טאיפיי – פנינה קולינרית

טאיפיי – פנינת הקולינריה האסיאתית
מאת: מיטל מרגוליס לין


רבות נאמר על עולם הקולינריה הטאיוואנית, ואכן – אחד הדברים שהטייוואנים הכי גאים בו זה מגוון המאכלים הטעימים שניתן למצוא באי. למעשה, בטאיוואן כשנפגשים לא שואלים "מה שלומך?" אלא: "האם אכלת כבר?".


האוכל בטאיוואן הוא לא רק טעים מאוד, אלא גם מגוון במיוחד! אוכל הוא תוצר של תרבות, והשילוב המעניין שקיים בתרבות הטאיוואנית ניכר גם באוכל. בכתבה אציג את הפנים הרבות של המטבח המקומי בעיר הבירה  טאיפיי.

1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9

דים סאם - סימן ההיכר של טאיפיי (צילום: Wilson Hui)
אחת המנות האהובות - מרק בשר עם נודלס (צילום: Joanne Wan)
ארוחת הוט-פוט - הסועדים הם גם הטבחים (צילום: KanKaiEn)
איזה "באבל-טי" תרצו היום? (צילום: Larry Jacobsen)
הצבעוניות חוגגת בשוק ברחוב די-חואה (צילום: Mickey_Liaw)
ה"מלאווח" המקומי - בצק עם בצל ירוק (צילום: Howard61313)
"קרח מגולח" עם מנגו - הקינוח הלאומי והמרענן הרשמי בטאיוואן (צילום: Hideya HAMANO)
עוגות אננס - אחד המאכלים הפופולריים בטאיוואן (צילום: Albert Hsieh)
טקס תה מסורתי (צילום: Tan Cheng Joo)


מפת העיר טאיפיי ועליה נקודות העניין המתוארות בכתבה
להגדלה - לחצו על הפינה העליונה של המפה
 

המזרח הרחוק



מבשלים תרבות

מספר גלי הגירה ממקומות שונים בסין, צאצאי השבטים האבוריג'ינים שהם תושבי האי המקוריים, השפעה יפנית חזקה כתוצאה משנות הכיבוש היפני באי, וקשרים הדוקים עם העולם המערבי – כל אלו השתלבו והתערבבו לכדי תרבות אחת – תרבות האוכל הטאיוואנית.

העיר טַאיפֵּיי (Taipei) – בירת טאיוואן, היא גן עדן לחובבי הקולינריה, עם סצנת אוכל תוססת ומדליקה. בטאיפיי אפשר למצוא הכול – החל ממסעדות שף יוקרתיות, דרך מסעדות פועלים קטנות שרק המקומיים מכירים, וכלה בשפע דוכני האוכל בשווקי הלילה, שהם הבילוי הפופולרי ביותר באי. המשימה הייתה קשה, כי המגוון הוא אינסופי ונהדר, ובכל זאת בחרתי עבורכם את החוויות הקולינריות המומלצות ביותר בעיר. להדפיס ולשמור לטיול הבא בטאיוואן.
בתי מלון בעיר טאיפיי  |  כתבה על טאיפיי – בירת הלב של אסיה
 
רחוב בטאיפיי
אפשר לחוש באווירה המיוחדת שברחובות העיר טאיפיי (צילום: CC jean francoeur)
 

דים סאם – וכל מילה נוספת מיותרת

מבין מגוון הצורות, הצבעים, הריחות והטעמים, מצאתי כי בקרב הישראלים ישנו קונצנזוס כמעט מוחלט בנוגע לעולם הדים סאם המקומי. בין אם הכיסונים הללו מאודים בכלי במבוק, מבושלים או מטוגנים, בין אם הם מוצעים במסעדה מפורסמת או בדוכן קטן ברחוב – אין ספק שהם מככבים בתפריט הטיול בטייוואן.

הביקור בטאיפיי אינו שלם מבלי לאכול במסעדת הדים סאם האגדית דין טאי פונג (Din Tai Fung), שאחד הסניפים שלה אף זכה בכוכב מישלן בזכות הכיסונים המופלאים. למסעדה יש מספר סניפים בעיר ומחוצה לה, שכולם מציעים חוויה קולינרית בעלות לא גבוהה, ובנוסף 
– הצצה למטבח השקוף של המסעדה. אומרים שמייסד המסעדה פיצח את היחס המדויק שצריך להיות בין המילוי לבצק ואת מספר הקיפולים האידיאלי כדי ליצור את הדים סאם המושלם, וזה בהחלט מרגיש כך.

מומלץ במיוחד לנסות את מנת ה- Xiaolongbao – דים סאם מאודה, אך עם טוויסט: בנוסף למילוי, יש בפנים גם בערך כפית אחת של מרק. זו הגרסה שהטייוואנים מתגאים בה במיוחד ובמסעדת דין טאי פונג זו אחת המנות הפופולריות. רק "אזהרת מסע": כשאתם אוכלים את אלו – אם הם חמים מדי הם עלולים לשרוף את הלשון, ואם לא אוכלים אותם בזהירות עשויים לסיים את הארוחה עם כתם של מרק עוף על הבגדים.

כמובן שמסעדה זו היא לא המקום היחיד בו כדאי לאכול דים סאם, ותוכלו ליהנות מהכיסונים גם בשווקי הלילה השונים ובמסעדות פועלים, וכך להתנסות במגוון גדול של טעמים וצורות.

 
דים סאם, טאיפיי
הדים סאם המיוחדים של טאיפיי  הסוד הוא במרק החבוי בפנים... (צילום: CC collision.theory)
 

שוק הדגים האקסקלוסיבי

ההיסטוריה המעניינת של טאיוואן כוללת גם את היותה קולוניה יפנית במשך 50 שנה, בתחילת המאה ה- 20. מאז ועד היום התרבות היפנית בולטת מאוד באי במגוון תחומים – מוזיקה, עיצוב, תרבות המעיינות החמים, וכמובן – ההשפעה הקולינרית. כמו כן, העובדה שטאיוואן היא אי מספקת לטאיוואנים שפע של דגים משובחים ומאכלי ים טריים מכל הסוגים. שני הגורמים הללו הפכו את טאיוואן לגן עדן קטן של אוכל יפני, שנחשב טוב כל כך עד שאפילו תיירים מיפן עושים את דרכם אל האי כדי ליהנות מאוכל יפני אותנטי, טעים, איכותי וזול יחסית. אחד המקומות המוצלחים ביותר לחוויה קולינרית יפנית יוצאת דופן הוא שוק הדגים של טאיפיי.

בניגוד לשווקי דגים המוכרים, כאן מדובר במתחם אקסקלוסיבי שבערב הופך לאזור בילוי עם אווירה ייחודית, אלכוהול ומוזיקה טובה, וכמובן 
– מסעדות קונספט שכולן על טהרת דגים ומאכלי ים. השוק נחלק לכמה מתחמים אשר כל אחד מהם מספק חוויה קולינרית בסגנון אחר. באחד תמצאו סושי-בר המנוהל על ידי שף יפני, באחר אפשר לקנות "טייק אוויי" ולשבת ל"פיקניק", ובמתחם נוסף אפשר לקבל מנה שהוכנה באופן אישי על ידי השף, לפי המרכיבים שאתם בחרתם. מסעדות קונספט נוספות הן מסעדת גריל בה אוכלים את פירות הים בסגנון "ברביקיו", ומסעדת "הוט פוט" (Hot Pot) – סגנון אכילה אסייתי מסורתי שבו הסועדים מבשלים בעצמם את המוצרים הטריים בציר מרק המונח באמצע השולחן. בכל אופציה שנבחרת – המוצרים תמיד משובחים וטריים, משום שהם תחת בקרה מתמדת של צוות מומחים.
הוט פוט
ארוחה בסגנון "הוט-פוט"  הסועדים הם גם השפים וגם הטבחים (צילום: CC shu)
 

שוק הלילה ראו-הא

שווקי לילה הם אחד הבילויים האהובים ביותר על הטאיוואנים ועל תיירים כאחד. שוק הלילה ראו-הא (Raohe) הוא אחד הגדולים והפופולריים בטאיפיי. אפילו השף ישראל אהרוני והזמר-מנחה גידי גוב ביקרו בו במסגרת תוכנית הטיולים הקולינרית שלהם, "המסע המופלא". השוק מתפרש לאורך 600 מ' של רחוב אחד, צבעוני, שמח וטעים מאוד. תוכלו ליהנות בו ממבחר גדול של דוכני ביגוד, משחקי מזל, דוכני עיסוי וטיפולים שונים, וכמובן הרבה מאוד אוכל רחוב טאיוואני. 

מבין שפע המאכלים שאפשר לטעום בשוק, מומלץ במיוחד לטעום את אלו:

 
קרח מגולח ומנגו – ה- "shaved ice" (או בשמו המקומי Baobing) הוא הקינוח הלאומי, והמרענן הרשמי בטאיוואן. בסיס המנה הזו הוא גוש קרח שמכניסים למכשיר שמגלח אותו, ומעל ערמת חתיכות הקרח הזו מעמיסים תוספות מתוקות, כשהמפורסמת והאהובה ביותר היא מנגו טרי ועסיסי, שלרוב מגיע גם עם גלידת מנגו. תוספות טעימות נוספות הן חלב מרוכז, שעועית מתוקה, כדורי טפיוקה ועוד.
 
המלאווח המקומי – אחד המאכלים הנפוצים כארוחת בוקר טאיוואנית, אבל אפשר (וכדאי) למצוא אותו גם בשוק הלילה, הוא ה- Cong You Bing או Cong Zhua Bing – בצק עם בצל ירוק ולעיתים גם ביצה. הוא קצת מזכיר מלוואח במראה שלו, אך בטעם מדובר בעולם אחר לגמרי. מומלץ ביותר.
 
קרח מגולח ומנגו  חביתה טאיוונית
"קרח מגולח" עם מנגו ו"מלאווח" בסגנון טאיוואני (צילומים: CC ironypoisoning / buncheduptv)

 
מאפה אננס – הרבה מאכלים בטאיוואן קשורים למזל, ואחד מהם הוא עוגות האננס הפופולריות. המילה "אננס" בניב המקומי היא "Wanglai" והיא מזכירה בצליל ביטוי שמשמעותו "שיבוא מזל". אנחנו לא יודעים אם זו תוצאה של מזל או של עבודה קשה, אבל מדובר במאפה אהוב ביותר ובאחת המזכרות הנמכרות ביותר בטאיוואן. המכירות של העוגיות מגיעות למעל מיליארד דולר בשנה ותורמות לפיתוח החקלאות באזורים כפריים של האי. מעבר להיותה מביאת מזל, עוגת האננס גם טעימה מאוד, עם בצק פריך ומילוי של ריבת אננס משגעת.
 
מרק נודלס בקר – זהו אחד "המאכלים הלאומיים" בטאיוואן. המרק (Beef Noodles Soup) מורכב מנודלס, ירקות ובשר על בסיס ציר בקר, עם מגוון תבלינים, וביניהם ה-"Five Spices" הפופולרי מאוד במטבח המקומי. ישנם סיפורים שונים לגבי מקורה של המנה: יש הטוענים שהיא התחילה מבשר משומר שהצבא האמריקני סיפק לטאיוואנים. בתורם הם הוסיפו אותו למנת המרק הקבועה שלהם, שעם השנים השתכללה למעדן הזה. אחרים מספרים שהמנה היא גלגול של מרק הנודלס הסצ'ואני שהגיע לטאיוואן יחד עם המהגרים הסינים. כך או כך, כיום מדובר במנה בסיסית ואהובה ביותר במטבח הטאיוואני, ומושלמת לערב קריר (או חמים) בשוק הלילה.
 
טורט אננס  מרק אטריות ובשר
טורט אננס טעים ומרק אטריות ובקר ייחודי לטאיפיי (צילומים: CC kennejima / Alpha)
 

רחוב די-חואה – ארכיטקטורה ומזונם של האלים

אחד הרחובות העתיקים של טאיפיי, וגם אחד המעניינים מבחינה אדריכלית, הוא רחוב די-חואה (Dihua Street). זה לצד זה ניצבים בניינים בסגנון סיני עתיק, כאלו בעלי מאפיינים בארוקיים, וכן מבנים מודרניים לגמרי. זהו רחוב אקלקטי ומיוחד, שבו אפשר ליהנות מכל העולמות. מצד אחד ללמוד על העולם המסורתי והמסקרן של הרפואה הסינית דרך חנויות בהן מוכרים מאכלי בריאות שונים ומשונים ושלל פירות וירקות מיובשים, ומצד שני ליהנות מבתי קפה "שיקיים" ומודרניים.

רחוב די-חואה הוא גם הזדמנות מצוינת לראות כיצד עולם הקולינריה בטאיוואן מתערבב עם עולם המסורת והמקדשים. במקדש אל העיר (City God Temple) ניתן לראות את מגוון המנחות אשר נותנים המאמינים לאלים, מתוך תפיסה שגם האלים צריכים לאכול ולשתות. לכן חלק ממנהגי התפילות במקדשים המקומיים כוללים הגשת מאכלים עבורם.

רחוב די חואה
חזיתות הבתים המערבות אדריכלות עתיקה וחדשה, זו לצד זו (צילום: CC Kabacchi)




מצעד פירות וירקות בשוק האיכרים

עוד ברחוב די-חואה, שוק מקסים שמומלץ לבקר בו – שוק האיכרים המקורה, הממוקם מתחת לשוק הבדים הגדול. בשוק ניתן לחוות את עולם חומרי הגלם של המטבח המקומי, כמו למשל שפע של פירות טריים ונפלאים. בטאיוואן ישנם שני אזורי אקלים: צפון האי הוא סובטרופי ודרום האי הוא טרופי. בשילוב עם אדמה עשירה ונדיבה, מדובר בתנאים אידיאליים לגידול פירות עסיסיים. אל תפספסו את המנגו והאננס המקומיים, אשר ידועים בטעמם המתוק והעשיר. הטאיוואנים אוהבים שילובי טעמים מעניינים, ולכן לעיתים מגישים את הפירות עם מלח או עם תבלין צ'ילי חריף – שילוב מצוין!
 
שוק הפירות של טייפה
אינסוף סוגי פירות יבשים בשוק האיכרים המקורה של טאיפיי (צילום: CC Jean-François)
 

חגיגת תה ברחוב יונג-קאנג

התה הטאיוואני נחשב לאחד הטובים בעולם, והוא חלק בלתי נפרד מהנוף והתרבות המקומיים. מרבית הטאיוואנים נוהגים לשתות תה מדי יום, כשהתפיסה הרווחת היא שתה מהווה מקור לאנרגיה ומרץ, וגם מספק תחושת נוחות. אפשר, בגדול, לחלק את התה בטאיוואן לארבעה סוגים עיקריים: תה אולונג, תה שחור, תה ירוק ותה לבן. את כולם ניתן לטעום במסעדות ובבתי התה. בשווקי הלילה ובדוכני רחוב ניתן ליהנות מגרסה אחרת לגמרי של תה – ה"באבל טי" (bubble tea) המפורסם.

אחד האזורים הכי מוצלחים בטאיפיי – גם בשביל לטעום את התה המפורסם וגם לבילוי באופן כללי 
– הוא רחוב יונג-קאנג (Yong Kang Street). ברחוב זה תוכלו להסתובב בין חנויות בוטיק, מגוון מסעדות (כולל מסעדה בבעלות ישראלית בשם Toasteria – לאלו שמתגעגעים לחומוס ושקשוקה), בתי קפה שיקיים וכמובן – בתי תה.

כדי לקבל חוויית תה שלמה ומשובחת, אני ממליצה על שני מקומות:

 
SOMA – מקום קטן ואיכותי שבו כדאי לנסות את הבאבל טי, וכן מגוון סוגים מסקרנים וטעימים של תה קר. ישראלים רבים מכירים את הבאבל טי מתאילנד, אך למעשה הוא הומצא בטאיוואן בשנות ה- 80 ומאז התפשט לרחבי העולם. בגרסה הזו התה מעורבב עם חלב, כדורי טפיוקה וסוכר, וזהו משקה ממכר במיוחד.
MATAMarket – ובסגנון אחר לגמרי, מומלץ לבקר בבית התה היפהפה הזה, שבו תוכלו להשתתף בטקס תה מסורתי וללגום תה משובח, בעודכם יושבים לצד שולחנות נמוכים ונהנים מעיצוב משגע ואווירה מרגיעה. החוויה לא מאוד זולה, אך התמורה שווה את המחיר.
 
רחוב התה של טייפה
הכנת תה מיוחד בשיטה מסורתית (באדיבות MATAMarket) 

היכן מומלץ ללון בטאיפיי?
מומלץ להתמקם באזור רובע שין-יי (Xinyi) המודרני והיוקרתי, ברובע דא-אן (Daan) המרכזי והשוקק, או ברובע סונגשאן (Songshan) המשלב חדשנות עם מסורת טאיוואנית. לא חשוב באיזה אזור תבחרו, תמיד כדאי להקפיד על מלון הסמוך לאחת מתחנות רכבת ה-MRT, זה יקל מאוד על התניידותכם ברחבי העיר.
בתי מלון ברובע שין-יי  |  בתי מלון ברובע דא-אן  |  בתי מלון ברובע סונגשאן

בתי מלון מומלצים בטאיפה, טייוואן
מלון B טאיפיי (מימין-למעלה), מלון סוניין (משמאל-למעלה)
מלון הילטון דאבלטרי (מימין למטה), מלון שנגרילה פלאזה (משמאל למטה)
 
טאיפיי טומנת בחובה הפתעות קולינריות רבות – בין אם משלבים בטיול חלק מההמלצות שהעליתי בכתבה ובין אם לא. מספיק להצטרף לתור ארוך של אנשים לצד דוכן אוכל מסתורי, וגילוי קולינרי מעניין מובטח. אני ממליצה לשמור על ראש פתוח, לנסות מטעמים חדשים, ולהתמסר לחוויה הקולינרית הייחודית. בטוח שיהיה טעים.

מידע נוסף

כתבות נוספות על אוכל עולמי

כתבות נוספות על טאיוואן

מסלולי הליכה קצרים בטאיוואן
כתבה על טאיפיי – בירת הלב של אסיה


מיטל מרגוליס לין, טייוואנית, טאיוואן אודות הכותבת
מיטל מרגוליס לין, מתגוררת בטייוואן משנת 2011 עם משפחתה הישראלית-טייוואנית. מעבירה סיורי עומק, הרצאות, סדנאות וייעוץ בין תרבותי - בין שתי התרבויות שלה - לתיירים ואנשי עסקים. בעלת תואר ראשון בלימודי אסיה וסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, ותואר שני בתרבות מזרח אסיה. מיטל גילתה כי לישראל ולטייוואן יש הרבה מה ללמוד אחת מהשנייה והקימה את חברת Taiwanit אשר מתמחה בארגון, ייעוץ וטיולי בוטיק.
www.taiwanit.net







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר