טרק ביבלמן – טיול בין יערות וחופים
בדרום-מערב אוסטרליה
מאת: אביב בן-צבי


דרומה של מערב אוסטרליה מתאפיין ביערות ומפרצים לרוב. לאורך חלקה זה של היבשת, הקרוי בחיבה "הציצי של אוסטרליה", נמתח מסלול הליכה בן אלף קילומטרים המוביל מהעיר הגדולה פרת' (Perth) לעיר אלבני (Albany) בדרכי היער ושמורות הטבע של דרום-מערב אוסטרליה. המסלול, שנפתח ב-1979, נקרא טרק ביבלמן (Bibbulmun Track), על שם השבט האבוריג'יני המקומי, שאנשיו נהגו ללכת מרחקים ארוכים לצורך מפגשים חברתיים. המסלול בנוי מכ-50 מקטעים, שמרביתם באורך יום הליכה, ובסופם עיירה או מקום מוסדר לקמפינג.


בחרתי לעצמי מסלול טיול בן ארבעה ימים, בין העיירה הקטנה וולפול (Walpole), לכפר הדייגים פיספול ביי (Peaceful Bay, "המפרץ השלו"). המסלול שאורכו 60 ק"מ משלב הליכה בתוך יער עתיק, עם הליכה לאורך צוקי החוף הדרומי. רכשתי מפה מתאימה, אוכל שיספיק לכל ימי הטיול וכרטיס אוטובוס/רכבת לוולפול ליום המחרת.
 
טרק ביבלמן, דרום-מערב אוסטרליה
תצפית 
Conspicuous Cliff, מהנקודות היפות לאורך המסלול (צילום: CC Alexis)


מפת דרום-מערב אוסטרליה עם נקודות ההתחלה והסיום של טרק ביבלמן 
 הערים פרת' ואלבני,
ונקודות ההתחלה והסיום של המקטע המתואר בכתבה 
– העיירה וולפול וכפר הדייגים פיספול ביי


אוסטרליה ניו זילנד



עולם קטן

למחרת, בעודי מנסה להבין האם אני מחכה במקום הנכון, אני שומע מישהי עם מבטא הולנדי אומרת "איזה עולם קטן". לקח לי כמה שניות להבין שזה היה מכוון אליי. סוזן הגיעה והתיישבה לידי. "אז לאן אתה נוסע?" היא שאלה. "לוולפול לעשות חלק מביבלמן טרק במשך ארבעה ימים". עניתי. "ואת?", "בדיוק כמוך…". סוזן ההולנדית ואני נפגשנו באכסניה בקורל ביי (Coral Bay). היא ניצחה אותי במשחק שח באחד הערבים שם. היה נחמד לפגוש אותה שוב. בנסיעה עצמה כל אחד ישב במקום אחר (המקומות באוטובוס מסומנים), כך שלא יצא לנו לדבר תוך כדי.

הגענו לוולפול אחר הצהריים והלכנו ביחד לאותה אכסניה. בעלת האכסניה, אישה מבוגרת בשם ליווט, התגלתה כאימהית ונחמדה. כשאמרתי שאני מישראל סיפרה שהיא הייתה מתנדבת בקיבוץ ברעם במשך שנתיים בשנות ה-70 והוסיפה כמה חוויות מהתקופה. היא הראתה לנו את המקום והמליצה על מקומות זולים לאכול, אם אנחנו לא מתכננים להכין אוכל באופן עצמאי. התארגנו ודיברנו על המסלול. סוזן תכננה להתחיל בעוד כמה ימים ואני רוצה לצאת לדרך כבר מחר. השארנו את זה ככה באוויר.

הלכנו לאכול וכשחזרנו כבר היה ברור לשנינו, מבלי שנצטרך באמת לומר זאת במילים, שנלך ביחד. אני אחכה עוד יום וסוזן תוותר על היום הנוסף שרצתה לבלות במקום. למחרת, הלכנו למרכז מבקרים ושאלנו לגבי עדכונים והמלצות על המסלול. "כילה היא חובה!", נאמר לנו בהחלטיות. ואם זה חובה, אז קנינו. סוזן הלכה לחוף ואני טיילתי קצת סביב היישוב לאורך חוף המפרץ, במקום בו האוקיינוס נכנס במעבר צר לתוך היבשה ויוצר אגם גדול.

כשחזרתי ראיתי את ליווט סוחבת כמה ענפים גדולים. מתוך נימוס, שאלתי האם היא צריכה עזרה. היא היססה קצת ושאלה אם אני מוכן לגזום כמה שיחים שגדלו פרא. נעניתי לבקשה בשמחה. היא ציידה אותי במסור גינון חשמלי ובהוראות גיזום, והתחלתי בעבודה. היה מעט יותר קשה ממה שזה נראה בתחילה, אבל נהניתי מאוד מהמלאכה. כשסיימתי היא כל-כך התלהבה וביקשה לשלם לי על העבודה. לאחר ויכוח קצר סוכם שאקבל הנחה על הלילה הקרוב ולא יותר.

כתבה על טיול לאורך חופי מערב אוסטרליה
 
טרק ביבלמן, דרום-מערב אוסטרליה
מפת המסלול של טרק ביבלמן ושלט הסימון שלו 
(צילום: CC Chromatica, Bjørn Christian Tørrissen)


מפת תוואי המסלול, מחולק לארבעה קטעים (צילום: נאס"א)
 

18 ק"מ, 18 ק"ג – יום ראשון ביער

לאחר ארוחת בוקר קלה, רגע לפני שאנחנו עוזבים, הביאה ליווט משקל כדי לשקול את התרמילים. ארזתי רק את מה שבאמת הכרחי (כולל אוכל, מים, כלי בישול ואוהל שבדיעבד לא היה בו צורך) ובכל זאת הגעתי ל-18 ק"ג. אנחנו מקבלים הוראות אימהיות אחרונות מליווט, מצטיידים בעוד מכל גז קטן לבישול שמישהו השאיר אצלה (שלי כבר עמד להתרוקן) ויוצאים מהאכסניה.

המסלול עובר לאורך החוף ומהר מאוד עוזב אותו ונכנס לתוך יער. לפי הספר המתאר את המסלול, 
היער נקרא Great Forest ויש בו מינים שונים של עצי איקליפטוס גבוהים ואלונים עבי גזע. המראה מרשים מאוד. השביל עולה למצפה המשקיף לעבר האוקיינוס, אבל היום מעונן מאוד ואנחנו לא ממש רואים את הים. מה שכן רואים זה המון זבובים. וזה עוד בלשון המעטה. הזבובים מלווים אותנו לאורך הדרך ותופסים טרמפ על התרמילים שלנו. בהנחה שכל זבוב שוקל בערך גרם, לכל אחד מאיתנו נוסף עוד קילו על הגב… תבורך רשת הזבובים שמגינה על הפנים מפני הצרה הזו.
 
עם כל הבית על הגב (צילום: אביב בן-צבי)
 

ההליכה ביער שקטה. אנחנו מדברים מעט בשיחות קצרות. כל אחד שקוע בקצב של עצמו ובמחשבות שלו. שלי מתמקדות בעיקר במשקל ובניסיון להבין איך שוב הגעתי ל-18 ק"ג. לעת עתה המשקל עדיין לא מציק לי. רק המחשבה על המספר ומה לקחתי שלא נחוץ. כשהראש לא עסוק בחישובי משקל או בניווט, המחשבות נודדות.
 
מדי פעם יורד גשם ועננים כבדים הולכים ומכסים את השמיים. באחת מהפוגות הגשם גם אנחנו עוצרים להפסקת אוכל וממשיכים את אחת השיחות שנקטעו במהלך ההליכה – כאילו הרגע הפסקנו. הדרך יורדת לכיוון נהר, שנגלה ונעלם מבין העצים. חלקה האחרון של ההליכה, קילומטר-שניים עד למחנה, מתיש ומעייף. המשקל כבר מציק ובכל עיקול של הדרך נראה שכבר מגיעים, אבל מייד מסתבר שלא כך הוא. אני הולך ראשון וסוזן מעט מאחוריי. אנחנו לא מדברים, אבל יודעים בדיוק מה כל אחד חושב וכמה שנינו רוצים להגיע.

פתאום מופיעה הבקתה מבין עצי היער. שלושה קירות עץ וגג, המגנים מהרוח והגשם, משטח עץ מוגבה לשינה, שולחן פיקניק, שירותים (נקיים, יחסית) ומים. בבקתה עצמה יש שתי קופסאות פלסטיק גדולות. אחת עם מצרכים שאנשים השאירו לבאים אחריהם והשנייה עם מחברת עבה, בה אנשים כותבים את חוויותיהם, וספר לרישום פרטים "למקרה ו…". מעניין מאוד לקרוא בהם.
 
השעה 13:00. אין איש מלבדנו באזור. סוזן הולכת לשחות בנהר הקרוב לבקתה ואני הולך לצלם קצת באזור. קר מדי בשבילי להיכנס למים. כשסוזן חוזרת היא מספרת לי שהיא נחתכה בכף הרגל כשיצאה מהמים, אבל נראה שזה לא משהו רציני. אנחנו מכינים תה והולכים לקרוא ולישון שנת צהריים.
 

בילבונג (אגם קטן) בלב היער (צילום: אביב בן-צבי)
 

טיול שנתי

לפנות ערב אני מתעורר. אף מטייל נוסף לא הגיע לבקתה ונראה שהיא רק שלנו ללילה. קצת לפני שמחשיך אנחנו מכינים ארוחת ערב קלה (פסטה עם תירס וטונה). מכל הגז נגמר באמצע הבישול  מזל שלקחתי עוד אחד. כשעה לאחר מכן, בעודנו אוכלים את ה"קינוח" (פירות יבשים), אנחנו שומעים קולות מרחוק. לא עובר זמן רב וחבורה של 14 תיכוניסטים מגיעים לבקתה עם מורה ומדריך. כבר חושך, הם רטובים ועייפים ובכל זאת הם ניגשים לעשות את המוטל עליהם: בניית אוהלים והכנת ארוחת ערב  מבלי שנשמעת תלונה אחת. סוזן ואני ניגשנו למורה והצענו את עזרתנו. מלבד להחזיק את מוט אחד האוהלים לדקה, הם לא נזקקו לכל עזרה.

מתברר שאלו תלמידי כיתה י' מבית ספר פרטי לבנים בפרת'. הם ביום השביעי של מסע בן עשרה ימים לאורך הביבלמן, המהווה את שיאה של תוכנית הלימודים בשדאות. כל 140 תלמידי השכבה חולקו אקראית לקבוצות של 14 בנים, לכל קבוצה מתלווה מורה או שניים ומדריך. הקבוצות מתנהלות באופן עצמאי ואין קשר ממשי בין הקבוצות עד ליום האחרון. הם סוחבים את כל הציוד על הגב לאורך כל המסלול (כ-200 ק"מ). ביום שפגשנו אותם הם היו אמורים לחצות אגם בשייט קיאקים ואז ללכת עוד כמה קילומטרים עד לבקתה. אבל הרוח החזקה והגשם לא אפשרו להם לעשות זאת ולכן הם הלכו כ-15 ק"מ נוספים והגיעו לבקתה מאוחר. היה ממש מרשים ומרגש לראות אותם עובדים יחד, אני כמעט ומוכן להצטרף אליהם כעוד מורה מלווה.
 
הלילה קר מאוד. לא ממש התארגנתי לקור כזה. אני לובש את כל מה שיש: חולצה תרמית ושתי חולצות קצרות. למזלי שק השינה שלי מיועד לטמפרטורות כאלה ואחרי מספר דקות שאני מתכרבל בתוכו, אני מתחיל להזיע ומוריד את כל השכבות. הלילה עובר בשינה טובה.
 
גשר עץ מעל נחל (צילום: אביב בן-צבי)
 

מסלול צמרות העצים – יום שני

אנחנו מתעוררים מוקדם. התלמידים עדין ישנים, הם קיבלו צ'ופר לישון עד מאוחר בגלל היום הקודם. עדין קר, אבל סביר ולא יורד גשם. לאחר ארוחת בוקר אנחנו מתחילים ללכת. ההליכה מתחילה טוב, אבל הולכת ונהיית קשה יותר בגלל עליות וירידות רבות. השביל עדין בתוך יער והעצים הולכים ונהיים גבוהים ועבים יותר. סוזן הולכת לאט ונראה שהיא סובלת מעט מהחתך ברגל. גם היום השיחות מעטות אבל זה לא מפריע. להפך. האווירה מאוד רגועה ונעימה עם סוזן. בזמני מנוחה אנחנו "משלימים פערים" וממשיכים שיחות שנקטעו בזמן ההליכה.
 
אחרי שלוש שעות הליכה אנחנו מחליטים למצוא מקום נחמד להפסקת אוכל. אנחנו מוצאים מקום שנראה נחמד ורגע לפני שמתיישבים אני מזהה נחש ארוך ושחור שזיהה אותנו בדיוק באותו רגע וברח לשיחים. אנחנו לוקחים טווח ביטחון ומתיישבים למנוחה. מכאן ההליכה לא ארוכה עד ל"טיילת בצמרת", או כפי שזה נקרא כאן Tree-Top Walk. זהו אתר תיירות הבנוי בין עצי היער ומכיל מסלול הליכה על גשרים בגובה של 40 מטר, קצת מתחת לצמרות העצים (שחלקם מגיעים לגבהים של 60-70 מטר). ההליכה בין הצמרות מיוחדת מאוד, במיוחד לאחר יומיים של הליכה למרגלות העצים. נקודת המבט משתנה פתאום מגובה כזה.
 
הרגל של סוזן לא במצב טוב. החתך עמוק ממה שנראה בתחילה ושלפוחיות הופיעו לידו. לאחר התלבטות היא מחליטה לחזור לוולפול בטרמפ מהאתר. אנחנו נפרדים וקובעים להיפגש בעיירה בשם דנמרק (Denmark), לאחר שאסיים את המסלול. אני ממשיך לבדי כחצי שעת הליכה עד לבקתה הבאה.
 

גשר במסלול צמרות העצים (צילום: אביב בן-צבי)
 

יופי של פנסיה

עם צהריים אני מגיע, מתארגן ומחפש מציאות בקופסה. להפתעתי אני מוצא בלון גז הנראה חדש. אני מחליט לחכות עד לאחר ארוחות הערב ואז להחליט אם לקחת אותו או להשאיר לבאים אחריי. הבקתה נקייה ומסודרת, אבל השירותים לא ממש. כיוון שיש לי הרבה זמן וכיוון שאני ממש צריך להשתמש בהם, אני מחליט לנקות באמצעים שיש בבקתה (מטאטא, מים, ניר טואלט). אחרי שניקיתי, אני מרגיש שאני רשאי לקחת את מכל הגז ללא נקיפות מצפון.

אני נח קצת וקורא ואז מגיע מטייל נוסף. אדם מבוגר, המספר לי שהוא עושה את כל המסלול. הוא חי באנגליה והגיע לבקר משפחה ב
פרת'. מאחר שהיה לו זמן עד שאשתו מצטרפת אליו, הוא החליט לעשות את המסלול במשך חודש וחצי. הוא בן 62, בפנסיה, לאחר שנים רבות כשופט בצפון אנגליה. אני מספר לו על עצמי ועל ההתלבטות האם לחזור להוראה או לא. השיחה נעימה למדי, אבל בערב, לפני שאני הולך לישון, אני שם לב שלא שאלתי לשמו. זה ממש מצער אותי ואני מקווה שתהיה לי עוד הזדמנות לעשות כן, כיוון שהוא מתכנן לפסוח על הבקתה הבאה וללכת 30 ק"מ ביום.
 
אחר הצהרים אני מחליט להכין לי תה. קצת לפני שהמים רותחים מכל הגז השני נגמר. אני מודה למי שהשאיר את מכל הגז בקופסה וממשיך במלאכה. בדיוק אז מגיעה קבוצת התלמידים מאתמול שמחה וצוהלת. לאחר שהם מתארגנים אני משוחח מעט עם המורה. העובדה שאני מורה למדעי המחשב גורמת להתרגשות קלה אצל כמה מהתלמידים, שמאוד רוצים ללמוד זאת בשנה הבאה ושואלים כמה שאלות בנושא. זה מרגיש מוזר לדבר על מדעי המחשב באמצע כל הטבע הזה. הלילה פחות קר ומזג האוויר השתנה לטובה במהלך היום. בתקווה שכך יהיה גם מחר.
 

בלב צמרות היער (צילום: אביב בן-צבי)
  

מהיער לאוקיינוס – יום שלישי

אני מתעורר מרעש ההתארגנות של הפנסיונר, אבל עד שאני מתאפס על עצמי הוא כבר אומר שלום, מאחל לי להגיע להחלטות הנכונות ויוצא לדרך. שוב נשארתי מבלי לדעת את שמו. אני יוצא מוקדם. ההליכה לבד נעימה לי. הגוף כאילו התרגל להליכה ולמשקל והכול נהיה רך ורגוע. השביל ממשיך ביער עוד 45 דקות ואז יוצא לנוף פתוח יותר, עם שיחים ועצים בגובה נורמלי. לאורך שני הקילומטרים הבאים מצטרף השביל לתוואי הרכבת הישן, שחיבר את ערי החוף הדרום-מערבי של אוסטרליה. אני פתאום שם לב שאני מחייך תוך כדי הליכה. הטבע עושה לי טוב. גם תובנה זו הולכת ומתבהרת לי מפעם לפעם.
 
השביל חוצה דרך עפר רחבה ועולה ויורד דרך גבעות חול מכוסות בצמחים, שיחים נמוכים ועצי אקליפטוס. הכול פורח כאן באדום, סגול וצהוב. זה קצת מוזר שהאביב מגיע בנובמבר. מדי פעם הים מציץ בין הגבעות והכחול העמוק מהפנט ומשאיר את העיניים תלויות באוויר ולא בשביל, מה שמייד גורם להיתקלות עם ענף ואיבוד שיווי משקל, שרק במזל לא הסתיימה עם הפנים באדמה.

בדיוק כשכבר נמאס מלעלות ולרדת בגבעות, אני מגיע לנקודה גבוהה בה הנוף הנפרש מפצה על כל עלייה וירידה. מכאן הדרך יורדת לחוף. אני מצלם קצת באזור ואז רואה את הפנסיונר מרחוק. אנחנו מנופפים אחד לשני והוא ממשיך ללכת. אני מתקדם קצת עד לנקודה מוצלת מעט ועושה הפסקה. מהחוף יש עלייה לדיונת חול בגובה 150 מטר. השביל חולי וההליכה בו קשה לי. אני מכניס את עצמי לקצב הליכה קבוע ומתרכז בצעדים ובנשימה ולא במשקל שעל הגב או בכאבי השרירים.

העלייה נמשכת 40-50 דקות עד לבקתה בה אעשה את הלילה. להפתעתי אני פוגש בבקתה את הפנסיונר שאומר שהחליט לישון כאן הלילה. "גורדון, דרך אגב", הוא קם ומושיט לי את היד. אני לוחץ את ידו ואומר "אביב. נעים מאוד. ממש הצטערתי שלא שאלתי לשמך כבר אתמול". אנחנו מכינים אוכל והולכים לנוח.
 

פריחה של בנקסיה (צילום: אביב בן-צבי)



לאורך צוקי האוקיינוס – יום רביעי

אני מתעורר עם שחר, אחרי גורדון. מתארגן בקצב איטי של שעת בוקר מוקדמת, בניגוד לגורדון שעושה הכול בצורה נמרצת ויעילה. גורדון יוצא לדרך, אנחנו נפרדים לשלום ואני יוצא לדרך כ-20 דקות אחריו. היום מעונן מאוד עם משבי רוח חזקים. אני מקווה שלא ירד גשם חזק במהלך היום.
 
השביל יורד מהבקתה לעבר החוף, אבל לא רואים את הים עדיין. ככל שאני מתקרב, הולך ומתגבר רעש הגלים, כמו מוזיקה בסרט מתח לקראת השיא. השביל עולה ומטפס על גבעות חול, עד שבקצה אחת מהן נגלה החוף, עם סלעי ענק, עליהם מתנפצים הגלים ברעש אדיר. יחד עם העננים האפורים ומעט קרני השמש שמצליחות לחדור ביניהם, נוצר מחזה דרמטי מאוד, שמשאיר אותי עומד ובוהה כמה דקות מבלי לזוז. מכאן הדרך הולכת לאורך הצוק ובכל פנייה או עלייה נגלה מראה יפה מקודמו, עד שמגעים למקום הנקרא The Gap שהוא מעין מפרץ קטן בין סלעים גדולים.
 

החוף הבתולי המפורץ של דרום מערב אוסטרליה (צילום: אביב בן-צבי)
 

אני מצלם הרבה ומתעכב זמן רב במקום. גשם מתחיל לטפטף, או שאולי אלו הן טיפות הגלים שמתנפצים על הסלעים. בכל מקרה זה גורם לי להפסיק לצלם ולהתקדם הלאה. השביל מתרחק מהים ואיתו נפסק גם הטפטוף (אולי בכל זאת היו אלו הגלים?). לאחר מרחק מה חוזר השביל לנקודת תצפית נוספת מראש צוק. רגע לפני שמגיעים לצוק, מקבל את פני ההולכים שלט: "אזהרה! חוף מסוכן. אנשים איבדו את חייהם כאן!". כיוון שסימון השביל נמצא ממש מאחורי שלט זה, אני ממשיך למרות האזהרה…
 
הצוק מרשים מאוד ומראה האוקיינוס יפה ממנו עוד יותר. מכאן אני יכול לראות את נקודת הסיום של המסלול שלי – כפר הדייגים פיספול ביי (Peaceful Bay). אני ממשיך בהליכה ותחושת האושר מציפה אותי. אני מרגיש ממש טוב ואפילו קצת מצטער שזה עומד להסתיים היום.
 
"אזהרה! חוף מסוכן. אנשים איבדו את חייהם כאן!" (צילום: אביב בן-צבי)
 

חבל שמסתיים המסלול

לכפר הדייגים אני מגיע בערך ב-10:00 בבוקר, נח קצת ומתחיל לצעוד על הכביש לעבר פונדק דרכים, בו יאסוף אותי אוטובוס אחה"צ ליעד הבא. אחרי כמה דקות עוצר לידי רכב. הנהג אומר לי: "אדם הוא לא שבלול, אתה יודע…", ומסביר שהיה מציע לי טרמפ אבל אין לו מקום ברכב. אני חושב שדווקא מדי פעם זה טוב להיות שבלול ולסחוב את הבית על הגב. אני ממשיך לאורך הכביש בהליכה מעט משעממת ולאחר 2-3 ק"מ עוצר עוד רכב, שמקצר לי את ההליכה ב-5 ק"מ ומביא אותי עד לפונדק הדרכים Bow Bridge.
 
בפונדק אני נח ומחכה לאוטובוס שיגיע בעוד כארבע שעות. כדי להעביר את הזמן אני קורא ספר בשם A Long Way Down (מאת ניק הורנבי), שמדבר באופן מעט משעשע אבל עדיין עמוק, על המשמעות שאנשים מוצאים, או לא מוצאים, לחייהם. באוזניות אני שומע את Bon Iver ובחוץ עדיין אפור מעונן. הכול ביחד גורם לי לדכדוך קל ולחשוב על עצמי והמקום שלי כאן, ואני מתחיל לבכות. בכיתי בשקט. אני מאושר. לפחות גיליתי מה עושה אותי שמח.
 

בין יערות וחופים, טרק ביבלמן (צילום: אביב בן-צבי)


אביב בן צבי
 
אודות הכותב
אביב בן-צבי, מורה ומחנך. בגיל 39 לקח פסק זמן, ארז תרמיל ונסע לשוטט חצי שנה באוסטרליה. כיום עובד כמדריך פדגוגי בעמותה חינוכית. 
 







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר