מידע כללי למטיילים בהולנד
בכתבה שלפניכם נעשה היכרות קצרה, עובדות שחשוב לדעת לפני טיול להולנד - כיצד היא נראית ומי הם תושביה.
מיקומה של הולנד (בירוק) והמדינות השכנות לה
הולנד שוכנת בצפון-מערב
אירופה, והיא גובלת עם גרמניה ממערב, בלגיה מדרום והים הצפוני ממערב ומצפון. שטחה של הולנד הוא 41,526 קמ"ר (פי שניים ממדינת ישראל), בהם חיים 17.5 מילין תושבים. הולנד היא אחת המדינות הצפופות ביותר בעולם והצפופה ביותר באירופה
. ואכן, אם תיסעו בכבישים המוליכים לערי הולנד הגדולות, בעיקר באמסטרדם, תחושו היטב בצפיפות.
כתבה על סיור באמסטרדם
כ- 40% משטחה הנוכחי של הולנד היה מכוסה בעבר במים, אולם בעקבות הגידול באוכלוסייה והצורך להרחיב את שטחי החקלאות, החלו ההולנדים החרוצים בפרויקט האדיר לכיבוש הים. במסגרת הפרויקט נבנו תעלות וסכרים ענקיים, שיצרו את הפולדרים – אזורי אדמה נמוכים המוגנים על ידי סכרים. כתוצאה מכך בהולנד שטחים רבים שהם מתחת לגובה פני הים, ומוגנים בפניו רק על ידי סכרים. גם טחנות הרוח, המזוהות כל כך עם הולנד, הן חלק בפרויקט כיבוש הים –
בעזרתן נשאבו המים לתעלות, לנהרות ובחזרה לים.
שייט תעלות בהולנד - המסלול הצפוני |
שייט תעלות בהולנד - המסלול הדרומי
מדריך לשייט תעלות בנהיגה עצמית
מבחינה מנהלתית ושלטונית מחולקת הולנד ל 12 מחוזות (פרובינציות), כאשר כל מחוז מחולק לרשויות מקומיות (Gemeenten). ממלכת הולנד כוללת גם מספר איים בים הקאריבי, הנקראים האנטילים ההולנדים, איים שהיו בעבר קולוניות הולנדיות, וכיום הם מחוזות אוטונומיים: ארובה, בונייר וקורסאו.
חלוקה גיאוגרפית ונהרות בהולנד
מבחינה גאוגרפית נחלקת הולנד לשני חלקים עיקריים:
¡ החלק הנמוך והשטוח הנמצא בצפון ובמערב המדינה. כמחצית משטחו של חלק זה נמצא בפולדרים ובדֶלְתות הנהרות הגדולים, הנשפכים כולם לים הצפוני. חלקם הגדול של אזורים אלו נמצא מתחת לגובה פני הים, והוא מוגן על ידי סכרים ודיונות חול.
¡ החלק הגבוה, הכולל גבעות נמוכות, נמצא בדרום ומזרח המדינה. גם חלק זה הוא שטוח ברובו, להוציא את החלק הדרומי ביותר, למרגלות הרי הארדנים. במקום זה הנקודה הגבוהה בהולנד – ואלסרברג (Vaalserberg), שגובהה 322 מטר מעל פני הים.
בהולנד זורמים נהרות רבים ולצדם מערכת ענפה של תעלות, שנחפרו לצורך ניקוז השטחים שיובשו. לאן שלא תביטו בהולנד תראו מים. שלושה נהרות גדולים חוצים את הולנד. הגדול שבהם הוא נהר הריין (Rhine), המגיע משוויץ, איטליה, וגרמניה, ונשפך בהולנד אל הים הצפוני. שני יובליו הגדולים, הנשפכים אליו בהולנד, הם נהר וואל (Waal) ונהר מאס (Maas).
חלקה הדרום-מערבי של הולנד הוא דלתא רחבת ידיים, הכוללת את הדלתא של שלושת הנהרות הללו, וכן את דלתת שני הפלגים של נהר סחלדה (Schelde) – סחלדה המערבי (Westerschelde) וסחלדה המזרחי (Oosterschelde).
נהרות הולנד
הנקודה הנמוכה ביותר בהולנד היא ב- Zuidplaspolder, בגובה מינוס 6.76 מטר, מעט צפונית לרוטרדם. הנקודה הגבוהה ביותר בהולנד גובהה 322 מטרים, והיא נמצאת על הר ואלסרברג (Vaalserberg), או נכון יותר גבעת ואלסרברג, בדרום-מזרח הולנד, ב"נקודת שלוש המדינות" (Drielandenpunt), מפגש הגבולות של הולנד, בלגיה וגרמניה (ממגדל תצפית Boudewijntoren ניתן לצפות על שלושת הארצות).
"נקודת שלוש המדינות" בגבעת ואלסרברג – המקום בו הולנד, בלגיה וגרמניה נפגשות
כיבוש הים בהולנד
כאמור, כ-40% משטחה של הולנד כיום היה מכוסה בעבר במי ים. צפיפות אוכלוסין וצורך בשטחים למחיה וחקלאות, הביא את ההולנדים ליבש שטחים שהיו מכוסים ביצות ואגמים. הצורך בפתרון יסודי ובעל מקדם בטחון גבוה גבר לאחר האסון של 1953, כאשר קרוב ל- 2,000 איש מצאו את מותם בשיטפונות של הים הצפוני.
פולדר (Polder) פירושו בהולנדית אדמה מוקפת סכרים. זהו אזור נמוך מגובה פני הים, שבאופן טבעי היה מכוסה במים, אך כתוצאה מהתערבות האדם הוא הוקף בסוללות וסכרים, שיצרו אזור יבש וראוי להתיישבות ולחקלאות. רמת המים בפולדר נקבעת באופן מלאכותי, באמצעות מערכת הידראולית (טחנות רוח, תחנות קיטור וכדומה). הפולדרים הראשונים יובשו בהולנד כבר במאה ה- 11, ומאז יובשו 3,000 פולדרים.
ערי הולנד ששמן מסתיים ב"דם" (סכר), כמו אמסטרדם ורוטרדם, שוכנות על שטח המוגן בסכר מפני מי הנהרות הזורמים לצדן. פרברי עיר הבירה אמסטרדם שוכנים על פולדר, המוגן ממי נהר אמסטל. פרובינציית פלבולנד (Flevoland), בצפון-מערב הולנד, נבנתה כולה על שטחי פולדרים שיובשו מהים בשנים 1950 עד 1986.
שיטפון הים הצפוני והסערה שנלוותה לו, שאירעו בשנת 1953, גרמו לאסון טבע חמור בחופי הולנד ואנגליה. נזקי השיטפונות והסערה הורגשו גם בבלגיה, בדנמרק ובצרפת. האסון נגרם מגאות גבוהה בים הצפוני, שהוחמרה כתוצאה מהגעתה של סופה חזקה למערב אירופה. מפלס המים עלה באופן מקומי לגובה של 5 מטרים מעל גובה פני הים. המים הגואים הכריעו את סוללות המגן לאורך חופי הולנד וגרמו להצפות נרחבות. במחוזות זילנד, צפון הולנד ודרום הולנד, הוצפו כליל שטחים נרחבים וקרוב ל- 2,000 איש מצאו את מותם בהולנד בלבד (בנוסף להם עוד למעלה מ- 500 באנגליה ובים הצפוני).
השטחים שמעל ומתחת פני הים, שימו לב שאמסטרדם מתחת פני הים
התושבים בהולנד
בהולנד מתגוררים כיום 17.5 מיליון תושבים, כאשר ההולנדים "המקוריים" מהווים רק כ-80% מהם. את שאר התושבים מרכיבות מספר קבוצות אתניות, שהגדולות שבהן הן אירופאים, אינדונזים, טורקים, ילידי סורינאם, מרוקאים, ילידי האנטילים ההולנדים וארובה (איים בים הקאריבי הנמצאים תחת שלטון הולנדי).
רוב תושבי הולנד מגדירים את עצמם כלא מאמינים (אתאיסטים), וכל השאר נחלקים בין קתולים, הכנסייה הרפורמית ההולנדית (משתייכת לזרם הקלוויניזם בכנסייה הפרוטסטנטית), קלוויניסטים, פרוטסטנטים אחרים, מוסלמים, ועוד. עם זאת, בהולנד נשמר הסטטוס קוו הדתי באופן מוחלט. יום ראשון שהוא יום המנוחה הנוצרי נשמר בקפידה, ולמעט יום ראשון אחד בכל חודש, כל בתי העסק מחויבים לסגור דלתותיהם בפני הקהל.
בהולנד שתי שפות רשמיות – הולנדית ופריזית (Frisian), המדוברת בפרובינציית פריזלנד שבצפון הולנד. לאחרונה הוכרו שתי שפות אזוריות נוספות: סאכסונית, שניבים שונים שלה מדוברים במזרח ובצפון-מזרח הולנד, ולימבורגית, המדוברת במחוז לימבורג (בהולנדית מבוטא לימברח), שבקצה הדרום-מזרחי של הולנד.
ההולנדים ידועים כאנשים סובלניים ומתירנים בתחומים רבים. בהולנד מותר על פי חוק לעשן את צמח הקנאביס (מריחואנה וחשיש), הזנות בה ממוסדת, היחס לפורנוגרפיה סובלני ונהוגות בה המתות חסד. חוק הנישואים הקיים בהולנד הורחב כך שהוא מאפשר גם נישואים חד-מיניים. אמסטרדם ידועה כמובילת הקו הליברלי, וככזו היא מושכת אליה צעירים מכל רחבי אירופה, אולם בהולנד כבר נשמעים קולות רבים הסבורים שהדבר מביא להם נזק ומבקשים לשנות זאת.
תושבי אמסטרדם נהנים מהחורף (צילום: Luca Lago)