אונסן – תרבות המעיינות החמים ביפן
מאת: אילה דנון
מזה אלפי שנים נוהגים עמי העולם לשכשך במימי מעיינות-חמים. היפנים הצליחו להעמיק ולהעצים הנאה צרופה זו ולהופכה לדרך חיים ולאומנות בפני עצמה. ארץ השמש העולה התברכה במעיינות חמים רבים. נביעות אלו הן תוצאה של פעילות וולקנית וגאותרמית אינטנסיבית המאפיינת מדינה זו. תושביה חיים מאז ומתמיד בצל אסונות הטבע הרבים הפוקדים אותם. תופעות כמו רעידות אדמה, התפרצויות הרי געש, סופות, טייפונים וגלי צונאמי ענקיים השוטפים את החופים, הן חלק מחיי היום-יום ביפן.
ארץ השמש העולה התברכה במעיינות חמים רבים,
מהו אונסן?
כשאומרים אונסן (Onsen) מדברים על מרחצאות חמים של מי מעיינות טבעיים. מים תרמיים חמים הפורצים מבטן האדמה, עוברים תהליך של קירור (בתוספת מים קרים) ומוזרמים לבריכות במקומות שונים. היפנים מתייחסים ברצינות תהומית לנושא הניקיון. זאת בשל הדגש ששמה דת השינטו הקדומה (היא 'דרך האלים') על טוהרה וניקיון הגוף והנפש. אלפי שנים נהגו היפנים לרחוץ בטבע, בבריכות סלע טבעיות על גדות נהר, בחוף הים, בהרים וביערות. במהלך השנים נבנו מרכזי רחצה ובתי אירוח סביב מקווי המים החמים. ביפן המסורתית רק העשירים יכלו להרשות לעצמם 'אמבטיות פרטיות' בבתיהם בעוד שרוב היפנים נהגו לרחוץ במעיינות החמים.
כתבה על דת השינטו
עד לפתיחתה של יפן למערב, לפני כ- 140 שנה, הרחצה במעיינות הייתה מעורבת לנשים וגברים כאחד. היפנים לא ראו בכך בעיה. שוו בדמיונכם את חרדתם של האירופים השמרנים שהגיעו ליפן בסוף המאה ה- 19 וראו את החגיגה המתרחשת בארץ מוזרה זו.
היפנים שרצו להתקבל על ידי העולם המערבי, פתרו באופן מעשי את הסוגיה הזו: הם הפרידו בין אזורי הרחצה ויצרו שני אזורי רחצה נפרדים: לגברים ולנשים. אם נגיע היום ליפן נאלץ להשתכשך במרחצאות הנפרדים או לחפש מעיינות חמים מעורבים באזורים רחוקים ומבודדים.
כתבות על יעדי טיול ביפן
בישול ביצים קשות במעיינות החמים של יפן (צילום: translucent-yy)
מרחצאות מים חמים כמוקדי תיירות
תעשיית בתי המרחץ ביפן המודרנית היא מן המפותחות בעולם ומושכת אליה מיליוני אנשים. היפנים עוקבים אחר מידע על מוקדי המעיינות החמים המועבר כמעט מדי יום בכל ערוצי הטלוויזיה והתקשורת. הם משוטטים במאגרי מידע מתוחכמים באינטרנט בחיפושם אחר מידע מפורט על מקומות ייחודים עם מים בעלי סגולות לריפוי וחיזוק הגוף. היפנים מכירים את האזורים ביפן הידועים בטיב המעיינות החמים שלהם ומתכננים זמן רב מראש את מועד ההגעה. סביב מוקדים אלה התפתחו בדרך כלל עיירות המתמחות ברחיצה במעיינות חמים. במקביל, ישנה תנועה רבה של אוהבי " אונסנים" התרים אחר מעיינות חמים באזורי טבע נדחים.
מלון טאקימי אונסן אין בעיירה נגיסו (Nagiso) על דרך נקאסנדו –
לינה במקום אותנטי ויחד עם זאת גם חדרים עם מיזוג ושירותים פרטיים, שלא תמיד קל למצוא על הדרך (צילום: Takimi Onsen Inn)
באיזה סוג " אונסן" חשקה נפשכם? לבחירתכם מגוון בריכות: בריכות חיצוניות הנקראות רוטנבורו או נוטנבורו ( Rotemburo / Notenburo ) הממוקמות בגן חיצוני או בטבע, בריכות פנימיות הנמצאות בתוך אולם סגור, בריכות פרטיות קטנות בצורת חבית עמוקה וסוגים נוספים.
במקומות מסוימים נוכל ליהנות מבית המרחץ בלבד ובמקומות אחרים נמצא את עצמנו בקרב המוני נופשים יפנים המאכלסים בתי מלון גדולים. אם תרצו נופש שקט ואיכותי, מומלץ ללון בבית מלון מסורתי (ריוקאן ) המוגדר כמלון 'אונסן' ( Onsen Ryokan ). באונסן ריוקאן נהנים מאירוח הכולל ארוחות בוקר וערב עשירות, אסתטיקה ברמה גבוהה, וחדרים מפנקים, המציעים לינה בחדר מחצלות על גבי פוטון ( מזרון), המונח על המחצלות. עלות שהות של לילה אחד בריוקאן נעה מ-100$ עד מאות דולרים לאדם. למעוניינים לחסוך ניתן לבחור מלון אונסן מסורתי ברמה נמוכה יותר (מעין צימר) הנקרא מינשוקו ( Minshuku ). באתרי מעיינות חמים מסוימים נוכל להגיע ברכבל או בקרונית מיוחדת לבריכת האונסן הפתוחה (רוטנבורו) הממוקמת בראש ההר או לרדת במעלית לבריכות שנחצבו על גדות הנהר.
בשנים האחרונות צצו ביפן מוקדי בילוי מתוחכמים סביב תרבות המעיינות החמים. ניתן לתאר זאת כ-"לונה פארק" של מעיינות חמים. במקום כזה נוכל ליהנות מעשרות בריכות חמות עם הרכב מינרלים מגוון, נוכל לגלוש במגלשות מים חמים, לקבל עיסוי טוב, לשבת בבתי קפה ולאכול אוכל מגוון במסעדות הפזורות במתחם. אם נרצה ליהנות משירת הקראוקה סביר להניח שנמצא אותה גם במתחם. למקומות אלה מגיעים היפנים עם משפחותיהם וחבריהם ליום בילוי שלם.
דוגמה למוקד כזה הוא אתר יונסון ( Yunessun ) בהאקונה שבו נוכל לשכשך בבריכות מי מעיינות חמים של תה ירוק, קפה ואף בבריכת סאקה (יין אורז). אם חשקה נפשכם בטבילה בבריכת יין אדום הנכם מוזמנים להיכנס לאמבטיה ענקית זו. היפנים מציינים כי המלכה קליאופטרה אהבה אמבטיות של יין אדום. ביונסון הקימו אזור בינלאומי בו תוכלו למצוא גם מעיינות גופרית של ים המלח ואף חמאם טורקי! במוקדי בילוי אלה, בהם יש בריכות שכשוך מעורבות, נהוג ללבוש בגדי ים או מגבות מיוחדות. ניתן למצוא עוד עשרות מוקדי בילוי מעין זה הפזורים בכל יפן.
לא רק בני אנוש חושקים במי המעיינות החמים, גם הקופים המתגוררים באזורי ההר הקרים של נגאנו (Nagano) מגיעים בשמחה להתחמם ולהתנקות במימי המעיינות החמים.
לא רק בני אנוש חושקים במי המעיינות החמים, גם הקופים המתגוררים באזור נגאנו (צילום: blueorangestudio)
איך נזהה מעיינות חמים במפה או בשטח? יש לחפש את את האות הפונטית בכתב ההירגנה ゆ שמשמעותה "מים חמים" והוראתה "yu" או שלעיתים יופיע הקנג'י (סימנית) 湯 שהוראתו "yu".
אנא שימו לב שיש הבדל משמעותי בין "אונסן" למרכזי רחצה "סנטו" (sento) המשמשים גם הם כמוקדי מים חמים. השוני בא לידי ביטוי בכך שמקורות המים של הסנטו אינם מי מעיינות טבעיים.
ייחודם של המעיינות החמים דווקא ביפן
תרבות הנופש במעיינות המרפא החמים קיימת בכל העולם. למרות זאת יש תחושה מיוחדת בשהות באונסן יפני: הרגשה של התנסות בחוויה תרבותית, הקשורה למכלול רחב יותר ולא רק להנאת הרביצה במים חמים. אני מאמינה שניתן לייחס את ייחודו של האונסן היפני לשני נושאים המהווים אבן יסוד בתרבותה של יפן המסורתית: האחד קשור להענקת כבוד לכל שלב בהתנהלות במתחם המעיינות החמים. היפנים הפכו את השכשוך במי המעיינות לטקס. בהמשך מפורטת דרך ההתנהלות באונסן יפני. אלה אינן עצות אלא חוקים אותם מקפידים היפנים לבצע. אחת החוויות התרבותיות לזר ביפן היא המחויבות לטקסיות זו.
הנושא השני קשור למשמעות העמוקה שהעניקה השינטו ( Shinto ) הדת הקדומה – לנושא הניקיון והטהרה. כל סביבת המרחצאות מטופחת מאוד. סביב בריכת המים החמים תהיה תמיד אווירה הרמונית של טבע, שיח או עץ פורח בעונתו, אור מעומעם. סלעים בעלי צורות מעניינות, גדר מעץ טבעי, רחש עלי השיחים השתולים בגן. כל אלה משרים הרמוניה ואווירה רגועה כאילו אנחנו בטבע, מנותקים מהעולם האינטנסיבי הסובב אותנו. תייר מערבי החווה רחצה במעיינות מים חמים ביפן, מרגיש את החיבור הבלתי נפרד של התרבות היפנית לטבע, לאסתטיקה ולהרמוניה הטהורה.
הרגשה של התנסות בחוויה תרבותית, הקשורה למכלול רחב יותר ולא רק להנאת הרביצה במים חמים (צילום pisitkhambubpha)
איך נתנהג באונסן ביפן
כללי ההתנהגות מאוד ברורים ופשוטים – אנא עקבו אחר ההנחיות הבאות וכך תרגישו ממש כמו "יפנים":
א. מקובל להיכנס בתשלום חד פעמי למרחצאות מעיינות חמים, גם אם הן מהוות חלק מבית מלון. אם אתם לא נמנים על אורחי המלון, ניתן לבקש שימוש בתשלום במרחצאות. אם אתם אורחי בית המלון, יש ללבוש את היוקטה ( Yukata ), חלוק הכותנה (הזרים מכנים אותו בטעות "קימונו") הנמצא בחדר ולהגיע לאזור המרחצאות נעולים בכפכפים.
ב. יש להצטייד במגבת גדולה ובמגבת קטנה וארוכה (לא חובה) המשמשת בדרך כלל להסתבנות. באם לא הצטיידתם בזה מבעוד מועד, ניתן לרכוש סט מגבות בכניסה לאונסן.
ג. בכניסה לאזור המרחצאות ניפרד מבני זוגנו וניכנס לאזור הרחצה המופרד לגברים ולנשים ..
男=גבר 女= אשה
ד. עם כניסתנו לאזור המרחצאות חולצים את הכפכפים ועולים יחפים על משטח המחצלות (טטמי). אנו נמצאים בחדר ההתארגנות – אני מכנה אותו "חדר הסלסילות".
ה. בחדר הסלסילות כל אחד יבחר לעצמו סלסילה אישית – יש להתפשט, לקפל את הבגדים (או את היוקטה) ולהכניסם לסלסילה. בחדר זה יש אפשרות לשמירת חפצי ערך בלוקרים.
ו. משאירים גם את המגבת הגדולה בסלסילה ונכנסים עירומים עם המגבת הקטנה (המשמשת לרחצה ולהסתבנות) לחדר נוסף – חדר הרחצה והבריכה הפנימית. הסתכלו סביבכם, אתם תבחינו בברזים נמוכים, שרפרפים וערכת סבונים הכוללת סבון גוף (נוזלי וקשיח) שמפו ומרכך. בנקודה זו כל אחד בוחר לעצמו עמדת עבודה ( כלומר ברז), מתיישב על השרפרף (לא חובה) ומתחיל להסתבן, להתקרצף ולחפוף ראש. לאחר מכן יש לשטוף היטב את כל שאריות הסבון. ולהישאר רטובים ללא בועת סבון אחת.
ז. הולכים לעבר הבריכה הראשונה (ניתן לגשת אליה עם ה"מגבת" הקטנה המסתירה חלקים אינטימיים) ונכנסים אט-אט ובזהירות למים החמים. אם יש עוד בריכה פנימית ניתן לעבור לאיטנו מבריכה לבריכה אך לא מומלץ להישאר במים החמים יותר מ- 15 דקות ברציפות.
ח. בכל אונסן המכבד את עצמו יש בריכה חיצונית. אם תסתכלו סביבכם תגלו את היציאה ל"גינה" – שם יש בריכה חיצונית. באזור הבריכות יש בדרך כלל גם סאונה.
ט. לאחר הרחצה בבריכות, חוזרים לעמדת ה"ברז" ונשטפים (לא חובה).
י. חוזרים לחדר הסלסילות ומתלבשים. יש להפקיד לשתות מים ממתקן המים המוצב בחדר זה. בפינת החדר יש אזור לשטיפת פנים, צחצוח שיניים, סירוק, ניקוי פנים, וטיפוח קוסמטי.
הקפידו על כללי ההתנהגות הבאים:
א. הרחצה היא בעירום מלא. אין להיכנס למרחצאות עם בגד ים. אם החלטתם לשמור על צניעותכם עד מהרה תמצאו עצמכם מורחקים על ידי שומר/שומרת האונסן. גם אם תצליחו ליהנות דקות ספורות משכשוך במים החמים, תמצאו עצמכם במוקד תשומת הלב של הנוכחים באולם הבריכות.
ב. אסור להיכנס עם סבון לבריכות המים החמים. דאגו לשטוף מעצמכם את כל בועות הסבון בעזרת הברז .
ג. יש לכבד את פרטיותם של המתרחצים. אנא שמרו על שקט, תיהנו מהאווירה ההרמונית ומהאסתטיקה של המקום. וליהנות מהניקיון, מהתחושה הטובה של הטהרה הגופנית והנפשית שהם חווים.
מידע נוסף
כתבות נוספות
האביב ופריחת הדובדבן ביפן
עונת פסטיבלי הקיץ ביפן
דרך נקאסנדו באלפים היפנים
נגויה ומרכז הונשו
יעדי טיול בקיוטו
הירושימה ומייאגימה
כתבה על דת השינטו
כתבות על יעדי טיול ביפן
בישול ביצים קשות במעיינות החמים של יפן (צילום: translucent-yy)
מלון טאקימי אונסן אין בעיירה נגיסו (Nagiso) על דרך נקאסנדו
לינה במקום אותנטי ויחד עם זאת גם חדרים עם מיזוג ושירותים פרטיים, שלא תמיד קל למצוא על הדרך (צילום: Takimi Onsen Inn)
דוגמה למוקד כזה הוא אתר
לא רק בני אנוש חושקים במי המעיינות החמים, גם הקופים המתגוררים באזור נגאנו
ייחודם של המעיינות החמים דווקא ביפן
תרבות הנופש במעיינות המרפא החמים קיימת בכל העולם. למרות זאת יש תחושה מיוחדת בשהות באונסן יפני: הרגשה של התנסות בחוויה תרבותית, הקשורה למכלול רחב יותר ולא רק להנאת הרביצה במים חמים. אני מאמינה שניתן לייחס את ייחודו של האונסן היפני לשני נושאים המהווים אבן יסוד בתרבותה של יפן המסורתית: האחד קשור להענקת כבוד לכל שלב בהתנהלות במתחם המעיינות החמים. היפנים הפכו את השכשוך במי המעיינות לטקס. בהמשך מפורטת דרך ההתנהלות באונסן יפני. אלה אינן עצות אלא חוקים אותם מקפידים היפנים לבצע. אחת החוויות התרבותיות לזר ביפן היא המחויבות לטקסיות זו.
הנושא השני קשור למשמעות העמוקה שהעניקה השינטו ( Shinto ) הדת הקדומה – לנושא הניקיון והטהרה. כל סביבת המרחצאות מטופחת מאוד. סביב בריכת המים החמים תהיה תמיד אווירה הרמונית של טבע, שיח או עץ פורח בעונתו, אור מעומעם. סלעים בעלי צורות מעניינות, גדר מעץ טבעי, רחש עלי השיחים השתולים בגן. כל אלה משרים הרמוניה ואווירה רגועה כאילו אנחנו בטבע, מנותקים מהעולם האינטנסיבי הסובב אותנו. תייר מערבי החווה רחצה במעיינות מים חמים ביפן, מרגיש את החיבור הבלתי נפרד של התרבות היפנית לטבע, לאסתטיקה ולהרמוניה הטהורה.
הרגשה של התנסות בחוויה תרבותית, הקשורה למכלול רחב יותר ולא רק להנאת הרביצה במים חמים (צילום pisitkhambubpha)
איך נתנהג באונסן ביפן
כללי ההתנהגות מאוד ברורים ופשוטים – אנא עקבו אחר ההנחיות הבאות וכך תרגישו ממש כמו "יפנים":
א. מקובל להיכנס בתשלום חד פעמי למרחצאות מעיינות חמים, גם אם הן מהוות חלק מבית מלון. אם אתם לא נמנים על אורחי המלון, ניתן לבקש שימוש בתשלום במרחצאות. אם אתם אורחי בית המלון, יש ללבוש את היוקטה ( Yukata ), חלוק הכותנה (הזרים מכנים אותו בטעות "קימונו") הנמצא בחדר ולהגיע לאזור המרחצאות נעולים בכפכפים.
ב. יש להצטייד במגבת גדולה ובמגבת קטנה וארוכה (לא חובה) המשמשת בדרך כלל להסתבנות. באם לא הצטיידתם בזה מבעוד מועד, ניתן לרכוש סט מגבות בכניסה לאונסן.
ג. בכניסה לאזור המרחצאות ניפרד מבני זוגנו וניכנס לאזור הרחצה המופרד לגברים ולנשים ..
男=גבר 女= אשה
ד. עם כניסתנו לאזור המרחצאות חולצים את הכפכפים ועולים יחפים על משטח המחצלות (טטמי). אנו נמצאים בחדר ההתארגנות – אני מכנה אותו "חדר הסלסילות".
ה. בחדר הסלסילות כל אחד יבחר לעצמו סלסילה אישית – יש להתפשט, לקפל את הבגדים (או את היוקטה) ולהכניסם לסלסילה. בחדר זה יש אפשרות לשמירת חפצי ערך בלוקרים.
ו. משאירים גם את המגבת הגדולה בסלסילה ונכנסים עירומים עם המגבת הקטנה (המשמשת לרחצה ולהסתבנות) לחדר נוסף – חדר הרחצה והבריכה הפנימית. הסתכלו סביבכם, אתם תבחינו בברזים נמוכים, שרפרפים וערכת סבונים הכוללת סבון גוף (נוזלי וקשיח) שמפו ומרכך. בנקודה זו כל אחד בוחר לעצמו עמדת עבודה ( כלומר ברז), מתיישב על השרפרף (לא חובה) ומתחיל להסתבן, להתקרצף ולחפוף ראש. לאחר מכן יש לשטוף היטב את כל שאריות הסבון. ולהישאר רטובים ללא בועת סבון אחת.
ז. הולכים לעבר הבריכה הראשונה (ניתן לגשת אליה עם ה"מגבת" הקטנה המסתירה חלקים אינטימיים) ונכנסים אט-אט ובזהירות למים החמים. אם יש עוד בריכה פנימית ניתן לעבור לאיטנו מבריכה לבריכה אך לא מומלץ להישאר במים החמים יותר מ- 15 דקות ברציפות.
ח. בכל אונסן המכבד את עצמו יש בריכה חיצונית. אם תסתכלו סביבכם תגלו את היציאה ל"גינה" – שם יש בריכה חיצונית. באזור הבריכות יש בדרך כלל גם סאונה.
ט. לאחר הרחצה בבריכות, חוזרים לעמדת ה"ברז" ונשטפים (לא חובה).
י. חוזרים לחדר הסלסילות ומתלבשים. יש להפקיד לשתות מים ממתקן המים המוצב בחדר זה. בפינת החדר יש אזור לשטיפת פנים, צחצוח שיניים, סירוק, ניקוי פנים, וטיפוח קוסמטי.
הקפידו על כללי ההתנהגות הבאים:
א. הרחצה היא בעירום מלא. אין להיכנס למרחצאות עם בגד ים. אם החלטתם לשמור על צניעותכם עד מהרה תמצאו עצמכם מורחקים על ידי שומר/שומרת האונסן. גם אם תצליחו ליהנות דקות ספורות משכשוך במים החמים, תמצאו עצמכם במוקד תשומת הלב של הנוכחים באולם הבריכות.
ב. אסור להיכנס עם סבון לבריכות המים החמים. דאגו לשטוף מעצמכם את כל בועות הסבון בעזרת הברז .
ג. יש לכבד את פרטיותם של המתרחצים. אנא שמרו על שקט, תיהנו מהאווירה ההרמונית ומהאסתטיקה של המקום. וליהנות מהניקיון, מהתחושה הטובה של הטהרה הגופנית והנפשית שהם חווים.
מידע נוסף
כתבות נוספות
האביב ופריחת הדובדבן ביפן
עונת פסטיבלי הקיץ ביפן
דרך נקאסנדו באלפים היפנים
נגויה ומרכז הונשו
יעדי טיול בקיוטו
הירושימה ומייאגימה
הרגשה של התנסות בחוויה תרבותית, הקשורה למכלול רחב יותר ולא רק להנאת הרביצה במים חמים
הקפידו על כללי ההתנהגות הבאים:
א. הרחצה היא בעירום מלא. אין להיכנס למרחצאות עם בגד ים. אם החלטתם לשמור על צניעותכם עד מהרה תמצאו עצמכם מורחקים על ידי שומר/שומרת האונסן. גם אם תצליחו ליהנות דקות ספורות משכשוך במים החמים, תמצאו עצמכם במוקד תשומת הלב של הנוכחים באולם הבריכות.
ב. אסור להיכנס עם סבון לבריכות המים החמים. דאגו לשטוף מעצמכם את כל בועות הסבון בעזרת הברז .
ג. יש לכבד את פרטיותם של המתרחצים. אנא שמרו על שקט, תיהנו מהאווירה ההרמונית ומהאסתטיקה של המקום. וליהנות מהניקיון, מהתחושה הטובה של הטהרה הגופנית והנפשית שהם חווים.
מידע נוסף
כתבות נוספות
האביב ופריחת הדובדבן ביפן
עונת פסטיבלי הקיץ ביפן
דרך נקאסנדו באלפים היפנים
נגויה ומרכז הונשו
יעדי טיול בקיוטו
הירושימה ומייאגימה
כתבות נוספות
האביב ופריחת הדובדבן ביפן
עונת פסטיבלי הקיץ ביפן
דרך נקאסנדו באלפים היפנים
נגויה ומרכז הונשו
יעדי טיול בקיוטו
הירושימה ומייאגימה
עונת פסטיבלי הקיץ ביפן
דרך נקאסנדו באלפים היפנים
נגויה ומרכז הונשו
יעדי טיול בקיוטו
הירושימה ומייאגימה