מסע אל פולי הקפה       

בעקבות "הזהב שחור":
מסע מרתק אל פולי הקפה של אפריקה
מאת: רונית הרשקוביץ 


מזה שנים רבות אני חיה ונושמת את היבשת השחורה, במסעות רבים לאפריקה. כבר בטיסה, אני מתחילה להריח את הריח המוכר והאהוב של הקפה הטנזני, האפריקאי. הריח הקלוי של הפולים, המעורבבים בניחוחות תבלינים של הל וקינמון, מסמנים לי כל פעם שחזרתי הביתה – חזרתי לאפריקה.


הצטרפו אליי למסע מרתק, דרך אתיופיה, טנזניה והאי זנזיבר, אל פולי הקפה של אפריקה. אך כמו הקפאין, ראו הוזהרתם  זה ממכר.
 
טיול בטנזניה, שתיית קפה
קפה בטנזניה, כותבת שורות אלו במסע בין חוות הקפה של טנזניה (צילום: רונית הרשקוביץ)
 

קפה של רוגע וקפה של פקקים

עבור רבים בעולם כולו, הקפה אינו רק משקה. הרגלי צריכת הקפה בעולם, התפתחו ועוצבו לתרבות שתייה מרתקת ועשירה. כל שנה נגמעות כ-750 מיליארד (!) כוסות קפה, ואחרי שתיית מים, הקפה, המכונה גם "הזהב השחור", הוא המשקה הטבעי השני הנצרך ביותר בעולם.
 
עם השנים הפך הקפה להיות חלק ממרקם תרבותי עתיק יומין, המחבר בין אנשים, טעמים והרגלים. הקפה מהווה רגע של רוגע ביחד עם התעוררות מחדש, יצירה והמרצה לבילוי עם חברים או בעבודה. הקפה הוא חלק בלתי נפרד מחיי היום יום, גם בעולם המודרני וגם בעולם השלישי. תרבות הקפה בכל מקום בעולם שונה ומאופיינת ברוח המקום, וכך גם ביבשת אפריקה  שם התרבות שונה מהמוכר לנו, ולכן לקפה יש טעם אחר.

כשאני מגיעה לאפריקה, ריח הקפה מעורר בי תחושות ורגשות של רוגע ושלווה, ספארי וחוף לבן, לעומת הקפה בישראל, שמזכיר לי את השעון המעורר ואת הפקקים של הבוקר...

טיול בטנזניה, שתיית קפה
שיחי קפה באחד הלודג'ים של טנזניה, ארושה קופי לודג' (צילום: Arusha Coffee Lodge)
 

 ברירת מחדל




הממריץ הרשמי של העיזים...

האגדה מספרת על גילוי הקפה באתיופיה, במאה השלישית לספירה. רועה צאן אתיופי אחד הבחין כי העיזים בעדר שלו מתנהגות באופן שונה מהרגיל. הן היו ערניות ונמרצות יתר על המידה, לאחר שאכלו את הפירות האדומים משיח שצמח במקום. הוא שיתף בגילוי המרעיש איש דת מקומי, שהחליט לטעום את הפולים האדומים ואף הכין לעצמו משקה, שגרם לו להיות ערני לילות שלמים.
 
ואכן, קפה ערביקה (Coffea arabica– המין הנפוץ ביותר של צמח הקפה – מקורו באתיופיה, שם נהגו ללעוס את פולי הקפה כדי ליהנות מהחיוניות שהם מעניקים. רק מאוחר יותר נדד הקפה אל חצי האי ערב, שם החלו לחלוט ממנו את משקה הקפה. גילויו של הקפה באפריקה מלווה במורשת בת מאות שנים, ומעניק ערך מוסף לביקור ביבשת השחורה. מסע אל מורשת הקפה של טנזניה, החל מרחובות העיר העתיקה בזנזיבר, דרך מכתש הנגורונגורו המופלא, ועד למרגלות הר הקילימנג'רו עם שבט הצ'אגה.
על גילוי הקפה באתיופיה בכתבה: טקס קפה אתיופי

קפה בטנזניה
קפה טנזני באחת מחוות הקפה (צילום: Arusha Coffe Lodge)
 

קפה לצלצול הפעמון בזנזיבר

צלצול הפעמון ברחובות סטון טאון (Stone Town), העיר העתיקה של זנזיבר סיטי, בירת זנזיבר, מזוהה עם סיום תהליך הכנת הקפה המקומי, לצד קול המואזין ותפילת הבוקר. צלצול הפעמון של מוכר הקפה בבוקר, ריח הקפה, כוס הקפה הראשונה של היום, לצד הפעמון המוכר, מעלים באפי ריח של יום טוב.
 
ריח הקפה הוא חלק מריחות התבלינים המאפיינים את רחובות זנזיבר העתיקה וסטון טאון: פולי קפה כהים קלויים, בתוספת קינמון טחון טרי ותבלין הל מעורבבים, מוגש בכוסות ערביות אותנטיות, המיוצרות ביד אדם בזנזיבר.
כתבה על זנזיבר דרך האוכל | לינה בזנזיבר סיטי

טיול בזנזיבר, קפה
פולי קפה תוצרת זנזיבר (צילום: CC Kevin Harber)
 

בית קפה זנזיברי

בכיסא פינתי בבית קפה זנזיברי אני צופה בהכנת הקפה. בעל הבית מסביר לי שהכנת קפה זה כמו מדע, ממש כמו יין. הוא פרפקציוניסט בהכנת הקפה, ולא נותן אפילו למרקם של החלב להפריע לו להכין את הקפה המושלם. הקסם שבפשטות הכנת הקפה, הוא שמביא איתו את האותנטיות והטעם המופלא והייחודי שלו. האהבה שיש לו לתהליך הכנת הקפה היא לא ברורה מאליו. כבר במבט חטוף ניתן לראות שאצלו קפה עושים באהבה, או לא עושים בכלל.
 
הקפה בזנזיבר תמיד שחור, כמעט ולא מסונן. מביא עימו את הניחוחות המעושנים של הפולים הקלויים, שנקלו באותו היום במדורת עץ חרוכה על האדמה. סוכר בקפה – לא בא בחשבון (!), אך אם חסר למישהו מתוק, הקפה מוגש לצד מטעמים ערביים אותנטיים מתקתקים, כמו קוקוס מסוכר מיובש ועוד פינוקים והפתעות.

טיול בזנזיבר, סטון טאון
ריח הקפה מתערבב בריח התבלינים, דוכן תבלינים באי זנזיבר   (צילום: urf)
 




גידול הקפה בטנזניה

למרות שמבחינה היסטורית הקפה התגלה באתיופיה, שכנתה ליבשת, טנזניה היא הבית לקפה הנחשב לטוב בעולם. אחד מסימני ההיכר הבולטים של טנזניה הוא הר הקילימנג'רו, הר געש רדום, הגבוה בהרי אפריקה, שפסגתו מתנשאת לגובה 5,895 מטר.
 
מורדות הקילימנג'רו הם אזור גידול הקפה העיקרי בטנזניה. על מדרונותיו של ההר המיוחד והמרהיב הזה גדלים שיחי הקפה, באדמה וולקנית פוריה, בגובהים של 1,000 עד 2,000 מטר מעל פני הים. עצי הקפה מוגנים תחת צל חופת היער וניזונים ממי ההר הטהורים, הזורמים מהפשרת השלגים בפסגה. אקלים מושלם זה מאפשר לפולי הקפה להבשיל לאט ומשפר את טעמם הפירותי והארומתי.
 

הר קילימנג'רו (A), שער מצ'מה (B), ארושה קופי לודג' (C), מכתש נגורונגורו (D), העיר קראטו (E)
 

סיורי קפה למרגלות הקילימנג'רו

מיטיבי לכת וחובבי אקסטרים יבחרו לצאת לטרק של טיפוס אל פסגת הקילימנג'רו, במסלול מצ'מה (Machame) המפורסם. אלטרנטיבה נוספת לחוות את הקילימנג'רו, מתאימה יותר למשפחות ולמי שאינם מיטיבי לכת. סיור לאזור ההר ומורדותיו, מאפשר מפגש עם שבט בני צ'אגה (Chaga), הקבוצה האתנית השלישית בגודלה בטנזניה. שבט צ'אגה חי על מדרונות הר הקילימנג'רו, ואנשיו החלו לזרוע עצי קפה ערביקה כבר בסוף המאה ה-19.
 
המפגש עם בני הצ'אגה מזמן היכרות עם אפריקה וההיסטוריה שלה, באופן הכי אישי וחם. המבקרים זוכים לרקוד את הריקוד המסורתי, לאכול ממטעמי השבט, לטייל עם מטריית עלה בננה, לטחון את פולי הקפה הטריים ולטעום אותם למרגלות הר הקילימנג'רו, בנוף עוצר נשימה.
על טיפוס במסלול מצ'מה בכתבה: הר מרו וקילימנג'רו
על מסלול קל יותר בכתבה: מסע נשי לפסגת הקילימנג'רו
 
טיול בטנזניה, קילימנג'רו
פסגת הקילימנג'רו המושלגת, רקע קסום לכל טיול בטנזניה (צילום: byrdyak)
 

קפה עם בני שבט צ'אגה

תחילתו של הביקור אצל בני שבט הצ'אגה, בארוחת צהריים אותנטית בחוות קפה למרגלות הקילימנג'רו, בנוף עוצר נשימה של ההר הגבוה ביבשת אפריקה. בסיור המודרך בחוות הקפה, ניתן להתרשם מהחקלאות האורגנית באזור השימור ואף לקחת חלק בקטיף פולי הקפה בחווה. לאחר הקטיף נבחרים הפולים המובחרים ומתחילה מלאכת העיבוד ותהליך הייבוש של פולי הקפה.
 
תהליך עיבוד וייבוש הקפה הוא החלק האהוב עליי בביקור. ריח הארומה האפריקאית עוטף אותי ואת כל הסובבים למרגלות הקילימנג'רו. אפילו חיות הבר מציצות ומתקרבות, ונראה כי היו מעוניינות לשבת איתנו לשתות כוס קפה... הריח מתפשט לכל עבר ויש לו ריח "אורגינל", לא תעשייתי כמו שאנחנו מכירים. את הביקור אנו מסיימים בטקס שתיית הקפה, שקלינו במו ידינו בחווה, ולרגע מרגישים ממש חלק מהשבט.

טיול בטנזניה, מפגש בשבטים
כותבת שורות אלו במפגש עם בני המקום (צילום: רונית הרשקוביץ)
 

לינה באווירת הקפה

לעת ערב אנו מגיעים ללודג' קטן וציורי, קיליממנג'רו מאונטיין ריזורט (Kilimanjaro Mountain Resort), המציע כמה חדרים בלבד, מעוצבים בפשטות המקומית ונוף לפסגת ההר. ביום של ראות טובה רואים מכאן את פסגת הקילימנג'רו, אדמה פורייה, הרבה ירוק בעיניים, כפרים ציוריים ואורחות חיים של פעם, ממש כאילו הזמן עצר מלכת.
 
אלטרנטיבה יוקרתית יותר, נוכל למצוא בפאתי העיר ארושה (Arusha), כשעתיים נסיעה מאזור הקילימנג'רו. 
ארושה קופי לודג' (Arusha Coffee Lodge), מרשת המלונות היוקרתית אלוונה (Elewana), מציע אירוח אקסקלוסיבי באווירת טעמי הקפה. חבוי בין אחד ממטעי הקפה הגדולים ביותר בטנזניה, נמצא המפלט המושלם למנוחה לפני או אחרי כל טיול באפריקה.

הלודג' מציע סיור של שעתיים במטעי הקפה הסמוכים אליו, שם יכולים אורחי המלון לחקור את עולם הקפה הטנזני ואף לקחת חלק בעבודות המטע 
 מתהליך הקצירה עד הייבוש, ולקינוח טעימת הקפה הארומתי בצל עצי הקפה המרהיבים.
אפשרויות לינה נוספות בעיר ארושה

טיול בטנזניה, שתיית קפה
ארושה קופי לודג' בטנזניהלמרגלות הר הקילימנג'רו (צילום: Arusha Coffee Lodge)

טיול בטנזניה, שתיית קפה
ארושה קופי לודג'אירוח אקסקלוסיבי באווירת טעמי הקפה (צילום: Arusha Coffee Lodge)
 

ספארי וקפה במכתש נגורונגורו

לפני למעלה משני מיליון שנה, ניצבו בטנזניה שני הרי געש זהים בגודלם – הר קילימנג'רו והר נגורונגורו. עם קריסתו של הר הגעש נגורונגורו, נפער לוע ששטחו 260 קמ"ר, וכך נוצר "הפלא השמיני של הבריאה" – מכתש נגורנגורו (Ngorongoro Crater). המכתש הוא בית למערכת אקולוגית עשירה וייחודית, המקיפה את כל חיות הבר שהייתם רוצים לראות באפריקה. הזדמנות של פעם בחיים, לחוות את הגולמיות והיופי של עולם החי והצומח של אפריקה, ולפיכך אחד היעדים הפולפולריים ביותר לטיולי ספארי באפריקה.
 
המכתש, המכונה בפי רבים "הפלא השמיני של הבריאה", נמצא בלב אזור השימור נגורונגורו (Ngorongoro Conservation Area). לא הרחק משם, בעיר קראטו (Karatu), למרגלות קירותיו החיצוניים של המכתש, ממוקמת חווה ציורית, עשירה במטעי קפה על רקע ירוק – חוות שנגרי-לה (Shangri-La Estate). באדמה וולקנית עשירה ופורייה מייצרים בחווה את מותג הקפה הטנזני המפורסם – נגורונגורו מאונטיין קופי (Ngorongoro Mountain Coffee), העשוי 100% פולי ערביקה האיכותיים.

להשלמת החוויה, ניתן ללון בחווה בנוף הפסטורלי של לוע המכתש, מטעי הקפה המרהיבים ולקולות עובדי החווה המלקטים את זרעי הקפה מדי יום. 
 
המסע לקילימנג'רו וסיורי הקפה מאפשרים חיבור לאימא אדמה, לטעמים, לאוויר צח ולחיוך האנושי.
לינה בעיר קראטו  |  לינה בסביבת שמורת נגורונגורו 
 
טיול בטנזניה, שמורת נגורונגורו
מכתש נגורונגורו, עוד הזדמנות לטעום את טעם הקפה הטנזני (צילום: CC Darien and Neil)
 

מידע נוסף

כתבות נוספות על טנזניה

זנזיבר דרך האוכל
טיולי הרפתקה בטנזניה
מסע נשי לפסגת הקילימנג'רו
מסע עם המסאים בטנזניה


רונית הרשקוביץ
 
אודות הכותבת
רונית הרשקוביץקונסולית הכבוד של זמביה בישראל ומייסדת 'ספארי קומפני', חברת תיירות המתמחה בטיולי ספארי פרטיים לאפריקה. "שושבינה" לחידוש היחסים בין טנזניה וישראל וכיהנה במשך 10 שנים כקונסולית הכבוד של טנזניה בישראל. לפני יותר משני עשורים החלה את פיתוח התיירות והמסחר במדינות אפריקה, וחלוצת הטיולים לטנזניה וזנזיבר מאז 1993. רונית מאמינה שהטבע הוא השחקן הראשי באפריקה, לכל פינה יש את הסיפור שלה, וצוות 'ספארי קומפני' מקדיש את עצמו ללמוד עוד ועוד על היבשת המסתורית הזאת. היכרותה ארוכת השנים עם היבשת ואהבתה לאפריקה, נופיה ואנשיה, צובעים את הדרך לאפריקה בגוונים רעננים ומעודכנים, וכך יוצרים את עומק החוויה.
התקשרו לצוות ספארי קומפני בטל. 072-2236646
אתר האינטרנט של ספארי קומפני
 

רונית עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר