סיני מתחת למים:
ספארי צלילה קרוב וטוב
מאת: אמיר גור
היופי של סיני טמון בצבעים העזים של חצי האי: הכחול העמוק של הים, הצהוב של השמש הקופחת והחוף הזהוב, האדום של ההרים. לי תמיד זה הצטייר כחופשה בצבעי כחול-אדום-צהוב. אבל מתחת למים – אי אפשר להפריד בין הצבעים. שם נמצא היופי האמיתי, ושם הצבעוניות של העולם התת-ימי חוצה כל דמיון, צריך לראות כדי להאמין. והמיטב של סיני, נמצא ממש בדרום: באיים של טיראן, ובשמורת ראס מוחמד.
יש ישראלים שיורדים לחושות, לנרגילה וחומוס, לבטן-גב. יש צוללים שיוצאים למועדון צלילה מקומי, בדהב או בשארם, לצלילות מהחוף וטיולים על גמלים. אבל מרבית הצוללים חווים את דרום סיני בצורה הטובה ביותר שאפשר – בהפלגה על גבי ספינת ספארי צלילות, כזו שישנים בה, אוכלים בה, ובעיקר – צוללים ממנה.
שארם א-שייח', מצרי טיראן ושמורת ראס מוחמד
להגדלה - לחצו על הפינה העליונה
שארם – בירת צלילה בינלאומית
לא בכדי שארם א-שייח' (Sharm El Sheikh), העיר הגדולה לחופי סיני, היא אחד המוקדים הגדולים בעולם לספינות ספארי צלילה. שארם ממוקמת באופן נוח ממש מול מצר טיראן וארבעת האיים המרהיבים שבמרכזו, ובאופן נוח עוד יותר, גם בסמוך לקצה הדרומי ביותר בחצי האי. כך "הסתדר" שהעיר קרובה לשמורת הטבע הימית של ראס מוחמד (Ras Mohammed), ומצר ג'ובאל (Strait of Jubal) שמעבר לה, בפתחו של מפרץ סואץ.
העיר עצמה מפותחת וזרועה בתי מלון, מרכזי קניות ומסעדות. מאוד נוח ללון בה ולהפוך אותה למוקד יציאה לספארי צלילות ולטיולים באזור.
בתי מלון בשארם א-שייח'
ספינות הצלילה פועלות מדי שבוע ולוקחות קבוצות צוללים מאושרים אל האתרים הכי יפים בים האדום
(צילום: אמיר גור)
בתי מלון מומלצים בשארם א-שייח'
ריזורט סאנרייז מונטמארה (SUNRISE Montemare Resort -Grand Select) מדורג ברמת 5 כוכבים וממוקם דרומית למפרץ נעמה. למלון חוף ים פרטי, 4 בריכות חיצוניות ומספר מסעדות. החדרים גדולים ומרווחים, לכולם מרפסת או טרסה עם נוף לגן או לים, ויש גם סוויטות ודירות, שלחלקן בריכה פרטית. לעומת אחיו התאום סאנרייז דיימונד (Sunrise Diamond Beach Resort), המתאים יותר למשפחות בזכות פארק המים שלו, זהו ריזורט שקט ורגוע יותר.
ריזורט קלאב ריף וילג' (Club Reef Village) מדורג ברמת 4 כוכבים וממוקם אף הוא באזור רגוע, דרומית למפרץ נעמה. לאורחי המלון גישה ישירה לחוף ים פרטי, עם ריף יפה, וגם שלוש בריכות, ספא ומסעדות המגישות אוכל מגוון. המלון מציע חדרים זוגיים, סוויטות עם חדר שינה וחדרי משפחה, שלכולם מרפסות עם נוף לים או לגן. זהו מלון חדש יחסית ויחס הצוות ראוי לציון.
מכניסים ת'ראש למים – באיים של טיראן
תארו לעצמכם איים שעשויים באופן בלעדי אך ורק מאלמוגים. כאלה הם איי טיראן (Tiran): שכבה על גבי שכבה של שלד קשיח, דורות רבים של אלמוגים, שרק המעטפת החיצונית שלהם – בעשרות המטרים העליונים ושטופי האור – מהווים את שונית האלמוגים החיה והנושמת. פלא עולם של ממש. משגע איך שבעלי חיים זעירים ופרימיטיביים כמו אלמוגים, אחראים ליצירת "הרים", גדולים ונישאים לא פחות מההרים שיצרו הכוחות שעיצבו את המפרץ שבו הם מתקיימים.
מבין ארבעת איי טיראן, ג'קסון הוא הצפוני ביותר. צורתו הכללית עגולה, והוא ממש ה"פקק" שבקצה מפרץ אילת. בצד הצפוני של ג'קסון, המוגן על פי רוב מהרוחות והגלים, תתקשו למצוא זמן שבו אין בו לפחות שלוש או ארבע ספינות צלילה עוגנות, ולרוב גם הרבה יותר מזה. הספינות קשורות למצופי היקשרות מוכנים, כדי שחלילה לא ישליכו עוגן על האלמוגים היפים, או אחת לשנייה – אם כל המצופים תפוסים.
מירכתי הספינה העוגנת, קל ונוח לקפוץ אל המים הקרירים, הכחולים והצלולים. מבט אחד מטה, וההרפתקה מתחילה. כמה עושר וחיים יש בג'קסון הזה! מרוקנים אוויר מהמאזן, ומתחילים לצלול לאורך הפאה הצפונית של האי. הבליטה הענקית הזו צומחת מעומק קרקעית של 40 מ' ויותר כקיר תלול. בצד הדרומי – אפילו יותר מזה. הקרקעית עשויה כולה מחול לבן – אבק שברי אלמוגים מתים מהעבר, והקיר עצמו הולך ונהיה צבעוני ושוקק חיים ככל שמתקרבים לפני המים.
עושר של דגה בחסות הזרם – מראה טיפוסי מתחת למים בסיני (צילום: אמיר גור)
הקסם של איי טיראן
כשמתקרבים לקצהו המערבי של האי, הקיר מתחלף במדרון מתון – תחילתו של אוכף המחבר אותו אל האי הבא מדרום, וודהאוס שמו. במדרון זה נמצא הקסם של ג'קסון: מרבדי אלמוגים שטופי אור, להקות של פרפרונים ממינים שונים, תוכינונים צבעוניים, שושנות ים וצבי ים שבאים לבקר. כשהצלילה מתקרבת לסיומה, אפשר פשוט להסתובב ולצלול חזרה אל הספינה העוגנת, או ליהנות מאיסוף נוח על ידי סירות ה"זודיאק" (סירות גומי ממונעות קטנות) ולעלות לסיפון – בדיוק בזמן לארוחת צהריים מפנקת, בשמש הצהובה בלב הים הכחול.
לפני שיורדים לאתר הצלילה הבא, "וודהאוס ריף", נחים קצת על הפופים הפזורים בסיפון השיזוף. מבחינת המהות, הריף הזה הוא בדיוק כמו הג'קסון: אי אלמוגים שצמח משך אלפי שנים מקרקעית הים, תוצר של רצונם הבלתי מתפשר של בעלי החיים החרוצים האלה, האלמוגים, להתקרב לאור השמש. אבל מבחינה גאוגרפית – אין שונה ממנו. צורתו של וודהאוס היא קו ארוך וצר, לעומת ג'קסון העגול. כאן לרוב הספינה אינה עוגנת, אלא מקרבת ירכתיה אל הריף, בנקודה צפונית או דרומית – בהתאם לכיוון הזרם. הצוללים מוכנים בירכתיים כבר עם ציוד, סנפירים על הרגליים ומסכה על הפנים, וכשניתן האות לכך שהמדחפים לא מסתובבים ושמותר לקפוץ למים, ממש כמו ביחידת צנחנים מאומנת, "צונחים" אל המים ותופסים את הזרם. בצלילה הזאת הרגליים והסנפירים יכולים לנוח – הזרם עושה את שלו.
כתבה על צלילה באיי גלפגוס
כל הצבעים שבעולם חוגגים על הריף העשיר של ג'קסון ו-וודהאוס (צילומים: אמיר גור)
הדופן המזרחית של וודהאוס היא מדרון מורכב, עם שלוחות ומעברים, מגרש משחקים ימי שכל כולו עשוי מאלמוגים. הזרם יכול להיות מהיר מאוד, אבל לשמחתנו הריף ארוך מאוד, והכי כיף זה כשמתמזל המזל ובסוף הצלילה גם מגיעים לסופו... הקצה הצפוני שלו הוודהאוס הוא מדרון מתון, כמעט ישורת, שם הזרם שעובר בין שני הריפים יוצר אפקט "מכונת כביסה" – כלומר בעיקר בלאגן של זרמים, סוג של מערבולת. צריך קצת להיזהר ממנה, לשמור על איזון, אבל האקשן שזה יוצר מסביב, התנועה של הדגים והחיים – מרתקת.
ספארי הצלילה ממשיך אל שני האיים הדרומיים – "תומאס", הידוע בין השאר בזכות המעברים התת-ימיים העמוקים שלו (שלא כולם נגישים לצוללים בעלי דרגת הסמכה רגילה לעומק 30 מ'), והריף "גורדון" – הדרומי ביותר, שמדרום לו מישור חולי רחב ידיים, נוח מאוד לעגינת לילה ולצלילות לילה רגועות, עשירות בבעלי חיים שנודדים מהחול לשונית, ולהיפך.
מי מצליח לספור כמה צוללים מסתתרים בתמונה...? (צילום: אמיר גור)
אל ראס מוחמד ועיר שושנות הים
הספארי ממשיך דרומה, חוזר אל חצי האי סיני לכיוון שמורת ראס מוחמד, שבקצהו הדרומי. שמורת ראס מוחמד הוכרזה בשנת 1983, לא הרבה אחרי החזרת סיני לרשות המצרים. חלקה היבשתי של השמורה מכסה שטח נרחב של 480 קמ"ר והיא מגוונת למדי, החל מדיונות וגבעות טרשים בצפון ועד ל"ביצות" מנגרובים לאורך מפרצים וחופים.
חלקה הימי של השמורה הוא יעדנו, ובמיוחד אותה נקודה ספציפית ומיוחדת – ממש בקצהו הדרומי של הראס – שם נפגשים שני המפרצים שבראשו של הים האדום. אם מביטים עוד קצת דרומה ניתן לראות את מרחביו של הים האדום הגדול, אוקיינוס בהתהוות. באותה נקודה שני עמודי אלמוגים מתנשאים מעומק עצום ועד לפני המים, כשביניהם, וגם בינם לבין החוף – תעלת מים צרה. אלה הם ה"שארק ריף" וה"יולנדה ריף". הראשון קרוי על שם הכרישים שפעם כנראה היו נפוצים בו יותר מהיום, ואילו השני על שם... היולנדה – אונייה טבועה שהשאירה חותם, ועל כך ארחיב בהמשך.
את שמורת ראס מוחמד מאכלסים יותר מ- 200 מיני אלמוגים, סביבם חיים כ- 1,000 מיני דגים, 40 מיני כוכבי ים, 25 מיני קיפודי ים, 100 מיני רכיכות וכ- 150 מיני סרטנאים. ואם זה לא מספיק – נצפים כאן באופן תדיר צבי ים רבים מהמין צב הים הירוק וצב הים הקרני.
כתבה על יעדי הצלילה הטובים בעולם
הגיע הזמן לשלוף את המגדירים ולהתחיל לזהות מינים... (צילומים: אמיר גור)
וכדי לראות את כל אלה – צריך להכניס את הראש למים. היכן? ובכן – הצלילה בראס מוחמד מתחילה מנקודה ספציפית מאוד. או אחרת. או אף אחת משתיהן. או שלושתן. במילים אחרות, אין מסלול אחד ויחיד או "נכון" לעשות את הצלילה הזו, וכדאי לתכנן אותה בהתאם לזרמים, לרמת הצוללים, לכמות ולמיקום כלי השייט האחרים באזור.
אחד המסלולים האפשריים מתחיל באתר שנקרא "עיר שושנות הים" (Anemone City), וזאת משום שיש בו ריכוז בולט של שושנות ים ודגי שושנון. מעיר השושנות ממשיכים אל עמוד האלמוגים המכונה שארק ריף, כשמימין ערוץ רחב וגדוש אלמוגים, ומשמאל – הכחול הגדול, אלפיים ק"מ של ים רחב ידיים, שמתמשך עד שפוגש באוקיינוס ההודי.
הכחול מהפנט, אבל כדאי להביט בו לא רק בגלל יופיו, אלא בגלל שמשם מגיעים בעלי החיים הפלאגיים, כלומר "של הים הפתוח". להקות של פלטקסים, או צניניות גדולות עין (Bigeye trevally) מתקרבות אל השונית עם הזרמים, ואילו להקות הברקודות נוטות לשמור על מרחק מסוים. שווה לאמץ את העיניים – לפעמים בין הברקודות מסתתר משהו גדול יותר...
שדה של שושנות ים ושושנונים, מדגמנים סימביוזה בקצב של סיני (צילום: אמיר גור)
שירותים במקום הכי פחות צפוי...
כשפוגשים את השארק ריף, השונית כבר הופכת לקיר אנכי, ובעומק 40-50 מ', הקיר הופך למדרון, שממשיך ומשתפל מטה מטה, אל קרקעית הים האדום. כאן הקונטרסט בין הכחול העמוק לאלמוגים הצבעוניים שעל הקיר – הוא היפה ביותר. אלמוגי מניפה ואלמוגים רכים אחרים תלויים על הקיר, על המדרון אפשר למצוא מחבטנים קטנים וגדולים, וצבי ים כאן הם אורחים קבועים. ואז מגיעים אל מקום טביעתה של היולנדה.
את הספינה עצמה לא ממש רואים שכן היא טבועה בעומק שמעבר לדרגת ההסמכה של צולל ספורטיבי, אולם חלק מהמטען שלה נותר פזור על המדרון הרדוד. ומה נשאה הספינה? המטען שלה היה, ובכן... כלים סניטריים: כיורים, אמבטיות, ובעיקר אסלות! מראה קצת סוריאליסטי: אסלות בלב אחת משוניות האלמוגים היפות ביותר בים האדום. אבל מה שהים לקח שייך לים, אז למה לא אסלות? תוסיפו לזה שבסביבת האסלות והכיורים רובצים כמה מהעקרבנונים הגדולים, המרהיבים והצבעוניים שיצא לי לראות, ושבכל האזור הזה שורצות מורנות מהמין ניבן ענק – מפלצות ים בתחפושת של דג.
אם הזרם שבתעלה בין הריפים מאפשר, וממשיכים במעלה התעלה אל האזור התחום בין שני הריפים לחוף, מגיעים לגן אלמוגים פורח ויפהפה – אחת מפינות החן הקסומות ביותר של הים האדום. שלל אלמוגים רכים צבעוניים, על קרקעית מישורית בעומק רדוד יחסית, ראות טובה והמון המון חיים. קרנפונים ותוכינונים, פרפרונים וחברים, וגם הנצרן הזתוני (או הטיטאני) הידוע לשמצה, שלא מהסס לתקוף צוללים כדי להגן על התטולה שלו או על נחלתו – מה שלרוב מסתכם בסיום מעט מלחיץ אבל בעיקר קומי, לצלילה אדירה.
ההתבוננות בעולם הטבע מתחת למים פותחת צוהר למגוון תצורות חיים יפהפיות (צילום: אמיר גור)
משמורת ראס מוחמד, המסלול הקלאסי לוקח אותנו חזרה למעגן בשארם א-שייח', על מנת לסכם טיול צלילה מופלא ועתיר חוויות. בהפלגות ארוכות יותר, או במסלול פחות שגרתי – אפשר להמשיך אל דרום מפרץ סואץ, אל השוניות הבתוליות, האונייה הטבועה המפורסמת "טיסלגורם", ואל שלל אוניות טבועות מיוחדות בצידו השני של המפרץ – הרפתקה אחרת, מיוחדת ושונה. למי שגם זה לא מספיק לו, צריך לזכור שדרום סיני או סיני כולה, היא רק שפיץ קטן בקצהו של ים אדיר, ולשמחתנו כמעט כל החוף המצרי פתוח לנו, עם מסלולים מרתקים נוספים בדרום מצרים, שלל כרישים, להקות דגים ושוניות האלמוגים מהיפות בעולם.
טיולי ספארי צלילה בעולם לחצו לקבלת מידע >>
מידע נוסף
כתבות נוספות
העיר עצמה מפותחת וזרועה בתי מלון, מרכזי קניות ומסעדות. מאוד נוח ללון בה ולהפוך אותה למוקד יציאה לספארי צלילות ולטיולים באזור.
בתי מלון בשארם א-שייח'
ספינות הצלילה פועלות מדי שבוע ולוקחות קבוצות צוללים מאושרים אל האתרים הכי יפים בים האדום
(צילום: אמיר גור)
בתי מלון מומלצים בשארם א-שייח'
ריזורט סאנרייז מונטמארה (SUNRISE Montemare Resort -Grand Select) מדורג ברמת 5 כוכבים וממוקם דרומית למפרץ נעמה. למלון חוף ים פרטי, 4 בריכות חיצוניות ומספר מסעדות. החדרים גדולים ומרווחים, לכולם מרפסת או טרסה עם נוף לגן או לים, ויש גם סוויטות ודירות, שלחלקן בריכה פרטית. לעומת אחיו התאום סאנרייז דיימונד (Sunrise Diamond Beach Resort), המתאים יותר למשפחות בזכות פארק המים שלו, זהו ריזורט שקט ורגוע יותר.
ריזורט קלאב ריף וילג' (Club Reef Village) מדורג ברמת 4 כוכבים וממוקם אף הוא באזור רגוע, דרומית למפרץ נעמה. לאורחי המלון גישה ישירה לחוף ים פרטי, עם ריף יפה, וגם שלוש בריכות, ספא ומסעדות המגישות אוכל מגוון. המלון מציע חדרים זוגיים, סוויטות עם חדר שינה וחדרי משפחה, שלכולם מרפסות עם נוף לים או לגן. זהו מלון חדש יחסית ויחס הצוות ראוי לציון.
ריזורט קלאב ריף וילג' (Club Reef Village) מדורג ברמת 4 כוכבים וממוקם אף הוא באזור רגוע, דרומית למפרץ נעמה. לאורחי המלון גישה ישירה לחוף ים פרטי, עם ריף יפה, וגם שלוש בריכות, ספא ומסעדות המגישות אוכל מגוון. המלון מציע חדרים זוגיים, סוויטות עם חדר שינה וחדרי משפחה, שלכולם מרפסות עם נוף לים או לגן. זהו מלון חדש יחסית ויחס הצוות ראוי לציון.
תארו לעצמכם איים שעשויים באופן בלעדי אך ורק מאלמוגים. כאלה הם איי טיראן (Tiran): שכבה על גבי שכבה של שלד קשיח, דורות רבים של אלמוגים, שרק המעטפת החיצונית שלהם – בעשרות המטרים העליונים ושטופי האור – מהווים את שונית האלמוגים החיה והנושמת. פלא עולם של ממש. משגע איך שבעלי חיים זעירים ופרימיטיביים כמו אלמוגים, אחראים ליצירת "הרים", גדולים ונישאים לא פחות מההרים שיצרו הכוחות שעיצבו את המפרץ שבו הם מתקיימים.
מבין ארבעת איי טיראן, ג'קסון הוא הצפוני ביותר. צורתו הכללית עגולה, והוא ממש ה"פקק" שבקצה מפרץ אילת. בצד הצפוני של ג'קסון, המוגן על פי רוב מהרוחות והגלים, תתקשו למצוא זמן שבו אין בו לפחות שלוש או ארבע ספינות צלילה עוגנות, ולרוב גם הרבה יותר מזה. הספינות קשורות למצופי היקשרות מוכנים, כדי שחלילה לא ישליכו עוגן על האלמוגים היפים, או אחת לשנייה – אם כל המצופים תפוסים.
מירכתי הספינה העוגנת, קל ונוח לקפוץ אל המים הקרירים, הכחולים והצלולים. מבט אחד מטה, וההרפתקה מתחילה. כמה עושר וחיים יש בג'קסון הזה! מרוקנים אוויר מהמאזן, ומתחילים לצלול לאורך הפאה הצפונית של האי. הבליטה הענקית הזו צומחת מעומק קרקעית של 40 מ' ויותר כקיר תלול. בצד הדרומי – אפילו יותר מזה. הקרקעית עשויה כולה מחול לבן – אבק שברי אלמוגים מתים מהעבר, והקיר עצמו הולך ונהיה צבעוני ושוקק חיים ככל שמתקרבים לפני המים.
מבין ארבעת איי טיראן, ג'קסון הוא הצפוני ביותר. צורתו הכללית עגולה, והוא ממש ה"פקק" שבקצה מפרץ אילת. בצד הצפוני של ג'קסון, המוגן על פי רוב מהרוחות והגלים, תתקשו למצוא זמן שבו אין בו לפחות שלוש או ארבע ספינות צלילה עוגנות, ולרוב גם הרבה יותר מזה. הספינות קשורות למצופי היקשרות מוכנים, כדי שחלילה לא ישליכו עוגן על האלמוגים היפים, או אחת לשנייה – אם כל המצופים תפוסים.
מירכתי הספינה העוגנת, קל ונוח לקפוץ אל המים הקרירים, הכחולים והצלולים. מבט אחד מטה, וההרפתקה מתחילה. כמה עושר וחיים יש בג'קסון הזה! מרוקנים אוויר מהמאזן, ומתחילים לצלול לאורך הפאה הצפונית של האי. הבליטה הענקית הזו צומחת מעומק קרקעית של 40 מ' ויותר כקיר תלול. בצד הדרומי – אפילו יותר מזה. הקרקעית עשויה כולה מחול לבן – אבק שברי אלמוגים מתים מהעבר, והקיר עצמו הולך ונהיה צבעוני ושוקק חיים ככל שמתקרבים לפני המים.
עושר של דגה בחסות הזרם
הקסם של איי טיראן
כשמתקרבים לקצהו המערבי של האי, הקיר מתחלף במדרון מתון – תחילתו של אוכף המחבר אותו אל האי הבא מדרום, וודהאוס שמו. במדרון זה נמצא הקסם של ג'קסון: מרבדי אלמוגים שטופי אור, להקות של פרפרונים ממינים שונים, תוכינונים צבעוניים, שושנות ים וצבי ים שבאים לבקר. כשהצלילה מתקרבת לסיומה, אפשר פשוט להסתובב ולצלול חזרה אל הספינה העוגנת, או ליהנות מאיסוף נוח על ידי סירות ה"זודיאק" (סירות גומי ממונעות קטנות) ולעלות לסיפון – בדיוק בזמן לארוחת צהריים מפנקת, בשמש הצהובה בלב הים הכחול.
לפני שיורדים לאתר הצלילה הבא, "וודהאוס ריף", נחים קצת על הפופים הפזורים בסיפון השיזוף. מבחינת המהות, הריף הזה הוא בדיוק כמו הג'קסון: אי אלמוגים שצמח משך אלפי שנים מקרקעית הים, תוצר של רצונם הבלתי מתפשר של בעלי החיים החרוצים האלה, האלמוגים, להתקרב לאור השמש. אבל מבחינה גאוגרפית – אין שונה ממנו. צורתו של וודהאוס היא קו ארוך וצר, לעומת ג'קסון העגול. כאן לרוב הספינה אינה עוגנת, אלא מקרבת ירכתיה אל הריף, בנקודה צפונית או דרומית – בהתאם לכיוון הזרם. הצוללים מוכנים בירכתיים כבר עם ציוד, סנפירים על הרגליים ומסכה על הפנים, וכשניתן האות לכך שהמדחפים לא מסתובבים ושמותר לקפוץ למים, ממש כמו ביחידת צנחנים מאומנת, "צונחים" אל המים ותופסים את הזרם. בצלילה הזאת הרגליים והסנפירים יכולים לנוח – הזרם עושה את שלו.
כתבה על צלילה באיי גלפגוס
כל הצבעים שבעולם חוגגים על הריף העשיר של ג'קסון ו-וודהאוס (צילומים: אמיר גור)
הדופן המזרחית של וודהאוס היא מדרון מורכב, עם שלוחות ומעברים, מגרש משחקים ימי שכל כולו עשוי מאלמוגים. הזרם יכול להיות מהיר מאוד, אבל לשמחתנו הריף ארוך מאוד, והכי כיף זה כשמתמזל המזל ובסוף הצלילה גם מגיעים לסופו... הקצה הצפוני שלו הוודהאוס הוא מדרון מתון, כמעט ישורת, שם הזרם שעובר בין שני הריפים יוצר אפקט "מכונת כביסה" – כלומר בעיקר בלאגן של זרמים, סוג של מערבולת. צריך קצת להיזהר ממנה, לשמור על איזון, אבל האקשן שזה יוצר מסביב, התנועה של הדגים והחיים – מרתקת.
ספארי הצלילה ממשיך אל שני האיים הדרומיים – "תומאס", הידוע בין השאר בזכות המעברים התת-ימיים העמוקים שלו (שלא כולם נגישים לצוללים בעלי דרגת הסמכה רגילה לעומק 30 מ'), והריף "גורדון" – הדרומי ביותר, שמדרום לו מישור חולי רחב ידיים, נוח מאוד לעגינת לילה ולצלילות לילה רגועות, עשירות בבעלי חיים שנודדים מהחול לשונית, ולהיפך.
מי מצליח לספור כמה צוללים מסתתרים בתמונה...? (צילום: אמיר גור)
אל ראס מוחמד ועיר שושנות הים
הספארי ממשיך דרומה, חוזר אל חצי האי סיני לכיוון שמורת ראס מוחמד, שבקצהו הדרומי. שמורת ראס מוחמד הוכרזה בשנת 1983, לא הרבה אחרי החזרת סיני לרשות המצרים. חלקה היבשתי של השמורה מכסה שטח נרחב של 480 קמ"ר והיא מגוונת למדי, החל מדיונות וגבעות טרשים בצפון ועד ל"ביצות" מנגרובים לאורך מפרצים וחופים.
חלקה הימי של השמורה הוא יעדנו, ובמיוחד אותה נקודה ספציפית ומיוחדת – ממש בקצהו הדרומי של הראס – שם נפגשים שני המפרצים שבראשו של הים האדום. אם מביטים עוד קצת דרומה ניתן לראות את מרחביו של הים האדום הגדול, אוקיינוס בהתהוות. באותה נקודה שני עמודי אלמוגים מתנשאים מעומק עצום ועד לפני המים, כשביניהם, וגם בינם לבין החוף – תעלת מים צרה. אלה הם ה"שארק ריף" וה"יולנדה ריף". הראשון קרוי על שם הכרישים שפעם כנראה היו נפוצים בו יותר מהיום, ואילו השני על שם... היולנדה – אונייה טבועה שהשאירה חותם, ועל כך ארחיב בהמשך.
את שמורת ראס מוחמד מאכלסים יותר מ- 200 מיני אלמוגים, סביבם חיים כ- 1,000 מיני דגים, 40 מיני כוכבי ים, 25 מיני קיפודי ים, 100 מיני רכיכות וכ- 150 מיני סרטנאים. ואם זה לא מספיק – נצפים כאן באופן תדיר צבי ים רבים מהמין צב הים הירוק וצב הים הקרני.
כתבה על יעדי הצלילה הטובים בעולם
הגיע הזמן לשלוף את המגדירים ולהתחיל לזהות מינים... (צילומים: אמיר גור)
וכדי לראות את כל אלה – צריך להכניס את הראש למים. היכן? ובכן – הצלילה בראס מוחמד מתחילה מנקודה ספציפית מאוד. או אחרת. או אף אחת משתיהן. או שלושתן. במילים אחרות, אין מסלול אחד ויחיד או "נכון" לעשות את הצלילה הזו, וכדאי לתכנן אותה בהתאם לזרמים, לרמת הצוללים, לכמות ולמיקום כלי השייט האחרים באזור.
אחד המסלולים האפשריים מתחיל באתר שנקרא "עיר שושנות הים" (Anemone City), וזאת משום שיש בו ריכוז בולט של שושנות ים ודגי שושנון. מעיר השושנות ממשיכים אל עמוד האלמוגים המכונה שארק ריף, כשמימין ערוץ רחב וגדוש אלמוגים, ומשמאל – הכחול הגדול, אלפיים ק"מ של ים רחב ידיים, שמתמשך עד שפוגש באוקיינוס ההודי.
הכחול מהפנט, אבל כדאי להביט בו לא רק בגלל יופיו, אלא בגלל שמשם מגיעים בעלי החיים הפלאגיים, כלומר "של הים הפתוח". להקות של פלטקסים, או צניניות גדולות עין (Bigeye trevally) מתקרבות אל השונית עם הזרמים, ואילו להקות הברקודות נוטות לשמור על מרחק מסוים. שווה לאמץ את העיניים – לפעמים בין הברקודות מסתתר משהו גדול יותר...
שדה של שושנות ים ושושנונים, מדגמנים סימביוזה בקצב של סיני (צילום: אמיר גור)
שירותים במקום הכי פחות צפוי...
כשפוגשים את השארק ריף, השונית כבר הופכת לקיר אנכי, ובעומק 40-50 מ', הקיר הופך למדרון, שממשיך ומשתפל מטה מטה, אל קרקעית הים האדום. כאן הקונטרסט בין הכחול העמוק לאלמוגים הצבעוניים שעל הקיר – הוא היפה ביותר. אלמוגי מניפה ואלמוגים רכים אחרים תלויים על הקיר, על המדרון אפשר למצוא מחבטנים קטנים וגדולים, וצבי ים כאן הם אורחים קבועים. ואז מגיעים אל מקום טביעתה של היולנדה.
את הספינה עצמה לא ממש רואים שכן היא טבועה בעומק שמעבר לדרגת ההסמכה של צולל ספורטיבי, אולם חלק מהמטען שלה נותר פזור על המדרון הרדוד. ומה נשאה הספינה? המטען שלה היה, ובכן... כלים סניטריים: כיורים, אמבטיות, ובעיקר אסלות! מראה קצת סוריאליסטי: אסלות בלב אחת משוניות האלמוגים היפות ביותר בים האדום. אבל מה שהים לקח שייך לים, אז למה לא אסלות? תוסיפו לזה שבסביבת האסלות והכיורים רובצים כמה מהעקרבנונים הגדולים, המרהיבים והצבעוניים שיצא לי לראות, ושבכל האזור הזה שורצות מורנות מהמין ניבן ענק – מפלצות ים בתחפושת של דג.
אם הזרם שבתעלה בין הריפים מאפשר, וממשיכים במעלה התעלה אל האזור התחום בין שני הריפים לחוף, מגיעים לגן אלמוגים פורח ויפהפה – אחת מפינות החן הקסומות ביותר של הים האדום. שלל אלמוגים רכים צבעוניים, על קרקעית מישורית בעומק רדוד יחסית, ראות טובה והמון המון חיים. קרנפונים ותוכינונים, פרפרונים וחברים, וגם הנצרן הזתוני (או הטיטאני) הידוע לשמצה, שלא מהסס לתקוף צוללים כדי להגן על התטולה שלו או על נחלתו – מה שלרוב מסתכם בסיום מעט מלחיץ אבל בעיקר קומי, לצלילה אדירה.
ההתבוננות בעולם הטבע מתחת למים פותחת צוהר למגוון תצורות חיים יפהפיות (צילום: אמיר גור)
משמורת ראס מוחמד, המסלול הקלאסי לוקח אותנו חזרה למעגן בשארם א-שייח', על מנת לסכם טיול צלילה מופלא ועתיר חוויות. בהפלגות ארוכות יותר, או במסלול פחות שגרתי – אפשר להמשיך אל דרום מפרץ סואץ, אל השוניות הבתוליות, האונייה הטבועה המפורסמת "טיסלגורם", ואל שלל אוניות טבועות מיוחדות בצידו השני של המפרץ – הרפתקה אחרת, מיוחדת ושונה. למי שגם זה לא מספיק לו, צריך לזכור שדרום סיני או סיני כולה, היא רק שפיץ קטן בקצהו של ים אדיר, ולשמחתנו כמעט כל החוף המצרי פתוח לנו, עם מסלולים מרתקים נוספים בדרום מצרים, שלל כרישים, להקות דגים ושוניות האלמוגים מהיפות בעולם.
טיולי ספארי צלילה בעולם לחצו לקבלת מידע >>
מידע נוסף
כתבות נוספות
לפני שיורדים לאתר הצלילה הבא, "וודהאוס ריף", נחים קצת על הפופים הפזורים בסיפון השיזוף. מבחינת המהות, הריף הזה הוא בדיוק כמו הג'קסון: אי אלמוגים שצמח משך אלפי שנים מקרקעית הים, תוצר של רצונם הבלתי מתפשר של בעלי החיים החרוצים האלה, האלמוגים, להתקרב לאור השמש. אבל מבחינה גאוגרפית – אין שונה ממנו. צורתו של וודהאוס היא קו ארוך וצר, לעומת ג'קסון העגול. כאן לרוב הספינה אינה עוגנת, אלא מקרבת ירכתיה אל הריף, בנקודה צפונית או דרומית – בהתאם לכיוון הזרם. הצוללים מוכנים בירכתיים כבר עם ציוד, סנפירים על הרגליים ומסכה על הפנים, וכשניתן האות לכך שהמדחפים לא מסתובבים ושמותר לקפוץ למים, ממש כמו ביחידת צנחנים מאומנת, "צונחים" אל המים ותופסים את הזרם. בצלילה הזאת הרגליים והסנפירים יכולים לנוח – הזרם עושה את שלו.
כתבה על צלילה באיי גלפגוס
כל הצבעים שבעולם חוגגים על הריף העשיר של ג'קסון ו-וודהאוס (צילומים: אמיר גור)
ספארי הצלילה ממשיך אל שני האיים הדרומיים – "תומאס", הידוע בין השאר בזכות המעברים התת-ימיים העמוקים שלו (שלא כולם נגישים לצוללים בעלי דרגת הסמכה רגילה לעומק 30 מ'), והריף "גורדון" – הדרומי ביותר, שמדרום לו מישור חולי רחב ידיים, נוח מאוד לעגינת לילה ולצלילות לילה רגועות, עשירות בבעלי חיים שנודדים מהחול לשונית, ולהיפך.
מי מצליח לספור כמה צוללים מסתתרים בתמונה...? (צילום: אמיר גור)
הספארי ממשיך דרומה, חוזר אל חצי האי סיני לכיוון שמורת ראס מוחמד, שבקצהו הדרומי. שמורת ראס מוחמד הוכרזה בשנת 1983, לא הרבה אחרי החזרת סיני לרשות המצרים. חלקה היבשתי של השמורה מכסה שטח נרחב של 480 קמ"ר והיא מגוונת למדי, החל מדיונות וגבעות טרשים בצפון ועד ל"ביצות" מנגרובים לאורך מפרצים וחופים.
חלקה הימי של השמורה הוא יעדנו, ובמיוחד אותה נקודה ספציפית ומיוחדת – ממש בקצהו הדרומי של הראס – שם נפגשים שני המפרצים שבראשו של הים האדום. אם מביטים עוד קצת דרומה ניתן לראות את מרחביו של הים האדום הגדול, אוקיינוס בהתהוות. באותה נקודה שני עמודי אלמוגים מתנשאים מעומק עצום ועד לפני המים, כשביניהם, וגם בינם לבין החוף – תעלת מים צרה. אלה הם ה"שארק ריף" וה"יולנדה ריף". הראשון קרוי על שם הכרישים שפעם כנראה היו נפוצים בו יותר מהיום, ואילו השני על שם... היולנדה – אונייה טבועה שהשאירה חותם, ועל כך ארחיב בהמשך.
חלקה הימי של השמורה הוא יעדנו, ובמיוחד אותה נקודה ספציפית ומיוחדת – ממש בקצהו הדרומי של הראס – שם נפגשים שני המפרצים שבראשו של הים האדום. אם מביטים עוד קצת דרומה ניתן לראות את מרחביו של הים האדום הגדול, אוקיינוס בהתהוות. באותה נקודה שני עמודי אלמוגים מתנשאים מעומק עצום ועד לפני המים, כשביניהם, וגם בינם לבין החוף – תעלת מים צרה. אלה הם ה"שארק ריף" וה"יולנדה ריף". הראשון קרוי על שם הכרישים שפעם כנראה היו נפוצים בו יותר מהיום, ואילו השני על שם... היולנדה – אונייה טבועה שהשאירה חותם, ועל כך ארחיב בהמשך.
את שמורת ראס מוחמד מאכלסים יותר מ- 200 מיני אלמוגים, סביבם חיים כ- 1,000 מיני דגים, 40 מיני כוכבי ים, 25 מיני קיפודי ים, 100 מיני רכיכות וכ- 150 מיני סרטנאים. ואם זה לא מספיק – נצפים כאן באופן תדיר צבי ים רבים מהמין צב הים הירוק וצב הים הקרני.
כתבה על יעדי הצלילה הטובים בעולם
הגיע הזמן לשלוף את המגדירים ולהתחיל לזהות מינים... (צילומים: אמיר גור)
וכדי לראות את כל אלה – צריך להכניס את הראש למים. היכן? ובכן – הצלילה בראס מוחמד מתחילה מנקודה ספציפית מאוד. או אחרת. או אף אחת משתיהן. או שלושתן. במילים אחרות, אין מסלול אחד ויחיד או "נכון" לעשות את הצלילה הזו, וכדאי לתכנן אותה בהתאם לזרמים, לרמת הצוללים, לכמות ולמיקום כלי השייט האחרים באזור.
אחד המסלולים האפשריים מתחיל באתר שנקרא "עיר שושנות הים" (Anemone City), וזאת משום שיש בו ריכוז בולט של שושנות ים ודגי שושנון. מעיר השושנות ממשיכים אל עמוד האלמוגים המכונה שארק ריף, כשמימין ערוץ רחב וגדוש אלמוגים, ומשמאל – הכחול הגדול, אלפיים ק"מ של ים רחב ידיים, שמתמשך עד שפוגש באוקיינוס ההודי.
הכחול מהפנט, אבל כדאי להביט בו לא רק בגלל יופיו, אלא בגלל שמשם מגיעים בעלי החיים הפלאגיים, כלומר "של הים הפתוח". להקות של פלטקסים, או צניניות גדולות עין (Bigeye trevally) מתקרבות אל השונית עם הזרמים, ואילו להקות הברקודות נוטות לשמור על מרחק מסוים. שווה לאמץ את העיניים – לפעמים בין הברקודות מסתתר משהו גדול יותר...
אחד המסלולים האפשריים מתחיל באתר שנקרא "עיר שושנות הים" (Anemone City), וזאת משום שיש בו ריכוז בולט של שושנות ים ודגי שושנון. מעיר השושנות ממשיכים אל עמוד האלמוגים המכונה שארק ריף, כשמימין ערוץ רחב וגדוש אלמוגים, ומשמאל – הכחול הגדול, אלפיים ק"מ של ים רחב ידיים, שמתמשך עד שפוגש באוקיינוס ההודי.
הכחול מהפנט, אבל כדאי להביט בו לא רק בגלל יופיו, אלא בגלל שמשם מגיעים בעלי החיים הפלאגיים, כלומר "של הים הפתוח". להקות של פלטקסים, או צניניות גדולות עין (Bigeye trevally) מתקרבות אל השונית עם הזרמים, ואילו להקות הברקודות נוטות לשמור על מרחק מסוים. שווה לאמץ את העיניים – לפעמים בין הברקודות מסתתר משהו גדול יותר...
שדה של שושנות ים ושושנונים, מדגמנים סימביוזה בקצב של סיני (צילום: אמיר גור)
שירותים במקום הכי פחות צפוי...
כשפוגשים את השארק ריף, השונית כבר הופכת לקיר אנכי, ובעומק 40-50 מ', הקיר הופך למדרון, שממשיך ומשתפל מטה מטה, אל קרקעית הים האדום. כאן הקונטרסט בין הכחול העמוק לאלמוגים הצבעוניים שעל הקיר – הוא היפה ביותר. אלמוגי מניפה ואלמוגים רכים אחרים תלויים על הקיר, על המדרון אפשר למצוא מחבטנים קטנים וגדולים, וצבי ים כאן הם אורחים קבועים. ואז מגיעים אל מקום טביעתה של היולנדה.
את הספינה עצמה לא ממש רואים שכן היא טבועה בעומק שמעבר לדרגת ההסמכה של צולל ספורטיבי, אולם חלק מהמטען שלה נותר פזור על המדרון הרדוד. ומה נשאה הספינה? המטען שלה היה, ובכן... כלים סניטריים: כיורים, אמבטיות, ובעיקר אסלות! מראה קצת סוריאליסטי: אסלות בלב אחת משוניות האלמוגים היפות ביותר בים האדום. אבל מה שהים לקח שייך לים, אז למה לא אסלות? תוסיפו לזה שבסביבת האסלות והכיורים רובצים כמה מהעקרבנונים הגדולים, המרהיבים והצבעוניים שיצא לי לראות, ושבכל האזור הזה שורצות מורנות מהמין ניבן ענק – מפלצות ים בתחפושת של דג.
אם הזרם שבתעלה בין הריפים מאפשר, וממשיכים במעלה התעלה אל האזור התחום בין שני הריפים לחוף, מגיעים לגן אלמוגים פורח ויפהפה – אחת מפינות החן הקסומות ביותר של הים האדום. שלל אלמוגים רכים צבעוניים, על קרקעית מישורית בעומק רדוד יחסית, ראות טובה והמון המון חיים. קרנפונים ותוכינונים, פרפרונים וחברים, וגם הנצרן הזתוני (או הטיטאני) הידוע לשמצה, שלא מהסס לתקוף צוללים כדי להגן על התטולה שלו או על נחלתו – מה שלרוב מסתכם בסיום מעט מלחיץ אבל בעיקר קומי, לצלילה אדירה.
ההתבוננות בעולם הטבע מתחת למים פותחת צוהר למגוון תצורות חיים יפהפיות (צילום: אמיר גור)
משמורת ראס מוחמד, המסלול הקלאסי לוקח אותנו חזרה למעגן בשארם א-שייח', על מנת לסכם טיול צלילה מופלא ועתיר חוויות. בהפלגות ארוכות יותר, או במסלול פחות שגרתי – אפשר להמשיך אל דרום מפרץ סואץ, אל השוניות הבתוליות, האונייה הטבועה המפורסמת "טיסלגורם", ואל שלל אוניות טבועות מיוחדות בצידו השני של המפרץ – הרפתקה אחרת, מיוחדת ושונה. למי שגם זה לא מספיק לו, צריך לזכור שדרום סיני או סיני כולה, היא רק שפיץ קטן בקצהו של ים אדיר, ולשמחתנו כמעט כל החוף המצרי פתוח לנו, עם מסלולים מרתקים נוספים בדרום מצרים, שלל כרישים, להקות דגים ושוניות האלמוגים מהיפות בעולם.
טיולי ספארי צלילה בעולם לחצו לקבלת מידע >>
מידע נוסף
כתבות נוספות
את הספינה עצמה לא ממש רואים שכן היא טבועה בעומק שמעבר לדרגת ההסמכה של צולל ספורטיבי, אולם חלק מהמטען שלה נותר פזור על המדרון הרדוד. ומה נשאה הספינה? המטען שלה היה, ובכן... כלים סניטריים: כיורים, אמבטיות, ובעיקר אסלות! מראה קצת סוריאליסטי: אסלות בלב אחת משוניות האלמוגים היפות ביותר בים האדום. אבל מה שהים לקח שייך לים, אז למה לא אסלות? תוסיפו לזה שבסביבת האסלות והכיורים רובצים כמה מהעקרבנונים הגדולים, המרהיבים והצבעוניים שיצא לי לראות, ושבכל האזור הזה שורצות מורנות מהמין ניבן ענק – מפלצות ים בתחפושת של דג.
אם הזרם שבתעלה בין הריפים מאפשר, וממשיכים במעלה התעלה אל האזור התחום בין שני הריפים לחוף, מגיעים לגן אלמוגים פורח ויפהפה – אחת מפינות החן הקסומות ביותר של הים האדום. שלל אלמוגים רכים צבעוניים, על קרקעית מישורית בעומק רדוד יחסית, ראות טובה והמון המון חיים. קרנפונים ותוכינונים, פרפרונים וחברים, וגם הנצרן הזתוני (או הטיטאני) הידוע לשמצה, שלא מהסס לתקוף צוללים כדי להגן על התטולה שלו או על נחלתו – מה שלרוב מסתכם בסיום מעט מלחיץ אבל בעיקר קומי, לצלילה אדירה.
ההתבוננות בעולם הטבע מתחת למים פותחת צוהר למגוון תצורות חיים יפהפיות (צילום: אמיר גור)
משמורת ראס מוחמד, המסלול הקלאסי לוקח אותנו חזרה למעגן בשארם א-שייח', על מנת לסכם טיול צלילה מופלא ועתיר חוויות. בהפלגות ארוכות יותר, או במסלול פחות שגרתי – אפשר להמשיך אל דרום מפרץ סואץ, אל השוניות הבתוליות, האונייה הטבועה המפורסמת "טיסלגורם", ואל שלל אוניות טבועות מיוחדות בצידו השני של המפרץ – הרפתקה אחרת, מיוחדת ושונה. למי שגם זה לא מספיק לו, צריך לזכור שדרום סיני או סיני כולה, היא רק שפיץ קטן בקצהו של ים אדיר, ולשמחתנו כמעט כל החוף המצרי פתוח לנו, עם מסלולים מרתקים נוספים בדרום מצרים, שלל כרישים, להקות דגים ושוניות האלמוגים מהיפות בעולם.
טיולי ספארי צלילה בעולם לחצו לקבלת מידע >>