי פריחה וכרישים טובים ורעים
מכאן אנו עוזבים את הכביש הראשי ופונים מערבה. דנהאם ( Denham ) היא העיירה היחידה על רצועת אדמה צרה, חצי-אי החודר כ- 150 ק"מ אל תוך האוקיינוס. מאוגוסט ועד אמצע ספטמבר נהנים מתופעה מרהיבה: למשך כחודש ימים מתכסים החולות במרבדי פריחה צבעוניים, מרהיבים ביופיים, שמשתרעים על מרחבים עצומים.
לאורך חצי האי מפרצים יפהפיים, כחולים-כחולים, וקילומטרים על קילומטרים של חופים לבנים-לבנים. אבל רגע לפני שאתם קופצים למים, כדאי שתדעו – זוהי ממלכת הכרישים! יש כרישים טובים ויש כאלה שישמחו לקראתכם בתור ארוחה. לך תבדיל ביניהם...
מעט דרומית לעיירה דנהאם, נמצא פארק האוקיינוס ( Ocean Park ), ובו בעלי חיים ימיים ודגים שנפוצים באזור. המדריכים נותנים הסברים מרתקים ומלמדים איך להבדיל בין הכרישים השונים, אבל, למרות זאת, לא מומלץ לקחת צ'אנס.
לינה באזור העיירה דנהאם
הכותבת חוגגת עם מרבדי הפריחה (צילום: יפעת סלע)
הדולפינים ואני
היהלום שבכתר הוא מפרץ מאנקי מיה ( Monkey Mia ), המשמש בית להמוני דולפינים. לא אכנס להסברים מדוע הדולפינים מעדיפים את המקום למחייה ולרבייה, העיקר שהם שם, חופשיים ומאושרים באין מפריע (המפרץ כולו מוכרז כשמורה). פעמיים בכל בוקר, בשעות קבועות, יורדים הפקחים למים עם דליים עמוסי דגים והתיירים זוכים לראות את הדולפינים במרחק 3-4 מ' מהחוף. האמת שלא חסר שם מזון לדולפינים, הם פשוט נהנים להשתתף בהצגה.
טיק-טיק-טיק, כל התיירים מצלמים ומתפזרים משם לטיוליהם, אבל למזלי – נשארנו. הכל בזכות האינטרנט שבעלי גילה במרכז המבקרים. בעודו עונה לאימיילים חזרתי אני לטייל לאורך החוף. פתאם שמתי לב לקבוצה של 5-6 דולפינים, הרודפת לידי אחר דג שמן, שמרוב בהלה ברח לעבר החוף ונתקע בחול. הרמתי את הדג (כבד) וזרקתי אותו לעבר הדולפינים. הם זרקו את הדג שוב לעברי. נכנסתי לתוך המים, עד גובה החזה, והדולפינים המשיכו לשחק איתי בכדורעף עם הדג המבוהל, תוך שהם מתחככים בי בעדינות, לא דוחפים ולא קופצים עלי. לפתע הצטרף למשחק גם צב-ים גדול. את הכיף הזה קטע אחד הפקחים שהגיע מתנשם ממגדל התצפית, כ-200 מ' משם, והסביר לי באריכות למה אסור לשחק עם הדולפינים. חבל.
בקשה חשובה: מותר להיכנס למים עד לעומק שאפשר לעמוד בו. אסור לשחות. אנא הקפידו לא להיכנס לים מרוחים במסנני קרינה! הכימיקלים שבקרמים האלה מזיקים לעיניים של הדולפינים!
חיוך של דולפין במפרץ מאנקי מיה (צילום: יפעת סלע)
לשחות עם כרישים
חזרנו לאורכו של חצי האי עד לכביש הראשי, עליו המשכנו עוד כ-430 ק"מ צפונה, עד למפרץ קוראל ביי ( Coral Bay ) . המקום הוא לא "עוד מפרץ אחד מקסים" – הוא חוויה בפני עצמה! טיילנו לאורך החוף ופגשנו איש מקומי מבוגר, ששאל אם אנחנו רוצים להצטרף אליו בסירה שלו "לראות לווייתנים מקרוב". כמובן שהסכמנו. על פי החוק מותר להתקרב ללווייתנים מקסימום 100 מ', אבל אם הם באים מולך – זה כבר סיפור אחר... האיש ידע מצויין לתמרן את הסירה כדי להיות מול הלווייתנים, וכך זכינו להתקרב ולהירטב מהשפריצים של יצורי הענק המדהימים האלה.
בין קוראל ביי בדרום ועד העיירה אקסמות' (Exmouth) בצפון משתרעת אחת משמורות הטבע הימיות היפות והמיוחדות ביותר באוסטרליה ובעולם. נינגאלו ריף (Ningaloo Reef) נמתח לאורך רצועת חוף של כ-260 ק"מ. למעשה שדה התעופה הקטן של אקסמות' הוקם בשביל לשמש את המוני הצוללנים והחוקרים הימיים המגיעים לכאן. אחת האטרקציות הייחודיות לריף הוא סוג של כריש הנקרא Whale-Shark. הכרישים גדולים יחסית (6-10 מ') ומכאן בא להם שמם. זהו זן כרישים כמעט-נכחד, שמעטים המקומות בעולם בהם הוא חי, ונינגאלו ריף הוא אחד מהם. אחד הדברים המיוחדים לכרישים היפים האלה, שגופם מכוסה בנקודות לבנות, זה שהם ידידותיים מאוד ל...בני-אדם. ישנן מספר חברות באקסמות' המפעילות הפלגות לצלילה, שנירקול ושחיה עם הכרישים. למרות הפרסומים שהכרישים שוהים בשמורה ממאי עד אוגוסט, אם אתם לא רוצים לפספס אותם עדיף להגיע בחודשים יוני-יולי. אנחנו פספסנו את החוויה הנדירה הזאת, אבל נהנינו לטייל בקניונים ובשמורות היפהפיות באזור אקסמות' - נקודת הסיום של הטיול שלנו.
המשכנו לטייל בקניונים ובשמורות יפהפיות באזור אקסמות' – נקודת הסיום בטיול שלנו, עד ש... נגמר לנו הזמן. חבל, יש עוד כל כך הרבה מה לעשות ולראות "מערבה לכאן"!
מידע נוסף
בתי מלון בעיר פרת'
לינה בעיירה אקסמות'
השכרת רכב באוסטרליה
כתבות נוספות
לינה בעיר אלבני | כתבה על טיול ברגל בדרום-מערב אוסטרליה
חופי אלבני, מקום רבייה לדולפינים ובעלי חיים נוספים (צילום: יפעת סלע)
העצים עם הברזלים, טיפוס לגובה 70 מ' (צילום: יפעת סלע)
לוויתנים ודולפינים לאורך החוף
אוגוסטה (Augusta) היא עיירה מיוחדת במינה בזכות מיקומה - השפיץ הדרום-מערבי ביותר של אוסטרליה. כאן נפגשים האוקיינוס הדרומי ו האוקיינוס ההודי . בין החודשים מאי עד ספטמבר עוברים במקום המוני לוויתנים מסוגים שונים, שנודדים בין האוקיינוסים. לא צריך לשכור סירה. מנקודות תצפית רבות, בקרבת העיר, אפשר לצפות על הלווייתנים במרחק לא רב. אתר מומלץ לתצפית הוא "שמורת המגדלור" בה ניתן לטפס לראש המגדלור העתיק וליהנות מנופים עוצרי נשימה.
מאוגוסטה המשכנו צפונה לכיוון העיירה מרגרט ריבר ( Margaret River ) , אך במקום לנסוע בכביש הראשי סטינו לדרך משנית, לאורך קו החוף. לצדי כביש 250 יש מספר מערות נטיפים גדולות ומרשימות, שבהחלט שוות ביקור. מרגרט ריבר היא עיירה מתוירת מאוד, בעיקר בזכות היותה מרכז לכרמים ולתעשיית היין. אם אתם חובבי יקבים ציוריים ומסעדות מעולות, זה ה-מקום להתעכב בו. אנחנו העדפנו להתחמק מעדרי התיירים.
הדרך צפונה, לאורך חופי האוקיינוס, מזמנת ערי-חוף יפות ומעניינות, כמו העיר בנברי ( Bunbury ), העיר באסלטון ( Busselton ) ועוד. כל עיר והאטרקציות המיוחדות לה.
נקודת המפגש של האוקיינוס הדרומי והאוקיינוס ההודי לחופי מערב אוסטרליה (צילום: יפעת סלע)
לגמוע מרחקים הרחק צפונה
פרת' ( Perth ) היא בירת מדינת מערב אוסטרליה והעיר הרביעית בגודלה באוסטרליה. זוהי עיר ענקית, עם מעל 2 מיליון תושבים, שרובם הגיעו אליה רק בעשורים האחרונים, בזכות תעשיית המכרות שהתפתחה באזור. פרת' שונה משאר הערים הגדולות, רובן לאורך החוף המזרחי ( מלבורן , סידני ובריסבן), הן בריחוקה הגיאוגרפי והן באופייה ובסגנונה. ברשותכם אדלג עליה, כי זאת חוויה לחובבי הערים הגדולות, שאינני נמנית עליהם.
לאורך קו החוף המערבי, המשתרע מפרת' וצפונה, נושק המדבר העצום לחופי האוקיינוס. ברצועה הצרה (אם בכלל) שבין המדבר לים, יש מעט מקורות מים מתוקים ולכן האוכלוסייה דלילה מאוד. גם אם תקראו שם של ישוב על המפה, זה לעתים קרובות רק שתיים וחצי חוות, לא יותר, ולא בטוח שתמצאו שם תחנת דלק או מקום לינה. אנחנו רצינו להגיע לאטרקציות המרכזיות בצפון הרחוק, ולכן החלטנו להקדיש יום "לגמיעת מרחקים". קמנו מוקדם בבוקר, נתנו גז ונסענו צפונה כ-8 שעות רצופות. נכון, זאת קריעה, אבל שמים מוסיקה טובה, משננים איפה יש תחנות דלק (חובה!) ומסתפקים בנופים מבעד לחלון.
ניתן גם לטוס מפרת' לאקסמות' ושם לשכור רכב ולטייל באזור. אנחנו, אחרי שנים באוסטרליה, כבר התרגלנו לנסיעות הממושכות שלעתים קרובות מזמנות הרבה הפתעות וחוויות בדרך.
בתי מלון בעיר פרת'
אמו על אדמת המדבר, עוף ענק אנדמי לאוסטרליה (צילום: יפעת סלע)
בין הים למדבר
האמת שעצרנו במקום אחד מופלא – The Pinnacles (בתרגום חופשי: "הצריחים"). בסטייה של 6 ק"מ מהכביש הראשי לתוך המדבר (יש שילוט), מתגלה תופעה יוצאת דופן – מאות סלעים בצורת עמודים ניצבים בחולות. הסלעים נראים כמו קינים של טרמיטים, אבל הם לא. תצורות הסלע המוזרות האלו עשויות מתערובת של חול ושברי צדפים קדומים שכוחות הטבע עיצבו בצורה מיוחדת.
במסלול שבו המדבר נושק לאוקיינוס, ניתן לסטות מזרחה – אל אטרקציות טבע מדבריות לחלוטין, או מערבה – לעבר שמורות עשירות בצמחיה וחופים נפלאים. הבעיה היא רק הזמן שעומד לרשותכם והנגישות. כפי שציינתי, לא נסענו ברכב שטח וגם לא היה לנו זמן: שילוב מנצח שבגללו נאלצנו לוותר על הרבה מקומות יפים.
המשכנו והמשכנו... בנסיעה צפונה, עד שירדה השמש והגענו ליעד: פונדק דרכים נידח באמצע שום-מקום. המקום נקרא Overlander Roadhouse ויש בו מעט חדרים עם תנאים בסיסיים. בגלל מיקומו על ציר נסיעה ראשי וריחוקו הרב מכל מקום ישוב אחר, הוא משמש בעיקר נהגי משאיות ו צריך להזמין בו מקום לינה הרבה זמן מראש. אני אוהבת מקומות "מוזרים" כאלה, כמו פונדק הדרכים הנידח הזה, שיש בו אופי וחוויות משלו. פוגשים מקרוב את נהגי משאיות הענק (על בירות, כמובן!) ומגלים זן אנושי הזוי לגמרי...
הכותבת ליד אחד מסלעי החול הנראים כמו קני טרמיטים (צילום: יפעת סלע)
מרבדי פריחה וכרישים טובים ורעים
מכאן אנו עוזבים את הכביש הראשי ופונים מערבה. דנהאם ( Denham ) היא העיירה היחידה על רצועת אדמה צרה, חצי-אי החודר כ- 150 ק"מ אל תוך האוקיינוס. מאוגוסט ועד אמצע ספטמבר נהנים מתופעה מרהיבה: למשך כחודש ימים מתכסים החולות במרבדי פריחה צבעוניים, מרהיבים ביופיים, שמשתרעים על מרחבים עצומים.
לאורך חצי האי מפרצים יפהפיים, כחולים-כחולים, וקילומטרים על קילומטרים של חופים לבנים-לבנים. אבל רגע לפני שאתם קופצים למים, כדאי שתדעו – זוהי ממלכת הכרישים! יש כרישים טובים ויש כאלה שישמחו לקראתכם בתור ארוחה. לך תבדיל ביניהם...
מעט דרומית לעיירה דנהאם, נמצא פארק האוקיינוס ( Ocean Park ), ובו בעלי חיים ימיים ודגים שנפוצים באזור. המדריכים נותנים הסברים מרתקים ומלמדים איך להבדיל בין הכרישים השונים, אבל, למרות זאת, לא מומלץ לקחת צ'אנס.
לינה באזור העיירה דנהאם
הכותבת חוגגת עם מרבדי הפריחה (צילום: יפעת סלע)
הדולפינים ואני
היהלום שבכתר הוא מפרץ מאנקי מיה ( Monkey Mia ), המשמש בית להמוני דולפינים. לא אכנס להסברים מדוע הדולפינים מעדיפים את המקום למחייה ולרבייה, העיקר שהם שם, חופשיים ומאושרים באין מפריע (המפרץ כולו מוכרז כשמורה). פעמיים בכל בוקר, בשעות קבועות, יורדים הפקחים למים עם דליים עמוסי דגים והתיירים זוכים לראות את הדולפינים במרחק 3-4 מ' מהחוף. האמת שלא חסר שם מזון לדולפינים, הם פשוט נהנים להשתתף בהצגה.
טיק-טיק-טיק, כל התיירים מצלמים ומתפזרים משם לטיוליהם, אבל למזלי – נשארנו. הכל בזכות האינטרנט שבעלי גילה במרכז המבקרים. בעודו עונה לאימיילים חזרתי אני לטייל לאורך החוף. פתאם שמתי לב לקבוצה של 5-6 דולפינים, הרודפת לידי אחר דג שמן, שמרוב בהלה ברח לעבר החוף ונתקע בחול. הרמתי את הדג (כבד) וזרקתי אותו לעבר הדולפינים. הם זרקו את הדג שוב לעברי. נכנסתי לתוך המים, עד גובה החזה, והדולפינים המשיכו לשחק איתי בכדורעף עם הדג המבוהל, תוך שהם מתחככים בי בעדינות, לא דוחפים ולא קופצים עלי. לפתע הצטרף למשחק גם צב-ים גדול. את הכיף הזה קטע אחד הפקחים שהגיע מתנשם ממגדל התצפית, כ-200 מ' משם, והסביר לי באריכות למה אסור לשחק עם הדולפינים. חבל.
בקשה חשובה: מותר להיכנס למים עד לעומק שאפשר לעמוד בו. אסור לשחות. אנא הקפידו לא להיכנס לים מרוחים במסנני קרינה! הכימיקלים שבקרמים האלה מזיקים לעיניים של הדולפינים!
חיוך של דולפין במפרץ מאנקי מיה (צילום: יפעת סלע)
לשחות עם כרישים
חזרנו לאורכו של חצי האי עד לכביש הראשי, עליו המשכנו עוד כ-430 ק"מ צפונה, עד למפרץ קוראל ביי ( Coral Bay ) . המקום הוא לא "עוד מפרץ אחד מקסים" – הוא חוויה בפני עצמה! טיילנו לאורך החוף ופגשנו איש מקומי מבוגר, ששאל אם אנחנו רוצים להצטרף אליו בסירה שלו "לראות לווייתנים מקרוב". כמובן שהסכמנו. על פי החוק מותר להתקרב ללווייתנים מקסימום 100 מ', אבל אם הם באים מולך – זה כבר סיפור אחר... האיש ידע מצויין לתמרן את הסירה כדי להיות מול הלווייתנים, וכך זכינו להתקרב ולהירטב מהשפריצים של יצורי הענק המדהימים האלה.
בין קוראל ביי בדרום ועד העיירה אקסמות' (Exmouth) בצפון משתרעת אחת משמורות הטבע הימיות היפות והמיוחדות ביותר באוסטרליה ובעולם. נינגאלו ריף (Ningaloo Reef) נמתח לאורך רצועת חוף של כ-260 ק"מ. למעשה שדה התעופה הקטן של אקסמות' הוקם בשביל לשמש את המוני הצוללנים והחוקרים הימיים המגיעים לכאן. אחת האטרקציות הייחודיות לריף הוא סוג של כריש הנקרא Whale-Shark. הכרישים גדולים יחסית (6-10 מ') ומכאן בא להם שמם. זהו זן כרישים כמעט-נכחד, שמעטים המקומות בעולם בהם הוא חי, ונינגאלו ריף הוא אחד מהם. אחד הדברים המיוחדים לכרישים היפים האלה, שגופם מכוסה בנקודות לבנות, זה שהם ידידותיים מאוד ל...בני-אדם. ישנן מספר חברות באקסמות' המפעילות הפלגות לצלילה, שנירקול ושחיה עם הכרישים. למרות הפרסומים שהכרישים שוהים בשמורה ממאי עד אוגוסט, אם אתם לא רוצים לפספס אותם עדיף להגיע בחודשים יוני-יולי. אנחנו פספסנו את החוויה הנדירה הזאת, אבל נהנינו לטייל בקניונים ובשמורות היפהפיות באזור אקסמות' - נקודת הסיום של הטיול שלנו.
המשכנו לטייל בקניונים ובשמורות יפהפיות באזור אקסמות' – נקודת הסיום בטיול שלנו, עד ש... נגמר לנו הזמן. חבל, יש עוד כל כך הרבה מה לעשות ולראות "מערבה לכאן"!
מידע נוסף
בתי מלון בעיר פרת'
לינה בעיירה אקסמות'
השכרת רכב באוסטרליה
כתבות נוספות
נקודת המפגש של האוקיינוס הדרומי והאוקיינוס ההודי לחופי מערב אוסטרליה (צילום: יפעת סלע)
בתי מלון בעיר פרת'
אמו על אדמת המדבר, עוף ענק אנדמי לאוסטרליה (צילום: יפעת סלע)
בין הים למדבר
האמת שעצרנו במקום אחד מופלא – The Pinnacles (בתרגום חופשי: "הצריחים"). בסטייה של 6 ק"מ מהכביש הראשי לתוך המדבר (יש שילוט), מתגלה תופעה יוצאת דופן – מאות סלעים בצורת עמודים ניצבים בחולות. הסלעים נראים כמו קינים של טרמיטים, אבל הם לא. תצורות הסלע המוזרות האלו עשויות מתערובת של חול ושברי צדפים קדומים שכוחות הטבע עיצבו בצורה מיוחדת.
במסלול שבו המדבר נושק לאוקיינוס, ניתן לסטות מזרחה – אל אטרקציות טבע מדבריות לחלוטין, או מערבה – לעבר שמורות עשירות בצמחיה וחופים נפלאים. הבעיה היא רק הזמן שעומד לרשותכם והנגישות. כפי שציינתי, לא נסענו ברכב שטח וגם לא היה לנו זמן: שילוב מנצח שבגללו נאלצנו לוותר על הרבה מקומות יפים.
המשכנו והמשכנו... בנסיעה צפונה, עד שירדה השמש והגענו ליעד: פונדק דרכים נידח באמצע שום-מקום. המקום נקרא Overlander Roadhouse ויש בו מעט חדרים עם תנאים בסיסיים. בגלל מיקומו על ציר נסיעה ראשי וריחוקו הרב מכל מקום ישוב אחר, הוא משמש בעיקר נהגי משאיות ו צריך להזמין בו מקום לינה הרבה זמן מראש. אני אוהבת מקומות "מוזרים" כאלה, כמו פונדק הדרכים הנידח הזה, שיש בו אופי וחוויות משלו. פוגשים מקרוב את נהגי משאיות הענק (על בירות, כמובן!) ומגלים זן אנושי הזוי לגמרי...
הכותבת ליד אחד מסלעי החול הנראים כמו קני טרמיטים (צילום: יפעת סלע)
מרבדי פריחה וכרישים טובים ורעים
מכאן אנו עוזבים את הכביש הראשי ופונים מערבה. דנהאם ( Denham ) היא העיירה היחידה על רצועת אדמה צרה, חצי-אי החודר כ- 150 ק"מ אל תוך האוקיינוס. מאוגוסט ועד אמצע ספטמבר נהנים מתופעה מרהיבה: למשך כחודש ימים מתכסים החולות במרבדי פריחה צבעוניים, מרהיבים ביופיים, שמשתרעים על מרחבים עצומים.
לאורך חצי האי מפרצים יפהפיים, כחולים-כחולים, וקילומטרים על קילומטרים של חופים לבנים-לבנים. אבל רגע לפני שאתם קופצים למים, כדאי שתדעו – זוהי ממלכת הכרישים! יש כרישים טובים ויש כאלה שישמחו לקראתכם בתור ארוחה. לך תבדיל ביניהם...
מעט דרומית לעיירה דנהאם, נמצא פארק האוקיינוס ( Ocean Park ), ובו בעלי חיים ימיים ודגים שנפוצים באזור. המדריכים נותנים הסברים מרתקים ומלמדים איך להבדיל בין הכרישים השונים, אבל, למרות זאת, לא מומלץ לקחת צ'אנס.
לינה באזור העיירה דנהאם
הכותבת חוגגת עם מרבדי הפריחה (צילום: יפעת סלע)
הדולפינים ואני
היהלום שבכתר הוא מפרץ מאנקי מיה ( Monkey Mia ), המשמש בית להמוני דולפינים. לא אכנס להסברים מדוע הדולפינים מעדיפים את המקום למחייה ולרבייה, העיקר שהם שם, חופשיים ומאושרים באין מפריע (המפרץ כולו מוכרז כשמורה). פעמיים בכל בוקר, בשעות קבועות, יורדים הפקחים למים עם דליים עמוסי דגים והתיירים זוכים לראות את הדולפינים במרחק 3-4 מ' מהחוף. האמת שלא חסר שם מזון לדולפינים, הם פשוט נהנים להשתתף בהצגה.
טיק-טיק-טיק, כל התיירים מצלמים ומתפזרים משם לטיוליהם, אבל למזלי – נשארנו. הכל בזכות האינטרנט שבעלי גילה במרכז המבקרים. בעודו עונה לאימיילים חזרתי אני לטייל לאורך החוף. פתאם שמתי לב לקבוצה של 5-6 דולפינים, הרודפת לידי אחר דג שמן, שמרוב בהלה ברח לעבר החוף ונתקע בחול. הרמתי את הדג (כבד) וזרקתי אותו לעבר הדולפינים. הם זרקו את הדג שוב לעברי. נכנסתי לתוך המים, עד גובה החזה, והדולפינים המשיכו לשחק איתי בכדורעף עם הדג המבוהל, תוך שהם מתחככים בי בעדינות, לא דוחפים ולא קופצים עלי. לפתע הצטרף למשחק גם צב-ים גדול. את הכיף הזה קטע אחד הפקחים שהגיע מתנשם ממגדל התצפית, כ-200 מ' משם, והסביר לי באריכות למה אסור לשחק עם הדולפינים. חבל.
בקשה חשובה: מותר להיכנס למים עד לעומק שאפשר לעמוד בו. אסור לשחות. אנא הקפידו לא להיכנס לים מרוחים במסנני קרינה! הכימיקלים שבקרמים האלה מזיקים לעיניים של הדולפינים!
חיוך של דולפין במפרץ מאנקי מיה (צילום: יפעת סלע)
לשחות עם כרישים
חזרנו לאורכו של חצי האי עד לכביש הראשי, עליו המשכנו עוד כ-430 ק"מ צפונה, עד למפרץ קוראל ביי ( Coral Bay ) . המקום הוא לא "עוד מפרץ אחד מקסים" – הוא חוויה בפני עצמה! טיילנו לאורך החוף ופגשנו איש מקומי מבוגר, ששאל אם אנחנו רוצים להצטרף אליו בסירה שלו "לראות לווייתנים מקרוב". כמובן שהסכמנו. על פי החוק מותר להתקרב ללווייתנים מקסימום 100 מ', אבל אם הם באים מולך – זה כבר סיפור אחר... האיש ידע מצויין לתמרן את הסירה כדי להיות מול הלווייתנים, וכך זכינו להתקרב ולהירטב מהשפריצים של יצורי הענק המדהימים האלה.
בין קוראל ביי בדרום ועד העיירה אקסמות' (Exmouth) בצפון משתרעת אחת משמורות הטבע הימיות היפות והמיוחדות ביותר באוסטרליה ובעולם. נינגאלו ריף (Ningaloo Reef) נמתח לאורך רצועת חוף של כ-260 ק"מ. למעשה שדה התעופה הקטן של אקסמות' הוקם בשביל לשמש את המוני הצוללנים והחוקרים הימיים המגיעים לכאן. אחת האטרקציות הייחודיות לריף הוא סוג של כריש הנקרא Whale-Shark. הכרישים גדולים יחסית (6-10 מ') ומכאן בא להם שמם. זהו זן כרישים כמעט-נכחד, שמעטים המקומות בעולם בהם הוא חי, ונינגאלו ריף הוא אחד מהם. אחד הדברים המיוחדים לכרישים היפים האלה, שגופם מכוסה בנקודות לבנות, זה שהם ידידותיים מאוד ל...בני-אדם. ישנן מספר חברות באקסמות' המפעילות הפלגות לצלילה, שנירקול ושחיה עם הכרישים. למרות הפרסומים שהכרישים שוהים בשמורה ממאי עד אוגוסט, אם אתם לא רוצים לפספס אותם עדיף להגיע בחודשים יוני-יולי. אנחנו פספסנו את החוויה הנדירה הזאת, אבל נהנינו לטייל בקניונים ובשמורות היפהפיות באזור אקסמות' - נקודת הסיום של הטיול שלנו.
המשכנו לטייל בקניונים ובשמורות יפהפיות באזור אקסמות' – נקודת הסיום בטיול שלנו, עד ש... נגמר לנו הזמן. חבל, יש עוד כל כך הרבה מה לעשות ולראות "מערבה לכאן"!
מידע נוסף
בתי מלון בעיר פרת'
לינה בעיירה אקסמות'
השכרת רכב באוסטרליה
כתבות נוספות
הכותבת ליד אחד מסלעי החול הנראים כמו קני טרמיטים (צילום: יפעת סלע)
הכותבת חוגגת עם מרבדי הפריחה (צילום: יפעת סלע)
הדולפינים ואני
היהלום שבכתר הוא מפרץ מאנקי מיה ( Monkey Mia ), המשמש בית להמוני דולפינים. לא אכנס להסברים מדוע הדולפינים מעדיפים את המקום למחייה ולרבייה, העיקר שהם שם, חופשיים ומאושרים באין מפריע (המפרץ כולו מוכרז כשמורה). פעמיים בכל בוקר, בשעות קבועות, יורדים הפקחים למים עם דליים עמוסי דגים והתיירים זוכים לראות את הדולפינים במרחק 3-4 מ' מהחוף. האמת שלא חסר שם מזון לדולפינים, הם פשוט נהנים להשתתף בהצגה.
טיק-טיק-טיק, כל התיירים מצלמים ומתפזרים משם לטיוליהם, אבל למזלי – נשארנו. הכל בזכות האינטרנט שבעלי גילה במרכז המבקרים. בעודו עונה לאימיילים חזרתי אני לטייל לאורך החוף. פתאם שמתי לב לקבוצה של 5-6 דולפינים, הרודפת לידי אחר דג שמן, שמרוב בהלה ברח לעבר החוף ונתקע בחול. הרמתי את הדג (כבד) וזרקתי אותו לעבר הדולפינים. הם זרקו את הדג שוב לעברי. נכנסתי לתוך המים, עד גובה החזה, והדולפינים המשיכו לשחק איתי בכדורעף עם הדג המבוהל, תוך שהם מתחככים בי בעדינות, לא דוחפים ולא קופצים עלי. לפתע הצטרף למשחק גם צב-ים גדול. את הכיף הזה קטע אחד הפקחים שהגיע מתנשם ממגדל התצפית, כ-200 מ' משם, והסביר לי באריכות למה אסור לשחק עם הדולפינים. חבל.
בקשה חשובה: מותר להיכנס למים עד לעומק שאפשר לעמוד בו. אסור לשחות. אנא הקפידו לא להיכנס לים מרוחים במסנני קרינה! הכימיקלים שבקרמים האלה מזיקים לעיניים של הדולפינים!
חיוך של דולפין במפרץ מאנקי מיה (צילום: יפעת סלע)
לשחות עם כרישים
חזרנו לאורכו של חצי האי עד לכביש הראשי, עליו המשכנו עוד כ-430 ק"מ צפונה, עד למפרץ קוראל ביי ( Coral Bay ) . המקום הוא לא "עוד מפרץ אחד מקסים" – הוא חוויה בפני עצמה! טיילנו לאורך החוף ופגשנו איש מקומי מבוגר, ששאל אם אנחנו רוצים להצטרף אליו בסירה שלו "לראות לווייתנים מקרוב". כמובן שהסכמנו. על פי החוק מותר להתקרב ללווייתנים מקסימום 100 מ', אבל אם הם באים מולך – זה כבר סיפור אחר... האיש ידע מצויין לתמרן את הסירה כדי להיות מול הלווייתנים, וכך זכינו להתקרב ולהירטב מהשפריצים של יצורי הענק המדהימים האלה.
בין קוראל ביי בדרום ועד העיירה אקסמות' (Exmouth) בצפון משתרעת אחת משמורות הטבע הימיות היפות והמיוחדות ביותר באוסטרליה ובעולם. נינגאלו ריף (Ningaloo Reef) נמתח לאורך רצועת חוף של כ-260 ק"מ. למעשה שדה התעופה הקטן של אקסמות' הוקם בשביל לשמש את המוני הצוללנים והחוקרים הימיים המגיעים לכאן. אחת האטרקציות הייחודיות לריף הוא סוג של כריש הנקרא Whale-Shark. הכרישים גדולים יחסית (6-10 מ') ומכאן בא להם שמם. זהו זן כרישים כמעט-נכחד, שמעטים המקומות בעולם בהם הוא חי, ונינגאלו ריף הוא אחד מהם. אחד הדברים המיוחדים לכרישים היפים האלה, שגופם מכוסה בנקודות לבנות, זה שהם ידידותיים מאוד ל...בני-אדם. ישנן מספר חברות באקסמות' המפעילות הפלגות לצלילה, שנירקול ושחיה עם הכרישים. למרות הפרסומים שהכרישים שוהים בשמורה ממאי עד אוגוסט, אם אתם לא רוצים לפספס אותם עדיף להגיע בחודשים יוני-יולי. אנחנו פספסנו את החוויה הנדירה הזאת, אבל נהנינו לטייל בקניונים ובשמורות היפהפיות באזור אקסמות' - נקודת הסיום של הטיול שלנו.
המשכנו לטייל בקניונים ובשמורות יפהפיות באזור אקסמות' – נקודת הסיום בטיול שלנו, עד ש... נגמר לנו הזמן. חבל, יש עוד כל כך הרבה מה לעשות ולראות "מערבה לכאן"!
מידע נוסף
בתי מלון בעיר פרת'
לינה בעיירה אקסמות'
השכרת רכב באוסטרליה
כתבות נוספות
חיוך של דולפין במפרץ מאנקי מיה (צילום: יפעת סלע)
בין קוראל ביי בדרום ועד העיירה אקסמות' (Exmouth) בצפון משתרעת אחת משמורות הטבע הימיות היפות והמיוחדות ביותר באוסטרליה ובעולם. נינגאלו ריף (Ningaloo Reef) נמתח לאורך רצועת חוף של כ-260 ק"מ. למעשה שדה התעופה הקטן של אקסמות' הוקם בשביל לשמש את המוני הצוללנים והחוקרים הימיים המגיעים לכאן. אחת האטרקציות הייחודיות לריף הוא סוג של כריש הנקרא Whale-Shark. הכרישים גדולים יחסית (6-10 מ') ומכאן בא להם שמם. זהו זן כרישים כמעט-נכחד, שמעטים המקומות בעולם בהם הוא חי, ונינגאלו ריף הוא אחד מהם. אחד הדברים המיוחדים לכרישים היפים האלה, שגופם מכוסה בנקודות לבנות, זה שהם ידידותיים מאוד ל...בני-אדם. ישנן מספר חברות באקסמות' המפעילות הפלגות לצלילה, שנירקול ושחיה עם הכרישים. למרות הפרסומים שהכרישים שוהים בשמורה ממאי עד אוגוסט, אם אתם לא רוצים לפספס אותם עדיף להגיע בחודשים יוני-יולי. אנחנו פספסנו את החוויה הנדירה הזאת, אבל נהנינו לטייל בקניונים ובשמורות היפהפיות באזור אקסמות' - נקודת הסיום של הטיול שלנו.