גלאפגוס: מעל ומתחת למים

איי גלאפגוס – מעל ומתחת למים 
מאת: אמיר גור


שוב הרגשתי חבטה קלה מאחור והסתובבתי מהר, דרוך עם המצלמה, אבל אריה הים השובב היה זריז ממני. הוא כבר מתחתיי, ותכף מעליי ומייד אחר כך נעלם, רק כדי לחזור עם חברים. אריות הים של גלאפגוס הם יצורי הים השובבים ביותר שיצא לי לפגוש בצלילה. לא יכולתי להפסיק לצחוק, בעומק 20 מ' מתחת לפני הים. לפתע הם נדרכו, ובשנייה אחת כל החבורה העליזה נעלמה כלא הייתה. התבוננתי סביבי ואז ראיתי את הסיבה להיעלמותם: מספר מטרים ממני שייטה להקה קטנה של כרישי פטיש חמורי סבר. אין סוף להפתעות בגלאפגוס.


הרבה צוללים מנוסים, שכבר ראו עולם, תמימי דעים שהאיים וולף ודרווין – המיטב של אתרי הצלילה באיי גלאפגוס – הם גם בין אתרי הצלילה הטובים ביותר בעולם. הפלגת צלילות ייעודית באיי גלאפגוס היא ללא ספק בין חוויות הצלילה המתגמלות ביותר שאפשר לבקש. מפגשים עם כרישי לווייתן נפוצים ביותר בחלק זה של האיים, כרישי פטיש נאספים כאן ללהקות, דולפינים משתעשעים מעל או מתחת לגלים, אריות ים ועוד. בנוסף, ישנן דרכים נוספות לחוות את גלאפגוס, המתאימות לכל אדם לפי זמנו ותקציבו, כפי שאפרט בכתבה.

1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

כרישים מכל הכיוונים (צילום: אמיר גור)
פריגטה נפוחת חזה לפני יציאה לקרב אווירי (צילום: אמיר גור)
כריש לווייתן - אחד מהדיירים האהודים ביותר באיים הצפוניים (צילום: אמיר גור)
אריות ים שובבים נחים ומתכננים את התעלול הבא... (צילום: אמיר גור)
הצלילה בגלאפגוס מתקיימת מהחוף או מספינה ייעודית לכך (צילום: אמיר גור)
בכל אי בעלי חיים אנדמיים ייחודיים לו (צילום: אמיר גור)


צלילה



האיים המכושפים של דרווין

ארכיפלג גלאפגוס (Islas Galápagos) הוא קבוצה של איים ממוצא געשי באוקיינוס השקט, כ-1,000 ק"מ מערבית לחופי אקוודור באמריקה הדרומית. האיים המרכיבים אותו ממוקמים בין קווי הרוחב '40°1 צפון ו-'36°1 דרום משני צדדיו של קו המשווה  חלקם בחצי הכדור הצפוני, חלקם בחצי הכדור הדרומי, והאי איסבלה (Isla Isabela) נמצא ממש על קו המשווה. הארכיפלג כולל 13 איים, 6 איונים קטנטנים ועוד עשרות רבות של סלעים הבולטים מעל המים.
 
איי גלאפגוס מפורסמים הן בזכות בעלי החיים הייחודיים והמרתקים שחיים בהם, אבל לא פחות מזה בגלל רשמיו ורישומיו של חוקר הטבע צ'רלס דרווין. בשנת 1835 ביקר דרווין באיים, כחוקר הטבע של המשלחת על אוניית המחקר ביגל (Beagle) וכבן לוויתו של קפטן רוברט פיצרוי (Robert FitzRoy). רשמיו של דרווין מאיי גלאפגוס, הם שנטעו בו את היסודות לתורת האבולוציה, אותה ניסח ופיתח מאוחר יותר, ופרסם בספרו מוצא המינים (1859). "האיים המכושפים," כך כתב ביומנו, "הם שהיו המקור לכל השקפותיי".

 

אריה הים של גלאפגוס  השובב הכי גדול שתפגשו מתחת למים (צילום: אמיר גור)
 

איים בכתבה זו: סנטה קרוז  העיירה פוורטו איורה (A), פלוראנה (B), איסבלה (C), וולף (D) ודרווין (E)
 

גלאפגוס לצוללים

אני, כמו רבים מהמבקרים באיים, הגעתי לגלאפגוס (ולאחר מכן המשכתי לחזור לכאן כל שנה) בעיקר בשביל לצלול. בביקורי הראשון באיים שהיתי בבית מלון בעיירה המרכזית  פוורטו איורה (Puerto Ayora), ממנו יצאתי לסיבוב בין מועדוני הצלילה כדי לבחור את המועדף עליי. להפתעתי, לא מדובר שם על תעשייה משגשגת. למרות שהמוניטין של גלפאגוס כיעד צלילה מרתק ועשיר בבעלי חיים נודע למרחקים, באף אחד מהמועדונים בהם ביקרתי לא ראיתי פעילות שמזכירה מועדון צלילה אילתי בחודש אוגוסט.  
 
אחת הסיבות לכך שתעשיית הצלילה מהחוף אינה משגשגת באיים היא שמי שמגיע לגלאפגוס בשביל לצלול (והפרוטה מצויה בכיסו), לא מגיע למועדוני הצלילה של פוורטו איורה. הצלילות הטובות יותר בגלאפגוס נגישות רק בהפלגה של מספר ימים, בספינת צלילה ייעודית, היוצאת להפלגה של שבוע וכוללת את האיים הצפוניים ביותר 
 וולף (Wolf) ודרווין (Darwin). האיים הצפוניים הם הסיבה האמיתית לכך שגלאפגוס הפכו למגנט לצוללים, עם להקות ענק של פטישנים, כרישי לווייתן, אריות ים, צבים ואיגואנות ימיות. החיסרון היחידי של הפלגות אלה הוא במחירן הגבוה יחסית, ובזמינותן המוגבלת  מי שמעוניין לצאת להפלגה בתאריכים מסוימים שנוחים לו צריך לווודא זמן רב מראש שיש מקום עבורו. מי שלא ימצא מקום או שהמחיר ירתיע אותו, יסתפק בצלילות יומיות באיים המרכזיים, כמו שעשיתי אני בביקורי הראשון באיים.
לינה באי סנטה קרוז | לינה בעיירה פוארטו איורה
 
גלאפאגוס, צלילה
כמעט מרחק נגיעה, להקת כרישי פטיש חולפת מעל הצוללים באיים וולף ודרווין (צילום: עופר כתר)

 
כתר השטן והפלמינגו הוורוד

ביום הצלילות הראשון שלי בגלפגוס, עם מועדון הצלילה איגואנה (Iguana), הפלגנו אל האי הדרומי פלוראנה (Floreana), לשתי צלילות. הצלילה הראשונה התבצעה באתר עם שם מבטיח במיוחד  כתר השטן (Corona Del Diablo). הכתר הוא שאריות של הר געש שנשחק על ידי הים, והותיר אחריו "גדר" סלעית טבעתית, התוחמת לגונה רדודה.
 
כבר עם ההעמקה לקרקעית, חלפו על פניי שני כרישי גלאפגוס שמנמנים. כרישי גלאפגוס חיים בכל האיים של מזרח האוקיינוס השקט, הם אינם תוקפניים או מסוכנים, אבל גודלם המרשים (כ-3 מטרים) עשוי להתריע צוללים שלא רגילים. על הקרקעית פגשתי במספר כרישים לבני קצוות, שנחו ללא ניע עד שהגיעה קבוצת הצוללים הרועמת, ואז המריאו והלכו לחפש מקום שקט יותר. לבן הקצוות הוא דוגמה ל"כריש למתחילים" – רזה, קטן יחסית ומעדיף להתרחק מצוללים סקרנים.
 
בין הצלילות קפצנו לסיור יבשתי באי פלוראנה. האטרקציה המפורסמת ביותר באי היא לגונה קסומה, פונטה קורמורנט (Punta Cormorant), הנחה בין שני הרי געש פעילים. ללגונה שני חופים, האחד ירקרק כתוצאה מגבישים ממוצא געשי המעורבבים בחול, והשני חוף לבן ורך. הלגונה הזו היא אולי המקום הטוב ביותר בגלאפגוס לצפות בפלמינגו הוורוד, אשר ניזון מסרטנים קטנטנים החיים במימי הלגונה.

לינה באי פלוראנה
 
גלאפאגוס, צלילה
כריש גלאפגוס הוא הכריש "המקומי", הוא גדול וסקרן אך גם שקט ולא מסוכן (צילום: עופר כתר)

גלאפאגוס, צלילה גלאפאגוס, צלילה
גלאפאגוס, צלילה גלאפאגוס, צלילה
כריש לבן קצוות נפוץ באזורים רבים בעולם, וגם באיי גלאפגוס אפשר לפגוש בו במספרים גדולים (צילום: אמיר גור)
 



כרישים ואריות ים

אחד מאתרי הצלילה הפופולריים ביותר בגלאפגוס, הוא Gordon Rocks. הסלע הזה הוא למעשה פסגת הר שקוע, המהווה חלק מהאי סנטה קרוז (Santa Cruz). זה כבר לא אתר למתחילים – ההפלגה אליו לא קצרה והים עשוי להיות גועש, הזרמים במקום חזקים וריבוי הכרישים עשוי להרתיע.
 
אבל לצוללים ותיקים האתר הוא דווקא אטרקציה, בזכות אותם מאפיינים ממש. ראשית, אריות הים השובבים לא יפספסו אתכם שם. כשהם במצב רוח הנכון, הם יבואו לשחק ולהשתובב, וזה אחד הדברים המיוחדים ביותר שיצא לי לחוות בחיי כצולל. שנית, כמות המחבטנים מדהימה: להקות של מחבטני Marble Rays, עטלפי-ים וסיכוי לא רע גם למנטה ענקית. גם דגים לא חסרים ולהקות של ברקודות או ג'קפיש נפוצות. וכמובן, האטרקציה המרכזית – כרישים, ובראש ובראשונה כרישי פטיש.

 
גלאפאגוס, צלילה
להקה ענקית של ברקודות (צילום: עופר כתר)

 
פגישות מרגשות מתחת למים

פרט לכרישים ועושר רב של דגים, בגלאפגוס גם סיכוי מעולה לראות בעלי חיים, שבדרך כלל לא תראו צוללים לידכם מתחת למים. באחד מהשנירקולים באיים, עקף אותי במהירות פינגווין זריז, שמיהר לרדוף אחר להקת דגים. פינגווין! מתחת למים! חוויה ייחודית לגלאפגוס, ללא ספק.
 
גם לטאות אפשר לראות בצלילה ממוזלת 
 האיגואנה הימית, מין אנדמי לגלאפגוס, שנחשבת ללטאה הימית היחידה בעולם. מרבית מיני האיגואנות חיות על עצים, על סלעים או על הארץ. כך גם האיגואנה היבשתית שחיה בגלאפגוס, ויש להניח שהיא קרובת משפחתה הקרובה ביותר של האיגואנה הימית. אבל האיגואנה הימית היא לא רק האיגואנה הימית היחידה, אלא הלטאה הימית היחידה. היא מרבה לשהות במים, כשהיא תרה אחר מזונה – בעיקר אצות ירוקיות, אותן היא מלקטת מסלעים עד לעומק של 10-20 מ'. לשם כך היא מיטיבה לצלול, ונעה במים בצורה חלקה וזורמת, הרבה יותר מאשר ביבשה.
 
אחת ההפתעות המשעשות הוא דג הנקרא Red-lipped batfish ואילו אנחנו מכנים אותו "דג יאסר עראפת", עקב הדמיון הברור. בצלילה בכתר השטן, בין כרישי גלאפגוס ללהקות דגים טרופיים, הבחנתי בשפתיים הבולטות ממצמצות אליי, וראיתי את היו"ר המנוח בכבודו ובעצמו, בקרקעית הים. חוויה.

 
גלאפאגוס, צלילה גלאפאגוס, צלילה
צב ים ירוק ואריה ים, אורחים שכיחים למדי בצלילות בגלאפגוס (צילום: אמיר גור)

 
הפלגה לאיים הצפוניים וולף ודרווין

הרבה צוללים מנוסים, שכבר ראו עולם, תמימי דעים שהאיים וולף ודרווין – המיטב של צלילה באיי גלאפגוס – הם גם בין אתרי הצלילה הטובים ביותר בעולם. הפלגת צלילות ייעודית באיי גלאפגוס, היא ללא ספק בין חוויות הצלילה המתגמלות ביותר שאפשר לבקש. מפגשים עם כרישי לווייתן נפוצים ביותר בחלק זה של האיים. כרישי פטיש נאספים כאן ללהקות, דולפינים משתעשעים מעל או מתחת לגלים, אריות ים ועוד. במסגרת הפלגות הצלילה אין סיורים רגליים על האיונים הללו והסלעים שמסביבם, למעט סיור קצר ביום הראשון והאחרון. 
 
האי וולף הוא אחד מהאיים הקסומים ביותר, עם מבחר של אתרי צלילה סביבו. למחפשי הכרישים, זהו המקום להיות בו. הפטישנים מתלהקים כאן, ומקבצים מרשימים של כרישי גלאפגוס נפוצים כאן אף הם, אולי יותר מכל מקום אחר בארכיפלג.
 
הקשת הסמוכה לאי דרווין, 
שחלקה העליון קרס במאי 2021, מוכרת כאייקון לאחד מאתרי הצלילה המרשימים והפראיים ביותר בעולם. בצלילה בודדת באי דרווין אתם עשויים לפגוש בפטישנים, כרישי גלאפגוס, דולפינים, דגי טונה וצניניות, בטאים שונים וכרישי סילקי. מחודש יוני ועד נובמבר, הסיכוי לפגוש כריש לווייתן בכל צלילה באי דרווין כמעט מובטח. הסיכוי למפגש אקראי עם כריש טיגריסי, דגי מפרש ואפילו לווייתן קטלן, מוסיפים הרבה התרגשות לצלילות באי דרווין. ואם יש לכם זמן להביט על הקרקעית תמצאו מורנות, תמנונים ובעלי חיים נוספים. ללא ספק האי דרווין הוא היהלום שבכתר הצלילה באיי גלאפגוס.
 
גלאפאגוס, צלילה
באזורים מסוימים באיים ובפרט סביב האי דרווין הצפוני,
קיים סיכוי גבוה לפגוש בכריש לווייתן – הדג הגדול ביותר שחי בכדור הארץ
 (צילום: עופר כתר)
 

גלאפגוס לכל תקציב

האיים הם אומנם פנינת טבע שאין כדוגמתה בכל התבל, אבל מסיבה זו בדיוק הם גם מתוירים ביותר. מרבית המטיילים יוצאים להפלגה של מספר ימים, באחד מהמסלולים בין האיים המרכזיים. במהלך ההפלגה ישנים ואוכלים בספינה, ויורדים ממנה ל-2-3 סיורים מדי יום, כולל שנירקול וצפייה בבעלי חיים. 
 
תרמילאים ומטיילים בתקציב נמוך יותר, או סתם כאלה שלא קוסם להם לישון בספינה, יכולים להחליף את ההפלגה במספר סיורים חד-יומיים ולינה בבתי מלון, אבל חלק גדול מהסיורים יכללו מן הסתם - הגעה בסירה. ישנם ארבעה איים מיושבים בגלאפגוס, ובכל אחד מהם ניתן למצוא בית מלון ללינת לילה וכן תחבורה ימית לאחד האיים המיושבים האחרים.
גלאפאגוס, צלילה
"הסלע המזדקר" (Pinnacle Rock), אחד האייקונים המוכרים של אי גלאפגוס,
מעל מפרץ סוליבן באי ברתולומי
 (צילום: אמיר גור)
 

מידע שימושי לצוללים בגלאפגוס

הגעה לגאלפגוס: טיסת פנים מאקוודור, מהבירה קיטו (Quito) או מהעיר גוואיאקיל (Guayaquil). מחיר הטיסה משתנה בהתאם לחברת התעופה (פועלות כשלוש חברות בקו זה) ובהתאם לעונה, אבל בגדול המחיר נע בין 450 ל-500 דולר.

לינה בגאלפגוס: בארבעה איים – סנטה קרוז, פלוראנה, איזבלה וסן קריסטובל (San Cristobal) – יש מקומות יישוב ובהתאם גם בתי מלון ואכסניות. העיירה פוארטו איורה שבסנטה קרוז היא המרכזית והגדולה ביותר, ולכן בה הסיכוי הטוב ביותר למצוא מגוון אופציות ללינה וגם להירשם לטיולים באיים.

הפלגות לגאלפגוס: הצוללים יעדיפו בוודאי לצאת להפלגת צלילה של שבוע לאיים הצפוניים, והלא-צוללים יוכלו לבחור מתוך מגוון רב של הפלגות "נטורליסטים" (הכוונה לחובבי טבע, לא לנודיסטים ושאר פירושים מודרניים) שמבקרות באיים המרכזיים, ללא צלילה. הפלגות הצלילה כוללות מעט מאוד ביקורים יבשתיים, אם בכלל, והפלגות הנטורליסטים לא מאפשרות צלילות.

צלילה בגאלפגוס: המשקיענים יבחרו כאמור לצאת להפלגה בת שבוע, התפרנים יסתפקו בצלילות יומיות מאחד האיים המיושבים, דרך מועדון צלילה מקומי. ההבדל בין רמת הצלילות תהומי, אבל כך או כך צלילה בגלאפגוס זו חוויה מטריפה.

מיסים: כל ביקור בגלאפגוס מצריך מס לפארק הלאומי, בגובה של כ-100 דולר, ועוד כ-10 דולר לכרטיס מבקר. הצוללים ישלמו עוד כמה עשרות דולרים עבור תחזוקת תא הלחץ בית החולים של פוארטו איורה.

 

רוצים להצטרף לספארי צלילות? לחצו לקבלת הצעות >>
 

כתבות נוספות על צלילה

כתבות נוספות על איי גלאפגוס


אמיר גור
 
אודות הכותב
אמיר גור - מוביל ומדריך טיולי ספארי צלילה ושייט, ומתאים תכניות טיול לקבוצות ולמטיילים עצמאיים. ביולוג ימי בהכשרתו, כתב וצלם תת-ימי, מחבר הספר "מתחת למים - 44 אתרי צלילה בישראל" וכותב בלוג צלילה עתיר תוכן. 

אמיר עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר