הפארק הלאומי ילוסטון –
חלק א': יצירת המופת של הטבע
מאת: שולמית ברנט
שמורת ילוסטון שונה כנראה מכל דבר אחר שתראו במהלך חייכם. זוהי ארץ בראשית בלב ליבה של אחת מהמערכות האקולוגיות הגדולות ביותר בעולם שנשתמרה כמעט בשלמותה, ומרגישים בה הכי קרוב לבריאה שרק אפשר.
טיול בילוסטון – יעדים מומלצים לביקור
ילוסטון היא סביבה פרועה ודינמית המשתנה כל הזמן, וכל ביקור בפארק מלווה בחוויות חדשות ושונות מהקודמות. יש כל כך הרבה דברים לראות במקום העצום הזה, ובדרך כלל אין מספיק זמן לכסות את כולם. בסדרה בת שלוש כתבות ריכזנו עבורכם את המקומות והתופעות שלא תרצו לפספס, וגם כמה טיפים לצילום המושלם.
בכתבה זו, הראשונה בסדרה, נתמקד באטרקציות הגיאותרמיות שהופכות את הפארק הלאומי ילוסטון לאוצר טבע מיוחד כל כך.
בכתבה השנייה נתמקד באטרקציות אחרות בפארק – כולל הגרנד קניון של ילוסטון והמפלים המרשימים שלו, והעמקים בהם כדאי לצפות בבעלי החיים.
ובכתבה השלישית – כל המידע שתצטרכו לדעת לקראת הביקור בילוסטון: דרכי הגעה, עונות מומלצות, אפשרויות לינה ועוד.
מפת הפארק הלאומי ילוסטון עם יעדי הטיול המוזכרים בסדרת הכתבות, הכניסות לפארק ושני מלונות מומלצים:
מלון ילוסטון פארק בעיירה ווסט ילוסטון וילוסטון גייטוויי אין בעיירה גרדינר.
כתבות נוספות בסדרה: הגרנד קניון של ילוסטון ואטרקציות נוספות | מידע והמלצות לקראת הביקור בילוסטון
בכתבה השנייה
ובכתבה השלישית
מפת הפארק הלאומי ילוסטון עם יעדי הטיול המוזכרים בסדרת הכתבות, הכניסות לפארק ושני מלונות מומלצים:
מלון ילוסטון פארק בעיירה ווסט ילוסטון וילוסטון גייטוויי אין בעיירה גרדינר.
כתבות נוספות בסדרה: הגרנד קניון של ילוסטון ואטרקציות נוספות | מידע והמלצות לקראת הביקור בילוסטון
גיהינום שחייבים לשמר
בעידן הדיגיטלי בו אנו חיים, עם אמצעים טכנולוגיים המאפשרים זמינות מיידית למידע ולשיתוף, קשה לדמיין מציאות שבה אדם הנתקל במשהו העולה על כל דמיון, לא מצליח לגרום לאחרים להאמין לסיפוריו. אבל זה בדיוק מה שקרה לג'ון קולטר, איש הרים אמריקאי וחוקר במשלחת של לואיס וקלארק שהיה הראשון לחקור את אזור ילוסטון בשנת 1807, כשניסה לשתף בתופעות שראה – הידועות כיום כפעילויות גיאותרמיות – ומעטים האמינו לתיאוריו ולסיפוריו, ואף לגלגו לו וכינו את האזור שתיאר "הגיהינום של קולטר". במשך שנים לאחר מכן חוקרים נוספים חזרו מאזור ילוסטון עם סיפורים על נוף מוזר זרוע בריכות מהבילות וגייזרים יורים, ורוב האנשים התייחסו אליהם כמיתוס.
למרות שההיסטוריה האנושית באזור חוזרת יותר מ-11,000 שנים אחורה, רק בשנת 1871 כאשר הצלם ויליאם הנרי ג'קסון והצייר תומס מורן הצטרפו למשלחת מחקר של מדענים לביצוע סקר גיאולוגי, ושבו עם תיעוד מוחשי של פלאי גייזר "הזקן הנאמן", יופיו של הגרנד קניון של ילוסטון והפאר של עמק היידן – הממשל והציבור האמינו סוף סוף שילוסטון הוא אכן אזור עם תופעות טבע מיוחדות וייחודיות.
כשהקונגרס ראה את עבודתם, ההתרשמות הייתה כה אדירה, שהם חשו צורך להגן ולשמר את המקום. כך היה, ובשנת 1872 הנשיא גרנט מכריז על המקום כשמורת הטבע הראשונה בארצות הברית. ב-1916 מתווספת חקיקה שבאמצעותה נוסד שירות הפארקים הלאומיים כדי לשמר את הנוף הטבעי להנאת הדורות הבאים.
לכן, גם כיום כשמבקרים בילוסטון, אחד המקומות המתוירים והפופולריים ביותר בארה"ב, ניתן להרגיש את אותו הפלא שחשו מגלי הארצות והאומנים לפני 200 שנה – עם מגוון אדיר של בתי גידול לחיות וצמחי בר, ותופעות וולקניות כמו בוץ מבעבע, טרסות גבישיות, גייזרים המתפרצים באון ואדים מהבילים בעלי ריח מוזר – שלא רואים כדוגמתם וכעוצמתם במקומות אחרים, הודות לחקיקה ששימרה והותירה 99% משטח הפארק בלתי מפותח.
כתבות נוספות על מדינות הרי הרוקי | אפשרויות לינה באזור פארק ילוסטון
טעימה קטנה מהמראות המרהיבים של ילוסטון, הפארק הלאומי הראשון בעולם
מים שקטים חודרים עמוק – ומתפרצים בחזרה
הפארק הלאומי ילוסטון ( Yellowstone National Park ) יושב על אחת הקלדרות הגדולות בעולם, והמערכת הגעשית הפעילה הגדולה ביותר באמריקה הצפונית. האזור חווה התרחשות מתמדת: האדמה והלוחות הטקטוניים זזים באופן תדיר, וגורמים לאלפי רעידות אדמה בשנה, שינויים תמידיים בגובה ההרים ובתוואי הנהרות ועוד. כנראה שבמהלך הביקור בפארק כמעט לא תרגישו בכך, אך התוצאה ניכרת היטב במחזות של מים רותחים המתפרצים מלב האדמה, בוץ מבעבע, אדים וענני קיטור העולים לפני השטח, מעיינות בכל צבעי הקשת – וזה מה שהופך את הפארק לפלא שהוא.
כמחצית מהפעילות ההידרותרמית בעולם נמצאת בילוסטון, עם כ-10,000 מוקדים פעילים. ישנם חמישה סוגים של מאפיינים הידרותרמיים הנראים בקלות בפארק: מעיינות חמים, גייזרים, סירי בוץ, טרסות טרוורטין ופומרולות – כולם קשורים ישירות לתא מגמה עצום הנמצא עמוק מתחת לפארק באחד מהרי הגעש הפעילים הגדולים בעולם.
המשקעים המרובים בפארק חודרים עמוק, ונדחפים חזרה כלפי מעלה כתוצאה מהחום הרב – בזכות צנרת טבעית שנוצרה מהסדקים בעקבות הפעילות הגיאולוגית הענפה באזור. האופן שבו המים יתפרצו החוצה מהקרקע משתנה כל הזמן, ותלוי בנתיב בו הם צריכים לעלות. אם הנתיב יהיה פנוי הם יצאו החוצה בזרימה חלקה ומתמדת, אך אם ניצב בדרכם מכשול – הם יתפרצו לפני השטח באמצעות לחץ חזק. זה למעשה מה שקובע איזה סוג מאפיין הידרותרמי ניצב בפנינו.
גייזר הזקן הנאמן מתפרץ בעוצמה לפני השטח (צילום: Jason Dozark)
האטרקציות הגיאותרמיות של ילוסטון – המיטב
את הסקירה נתחיל מהכניסה הצפונית ונמשיך דרומה עם הכביש המרכזי של ילוסטון – הגרנד לופ ( Grand Loop Rd ), המתפתל דרך מוקדי הפעילות הגדולים ונקודות העניין המרכזיות בפארק.
לינה בעיירה גרדינר הסמוכה לכניסה הצפונית
המעיינות החמים ממות' וההר השואג
נסיעה קצרה של כרבע שעה מהכניסה הצפונית מובילה אל המעיינות החמים ממות' ( Mammoth Hot Springs ) – דוגמה מופלאה לטרסות טרוורטין. הטרסות הייחודיות של מעיינות חמים הנשפכים האחד אל השני נוצרו במשך אלפי שנים הודות לכמות העצומה של פתחי אוורור גיאותרמיים המאפשרים לטרוורטין לפרוח. שתי טיילות קלות להליכה נבנו סביב הטרסות – עליונה ותחתונה, והן מכסות כשלושה ק"מ וכ-50 מעיינות חמים. המשך הכביש דרומה מוביל אל ההר השואג ( Roaring Mountain ) – אזור הידרותרמי גדול וחומצי עתיר פומרולות (מעין פתחי אוורור הפולטים אדים וגזים געשיים).
טרסות טרוורטין במעיינות החמים בממות' (צילום: שולמית ברנט)
פומרולות מהבילות בהר השואג (צילום: ablokhin)
אגן הגייזרים נוריס (Norris Geyser Basin)
האגן הלוהט, הוותיק, הגבוה והמשתנה ביותר בפארק, המהווה את אחת הסביבות הקיצוניות ביותר על פני כדור הארץ. זהו אזור גיאולוגי מעורער החווה רעידות אדמה עוצמתיות רבות, אשר הופכות את האזור למרגש ולבלתי צפוי מבין כל האגנים. גם צבעוניות האגן מרשימה למדי הודות לשילוב של מינרלים וצורות חיים, היוצרים גווני כחול חלבי, ירוק ברקת וכתום-אדמדם.
את האזור מרכיבים שני אגנים שונים מאוד – אגן פורצלן ( Norris Porcelain Basin ) – החלק המשתנה ביותר של האגן וביתם של מעיינות חמים, פתחי אוורור ובריכות, הנקרא כך בשל הצבע החלבי של האגן הנובע מהמינרל גייזריט; והאגן האחורי ( Norris Back Basin ) – אזור מיוער יותר עם מאפיינים גיאותרמיים רבים הפרוסים לרוחבו, בעיקר של גייזרים מרשימים וקיצוניים הנמצאים בצפיפות באזור קטן יחסית. הפופולריים ביניהם: גייזר ספינת הקיטור ( Steamboat Geyser ) המתפרץ לגובה 120-90 מ' אחת לכמה שבועות/חודשים, וכן Emerald Spring, Porkchop Geyser, Echinus Geyser ועוד.
אגן הגייזרים נוריס, אחת הסביבות הקיצוניות ביותר על פני כדור הארץ (צילום: שולמית ברנט)
טיילת באגן פורצלן בעל הצבע החלבי הנובע מהמינרל גייזריט (צילום: ronniechua)
סירי הצבע של האומנים ( Artists' Paintpots )
אזור הידרותרמי קטן, דרומית לצומת נוריס, הכולל מעיינות חמים צבעוניים ושתי בריכות בוץ גדולות. שביל באורך 1.7 ק"מ מגיע לטיילת מעוגלת המובילה למאפיין שעל שמו נקרא האזור כולו – סירי הצבע של האומנים. מיקום המעיינות על צלע גבעה מעל הבריכות הרותחות יוצר חוסר במים, וכתוצאה מכך הם נחשבים לסירי בוץ. תחמוצת ברזל מכתימה את הבוץ הלבנבן/אפרפר בצבעי פסטל צבעוניים במיוחד, וגובה ההתזה יכול להגיע עד 4.5 מטרים.
אזור סירי הצבע של האומנים הסמוך לאגן הגייזרים נוריס (צילום: jkraft5)
אגן הגייזרים התחתון ( Lower Geyser Basin )
אגן זה מכיל כ-100 מאפיינים גיאותרמיים מסוגים שונים – רובם נגישים בקלות באמצעות הכביש Firehole Lake Drive , היוצא מהגרנד לופ וחוזר אליו בהמשך. בין הגייזרים נמצא גייזר "המזרקה הגדולה" ( Great Fountain Geyser) הנחשב למרשים ביותר באגן, ומתפרץ כל 15-9 שעות במשך כשעה לגובה ממוצע של כ-67 מטר. צילום האגן מומלץ בשעת שקיעה, כשהשמש מתחילה לרדת ומאירה את המעיינות החמים ואת הגייזרים המהבילים לאורך הכביש הראשי והטיילות.
גייזר Great Fountain נחשב למרשים ביותר באגן התחתון (צילום: Juergen Schonnop)
סיר צבע המזרקה Fountain Paint Pots) )
הקבוצה הגדולה והנגישה ביותר של בריכות בוץ בפארק, הממוקמת באגן הגייזרים התחתון ונקראת על שם הצבעים האדומים, הצהובים והחומים של הבוץ, הנגזרים ממצבי חמצון של הברזל שלו. באמצעות שביל טיילת קצר ניתן לראות את סירי הבוץ, וכן מספר גייזרים משמעותיים המתפרצים לידם.
סיר צבע המזרקה, הקבוצה הגדולה ביותר של בריכות בוץ בפארק (צילום: שולמית ברנט)
אגן הגייזרים האמצעי ( Midway Geyser Basin )
אגן זה אמנם קטן בהרבה מהאגנים האחרים, אך יש בו כמה מהמעיינות החמים היחידים הגדולים בעולם – כולל מעיין גרנד פריזמטיק, וכן מספר גייזרים: Excelsior Geyser , Flood Geyser , Spray Geyser , Imperial Geyser ועוד.
מעיין גרנד פריזמטיק ( Grand Prismatic Spring ) הוא האתר המצולם ביותר בילוסטון, והמעיין החם היחיד הגדול ביותר בפארק והשלישי בגודלו בעולם. שמו מגיע מצורת המנסרה העמוקה הנמצאת מתחת לפני השטח, בעומק הגדול יותר מבניין בן 10 קומות. הבריכה העצומה עשירה בצבעים כתומים, צהובים וירוקים העוטפים את המים הכחולים העמוקים.
מומלץ לבקר גם בבריכת הטורקיז ( Turquoise Pool ) ובבריכת האופל ( Opal Pool ) השכנות, הנמצאות בהמשך המסלול המעגלי הקצר העובר באגן כולו. הטיילת באגן מציעה כמה נקודות תצפית צמודות קרקע, וכדי לראות את האגן מלמעלה מומלץ לנסוע דרומה לחניון Fairy Falls Parking Lot וללכת בשביל באורך 800 מ' עד לנקודת התצפית ( Grand Prismatic Spring Overlook ).
מעיין גרנד פריזמטיק, האתר המצולם ביותר בילוסטון (צילום: Solange_Z)
אגן הגייזרים העליון ( Upper Geyser Basin )
האגן העליון הוא הגדול ביותר בילוסטון, ובעל הריכוז הגבוה ביותר של מאפיינים גיאותרמיים בפארק עם מעל 150! זהו גם מיקומו של הגייזר המפורסם ביותר בפארק – "הזקן הנאמן", יחד עם ארבעה גייזרים גדולים צפויים נוספים – Castle Geyser , Grand Geyser , Daisy Geyser , ו- Riverside Geyser .
מרבית המאפיינים הגיאותרמיים באגן ממוקמים בטווח של כמה מאות מטרים מנהר פיירהול ( Firehole River ), והוא כולל שני אזורי פעילות גיאותרמית נוספים הממוקמים ממערב לכביש הגרנד לופ – Black Sand Basin ו- Biscuit Basin . האזור מרושת בטיילות ובשבילי אופניים, שבאמצעותם ניתן להקיף את האגן במסלול לולאה של כ-10 ק"מ.
טיפ צילום: השעה האופטימלית לצילום נתזי מים וקיטור היא בצהריים, משום שכאשר השמש גבוהה האור מסתנן עמוק לתוך המים ויוצר זוהר מרהיב. רק לא לשכוח להגן על עדשת המצלמה מפני רסיסי הגייזר, מכיוון שהסיליקה והסידן הפחמתי שהם מכילים עלולים להצטבר על העדשה ויהיו קשים לניקוי.
גייזר הטירה (Castle Geyser) באגן העליון (צילום: bennymarty)
גייזר הזקן הנאמן ( Old Faithful )
הגייזר המפורסם ביותר בעולם, אשר קיבל את שמו מהמתיישבים הלבנים הראשונים שגילו אותו ב-1870, בשל התפרצויותיו התכופות. הגייזר התפרץ יותר ממיליון פעמים מאז שנוסד הפארק, בממוצע של כ-20 פעמים ביום, בערך כל 92 דקות למשך 5-1.5 דקות, והוא יורה מים לגובה של 56-32 מ' באוויר בכמות הנעה בין 14,000 ל-31,800 ליטרים. סביב הגייזר ממוקמים ספסלים המאפשרים צפייה בטוחה, אולם כדאי לקחת בחשבון שזהו אחד המקומות הכי עמוסים בפארק, ורצוי להימנע מהגעה משעות הצהריים עד הערב בעונות השיא.
הזקן הנאמן, הגייזר המפורסם ביותר בעולם (צילום: Martina Birnbaum)
אגן הגייזרים ווסט ת'אמב ( West Thumb Geyser Basin )
האגן השוכן לגדות אגם ילוסטון הוא למעשה קלדרה בתוך קלדרת ילוסטון – קטנה יחסית, אך עשירה בתופעות גיאותרמיות הנמצאות לא רק על שפת האגם, אלא גם מתחת לפני המים. במהלך הקיץ ניתן לראות שלושה גייזרים באגם המופיעים כבליטות קלות מתחת לפני המים, ובמהלך החורף הם נראים כחורים נמסים במשטח הקפוא של האגם. האזור הוא מהמיוחדים והיפים בפארק, עם גייזרים תכולים המעלים עשן על רקע האגם הכחול עמוק וההרים המושלגים, וניתן לטייל סביבו לאורך מסלול מעגלי שאורכו כקילומטר אחד.
המאפיינים ההידרותרמיים המפורסמים ביותר באגן הם גייזר מתחת לפני האגם הממוקם קרוב לשפתו, שהתפרץ בעבר לגובה של 12 מ' ומכונה גביע הדייג ( Fishing Cone ) משום שדייגים נהגו לדוג דגי פורל באגם ואז צלו אותם במי הגייזר הרותחים; ובריכת התהום ( Abyss Pool ) – אחד המעיינות החמים העמוקים ביותר בפארק בעומק של כ-16 מ', שהתפרץ לאחרונה בשנת 1992 לגובה של כ-30 מ', אך מאז הוא רדום ולא ידוע מתי ישוב לפרוץ.
אגן הגייזרים ווסט ת'אמב, על שפת אגם ילוסטון (צילום: Cavan Images)
אזור מאד וולקנו (Mud Volcano)
האזור הממוקם בין אגם ילוסטון לגרנד קניון של ילוסטון כולל למעלה מ-12 מאפיינים גיאותרמיים ייחודיים ונחשב לאחד החומציים ביותר בפארק הודות לגופרית בקרקעות. הגופרית והחיידקים אוכלים את הסלע שמסביב ויוצרים בוץ וחומצה גופרתית, שכאשר הם מתאדים הם הופכים לגז עם ריח רקוב המורגש חזק באוויר.
מסלול מעגלי קצר מוביל בין היתר אל בריכת הבוץ המבעבע מאד וולקנו (Mud Volcano) שעל שמה נקרא האזור, ומעיין פה הדרקון (Dragon’s Mouth Spring) – המאפיין הפופולרי במתחם, הממוקם בפתח מערה שלא ניתן לראותה פנימה, מכיוון שהמעיין כל כך מהביל. הגזים העולים לפני השטח של המעיין גורמים למים להתיז על קירות המערה, והגיהוק הקצבי של המים הוא שהעניק למעיין את שמו.
בריכת הבוץ המבעבע מאד וולקנו (צילום: Cavan Images)
מעיין פה הדרקון (צילום: שולמית ברנט)
למאפיינים ההידרותרמיים המתרחשים בפארק נדרשים צירופים של נסיבות גיאולוגיות ואקלימיות ייחודיות ותנאים הידרו-גיאולוגיים הקיימים רק במקומות ספורים בעולם. העושר הרב של מעיינות חמים, גייזרים, סירי בוץ, טרסות טרוורטין ופומרולות הניתנים כולם להיראות במקום אחד בפרק זמן קצר – הם שהופכים את הפארק הלאומי ילוסטון לנדיר ולמיוחד למדי, ולמקום שחובה לבקר בו לפחות פעם אחת בחיים.
בכתבה הבאה נפגוש כמה מהנופים המרהיבים בפארק ונכיר את המקומות הטובים ביותר לצפייה בבעלי החיים של ילוסטון.
מידע נוסף
כתבות נוספות
כתבות נוספות על מדינות הרי הרוקי |
טעימה קטנה מהמראות המרהיבים של ילוסטון, הפארק הלאומי הראשון בעולם
האטרקציות הגיאותרמיות של ילוסטון – המיטב
את הסקירה נתחיל מהכניסה הצפונית ונמשיך דרומה עם הכביש המרכזי של ילוסטון – הגרנד לופ ( Grand Loop Rd ), המתפתל דרך מוקדי הפעילות הגדולים ונקודות העניין המרכזיות בפארק.
לינה בעיירה גרדינר הסמוכה לכניסה הצפונית
המעיינות החמים ממות' וההר השואג
נסיעה קצרה של כרבע שעה מהכניסה הצפונית מובילה אל המעיינות החמים ממות' ( Mammoth Hot Springs ) – דוגמה מופלאה לטרסות טרוורטין. הטרסות הייחודיות של מעיינות חמים הנשפכים האחד אל השני נוצרו במשך אלפי שנים הודות לכמות העצומה של פתחי אוורור גיאותרמיים המאפשרים לטרוורטין לפרוח. שתי טיילות קלות להליכה נבנו סביב הטרסות – עליונה ותחתונה, והן מכסות כשלושה ק"מ וכ-50 מעיינות חמים. המשך הכביש דרומה מוביל אל ההר השואג ( Roaring Mountain ) – אזור הידרותרמי גדול וחומצי עתיר פומרולות (מעין פתחי אוורור הפולטים אדים וגזים געשיים).
טרסות טרוורטין במעיינות החמים בממות' (צילום: שולמית ברנט)
פומרולות מהבילות בהר השואג (צילום: ablokhin)
אגן הגייזרים נוריס (Norris Geyser Basin)
האגן הלוהט, הוותיק, הגבוה והמשתנה ביותר בפארק, המהווה את אחת הסביבות הקיצוניות ביותר על פני כדור הארץ. זהו אזור גיאולוגי מעורער החווה רעידות אדמה עוצמתיות רבות, אשר הופכות את האזור למרגש ולבלתי צפוי מבין כל האגנים. גם צבעוניות האגן מרשימה למדי הודות לשילוב של מינרלים וצורות חיים, היוצרים גווני כחול חלבי, ירוק ברקת וכתום-אדמדם.
את האזור מרכיבים שני אגנים שונים מאוד – אגן פורצלן ( Norris Porcelain Basin ) – החלק המשתנה ביותר של האגן וביתם של מעיינות חמים, פתחי אוורור ובריכות, הנקרא כך בשל הצבע החלבי של האגן הנובע מהמינרל גייזריט; והאגן האחורי ( Norris Back Basin ) – אזור מיוער יותר עם מאפיינים גיאותרמיים רבים הפרוסים לרוחבו, בעיקר של גייזרים מרשימים וקיצוניים הנמצאים בצפיפות באזור קטן יחסית. הפופולריים ביניהם: גייזר ספינת הקיטור ( Steamboat Geyser ) המתפרץ לגובה 120-90 מ' אחת לכמה שבועות/חודשים, וכן Emerald Spring, Porkchop Geyser, Echinus Geyser ועוד.
אגן הגייזרים נוריס, אחת הסביבות הקיצוניות ביותר על פני כדור הארץ (צילום: שולמית ברנט)
טיילת באגן פורצלן בעל הצבע החלבי הנובע מהמינרל גייזריט (צילום: ronniechua)
סירי הצבע של האומנים ( Artists' Paintpots )
אזור הידרותרמי קטן, דרומית לצומת נוריס, הכולל מעיינות חמים צבעוניים ושתי בריכות בוץ גדולות. שביל באורך 1.7 ק"מ מגיע לטיילת מעוגלת המובילה למאפיין שעל שמו נקרא האזור כולו – סירי הצבע של האומנים. מיקום המעיינות על צלע גבעה מעל הבריכות הרותחות יוצר חוסר במים, וכתוצאה מכך הם נחשבים לסירי בוץ. תחמוצת ברזל מכתימה את הבוץ הלבנבן/אפרפר בצבעי פסטל צבעוניים במיוחד, וגובה ההתזה יכול להגיע עד 4.5 מטרים.
אזור סירי הצבע של האומנים הסמוך לאגן הגייזרים נוריס (צילום: jkraft5)
אגן הגייזרים התחתון ( Lower Geyser Basin )
אגן זה מכיל כ-100 מאפיינים גיאותרמיים מסוגים שונים – רובם נגישים בקלות באמצעות הכביש Firehole Lake Drive , היוצא מהגרנד לופ וחוזר אליו בהמשך. בין הגייזרים נמצא גייזר "המזרקה הגדולה" ( Great Fountain Geyser) הנחשב למרשים ביותר באגן, ומתפרץ כל 15-9 שעות במשך כשעה לגובה ממוצע של כ-67 מטר. צילום האגן מומלץ בשעת שקיעה, כשהשמש מתחילה לרדת ומאירה את המעיינות החמים ואת הגייזרים המהבילים לאורך הכביש הראשי והטיילות.
גייזר Great Fountain נחשב למרשים ביותר באגן התחתון (צילום: Juergen Schonnop)
סיר צבע המזרקה Fountain Paint Pots) )
הקבוצה הגדולה והנגישה ביותר של בריכות בוץ בפארק, הממוקמת באגן הגייזרים התחתון ונקראת על שם הצבעים האדומים, הצהובים והחומים של הבוץ, הנגזרים ממצבי חמצון של הברזל שלו. באמצעות שביל טיילת קצר ניתן לראות את סירי הבוץ, וכן מספר גייזרים משמעותיים המתפרצים לידם.
סיר צבע המזרקה, הקבוצה הגדולה ביותר של בריכות בוץ בפארק (צילום: שולמית ברנט)
אגן הגייזרים האמצעי ( Midway Geyser Basin )
אגן זה אמנם קטן בהרבה מהאגנים האחרים, אך יש בו כמה מהמעיינות החמים היחידים הגדולים בעולם – כולל מעיין גרנד פריזמטיק, וכן מספר גייזרים: Excelsior Geyser , Flood Geyser , Spray Geyser , Imperial Geyser ועוד.
מעיין גרנד פריזמטיק ( Grand Prismatic Spring ) הוא האתר המצולם ביותר בילוסטון, והמעיין החם היחיד הגדול ביותר בפארק והשלישי בגודלו בעולם. שמו מגיע מצורת המנסרה העמוקה הנמצאת מתחת לפני השטח, בעומק הגדול יותר מבניין בן 10 קומות. הבריכה העצומה עשירה בצבעים כתומים, צהובים וירוקים העוטפים את המים הכחולים העמוקים.
מומלץ לבקר גם בבריכת הטורקיז ( Turquoise Pool ) ובבריכת האופל ( Opal Pool ) השכנות, הנמצאות בהמשך המסלול המעגלי הקצר העובר באגן כולו. הטיילת באגן מציעה כמה נקודות תצפית צמודות קרקע, וכדי לראות את האגן מלמעלה מומלץ לנסוע דרומה לחניון Fairy Falls Parking Lot וללכת בשביל באורך 800 מ' עד לנקודת התצפית ( Grand Prismatic Spring Overlook ).
מעיין גרנד פריזמטיק, האתר המצולם ביותר בילוסטון (צילום: Solange_Z)
אגן הגייזרים העליון ( Upper Geyser Basin )
האגן העליון הוא הגדול ביותר בילוסטון, ובעל הריכוז הגבוה ביותר של מאפיינים גיאותרמיים בפארק עם מעל 150! זהו גם מיקומו של הגייזר המפורסם ביותר בפארק – "הזקן הנאמן", יחד עם ארבעה גייזרים גדולים צפויים נוספים – Castle Geyser , Grand Geyser , Daisy Geyser , ו- Riverside Geyser .
מרבית המאפיינים הגיאותרמיים באגן ממוקמים בטווח של כמה מאות מטרים מנהר פיירהול ( Firehole River ), והוא כולל שני אזורי פעילות גיאותרמית נוספים הממוקמים ממערב לכביש הגרנד לופ – Black Sand Basin ו- Biscuit Basin . האזור מרושת בטיילות ובשבילי אופניים, שבאמצעותם ניתן להקיף את האגן במסלול לולאה של כ-10 ק"מ.
טיפ צילום: השעה האופטימלית לצילום נתזי מים וקיטור היא בצהריים, משום שכאשר השמש גבוהה האור מסתנן עמוק לתוך המים ויוצר זוהר מרהיב. רק לא לשכוח להגן על עדשת המצלמה מפני רסיסי הגייזר, מכיוון שהסיליקה והסידן הפחמתי שהם מכילים עלולים להצטבר על העדשה ויהיו קשים לניקוי.
גייזר הטירה (Castle Geyser) באגן העליון (צילום: bennymarty)
גייזר הזקן הנאמן ( Old Faithful )
הגייזר המפורסם ביותר בעולם, אשר קיבל את שמו מהמתיישבים הלבנים הראשונים שגילו אותו ב-1870, בשל התפרצויותיו התכופות. הגייזר התפרץ יותר ממיליון פעמים מאז שנוסד הפארק, בממוצע של כ-20 פעמים ביום, בערך כל 92 דקות למשך 5-1.5 דקות, והוא יורה מים לגובה של 56-32 מ' באוויר בכמות הנעה בין 14,000 ל-31,800 ליטרים. סביב הגייזר ממוקמים ספסלים המאפשרים צפייה בטוחה, אולם כדאי לקחת בחשבון שזהו אחד המקומות הכי עמוסים בפארק, ורצוי להימנע מהגעה משעות הצהריים עד הערב בעונות השיא.
הזקן הנאמן, הגייזר המפורסם ביותר בעולם (צילום: Martina Birnbaum)
אגן הגייזרים ווסט ת'אמב ( West Thumb Geyser Basin )
האגן השוכן לגדות אגם ילוסטון הוא למעשה קלדרה בתוך קלדרת ילוסטון – קטנה יחסית, אך עשירה בתופעות גיאותרמיות הנמצאות לא רק על שפת האגם, אלא גם מתחת לפני המים. במהלך הקיץ ניתן לראות שלושה גייזרים באגם המופיעים כבליטות קלות מתחת לפני המים, ובמהלך החורף הם נראים כחורים נמסים במשטח הקפוא של האגם. האזור הוא מהמיוחדים והיפים בפארק, עם גייזרים תכולים המעלים עשן על רקע האגם הכחול עמוק וההרים המושלגים, וניתן לטייל סביבו לאורך מסלול מעגלי שאורכו כקילומטר אחד.
המאפיינים ההידרותרמיים המפורסמים ביותר באגן הם גייזר מתחת לפני האגם הממוקם קרוב לשפתו, שהתפרץ בעבר לגובה של 12 מ' ומכונה גביע הדייג ( Fishing Cone ) משום שדייגים נהגו לדוג דגי פורל באגם ואז צלו אותם במי הגייזר הרותחים; ובריכת התהום ( Abyss Pool ) – אחד המעיינות החמים העמוקים ביותר בפארק בעומק של כ-16 מ', שהתפרץ לאחרונה בשנת 1992 לגובה של כ-30 מ', אך מאז הוא רדום ולא ידוע מתי ישוב לפרוץ.
אגן הגייזרים ווסט ת'אמב, על שפת אגם ילוסטון (צילום: Cavan Images)
אזור מאד וולקנו (Mud Volcano)
האזור הממוקם בין אגם ילוסטון לגרנד קניון של ילוסטון כולל למעלה מ-12 מאפיינים גיאותרמיים ייחודיים ונחשב לאחד החומציים ביותר בפארק הודות לגופרית בקרקעות. הגופרית והחיידקים אוכלים את הסלע שמסביב ויוצרים בוץ וחומצה גופרתית, שכאשר הם מתאדים הם הופכים לגז עם ריח רקוב המורגש חזק באוויר.
מסלול מעגלי קצר מוביל בין היתר אל בריכת הבוץ המבעבע מאד וולקנו (Mud Volcano) שעל שמה נקרא האזור, ומעיין פה הדרקון (Dragon’s Mouth Spring) – המאפיין הפופולרי במתחם, הממוקם בפתח מערה שלא ניתן לראותה פנימה, מכיוון שהמעיין כל כך מהביל. הגזים העולים לפני השטח של המעיין גורמים למים להתיז על קירות המערה, והגיהוק הקצבי של המים הוא שהעניק למעיין את שמו.
בריכת הבוץ המבעבע מאד וולקנו (צילום: Cavan Images)
מעיין פה הדרקון (צילום: שולמית ברנט)
למאפיינים ההידרותרמיים המתרחשים בפארק נדרשים צירופים של נסיבות גיאולוגיות ואקלימיות ייחודיות ותנאים הידרו-גיאולוגיים הקיימים רק במקומות ספורים בעולם. העושר הרב של מעיינות חמים, גייזרים, סירי בוץ, טרסות טרוורטין ופומרולות הניתנים כולם להיראות במקום אחד בפרק זמן קצר – הם שהופכים את הפארק הלאומי ילוסטון לנדיר ולמיוחד למדי, ולמקום שחובה לבקר בו לפחות פעם אחת בחיים.
בכתבה הבאה נפגוש כמה מהנופים המרהיבים בפארק ונכיר את המקומות הטובים ביותר לצפייה בבעלי החיים של ילוסטון.
מידע נוסף
כתבות נוספות
פומרולות מהבילות בהר השואג (צילום: ablokhin)
אגן הגייזרים נוריס (Norris Geyser Basin)
האגן הלוהט, הוותיק, הגבוה והמשתנה ביותר בפארק, המהווה את אחת הסביבות הקיצוניות ביותר על פני כדור הארץ. זהו אזור גיאולוגי מעורער החווה רעידות אדמה עוצמתיות רבות, אשר הופכות את האזור למרגש ולבלתי צפוי מבין כל האגנים. גם צבעוניות האגן מרשימה למדי הודות לשילוב של מינרלים וצורות חיים, היוצרים גווני כחול חלבי, ירוק ברקת וכתום-אדמדם.
את האזור מרכיבים שני אגנים שונים מאוד – אגן פורצלן ( Norris Porcelain Basin ) – החלק המשתנה ביותר של האגן וביתם של מעיינות חמים, פתחי אוורור ובריכות, הנקרא כך בשל הצבע החלבי של האגן הנובע מהמינרל גייזריט; והאגן האחורי ( Norris Back Basin ) – אזור מיוער יותר עם מאפיינים גיאותרמיים רבים הפרוסים לרוחבו, בעיקר של גייזרים מרשימים וקיצוניים הנמצאים בצפיפות באזור קטן יחסית. הפופולריים ביניהם: גייזר ספינת הקיטור ( Steamboat Geyser ) המתפרץ לגובה 120-90 מ' אחת לכמה שבועות/חודשים, וכן Emerald Spring, Porkchop Geyser, Echinus Geyser ועוד.
אגן הגייזרים נוריס, אחת הסביבות הקיצוניות ביותר על פני כדור הארץ (צילום: שולמית ברנט)
טיילת באגן פורצלן בעל הצבע החלבי הנובע מהמינרל גייזריט (צילום: ronniechua)
סירי הצבע של האומנים ( Artists' Paintpots )
אזור הידרותרמי קטן, דרומית לצומת נוריס, הכולל מעיינות חמים צבעוניים ושתי בריכות בוץ גדולות. שביל באורך 1.7 ק"מ מגיע לטיילת מעוגלת המובילה למאפיין שעל שמו נקרא האזור כולו – סירי הצבע של האומנים. מיקום המעיינות על צלע גבעה מעל הבריכות הרותחות יוצר חוסר במים, וכתוצאה מכך הם נחשבים לסירי בוץ. תחמוצת ברזל מכתימה את הבוץ הלבנבן/אפרפר בצבעי פסטל צבעוניים במיוחד, וגובה ההתזה יכול להגיע עד 4.5 מטרים.
אזור סירי הצבע של האומנים הסמוך לאגן הגייזרים נוריס (צילום: jkraft5)
אגן הגייזרים התחתון ( Lower Geyser Basin )
אגן זה מכיל כ-100 מאפיינים גיאותרמיים מסוגים שונים – רובם נגישים בקלות באמצעות הכביש Firehole Lake Drive , היוצא מהגרנד לופ וחוזר אליו בהמשך. בין הגייזרים נמצא גייזר "המזרקה הגדולה" ( Great Fountain Geyser) הנחשב למרשים ביותר באגן, ומתפרץ כל 15-9 שעות במשך כשעה לגובה ממוצע של כ-67 מטר. צילום האגן מומלץ בשעת שקיעה, כשהשמש מתחילה לרדת ומאירה את המעיינות החמים ואת הגייזרים המהבילים לאורך הכביש הראשי והטיילות.
גייזר Great Fountain נחשב למרשים ביותר באגן התחתון (צילום: Juergen Schonnop)
סיר צבע המזרקה Fountain Paint Pots) )
הקבוצה הגדולה והנגישה ביותר של בריכות בוץ בפארק, הממוקמת באגן הגייזרים התחתון ונקראת על שם הצבעים האדומים, הצהובים והחומים של הבוץ, הנגזרים ממצבי חמצון של הברזל שלו. באמצעות שביל טיילת קצר ניתן לראות את סירי הבוץ, וכן מספר גייזרים משמעותיים המתפרצים לידם.
סיר צבע המזרקה, הקבוצה הגדולה ביותר של בריכות בוץ בפארק (צילום: שולמית ברנט)
אגן הגייזרים האמצעי ( Midway Geyser Basin )
אגן זה אמנם קטן בהרבה מהאגנים האחרים, אך יש בו כמה מהמעיינות החמים היחידים הגדולים בעולם – כולל מעיין גרנד פריזמטיק, וכן מספר גייזרים: Excelsior Geyser , Flood Geyser , Spray Geyser , Imperial Geyser ועוד.
מעיין גרנד פריזמטיק ( Grand Prismatic Spring ) הוא האתר המצולם ביותר בילוסטון, והמעיין החם היחיד הגדול ביותר בפארק והשלישי בגודלו בעולם. שמו מגיע מצורת המנסרה העמוקה הנמצאת מתחת לפני השטח, בעומק הגדול יותר מבניין בן 10 קומות. הבריכה העצומה עשירה בצבעים כתומים, צהובים וירוקים העוטפים את המים הכחולים העמוקים.
מומלץ לבקר גם בבריכת הטורקיז ( Turquoise Pool ) ובבריכת האופל ( Opal Pool ) השכנות, הנמצאות בהמשך המסלול המעגלי הקצר העובר באגן כולו. הטיילת באגן מציעה כמה נקודות תצפית צמודות קרקע, וכדי לראות את האגן מלמעלה מומלץ לנסוע דרומה לחניון Fairy Falls Parking Lot וללכת בשביל באורך 800 מ' עד לנקודת התצפית ( Grand Prismatic Spring Overlook ).
מעיין גרנד פריזמטיק, האתר המצולם ביותר בילוסטון (צילום: Solange_Z)
אגן הגייזרים העליון ( Upper Geyser Basin )
האגן העליון הוא הגדול ביותר בילוסטון, ובעל הריכוז הגבוה ביותר של מאפיינים גיאותרמיים בפארק עם מעל 150! זהו גם מיקומו של הגייזר המפורסם ביותר בפארק – "הזקן הנאמן", יחד עם ארבעה גייזרים גדולים צפויים נוספים – Castle Geyser , Grand Geyser , Daisy Geyser , ו- Riverside Geyser .
מרבית המאפיינים הגיאותרמיים באגן ממוקמים בטווח של כמה מאות מטרים מנהר פיירהול ( Firehole River ), והוא כולל שני אזורי פעילות גיאותרמית נוספים הממוקמים ממערב לכביש הגרנד לופ – Black Sand Basin ו- Biscuit Basin . האזור מרושת בטיילות ובשבילי אופניים, שבאמצעותם ניתן להקיף את האגן במסלול לולאה של כ-10 ק"מ.
טיפ צילום: השעה האופטימלית לצילום נתזי מים וקיטור היא בצהריים, משום שכאשר השמש גבוהה האור מסתנן עמוק לתוך המים ויוצר זוהר מרהיב. רק לא לשכוח להגן על עדשת המצלמה מפני רסיסי הגייזר, מכיוון שהסיליקה והסידן הפחמתי שהם מכילים עלולים להצטבר על העדשה ויהיו קשים לניקוי.
גייזר הטירה (Castle Geyser) באגן העליון (צילום: bennymarty)
גייזר הזקן הנאמן ( Old Faithful )
הגייזר המפורסם ביותר בעולם, אשר קיבל את שמו מהמתיישבים הלבנים הראשונים שגילו אותו ב-1870, בשל התפרצויותיו התכופות. הגייזר התפרץ יותר ממיליון פעמים מאז שנוסד הפארק, בממוצע של כ-20 פעמים ביום, בערך כל 92 דקות למשך 5-1.5 דקות, והוא יורה מים לגובה של 56-32 מ' באוויר בכמות הנעה בין 14,000 ל-31,800 ליטרים. סביב הגייזר ממוקמים ספסלים המאפשרים צפייה בטוחה, אולם כדאי לקחת בחשבון שזהו אחד המקומות הכי עמוסים בפארק, ורצוי להימנע מהגעה משעות הצהריים עד הערב בעונות השיא.
הזקן הנאמן, הגייזר המפורסם ביותר בעולם (צילום: Martina Birnbaum)
אגן הגייזרים ווסט ת'אמב ( West Thumb Geyser Basin )
האגן השוכן לגדות אגם ילוסטון הוא למעשה קלדרה בתוך קלדרת ילוסטון – קטנה יחסית, אך עשירה בתופעות גיאותרמיות הנמצאות לא רק על שפת האגם, אלא גם מתחת לפני המים. במהלך הקיץ ניתן לראות שלושה גייזרים באגם המופיעים כבליטות קלות מתחת לפני המים, ובמהלך החורף הם נראים כחורים נמסים במשטח הקפוא של האגם. האזור הוא מהמיוחדים והיפים בפארק, עם גייזרים תכולים המעלים עשן על רקע האגם הכחול עמוק וההרים המושלגים, וניתן לטייל סביבו לאורך מסלול מעגלי שאורכו כקילומטר אחד.
המאפיינים ההידרותרמיים המפורסמים ביותר באגן הם גייזר מתחת לפני האגם הממוקם קרוב לשפתו, שהתפרץ בעבר לגובה של 12 מ' ומכונה גביע הדייג ( Fishing Cone ) משום שדייגים נהגו לדוג דגי פורל באגם ואז צלו אותם במי הגייזר הרותחים; ובריכת התהום ( Abyss Pool ) – אחד המעיינות החמים העמוקים ביותר בפארק בעומק של כ-16 מ', שהתפרץ לאחרונה בשנת 1992 לגובה של כ-30 מ', אך מאז הוא רדום ולא ידוע מתי ישוב לפרוץ.
אגן הגייזרים ווסט ת'אמב, על שפת אגם ילוסטון (צילום: Cavan Images)
אזור מאד וולקנו (Mud Volcano)
האזור הממוקם בין אגם ילוסטון לגרנד קניון של ילוסטון כולל למעלה מ-12 מאפיינים גיאותרמיים ייחודיים ונחשב לאחד החומציים ביותר בפארק הודות לגופרית בקרקעות. הגופרית והחיידקים אוכלים את הסלע שמסביב ויוצרים בוץ וחומצה גופרתית, שכאשר הם מתאדים הם הופכים לגז עם ריח רקוב המורגש חזק באוויר.
מסלול מעגלי קצר מוביל בין היתר אל בריכת הבוץ המבעבע מאד וולקנו (Mud Volcano) שעל שמה נקרא האזור, ומעיין פה הדרקון (Dragon’s Mouth Spring) – המאפיין הפופולרי במתחם, הממוקם בפתח מערה שלא ניתן לראותה פנימה, מכיוון שהמעיין כל כך מהביל. הגזים העולים לפני השטח של המעיין גורמים למים להתיז על קירות המערה, והגיהוק הקצבי של המים הוא שהעניק למעיין את שמו.
בריכת הבוץ המבעבע מאד וולקנו (צילום: Cavan Images)
מעיין פה הדרקון (צילום: שולמית ברנט)
למאפיינים ההידרותרמיים המתרחשים בפארק נדרשים צירופים של נסיבות גיאולוגיות ואקלימיות ייחודיות ותנאים הידרו-גיאולוגיים הקיימים רק במקומות ספורים בעולם. העושר הרב של מעיינות חמים, גייזרים, סירי בוץ, טרסות טרוורטין ופומרולות הניתנים כולם להיראות במקום אחד בפרק זמן קצר – הם שהופכים את הפארק הלאומי ילוסטון לנדיר ולמיוחד למדי, ולמקום שחובה לבקר בו לפחות פעם אחת בחיים.
בכתבה הבאה נפגוש כמה מהנופים המרהיבים בפארק ונכיר את המקומות הטובים ביותר לצפייה בבעלי החיים של ילוסטון.
מידע נוסף
כתבות נוספות
אזור סירי הצבע של האומנים הסמוך לאגן הגייזרים נוריס (צילום: jkraft5)
אגן הגייזרים התחתון ( Lower Geyser Basin )
אגן זה מכיל כ-100 מאפיינים גיאותרמיים מסוגים שונים – רובם נגישים בקלות באמצעות הכביש Firehole Lake Drive , היוצא מהגרנד לופ וחוזר אליו בהמשך. בין הגייזרים נמצא גייזר "המזרקה הגדולה" ( Great Fountain Geyser) הנחשב למרשים ביותר באגן, ומתפרץ כל 15-9 שעות במשך כשעה לגובה ממוצע של כ-67 מטר. צילום האגן מומלץ בשעת שקיעה, כשהשמש מתחילה לרדת ומאירה את המעיינות החמים ואת הגייזרים המהבילים לאורך הכביש הראשי והטיילות.
גייזר Great Fountain נחשב למרשים ביותר באגן התחתון (צילום: Juergen Schonnop)
סיר צבע המזרקה Fountain Paint Pots) )
הקבוצה הגדולה והנגישה ביותר של בריכות בוץ בפארק, הממוקמת באגן הגייזרים התחתון ונקראת על שם הצבעים האדומים, הצהובים והחומים של הבוץ, הנגזרים ממצבי חמצון של הברזל שלו. באמצעות שביל טיילת קצר ניתן לראות את סירי הבוץ, וכן מספר גייזרים משמעותיים המתפרצים לידם.
סיר צבע המזרקה, הקבוצה הגדולה ביותר של בריכות בוץ בפארק (צילום: שולמית ברנט)
אגן הגייזרים האמצעי ( Midway Geyser Basin )
אגן זה אמנם קטן בהרבה מהאגנים האחרים, אך יש בו כמה מהמעיינות החמים היחידים הגדולים בעולם – כולל מעיין גרנד פריזמטיק, וכן מספר גייזרים: Excelsior Geyser , Flood Geyser , Spray Geyser , Imperial Geyser ועוד.
מעיין גרנד פריזמטיק ( Grand Prismatic Spring ) הוא האתר המצולם ביותר בילוסטון, והמעיין החם היחיד הגדול ביותר בפארק והשלישי בגודלו בעולם. שמו מגיע מצורת המנסרה העמוקה הנמצאת מתחת לפני השטח, בעומק הגדול יותר מבניין בן 10 קומות. הבריכה העצומה עשירה בצבעים כתומים, צהובים וירוקים העוטפים את המים הכחולים העמוקים.
מומלץ לבקר גם בבריכת הטורקיז ( Turquoise Pool ) ובבריכת האופל ( Opal Pool ) השכנות, הנמצאות בהמשך המסלול המעגלי הקצר העובר באגן כולו. הטיילת באגן מציעה כמה נקודות תצפית צמודות קרקע, וכדי לראות את האגן מלמעלה מומלץ לנסוע דרומה לחניון Fairy Falls Parking Lot וללכת בשביל באורך 800 מ' עד לנקודת התצפית ( Grand Prismatic Spring Overlook ).
מעיין גרנד פריזמטיק, האתר המצולם ביותר בילוסטון (צילום: Solange_Z)
אגן הגייזרים העליון ( Upper Geyser Basin )
האגן העליון הוא הגדול ביותר בילוסטון, ובעל הריכוז הגבוה ביותר של מאפיינים גיאותרמיים בפארק עם מעל 150! זהו גם מיקומו של הגייזר המפורסם ביותר בפארק – "הזקן הנאמן", יחד עם ארבעה גייזרים גדולים צפויים נוספים – Castle Geyser , Grand Geyser , Daisy Geyser , ו- Riverside Geyser .
מרבית המאפיינים הגיאותרמיים באגן ממוקמים בטווח של כמה מאות מטרים מנהר פיירהול ( Firehole River ), והוא כולל שני אזורי פעילות גיאותרמית נוספים הממוקמים ממערב לכביש הגרנד לופ – Black Sand Basin ו- Biscuit Basin . האזור מרושת בטיילות ובשבילי אופניים, שבאמצעותם ניתן להקיף את האגן במסלול לולאה של כ-10 ק"מ.
טיפ צילום: השעה האופטימלית לצילום נתזי מים וקיטור היא בצהריים, משום שכאשר השמש גבוהה האור מסתנן עמוק לתוך המים ויוצר זוהר מרהיב. רק לא לשכוח להגן על עדשת המצלמה מפני רסיסי הגייזר, מכיוון שהסיליקה והסידן הפחמתי שהם מכילים עלולים להצטבר על העדשה ויהיו קשים לניקוי.
גייזר הטירה (Castle Geyser) באגן העליון (צילום: bennymarty)
גייזר הזקן הנאמן ( Old Faithful )
הגייזר המפורסם ביותר בעולם, אשר קיבל את שמו מהמתיישבים הלבנים הראשונים שגילו אותו ב-1870, בשל התפרצויותיו התכופות. הגייזר התפרץ יותר ממיליון פעמים מאז שנוסד הפארק, בממוצע של כ-20 פעמים ביום, בערך כל 92 דקות למשך 5-1.5 דקות, והוא יורה מים לגובה של 56-32 מ' באוויר בכמות הנעה בין 14,000 ל-31,800 ליטרים. סביב הגייזר ממוקמים ספסלים המאפשרים צפייה בטוחה, אולם כדאי לקחת בחשבון שזהו אחד המקומות הכי עמוסים בפארק, ורצוי להימנע מהגעה משעות הצהריים עד הערב בעונות השיא.
הזקן הנאמן, הגייזר המפורסם ביותר בעולם (צילום: Martina Birnbaum)
אגן הגייזרים ווסט ת'אמב ( West Thumb Geyser Basin )
האגן השוכן לגדות אגם ילוסטון הוא למעשה קלדרה בתוך קלדרת ילוסטון – קטנה יחסית, אך עשירה בתופעות גיאותרמיות הנמצאות לא רק על שפת האגם, אלא גם מתחת לפני המים. במהלך הקיץ ניתן לראות שלושה גייזרים באגם המופיעים כבליטות קלות מתחת לפני המים, ובמהלך החורף הם נראים כחורים נמסים במשטח הקפוא של האגם. האזור הוא מהמיוחדים והיפים בפארק, עם גייזרים תכולים המעלים עשן על רקע האגם הכחול עמוק וההרים המושלגים, וניתן לטייל סביבו לאורך מסלול מעגלי שאורכו כקילומטר אחד.
המאפיינים ההידרותרמיים המפורסמים ביותר באגן הם גייזר מתחת לפני האגם הממוקם קרוב לשפתו, שהתפרץ בעבר לגובה של 12 מ' ומכונה גביע הדייג ( Fishing Cone ) משום שדייגים נהגו לדוג דגי פורל באגם ואז צלו אותם במי הגייזר הרותחים; ובריכת התהום ( Abyss Pool ) – אחד המעיינות החמים העמוקים ביותר בפארק בעומק של כ-16 מ', שהתפרץ לאחרונה בשנת 1992 לגובה של כ-30 מ', אך מאז הוא רדום ולא ידוע מתי ישוב לפרוץ.
אגן הגייזרים ווסט ת'אמב, על שפת אגם ילוסטון (צילום: Cavan Images)
אזור מאד וולקנו (Mud Volcano)
האזור הממוקם בין אגם ילוסטון לגרנד קניון של ילוסטון כולל למעלה מ-12 מאפיינים גיאותרמיים ייחודיים ונחשב לאחד החומציים ביותר בפארק הודות לגופרית בקרקעות. הגופרית והחיידקים אוכלים את הסלע שמסביב ויוצרים בוץ וחומצה גופרתית, שכאשר הם מתאדים הם הופכים לגז עם ריח רקוב המורגש חזק באוויר.
מסלול מעגלי קצר מוביל בין היתר אל בריכת הבוץ המבעבע מאד וולקנו (Mud Volcano) שעל שמה נקרא האזור, ומעיין פה הדרקון (Dragon’s Mouth Spring) – המאפיין הפופולרי במתחם, הממוקם בפתח מערה שלא ניתן לראותה פנימה, מכיוון שהמעיין כל כך מהביל. הגזים העולים לפני השטח של המעיין גורמים למים להתיז על קירות המערה, והגיהוק הקצבי של המים הוא שהעניק למעיין את שמו.
בריכת הבוץ המבעבע מאד וולקנו (צילום: Cavan Images)
מעיין פה הדרקון (צילום: שולמית ברנט)
למאפיינים ההידרותרמיים המתרחשים בפארק נדרשים צירופים של נסיבות גיאולוגיות ואקלימיות ייחודיות ותנאים הידרו-גיאולוגיים הקיימים רק במקומות ספורים בעולם. העושר הרב של מעיינות חמים, גייזרים, סירי בוץ, טרסות טרוורטין ופומרולות הניתנים כולם להיראות במקום אחד בפרק זמן קצר – הם שהופכים את הפארק הלאומי ילוסטון לנדיר ולמיוחד למדי, ולמקום שחובה לבקר בו לפחות פעם אחת בחיים.
בכתבה הבאה נפגוש כמה מהנופים המרהיבים בפארק ונכיר את המקומות הטובים ביותר לצפייה בבעלי החיים של ילוסטון.
מידע נוסף
כתבות נוספות
גייזר Great Fountain נחשב למרשים ביותר באגן התחתון (צילום: Juergen Schonnop)
סיר
אגן הגייזרים האמצעי ( Midway Geyser Basin )
אגן זה אמנם קטן בהרבה מהאגנים האחרים, אך יש בו כמה מהמעיינות החמים היחידים הגדולים בעולם – כולל מעיין גרנד פריזמטיק, וכן מספר גייזרים: Excelsior Geyser , Flood Geyser , Spray Geyser , Imperial Geyser ועוד.
מעיין גרנד פריזמטיק ( Grand Prismatic Spring ) הוא האתר המצולם ביותר בילוסטון, והמעיין החם היחיד הגדול ביותר בפארק והשלישי בגודלו בעולם. שמו מגיע מצורת המנסרה העמוקה הנמצאת מתחת לפני השטח, בעומק הגדול יותר מבניין בן 10 קומות. הבריכה העצומה עשירה בצבעים כתומים, צהובים וירוקים העוטפים את המים הכחולים העמוקים.
מומלץ לבקר גם בבריכת הטורקיז ( Turquoise Pool ) ובבריכת האופל ( Opal Pool ) השכנות, הנמצאות בהמשך המסלול המעגלי הקצר העובר באגן כולו. הטיילת באגן מציעה כמה נקודות תצפית צמודות קרקע, וכדי לראות את האגן מלמעלה מומלץ לנסוע דרומה לחניון Fairy Falls Parking Lot וללכת בשביל באורך 800 מ' עד לנקודת התצפית ( Grand Prismatic Spring Overlook ).
מעיין גרנד פריזמטיק, האתר המצולם ביותר בילוסטון (צילום: Solange_Z)
אגן הגייזרים העליון ( Upper Geyser Basin )
האגן העליון הוא הגדול ביותר בילוסטון, ובעל הריכוז הגבוה ביותר של מאפיינים גיאותרמיים בפארק עם מעל 150! זהו גם מיקומו של הגייזר המפורסם ביותר בפארק – "הזקן הנאמן", יחד עם ארבעה גייזרים גדולים צפויים נוספים – Castle Geyser , Grand Geyser , Daisy Geyser , ו- Riverside Geyser .
מרבית המאפיינים הגיאותרמיים באגן ממוקמים בטווח של כמה מאות מטרים מנהר פיירהול ( Firehole River ), והוא כולל שני אזורי פעילות גיאותרמית נוספים הממוקמים ממערב לכביש הגרנד לופ – Black Sand Basin ו- Biscuit Basin . האזור מרושת בטיילות ובשבילי אופניים, שבאמצעותם ניתן להקיף את האגן במסלול לולאה של כ-10 ק"מ.
טיפ צילום: השעה האופטימלית לצילום נתזי מים וקיטור היא בצהריים, משום שכאשר השמש גבוהה האור מסתנן עמוק לתוך המים ויוצר זוהר מרהיב. רק לא לשכוח להגן על עדשת המצלמה מפני רסיסי הגייזר, מכיוון שהסיליקה והסידן הפחמתי שהם מכילים עלולים להצטבר על העדשה ויהיו קשים לניקוי.
גייזר הטירה (Castle Geyser) באגן העליון (צילום: bennymarty)
גייזר הזקן הנאמן ( Old Faithful )
הגייזר המפורסם ביותר בעולם, אשר קיבל את שמו מהמתיישבים הלבנים הראשונים שגילו אותו ב-1870, בשל התפרצויותיו התכופות. הגייזר התפרץ יותר ממיליון פעמים מאז שנוסד הפארק, בממוצע של כ-20 פעמים ביום, בערך כל 92 דקות למשך 5-1.5 דקות, והוא יורה מים לגובה של 56-32 מ' באוויר בכמות הנעה בין 14,000 ל-31,800 ליטרים. סביב הגייזר ממוקמים ספסלים המאפשרים צפייה בטוחה, אולם כדאי לקחת בחשבון שזהו אחד המקומות הכי עמוסים בפארק, ורצוי להימנע מהגעה משעות הצהריים עד הערב בעונות השיא.
הזקן הנאמן, הגייזר המפורסם ביותר בעולם (צילום: Martina Birnbaum)
אגן הגייזרים ווסט ת'אמב ( West Thumb Geyser Basin )
האגן השוכן לגדות אגם ילוסטון הוא למעשה קלדרה בתוך קלדרת ילוסטון – קטנה יחסית, אך עשירה בתופעות גיאותרמיות הנמצאות לא רק על שפת האגם, אלא גם מתחת לפני המים. במהלך הקיץ ניתן לראות שלושה גייזרים באגם המופיעים כבליטות קלות מתחת לפני המים, ובמהלך החורף הם נראים כחורים נמסים במשטח הקפוא של האגם. האזור הוא מהמיוחדים והיפים בפארק, עם גייזרים תכולים המעלים עשן על רקע האגם הכחול עמוק וההרים המושלגים, וניתן לטייל סביבו לאורך מסלול מעגלי שאורכו כקילומטר אחד.
המאפיינים ההידרותרמיים המפורסמים ביותר באגן הם גייזר מתחת לפני האגם הממוקם קרוב לשפתו, שהתפרץ בעבר לגובה של 12 מ' ומכונה גביע הדייג ( Fishing Cone ) משום שדייגים נהגו לדוג דגי פורל באגם ואז צלו אותם במי הגייזר הרותחים; ובריכת התהום ( Abyss Pool ) – אחד המעיינות החמים העמוקים ביותר בפארק בעומק של כ-16 מ', שהתפרץ לאחרונה בשנת 1992 לגובה של כ-30 מ', אך מאז הוא רדום ולא ידוע מתי ישוב לפרוץ.
אגן הגייזרים ווסט ת'אמב, על שפת אגם ילוסטון (צילום: Cavan Images)
אזור מאד וולקנו (Mud Volcano)
האזור הממוקם בין אגם ילוסטון לגרנד קניון של ילוסטון כולל למעלה מ-12 מאפיינים גיאותרמיים ייחודיים ונחשב לאחד החומציים ביותר בפארק הודות לגופרית בקרקעות. הגופרית והחיידקים אוכלים את הסלע שמסביב ויוצרים בוץ וחומצה גופרתית, שכאשר הם מתאדים הם הופכים לגז עם ריח רקוב המורגש חזק באוויר.
מסלול מעגלי קצר מוביל בין היתר אל בריכת הבוץ המבעבע מאד וולקנו (Mud Volcano) שעל שמה נקרא האזור, ומעיין פה הדרקון (Dragon’s Mouth Spring) – המאפיין הפופולרי במתחם, הממוקם בפתח מערה שלא ניתן לראותה פנימה, מכיוון שהמעיין כל כך מהביל. הגזים העולים לפני השטח של המעיין גורמים למים להתיז על קירות המערה, והגיהוק הקצבי של המים הוא שהעניק למעיין את שמו.
בריכת הבוץ המבעבע מאד וולקנו (צילום: Cavan Images)
מעיין פה הדרקון (צילום: שולמית ברנט)
למאפיינים ההידרותרמיים המתרחשים בפארק נדרשים צירופים של נסיבות גיאולוגיות ואקלימיות ייחודיות ותנאים הידרו-גיאולוגיים הקיימים רק במקומות ספורים בעולם. העושר הרב של מעיינות חמים, גייזרים, סירי בוץ, טרסות טרוורטין ופומרולות הניתנים כולם להיראות במקום אחד בפרק זמן קצר – הם שהופכים את הפארק הלאומי ילוסטון לנדיר ולמיוחד למדי, ולמקום שחובה לבקר בו לפחות פעם אחת בחיים.
בכתבה הבאה נפגוש כמה מהנופים המרהיבים בפארק ונכיר את המקומות הטובים ביותר לצפייה בבעלי החיים של ילוסטון.
מידע נוסף
כתבות נוספות
גייזר הטירה (Castle Geyser) באגן העליון (צילום: bennymarty)
גייזר הזקן הנאמן ( Old Faithful )
הגייזר המפורסם ביותר בעולם, אשר קיבל את שמו מהמתיישבים הלבנים הראשונים שגילו אותו ב-1870, בשל התפרצויותיו התכופות. הגייזר התפרץ יותר ממיליון פעמים מאז שנוסד הפארק, בממוצע של כ-20 פעמים ביום, בערך כל 92 דקות למשך 5-1.5 דקות, והוא יורה מים לגובה של 56-32 מ' באוויר בכמות הנעה בין 14,000 ל-31,800 ליטרים. סביב הגייזר ממוקמים ספסלים המאפשרים צפייה בטוחה, אולם כדאי לקחת בחשבון שזהו אחד המקומות הכי עמוסים בפארק, ורצוי להימנע מהגעה משעות הצהריים עד הערב בעונות השיא.
הזקן הנאמן, הגייזר המפורסם ביותר בעולם (צילום: Martina Birnbaum)
אגן הגייזרים ווסט ת'אמב ( West Thumb Geyser Basin )
האגן השוכן לגדות אגם ילוסטון הוא למעשה קלדרה בתוך קלדרת ילוסטון – קטנה יחסית, אך עשירה בתופעות גיאותרמיות הנמצאות לא רק על שפת האגם, אלא גם מתחת לפני המים. במהלך הקיץ ניתן לראות שלושה גייזרים באגם המופיעים כבליטות קלות מתחת לפני המים, ובמהלך החורף הם נראים כחורים נמסים במשטח הקפוא של האגם. האזור הוא מהמיוחדים והיפים בפארק, עם גייזרים תכולים המעלים עשן על רקע האגם הכחול עמוק וההרים המושלגים, וניתן לטייל סביבו לאורך מסלול מעגלי שאורכו כקילומטר אחד.
המאפיינים ההידרותרמיים המפורסמים ביותר באגן הם גייזר מתחת לפני האגם הממוקם קרוב לשפתו, שהתפרץ בעבר לגובה של 12 מ' ומכונה גביע הדייג ( Fishing Cone ) משום שדייגים נהגו לדוג דגי פורל באגם ואז צלו אותם במי הגייזר הרותחים; ובריכת התהום ( Abyss Pool ) – אחד המעיינות החמים העמוקים ביותר בפארק בעומק של כ-16 מ', שהתפרץ לאחרונה בשנת 1992 לגובה של כ-30 מ', אך מאז הוא רדום ולא ידוע מתי ישוב לפרוץ.
אגן הגייזרים ווסט ת'אמב, על שפת אגם ילוסטון (צילום: Cavan Images)
אזור מאד וולקנו (Mud Volcano)
האזור הממוקם בין אגם ילוסטון לגרנד קניון של ילוסטון כולל למעלה מ-12 מאפיינים גיאותרמיים ייחודיים ונחשב לאחד החומציים ביותר בפארק הודות לגופרית בקרקעות. הגופרית והחיידקים אוכלים את הסלע שמסביב ויוצרים בוץ וחומצה גופרתית, שכאשר הם מתאדים הם הופכים לגז עם ריח רקוב המורגש חזק באוויר.
מסלול מעגלי קצר מוביל בין היתר אל בריכת הבוץ המבעבע מאד וולקנו (Mud Volcano) שעל שמה נקרא האזור, ומעיין פה הדרקון (Dragon’s Mouth Spring) – המאפיין הפופולרי במתחם, הממוקם בפתח מערה שלא ניתן לראותה פנימה, מכיוון שהמעיין כל כך מהביל. הגזים העולים לפני השטח של המעיין גורמים למים להתיז על קירות המערה, והגיהוק הקצבי של המים הוא שהעניק למעיין את שמו.
בריכת הבוץ המבעבע מאד וולקנו (צילום: Cavan Images)
מעיין פה הדרקון (צילום: שולמית ברנט)
למאפיינים ההידרותרמיים המתרחשים בפארק נדרשים צירופים של נסיבות גיאולוגיות ואקלימיות ייחודיות ותנאים הידרו-גיאולוגיים הקיימים רק במקומות ספורים בעולם. העושר הרב של מעיינות חמים, גייזרים, סירי בוץ, טרסות טרוורטין ופומרולות הניתנים כולם להיראות במקום אחד בפרק זמן קצר – הם שהופכים את הפארק הלאומי ילוסטון לנדיר ולמיוחד למדי, ולמקום שחובה לבקר בו לפחות פעם אחת בחיים.
בכתבה הבאה נפגוש כמה מהנופים המרהיבים בפארק ונכיר את המקומות הטובים ביותר לצפייה בבעלי החיים של ילוסטון.
מידע נוסף
כתבות נוספות
אזור מאד וולקנו (Mud Volcano)
האזור הממוקם בין אגם ילוסטון לגרנד קניון של ילוסטון כולל למעלה מ-12 מאפיינים גיאותרמיים ייחודיים ונחשב לאחד החומציים ביותר בפארק הודות לגופרית בקרקעות. הגופרית והחיידקים אוכלים את הסלע שמסביב ויוצרים בוץ וחומצה גופרתית, שכאשר הם מתאדים הם הופכים לגז עם ריח רקוב המורגש חזק באוויר.
מסלול מעגלי קצר מוביל בין היתר אל בריכת הבוץ המבעבע מאד וולקנו (Mud Volcano) שעל שמה נקרא האזור, ומעיין פה הדרקון (Dragon’s Mouth Spring) – המאפיין הפופולרי במתחם, הממוקם בפתח מערה שלא ניתן לראותה פנימה, מכיוון שהמעיין כל כך מהביל. הגזים העולים לפני השטח של המעיין גורמים למים להתיז על קירות המערה, והגיהוק הקצבי של המים הוא שהעניק למעיין את שמו.
בריכת הבוץ המבעבע מאד וולקנו (צילום: Cavan Images)
מעיין פה הדרקון (צילום: שולמית ברנט)
למאפיינים ההידרותרמיים המתרחשים בפארק נדרשים צירופים של נסיבות גיאולוגיות ואקלימיות ייחודיות ותנאים הידרו-גיאולוגיים הקיימים רק במקומות ספורים בעולם. העושר הרב של מעיינות חמים, גייזרים, סירי בוץ, טרסות טרוורטין ופומרולות הניתנים כולם להיראות במקום אחד בפרק זמן קצר – הם שהופכים את הפארק הלאומי ילוסטון לנדיר ולמיוחד למדי, ולמקום שחובה לבקר בו לפחות פעם אחת בחיים.
בכתבה הבאה נפגוש כמה מהנופים המרהיבים בפארק ונכיר את המקומות הטובים ביותר לצפייה בבעלי החיים של ילוסטון.
מידע נוסף
כתבות נוספות
מעיין פה הדרקון (צילום: שולמית ברנט)
בכתבה הבאה