הטופ של הקרפטים:
רכס הרי הטטרה הגבוהים
מאת: ד"ר חזי שקד 


כמעט כל מבקר בסלובקיה מגיע לטייל ולהתרשם מההוד וההדר של הרי הטטרה. נופים דרמטיים, יערות, פסגות משוננות וקרחות, אגמים צלולים, אוויר צח וטהור, מגוון בעלי חיים, פריחה קיצית שצובעת משטחים חשופים כמעשה ידי אומן, ומעיינות ספא למרגלות ההרים.


הרי הטטרה הגבוהים, סלובקיה
אגמים צלולים ופסגות משוננות, אגם זלנה (Zelene pleso) בהרי הטטרה הגבוהים (צילום: CC Govisity.com)
 
החל מסוף המאה ה- 18 ועד תחילת המאה ה- 20, היוו הרי הטטרה מוקד משיכה למשפחות האצולה של האימפריה האוסטרו-הונגרית. שתי מלחמות עולם, מצב כלכלי קשה ותהפוכות פוליטיות, קטעו את זרם המבקרים והתיירים. העידן הסוציאליסטי-קומוניסטי שלאחר מלחמת העולם השנייה, הביא לתחייה תיירותית מחודשת ברכס הרי הטטרה. האזור הפך לאחד ממקומות הבילוי המועדפים של תושבי מרכז ומזרח אירופה, מהמקומות הבודדים מעבר למסך הברזל עם "הרים ראויים לשמם" ונגישים.

לאחר נפילת הגוש המזרחי גילו את המקום גם מטיילי המערב, והרי הטטרה הגבוהים הפכו אבן שואבת למטפסים, מטרקים ומטיילים מכל העולם.

פסגות גרלאחובסקי (A) וקריוואן (B) על רכס הרי הטטרה הגבוהים בצד הסלובקי, 
אגם שטרבסקה פלסו (C), מלון קמפינסקי היי טאטרה & מלון פאטריה
הכפר טטרנסקה לומניצה (D), מלון לומיניצה & מלון דירות אפרטמני בליאנקי,
העיר פופראד (E), מלון בוטיק וילה זאובר& פנסיון וילה מרי 


 ברירת מחדל




 

הרי הקרפטים והרי הטטרה ומה שביניהם

הרי הטטרה מהווים חלק קטן וצנוע מהרי הקרפטים, שרשרת ההרים הארוכה ביותר באירופה, והחלק הגבוה ביותר בשרשרת הרים זו. אורכם של הקרפטים הוא 1,500 קילומטרים, מתוכם נמתחים הרי הטטרה לאורך 78 קילומטרים, על הגבול שבין סלובקיה מדרום ופולין מצפון. רוחבו הממוצע של רכס הרי הטטרה הוא 10 ק"מ.
 
החלק הגבוה של הרי הטטרה נקרא, כמה פשוט, הרי הטטרה הגבוהים (Vysoké Tatry). הם נמתחים לאורך 27 ק"מ, רובם ככולם נמצאים בתחומה של סלובקיה ומיעוטם בחלק הדרומי של פולין.
לינה בהרי הטטרה הגבוהים  |  7 מסלולים לטיול כוכב בהרי הטטרה
כתבה על טיול בהרי הטטרה הגבוהים
 
הרי הטטרה הגבוהים, סלובקיה
נוף שהותירו אחריהם הקרחונים בנסיגתם, פורקוצקה דולינה (Furkotska dolina)  (צילום: CC Sjaak Kempe)

מפלים בהרי הטטרה הגבוהים, סלובקיה
מפלים בהרי הטטרה הגבוהים, זרימת מי הקרחונים באביב ובקיץ (צילום: CC Dodo Photos)
 

הרי הטטרה הגבוהים

רכס הרי הטטרה הגבוהים מורכב בעיקר מסלעי גרניט וגנייס, סלע מטמורפי קשה. ברכס שש פסגות שגובהן מעל 2,600 מטרים. בסלובקיה נמצאת הגבוהה שבהן, פסגת גרלאחובסקי (Gerlachovský štít), שגובהה 2,654 מטרים, והיא גם הנקודה הגבוהה ביותר בהרי הקרפטים.
 
הנקודה הגבוהה ביותר בפולין - 2,499 מטרים, נמצאת גם היא בהרי הטטרה הגבוהים, והיא אחת משלוש הפסגות של ריסי (Rysy), ממש על הגבול עם סלובקיה. גבוהה ממנה פסגה אחרת מבין שלוש הפסגות של ריסי, 2,503 מטרים גובהה, הנמצאת כבר בתחומה של סלובקיה. באופן כללי, המדרון מהצד הסלובקי תלול יותר ומרשים יותר מזה של הצד הפולני, אם כי גם הצד הפולני מרשים מאד.
 
הרי הטטרה הגבוהים, סלובקיה
תצפית לעבר פסגת ריסי, על גבול סלובקיה-פולין  (צילום: CC Vilma)
 

פסגת האירו הסלובקי

למגיעים להרי הטטרה הגבוהים מכיוון דרום, מהמישור שעליו זורמים הנהרות ואך (Va'h) ופופראד (Poprad), מראה הפסגות המשוננות והחרוצות של הרי הטטרה הגבוהים הוא דרמטי, עוצר נשימה ובלתי נשכח. למגיעים לחלקו המערבי של רכס הרי הטטרה הגבוהים, בולטת אחת הפסגות היפות ביותר ברכס הרי הטטרה הגבוהים - פסגת קריוואן (Krivan), שצורתה מזכירה פירמידה בגובה 2,494 מטרים. פסגת קריוואן היא מסמליה הלאומיים של סלובקיה, ומופיעה גם על מטבע האירו הסלובקי.

אחד מסרטי הפנטזיה ההוליוודיים צולם בין השאר בהרי הטטרה בסלובקיה, כאשר ברקע מופיעה כמה וכמה פעמים פסגתו החרוטית של קריוואן. סרט זה צולם גם במדינות ציוריות אחרות, כמו ניו זילנד וארה"ב, עדות ליופיו, בראשיותו ונדירותו של הנוף בהרי הטטרה. ואם בסמלים לאומיים עסקינן, הרי ששמו של ההמנון הסלובקי הוא "ברק מעל הטטרה" (Nad Tatrou sa blýska).
כתבה על טיול לאורך נהר ואך
 
קריוואן, הרי הטטרה הגבוהים, סלובקיה
פסגת קריוואן, צורת פירמידה שהיא מהסמלים המוכרים ביותר של סלובקיה  (צילום: CC Kasko Hlavko.)
 

רשת שבילים מעוררת קנאה

מרחוק נראות פסגות הרי הטטרה הגבוהים כאילו הן אינן נגישות למטיילים, אבל ברוב המקרים הדבר קל מהצפוי. אל מרבית הפסגות ניתן להגיע הודות לרשת מפותחת של שבילים, המסומנים באופן מעורר קנאה, כולל מרחק בק"מ, זמן הליכה ממוצע, הפרשי גובה וכמובן צבע המסלול. ברכס כמה "פסגות טכניות", אליהן אין שילוט, מאחר והן מיועדות למטפסים מנוסים ונדרש שימוש בציוד טיפוס מקצועי.
 
פסגת גרלאחובסקי, הפסגה הגבוהה ביותר, היא פסגה הדורשת מיומנות טכנית, ולא כל אחד יכול להגיע אליה. חשוב לציין שהחל מה – 15 באוקטובר ועד ה – 15 ביוני, רוב המסלולים באזור הגבוה סגורים למטיילים, בשל סכנת מוות ממפולות שלגים, קור עז, רוחות מקפיאות, שינויי מזג אוויר קיצוניים וכיסוי המסלולים בשלג. בשיא החורף אפשר שהטמפרטורות יצנחו עד 40 מעלות מתחת לאפס, ולפיכך פתוחים המסלולים רק למטפסים מקצוענים, היודעים להתמודד עם השלג, תוך תיאום עם רשויות הפארק.
 
גראלחובסקי, הרי הטטרה הגבוהים, סלובקיה
פסגת גרלאחובסקי, הפסגה הגבוהה ביותר בהרי הטטרה של סלובקיה   (צילום: CC roofofeurope)
 

הרי הטטרה ונדידת היבשות

מקור המילה טטרה אינו ודאי, אך מניחים כי הוא מגיע מהמילה הסלובקית העתיקה trtra, שפירושה "צוק גבוה". לעומת השם בין אלף השנים, הרי שרוב הסלעים המרכיבים את הרי הטטרה נוצרו לפני כ – 300 מיליוני שנים, אי שם במעמקי האוקיינוס. באותם ימים מפת העולם לא נראתה כפי שאנו מכירים אותה כיום. על פי אלפרד לותר וגנר (1930–1880), אבי תורת "נדידת היבשות", היו היבשות מחוברות למעין יבשת–על אחת, באזור הקוטב הדרומי של היום. יבשת זו כונתה פנגאיה (Pangaea), והייתה מוקפת באוקיינוס אחד. לפני כ – 200 מיליון שנה, התבקעה פנגאיה לשתי יבשות גדולות, תוך תזוזה לכיוון צפון. חלק אחד הפך לגוש שכלל את אפריקה, אוסטרליה, דרום אמריקה, אנטארקטיקה והודו. החלק השני הפך לגוש שכלל את אירופה, אסיה וצפון אמריקה.
 
שני גושי ענק אלו החלו גם הם להתפצל וליצור תת – יבשות. הלוח האפריקאי נע צפונה, מתנגש ומרים את הלוח האירו – אסייתי, באזור בו נמצאת איטליה של היום, התנגשות שיצרה את רכס הרי האלפים האדיר. ההתנגשות והלחץ היו כה חזקים, עד שנוצרו להם עוד קימוטי משנה ועוד התרוממויות בקרום כדור הארץ, מעבר להתרוממות האלפים, אחת מהן היא התרוממות רכס הקרפטים. תקופות מאוחרות הרבה יותר, תקופות קרח והפשרה לסירוגין, ובעיקר תנועה של קרחונים, הן אלו ששחקו ועיצבו את ההרים כפי שאנו מכירים אותם כיום.
 
הרי הטאטרה הגבוהים, נופי ההרים שואבים אותנו בקסמם
אגם שטרבסקה פלסו, נוף שעוצב בידי קרחונים (צילום: כרמית וייס)
 

צמחייה עשירה ובעלי חיים ביישנים

הסלובקים והפולנים שומרים ומגנים על פנינת הטבע של הרי הטטרה מכל משמר ובקנאות רבה. זהו מקום קטן ובעל איזון אקולוגי עדין. רשויות הפארקים, משני עברי הגבול, מנסות למנוע כל הפרעה מיותרת לנוף, לחי ולצומח. הגבלות ואיסורים גורפים מוטלים על המטיילים, כמו האיסור על המטיילים להביא כלבים להרי הטטרה הגבוהים.
 
עולם הצומח של הרי הטטרה הגבוהים כל כך עשיר, שרק באזור הקטן הזה ישנם כ – 1,300 מינים, כולל חזזיות, פטריות וטחב. בסתיו נראים היערות של הטטרה כאילו הם עולים בלהבות, אז נצבע היער העשיר בגוונים של כתום, זהב סגול וחום, תחושה שהולכת ומתעצמת בבקרים, כשצינת הבוקר והערפילים שטים בין העצים ומעל חופת היער.
 
יערות הטטרה מלאים בבעלי חיים, אך רוב המינים ביישנים או זהירים מידי, ולכן קשה לנו לראותם, במיוחד כאשר אנו מרעישים, כיוון שאז הם קופאים על מקומם, נמנעים מלהתקרב או בורחים. כנראה שהם גם מכירים את מיקומם של מסלולי ההליכה הרבים שהוכשרו לטובת המטיילים, ומראש נמנעים מלהתקרב אליהם. שעות הבוקר המוקדמות, אז בעלי החיים הליליים חוזרים למאורתם ומספר המטיילים נמוך, הן הזמן הטוב ביותר לצפות בהם. יש להתנהל בשקט וללבוש בגדים כהים, שכן בשעות הבוקר המוקדמות כמות האור החודר ליערות נמוכה ובגדים כהים מהווים מעין הסוואה. רצוי להגיע עם משקפת.
 
הצמחייה ובעלי החיים מושפעים מהגובה ומהאקלים. את הרי הטטרה ניתן לחלק באופן גס לכמה יחידות ביולוגיות – אקולוגיות, בהתאם לגובה.
 
הרי הטטרה הגבוהים, סלובקיה
הצמחיה משתנה עם העלייה בגובה, טיפוס לפסגת סוליסקו (Solisko (צילום: CC Sjaak Kempe)





 

אגן הרי הטטרה – חקלאות וכפרים ציוריים

מתחת גובה 700 מטרים, האזור שמתחת להרי הטטרה הגבוהים, משני עברי הגבול, מתאפיין בגידולים חקלאיים וכפרים ציוריים. המטייל באזור ייתקל בכבשים ובקר, ובאביב המוני חסידות המקננות על גגות בתים, ארובות או עמודי חשמל. ציפור נדירה אחרת שניתן להיתקל בה, היא השכווי השחור – תת משפחה במשפחת הפסיוניים.
 
אגם שטרבסקה פלסו ומלון פאטריה הציורי
אגם שטרבסקה פלסו, לצדו כפר בשם זהה ומספר בתי מלון,
כמו 
מלון קמפינסקי היי טאטראס, ממנו צולמה התמונה, ומלון פאטריה הנראה בצדו השני (צילום: כרמית וייס)
 

היער – עוצמתו האימתנית של הטבע

בסלובקיה תופס היער את החגורה שבין גובה 700 מטר ל – 1600 מטר. בנובמבר 2004 התרחש ה"טטרנסקה בורה" (Tatranska Bora) – "הרוח של הטטרה", אירוע שמתרחש בממוצע אחת למאה שנים. עוצמת הרוח מגיעה לעוצמה גבוהה בהרבה מזו של הוריקן, גולשת במורד ההרים, תוך שהיא הולכת ומתעצמת. התוצאה הייתה הרת אסון: רוחות במהירות של 200 קמ"ש שברו ועקרו ממקומם כמחצית מעצי הפארק. כיום ישנם מקומות בהם מתחיל קו היער בגובה של 1250 מטרים, עדות לעוצמתו האימתנית והבלתי צפויה של הטבע. המינים הדומיננטיים ביערות הטטרה הגבוהים הם מיני האשוחית (Spruce) – עץ ירוק עד ממשפחת האורניים. יחד עם האשוחיות, ניתן למצוא ביער מיני מחטניים נוספים, כמו הלגש (Larch) והאורן (Pine). בנוסף ניתן למצוא מיני שדר (Birch), מֵילָה (Ash) וערבה (Willow). ביער ניתן למצוא גם שיחים מעוצים או שיחים צמודי קרקע, חלקם ערבים לחך, כמו מיני אוכמניות, תותי בר ופטל, בעוד אחרים אפילו רעילים במידת מה, כמו הדפנה האלפינית והזלזלת האלפינית. 
 
בגבהים אלה, עמוק בתוך היער, חיים בעלי חיים רבים. באור היום ניתן מידי פעם להבחין בבעלי חיים החוצים אחו או כר דשא, מדלגים ורצים בין חלקת יער אחת לשנייה, בהם מיני איילים ושועלים. משכימי קום יזכו אולי לראות גיריות, לוטרות (באגמים ובנחלים), סמורים ואולי גם הרמינים (טורף קטן השייך למשפחת הסמוריים). כמעט בכל שעות האור ניתן להבחין במיני סנאים, כמו הסנאי החום והסנאי האדום. בעלי חיים נוספים, כאלה שהסיכוי לראותם נמוך עד כמעט אפסי, למרות שהם בהחלט נמצאים ביערות הטטרה, הם חתול הבר, צובל, שונר (לינקס), זאבים, חזירי בר ואפילו דובים חומים. הדובים שבהרי הטטרה נוהגים לעשות את שנת החורף שלהם דווקא בצד הפולני, שם החורף ארוך יותר בגלל המפנה הצפוני.
 
היער מתחיל להשתקם, חמש שנים אחרי הסופה של שנת 2004
היער מתחיל להשתקם, חמש שנים אחרי הסופה של שנת 2004 (צילום: כרמית וייס)
 

האזור התת אלפיני – מחטניים נמוכים

החל מגובה של 1600 מטרים לערך, האדמה הופכת רדודה מאוד, כך שהמחטניים אינם יכולים לטעת את שורשיהם עמוק באדמה. הטמפרטורות נמוכות משמעותית מאזור היער, ולפיכך מתפתחים מחטניים נמוכים, בעיקר אורנים גמדיים בעלי שורשים קצרים. ניתן לראותם במעלה המדרון, עד שבגובה 1850 מטרים פני השטח הופכים סלעיים, מצע שלא מאפשר לעצים לגדול. בחגורה זו מיני צומח נוספים, בהם כלניות, לאונטופודיום, מיני גנציאן ומיני שמשונים – כולם מינים אלפיניים המותאמים לתנאים הקיצוניים, ופריחתם היא קיצית.
 

האזור האלפיני – ממלכתה של עז ההרים

מגובה 1850 מטרים עד 2300 מטרים, פני השטח סלעיים וחשופים. נראה כאילו דבר לא יכול לצמוח ולהתפתח במקום שכזה, ובכל זאת, החיים חזקים מכל. בסדקי הסלע פורצות ציציות עשב, ובמקרים נדירים ניתן להבחין באורן גמדי, שכמו להטוטן, מצליח לשטות בחוקים, שורשיו חודרים דרך סדקי הסלע ובדרך לא דרך מגיעים לפיסת אדמה. אם יש פיסת אדמה פנויה בגבהים האלה, הנקראת "אחו אלפיני", מקרה נדיר שלעצמו, הרי ישנם עוד כמה מיני פרחים המצליחים לגדול שם, אבל פריבילגיה זו ניתנת רק לקשוחים שבצמחים, וגם זה רק בחודשים יולי – אוגוסט. רצועה זו היא ממלכתם של הטחבים העמידים והחזקים, שניתן לראותם מכסים משטחי סלע.
 
עולם החי קיים גם ברצועה זו. על הסלעים ניתן להבחין במשפחות של מרמיטות, יושבות ומתחממות בשמש, דרוכות להגן על צאצאיהן מפני עופות דורסים. גם מינים נוספים של מכרסמים, אשר את ציוצם ניתן לשמוע היטב מבין הסלעים. בעל החיים המפורסם והידוע ביותר שחי בגבהים אלה הוא ללא ספק עז ההרים, אנטילופה ייחודית להרי אירופה, יונק מרשים וגדול, שהפך לסמל של הפארק הלאומי של הרי הטטרה בסלובקיה, ולסמלם של מדריכי ההרים בפולין. להביא משקפות, אמרנו?
 
הרי הטטרה הגבוהים, סלובקיה
האזור האלפיני, סלעים חשופים ומעט עשב  (צילום: CC Ilya Schurov)
 

האזור המושלג – שלג כל השנה

מעל גובה 2300 מטרים, החגורה הגבוהה ביותר של הרי הטטרה הגבוהים, אזור הפסגות, ניתן למצוא שלג כמעט כל ימות השנה. הצד הפולני, בעל המפנה הצפוני, מושלג כל השנה, גם בקיץ, בגלל שהוא מקבל פחות שמש. גם בחגורה זו ניתן למצוא חיים: טחב, חזזיות ובקיץ אפילו מין של גנציאן, הנקרא גנציאן קרחוני. בגבהים אלו שולטים העופות הדורסים, אולם בקיץ ניתן להבחין בין הסלעים גם בסמורים ובמכרסמים קטנים נוספים.
 
פסגת לומניצה, הרי הטטרה הגבוהים, סלובקיה
רכבל מהכפר טטרנסקה לומניצה לפסגת לומניצה, השנייה בגובהה  (צילום: CC Kamil Porembiński)
 
 

אחזור גם בשנה הבאה

הרי סלובקיה ובמיוחד הרי הטטרה, הפכו לרכסי ההרים האהובים עליי. הגעתי אליהם פעמים רבות, טיפסתי על פסגות רבות, כולל פסגות טכניות, הן מהצד הסלובקי והן מהצד הפולני. במסגרת הפרויקט שלקחתי על עצמי - לטפס את הפסגות הגבוהות של כל מדינות אירופה, טיפסתי ביחד עם אשתי גם את פסגת גרלאחובסקי בסלובקיה, פסגה טכנית הדורשת מיומנות וידע בטיפוס הרים. טיפסתי גם על פסגת ריסי הפולני בחורף, מה שהוסיף לקושי ולסיכון, אותו חשתי היטב כאשר החלקתי על גבי המדרון התלול, נופל לאורך עשרות מטרים ומתפלל שגרזני הקרח שלי ושל שותפי, הקשור אליי, יבלמו אותנו כמה שיותר מהר.
 
הרי הטטרה מספקים לי כל פעם חוויה חדשה, התרגשות חדשה ואין לי כל ספק, שעל אף שכבר ביקרתי רבות, אחזור לשם גם בשנה הבאה.
 
כותב שורות אלו וחבריו בטיפוס לפסגת גרלאחובסקי שטיט
כותב שורות אלו וחבריו בטיפוס לפסגת גרלאחובסקי שטיט (צילום: חזי שקד)


בתי מלון מומלצים במיקום אידיאלי לטיולי כוכב בהרי הטטרה

מלון בוטיק וילה זאובר (Boutique Hotel Villa Zauber) ופנסיון וילה מרי (Pension Vila Mery) ממוקמים שניהם במרכז העיירה פופראד, לא רחוק מפארק המים אקווה-סיטי (AquaCity). שניהם מדורגים ברמת 3 כוכבים, עם חדרים זוגיים ומשפחתים, דירות קטנות וסוויטות, עיצוב נעים ושירות אדיב, נעים ומשפחתי.

מלון מומלץ בפופראד, הרי הטטרה, סלובקיה

מלון מומלץ בפופראד, הרי הטטרה, סלובקיה
 למעלה - מלון בוטיק וילה זאובר | למטה - פנסיון וילה מרי  - שניהם בעיירה פופראד
 
מלון לומניצה (Hotel Lomnica) בכפר טטרנסקה לומניצה, מלון 4 כוכבים מיוחד ומפנק, בעל ציביון כפרי מסורתי. החדרים, הסוויטות והדירות (1-2 חדרי שינה) נקיים ומרווחים, והמלון מציע גם בריכה, מרכז בריאות וספא, חדר משחקים, שולחן ביליארד, מסעדה מסורתית, בר, טרסה ונופים מרהיבים להרים.  מלון דירות אפרטמני בליאנקי (Apartmany Belianky) אף הוא בכפר טטרנסקה לומניצה ובעל דירוג 4 כוכבים, מציע דירות עם חדר שינה אחד או שניים, פינת ישיבה, מטבח ומרפסת. במלון חדר כושר ומרכז בריאות וספא. המארחים אדיבים ושירותיים והמקום מטופח ונקי.
* לעיתים נדרש מינימום של 2 לילות.

מלון מומלץ לטיולי כוכב בסלובקיה

מלון מומלץ לטיולי כוכב בסלובקיה
למעלה - מלון לומניצה |  למטה - מלון דירות אפרטמני בליאנקי  - שניהם בכפר טטרנסקה לומניצה

מידע נוסף

כתבות נוספות על הרי הטטרה


חזי שקד אודות הכותב
ד"ר חזי שקדמנכ"ל ובעלים של חברת הטיולים Mouflon. אקולוג ואנתרופולוג, מרצה לקהל הרחב, מטפס הרים ומדריך טיולים ליעדים מגוונים ברחבי העולם. מתמחה בטיולי שטח ובטיולי עומק בדגש היסטורי, דתי, תרבותי, אנתרופולוגי ופולקלוריסטי. אוהב את שעושה ורואה בכך שליחות. 








סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר