תפעול הקרוואן – איך זה בעצם עובד?
מאת: שירלי קריס


הקרוואן הוא לא רק כלי רכב אלא גם בית. בתור שכזה יש בו את כל המערכות כמו בבית רגיל: מערכת חשמל, מערכת מים, מערכת גז ומערכת ביוב וכן מטבח, מיטות ומקומות אחסון. אך הבית הזה שונה מאוד מכל בית אחר שאתם מכירים, ולכן בואו ונערוך עמו היכרות קצרה.


בין הדגמים של הקרוואנים יש שוני רב, אולם בכתבה זו אתייחס למשותף לכולם.
 
דגמים של קראוונים, פרגולה
בית עם מרפסת, רק בזהירות עם הפרגולה
 

מערכת החשמל בקרוואן

ברוב הקרוואנים יש 2 סוללות (מצברים): סוללה אחת, באמצעותה מופעלות מערכות הרכב, וסוללה שנייה, הנטענת אף היא בזמן נסיעה, ומשמשת להפעלת מכשירי חשמל שונים בתוך הקרוואן, כמו תאורה, משאבת מים חשמלית, מקרר ועוד.
 
על מנת להפעיל מכשירי חשמל "כבדים" הצורכים יותר חשמל, כגון, מיקרוגל או מזגן, חייבים להתחבר למקור חשמל חיצוני - מקור חשמל בקמפינג או גנרטור. החיבור לחשמל בקמפינג נעשה באמצעות חיבור כבל חשמלי המסופק כחלק מהציוד הבסיסי בקרוואן, מתקע החשמל שבתוך הקרוואן לשקע שבחוץ (חיבור תקע לשקע רגיל). במקומות שונים בעולם פועלים מכשירי החשמל בקרוואן במתח ותדר שונים: בארה"ב וקנדה – 110 וולט ו-60 הרץ, באירופה, אוסטרליה, ניו זילנד ואפריקה – 240/220 וולט ו- 50 הרץ.
 
כשרוצים לבצע הזמנה מראש לקמפינג נתקלים לעיתים במספר אפשרויות לחיבור לחשמל  איך יודעים אם הקרוואן שלנו זקוק לחיבור זרם ל-50 אמפר או ל-30 אמפר? ובכן, קרוונים מחברות השכרה זקוקים בדרך כלל ל-30 אמפר בלבד. 50 אמפר משמשים בדרך כלל את "הקרוואנים אוטובוסים" הגדולים, בהם יש בדרך כלל שני מזגנים אחוריים או תנור אפיה גדול. במידה ובאתר הקמפינג ישנו חיבור ל- 15 או 20 אמפר בלבד, תוכלו להיעזר במתאם שמצוי בקרוואן, אולם לא תוכלו להפעיל את כל מכשירי החשמל הכבדים בו זמנית.
 
חשמל בקרוואן חשמל בקרוואן
חיבור הקרוואן לחשמל בקמפינג מאפשר הפעלת מכשירים צורכי חשמל "כבדים"


 ברירת מחדל



מערכת המים והביוב בקרוואן

מערכת המים בקרוואן כוללת בדרך כלל שלושה מיכלים:
מיכל "מים לבנים" – מים נקיים המשמשים לתצרוכת היומית (אבל לא לשתייה).
מיכל "מים אפורים" – מים הנאגרים לאחר השימוש במקלחת ובכיור.
מיכל "מים שחורים" – מים הנאגרים מאסלת השירותים.
 
כאשר מתחברים בקמפינג לברז מים באמצעות צינור מים פשוט, יש זרימה ישירה של מים לכיור ולמקלחת. אולם בעת "חנייה יבשה", כאשר הקרוואן אינו מחובר לברז חיצוני, מופעלת משאבת מים חשמלית הפועלת במתח מצבר של 12 וולט ויוצרת לחץ מים בצינורות, המזרים את המים לאן שצריך. במקרה של "חנייה יבשה", חשוב לוודא כי מיכל המים הלבנים מלא, על מנת לא לגרום נזק למערכת המים.
 
את המים האפורים והשחורים יש לרוקן מדי יום בתחנת הריקון (Dump Station) – פינה ייעודית הנמצאת בחניון הקמפינג או בתחנות דלק, המיועדת לריקון מי השפכין. בקרוואנים אמריקאים פעולת הריקון מתבצעת באמצעות צינור ביוב מהקרוואן לנקודת הריקון. באירופה, אוסטרליה, ניו זילנד ואפריקה, המים השחורים נאגרים למיכל סגור, המכונה קסטה (Cassett), הנשלף מדופן הרכב החיצונית לצורך ריקון. בשום אופן אין לרוקן את מי השפכין בטבע, כדי לא לגרום לזיהום וכדי להימנע מקנסות!
 
מערכת המים והביוב בקרוואן ריקון שירותים בקרוואן
ריקון מיכל המים השחורים (ביוב) בתחנת הריקון
 

שירותים ומקלחת בקרוואן ובקמפינג

כמעט בכל הקרוואנים, למעט דגמים ספורים, יש שירותים ומקלחת. אמנם קומפקטים בהרבה מאלו שאתם מכירים מהבית, אבל בכל זאת יש בהם את כל מה שצריך. השירותים בקרוואן אינם שירותים כימיים אלא שירותים רגילים כמו בבית. על מנת לנטרל ריחות לא נעימים יש לשפוך פעם ביום כמות קטנה של נוזל כימי (או ידידותי לסביבה) בתוך האסלה. חשוב להשתמש אך ורק בנוזל מיוחד, הניתן לכם למטרה זו בתחנת ההשכרה. חומרי ניקוי אחרים אינם מתאימים לקרוואנים, והם עלולים להרוס את המערכות.
 
כמות המים במיכלים מספיקה לתצרוכת יומית לכמות הנוסעים המומלצת לרכב. לדוגמא, בקרוואן לשישה נוסעים כמות המים אמורה להספיק למקלחות קצרות לשישה אנשים. למי שמעוניין במקלחות ארוכות – מומלץ להשתמש במקלחות הציבוריות בקמפינגים, הפועלות עם אסימונים או מטבעות ולעיתים חינם.
 

מערכת הגז בקרוואן

חימום הקרוואן וחימום המים למקלחת, הכיריים לבישול והמקרר, כולם פועלים על גז על בסיס פרופן, הדחוס בתוך בלוני גז ממתכת. בקרוואן ממוצע בגודלו ישנם 2 מיכלי גז, ואילו בקרוואנים קטנים יש רק מיכל אחד. כמות הגז בה משתמשים נקבעת על פי רמת הצריכה. בזמן "חנייה יבשה" (בלי חיבור לחשמל חיצוני) המקרר פועל על גז וכך המצרכים שבתוכו אינם מפשירים, אולם אם יש חיבור לחשמל תחסכו בגז.

בתחנת ההשכרה מקבלים את הקרוואן בדרך כלל עם מיכל גז מלא, או עם כמות ראשונית. במידה ונגמר הגז, יש למלא את הבלונים בתחנות מילוי גז, אותה תמצאו בחניוני הקמפינג או בתחנות דלק. בדרך כלל אין צורך להחזיר את בלוני הגז מלאים, אלא אם נכתב אחרת בתנאי ההשכרה.

גז הוא חומר מתלקח, לכן יש לנקוט באמצעי זהירות מרביים ולא לחשוף את המיכלים לאש. בתחנות דלק יש להקפיד על כך שהמיכלים יהיו סגורים. כמו כן אין להפעיל גז בשעת נסיעה! גז מסוכן כשהוא חשוף לאש, לכן אין לעשן בקרוואן או כשממלאים גז. יחד עם זאת, מיכלי הגז בקרוואן אינם גלויים.
 
בלוני גז בקרוואן בלוני גז בקרוואן
מיקום בלוני הגז בקרוואן ותחנה למילוי גז אי שם במדבר




חימום בקרוואן

את הקרוואן ניתן לחמם בשלוש דרכים: חימום קדמי בתא הנהג כמו בכל רכב אחר, חימום אזור המחיה של הקרוואן באמצעות גז או באמצעות מזגן.

באירופה יש רק מיזוג אוויר קדמי, הפועל בנסיעה והחימום פועל תמיד על גז. בארה"ב זה שונה – יש מיזוג אוויר קדמי בנסיעה ומזגן על הגג, שפועל במתח 110 וולט בעת חנייה בקמפינג, כשמתחברים לחשמל. החימום פועל בדרך כלל על גז ולעיתים על ידי המזגן.
 
בקרוואנים מסוימים, למשל, בניו זילנד או אוסטרליה, החימום פועל על חשמל ולא על גז. את המים למקלחת ניתן לחמם באמצעות גז או באמצעות "בוילר" חשמלי, אם הקרוואן מחובר לחשמל חיצוני בקמפינג.
 

תפעול הקרוואן בחורף

טמפרטורה נמוכה מתחת לאפס עשויה לגרום לקפיאת המים בצינורות ובמיכלי המים של הקרוואן ועקב כך לגרום לנזק כבד ויקר.
באירופה רוב הקרוואנים מצוידים ברצפה כפולה, לבידוד מקסימלי, ובמערכת חימום פנימית חכמה המונעת את קפיאת המים במערכות. לכן אפשר לטייל באירופה עם קרוואן גם בחורף ולשלבו גם במסגרת חופשת סקי ללא חשש. עם זאת יש לשמור על מספר כללים:
¡        בחורף יש לדאוג לחימום רציף של הקרוואן גם בזמן נסיעה וגם בחנייה או עצירה, כדי שלא ייגרם נזק למערכות, וכן לדאוג לרוקן את המים מיד לאחר השימוש כדי למנוע קפיאה. נזק הנגרם למיכלים כתוצאה מקיפאון אינו מכוסה בביטוח ועשוי להגיע בקלות ליותר מ-1,000 אירו.
¡        להתחבר למקור חשמל חיצוני בכל הזדמנות, כדי לספק כוח למערכת החימום, ולהקפיד להתחבר בכל לילה למקור חשמל חיצוני כדי שהסוללה תיטען.
¡        לוודא כי מיכלי הגז מלאים, מאחר והגז משמש לחימום הרכב.
¡        במידה ואין אפשרות לחמם את הרכב, יש לרוקן את מיכלי המים וה"בוילר", לנתק מהחשמל את משאבת המים החשמלית ולהשאיר את כל הברזים פתוחים במצב ביניים (בין חם לקר). כמו כן יש להשאיר את כל הצינורות ריקים ממים ופתוחים, כשהם מונחים על הרצפה.
¡        מיכל המים האפורים הוא חיצוני ולכן אין אפשרות לחממו. משום כך בחורף יש לדאוג להשאיר את פתח צינור הריקון של המים האפורים פתוח כל הזמן, כדי שהמים יטפטפו החוצה ולא יקפאו בתוכו.
¡        מיכל המים השחורים נמצא בחלק המחומם של הרכב ולכן כל עוד הרכב מחומם אין סכנת קפיאה. כאשר משאירים את הרכב לא מחומם, יש לדאוג לריקון מיכל המים השחורים.
¡        מומלץ לכסות את החלונות עם כיסוי מבודד, הניתן עם הקרוואן, לשמירה על החום בתוך הקרוואן.
¡        בטמפרטורות נמוכות יש לחמם את המנוע לפחות שעה לפני נסיעה, באמצעות "Block heater" הנמצא מתחת לפגוש הקדמי.
¡        צמיגי חורף הם חובה באירופה בחודשים דצמבר עד פברואר ולעיתים גם במרץ. באזורים בהם יש שלג כבד, יש להשתמש בשרשראות שלג, המורכבות על גלגלי הקרוואן על מנת למניעת החלקה.
 
באמריקה ניתן וגם מהנה לטייל בחורף, במיוחד למי שמעוניין לשלב חופשת סקי בקנדה או בארה"ב, או לראות את הפארקים מושלגים (מראה מדהים). אולם חשוב לדעת כי באזורים מסוימים הטמפרטורה עשויה לרדת מתחת לאפס בתקופה שבין נובמבר ואפריל. במקרים אלו יש סכנה של קפיאת המים במערכות הרכב השונות (צינורות מים, שירותים, כיור, מקלחת, "בוילר" ומיכלי מים) שעשויה לגרום לנזק כבד. על מנת למנוע מצב זה כל הרכבים נמסרים להשכרה כשהם מוכנים למצב חורף (Winterized). מסיבה זו לא ניתן להשתמש במים לצריכה ורחצה, לא ניתן למלא מים במיכלי המים הנקיים ואין להשתמש בחיבורים לברזים חיצוניים. בשירותים ניתן להשתמש אך ורק אם מוזגים לתוכם נוזל מיוחד נגד קפיאה (Anti-freeze).
 
ראו הוזהרתם - כל נזק שייגרם למערכות הקרוואן עקב שימוש לא זהיר ייחשב כהזנחה, והלקוח יישא בקנסות ובכל ההוצאות שייגרמו עקב נזקים למערכות הרכב: צינורות מים, מיכלי מים, מערכת חימום המים וכדומה.
הסברים על השימוש ברכב בחודשי החורף ניתנים ביום קבלת הרכב בתחנות ההשכרה.
 

מטבח הקרוואן

בכל קרוואן יש אזור המיועד לבישול, ובו כיור, כיריים גז לבישול, עם 2-4 להבות גז (תלוי בגודל הקרוואן), מקרר עם מקפיא וארונות מטבח. בקרוואנים מסוימים יש גם מיקרוגל או תנור אפיה. השימוש במכשירים אלו כרוך בחיבור לחשמל חיצוני.
 
המקרר והמקפיא פועלים בכמה מצבים: בזמן נסיעה הם פועלים על סוללה, בזמן חנייה עם חיבור לחשמל חיצוני הם פועלים על חשמל, ובזמן "חנייה יבשה" הם פועלים על גז. כשאתם חונים בקמפינג, או בכל מקום אחר, העדיפו מקום מוצל על מנת שהמקרר יוכל לקרר כמו שצריך. את המקרר והמקפיא ניתן למלא במצרכי המזון שקניתם בסופרמרקט  דברי חלב, בשר, פירות, ירקות ושתייה. את המוצרים היבשים מאפסנים בארונות המטבח. ציוד בישול בסיסי וכלי אכילה ניתנים במסגרת הציוד הבסיסי, ולעיתים הם מחויבים בתוספת תשלום.
 

פתרונות אחסון בקרוואן

הקרוואן מתוכנן לספק את מרב הנוחות במינימום מקום. כל סנטימטר פנוי מנוצל בחוכמה לאפסון בגדים, אחסון מוצרי מזון יבשים, אחסון ציוד נוסף כמו שולחן פיקניק וכסאות וציוד קמפינג. אחסון אופניים הוא בדרך כלל חיצוני על ידי קשירתן למנשא מיוחד המותקן באחורי הקרוואן. רצוי להימנע מלהביא מזוודות גדולות ולהעדיף תיקים גדולים מתקפלים שאינם תופסים מקום בארון. בזמן נסיעה חפצים וכלים שאינם מאוחסנים כראוי עלולים לעוף ממקומם ואף להישבר, לכן לפני כל נסיעה וודאו שהכנסתם את מוצרי המזון לקופסאות סגורות היטב, וודאו שהכלים מונחים במקומם ולא זרוקים בכיור, וודאו שהמגירות והארונות סגורים היטב ורק אז צאו לדרך.
 
אופניים בקרוואן
קשירת האופניים למנשא באחורי הקרוואן
 

שינה בקרוואן

בכל קרוואן יש סידורי לינה המתאימים למספר הנוסעים המומלץ לאותו דגם. ניתן למצוא: מיטה זוגית עליונה, מיטה זוגית אחורית קבועה או נפתחת, מיטת יחיד, פינת אוכל הנפתחת למיטה (נקראת Dinette), ספה נפתחת למיטה ומיטת קומתיים. בעת בחירת הדגם המושכר חשוב לבדוק את מספר המיטות, את הסידור הפנימי שלהן ואת גודלן, כדי שיתאים לצורכי המשפחה והעדפות הנוסעים.
 

ציוד בסיסי ופינוקים לקרוואן

ציוד בסיסי בדרך כלל ניתן עם הרכב ללא תשלום, והוא כולל: צינור מים, צינור ביוב, כבל מאריך, מיכלי גז, כלי ניקוי, נוזל כימי לשירותים, מטפה לכיבוי אש וכדומה. בדרך כלל תמצאו בקרוואן גם מדריך תפעול ומדריך חניוני קמפינג. כמו כן תקבלו ציוד מטבח, הכולל כלי בישול ואכילה, וכן ערכות אישיות, הכוללות כלי מיטה ומגבות (בדרך כלל בתוספת תשלום, לעיתים כלול במחיר ההשכרה).
 
פריטים נוספים, אותם ניתן לשכור בתוספת תשלום, כוללים: שולחן פיקניק, כסאות פיקניק, כיסאות בטיחות לילד או לתינוק, טוסטר, גריל, אופניים ומנשא אחורי, שרשראות שלג, מערכת ניווט לוויינית (GPS), טלוויזיה, גנרטור, אוהל, ציוד פיקניק נוסף ועוד.
 
בקרוואנים רבים יש פרגולה חיצונית המשמשת כסככת צל בזמן החנייה. הפרגולה היא אביזר שימושי בקיץ ואין סיבה שלא תיהנו ממנו. אולם כדאי לדעת שמדובר במתקן עדין למדי. לכן פתחו וסגרו אותה בעדינות והקפידו לוודא שהחזרתם אותה למקומה לאחר השימוש. במצב של רוח או מזג אויר סוער, עדיף לא לפתוח כלל את הפרגולה שכן היא עלולה לעוף, להישבר ולגרום נזק חמור לקרוואן.
 
ערכת ציוד בסיסי לקרוואן
ערכת ציוד בסיסי לקרוואן
 

כסאות בטיחות לקרוואן

אם אתם נוסעים עם ילדים קטנים, הקפידו לשכור עבורם כסאות בטיחות המתאימים למשקלם ולגובהם לפי הנדרש בחוק ביעד שבחרתם.
קיימים מספר סוגי כסאות בטיחות: כסאות עם משענת  לתינוקות או ילדים קטנים, כסאות "בוסטר"  הגבהה ללא משענת, המיועדת לילדים גדולים יותר.
בדרך כלל כדאי לשכור כסא בטיחות מקומי, העונה על דרישות התקן של המדינה בה תטיילו. במקרים מסוימים, כאשר מדובר בתינוקות קטנים מאוד, אפשר לשקול להביא את הכסא אליו הם רגילים מהבית.
 
כסאות בטיחות לקרוואן
בוסטר (מימין) וכסא בטיחות לתינוק
 
* תודה למוטורהום ישראל על התמונות בכתבה זו.


כתבות נוספות בנושא


  אודות הכותבת
שירלי קריס, מנהלת הזמנות בחברת מוטורהום ישראל קרוואנים ויועצת טיולים בעלת ניסיון רב בטיולי קרוואנים. טיילה טיול משפחתי ארוך בקרוואן בארצות הברית ומערב קנדה וכן מספר טיולי קרוואנים באירופה ובמקומות אחרים בעולם.







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר