דרום אפריקה – ארץ הניגודים

דרום אפריקה – ארץ של ניגודים
מאת: אמנון כרמל


בכתבה זו נציג סקירה היסטורית קצרה (מאוד) על דרום אפריקה, מצבה בהווה, ומה צופן לה העתיד, כרקע כללי למטיילים במדינה זו, וגם כמה מילים על האוכל ושתי הערים הגדולות – קייפטאון ויוהנסבורג.


פארקים לאומיים בדרום אפריקה
שחור ולבן, לבן ושחור – ארץ של ניגודים (צילום: CC flowcomm)

 

 ברירת מחדל



האירופאים הראשונים בדרום אפריקה

ההיסטוריה של דרום אפריקה מרתקת ומלאת תהפוכות אלימות. מי ששאל את עצמו אי פעם מה היה קורה אילו מדינת ישראל הייתה מוקמת באוגנדה, יכול לדעתי ללמוד הרבה מההיסטוריה של דרום אפריקה. ניתן לדעתי להניח כי אילו היינו יושבים היום באוגנדה, מצבנו היה גרוע הרבה יותר מהיום.

הפורטוגזים, וביניהם מגלה הארצות ואסקו דה גאמה, היו האירופאים הראשונים שהגיעו לדרום אפריקה. אחריהם הגיעו הבריטים, אולם לא הבריטים ולא הפורטוגזים רצו לבנות במקום מושבה. היו אלו דווקא ההולנדים שהשכילו לנצל את היתרון האסטרטגי האדיר של דרום אפריקה כנקודת מנוחה, עצירה ומילוי מצבורים עבור ספינות שהפליגו למזרח הרחוק. כך הוקמה בשנת 1652 המושבה קייפטאון, שנקראת עד היום "אם המושבות" (Mother City), על ידי משלחת הולנדית ובראשה יאן ואן ריבק (Jan van Riebeeck).
 
החל מראשית המאה ה-18 יצאו משלחות של חקלאים לבנים שהיו נוצרים אדוקים, והתפשטו לכיוון צפון ומזרח. אלו היו הבוֹרים – חקלאים קשוחים שהעדיפו את חיי הנדודים עם הבקר והאוהלים על פני חיי השגרה שבעיר, אבל המחיר שהם שילמו היה יקר מאוד – מאבקים בלתי פוסקים באוכלוסיה השחורה המקומית שנאבקה על אדמת אבותיה. בשנת 1779 פרצה המלחמה הראשונה בין הבורים לשבטים המקומיים. המצב רק המשיך להתדרדר עם השנים והמתיישבים הלבנים לא הצליחו להגן על עצמם באופן ראוי. 
קייפטאון הטיילת והר השולחן
המרינה של קייפטאון, לכאן הגיעו המתיישבים האירופאים הראשונים (צילום: CC John Hickey-Fry)
 

מלחמות השחורים בלבנים והלבנים בלבנים

השבטים השחורים לא התכוונו לוותר כל כך בקלות. שבט הזולו היה מגדולי המתנגדים לאדם הלבן. הבורים שלחו משלחת למשא ומתן עם שבט הזולו, אולם חברי המשלחת נרצחו כולם בידי לוחמי הזולו, שהערימו עליהם ופיתו אותם למארב מתוכנן מראש. אז המשיכו לוחמי הזולו ופנו אל עבר מאות המתיישבים שחנו למרגלות ההר בו אמור היה להתקיים המו"מ. יותר מ-500 לבנים נטבחו ואנשי הזולו בזזו את כל הרכוש שנותר. האירופאים כמעט והובסו, אך הצליחו בסופו של דבר להתארגן לקראת התקפה אחרונה ומאורגנת היטב. 
 
המתקפה שזכתה לכינוי The Battle of Blood River, היוותה נקודת מפנה בהיסטוריה של דרום אפריקה. בדצמבר 1838 יצאו  464 בורים לקרב בו הביסו את צבא זולו האדיר. תבוסת שבט הזולו הביאה את הקץ על המאבק של השבטים המאורגנים, ומשלב זה ההתנגדות השחורה המאורגנת התפוררה והפכה למלחמת גרילה. הבורים מצידם ראו בכך עוד הוכחה לנחיתות השחורים והמשיכו לפתח תיאוריות גזעניות, שטענו כי אלוהים שלח אותם על מנת להיות גזע שליט עליון באפריקה. הם המשיכו להתפשט והקימו קולוניות עצמאיות, בהן העיר דרבן (Durban) שהוקמה בשנת 1838.
 
מחצבים שהתגלו בדרום אפריקה בשלהי המאה ה-19 הובילו להתעניינות בריטניה, שהחליטה לכבוש את כל דרום אפריקה. הבורים הציבו מאבק נועז כנגד הבריטים. שיא המאבק היה במלחמת הבורים שהחלה ב-1899 והסתיימה בניצחון הבריטים בשנת 1902. בשנת 1910 אוחדו כל המושבות הבוריות תחת שלטון בריטי, שכונה "האיחוד של דרום אפריקה". 

סיום האפרטהייד בדרום אפריקה

ההתקוממות של האוכלוסייה השחורה לא נרגעה, והאלימות כנגד הלבנים הובילה לבחירות, בהן עלתה המפלגה הלאומית של האפריקנרים (הבורים הלבנים). אז הוחרפה ההפרדה הבין גזעית ונוסד שלטון האפרטהייד הגזעני. חוקקו חוקים שאסרו על יחסים רומנטיים בין לבנים ושחורים, אסרו על שחורים להשתתף בבחירות או להפגין ועוד.

ללא יכולת להשפעה פוליטית, החלו השחורים להתאגד בהתקוממות מחתרתית אלימה, וכך נוצרו תנועות גרילה שונות וביניהן ה- ANC – African National Congress שבראשה עמד נלסון מנדלה. בשנת 1964 נעצר מנדלה ונדון למאסר עולם, מתוכו ריצה 27 שנה בכלא על האי רובן (Robben Island). לקראת סוף המאה ה- 20, הופעל לחץ בינלאומי אדיר, שהותיר את ממשלת דרום אפריקה הגזענית במצב כלכלי רעוע ומנותקת כמעט לחלוטין מקשרים דיפלומטיים עם מדינות העולם. 

ב- 1989 הכריז הנשיא המכהן – פ"ו קלארק על כשלון האפרטהייד וביטול הדרגתי של ההפרדה הגזעית. ב- 1994 נערכו הבחירות הדמוקרטיות הראשונות בדרום אפריקה. הזוכה ברוב גדול היה נלסון מנדלה, שעמד בראש ממשלת השחורים אחרי ששוחרר מהכלא ב- 1991. בסיום שלטון האפרטהייד נערכה ועדה שמטרתה הייתה לפייס בין השחורים ללבנים, ולשם כך נשמעו עשרות עדים משני הצדדים שסיפרו סיפורי זוועה על טבח, רצח והתעללות על רקע גזעני שהיו בין השחורים ללבנים וההפך. 
 
פינגווינים בדרום אפריקה
שחור ולבן  מושבת פינגווינים ליד העיר סימונסטאון שמדרום לקייפטאון (צילום: ד"ר רמי דברת)
כתבה על  פינגווינים ויענים בדרום אפריקה




דרום אפריקה – מדינה מפותחת או עולם שלישי?

דרום אפריקה היא ארץ של ניגודים. מצד אחד מדובר במדינה מערבית בעלת כלכלה מפותחת. מצד שני זו מדינת עולם שלישי, בה קרוב ל- 20% מהאוכלוסייה חולה באיידס (בריכוזי השחורים אף למעלה מכך) ותוחלת החיים עומדת על 60 שנים בלבד. השחיתות בממשל גואה וכך גם הפשיעה. בתי המאסר מלאים לחלוטין, עד כדי כך שבכל שנה ביום ההולדת של נלסון מנדלה משוחררים רוצחים, אנסים ופושעים אחרים המקבלים חנינה רק על מנת לפנות מקום לפושעים חדשים.

פחות מ- 10% מהתושבים הם לבנים, והאחוז הולך ויורד כתוצאה מהגירה של לבנים אל מחוץ למדינה והגירה של שחורים רבים לתוכה. האוכלוסייה הלבנה נאלצת להתגונן ככל יכולתה. רוב התושבים הלבנים ביוהנסבורג, כמו גם המשרדים, הקניונים ומקומות הבילוי של הלבנים מגודרים בחומות עבות וגדרות חשמליות. הבתים אמנם יפים מאוד, אולם מדובר בכלוב מזהב. ברחובות מסתובבים לבנים מעטים יחסית, וגם זה רק באזורים שנחשבים כטובים יחסית, ואפילו שם כמעט ואין אף לבן ברחוב אחרי רדת החשיכה.

העוני הנורא, בשילוב עם שנאה אמיתית, הנובעת מדורות של דיכוי וכיבוש, מובילים לאירועים אחרים בהם נרצחים לבנים עבור דברים פעוטים. הטכנולוגיה מנסה לעזור למקומיים להלחם בפשע – בכל פינה יש כיום מצלמות אבטחה, גדרות חשמליות מתריעות למוקד האבטחה על כל נגיעה וכמעט בכל רכב חדיש מותקנת מערכת איתור לווייני, מה שהוביל לירידה במקרים של חטיפות רכבים. נשים, אגב, אינן חייבות לעצור באור אדום בנסיעה בלילה אם הן חושדות במישהו שנמצא בצומת.
 
שכונת בו קאפ בקייפטאון
שכונת בו-קאפ בקייפטאון – תושבים ובתים הצבעוניים (צילום: CC  David Stanley)
 

תקווה לעתיד דרום אפריקה

לא הכל רע בדרום אפריקה. עובדה שעדיין חיים שם כ- 4.5 מליון תושבים לבנים, רבים מהם חיים ברמת חיים גבוהה מאוד עם ווילות מפוארות ומכוניות יוקרה.

דרום אפריקה היא מדינה יפהפייה, בעלת פארקים ונופים מדהימים, מחצבים רבים, כולל תעשיית יהלומים אדירה, תיירות מפותחת ועוד. השקעות חוץ רבות שזורמות למדינה מאז הפכה להיות דמוקרטיה, הופכות את תעשיית ההיי טק למשגשגת, בין היתר בזכות קשרים כלכליים ענפים עם מדינות אירופה.

 

מסעדות בדרום אפריקה

הבשר במדינה הוא אחד הטובים ביותר בעולם. מסורת החוואות של הבוֹרים הובילה לאהבת הבשר של תושביה. אחת המסעדות המפורסמות ביוהנסבורג נקראת The Butcher והיא נמצאת בכיכר נלסון מנדלה שבפרבר היוקרתי סנדטון. הכיכר נמצאת (איך לא), בתוך קניון מאובטח ויקר במיוחד. המסעדה מתמחה בבשר איכותי ומשובח ומאופיינת בכמויות יין אדירות ובנסורת עץ המפוזרת על הרצפה על מנת לתת למקום מראה מחוספס ומיוחד. האורחים מוזמנים להתרשם מאיכות וטריות הבשר במקרר הבשר שיש לו חלונות שקופים. 

מסעדה מפורסמת אחרת ביוהנסבורג נקראת בפשטות מכוונת – The Meat Company. גם כאן מנצח השילוב של בשר איכותי וטעים ויינות רבים ומשובחים.
כתבה על אוכל בדרום אפריקה
 
קניון נהר בלייד, דרום אפריקה
אבן הצריח בקניון נהר בלייד, אזור מרהיב בצפון-מזרח דרום אפריקה (צילום: נעמה מורג)
 

יוהנסבורג ועיירות השחורים של סווטו

יוהנסבורג (Johannesburg), או כפי שהמקומיים קוראים לה – Jo'Berg, היא עיר תעשייתית גדולה ומפותחת. בעבר התרכזו העסקים באזור ה- Down Town, אולם אוכלוסיה שחורה ואלימה השתלטה על אזור זה, ערך הנדל"ן צנח, וכיום רוב החברות הגדולות (כמו גם רוב האוכלוסיה הלבנה) ממוקמת באזורי הפרברים היוקרתיים. במקביל לפרברים אלו תמצאו ביוהנסבורג גם את מקבץ עיירות השחורים של סוואטו (Soweto) – משכנות העוני בהם מתגוררים מליוני שחורים בתנאי מחסור קשים. 

כאמור מערך האבטחה מדהים אפילו ישראלי שכמותי – מצלמות בכל פינה, חומות גבוהות ומאובטחות, שומרים ושוטרים ועוד, אולם כל אלו לא יכולים לעצור את אחוזי הפשיעה הגבוהים. קיימים מגוון קניונים סגורים ומאובטחים לקניות, אולם המחירים יקרים מאוד יחסית. דווקא האוכל זול למדי וניתן לאכול ארוחה בשרית מלאה ודשנה בסכום של כ- 50-100 ש"ח לאדם.

יוהנסבורג דרום אפריקה
תצפית לילית על יוהנסבורג (צילום: CC Andrew Moore)

קייפטאון – הבירה המחוקקת

קייפטאון (Cape Town) היא הבירה המחוקקת של דרא"פ. העיר עצמה יפהפייה וממוקמת בינות למספר הרים, כולל הר השולחן המפורסם, אליו ניתן לעלות ברכבל לתצפית מדהימה. בנוסף ניתן לעשות סיורים לכף התקווה הטובה שנמצאת במרחק כמה שעות נסיעה. אחד מאזורי התיירות המובילים בעיר הוא ה- WaterFront. זהו אזור תיירותי הנמצא על קו המים ובו חנויות רבות, בתי קפה ותיירים רבים וגם נמל פעיל. יש לקחת בחשבון שהמחייה בעיר יקרה מאוד ומנוגדת באופן מוזר במקצת למשכורת הממוצעת הנמוכה יחסית בקייפטאון.
יעדי טיול בקייפטאון וסביבתה הקרובה
 
המלצה על מלון בקייפטאון דרום אפריקה
מלון רדיסון רד ווטרפרונט (Radisson RED Hotel V&A Waterfront)
ממוקם בווטרפרונט של קייפטאון, ממש בצמוד לקו המים ומציע חדרים וסוויטות, היכולים להתאים גם למשפחות.
העיצוב והאווירה צעירים והבריכה והבר שעל הגג מגניבים במיוחד. 


המלצה על מלון בקייפטאון דרום אפריקה
מלון הדירות לואוהיל (Lawhill Luxury Apartments)
מוקם בווטרפרונט של קייפטאון ומציע דירות בנות 1-3 חדרי שינה, מטבח מאובזר, פינת אוכל, סלון, מרפסת או פאטיו,
שלחלקם גם בריכה פרטית קטנה. הדירות מעוצבות בקפידה ונקיות.


אמנון כרמל
 
אודות הכותב
אמנון כרמל, איש היי-טק וחוקר בתחומי תרבויות, עתידנות והפילוסופיה של הטכנולוגיה. ממקומו בסידני אוסטרליה, הוא יוצא בזמנו החופשי להסתובב ברחבי העולם ומשתדל ללמוד עד כמה שאפשר על האנשים הטכנולוגיה ומה שביניהם.










סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר