מלדיביים: גן עדן לצוללים

גן העדן של המלדיביים – מעל ומתחת למים
מאת: אמיר גור 


האיים המלדיביים – לכל השומע השם מצלצל כמו שם נרדף לגן העדן. באמת, מה יכול להיות רע בארכיפלג של 1,200 איים, ועוד בלב האוקיינוס ההודי. דגים צבעוניים, שפע כרישים (ידידותיים כולם), פסגות הרים תת-ימיים, עטורות שוניות אלמוגים טבעתיות, עושר אדיר של חיים ופעילות תת-ימית שלא חלמתם בכלל שקיימת. אלא אם כן אתם מסוג האנשים שחולמים חלומות ממש מוגזמים...


ברוכים הבאים לגן העדן של האיים המלדיביים – מעל, ובעיקר מתחת, לפני המים.

1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7

שושנת ים ודג השושנון חיים יחד בסימביוזה (צילום: אמיר גור)
גן עדן מעל ומתחת למים (צילום: Jailam Rashad)
להקת דגי Oriental Sweet Lips מרהיבים (צילום: אמיר גור)
זוג דגי Fire Goby יפהפיים (צילום: אמיר גור)
במלדיביים כ- 1200 איים, על רבים מהם נבנו ריזורטים (צילום: Ahmed Raavi)
כריש לבן קצוות (צילום: אמיר גור)
מחבטן גדול יושב על קרקעית הים (צילום: אמיר גור)


אטול מאלה הצפוני (A), בו העיר מאלה ושדה התעופה, ואטול ארי (B), בו מתבצעות רוב הצלילות,
ריזורט ריתי ביץ' על האי פונימאגודהו באטול באא

 

צלילה



שני מטר מעל פני הים

האיים המלדיביים מיושבים כבר אלפי שנים, אבל רק בשנות ה- 70 של המאה העשרים החלו התיירים לגלות אותם והיום הם כבר נוהרים לשם בהמוניהם. תיירות היא המשאב הלאומי העיקרי של המדינה האסלאמית הקטנה ומסבירת הפנים הזו.
 
מוצאם של תושבי האיים בשבטים של עובדי אלילים, שסגדו לאל השמש, דרך בודהיסטים יוצאי הודו וסרי לנקה השכנות, ועד לסוחרים ערביים מצפון אפריקה. האחרונים התוו את הדת השלטת במדינה מאז המאה ה- 12 – האסלאם. התושבים היו מאז ומתמיד דייגים טובי מזג, כפריים ואנשי ים, שהשכילו לשמור על עצמאותם ועל אוצרות הטבע שלהם.

האיים המלדיביים, סירות דיג מקומיות
גם במעגני הדיג שאינם "תיירותיים", הסירות המלדיביות צבעוניות וססגוניות (צילום: אמיר גור)
 
 
האסלאם במלדיבים הוא אסלאם אדוק, אך המוצא האתני של התושבים הוא הודי – אנשים שלווים ומסבירי פנים, אין אלימות או עוינות כלפי יהודים או כל לאום אחר. אלכוהול וגוף חשוף אמנם לא מתקבלים יפה במקומות ציבוריים, אבל בריזורטים ובספינות בהחלט אפשר לרכוש אלכוהול. כלפי תיירות יש הרבה סובלנות, ואף אחד לא יתקוף תיירת בבגד ים.
 
לאחרונה מדברים על סכנה קיומית לאיים המלדיביים, בשל עליית מפלס הים. הנקודה הכי גבוהה בכל המדינה "מתנשאת" לגובה של 2.4 מ' בלבד, כך שעליית פני הים באמת קצת מרגישה למקומיים כמו סכין על הצוואר. אבל למלדיבנים בעלי התושייה תכניות חירום גם לתרחיש הזה, החל בהרחבה מלאכותית ומוגבהת בסמוך לאטול מאלה הצפוני (North Malé), ועד מדינת מפלט בתחומי הודו או אוסטרליה.


ספארי צלילה במלדיביים - לחצו לצלילה וירטואלית


מעצמת תיירות שצמחה מתוך הים

הרפובליקה של האיים המלדיביים  שמה הרשמי של המדינה, כוללת כ- 26 אטולים*, שהם שוניות אלמוגים טבעתיות. כל אחד מהם כולל עשרות או מאות איים ואיונים, מה שמביא אותנו למספר הפנטסטי של קרוב ל- 1,200 איים. על גבי רבים מהאיים נבנו מלונות נופש (ריזורטים), החל משנות ה-70.
 
התיירות במלדיבים מתאפיינת בקצב רגוע ושקט מופתי, שאין להפרו. רמה גבוהה של מתקנים ושירות, ביחד עם תנאי מזג אוויר נוחים (אקלים משווני) וים קסום – הפכו את המלדיבים למעצמת "תיירות רומנטיקה", של נופשים בירח דבש או כאלו שמעוניינים לחוות אותו שוב. עד כדי כך לוקחים שם את השקט ברצינות, עד כי יש ריזורטים המקפידים שהספינות המביאות נופשים חדשים יעגנו בקצה הרציף, שאורכו מאות מטרים, כדי שרעש המנועים לא יפריע לנופשים שכבר מבלים במקום. התיירות התת-ימית, שהשקט יאה לה, תופסת חלק נכבד מהתיירות במלדיבים.

בטיסה הנוחתת במאלה, בירת המלדיביים, אני תמיד מקווה לשבת ליד החלון. נחיתה מעל האיים המלדיביים, כמוה כנחיתה בארץ הפלאות. מחרוזת של איים ושוניות אלמוגים, טובלים במי טורקיז ירקרקים, מבעד לשכבת ענני כבשה ושמי תכלת – זהו נוף מקסים, גם עבור מי שלא הצליח להירדם בטיסה של 8 שעות, כי נתפס לו הצוואר...
______________________
* אַ‏טוֹ‏ל הוא אי המצוי באוקיינוסים טרופיים, הבנוי משונית אלמוגים המקיפה לגונה, שנוצרה סביב להר געש שנסחף ושקע.

האיים המלדיביים, שוניות האלמוגים המרהיבות במבט מלמעלה, מהחלון לפני הנחיתה במאלה
שוניות האלמוגים המרהיבות, מבט מחלון המטוס לפני הנחיתה במאלה (צילום: אמיר גור)
 

נופש רגוע ונופש פעיל במלדיבים

התיירות במלדיביים נחלקת לשתי צורות עיקריות של טיול: ריזורט או ספינה. בריזורט זה נראה בערך כך: משתקעים למספר ימים (בדרך כלל שבוע) בריזורט קסום, על אחד מהאיים הרבים, ומבלים את הזמן בנעימים. שחייה בין שוניות אלמוגים צבעוניות, ספורט ימי  כמו גלישה וצלילה – שהם הענפים הפופולריים ביותר שם, ביקור בכפר דייגים סמוך, ובעיקר – שלווה קסומה בחוף פרטי ומבודד. האוכל נהדר, רמת השירות בדרך כלל מהגבוהות שתמצאו, והדגש תמיד על השקט והשלווה.
 
ריזורט מלדיבי טיפוסי כולל אי פרטי וקסום, השייך כולו לריזורט, ומזח ארוך מאוד, למנוע כל הפרעה מצד הספינות המגיעות אליו, כאמור. האיים הרחוקים ממאלה (Male) הבירה כוללים גם מנחת ימי למטוסים ימיים. הריזורט כולל בקתות פרטיות יוקרתיות על קו המים, וחדרים קצת פחות יוקרתיים ב"קו השני", במרחק של כמה עשרות מטרים בלבד מהמים. הריזורטים האיכותיים ביותר כוללים גם בקתות ממש על המים, מבודדות מהיבשה, עם ירידה לים ישירות מפתח הבקתה.

אחד הריזורטים המומלצים הוא ריתי ביץ' (Reethi Beach) היפהפה, הממוקם על האי פונימאגודהו (Fonimagoodhoo) באטול באא (Baa Atoll). זהו ריזורט מצוין ויחסית ולא יקר, המציע למבקרים בין היתר שירותים יוקרתיים ברמת 4.5 כוכבים, וכולל חוף פרטי. תמצאו בו גם מועדון צלילה איכותי, וכן תנאים נוחים גם לקורס וגם לצלילות כיף.
 
האיים המלדיביים, אי פרטי
ריזורט ריתי ביץ'  יוקרה במחיר לא גבוה (צילום: Reethi Beach Resort)
 
 
לעומת החופשה הרגועה שמציע הריזורט, ספארי צלילה בספינה הוא קצת פחות רגוע ועם יותר "אקשן". הספינה משמשת גם כבית מלון צף וגם כמועדון צלילה. רוב הספינות הן ברמה גבוהה מאוד וגם בהן הפינוק ורמת השירות המוקפדת מהווים חלק מהחוויה. אבל כאן התוכנית כוללת יותר פעילויות: צלילות (לצוללים שבחבורה), שחייה עם מסיכה ושנורקל (למי שאינו צולל), גלישת גלים באתרים שונים (לגולשים שבחבורה, אבל בהפלגה נפרדת), וביקורים יבשתיים באיים בהם ניתן לבקר.

בכל יום עוגנת הספינה באזור אחר של המלדיביים, והנוף מתחלף, למרות שנשאר אותו סגנון 
 גן עדן. באזורים מסוימים סיכויים גדולים יותר לפגוש בבעלי חיים גדולים ואהובים כמו כריש לווייתן והמנטות. באחרים אפשר ליהנות ממרבדי אלמוגים בלתי נגמרים.
 
האיים המלדיביים, אלמוגי שולחן גדולים
צולל מעל מרבד רחב ידיים של אלמוגי שולחן גדולים (צילום: אמיר גור)
 

צלילה במלדיביים וכריש אחד גדול במיוחד

כמדריך טיולי צלילה, העניין המרכזי שלי במלדיבים הוא יציאה להפלגת צלילות, שאורכת שבוע, בין האטולים המרכזיים של המלדיבים. האיים המלדיביים ידועים בעושר של דגים, אלמוגים, כרישים ובמיוחד מנטות. מנטה ריי (Manta rays) הוא הגדול שבמחבטנים (Myliobatidae) – דגי ענק שטוחים, הקרובים לכרישים. מוטת הכנפיים של מנטה גדולה במיוחד עשויה להגיע לכדי 9 מ', ומשקלה  לכשלושה טון.
כתבה על אתר מיוחד במלדיביים - שיגעון כרישים ומנטות בלגונת האניפארו

האיים המלדיביים, מאנטה
מאנטה גדולה הפוערת פיה כדי לגרוף מלוא החופן פלנקטון מתוך המים (צילום: אמיר גור)
 

מסלול ההפלגה בספארי הצלילות במלדיביים מתחיל מאטול מאלה הצפוני (North Malé Atoll), שבו נמצאת מאלה הבירה ושדה התעופה, דרומה אל אטולים נוספים. החשוב בהם הוא אטול ארי (Ari Atoll– טבעת אלמוגים ענקית, בקוטר של כ- 80 ק"מ. לאורך ההפלגה בוחר צוות הספינה מבחר אתרי צלילה אטרקטיביים, עשירים בשוניות אלמוגים ולהקות דגים צבעוניות, ומנסה גם לאתר אטרקציות "גדולות" יותר.

האיים המלדיביים, oriental sweet lips האיים המלדיביים, oriental sweet lips
האיים המלדיביים, מחבטן גדול  האיים המלדיביים, Fire Gobies
למעלה: דגי Oriental Sweet Lips מרהיבים, מתגודדים בלהקות גדולות
למטה: 
מחבטן גדול על קרקעית הים, זוג דגי Fire Goby יפהפיים (צילום: אמיר גור)
 





אטרקציה אחת גדולה כזו הזדמנה לנו כשחזרנו מאחת הצלילות. קפטן הספינה הודיע שכריש לווייתן שוחה באזור, וכדאי שנמהר כדי לפגוש בו. בהגיענו ללגונה שבה הוא נצפה, הבנו שאנחנו לא היחידים... לא אגזים אם אומר ששנירקלנו עם כריש לווייתן, ביחד עם עוד 100 משנרקלים מספינות אחרות. מובן שהבלגן היה גדול, אבל הכריש – גדול עוד יותר, וזה למרות שהוא בעצם רק גור חמוד, 7-8 מטר אורכו.
 
* כרישים אינם מסוכנים בדרך כלל ובמלדיביים בפרט. כריש לווייתן ניזון מפלנקטון ואין לו שיניים, כך שהוא ממש ממש לא מסוכן, רק מקסים ומרתק.
 
האיים המלדיביים, כרישים האיים המלדיביים, דגי לוטיין צהובים
האיים המלדיביים, דגי לוטיין צהובים  האיים המלדיביים, דגי לוטיין צהובים
למעלה: זוג כרישים לבני קצוות, שאינם מסוכנים לצוללים או שחיינים, ודג קיסר כחול פנים.
למטה: להקת דגי לוטיין צהובים באחד מאתרי הצלילה סביב מאלה (צילום: אמיר גור)
 

האי של רובינזון קרוזו

בערב האחרון של ההפלגה, ממש לפני שהרמנו עוגן חזרה למאלה, נחתנו, כמו רובינזון קרוזו, על אי לא מיושב. מסביב רק מספר דקלים על קו המים, ו- 360 מעלות מסביבנו מי טורקיז צלולים. בזמן שצוות הספינה שקדו על ארוחת הערב שלנו, אנחנו השתטינו כמו ילדים, קברנו אחד את השני בחול, הצטלמנו עם הדקלים על רקע האוקיינוס, ושכשכנו רגליים במי הטורקיז הנעימים. לאחר מכן לא נותר לנו אלא להודות לצוות, למאנטות ולכריש הלווייתן הצעיר על שבוע שלא נשכח, בגן העדן של המלדיביים.
 
האיים המלדיביים, אי לא מיושב
צוות הספינה ואנחנו מפסלים בחול דגם של כריש לווייתן (צילום: אמיר גור)


הקלטת הרצאה של אמיר גור על האיים המלדיביים


מעוניינים להצטרף לספארי צלילות? לחצו לקבלת הצעות >>

מידע נוסף

בתי מלון וריזורטים במלדיבים

כתבות נוספות על האיים המלדיביים ואיי האוקיינוס ההודי

האיים המלדיבייים – חלום של שקט ושלווה
צלילה במלדיביים - שגעון כרישים ומנטות בלגונת האניפארו
הפלגה בין איי האוקיינוס ההודי

אמיר גור
 
אודות הכותב
אמיר גור - מוביל ומדריך טיולי ספארי צלילה ושייט, ומתאים תכניות טיול לקבוצות ולמטיילים עצמאיים. ביולוג ימי בהכשרתו, כתב וצלם תת-ימי, מחבר הספר "מתחת למים - 44 אתרי צלילה בישראל" וכותב בלוג צלילה עתיר תוכן. 

אמיר עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר