הפארק הלאומי ילוסטון –
חלק ב': קניונים, מפלים ובעלי חיים
מאת: שולמית ברנט


אחרי שסקרנו בכתבה הקודמת את הגייזרים, המעיינות החמים ושאר התופעות ההידרותרמיות המרהיבות של ילוסטון, נפנה את הזרקור לכוח המניע אותם. עם 1,000 נחלים ונהרות, 600 אגמים ו-300 מפלים – מקורות המים בילוסטון אחראים לכמה מהנופים הדרמטיים בפארק ולשגשוגה של מערכת אקולוגית מופלאה הכוללת מגוון עצום של בעלי חיים.


1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

ביזון באזור גייזר הזקן הנאמן (צילום: jack-sooksan)
תצפית אל המפל התחתון, מהנופים הדרמטיים בפארק (צילום: Tim Lumley)
דוב גריזלי בעמק למאר, "הסרנגטי של אמריקה" (צילום: Larry Lamsa)
הגרנד קניון של הילוסטון (צילום: Tim Lumley)
עדר ביזונים בעמק היידן, דרכו עובר נהר ילוסטון (צילום: Wirestock)
בעלי החיים בילוסטון משוטטים בחופשיות, ויש לשמור מהם מרחק (צילום: Scukrov)
המפל העליון בגרנד קניון של הילוסטון (צילום: aoldman)
טיילת באגן ווסט ת'אמב הנושק לאגם ילוסטון (צילום: Riderolga)


מפת הפארק הלאומי ילוסטון עם יעדי הטיול המוזכרים בסדרת הכתבות, הכניסות לפארק ושני מלונות מומלצים:
מלון ילוסטון פארק בעיירה ווסט ילוסטון וילוסטון גייטוויי אין בעיירה גרדינר.

כתבות נוספות בסדרה: האטרקציות הגיאותרמיות בילוסטון | מידע והמלצות לקראת הביקור בילוסטון
 

 ברירת מחדל



גם לילוסטון יש גרנד קניון

נהר ילוסטון, המתפתל לאורכו של הפארק הקרוי על שמו, חצב במהלך מאות אלפי שנים שני קניונים צבעוניים במסעו צפונה – הגרנד קניון של הילוסטון (Grand Canyon of the Yellowstone) במרכז הפארק והקניון השחור של הילוסטון (Black Canyon of the Yellowstone), השוכן בסמוך לכניסה הצפונית.

הגרנד קניון של הילוסטון – אחד המקומות המרשימים והמצולמים ביותר בפארק – ממוקם צפונית לאגם ילוסטון, באזור המפגש של הגרנד לופ עם דרך קניון נוריס (Norris Canyon Rd). אורכו של הקניון כ-32 ק"מ, רוחבו בין 450 ל-1,200 מ', והוא מגיע לעומק של מעל 300 מ'. הקניון נמצא באזור שהיה בעבר אגן גייזרים, והגוונים המיוחדים שלו נוצרו באמצעות כתמים מינרליים המסמנים את מיקומם של המעיינות החמים ופתחי הקיטור בקירות הקניון. במשך אלפי שנים, נוזלים שחלחלו כלפי מעלה גרמו לשינויים כימיים בתרכובות הברזל של הסלעים והפכו אותם לצהובים, אדומים, לבנים וורודים.

לאורכן של שתי שפות הגרנד קניון של ילוסטון – הדרומית והצפונית (South Rim, North Rim) – פרוסים מסלולי הליכה ונקודות תצפית עם מראות עוצרי נשימה, הכוללים את המפלים המצויים במקטע זה – התחתון, העליון והקריסטל. מומלץ לראות את המפלים הפוטוגניים בשעות אחר הצהריים המאוחרות או בשעות הערב המוקדמות, ואם רוצים לראותם בשיאם – האביב תהיה העונה המועדפת לאחר הפשרת השלגים.
כתבה על הגרנד קניון באריזונה  |  אפשרויות לינה באזור פארק ילוסטון

הגרנד קניון של הילוסטון, תצפית Inspiration Point
הגרנד קניון של הילוסטון מנקודת התצפית Inspiration Point (צילום: CC Tim Lumley)
 

נקודות תצפית מומלצות למפלים של הגרנד קניון

המפל התחתון (Lower Falls), הצונח מגובה של 94 מטרים, הוא המפל המזוהה ביותר עם הפארק ותחנת חובה בכל ביקור בילוסטון. כמות המים הזורמת בו משתנה מאוד בהתאם לעונה, כאשר עוצמת הזרימה באביב חזקה פי 12 (!) מאשר בסתיו.

ארבע נקודות תצפית עם נוף מרהיב של הקניון והמפל התחתון מחכות לכם בשפה הצפונית: Brink of Lower Falls – נקודת מבט מעל המפל הממחישה את עוצמת זרימת המים, וביום שמשי אולי תזכו גם לקשתות הנוצרות מרסס המים;  Lookout Pointהיא נקודת התצפית המרהיבה והיפה ביותר על המפל התחתון; ומ-Grand View ו-Inspiration Point ניתן לראות את המפל ממרחק גדול יותר ואת המשכו של הקניון בצידו השני.

אחד הנופים המצולמים ביותר בילוסטון הוא מנקודת התצפית Artist Point אשר בצידו הדרומי של הקניון. מקור השם מיוחס לאומן המפורסם תומס מורן אשר צייר בזמנו את הקניון במטרה לעורר השראה בקונגרס, אך למעשה ציוריו של מורן נוצרו בתצפית Lookout Point בשפה הצפונית. למרות הבלבול השם דבק, ונקודת התצפית הזו היא צוהר לאחד מהנופים הדרמטיים בילוסטון.

הגרנד קניון של הילוסטון, המפל התחתון, תצפית Lookout Point
המפל התחתון בגרנד קניון מנקודת התצפית Lookout Point (צילום: Paulbrady)

הגרנד קניון של הילוסטון, המפל התחתון, תצפית Artist Point
נקודת התצפית Artist Point  נוף מרהיב של הקניון והמפל התחתון (צילום: twildlife)


בגובה 33 מ', המפל העליון (Upper Falls) קטן משמעותית מהמפל התחתון, אך עוצר נשימה לא פחות. Brink of the Upper Falls היא נקודת תצפית מעל המפל בשפה הצפונית, ובשפה הדרומית תוכלו לצפות על המפל מ- Upper Falls View.

מפל קריסטל (Crystal Falls), המפל השלישי והפחות מוכר מבין מפלי הגרנד קניון, ממוקם בין המפל התחתון לעליון. הוא נוצר על ידי יציאתו של נחל קסקייד (Cascade Creek) לתוך הקניון, וניתן לראותו מהשביל בשפה הדרומית, מעט מזרחית לאזור Uncle Tom's Trail.

הגרנד קניון של הילוסטון, המפל העליון
המפל העליון, קטן יותר אך עוצר נשימה לא פחות (צילום: lucky photographer)

הגרנד קניון של הילוסטון, המפל העליון, תצפית Brink of the Upper Falls
המפל העליון מנקודת התצפית Brink of the Upper Falls בשפה הצפונית (צילום: pabst_ell)
 

מפלים מומלצים נוספים בילוסטון

בנוסף למפלים של הגרנד קניון, מומלץ להגיע אל מפל טאוור (Tower Fall) – מפל יפהפה ונגיש בגובה 40 מ' הממוקם בחלק הצפון-מזרחי של הפארק, בסמיכות לצומת טאוור. מהחניה הגדולה יוצא שביל של כ-100 מ' לנקודת תצפית המשקיפה על המפל ועל נחל טאוור (Tower Creek) הזורם לתוך נהר ילוסטון. מצפון למפל ניתן להבחין בעמודי סלע יוצאי דופן שנוצרו על ידי זרימת לבה שנסדקה כשהתקררה והתכווצה לפני 1.3 מיליון שנה.

כדאי לעצור לתצפית גם על מפלי גיבון (Gibbon Falls), הממוקמים בין צומת מדיסון לבין אגן הגייזרים נוריס על נהר גיבון, וצונחים בערך 25 מ' בירידה הדרגתית. במקום ישנה חניה מסודרת ושביל באורך של כ-800 מ' המוליך לשורת תצפיות נהדרות על המפלים.

קפלר קסקייד (Kepler Cascades) הוא מפל על נהר פיירהול (Firehole) בדרום-מערב הפארק, הממוקם כ-4 ק"מ דרומית ל"זקן הנאמן", ונראה לעין בקלות מקצה השביל הקצר היוצא מהחניה המוסדרת במקום. המפל צונח כ-45 מ' באופן מדורג, כאשר המדרגה הארוכה ביותר היא בגובה 15 מטרים.

מפל טאוור ומפלי גיבון, פארק ילוסטון
מפל טאוור (מימין) ומפלי גיבון, מהמרשימים מבין 300 המפלים הנוספים של ילוסטון
(צילומים: AlexeyKamenskiy, picturon)
 

אגם ילוסטון – שקט מתעתע

בדרכו צפונה נפתח נהר ילוסטון לאגם רחב ידיים – הגדול ביותר באמריקה הצפונית מבין האגמים שגובהם 7,000 רגל (2,130 מ') ומעלה. אגם ילוסטון (Yellowstone Lake) נפרש על פני שטח של כ-340 קמ"ר, וסביבו כ-230 ק"מ של קו חוף. העומק הממוצע שלו הוא כ-42 מ', ובנקודה העמוקה ביותר מגיע ל-120 מ'. במהלך רוב תקופת החורף והאביב – האגם קפוא, וגם בשאר ימות השנה מימיו קרים למדי.

על פניו, אגם ילוסטון נראה משעמם אך המראה מטעה, שכן קרקעיתו פעילה למדי: כ-640 נביעות הידרותרמיות מופו עד כה, יחד עם צריחים, מכתשים, כיפות, זרמי לבה ועדויות אחרות לתהליכי שקיעה והשפעות קרחוניות וטקטוניות שיצרו את אגם ילוסטון של ימינו.

מומלץ לשבת לפיקניק לאורך חופי האגם באחד מהאזורים המוגדרים לכך, ולחוות את גודלו העצום, המדמה תחושה של אוקיינוס עם קולות הגלים המתנפצים על החוף. לאגם נקודות תצפית שונות לאורך כביש הגרנד לופ (Grand Loop Rd), החובק את החוף המערבי ומספק נופים נהדרים לכיוון מזרח. כדאי לצלם את האגם בשעת זריחה, אז השמיים מבריקים ומשתקפים במים הצלולים יחד עם פסגות ההרים. צילום מווסט ת'אמב יוסיף לדרמה של שעת הזהב באמצעות גייזרים ומעיינות חמים על רקע האגם.

אגם ילוסטון
מימיו הרגועים של אגם ילוסטון מכסים קרקעית פעילה למדי (צילום: Tomas Nevesely)

זריחה על אגם ילוסטון ואגן הגייזרים ווסט ת'אמב
מבט אל האגם מכיוון אגן ווסט ת'אמב בשעת זריחה (צילום: Valerii Tereshchenko)
 

רחצה בפארק ילוסטון – לא חוויה מומלצת

למרות ריבוי מקורות המים בילוסטון, הרחצה לא מומלצת בפארק מכיוון שרובם קרים ועמוקים מאוד. בקניון פיירהול ליד צומת מדיסון יש אזור שחייה פופולרי בחודשי הקיץ – Firehole River Swimming Area, המותר לרחצה בשעות היום בלבד ובכפוף למגבלות נוספות, ובאחריותו האישית של המטייל. אזור רחצה נוסף בפארק – Boiling River Swimming Area – אשר שילב בין מימיו הרותחים של נהר בוילינג והמים הצוננים של נהר גרדנר (Gardner River), חווה אירוע שיטפון בשנת 2022 ומאז הרחצה בו אסורה.



פראי וחופשי – צפייה בבעלי החיים של ילוסטון

הפארק הלאומי ילוסטון הוא ביתם של יותר חיות בר מאשר כמעט בכל מקום אחר בארה"ב, וביקור בו מאפשר לראותם משוטטים בחופשיות בסביבת הגידול הטבעית שלהן. דובי גריזלי, דובים שחורים, זאבים, ביזונים, איילים ועיטמים – הם רק חלק קטן ממגוון בעלי החיים אותם ניתן לפגוש בדרכים.

בעוד שכל הפארק מזמן הזדמנויות לתצפיות וצילום חיות בר נהדרות, בדרך כלל ניתן למצוא את הריכוז הגבוה ביותר שלהם לאורך עמק היידן (Hayden Valley) – דרכו עובר נהר ילוסטון, ועמק למאר (Lamar Valley), המכונה "הסרנגטי של אמריקה" ושוכן בין המעיינות החמים של ממות' והכניסה הצפון-מזרחית לפארק.
 
ביזונים בעמק למאר בילוסטון
עדר ביזונים בעמק למאר, "הסרנגטי של אמריקה" (צילום: digidreamgrafix)


בעלי החיים בפארק פעילים יותר בימים קרירים ומעוננים מאשר בימי שמש חמים, ולכן גם הסיכוי לראותם יהיה גבוה יותר בשעות הבוקר המוקדמות ולקראת הערב, כשמתקרר. ככל שהיום מתחמם הסיכויים פוחתים, ולכן מומלץ לטייל כאן ימים שלמים – מהזריחה עד השקיעה. התקהלויות של מבקרים, הנראים כמו גדודי פפראצי, לרוב יעידו על חיה מיוחדת הנמצאת במקום, ופקקי ענק יאותתו כי עדרי ביזונים חוצים את כבישי הפארק.

חשוב לזכור כי בעלי החיים בילוסטון משוטטים בחופשיות, ואנחנו בני האדם אורחים בביתם. לכן צריך לכבד את המרחב שלהם (ואת הבטיחות שלכם) באמצעות שמירת מרחק מינימלי של כ-100 מטר מדובים ומזאבים, וכ-25 מ' מביזונים, איילים וכל היתר. ההתקרבות אליהם מומלצת אך ורק באמצעות עדשת המצלמה!
 
אייל בעמק היידן בילוסטון
אייל בעמק היידן, להתקרב רק באמצעות הזום במצלמה! (צילום: digidreamgrafix)
 

הרפתקה משוגעת ושלווה

לא סתם הרעיון של פארק לאומי נחשב לרעיון הטוב ביותר שהיה לאמריקה אי פעם. זה מה ששימר את ילוסטון והפך אותו למקום כה ייחודי וחווייתי שאין שני לו – בו פלאי הטבע מתגלים במלוא עוצמתם. ילוסטון הוא המקום בו ניתן להרגיש את פעימות הלב של כדור הארץ בצורה העמוקה ביותר, ולהיות מחוברים למשהו הגדול מאיתנו. סימפוניית הצבעים, פרא בעלי החיים והתופעות הגיאותרמיות מהמטורפות בעולם – כל אלו חולקים את השבילים עם המטייל בפארק, והופכים את המקום לגן עדן לחובבי טבע וצילום, שחובה לבקר בו.

"בעולם שהופך ליותר ויותר וירטואלי, הפארקים נשארים מקומות בעלי יופי פנימי. מקומות שבהם אנחנו יכולים לזכור שאנחנו רק חלק קטן מהחיים על הפלנטה הזו, ושהוא כוכב נפלא באמת והיחיד שיש לנו". (נבאדה בר, סופרת אמריקאית)
 
לכתבה הקודמת בסדרה – על התופעות ההידרותרמיות של ילוסטון
לכתבה הבאה – מידע, טיפים והמלצות לקראת ביקור בפארק

מידע נוסף

כתבות נוספות


שולמית ברנט אודות הכותבת
שולמית ברנט, מדריכת טיולים מטעם החברה הגיאוגרפית בצפון אמריקה. בעלת משפחה שורשית בארצות הברית, ובקיאה בתרבות המקומית על שלל גווניה. בוגרת קורס מדריכי טיולים לחו"ל של החברה הגיאוגרפית, תואר ראשון בחינוך ובתקשורת חזותית ותואר שני במשפטים. סקרנית ואוהבת לגלות תרבויות ומקומות חדשים. מטיילת כדרך חיים במקומות מיוחדים, בארץ ובחו"ל (טיילה ב-5 יבשות) – לבד ובקבוצות. אוהבת טבע ואדם, חובבת צילום, מוסיקה וספורט, ותמיד מחכה להרפתקה הבאה.







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר