מה מסתתר מאחורי המסכה?
פסטיבל המסכות קוקרי הגדול בעולם
מאת: זאב בן אריה


היה זה אחד הטיולים המפתיעים ביותר שהדרכתי. כבר הוצאתי טיולים רבים לבלקן, לכל סוגי הפסטיבלים. תמיד זה מוצלח ומיוחד, אך חוויה כמו זאת מעולם לא חוויתי, ושותפים היו לדעתי כל חברי הקבוצה, "יותר יפה מפסטיבל ונציה", היה מי שאמר. "חוויה אדירה", הסכמנו כולנו, ולמרות סופת השלגים והקור העז ששרר בחוץ אף אחד לא רצה לחזור לאוטובוס.


אנסה להעביר לכם מקצת מהחוויה המיוחדת שחווינו בבולגריה, בפסטיבל מסכות בלקני אותנטי ולא ממוסחר.
 
1 / 6
2 / 6
3 / 6
4 / 6
5 / 6
6 / 6

פסטיבל המסיכות קוקרי  (צילום: Klearchos Kapoutsis)
פסטיבל המסיכות קוקרי  (צילום: Klearchos Kapoutsis)
פסטיבל המסיכות קוקרי  (צילום: Klearchos Kapoutsis)
פסטיבל המסיכות קוקרי  (צילום: Klearchos Kapoutsis)
פסטיבל המסיכות קוקרי  (צילום: Klearchos Kapoutsis)
אחת מהקבוצות במצעד פסטיבל המסיכות קוקרי  (צילום: Klearchos Kapoutsis)

 ברירת מחדל



מצעד תחפושות בן יומיים

פסטיבל המסכות קוקרי (Kukeri) בעיר פרניק (Pernik) מארח כל שנה יותר מ- 6000 (!) משתתפים מחופשים. זו לא טעות - 6000 משתתפים - לא מבקרים (מספרם של אלו מתקרב למאה אלף איש). תהלוכה אין סופית של להקות מחופשות, העוברות במצעד בן יומיים ברחוב הראשי של העיר. כבר במצעד עצמו הם רוקדים, מנגנים, מציגים, הולכים על גחלים או קופצים יחפים על הקרח. כל הזמן מנענעים בקפיצות אדירות את שלל הפעמונים, התלויים להם על החגורה ופרטי הלבוש והמסכות השונים.
 
בסוף הרחוב ניצבת במה גדולה ורחבה ענקית ומסביבה קהל רב. כשמגיעות הלהקות לאזור זה מתחילה החגיגה האמיתית. כל אחת מהן צריכה להציג את הסיפור שלה ולהרשים את הקהל בתחפושות, ריקוד, מוזיקה ודרמה.
בתי מלון בעיר פרניק  |  כתבות נוספות על בולגריה
 
העיר פרניק (A), בה מתקיים הפסטיבל, סופיה (B) בירת בולגריה, והרי רודופי (C)
 

להקות מכל העולם

חבורות של Mummers (מציגים), מגיעות לכאן מכל רחבי הבלקן ויש גם להקות אורחות מכל רחבי העולם. כל כפר שמכבד את עצמו בבולגריה, סרביה, מקדוניה והאזור, בונה במשך חודשים את התחפושות והמסכות שלו. לא מדובר על מסכות לפנים בלבד, אלא מסגרות עץ עצומות, המחזיקות תצוגה של חיות, מפלצות, תמונות, נוצות, ומיני קישוטים ופעמונים.
 
בפסטיבל קוקרי מתארחים אורחים מאפריקה, אירלנד, אירופה, אמריקה, אבל יותר מכל זאת ההזדמנות למשתתפים להתגאות בעיירה שממנה באו. במשך חודשים הם מתאמנים על ריקוד, נגינה, סיפור עם מוסר השכל, מופע מצחיק או מהפנט, שלעיתים יכול להיות מופע אש או פעלולים אקרובטיים. כולם מחכים לראות מי יתעלה על רעהו. למיותר לציין שיש גם תחרויות: ההצגה הטובה, התחפושת הטובה, הריקוד הטוב והמוזיקה הטובה. על דבר אחד אין תחרות וזה היין והראקיה (סוג של עראק), כי כולם טובים וכל המרבה הרי זה משובח...
 
פסטיבל קוקרי, פרניק, בולגריה
חבורות מכל העולם באות לגרש את החורף הבולגרי המושלג  (צילום: רימונה כהן)
 
 

לגרש את החורף

מסורת הקוקרי החלה כחלק מחגיגות האל דיוניסוס, כבר לפני יותר מ- 2500 שנה. דיוניסוס הגיע מאזור תרקיה, הנמצא מצפון ליוון וברובו נמצא כיום בשטח בולגריה. חלק מהפולחן לאל זה היו הצגות תיאטרון, שמהן התפתחו הטרגדיות והקומדיות של היוונים. בהצגות אלו השתמשו במסכות גדולות, שהביעו רגשות אנוש ונראו למרחקים.
 
פולחן דיוניסוס כלל ריקודים, מוזיקה, כינוסים אקסטאטיים, ואף אורגיות ויחסי מין מקודשים. הוא חגג את היצרים הנמוכים של האדם, מתוך כוונה לעשות להם סובלימציה (עידון), להוציא אותם לאור ולהביא בסופו של דבר להתעלות רוחנית. תהליך הטרגדיה, לדוגמא, היה תהליך של קתרזיס (התנקות), בו הצופה עובר טיהור פנימי. הפולחן התייחס לעונות השנה ולטבע.
 
זמן שיא החורף והקור, היה הזמן הטוב ביותר לנסות לגרש את השדים ולטהר את הבית והשדות. לצורך כך השתמשו במסכות, פעמונים, התנהגות משונה, וחיקויים גרוטסקיים של חיות ואנשים. אלו הפכו עם השנים לחגיגות עממיות ולמסורת הכנת מסכות ותלבושות מיוחדת, הקרויה קוקרי (Kukeri). מסורת זו חוגגים במקומות שונים בבלקן, אבל החגיגה הגדולה מכולם היא בפרניק בשבוע האחרון של ינואר.
כתבה על פסטיבלי פולקלור חורפיים בבולגריה ובמדינות סמוכות
 
פסטיבל קוקרי, פרניק, בולגריה
ריקוד האש, דרך נפלאה להתחמם  (צילום: רימונה כהן)




הכנת המסכות בהרי בולגריה

יצאנו לפסטיבל קוקרי בעיר פרניק, חבורה עליזה של מטיילים, בהם מומחית לתיאטרון, צלמים, פנסיונרים וטיילים. הפסטיבל מתקיים בסוף השבוע האחרון של חודש ינואר, בעיר תעשייתית ומשמימה בשם פרניק, במערב בולגריה, כ- 30 ק"מ מעיר הבירה סופיה הימים שלפני הפסטיבל בילינו ברכס הרי רודופי (Rhodope) – מקום הולדתו של האל דיוניסוס ואחד מאזורי היערות והנקיקים היפים באירופה. ביקרנו בכפרים שבהם מכינים את המסכות ונחשפנו למסורת המוזיקלית של המקומיים, לנגינת חמת חלילים - הכלי הלאומי, קוול – סוג של חליל, וטמבורה – כלי נגינה עתיק עם מיתר אחד. בזמן שאכלנו את ארוחת הצהריים, פרץ המארח שלנו אל החדר לבוש בתחפושת קוקרי ענקית, והחל קופץ ומדנדן בפעמונים. התלבושת הייתה עשויה פרוות חיות והפעמונים מנחושת. מעל הראש התנוססה מניפת נוצות והמסכה הסתירה את הלץ.
כתבה על העיר סופיה  |  כתבה על הרי רודופי  |  לינה בהרי רודופי
 
אם כבר נוסעים לבולגריה בחורף, אז למה לא לעלות להרים הגבוהים? לראות אתרי הסקי של בולגריה, שהם מהטובים במזרח אירופה, ליהנות מהשלג ביום ובערב להתחמם לאש האח הבוערת באכסניה, לשתות ראקיה ולפצוח בריקודים.
כתבה על אתרי סקי בבולגריה
 
פסטיבל קוקרי, פרניק, בולגריה
הכנת המסכות היא דרך מצוינת להעביר את ימי החורף הקרים (צילום: רימונה כהן)
 

אלפי פעמונים מצלצלים

חשבנו ששהות של מספר ימים תאפשר לנו הכנה טובה לפסטיבל. אבל שום דבר לא הכין אותנו לשוק של שמיעת עשרות אלפי פעמונים קופצים ומצלצלים בקצב אחיד, ביחד עם אלפי אנשים במסכות. הרעש היה אדיר, קצבי ומדבק.
 
בבניין העירייה של פרניק מתקיימת תערוכת תמונות מפסטיבלים קודמים. הפסטיבל החל בשנות ה- 60 ומאז הוא רק צובר עוצמה. למיותר לציין שהרחובות כולם מלאים דוכנים, אנשים, מיני מתיקה, בשרים על האש, מתנות לילדים ועוד. ברחבי העיר מספר במות, וביניהן אחת בולטת במיוחד, בה מופיעות להקות שהגיעו מארצות אחרות. זאת הזדמנות מצויינת לחובבי הריקוד והשירה הבלקנית להכיר את שלל סגנונות המוזיקה והריקוד הבלקניים, וליהנות ממגוון תלבושות פולקלור של האזורים השונים. פעם זו חבורה של סבתות מהרי הבלקן, פעם נערים צעירים מרומניה, פעם להקת ריקוד צועני מסופיה, ופעם שירה פוליפונית של גברים ממקדוניה.
 
פסטיבל קוקרי, פרניק, בולגריה
אלפי פעמונים מצלצלים בקצב אחיד ומדבק  (צילום: רימונה כהן)





 

הצחוק יפה לפיריון

בגן המרכזי מתבשל סיר ענק על כירה. טבח בכובע לבן מערבב את התבשיל בכף עץ ענקית. תור של אנשים משתרך לטעום מהתבשיל שהכין אחד השפים המפורסמים בבולגריה. הסו שף מחלק במצקת מנות קצובות לצלחות פלסטיק. כולם טועמים ומהללים, וזה גם לא עולה כסף...
 
בינתיים ברחבה המרכזית מתקיימת הצגה: זוג איכרים מתחתן – היא עם מטפחת על ראשה והוא עם שפם ענק. בטנה של האישה (שהיא בעצם גבר בתחפושת) טפוחה בין שינייה. והנה לפתע היא כורעת אפיים ארצה ומתחת לשמלתו של הברנש מציצה בובת תינוק קטן. התינוק מושם בעגלה וכל החבורה, מתרוצצת סביבו למצהלות הקהל.
 
אותו סוג של הצגה – פרודיה, מוצגת בבלקן במשך מאות שנים. המוטיבים של חתונה, לידה, תינוק, גבר ואישה, נועדו להביא להגברת הפיריון בשדות. ככל שצוחקים יותר אזי טוב יותר. השחקנים נקראו mummers – חקיינים, מכיוון שחיקו בצורה פרודית אירועים מחיי האדם והטבע. המגוחך והגרוטסקי ניקזו אליהם את האנרגיות השליליות ושמרו את העולם האמיתי נקי.
 
פסטיבל קוקרי, פרניק, בולגריה  פסטיבל קוקרי, פרניק, בולגריה
שני שדים שהגיעו מסרדיניה וסוכריות בציפוי שלג...  (צילום: רימונה כהן)
 

טיול ייחודי לפסטיבל אותנטי

במידה ותגיעו לפרניק בזמן הפסטיבל, מובטח לכם שגם אתם תצחקו הרבה, תופתעו ממגוון ועוצמת התחפושות, תהנו מהמוזיקה והריקוד הבלקני. אך יותר מכל תהפכו לחלק מאירוע קסום, שהוא כמעט ולא מתוייר ושומר על אופיו האותנטי מקומי.
 
הטיול אותו הוצאתי בשנה שעברה, היה הראשון מסוגו לקהל הישראלי וגם בשנה זו בכוונתי להוציא טיול לפסטיבל זה, אפשר כמובן להגיע לבד, אך צריך לדעת היכן להיות, עם מי להיפגש ומה רואים.

מידע נוסף

בתי מלון בעיר פרניק
בתי מלון בסופיה
השכרת רכב בבולגריה 

כתבות נוספות

פסטיבלי פולקלור בבלקן
כתבות על בולגריה
כתבה על הרי רילה
כתבה על אתרי סקי בבולגריה

זאב בן אריה
 
אודות הכותב
זאב בן אריהמורה דרך, מדריך ומרצה, בעל חברת תרבויות עולמי. מתמחה בטיולי תרבות, טיולים גיאוגרפיים וטיולי שטח בבלקן וברחבי העולם. כותב הספר "אור מיסטי בבלקן" - מסע בעקבות נצרות אחרת, ומספר ספרים על המיסטיקה הסופית ואדריכלות מקודשת. דוקטורנט למדעי הדתות באוניברסיטת חיפה. יועץ לאתר GoTravel ביעדים: מקדוניה, סרביה, אלבניה, בולגריה, מונטנגרו, קוסובו, טג'יקיסטן, אוזבקיסטן ואתיופיה. טלפון במשרד 1-700-50-9992

זאב עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר