טיול בארץ הקניונים של מרוקו

ארץ הקניונים במרוקו:
המערב הפראי של האטלס הקדום
מאת: טל לוי


בחרתי לקחת אתכם הפעם לאזור פחות מוכר של מרוקו, אל רכס האנטי-אטלס השוכן בחלקה הדרום-מערבי. כוחות השחיקה של הטבע יצרו בהרים המדבריים הללו את "ארץ הקניונים" – אינספור קניונים קטנים וקסומים, שעצי דקל גבוהי-צמרת צובעים אותם בירוק עז.


אספר לכם כאן על דרך שמעטים הם התיירים שמרחיקים עד אליה, והיא מתאימה לאוהבי נופי קדומים ומפגשים מרתקים עם המקומיים, שטרם למדו להיות מתחכמים וממוסחרים.
 
1 / 9
2 / 9
3 / 9
4 / 9
5 / 9
6 / 9
7 / 9
8 / 9
9 / 9

שלווה בנוף הפראי – הדרך ל"ארץ הקניונים" ברכס האנטי-אטלס (צילום: שרון שחר)
עצי דקל צובעים את הקניונים בירוק עז (צילום: שרון שחר)
"משתמשי דרך" רבים יחלקו איתכם את הנתיבים (צילום: שרון שחר)
ה"כספות" המבוצרות ליד הכפר איית בהא (צילום: שרון שחר)
תבשיל טאג'ין מפנק באמצע הדרך (צילום: שרון שחר)
מעבר הרים על האטלס הגבוה, בדרך ל"ארץ הקניונים" (צילום: שרון שחר)
לאורך הדרך פזורים כפרים ציוריים (צילום: שרון שחר)
שחפים ולא על המזח... (צילום: שרון שחר)
שוק מקומי ליד ריאד הידא (צילום: שרון שחר)


מפת מרוקו והיעדים המוזכרים בכתבה,
מלון  מומלץ 
בעיר טרודאנטמלון דאר טורקיה


 ברירת מחדל



"רוח מעוררת וריח מרחקים"

כפי שכתב עלי מוהר, לכולנו דרכים יפות בזיכרון, אם מהרגע הקסום, מהנוף הניבט, ממפגש מחמם לבבות או מטעם רחוק שמזכיר נשכחות. בתרמילי דרכים יפות רבות, ליד המושב ברמת מנשה, בשבילי הארץ ובמחוזות רחוקים, אם ברגל, אם ברכב (כמעט על כל סוגיו) ואפילו מהטנק בשנת 1988 בדרום לבנון התאהבתי בדרך אחת יפהפייה ליד מרג' עיון. האביב הפורח מסביב עשה את שלו.

אך לפני שאתן לכם מסלול מפורט, אצייד אותכם במידע חיוני, שאספתי לאורך שנים רבות של טיול והדרכה במרוקו.
 
ארץ הקניונים, מרוקו
פריחה במעלה הדרכים בין הסהרה להרי האטלס (צילום: שרון שחר)
 

מתי כדאי לטייל במרוקו?

עונות הביניים – הסתיו והאביב – הן המומלצות לטיולים במרוקו באופן כללי, אך זוהי ארץ עם מגוון רחב של תצורות נוף ובמסלול שלנו חוצים מעברי הרים גבוהים ונוגעים במדבר הסהרה החם, הגדול בעולם. מטיילים שלנו יצאו לכאן בחודש אוגוסט והתמונות ששלחו הראו שהם חייכו גם בצהרי היום... חם אבל אפשרי.

החורף כאן קר, מאוד, בעיקר כאשר השמש מתחילה להיעלם במערב. בנוסף, ייתכנו מעברי הרים חסומים משלג או צירים חסומים משיטפונות, לכן מומלץ לבדוק את התנאים לפני היציאה לדרך ולעדכן על מסלולכם מראש. כמעט כל רכב יצלח את המסלול בנהיגה זהירה, אך אם בכוונתכם לרדת לדרכי שטח – קחו רכב חזק וטוב והצטיידו בטלפון לווייני, כי בדרכי השטח לא תמיד יש קליטה סלולרית.
השכרת רכב במרוקו
 
ארץ הקניונים, מרוקו  ארץ הקניונים, מרוקו
תושבי ההרים והמדבר, יקבלו אתכם בברכה בכל עונה (צילום: שרון שחר)
 

השכרת רכב והתניידות במרוקו

את הרכב שלכם לטיול תוכלו לשכור בכל עיר גדולה בה תנחתו (קזבלנקה או מרקש). נסיעה במרוקו היא משימה נעימה אם מקפידים על הכללים והחוקים. בבואכם לתכנן את מקטעי המסלול היומיים, שימו לב שחלק ניכר מהדרך מוגבל למהירות של 50 או 60 קמ"ש. בנוסף, יש לקחת בחשבון את "משתמשי הדרך" הרבים שיחלקו איתכם את הנתיבים – קטנועים, אופניים עם ילדים, עיזים, עגלות עם פרדות, ועוד המצאות שמעלות חיוך.

את מיכל הדלק מומלץ למלא בתחילתו או בסופו של כל יום, ליתר ביטחון. בנוסף, כדאי להצטייד במזומן כי במקומות הרחוקים ממש, לא תמיד ניתן לשלם בכרטיס אשראי או להמיר מטבע זר (אירו או דולר). את המלונות על הצירים הזמינו מבעוד מועד, במרחקים של בין 150 ל- 300 ק"מ אחד מהשני (בהתאם לתכנון המסלול).
כתבה על העיר מרקש
לינה בקזבלנקה  |  לינה במרקש
 
ארץ הקניונים, מרוקו
אם אתם מתכננים לנסוע בשטח  הצטיידו ברכב חזק וטלפון לווייני (צילום: שרון שחר)
 

יוצאים לדרך ממרקש

אנחנו בחרנו להתחיל את הטיול במרקש, עיר נוחה ונהדרת להתאקלם ולהתכונן למסע בן חמשת הימים המחכה לנו (ניתן כמובן לחלק את הדרך למקטעים קצרים יותר ולהאריך את משך הטיול). את היום הראשון פתחנו בנסיעה על כביש 203R אל מעבר ההרים טיזי נ'טסט (Tizi n'Test) בגובה 2,100 מטר – כביש מרהיב המטפס אל רכס האטלס הגבוה.

מהעבר השני התמקמנו בריאד הידא (Riad Hida) בעיירה אולאד ברהיל (Oulad Berhil). לריאד הידא סיפור מיוחד ואווירה של מרוקו עם נגיעות מדנמרק, בקשו מאיברהים שיספר לכם. בעיר המחוז הקרובה טרודאנט (Taroudant) תוכלו למצוא מלונות בכל רמת אירוח שתרצו. אל טרודאנט אגב אפשר להגיע גם בדרך ה"מהירה" מכיוון עיר החוף אגאדיר (Agadir).

בעיר טרודאנט אמליץ על מלון דאר טורקיה (Dar Tourkia), ריאד הממוקם במרכז ההיסטורי, צופה לעבר הקאסבה, עם גן מקסים ובריכת שחיה. המלון הקטן מנוהל ע"י משפחה חמה ולבבית, ומציע מרכז ספא עם חמאם, מסעדה מצוינת וחדרים היכולים להתאים גם למשפחות. חלק מהחדרים פונים לעבר הבריכה ולאחרים מרפסת הפונה לחומות העיר העתיקה. מקסים!
מקומות לינה נוספים בעיר טרודאנט
מלון מומלץ בעיר טרודאנט, מרוקו
מלון דאר טורקיה -  נווה מדבר קסום בעיר טרודאנט
 
ארץ הקניונים, מרוקו
מעבר ההרים טיזי נ'טסט  נסיעה בכביש מרהיב המטפס אל רכס האטלס הגבוה (צילום: שרון שחר)
 

ביקור בכפר הכספות

מתחילים להתחמם עם השמש העולה מעל רכס האנטי-אטלס (Anti-Atlas) הקדום והמדברי. ניווט במפה או במערכת לוויינית יוביל אתכם אל הכפר איית בהא (Ait Baha) על כביש 105R, שם תוכלו לבקר באחת ה"כספות" המקומיות, הנמצאות במבנים מבוצרים הממוקמים במקום החולש על הסביבה. רוב המבנים הללו לא עמדו בשחיקת השנים, וכיום נותרו רק שלושה במצב טוב. מזלם של אלו ששרדו הוא מיקומם ביחס לרוחות.

בעבר הרחוק, כבר במאות ה- 12 וה- 15, שימש הציר עליו נמצא הכפר למעבר צבאות השוטפים מהדרום בדרכם צפונה ובוזזים כל מה שאפשר. במקום שכזה, להישאר בלי אוכל זה גזר דין מוות, מה שהוביל לבניית ה"כספות" הללו. בנוסף למזון ותבואה, ה"כספות" שימשו את המקומיים להסתרת תכשיטים, הסכמים בתוך גלילי במבוק, ודברי ערך נוספים. בעת בוא אויב היו הם מתבצרים ומגנים על ביתם ואוצרותיהם.

כל מבנה מחולק למספר תאים, כאשר כל תא ("כספת") מיועד למשפחה אחת. עומקו של כל תא כתשעה מטרים וגובהו כמטר וחצי. פתח התא קטן ולו דלת מעץ, וישנו גם פתח קטנטן למעבר חתולים, שתפקידם "לנקות" את מחסני התבואה ממכרסמים ונחשים. תחזוקת המקום בעת שלום מתבצעת על ידי משפחה שאינה מתוך המקומיים, וכל שימוש "עולה" בחלק מהסחורה או בתשלום כספי. השימוש ב"כספת" מחייב תשלום גם לחתולים, הנקרא "שרקה".
 
ארץ הקניונים, מרוקו
"הכספות" על ראש גבעה החולשת על האזור, ליד הכפר איית בהא (צילום: שרון שחר)
 

העיירה טפראוט והסלעים המצוירים

הדרך שלנו מקבלת גווני פרא ומראות דרמטיים כאשר אנו מתקדמים אל עבר העיירה טפראוט (Tafraoute), שם בתי מלון רבים, אם כי בודדים מהם ברמת אירוח גבוהה. טיול בין ערביים בעיירה, אתנחתא לכוס תה מקומי או אספרסו ברחוב הראשי, ובעלי חוש הריח המפותח ימצאו את הדרך אל דוכן הספינג' הטרי (2 דירהאם ליחידה במקומות היקרים...).

ליד טפראוט ישנו אתר שהדעות לגביו חלוקות, הנקרא "הסלעים המצוירים" (Les Roches Peintes). כשמם כן הם, במקום תמצאו סלעים ובולדרים שנצבעו באופן מלאכותי במגוון צבעים, בעיקר בכחול, על ידי האומן הבלגי ז'אן וראם (Jean Vérame) בשנות ה-80 של המאה הקודמת. באופן אישי יש בי סלידה מאומנות שכזאת, אך המקום הוא נקודת עניין ואנחנו הרי כבר כאן. צאו על כביש 104R לכיוון דרום-מערב כשבעה ק"מ ופנו שמאלה, סעו עוד כשישה ק"מ ואתם שם. (כאן המקום להזכיר כי שירותים אינם תמיד נגישים באתרים השונים לאורך הדרך, והכי טוב לעצור בטבע לפני כל אתר, ורק להשאיר נקי אחריכם, "בלי עקבות"...)
לינה בעיירה טפראוט

ארץ הקניונים, מרוקו
"הסלעים המצוירים" ליד העיירה טפראוט – סלעי ענק שנצבעו במגוון צבעים, בעיקר בכחול (צילום: שרון שחר)





הדרך היפהפייה אל קניון איית מנסור

היום זה היום, כאן מתחילה הדרך היפה שלנו במרוקו. נתחיל בנסיעה לכיוון דרום על כביש 107R ואחרי כשבעה ק"מ נפנה במזלג הדרכים שמאלה אל הדרך המובילה לקניון איית מנסור (Aït Mansour). מדובר בכביש הררי צר, לכן מומלץ לקחת את הזמן ולקחת את הסיבובים לאט ובזהירות (באזור זה אתם רחוקים מסיוע, לכן הימנעו מצרות).

עם הירידה לתוך הקניון, קירות הסלע העצומים סוגרים עלינו בגווני תחמוצת ברזל כבד של חום ואדום, השקדיות פורחות לכבוד הצילומים, הג'יפים נותנים פוזה, והשנה (2022) ירדו כאן יותר מפי שניים משקעים וכך קיבלנו מקום פורח מכל עבר, גם על המצוקים. הצלמת המוכשרת שרון שחר היטיבה לתאר את הדרך ממילותיי, בתמונותיה המלוות את הכתבה. ערוץ הנחל המלווה אותנו בינות לכפות התמרים וערוגות החקלאים הזעירות יוצר תמונה ארוכה, שרק הילדים המשחקים על "הכביש הראשי" מחזירים אותנו לקרקע ולכמה "מסירות" בכדורגל. והדרך, היא שם ומחכה.

הפנייה שאסור לפספס היא אל הכפר טינזגוויט (Tinzguit) ומשם אל טמסאוט (Tamsaout), זהו הכביש העובר בתוך הקניון. תוכלו לעצור ולאכול איזה טאג'ין על הכיפאק, אך בכל מקרה קחו לכם לדרך מים, פירות, נשנושים ומוזיקה כי אין קליטה ברדיו. גם הסלולרי יניח לכם לפרקי זמן ארוכים – עוד קסם של הדרך.
כתבה על אוכל במרוקו

ארץ הקניונים, מרוקו
קירות הסלע העצומים סוגרים עלינו, קניון איית מנסור (צילום: Just Booked A Trip)

 
לאחר היציאה מהקניון, ליד הכפר איית עבדלקאדר (Ait Abdelkader), תגיעו לצומת בה תוכלו לבחור האם להמשיך מזרחה אל הערים אקא (Akka) או טאטא (Tata) ומשם להתחיל את החזרה אל מדבר הסהרה, או להמשיך מערבה אל חופי האוקיינוס האטלנטי. אנחנו אוהבים את שני הכיוונים ומתאימים כל אחד מהם לאופי המטייל, כאשר בדרך כלל החבר'ה הצעירים יעדיפו את החופים הארוכים ותצורות אבן החול בלגזירה (Legzira), כ- 200 ק"מ מכאן.

חופי לגזירה, מרוקו
תצורות אבן חול לחופי האוקיינוס האטלנטי בעיירה לגזירה (צילום: Gilbert Sopakuwa)
 

מרוקו - אחרית מסע

ברדיו מתנגנים שירי ברברים מדבריים מההרים, שילוב של צהלולים וסיפור שיר עם כלי נגינה וצלילים לא מלוטשים ונעימים עד פלא לאוזן. הקצב של הדרך משתלב עם הקצב של המקום. שלווה בנוף הפראי. אנחנו נשוב לכאן עם המטיילים שלנו, כי כזה בית אוורירי ומזמין אורחים, לא מחליפים.

בקנה מידה של טיולי עולם, הדרך המדהימה הזאת די קרובה אלינו. עלויות הכלכלה היומית מתאימות למטייל הישראלי – מחיר הדלק הנמוך, האוכל המקומי זול טרי וטעים, ומה שמשנה את העלות הסופית הוא רמת האירוח וכלי התחבורה בהם תבחרו.

כל שנותר לכם הוא להזמין כרטיס טיסה ולהסדיר את הוויזה (מדובר בהכרח עבור נושאי דרכון ישראלי. אפשר לעשות זאת לבד כמובן, מה שמצריך סבלנות רבה, ואם זמנכם יקר, תוכלו להיעזר בחברות המתמחות בהנפקת ויזה למרוקו). כל שנותר לי הוא לאחל לכם דרך צלחה וחזרו הביתה בשלום!
 

מידע נוסף על מרוקו

כתבות נוספות

אודות הצלמת

שרון שחר – מתמחה בצילום תרבויות, קולינריה ואווירה דרך נקודת מבט ייחודית ובעין רגישה ואנושית. עוסקת גם בצילום אירועים והופעות חיות. בעלת המותג "סיפור בקליק" במסגרתו יוצרת תוכן ויזואלי ומספרת את סיפורם של אנשים ועסקים.

טל לוי, מדריך טיולים אודות הכותב
טל לוימדריך ומנכ"ל בחברת DOUBLE COMPASS – המתמחה בטיולים לקבוצות סגורות, טיולי תמריץ, טיולים פרטיים מותאמים אישית, טיולים למשפחות, טיולים בדגש קולינריה, טיולי הרפתקאות. חרש את מרוקו כתרמילאי והוביל אין ספור פרויקטים וטיולים במרוקו, אהבתו הגדולה.
ליצירת קשר עם טל tal-l@double-compass.com







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר