נולדה מקצף הגלים:
סיור באתריה החשובים של העיר סידני
מאת: זאביק רילסקי


"הכתובת הטובה בעולם", "המפרץ היפה בעולם" – אלו מעט מן הסופרלטיבים שנקשרו למפרץ ולעיר סידני, הנחשבת לאחת היפות בעולם. עיר קוסמופוליטית המקשרת בין מזרח ומערב בין ישן וחדש. עיר המשדרת חופש, הנאת חיים וקצב, נופים אורבניים בתפאורה של טבע וים. גם לה זיהום ואזורי תעשיה, שכונות עוני ועומסי תנועה, ככל מטרופולין עירוני, אך כל אלו נסלחים ונשכחים בהצצה חטופה למפרצים הקסומים לאורכם פזורה העיר.


מוזמנים להתרגש ממנה יחד עמי בכתבה מפורטת על יעדי הטיול של סידני.

1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7

גשר המפרץ הפוטוגני  (צילום: Steve Collis)
בית האופרה הפוטוגני לא פחות...  (צילום: Steve Collis)
מאות יכטות עוגנות במפרצים  (צילום: Peter Dowley)
מבט נוסף על גשר המפרץ  (צילום: chripell)
אוניברסיטת סידני  (צילום: Merryjack)
בית האופרה ללא האורות  (צילום: chripell)
בלילה העיר מוארת בשלל צבעים  (צילום: Steve Collis)

יעדים לביקור במרכז סידני המוזכרים בכתבה ובתי מלון מומלצים:
מלון אמורה ג'יימיסון במרכז העסקים והבילוי של סידני |  מלון קוואי ווסט סידני ליד הנמל

אוסטרליה ניו זילנד



הקדמה היסטורית קצרה

סידני (Sydney) היא לא רק מפרצים, סידני היא הרוח של אוסטרליה, מרקם התרבות שנוצק במשך 200 שנה, למן הגעת האדם הלבן ועד ההכרה בשורשי התרבות האבוריג'ינית והאולימפיאדה בשנת 2000מזג האוויר הנוח והאוכלוסייה הקטנה יחסית, עוזרים בעיצוב האורבאני האנושי של העיר. מטרופולין סידני מאכלס כ-מיליון תושבים, על פני שטח של כ- 1800 קמ"ר, מוקפת באזורים ירוקים, שמורות טבע ונוף, ורצועת חוף מהיפות בעולם.

ארתור פיליפ, אדמירל בצי הבריטי, כתב בהגיעו לראשונה ב- 1788, לחופים שלימים תוקם בהם העיר סידני"גלשנו לפורט ג'קסון בשעות אחר הצהריים ונהננו למצוא את המפרץ היפה בעולם". ד.ה. לורנס כתב ב- 1923 בספרו קנגרו: "אתה מרגיש חופשי באוסטרליה... יש הקלה באוויר... הקלה מן המתח... מן הלחץ... השמים נפתחים מעליך והאוויר מסביבך. לא הסגירות של אירופה".

במשך מאות שנים האמין האדם בקיומה של יבשת דרומית רחבת ידיים, העתק משלים לזו הצפונית. אך רק בשנת 1606 הספן ההולנדי וילם יאנסזון חלף ממזרח לחופי קווינסלנד והוכיח כי אכן ממוקמת כאן בדרום יבשת. במשך המאה ה- 17 נוסעים וספנים רבים הגיעו לאזור והעלו רישומיהם ממסעותיהם באזור היבשת שנודעה כ"נובה-הולנדיה" (Nova Hollandia = הולנד החדשה) – שם שניתן לה על ידי החוקר ההולנדי אבל טאסמאן באמצע המאה ה- 17. ב- 1770 החוקר והספן ג'יימס קוק (James Cook) מיורקשייר, ניווט את ספינתו אנדוור ונחת במפרץ בוטאני דרומה לסידני של ימינו, ובכך נחשב לאירופי הראשון שעלה על אדמת היבשת הדרומית טרה אוסטרליס ("האדמת הדרומית" בלטינית).

ג'יימס קוק וצוותו הבינו כי היבשת מבטיחה ובה מגוון עצום ולא מוכר של צמחים, בעלי חיים, אבנים טובות ו... ילידים. אילו האחרונים לא נראו מוטרדים מהגעתו של האדם הלבן, אך מופתעים עד מאד כי הייתה זו הפעם הראשונה אחרי 45,000 שנה של חיי ציד, לקט ודייג, בה חיו בבידוד מזהיר, שהגיע אדם מהעולם המערבי לבקרם.

בשנת 1787 יצא הצי הראשון, בראשות ארתור פיליפ, למסע הגדול מנמל פורטמות שבאנגליה לאוסטרליה, ובו 1044 אנשים ובהם 759 אסירים. וכעבור 11 חודש, לאחר הקיפם את כף התקווה הטובה, הגיעו למפרץ בוטאניעל אף קשיי הקליטה הראשונים בארץ סחופת רוחות, מחלות ורעב, החלה אט אט הקולוניה להכות שורשים ובעשור הבא ועד שנות ה- 20 של המאה ה- 19, הצמיחה העיר סידני, הקרויה על שם תומאס סידני  (Thomas Townshend Sydney), רחובות, מבנים ומקורות פרנסה.
 
משלוח אסירים ופושעים לאוסטרליה, פסק בשנות ה- 30 ובמהלך מחצית המאה הגיעו כ- 200 אלף מהגרים, שביקשו לפתוח בחיים חדשים בשמש הדרומית, הרחק מבריטניה העירוניתגילוי הזהב בניו סאות' וויילס ב- 1850 הביא גל חדש של מהגרים ומתיישבים שהגיעו בעקבות המתכת היקרה.
 
Quay West Suites Sydney מלון במרכז סידני
ברוכים הבאים לסידני, תצפית ממלון קוואי ווסט סידני – לא כך ראו אותה הראשונים להגיע
(צילום: Quay West Suites Sydney)

מלון מומלץ במרכז סידני, אוסטרליה
מלון קוואי ווסט סידני 
- מלון 5 כוכבים בקרבת הנמל של סידני
 

שייט בעקבות המפרצים של סידני

דרך אחת להכיר את העיר סידני היא מן הים. בשיט איטי ומרגש, עם ארוחת צהריים או סתם קפה, ניתן לעבור על פני לשונות הים המפורצים לאורכם פרוסה העיר, להציץ בשכונות המיליונרים ובבתי החוף, בכתמי יערות הנושקים לים ובמרכז העיר הקוסמופוליטית. השיט חולף על פני הרבעים ההיסטוריים של העיר, המשולבים בבניה מודרנית, ספינות עתיקות, בדגם אילו שהביאו את המהגרים והמגלים הראשונים, מאות מפרשיות קטנות, שמסמלות את החופש והפנאי האוסטרלי ומפגישות את המטייל עם הרוח האוסטרלית...

הים מקיף את מרכז העסקים המודרני ואת גורדי השחקים שבו ומעטר את החופים ששימשו בעבר כרציפי נמל ומזחים עתיקים ולימים שובצו בפארקים, גנים, טיילות-חוף ומתקני ספורט ונופש פעיל. אלפי מסעדות, בארים ופאבים, בתי קפה וחנויות ברמות שונות, משתלבים בחופים ובסביבתם.
כתבה על חופים מומלצים במרכז החוף המזרחי של אוסטרליה

בית האופרה של סידני
בית האופרה של סידני, מה שרואה כיום כל המגיע לסידני (צילום: Steve Collis)
 

לב העיר סידני

מרכז העסקים ומרכז העיר סידני מתרכז במשולש לא גדול, בין מגדל סידני AMP למפרץ דארלינג ול- Circular Quay ובית האופרהבמבט מראש מגדל התצפית, מרום של 260 מטר, ניתן ליהנות מהעיר וממיקומה ולצפות עד ההרים הכחולים במרחק של כ- 100 ק"מ. במגדל התצפית ישנן מסעדות מסתובבות, הראויות לביקור ועושות אותו למפגש קולינארי חביב עם מטבח המהגרים של אוסטרליה.

מרכז העיר הוא סבך מבנים מודרניים עשויים זכוכית ומתכת, שהוקמו לצערי על גבי מבנים ישנים. אך עדיין ניתן למצוא בין המבנים העתידניים, כיסים של היסטוריה ושל בניה קולוניאליתDJ הוא בית המסחר היפה בעיר ומהיפים בעולם, שהוקם ב- 1927 והוא שילוב אדריכלי של זכוכית, שיש וכרום. מול המרכז ממוקם ההייד-פארק שמשמש כריאה ירוקה, בעיקר לפקידים ולעובדים סביבו. בקצהו הדרומי ממוקם אתר ההנצחה ללוחמי ה- ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps) ובהם גם חיילים שפעלו בגזרות ארץ ישראלבשולי הפארק מתקיים מדי שנה המארדי-גרא של סידני, החגיגה הגדולה בעולם של הגאים ופסטיבל ההומואים והלסביות.
קו הרקיע של סידני
מרכז סידני ובית האופרה  מבט מהמעבורת (צילום: אמנון כרמל)
 

אזור הכיכר הגדולה של סידני

הכיכר הגדולה של העיר – כיכר מרטין (Martin Place) נמתחת מרחוב ג'ורג', והיא אתר פופולארי לקונצרטים בצהרי היום ולמפגש עם בליל הארכיטקטורה של העיר, מימי בית הדואר של שלהי המאה ה- 19 ועד בניה מודרנית של המאה ה- 20.
 
בלב העיר מתנשא בניין המלכה ויקטוריה QVB לכבודה של המלכה ויקטוריה הראשונה, המשמש היום כמרכז מסחרי, ולצידו מרכזי מסחר נוספים בינם ניתן לעבור מבלי לראות את אור השמש... לחובבי הכנסיות, תמצאו בסביבה את אילו של סנט מארי וסנט אנדריו, ללמדכם שהאנגלים הביאו עימם גם את אדריכלות הכנסיות.

כאן ממוקמות תחנות המונו-רייל השנוי במחלוקת, רכבת קלה ואוטומטית על פס אחד, המחברת בלולאה את מרכז העיר עם מפרץ דארלינג והרובע הסיני, ונותנת לפחות למטיילים, אם לא למקומיים, הזדמנות חוויתית להכיר את מרכז העיר. 15 דקות של נסיעה שקטה עם מראות הכרך הנפלאים, יביאו אתכם מרחוב Pit ולב העיר אל מעל מראות המפרץ ובחזרה.
 
מפרץ דארלינג היה אזור נשכח במערב העיר, אך מיליוני דולרים ומספר שנים של שיקום, שיפוץ ובניה בשנות ה- 80 הפכו את המקום לאחד האזורים הנחמדים והפעילים בעיר. כאן תמצאו חנויות ומרכזי קניות, מסעדות מגוונות ופאבים הומים, בסופי שבוע מוסיקה חיה ואולם לסרטי IMAX. בלב המפרץ נמצא האקווריום המדהים של העיר, הנחשב לאחד הטובים בעולם. האקווריום כולל מיכלי ענק ובהם דגי שוניות ואלמוגים, דגי מים עמוקים וקפואים, יונקים ימיים ומנהרה להולכי רגל מתחת למים, כשהכרישים הצבים ודגי החתול מביטים בכם.

בקרבת המפרץ נמצא הרובע הסיני הצבעוני ובו עשרות חנויות, מסעדות ודוכנים. הרובע פעיל עד שעות הלילה המאוחרות ומאחוריו הגנים הסיניים ובהם פגודות, גשרונים ואגמים כמיטב המסורת של הגנים הסיניים.

הגשר במרכז סידני
גשר המפרץ המחבר את צפון סדני לדרומה (צילום: Steve Collis)




הווילג' וגשר המפרץ של סידני

הקודקוד השלישי למרכז העיר הוא אזור ה-Rocks  העתיק, בואכה גשר המפרץ ובית האופרהכאן על פני סלעי אבן החול נחתו האסירים הראשונים שהגיעו ב- 1788 וכאן נטעו את האוהלים שלהם. כאן הוקם בית החולים הראשון, המצודה, טחנת הרוח והמאפיה ובמאה ה- 19 הפך האזור לליבה של העיר המתפתחת ולמוקד המסחרי והעסקי של העירהיום זהו אחד ממוקדי העניין והמשיכה העיקריים של העיר ומהווה ה"ווילג'" של העיר. יש כאן הכל: חנויות מעוצבות בקפידה, בתי מלון, גלריות לאומנות, מסעדות קטנות, פאבים ספוגי אוירה ובתי אבן יפים, המשמרים את ימי ראשית ההתיישבות. סמטאות האבן והכתובות הישנות, שעדיין מתנוססות על החנויות והקירות, משוות לשכונה את אופייה המיוחד ואת האווירה של מקום קטן ולא כרך אורבאני כשל מרכז העירבמרכז השכונה נמצאת הכניסה, או יותר נכון העלייה לסיור גבורה על גשר המפרץ. בעבור תשלום של כ-100A$ ניתן להצטרף לקבוצה מודרכת וקשורה באזיקונים, להליכה על הקשת הגבוהה של גשר המפרץ, ממנה התצפית המדהימה ביותר לגשר המפרץ, לבית האופרה וללשונות הים. חוויה!

המקומיים קוראים לגשר המפרץ "מתלה המעילים" ולפני בנייתו הדרך היחידה לחצות את המפרץ הייתה בעזרת מעבורת. עד שנות ה- 30 עשרות מעבורות קיטור חצו את נתיבי המים בעיר וכשעלה מספר התושבים ועמו נפח התנועה המוטורית הוחלט ב- 1923 על הקמת הגשר. המבצע ערך תשע שנים והוא מחבר את Milsons Point בצפון עם Dawes Point בדרוםהגשר, על אף שאינו יפה במיוחד, הוא גאוות העיר. 503 מטר אורכו, 48 מטר רוחבו ובו 8 נתיבים, 2 מסילות רכבת, משעול הולכי רגל ונתיב לאופניים. אם נוסיף אל אלו את "נתיב הטיפוס" החדש לאמיצים, לאורך הקשת הגבוהה, נבין מדוע הגשר מופיע בספר השיאים של גינסל"סתם" מטיילים ניתן לטייל לאורך הגשר או לעלות לאחד העמודים לתצפית על המפרץ.
 
הגשר המפרץ, סידני
גשר המפרץ, האמיצים יכולים לטפס לתצפית מאחד העמודים (צילום: Steve Collis)
 

בית האופרה של סידני

מרכז העיר מחבר שלושה קודקודים. החשוב בהם הוא אזור האופרה ו- Circular Quay. זהו המרכז הימי של עיר המפרצים והמפרשים. האתר עליו הוקם בית האופרה היה בעבר אי קטן, מופרד מהיבשת בתעלה, ונקרא בנלונג (Bennelong), על שמו של האבוריג'יני שנשלח עם מפקד הצי למלך אנגליה, ג'ורג' השלישי, למען יכיר האחרון את הילידים במושבת הכתר.

תחילת הקמת המבנה, שנחשב לאחד מפלאי האדריכלות המודרנית, בשנת 1959, אך הרבה מים זרמו במפרצי העיר עד שראו תושביה את פתיחתו בשנת 1973. הוא אינו רק מבנה אופרה, אלא מכלול של אולמות אירועים וקונצרטים, המכוסים על ידי הקונכיות הענקיות או חלקי הכדור הלבנים, ומהווה מרכז החיים התרבותיים של העירהמבנה מכיל שישה אולמות ומשמש כמעונם של האופרה הלאומית האוסטרלית ולהקת הבלט הייצוגיתסיורים מודרכים יוצאים מדי שעה ממרכז המבקרים ובימי ראשון ניתן לבקר מאחורי הקלעים.

הקמת המבנה הייתה סאגה אדריכלית והיה בה כל שתבקשו מטלנובלה אוסטרלית – שערוריות, כסף, מאבקים, עלבונות והפי-אנד. בתחילה העריכו את הקמתו בכשבעה מיליון דולר אוסטרלי, ובתחרות בין אדריכלי עולם זכה הדני יורן אוטסון (Jørn Utzon). האחרון תכנן מבנה ייחודי, שניתן יהיה להתבונן בו מכל זווית אפשרית, שתחתיתו תהיה כאחד ממקדשי המאיה וגגו יהווה זווית חמישית עיליתבלתי אפשרי היה ליישם את הסקיצות והתוכניות ובגלל קשיים הנדסיים היה צורך לשנות את המבנהב- 1966 כשעלות המבנה הגיעה ל- 70 מיליון דולר אוסטרלי, התפטר האדריכל הדני ועזב את גבולות המדינה. צוות אוסטרלי סיים את הבניה, כשהכסף גויס במפעל הגרלות מיוחד שנמשך שנים. עלות המבנה בסיומו הייתה 102 מיליון דולר אוסטרלי. התוצאה הסופית שונה מן המתוכנן, אך אין ספק שההשקעה הצדיקה עצמה והמבנה, מהמרתקים בעולם, הפך לאבן שואבת למיליוני מקומיים ותיירים מקצוות תבל.
 
בית האופרה של סידני
בית האופרה של סידני מואר בשלל צבעים וזיקוקים (צילום: Steve Collis)
 

החופים של סידני

הים וחופיו הם חלק מהווי החיים של תושבי סידני ואלו לא יוותרו על ימי ים, חול וגלים. הקיץ הדרומי בין נובמבר למרץ טומן בחובו אינספור אפשרויות של בילוי באחד החופים של סידני וסביבתה. חופי רחצה מוסדרים, חופי נודיסטים, חופי גלישה, חופים לשייט מפרשיות והרבה הרבה חול זהוב לספורט, כושר או סתם להיראות ברבים בבגדי הים האופנתיים ביותרהחוף הוא דרך חיים בסידני ולא רק כמו בסדרה "משמר המפרץ". החוף הוא אתר מפגש, מקום להתרגעות, מקום לשכוח בו את הבלי היום יום ומקור בלתי אכזב להדוניזם הסידנאי.

החוף הידוע באוסטרליה הוא בונדיי ביץ', שילוב של בתי קפה ומסעדות, שכונות מגורים, חוף מפגש למפורסמי העיר וציורי סלע אבורג'יניים המצביעים על שורשי התרבות המקומיתמצפון לעיר נמתחים 35 ק"מ של רצועות חוף בהם: Freshwater הנחשב חוף לצעירים, חופי Curl Curl המיועדים לגולשים מתחילים וחוף Narrabeen לגולשים מיומנים.
 
חופי השיט המוצלחים והמבוקשים הם חופי Broken Bay בהם ניתן לקבל גם שיעורים בהשטת ספינות וכלי שיט קטנים וגלשנים. על אף שבאזור סידני אין שוניות אלמוגים ניתן לצאת לצלול באתרי ספינות טרופות או בחברת כרישים.
 
חוף מנלי, סידני
חוף שלי בפרבר מנלי, החופים הצפוניים של סידני (צילום: אמנון כרמל)
 

המוזיאונים של סידני

מארג המוזיאונים של העיר סידני מוליך את המבקר ופותח צוהר לעולם הגיאולוגי של היבשת, למקורות האתניים תרבותיים של המורשת האבורג'ינית, לתחילת ההתישבות הלבנה וימי הקולוניה, להסטוריה הימית,לימי הגילויים הגדולים ולהסטוריה הטכנולוגית.

מוזיאון אוסטרליה
הוא הטוב בעיר ואוצר את האוסף הגדול והטוב ביבשת של האוספים האתנוגראפיים של תרבות הילידים וממצאי הטבע ועולם החי הייחודי ליבשת. במוקד המוזיאון מצויות תצוגות היסטוריית הילידים וההיסטוריה והאומנות של תרבויות הפסיפיק, גלריות של בעלי החיים והעופות הייחודיים ליבשת.

מוזיאון חביב הוא המוזיאון הימי (Maritime Museum‏) שכולל תצוגות פנים וחוץ בנושאי ראשית ימי ההפלגות, ימי הגילויים הגדולים, סירות ספינות ויאכטות מפורסמותמוזיאון מצוין הוא מוזיאון תחנת הכוח, הממוקם במבנה משנת 1899 ומשלב אומנות ואומנויות עם מדע וטכנולוגיה, המוצגים כולם בין דודי הענק של תחנת הכוח העתיקה.

המוזיאון הימי בסידני
ספינת עץ במוזיאון הימי של סידני, מפרץ דארלינג (צילום: Derek Keats)
 

שווקים ודוכנים בסידני

סידני היא עיר חדשנית ותוססת ויחד עם זאת ניתן למצוא בה וליהנות משווקים מקומיים, שפותחים צוהר לחיי המקומיים ולחיי היום יום בכרך החביב, בהם שווקים קבועים ושווקים הפעילים בסופי שבוע בלבד.

השכונות המזרחיות של וולארה ופדינגטון הן משכן לחנויות עתיקות רבות ובית למרכז סידני לעתיקות, בו ניתן למצוא אוספים ואומנויות מאירופה ומהפסיפיקאחד השווקים הציוריים ביותר נמצא בשכונת בלמיין וגם בו תמצאו אומנויות, עבודות יד וביגוד.

הבזאר של פדינגטון מתקיים בימי שבת בלבד והוא הצבעוני בשווקים של סידני.עשרות דוכנים של ביגוד ותכשיטים, אומנויות ופריטי יד שנייה, אך כאן גם תיהנו מצבעוניות הקונים, בהם יאפים והיפים צבעוניים מהפסיפיק ולבנים מסידני.

מלון המשקיף על נמל סידני ובית האופרה
נמל סידני ובית האופרה שכל כך מזוהה עם העיר, כפי שהם נשקפים מחלונות מלון שנגרי-לה סידני
(צילום: Shangri-La Hotel Sydney)


מלון מומלץ במרכז סידני

מלון אמורה ג'יימיסון (Amora Hotel Jamison Sydney) הוא מלון מפואר ומפנק, ברמת 5 כוכבים, הממוקם בלב מרכז העסקים והבילוי של סידני. במלון שתי מסעדות, שני ברים, ספא, בריכה, מרכז כושר וטרקלין עסקים. החדרים מרווחים מאד והסוויטות מפנקות, בכולם מיזוג, פינת ישיבה, מקרר וקומקום, ומהקומות הגבוהות נשקף נוף מרהיב של העיר והמפרץ. המלון זוכה להמלצות אורחים חמות ומחירו ממוצע לסידני ומצוין למלון ברמתו. כל האתרים המוזכרים בכתבה זו נמצאים במרחק הליכה קצר.
 
מלון מומלץ בסידני, אוסטרליה
מלון אמורה ג'יימיסון סידני  מחיר מצוין למלון מפנק במרכז העיר



בכתבת ההמשך יעדי טיול באזור סידני – אתר אחד קרוב לסידני שמחייב ביקור, ואחד מרוחק יותר, לאוהבי סקי בחורף וטבע בקיץ, וכן מידע חיוני למטיילים בסידני.

 

מידע נוסף

כתבות נוספות


זאב (זאביק) רילסקי אודות הכותב
זאב (זאביק) רילסקיארכיאולוג ואנתרופולוג. מרצה, חוקר, מדריך ומומחה לתרבויות אסיה ודרך המשי. מרצה באוניברסיטה הפתוחה, בסינמטק, במכון אבשלום, בפקולטה לחקלאות ובמכללות ברחבי הארץ בנושאי אתנוגרפיה וגיאופוליטיקה של תרבויות.

זאביק עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר