הפנינים הסמויות מן העין בצפון האי אוויה
מאת: אורלי פינקלמן


האהבה שלי לאי השני בגודלו באיי יוון רק הולכת וגדלה עם כל ביקור  והיו כבר הרבה כאלה. השילוב בין חופים יפהפיים עם שקיעות מרהיבות, לבין ההרים הירוקים והאנשים החמים שמעניקים לך תחושה משפחתית ונינוחה, הפך את אוויה לבית השני שלי. 


1 / 8
2 / 8
3 / 8
4 / 8
5 / 8
6 / 8
7 / 8
8 / 8

הטיילת של העיירה לימני שבצפון האי אוויה (צילום: אורלי פינקלמן)
ערב יורד על אוויה (צילום: עילי גולן)
הנוף הנשקף מהעיירה לימני (צילום: Archway Andres)
מעגן אחד מני רבים הפזורים לאורך חופי האי אוויה (צילום: עילי גולן)
ההרים המוריקים של צפון אוויה (צילום: Ava Babili)
חוף הים של לימני (צילום: Archway Andres)
עיירת החוף הציורית לימני (צילום: אורלי פינקלמן)
הכרמים של יקב ווריניוטיס (צילום: אורלי פינקלמן)
 

יעדים בצפון האי אוויה המוזכרים בכתבה (A-I), מלון הספא ניין קווינס (J), מלון הסוויטות והדירות אובר סי (K),
מלון פרמית'ניו וילאג' ביץ' ריזורט בדרום האי

 
זו הייתה הפעם השנייה בה הגענו להתארח אצל אווגליה בכפר רובייס (Rovies). הפעם הקודמת הייתה פחות מארבעה חודשים קודם לכן, והתאהבנו עד כדי כך שמייד פתחנו יומנים וקבענו את החופשה הבאה. כשהגענו, זכינו ליחס של בני משפחה שחוזרים מהנכר. ישבנו על המרפסת ואווגליה הניחה לפנינו צלוחית זיתים. "תטעמו", היא אמרה, "אלה זיתים שאבי הספיק לכבוש לפני שנפטר". טעמנו. גן עדן. היוונים האלה, יש לנו עוד כל כך הרבה ללמוד מהם, חשבנו. 

אווגליה, כאילו שמעה את מחשבותינו, הפתיעה: "לאבא שלי היה חבר ישראלי והוא לימד אותו לכבוש ככה את הזיתים. הוא היה מקיבוץ בית השיטה, הוא בא לכאן די הרבה כדי ללמד אותנו איך לגדל זיתים שיניבו יותר פרי. אבא שלי מאוד אהב אותו. קראו לו יצחק". יצחק? יצחק חצרוני? הרי זה אביה של חברתנו רותי! איזה עולם קטן, עכשיו אנחנו באמת משפחה. 

מאז הגענו עוד כל כך הרבה פעמים, שהפסקנו לספור. בכל פעם חקרנו עוד פיסה מגן העדן הזה, בכל פעם ביקשתי מאווגליה שתספר לי עוד על קורות משפחתה במקום שהפך עבורנו לבית שני.
אפשרויות לינה בעיירה רובייס
הזיתים של אביה של אווגליה  תוצרת מקומית על המרפסת של מלון רודי
מימין  הזיתים היווניים עם הקשר הישראלי, משמאל  נהנים מתוצרת מקומית על המרפסת (צילום: אורלי פינקלמן)
 

טיול בקצב יווני

דמיינו את הצירוף הבא: ירוק וכחול, ים פלטה, סירות דייגים, שקיעות מרהיבות וכפרים שרוב התיירים בהם יוונים – והנה קיבלתם את אוויה (Evia או (Euboea. מבחינה מנהלית, הוא נחשב לחלק ממרכז יוון: הוא קרוב ליבשת במידה כזו, שגשר מחבר בינו לבינה בעיר כלקידה (Chalkida או Chalcis), כשעה ורבע מנמל התעופה של אתונה

האי גדול מאוד (שני בגודלו רק לכרתים) ונופיו מגוונים. בכתבה זו אתמקד בחלקו הצפוני, שממנו אפשר להגיע במעבורת גם לסקיאתוס (Skiathos), לחצי האי פיליון (Pelion) או להמשיך לטיול למרכז יווןאני ממליצה בחום על לינה בעיירה רובייס או בעיירת החוף לימני (Limni) ועל שילוב אופטימלי בין ים להרים, בטיול כוכב שקל מאוד לתכנן מראש או, פשוט, להגיע ולהתאים את התוכניות לקצב החופשה שלכם, מדי יום ביומו.
כתבה עם 7 יעדי חובה באתונה
 

שלוש דקות של סיור באי אוויה ממבט הרחפן, שיעזרו להבין היכן אנחנו נמצאים
 

 ברירת מחדל



ההיסטוריה של אוויה על קצה המזלג

לפני כמאה שנה, תוך כדי מלחמה עקובה מדם בין יוון לטורקיה, כשני מיליון יוונים נטשו בבהלה את בתיהם באסיה הקטנה ובדרך לא דרך הגיעו ליוון "הישנה". בן לילה הפכו לפליטים בארצם. במקביל, כחצי מיליון מוסלמים אולצו לנטוש את הרפובליקה ההלנית, ולהגר לטורקיה. זו הייתה הפעם הראשונה במאה ה-20 בה נעשו חילופי אוכלוסייה בקנה מידה עצום שכזה, ולצערנו לא האחרונה. 

דמיינו את היוונים שמגיעים מארץ אחרת, בה חיו חיים טובים, התפרנסו בכבוד, רכשו השכלה, היו בעלי מעמד מסוים – הם מגיעים אל הארץ שהיא המדינה שלהם, אבל מתקשים לראות בה את ביתם. תחילה הם נשלחים למחנות פליטים, בהמשך מתפתחים שיכוני עוני בשולי הערים הגדולות, וכשהממשלה מבינה את גודל האסון ההומניטרי שניחת עליה, היא מיישבת אותם באזורים כפריים, מבלי לשאול אותם להיכן ברצונם להגיע. מוכר לכם מאיפה שהוא? 

אוויה, אי גדול ומיושב בדלילות שניתן להגיע אליו במעבורת מנקודות שונות ביבשת, מתמלא במהירות בכפרים חדשים המאכלסים את אותם פליטים. עם השנים, תושבי הכפרים החדשים בנו את התשתית להתפתחות התיירות באי.
 
האי אוויה
הפליטים שהגיעו אל האי הפכו אותו עם השנים לפנינה תיירותית (צילום: CC Tim Lipscomb)
 

מאנשים קשי יום לחלוצי תיירות

סיפור משפחתה של חברתי אווגליה הוא מעין מיקרוקוסמוס של סיפורה של אוויה כולה: באחד הגלים הראשונים של הפליטים, בשנת 1919, מגיע מקונסטנטינופוליס (היום איסטנבול) צעיר בשם אדוניס אלכסנדרידיס ומוצא עבודה במפעל בלימני. בהמשך הוא מתחתן עם אישה בשם אווגליה והם מביאים לעולם ארבעה ילדים. במלחמת האזרחים של יוון, אדוניס נרצח בידי הקומוניסטים ואווגליה עוברת עם ילדיה לרובייס – כפר קטן שרוב תושביו אריסים.

בני המשפחה עובדים בשירותו של אדוניס פאפאדופולוס, בעל האדמות שמחזיק בכרמי זיתים נרחבים. אווגליה מתקבלת לעבודה כפועלת במפעל נייר, בסמוך לכרמי הזיתים של פאפאדופולוס. כאם יחידנית לארבעה, היא נאלצת להתמודד עם אתגרים רבים. היא מתיידדת עם בעל האדמות, ומצליחה לשכנע אותו שייקח אליו את בן הזקונים שלה, אלקוס, ויגדל אותו כבנו המאומץ. בבגרותו, הוא מקבל אחריות לשטחים עצומים של זיתים, ולוקח חלק בניהול נכסי המשפחה. 

בשנות השישים, כשפאפאדופולוס מבקר בישראל בכינוס מקצועי של מגדלי זיתים, הוא פוגש שם לראשונה את יצחק חצרוני מבית השיטה. הם מתיידדים, וחצרוני מתחיל להגיע ליוון לעתים תכופות, ללמד את היוונים את הסודות הישראליים לגידול עצי זית מניבים. כך התיידד גם עם אלקוס, בנו המאומץ של פאפאדופולוס. 

אלקוס חלם על עסק משלו, ובשנות ה-70, הרבה לפני שהאי היווה אטרקציה לתיירים, החליט להקים את המלון הראשון ברובייס – מלון אלכסנדרידיס (Alexandridis). את המלון מנהלת עד היום אנה, אלמנתו, וזהו מלון מסורתי הבנוי סביב חצר פנימית, עם דירות אירוח המתאימות במיוחד למשפחות או לשהות ארוכה.
 
מלון אלכסנדרידיס בכפר רובייס  מלון אלכסנדרידיס בכפר רובייס
מלון אלכסנדרידיס המסורתי  המלון הראשון בכפר רובייס
 

האירוח עובר בגנים

בתם של אלקוס ואנה היא אווגליה, חברתי, הקרויה כמובן על שם סבתה. לאחר שספגה מהוריה ערכים של אירוח והכנסת אורחים, הקימה לפני מספר שנים מלון נוסף בשם To Rodi (הרימון), שהתיאור "מלון בוטיק" עושה לו עוול. המלון שלה הוא הדבר הכי קרוב לאירוח אינטימי אצל משפחה, בתנאים הנעימים והנוחים ביותר. החדרים מרווחים ומאובזרים היטב. בסלון רחב הידיים המשמש את האורחים, תמיד יהיו עוגה שנאפתה הבוקר, פירות טריים, קפה ובר משקאות.

האורחים הקבועים, וכאלה יש הרבה, מביאים עימם בכל ביקור בקבוקים חדשים של אלכוהול משמח, וכולם נהנים. ארוחת הבוקר המוגשת במרפסת היא אחת המשובחות שניתן להשיג ביוון. הכול טרי, הוכן באותו הבוקר בידיהן של אווגליה ועוזרותיה הנאמנות. הים נמצא במרחק הליכה של דקותיים.
בתי מלון בכפר רובייס
 
מלון רודי בעיירה רובייס  מלון רודי בעיירה רובייס
מלון רודי (הרימון) ברובייס  מלון בוטיק כפרי עם אירוח אינטימי ומשפחתי
 

החוף הנפלא של רובייס 

מומלץ לתכנן טיולים קצרים של חצי יום, ולהקדיש את המחצית השנייה של היום לבילוי בחוף הנפלא של רובייס, שהוא אחד החופים האהובים עליי ביוון. הוא מרופד חלוקי נחל עגלגלים, והים בו רגוע ולעולם אינו הופך לגבה-גלי.

צידו המערבי של האי, בו נמצא הכפר, פונה למפרץ סגור כמעט מכל צדדיו, וזו הסיבה שהים שקט כל כך. מעבר למפרץ ניתן לראות את הר פרנסוס (Parnassus), המתנשא לגובה 2,400 מטר מעל העיירות דלפי (Delphi) ואראחובה (Arachova). בבוקר, ההרים צבועים כחול בהיר. בצהריים, צבעו הכחול העמוק של הים משתקף בהרים שמנגד. ובשעת השקיעה, הים וההרים הופכים לזהובים, במראה קסום שהעין אינה יודעת שובע ממנו.

בחוף יש כיסאות נוח ושמשיות, ותוכלו להשתמש בהם ללא הגבלה אם רק תזמינו משקה קל או בירה. בבר הצמוד לחוף (Oasi Beach Bar) תוכלו להזמין גם ארוחות קלות. עוד בונוס: רצועת החוף כה צרה, שמובטח לכם מקום בשורה הראשונה, לכל היותר השנייה, עם הפנים אל הים. עדיין רעבים? מבין המסעדות הרבות ברובייס אמליץ על Taverna Sinioros, Litsa או Paralia Beach Bar.
מלון מומלץ על חוף הים של רובייס, האי אוויה
החוף של רובייס מהטרסה של מלון מאנגטה סיסייד  שקיעות משגעות בחוף המערבי של אוויה
 
(צילום: Mangata Seaside Hotel)

התאנים הלבנות מאסיה הקטנה

טיול מומלץ בחום הוא לאזור קסטניוטיסה (Kastaniotissa), אל מטעי התאנים המפורסמים של אוויה.

הפליטים שבאו מסמירנה (איזמיר) שבאסיה הקטנה בתחילת המאה ה-20, הביאו עימם זן מיוחד של תאנים לבנות שהם התמחו שם בגידולן. כדי שהייחורים הרכים יעמדו בתלאות הדרך ולא יתייבשו חלילה, הם נעצו אותם בתוך תפוחי אדמה. הנטיעות הבודדות הפכו למטעים נרחבים שיפה לטייל ביניהם בכל עונות השנה. באביב ובקיץ, עצי התאנה עוטים עלווה ירוקה; בסתיו, העלים מצהיבים ובחורף הם בשלכת. כך או כך, הם יפהפיים.

המקומיים מייבשים את התאנים בשיטות מסורתיות וללא חומרים משמרים (מלבד מעט גופרית, אותה הם כורים בסביבה). כמאה שנה אחרי שהביאו אל האי את השתילים הראשונים, הם גאים בתוצרת שלהם, שהפכה למוצר מבוקש אותו הם מייצאים למדינות רבות בעולם.

ממש בקרבת מטעי התאנים שוכן הכפר קמטריאדס (Kamatriades), בו פועלת חווה קטנה וחמודה המציעה טיולי רכיבה בנופים היפהפיים של האי (Horse Riding Centre Kamatriades). הנוף מהחווה נפלא ויפה לטייל בסביבתה גם ברגל.
 
ייבוש תאנים בצפון האי אוויה
ייבוש תאנים באזור קסטניוטיסה (צילום: אורלי פינקלמן)
 

מטעמים בהמשך הדרך 

דגים ופירות ים אצל סטלה: סעו לקאבוס (Kavos, "כף" ביוונית), הקצה הצפון מערבי של האי, המכונה בפי המקומיים "האף". הדרך היפהפייה מתפתלת ממש בצמוד לקו החוף, והנופים עוצרי נשימה. כשתגיעו לקצה, תראו מקרוב את האיים הקטנטנים המכונים "ליחדוניסיה". ניתן להפליג ביניהם בסירה, אם כי לא חייבים. שימו לב להבדל בין המים הגועשים מימין לכף לבין המים השקטים משמאלו. בדרככם חזרה, בכפר אגיוס גיאורגיוס, עיצרו לארוחת צהריים משובחת של דגים ופירות ים אצל סטלה (Stella).

יקב בוטיק עם נוף משגע ויין נהדר: בדרככם לקאבוס או בחזרה משם, בקרו ביקב ווריניוטיס (Vriniotis Winery– יקב בוטיק שהנוף הנשקף ממנו עוצר נשימה. בקשו לטעום מהיינות ותצטיידו בבקבוק או שניים הביתה. שימו לב לשעות הביקור באתר היקב.   

הגירוס הכי טוב בצפון האי: באדיפסוס (Edipsos או Aidipsos), העיר הגדולה שעברתם בה בדרככם לצפון האי, תמצאו את הגירוס (השווארמה היוונית שתרצו לחזור אליה שוב ושוב) הכי טעים באזור – O Gyros tou Dionysi.

המתוקים המסורתיים של סופיה ויורגוס: לקינוח, בקרו ב- Kavarakas שבאדיפסוס. סופיה ויורגוס מכינים עוגיות מסורתיות כמו הקורביידס הנימוחות, שהן חלק מהמורשת הטורקית אותה הביאו המהגרים לאי; שוקולד מריר עם שקדים שאין להשיג בשום מקום אחר, כלומר יש כאלה שנראים דומים לו אבל אין נפלא כמוהו; וגלידה ארטיזנלית משובחת. היש קינוח מושלם מזה?
 
גירוס  דגים באי אוויה
מטעמים שאסור לוותר עליהם באוויה  גירוס ודגים טריים (צילומים: CC jeffreyw, עילי גולן)




שייט בסירת דייגים אותנטית וארוחת דגים בטברנה בלימני 

לימני (Limni) היא עיירת חוף מקסימה, כרבע שעה נסיעה מדרום לרובייס. שווה להקדיש חצי יום לבילוי בעיירה שמציעה מספר חוויות מיוחדות, ותמיד נחמד לבוא אליה גם בערב ולשבת באחת הטברנות המצוינות או באחד הברים השוקקים. 

סטראטוס הדייג ישמח להשיט אתכם בסירה שלו אל החופים הנידחים שמדרום ללימני, אליהם מגיעים מעטים בלבד. השייט בסירת הדיג הוא חוויה פרטית ומהנה לכל המשפחה, והוא יארך בין שעתיים לחמש, על פי מה שתחליטו יחד עם סטראטוס. אחרי הכול, זה רק אתם והוא. היציאה מהמרינה הקטנטונת בלימני. 

מומלץ לקחת את השיט הארוך יותר, עד לכפר דפני ובחזרה. בדרך תעצרו במפרץ קטן לטבילה במים, ובדפני, שיושבת על צלע הר בתוך צמחיה עבותה, תענוג לשבת בטברנה או בבר, ליהנות מהנוף וממשהו טעים לפני שחוזרים בחזרה. ההרפתקה בדרך לשם כוללת ירידה מהסירה לתוך המים והליכה ברגל אל החוף, משום שבמקום אין מזח. המראות, הטעמים והחוויה מצדיקים את המאמץ הקטן הזה.
(לתיאום השייט, אתם יכולים להתקשר לסטראטוס, הוא מדבר אנגלית טובה: 306931082138+)
 
חוף נידח מדרום לעיירה לימני בצפון האי אוויה
חוף נידח מדרום ללימני, מתוך סירת הדייג (צילום: אורלי פינקלמן)
 


לאחר שתשובו לחוף בבטחה, תוכלו לבחור בין קפה ומתוקים מסורתיים בפטיסרי נאון (To Neon Café Patisserie), לבין ארוחת דייגים אותנטית בטברנה שנמצאת על הרציף, ממש בצמוד לים (Meltemi או Platanos). 

עוד בילוי יפה ומומלץ בלימני הוא הליכת בוקר אל הכפר הסמוך, קטוניה (Katounia). כביש צר, שמכוניות בודדות בלבד נוסעות בו, מחבר בין שני היישובים. לימינכם הים והמראה הנפלא של היבשה מן העבר השני של המפרץ, לשמאלכם הר ירוק שמצל עליכם מפני השמש, וזו התשובה לשאלה "למה דווקא בבוקר". מומלץ לצאת סביב 8:00 מהמלון, ולחזור עד 10:30 לארוחת הבוקר אותה הרווחתם ביושר.
 
המזח של קטוניה, אליו מגיעים בטיול רגלי מלימני בצפון האי אוויה
המזח של קטוניה, אליו מגיעים בטיול הרגלי מלימני (צילום: אורלי פינקלמן)
 

מידע שימושי 

הגעה: ניתן להגיע לאוויה מאתונה, מסלוניקי או מוולוס (אם השגתם טיסה ישירה זה נפלא). מאתונה שוכרים רכב בנמל התעופה ונוסעים דרך הגשר של כלקידה. מסלוניקי או מוולוס (Volos) נוסעים ברכב וחוצים במעבורת. יש מעבורות מגליפה (Glyfa) לאגיוקמפוס (Agiokampos), או מארקיצה (Arkitsa) לאדיפסוס. התדירות היא לרוב אחת לשעתיים, וכדאי לבדוק את זמני המעבורות מבעוד מועד. 

לינה: מלבד המקומות שהוזכרו בכתבה, יש באי בתי מלון רבים. כל מלון שתיקחו בצפון האי אוויה יהיה במיקום נוח ליציאה לטיולים המומלצים. 

מקומות לינה מומלצים בצפון האי אוויה: 
מלון הספא ניין קווינס (Nine Queens Spa Hotel) ממוקם לחוף הים בצפון-מערב האי אוויה, לא הרחק מהעיר אדיפסוס. זהו מלון 4 כוכבים צנוע, עם יחס חם ומשפחתי.
מלון הסוויטות והדירות אובר סי (Over Sea Rooms & Villas) ממוקם בפאתי העיר אדיפסוס, ומציע סוויטות ודירות קטנות, עם חדר שינה אחד. כל היחידות כוללות מטבח ומרפסת הצופה לים או להרים.
 
מלון מומלץ בצפון האי אוויה, יוון
מלון הספא ניין קווינס  - חוף ים, 2 בריכות שחייה וספא

מלון דירות באי אוויה, המלצה על מלון אוויה
מלון הסוויטות והדירות אובר סי - מטבח מאובזר, מרפסת לנוף וחוף ים פרטי

מקום לינה מומלץ בדרום האי אוויה:
מלון פרמית'ניו וילאג' ביץ' ריזורט (Paramithenio Village Beach Resort) ממוקם בדרום-מזרח האי אוויה, לחופי הים האגאי. זהו מלון דירות משגע, ברמת 4 כוכבים, וכל היחידות (סטודיו או דירה) מצוידות במטבח ומרפסת (עם נוף לים או להרים). במלון גם 2 בריכות שחיה, מרכז בריאות וספא, מסעדה ובר, מתקני ברביקיו ואופניים העומדות לרשות האורחים.

מלון מומלץ באי אוויה, יוון
מלון פרמית'ניו וילאג' ביץ' ריזורט - מלון דירות וסוויטות משגע לחופי דרום האי אוויה
 

מידע נוסף

כתבות נוספות


אורלי פינקלמן אודות הכותבת
אורלי פינקלמן, מדריכת טיולים בחברה הגיאוגרפית ומרצה על תרבות יוון. מטיילת לבד, בקבוצות, ברגל, בג’יפים ועל סוסים. חרשה את הארץ לאורכה ולרוחבה וחרשה מדינות רבות בעולם. אוהבת להדריך, ליצור חוויות, לרגש ולהתרגש. אוהבת אנשים ונוטה להתאהב בקלות בתרבויות ובאנשים חדשים, סביב העולם. האתר של אורלי
 

אורלי עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר