לתבל את הטיול בדרום קוריאה:
מטעמי המטבח הקוריאני
מאת: דני אורבך


המטבח של קוריאה הדרומית מגוון ומעניין, והאוכל זול וטעים להפליא. לנוסעים לטיול במדינה היפה והמרתקת הזו, מומלץ לקרוא את הסקירה הקצרה והתמציתית שאביא כאן, כדי להבין מה חייבים לטעום, ואולי גם מה לא...


המטבח של דרום קוריאה מושפע מאוד מהמטבחים של סין ושל יפן השכנות, אך יש לו צבעים ובעיקר טעמים ייחודיים מאוד. כולנו מכירים שתי מילים חשובות במטבח ובארון התרופות הקוריאני: ג'ינסנג וקימצ'י, אבל הוא בהחלט הרבה יותר מכך.
כתבות על יעדי טיול בסין  |  כתבות על יעדי טיול ביפן
 
סושי בסגנון קוריאני, ממטעמי המטבח הקוריאני
מזכיר לכם משהו?
גִימְבָּאפּ, הסושי של המטבח הדרום קוריאני 
 (צילום: Ika Rahma)
 

1. בעל סגולות מופלגות - ג'ינסנג

ג'ינסנג (Ginseng) הוא סוג של צמח רב שנתי ממשפחת הקיסוסיים, בעל שורשים עבותים. ג'אן-סאנג בקנטונזית משמעותו "שורש האדם" בשל צורתו ה"אנושית". הרפואה התזונתית מייחסת לג'ינסנג את ההשפעות הבאות: הגברת רמות האנרגיה והצ'י, שיפור האון המיני של גברים, שיפור תפקודי הכבד, שיפור הזיכרון, חיזוק מערכת החיסון, הרגעת מערכת העצבים. חליטת השורש נמצאת בסוגים אחדים של תה בקוריאה. לאורך דרכי קוריאה רואים שדות רבים מכוסים בגגות מאורכים – אלו משתלות הג'ינסנג.
8 יעדים מומלצים בקוריאה הדרומית
 
ג'ינסנג במטבח הדרום קוריאני
שורש הג'ינסנג 
מזכר בצורתו את גוף האדם ולכן מיוחסות לו בריאות, נעורים ומרפא (צילום: Leung Cho Pan)
 

2. המאכל הלאומי - קימצ'י

קימצ'י (Kimchi) הוא ללא ספק המאכל הלאומי, שבלעדיו אין ארוחה קוריאנית. קימצ'י הוא למעשה ירקות מוחמצים (בדרך כלל כרוב סיני או רגיל, אך לפעמים גם מלפפון ושום) טבולים ברוטב נוזלי של פלפל חריף אדום. המעדן הזה מיושן בחביות, לתקופה שנעה בין מספר שעות למספר חודשים. ישנן משפחות עם מתכוני קימצ’י ייחודיים שעוברים מדור לדור. הקימצ’י הוא חריף, בלשון המעטה, ומלווה, ביחד עם האורז הלבן, כל ארוחה קוריאנית. לא משנה מה תזמינו, אפילו במסעדות שאינן קוריאניות מובהקות, תמיד תקבלו עם המנה שהזמנתם צלחות של קימצ’י וחמוצים אחרים. לא מצפים ממך לגמור את כל התוספות הללו. למעשה, אם תגמור, המלצרים יביאו לך עוד  עד אין סוף. אני מאוד אהבתי את הקימצ'י, אך בגלל חריפותו כדאי לאכול אותו בזהירות, קמעה קמעה.
 
קימצ'י, הכרוב החמוץ של דרום קוריאה
קימצ'י 
 כרוב מוחמץ וחריף, שאין ארוחה קוריאנית בלעדיו  (צילום: velyblee)
 

3. אחד הטעימים - ביבימבאפ

בִּיבִּימְבָּאפּ (Bibimbap)  אחד המאכלים הפופולריים, ולדעתי גם הטעימים ביותר בקוריאה. השם מורכב משתי מילים: ביבים פירושו "ערבוב", ובאפ פירושו "אורז מבושל".
ביבימבאפ הוא תערובת עשירה של ביצת עין, בשר בקר, אורז, אצות וירקות מבושלים, המטוגנים במחבת או בקדירת אבן (בגרסאותיו המשובחות יותר). אם הוא מבושל בקדרת אבן, האורז בתחתית מתקשה למעין מצע פריך וטעים, המהווה קינוח מושלם לסיום הארוחה. ביבימבאפ תמיד מגיע עם קימצ'י וחמוצים, בתוספת לצלחת מרק מיסו (זהה לזה שאפשר למצוא ביפן). ישנן גרסאות שונות לביבימבאפ, וחלקן הגדול חריפות למדי.
 
ביבימבאפ, מאכלים מומלצים בדרום קוריאה
בִּיבִּימְבָּאפּ בקדירת אבן, חלק מהגרסאות חריפות מאד 
 (צילום: Sous Chef)

 

4. חוויה קולינרית של ממש - בּוּלְגוֹגִי

בּוּלְגוֹגִי (Bulgogi) הוא חוויה קולינרית של ממש, והוא מוגש בדרך כלל במסעדות המתמחות בו. הסועדים יושבים על כריות המונחות על רצפת אוֹנְדוֹל מחוממת, מסביב לשולחן שבמרכזו צלחת פלדה לוהטת, המחוממת על ידי אש חזקה. המלצרים מגישים פיסות בשר מתובלות ולא מבושלות, והסועדים מניחים אותן על הפלטה הלוהטת, צולים אותן, טובלים ברוטב צהבהב קריר ואוכלים. הדרך המסורתית לאכול בולגוגי היא לעטוף את הבשר בעלה חסה, לשים בפנים חמוצים או קימצ'י (המוגשים בשפע עם המנה, כרגיל), לגלגל ולאכול.
 
בולגוגי, ברביקיו קוריאני, המאכלים המומלצים במטבח של דרום קוריאה
בּוּלְגוֹגִי הוא הברביקיו הקוריאני ובמסעדות המתמחות בו תצלו אותו בעצמכם 
(צילום: polsye)

 

5. הסושי הקוריאני - גִימְבָּאפּ 

גִימְבָּאפּ (Gimbap) הם כדורי אורז מגולגלים באצה וממולאים בקימצ'י, טונה, פירות ים או מילוי טעים (וחריף) אחר. הם מאוד דומים לסושי היפני ויש הטוענים שנוצרו בהשראתו. ניתן להשיג אותם בקלות, ובזול, בכל חנות מכולת קוריאנית. בקוריאה ניתן להשיג גם סשימי וסושי בסגנון היפני.
כתבה על מאכלי ההרים ביפן  |  כתבה על המטבח היפני של איי אוקינאווה
 
הסושי של דרום קוריאה, ממטעמי המטבח הקוריאני
גִימְבָּאפּ, הסושי של המטבח הדרום-קוריאני   (צילום: Tuğba Pexels)
 

המזרח הרחוק




 

6. לא לפחד מהשם - ג’וּק 

לא, זה לא דרום סין ולא מדובר בחרקים. תחת השם המרתיע ג’וּק (Juk או Dakjuk) מסתתרת מנה טעימה להפליא של אורז סמיך ודייסתי, מבושל זמן ארוך (כשעה וחצי) ביחד עם בשר, עוף, פירות ים, ירקות, פטריות וג'ינג'ר. מוגש חם, עם תוספות, כמו, שמן שומשום, כוסברה, בצל מטוגן או ביצת עין. 
 
ג'וק, דייסת אורז, דרום קוריאה
ג'וק -
 אורז סמיך ודייסתי, ההישול ארוך ביחד עם בשר, עוף, פירות ים, ירקות, פטריות וג'ינג'ר  (צילום: SUNGSU HAN)
 

7. מרק קר - נֶנְגְמִיוֹן

אחד משיאי המטבח הקוריאני הוא נֶנְגְמִיוֹן (Nengmayon), מנה שביפן קוראים לה ריימֶן. זהו מרק קר, מרענן, ולעיתים קרובות חריף, של אטריות, מלפפונים, ירקות, פלפל חריף אדום-נוזלי וביצה קשה. ישנן גרסאות רבות של נודלס בקוריאה, וכמו ביפן הן מגיעות לעיתים קרובות עם מרק. ליד הקתדרלה הקתולית של סיאול יש חנויות רבות, המגישות מרקי נודלס חמים וטעימים להפליא עם בשר בקר.
 
מרק קר במטבח הקוריאני
נֶנְגְמִיוֹן 
– מרק אטריות קר ומרענן  (צילום: Jinho Jung)
 
 

8. אוכל רחוב - דגים ופירות ים בטמפורה

ברחובות סיאול ניתן למצוא דוכנים רבים המגישים דגים חריפים בטמפורה, תמנונים ויתר פירות ים מטוגנים, עם ציפוי פריך של טמפורה, ופיסות של דגים טבולות ברוטב נוזלי של פלפל אדום וחריף. טעים, זול ומומלץ ביותר. הטמפורה מאוד נוחה לאכילה, אך פיסות הדג האדומות מתאימות רק לאוכלי החריף שביניכם.
 
אוכל רחוב, דרום קוריאה
תמנונים בציפוי טֶמְפּוּרָה, אוכל רחוב טעים, זול ו... חריף מאד 
(צילום: דני אורבך)
 




 

9. לימי החורף הקרים - מרק אוֹדֶן 

מרק אוֹדֶן (Oden) זהה לחלוטין למקבילו היפני, והא נמכר לעיתים קרובות בדוכני רחוב. מרק חם עם אצות, עיגולי דג או עוף ערבים לחיך, וירקות שונים. ביפן (לא ראיתי את זה בקוריאה) מוסיפים לו לפעמים גם חרדל חריף מאוד. טוב במיוחד לימי החורף הקרים.
 

מרק אטריות ובשר בסגנון קוריאני
(צילום: דני אורבך)
 
 


דני אורבך
 
אודות הכותב
ד"ר דני אורבך, בעל תואר דוקטור להיסטוריה מאוניברסיטת הרווארד וחוקר הפיכות, התנקשויות פוליטיות, התנגדות צבאית ביפן, סין, גרמניה ושאר העולם. מחבר הספר "ואלקירי – ההתנגדות הגרמנית להיטלר". פוסט-דוקטורט בתוכנית ללימודי יפן-ארה"ב באוניברסיטת הרווארד. בעל הבלוג "הינשוף".







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר