מלדיביים: לגונת המנטות

צלילה באיים המלדיביים – 
שיגעון כרישים ומנטות במפרץ האניפארו
מאת: אמיר גור


אל לגונת האניפארו, שבצפון האיים המלדיביים, מגיע רק קומץ אנשים מדי שנה. אלו שמצטרפים אל ההפלגה המיוחדת זוכים לחוויית חיים ולצפייה בתופעת טבע אדירה, שמתרחשת רק פעם בשנה: מאות מנטות מבלות במקום בזלילה חסרת מעצורים, במשך שבועות ספורים. אל החגיגה מצטרפים כרישי הלווייתן, רבבות של דגים וכמובן – אנחנו.


המנטות היפהפיות, יצורים אינטליגנטיים ועדינים, מלכותיים ומעוררי הערצה, מגיעות בהמוניהן למפרץ זה, בעונה מסוימת מאוד, כדי ליהנות מה"שולחן" שפתחה עבורן אמא טבע. ומי המרוויחים העיקריים מהסיפור? מי שמצליחים להיות בזמן הנכון, במקום הנכון... בכתבה אספר על תופעת ההתקבצות המרשימה הזו, וכיצד אפשר לצפות בהצגה, מהשורה הראשונה, באמצע.
 
1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

מאמצע חודש אוגוסט מגיעות לאזור עשרות מנטות, המשחרות לפלנקטון (צילום: Biosphere reserve)
המלדיביים עשירים בדגה ובלהקות ענק (צילום: אמיר גור)
אל החגיגה מצטרפים לעיתים כרישי לווייתן (צילום: אמיר גור)
ספינת צלילה מפנקת בדרכה ללגונה (ציולם:ADORA)
מנטות בהזנה ציקלונית. משתפות יחד פעולה  (צילום: Biosphere reserve)
האיים המלדיביים מספקים שפע של חופים מהחלומות, בהם ניתן לעצור ולהתרגע (צילום: אמיר גור)


לגונת האניפארו בצפון האיים המלדיביים. שבמפה ניתן לראות את צורתה במיוחדת,

ריזורט ריתי ביץ' על האי פונימאגודהו באטול באא
(להגדלה לחצו על הפינה העליונה)
 
 

מפרץ האניפארו – "לגונת המנטות"

מפרץ האניפארו (Hanifaru Bay), או לגונת האניפארו, מהווה מוקד עלייה לרגל לחובבי טבע ולצוללים שרוצים להיפגש עם "הגדולים" של האוקיינוסים, במספרים הכי גדולים באוקיינוסים. "כאן", כך אומרים המקומיים בחיוך, "מה שחשוב – זו הכמות!". ואכן, פעם בשנה, מתקיים כאן מפגש מנטות המוני, שנראה כאילו לקוח מסרט טבע של ה- BBC (והאמת שהוא באמת מככב בכמה...).

על מה ולמה כל המהומה? מסוף יולי ועד תחילת-אמצע ספטמבר, בעיצומה של עונת המונסון הדרום-מערבי, המים מתמלאים בפלנקטון – יצורים זעירים (וגם ביצי דגים, תוצרי רבייה ואצות שונות) המשמשים מזון לבעלי חיים גדולים יותר. הפלנקטון הוא למעשה אבן הפינה של מארג המזון התת ימי, ובעקבותיו מגיעים נחילים של דגים, מכל הצבעים, הצורות והמינים. בראש רשימת "המבוקשים" נמצאים כמובן כרישי הלווייתן והמנטות, שהאיים המלדיביים מהווים "הוט-ספוט" עבורם.


בזמן שכרישי הלווייתן הענקיים, פוערים את פיהם בעודם זוללים מכל הטוב הזה, וחולפים על פני הצוללים (שפוערים את פיהם ואת עיניהם בתגובה...), המנטות באות כדי להישאר. הן מתקבצות כאן מכל רחבי האיים המלדיביים, ללהקות ענק המונות עד עשרות פרטים, ומציגות התנהגות מיוחדת וחריגה, שמדגימה לכל מי שלא מאמין בתבונתם של יצורים ימיים, עד כמה "דג" יכול להיות בעל מודעות חברתית, יכולת תכנון, עבודת צוות ותחכום בפעולה. 
כתבות על האיים המלדיביים  |  רזורטים ובתי מלון באיים המלדיביים
 

מתי בפעם האחרונה התקשיתם לעלות למעלה מצלילה חופשית כי... המנטות חסמו לכם את הדרך?


צלילה




 

משפך המזון האולטימטיבי

אטול האלמוגים שמהווה את הלגונה המפורסמת, מתפצל ושולח לשון של שונית אלמוגים. הלשון יוצרת מעין מסדרון צר, המהווה משפך עבור נחילי הפלנקטון שנישאים עם הזרמים ובהשפעת רוחות המונסון. מסדרון זה נקרא "מפרץ האניפארו", ולמרות שכל היקפה של הלגונה משופע במנטות בחודש אוגוסט, המפרץ הוא הנקודה החמה של התקבצות המנטות וכרישי הלווייתן. 

המפרץ עצמו הוכרז בשנת 2011 כאתר מורשת טבע עולמית ע"י ארגון אונסק"ו, הכרזה שהכניסה את המקום לרשימה מכובדת, יחד עם שמורות טבע מפורסמות ברמה בינלאומית כמו איי גלפגוס (אקוודור), שמורת קומודו (אינדונזיה) ואחרות. מאז שהוכרז ככזה, השלטונות המלדיבים עושים כל שביכולתם לשמור על המקום, והמפרץ נתון תחת כללי התנהגות קפדניים, שאחד החשובים בהם הוא האיסור לצלול בתוך המפרץ עצמו עם מיכלים, אלא מותר לשנרקל בלבד. הצלילות סביב ללגונה ובאתרים סמוכים מהנות מאוד בתקופה זו, ומשלבים אותן בביקור במפרץ - שם הצוללים נפרדים מהציוד ונכנסים למים כאחד האדם המשנרקל, למפגש יוצא דופן עם "נחיל" מנטות. מסיבה זו, יותר מכל ספארי צלילה אחר למלדיבים, ההפלגה ללגונת האניפארו מתאימה גם למי שלא עשה קורס צלילה.

לגונת המנטות, מלדיבים
רצועת חול הסוגרת על לגונה פנימית, האיים המלדיביים  (צילום: אמיר גור)
 

על המנטות – מלאכי הים

כששוכבים על המים ומשנרקלים בלגונת האניפארו, שבצפון האיים המלדיביים, הגוף כולו דרוך וההתרגשות גואה, ובראש מתרוצצות הרבה מחשבות. גם אנשים שמתהדרים בגובה תמיר ובגוף גדול מידות, הופכים לפתע לננסים נוכח הענקים המקיפים מכל עבר. לרגע נדמה שנחתנו ביקום מקביל, שבו השליטים האמיתיים הם יצורים מכונפים העושים דרכם בים באלגנטיות מעוררת השתאות והערצה. קשה להאמין שלמרות הכמות ה"אינסופית" של המנטות סביב, למעשה מדובר במין שנמצא כפסע מסכנת הכחדה. למרות גודלן ומיעוט הטורפים הטבעיים האורבים להן בים, מספרן של המנטות ברחבי העולם אינו גדול. בעבר הן ניצודו בהמוניהן - ולא, לא מפני שבשרן טעים כל כך (למעשה הוא שרירי ואינו ערב לחך), אלא משום שהעצם המשמשת להן כמעין מכסה זימים, נחשבת לבעלת סגולות ריפוי ברפואה הסינית.

שלבו ציד מסיבי עם תקופת הריון ארוכה (12 חודשים!) והשרצת ולד אחד עד שניים בכל פעם, הוסיפו לזה התמעטות מקורות המזון בשל דיג מסחרי, וקיבלתם תסריט עם סוף ידוע מראש של הכחדת מינים. החדשות הטובות הן שכיום המנטות אסורות לדיג ולסחר במדינות רבות, ערכן עלה בעיניי בעלי עניין שהשכילו להבין את תרומתן לתיירות, ומספר עמותות בינלאומיות פועלות לשימורן ולניטורן ברחבי האוקיינוסים. התחזית עבורן נראית היום אופטימית יותר מאי פעם.


מבין שני מיני המנטות הקיימים בעולם – מנטת ענק (שם מדעי: Manta birostris) ומנטת שונית (שם מדעי: Manta Alfredi), האחרונות הן אלו שנפוצות יותר באיים המלדיביים והן גם אלו שנוטות להתקבץ במה שנקרא: "מנטה פוינט" - תחנת אכילה (טבעית כמובן). המנטות, בעלות מפות קוגניטיביות במוחן, בעזרתן הן מנווטות בכל שנה בדיוק לאותן הנקודות, כך שניתן לצפות מראש היכן יש סיכוי גדול להיפגש עמן, לפי העונה. בעוד שהחודשים ינואר-אפריל וספטמבר-נובמבר הן תקופות מצוינות לפגוש בהן באיים המרכזיים, חודש אוגוסט הוא העונה שבה הן נודדות צפונה, לאטול באא (Baa Atoll), אל אזור לגונת האניפארו.

 לגונת המנטות, מלדיביים לגונת המנטות, מלדיביים 
לגונת המנטות, מלדיביים לגונת המנטות, מלדיביים
בתמונה השמאלית העליונה - מנטות בלגונת האניפארו בזלילה משותפת  (צילום: Biosphere reserve)
בתמונה העליונה הימנית ובשתיים התחתונות - מנטות מקומיות מתקבצות במנטה פוינט ברחבי האיים המלדיביים
(צילומים: אמיר גור)
 

סעודת מלכים - חגיגה לצוללים

להבדיל מהתנהגות האכילה ה"מנומסת" יחסית, המוכרת למי שצלל באיים המרכזיים ופגש במנטות, האכילה במפרץ האניפארו – ה"מנטה פוינט" הגדולה בעולם – נטולת עכבות ופראית יותר. הכמות ההיסטרית של מזון במים גורמת להתנהגות המכונה: Feeding frenzy - בתרגום חופשי "אטרף של זלילה", שבו הן פוערות את פיהן, פורסות את סנפירי הראש שלהן ונוהרות בשצף קצף אל מול נחילי הפלנקטון. לעתים הן מגוונות את תנועות השעטה בתנועות גריפה סיבוביות, שזכו לכינוי "ריקוד המנטות" (Mantas' dance). עכשיו, דמיינו לעצמכם עשרות מנטות שועטות ורוקדות לסירוגין, על שטח שאינו גדול ממגרש כדורגל ממוצע... בהחלט חוויה לא נורמלית.

ההתנהגות החברתית של המנטות, המתועדת במפרץ בעודן משתפות פעולה זו עם זו בכדי לאגף ולהפוך את נחיל הפלנקטון לכדור דחוס של מזון, היא ייחודית לאזור. מדובר בתופעת טבע של ממש, שמכונה "הזנה ציקלונית" (C
yclone feeding) - פיתוח מקורי של המנטות במלדיבים, שהשכילו להבין שיחד הן יכולות לגרוף יותר מזון מאשר כל אחת לחוד. 
כתבה על חופשה במלדיביים - חלום של שקט ושלווה

לגונת המנטות, מלדיבים
"עדרי הבופלו" של העולם שמתחת למים...  (צילום: Biosphere reserve)
 

ומה מסביב? על הצלילות באזור הלגונה

פרט לשנירקול המיוחד בתוך מפרץ האניפארו עצמו, סביבת הלגונה משופעת אתרים מקסימים לצפייה בבעלי חיים נוספים, בהם כרישים אפורים ולבני קצוות – שמשגשגים במלדיביים, להקות דגים צבעוניות, עטלפי ים, צבי ים, וכמובן – שונית אלמוגים יפה ועשירה בדגה ובתושבי הקבע שלה: סרטנים ממינים שונים, מורנות וחסרי חוליות. כרישי לווייתן נצפים באתרים הללו, בסיכוי גבוה ואל אל כל אלה מצטרפות עוד מנטות שיצאו מחדר האוכל "לחלץ איברים"...
 
אופי הצלילות מגוון והאתרים מזכירים בטופוגרפיה שלהם את אתרי האיים המרכזיים. גם כאן יש צלילות זרם ב"קאנדו" (
Kando channels) – תעלות שבהן בדרך כלל ריבוי כרישים, וצלילות סביב "טילה" (Thila) – גבעות אלמוגים שוקקות חיים.
 
לגונת המנטות, מלדיביים  לגונת המנטות, מלדיביים
לגונת המנטות, מלדיביים  לגונת המנטות, מלדיביים
האיים המלדיביים מפורסמים בזכות ריבוי להקות הדגים, ומגוון בעלי החיים שמשגשגים בהם  (צילומים: אמיר גור)





 

הפלגה אל הצפון הפרוע

מפרץ האניפארו שבאטול באא, נמצא במרחק של כ- 115 ק"מ צפונית לעיר הבירה מאלה (Male), בה נמצא שדה התעופה הבינלאומי. ההגעה ללגונה במטוס ימי ממאלה אורכת כ- 25 דקות. ישנו בנוסף שדה תעופה לטיסות פנים, הממוקם במרחק שני ק"מ מהלגונה, ממנו למפרץ מגיעים בסירה מהירה.

אפשר להגיע בסירה מהירה גם ממאלה עצמה, בהפלגה שאורכת מספר שעות והיא לעתים יקרה יותר מאשר טיסה. עבור צוללים ומשנרקלים הדרך הטובה ביותר להגיע ללגונה היא בהפלגה בספינת צלילה
Liveaboard)). הספינה מהווה בית מלון צף, מפנק במיוחד ומאובזר ברמת חמישה כוכבים, עם ארוחות משובחות והדרכות על בעלי חיים בין הצלילות. את רוב השבוע מבלים באזור אטול באא, וצוללים כ-3-4 צלילות ביום, ובנוסף כמובן - מקדישים זמן רב לשנירקול במפרץ האניפארו עצמו. בין לבין משתדלים לבקר באיים המקומיים, השונים בתכלית מ"העיר הגדולה" ומהאיים המרכזיים.

לגונת המנטות, מלדיביים לגונת המנטות, מלדיביים
לגונת המנטות, מלדיביים
יאכטה שלוקחת את המפליגים ללגונת האניפארו, בעונה בלבד (צילום: ADORA)  

ריזורט מומלץ באטול באא

אחד הריזורטים המומלצים באטול באא (Baa Atollהוא ריתי ביץ' (Reethi Beach) היפהפה, הממוקם על האי פונימאגודהו (Fonimagoodhoo). זהו ריזורט מצוין ויחסית ולא יקר, המציע למבקרים בין היתר שירותים יוקרתיים ברמת 4.5 כוכבים, וכולל חוף פרטי. תמצאו בו גם מועדון צלילה איכותי, וכן תנאים נוחים גם לקורס וגם לצלילות כיף.
 
האיים המלדיביים, אי פרטי
ריזורט ריתי ביץ'  יוקרה במחיר לא גבוה (צילום: Reethi Beach Resort)
 

ההפלגה ללגונת המנטות

למי שהתנסה בהפלגות במלדיביים צפויה חוויה מעניינת ושונה מכל מה שהכיר. מדובר באזור מיוחד ובמסלול ייחודי, שונה מהמסלול הקלאסי הלוקח באופן מסורתי אל אטול ארי (Ari Atholl). באזור זה צפונות הזדמנויות למפגשים נדירים, כמותם לא ניתן לחוות בשום מקום אחר במלדיביים, או בעולם.

כמובן שמה שנכון לכל ספארי, מעל או מתחת למים, ולכל מפגש עם בעלי חיים בעולם, נכון גם פה – הטבע לא מגיע בהזמנה. לא מדובר באתר שבו האכלת בעלי חיים בידי האדם ולכן הסיכוי הטוב ביותר לצפות בהתקבצות הוא על ידי הגעה בזמן הנכון, קריאה נכונה של השטח והבנה, שמתקבלת על ידי תצפיות ותחזיות שונות במקום, באלו אזורים בדיוק כדי לרדת למים. מסיבה זו, יש חשיבות גבוהה לבחירת האופרציה איתה מפליגים, ורצוי שזו תהיה חברה עם ניסיון מוכח ומדריכים מקצועיים.

לגונת המנטות, מלדיביים
כדאי מדי פעם להרים את הראש מהמצלמה... אין לדעת מה חולף מעל  (צילום: אמיר גור)


הקלטת הרצאה של אמיר גור על האיים המלדיביים


אם נדבקתם באותו חיידק כמוני, והתאהבתם ללא גבולות במנטות המרחפות באוקיינוס, כדאי שתכניסו לעצמכם לרשימת אתרי החובה את לגונת האניפארו, בצפון האיים המלדיביים. אין ספק שהמפגש האינטנסיבי בלגונה משאיר את חותמו גם על מי שכבר חוו התנסויות דומות בעבר, במקומות שונים בעולם.

מידע נוסף

בתי מלון וריזורטים במלדיבים

כתבות על יעדי צלילה נוספים

אינדונזיה - כשהטבע עולה על כל דימיון
ספארי צלילה בירדן - קרוב וטוב


כתבות נוספות על המלדיביים

האיים המלדיבים - חלום של שקט ושלווה
גן העדן של המלדיבים - מעל ומתחת למים


אמיר גור
 
אודות הכותב
אמיר גור - מוביל ומדריך טיולי ספארי צלילה ושייט, ומתאים תכניות טיול לקבוצות ולמטיילים עצמאיים. ביולוג ימי בהכשרתו, כתב וצלם תת-ימי, מחבר הספר "מתחת למים - 44 אתרי צלילה בישראל" וכותב בלוג צלילה עתיר תוכן. 

אמיר עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר