טיול מים בנורווגיה:
מסלולים רטובים בשמורת יוטנהיימן
מאת: נטע טרגל שמואלי
אין זה טיול "רטוב" סטנדרטי, שבו קופצים עם בגדי ים מאטרקציה לאטרקציה – בנורווגיה המים לובשים צורות מעניינות וייחודיות שמזמנות חוויות "רטובות" מסוג שונה, כאלה שלא ניתן לחוות בשום מקום אחר בעולם.
מפת אזור שמורת יוטנהיימן, העיירות שבתחומה, האטרקציות השונות המתוארות בכתבה,
ומלון מומלץ בעיירה לום שבשולי השמורה:
הענקים של שמורת יוטנהיימן
שמורת יוטנהיימן ( Jotunheimen Nasjonalpark ) נמצאת במרכ ז נורווגיה, כ-350 ק"מ צפונית-מערבית ל אוסלו, ולכן יכולה לשמש כיעד נוח לשילוב כמעט בכל מסלול טיול בנורווגיה – בין אם זה לקפיצה קצרה או שהות של מספר ימים.
השמורה נקראת כך על שם הענקים מהמיתולוגיה הנורדית שהתגוררו ממש כאן, בהרים, והציקו לבני האדם מדי פעם. היום אין כבר ענקים (לפחות לא כאלה שחושפים את עצמם לעיני כול), אך נותרו הסיפורים שמהדהדים בין הענקים האמיתיים: מעל 250 פסגות בגובה של כ- 2,000 מ', מעטרות את השמורה. הגבוהה שבפסגות, פסגת גלדופיגן ( Galdhøpiggen ) נושקת לשמיים ברום של 2,469 מ' (!), ואליה אינסוף מסלולי הליכה וטיולים.
לינה באזור פארק יוטנהיימן | כתבה נוספת על שמורת יוטנהיימן
רפטינג ניו זילנדי בנורווגיה
כחובבת רפטינג ידועה, המאמינה בחוויה הזו כחוויה האולטימטיבית לגיבוש משפחתי, בחרתי להתחיל כך את הביקור, למרות החשש מהקור החודר של מימי נהרות נורווגיה. במהלך הרפטינג, המיועד למשפחות, המפליגים עטופים בחליפות ובבגדי צמר ומתמקמים בירכתי הסירה, כדי להימנע ככל האפשר ממשבי רוח או – חס וחלילה – טיפות מים זכות וקרירות...
רצה הגורל וצוותנו לסירה עם מדריכה ניו-זילנדית בשם גרייס, וחבורת נורווגים צעירים וחסרי מנוח. גרייס, מסיבותיה שלה, החליטה לעשות לנו "טירונות". להוראותיה (שהועברו תמיד בחביבות) קפצנו כולנו למים, התאמנו במשיית חברינו החדשים מנורווגיה בחזרה לסירה ולמדנו כיצד מתמודדים עם היפוך של הסירה (כשגרייס הופכת אותה בחזרה בקלילות כמובן). לקינוח – קפצנו ממצוק שגובהו שבעה מטרים ושחינו עם הזרם, בטמפרטורה של כ-10 מעלות. בסופו של דבר גם קצת לשבת בנחת בסירה יצא לנו , והחוויה נחרטה בזיכרוננו כרפטינג הכי טוב שעשינו עד כה. כיף אדיר וחוויה מרעננת.
אגב, בעלת הבית מחפשת תמיד אנשי צוות להדרכת הרפטינג ותשמח להעסיק מדריכים נמרצים מישראל, כל עוד הם יכולים להתחייב לעונה (כארבעה חודשים בין יוני לספטמבר) ועברו הכשרה מתאימה.
כתבה על שייט בפיורדים של נורווגיה
בנסף לרפטינג בעיירה לום גם זיפ-ליין (אומגה) ובו לא נרטבים
ללמוד על העולם מתחת לאפס – במנהרת הקרח
במרכז השמורה, בדרך לפסגת הר גלדופיגן , בתוככי הקרחון – נחפרה מנהרת קרח מופלאה ( Climate Park 2469 Ice Tunnel), שמטרתה ללמד את המבקרים על הקרחונים, על אופן היווצרותם, על בעלי החיים שקוראים להם "בית", על מיני הצמחים ששורדים בתנאים אלה, וגם – או בעיקר – על הסכנה הנשקפת לעולמנו מהיעלמם.
הנסיעה אל ההר הגבוה בשמורה היא בדרך מרהיבה, שעל כביש אגרה (ששווה כל אגורה!). בקצה הדרך ממתינה בקתת מטיילים חמימה ובה מוגשת בגאון כוס שוקו עם קצפת. איימי, המדריכה המקסימה שהתלוותה אלינו מטעם המרכז, הובילה אותנו למרגלות הקרחון, אל מערת הקרח. בדרך היא סיפרה על שינויי האקלים, ועל כך שרק בשנה האחרונה נמסו כעשרה מטרים (!) מהקרחון, דבר שמאיים על המשך קיומה של המנהרה.
בדרך למנהרה צועדים על אדמת "פרמפרוסט" (Permafrost) – אדמה הנמצאת בקיפאון עד, בעומק של עד 200 מ' מתחת לפני השטח. היא קפצה על האדמה להראות מה קורה כשהאדמה מתחממת – לפתע הכול זז ורוטט, והביטחון הטבעי שלנו במוצקות כדור הארץ מתחיל להתערער...
בימים עברו היו הוויקינגים מטפסים להרים, כדי לצוד את אייל השלגים בטכניקות מעניינות, שנחשפות יחד עם שרידים מאירי עיניים נוספים, בעקבות הפשרת השלגים.
לבסוף מגיעים למנהרה החצובה בקרחון, והדלת המובילה אליה, כמו לקוחה מסיפור אלאדין ומנורת הקסמים. מעבר לדלת, בטמפרטורה של מינוס שתי מעלות, נגלים עולמות מופלאים של קרח, אור ודמויות מהמיתולוגיה הנורדית. בקצה המנהרה תיאטרון קטן חצוב בקרח, וסרטון המספר על תהליך חציבת המנהרה. מתברר שאת המנהרה חצבו במשך מספר חודשים בלבד ומטרתה המקורית הייתה בעיקר חינוכית. כמעט במקרה היא הפכה לאתר תיירות מרהיב ביופיו, המושך אליו מטיילים רבים. מומלץ להגיע לכאן לאחר שווידאתם את שעות וימי הביקור העדכניות באתר, מפני שזמני הפעילות אינם קבועים לאורך כל השנה.
כתבה על הדרכים היפות של נורווגיה
במנהרת הקרח נגלים עולמות מופלאים של קרח, אור ודמויות מהמיתולוגיה הנורדית
טיול על קרחון בוברבין
לקראת הטיול הזה עשינו לא מעט מתיחות. בבוקר הטיול נפגשנו עם המדריך איבר, יליד העיירה לום ( Lom ) , בן לזוג מורים מהאזור והוא עצמו – מורה לסיירות, הישרדות וכושר – מקצוע מוערך בנורווגיה. איבר הנמרץ הביא איתו ציוד רב, הכולל "קרמפונים" ( crampons ) – מעין סוליה בעלת חודים מפלדה, המורכבת על נעלי טיפוס ההרים ומונעת החלקה בעת הליכה על שלג וקרח, קסדות, רתמות, חבלים וגרזנים. בתחילה קצת התמרמרנו בליבנו על כך שהעמיס עלינו את הציוד, אך "התנחמנו" בכך שהוא סוחב פי כמה וכמה . ..
הליכה קצרה של כשעה מביאה את המטיילים למרגלות קרחון בוברברין ( Bøverbrean), ועוד איזה קרחון – המציאות עולה על כל צילום! צבעים של לבן וורוד, תכלת עמוק וטורקיז עז. את הדממה שסביב מפר רק קול פכפוך המים הנפלא, ואוושת הקרמפונים שלנו, החותכים בקרח. המטיילים מתודרכים היטב לקראת הטיפוס ונלקחים בחשבון כל אמצעי הבטיחות. בעת הטיפוס נקשרנו אחד לשני בחבל והקפדנו על מרחק בטוח כשהחבל מתוח. באופן זה, כך למדנו, אם מועדים – הנפילה היא קצרה, והחבר שלפניך יבלום אותך .
גם כאן, הזדמנות להכיר את סכנות ההתחממות והשפעתה על הקרחונים, סוגי קרח שונים (תתפלאו – יש לא מעט), בעלי חיים שמבלים ברום הקרחון, מעט היסטוריה נורווגית, ומערכת היחסים המורכבת של הנורווגים והטבע הסובב אותם. תמיד יש מקום גם להומור, ואיבר דאג ללמד אותנו גם את הדברים החשובים באמת – סוגי הליכות משעשעות על הקרחון, כמו הליכת צ'ארלי צ'פלין, הליכת דונלד דאק ועוד.
אחת ההפתעות במסלול היא ההגעה למערות טבעיות בכל גווני הכחול, שנוצרו בקרח. לבסוף מגיע שיא הטיול – הכניסה אל מתחת לקרחון – חוויה בלתי נשכחת ומעוררת השראה. את הדרך חזרה מבלים בתפילה לשלום הקרחונים בעולם, בתקווה שיחזיקו מעמד לנוכח שינויי מזג האוויר.
כתבה על מסלולים נוספים בשמורת יוטנהיימן
חוויות קפואות – מעל, מתחת ובתוך הקרח! (צילום: נטע טרגל שמואלי)
"טיול מים" מכוכב אחר – ביקור בקרחון בוברברין שבשמורת הענקים גורם לנו להרגיש ננסים... (צילום: נטע טרגל שמואלי)
טרק ברכס הרי בסגן וחלקו המזרחי של הפארק
מ העיירה בייטוסטולן ( Beitostølen ) וצפונה נמשך לו כביש RV51 הנופי והיפה. באמצעו נמצא אגם גיינדה ( Gjende ) ותחנת Gjendesheim , ממנה יוצאות הסירות המשייטות לאורך האגם, ולנקודת ההתחלה של המסלול הפופולרי שברכס הרי בסגן ( Besseggen ) . הפסגה הגבוהה ביותר מגיעה לגובה של 1,743 מ' והנוף הכחול והירוק הנשקף ממנה על שני האגמים בסוואטן (Bessvatnet) וגיינדה – הוא בלתי נשכח! משך ההליכה כ- 8-9 שעות והנורווגים ממליצים עליו למבוגרים וילדים החל מגיל 8 ומעלה (באופן אישי אני חושבת שמה שחשוב יותר מהגיל זה שהילדים יהיו נמרצים ובעלי סיבולת וכושר הליכה טוב למדי). בכל שנה פוקדים את המסלול עשרות אלפי מטיילים, במיוחד בחודשי הקיץ.
בשל קוצר הזמן (וקוצר הסיבולת של חלקנו) הסתפקנו בטרק יפהפה לאורך אגם גיינדה. אוריין, המדריך החסון, התלווה אלינו ושדרג את ההליכה בסיפוריו המרתקים ובאנקדוטות מחייו.
הנוף המטריף הנפרס מנקודת התצפית על שני האגמים, בטרק ברכס בסגן (צילום: Arsim Asllani)
ניתן ללון ב אכסניית גיינדסהיים ( Gjendesheim ) הקרובה, אך חשוב להכיר ולהיות מוכנים מראש למעלותיה ולחסרונותיה : המקום הומה צעירים נרגשים מכל העולם, שנאספים לעת ערב לארוחה משותפת, שתייה והווי . האווירה נהדרת וחברית, ומאוד נעים לבלות כאן . מצד שני – המקלחות משותפות וזרם המים, המופעל באמצעות מטבע – מספיק לארבע דקות בלבד (למטבע). עבור מי שמעדיפים פרטיות ופינוק על פני אווירה – המקום לא יתאים. בכל מקרה, כדאי לעבור כאן בכדי להצטייד במפות וציוד לטרקים המרובים באזור.
מקום לינה ברמה יותר גבוהה מציעות בקתות בסנהיים (Bessheim Fjellstue og Hytter), הנמצאות לצידי הכביש הראשי ואגם אוברה שודלצוואטנט (Øvre Sjodalsvatnet), בקרבת נקודת ההתחלה של טרק בסגן. הבקתות הן בגדלים שונים ויכולות להתאים גם למשפחות, ואת ארוחת הבוקר סועדים בביתן המרכזי. בעלי המקום הם זוג חביב, ששמח לעזור בהכוונה ומידע.
לינה בעיירה בייטוסטולן וסביבתה
העיירה לום – ממש יהלום
נתיב הסחר העתיק שחלף בעבר דרך העיירה לום ( Lom ) – שער הכניסה לשמורת יוטנהיימן – עיצב את אופייה, ועד היום ניתן לפגוש בה מבנים עתיקים ומנהגים שנגזרו מאותה תקופה. בעיירה היפהפייה הזו מספר אתרי חובה: מאפיית הלחם המקומית, שמנפקת לחמים ולחמניות טריים באיכות גבוהה ביותר, תחנת האומגות מעל הנחל ומוזיאון הקרחונים המרתק ( Opplev norsk fjellsenter ) . במוזיאון סרט על האזור ועל הקרחונים, המוקרן על גבי מסך ענק, פוחלצים של חיות מהאזור ואפילו ממותה ענקית, לידה מרגישים רזים וחטובים למדי. בסרט מיוחד נוסף המוקרן במוזיאון, נאספו מונולוגים של מקומיים בעלי מקצועות טיפוסיים לאזור, כגון רועת איילים ומפנה כבישי שלג. ניתן ליהנות במוזיאון גם מתערוכת ציורים משובחת ומחנות המוזיאון, בה פריטים ייחודיים ומגוון מפות מעולות של האזור.
לינה באזור העיירה לום
המפל בעיירה לום שבפתח שמורת יוטנהיימן (צילום: agustavop)
מומלץ ללון בעיירה במלון פוסהיים לום ( Fossheim Hotel Lom) הוותיק, שנחנך בשנת 1897 ונחשב לאחד המלונות המסורתיים בנורווגיה. למלון מסונפות מספר בקתות עץ מתוקות להפליא, ולו מסעדה מצוינת המגישה ארוחת בוקר נורווגית משובחת לעילא. מיקומו מרכזי וקרוב לכל נקודות העניין, במרחק הליכה. החדרים בו גדולים ומציעים אינטרנט אלחוטי חינם באיכות גבוהה, וסידורי שינה שונים שמתאימים לכל הרכבי המטיילים. חומר הגלם הבולט בנוכחותו, הן בבניית המקום והן העיצוב הפנימי שלו, הוא עץ – דבר המשרה אווירה ביתית וחמימה. מאחר שהמלון נמצא כמעט תמיד בתפוסה מלאה, מומלץ להזמין אליו מקום כמה שיותר זמן מראש.
לבסוף נאלצנו להיפרד מהעיירה המקסימה לום, ומשמורת יוטנהיימן על קרחוניה ופסגותיה הלבנות. התמלאנו בתחושת סיפוק מהחוויות השונות והרבות שהספקנו לחוות כאן, ויצאנו לדרכנו ובליבנו הבטחה כי עוד נשוב לחקור את המקום בעתיד!
מידע נוסף
כתבות נוספות
לינה באזור פארק יוטנהיימן | כתבה נוספת על שמורת יוטנהיימן
כתבה על שייט בפיורדים של נורווגיה
בנסף לרפטינג בעיירה לום גם זיפ-ליין (אומגה) ובו לא נרטבים
ללמוד על העולם מתחת לאפס – במנהרת הקרח
במרכז השמורה, בדרך לפסגת הר גלדופיגן , בתוככי הקרחון – נחפרה מנהרת קרח מופלאה ( Climate Park 2469 Ice Tunnel), שמטרתה ללמד את המבקרים על הקרחונים, על אופן היווצרותם, על בעלי החיים שקוראים להם "בית", על מיני הצמחים ששורדים בתנאים אלה, וגם – או בעיקר – על הסכנה הנשקפת לעולמנו מהיעלמם.
הנסיעה אל ההר הגבוה בשמורה היא בדרך מרהיבה, שעל כביש אגרה (ששווה כל אגורה!). בקצה הדרך ממתינה בקתת מטיילים חמימה ובה מוגשת בגאון כוס שוקו עם קצפת. איימי, המדריכה המקסימה שהתלוותה אלינו מטעם המרכז, הובילה אותנו למרגלות הקרחון, אל מערת הקרח. בדרך היא סיפרה על שינויי האקלים, ועל כך שרק בשנה האחרונה נמסו כעשרה מטרים (!) מהקרחון, דבר שמאיים על המשך קיומה של המנהרה.
בדרך למנהרה צועדים על אדמת "פרמפרוסט" (Permafrost) – אדמה הנמצאת בקיפאון עד, בעומק של עד 200 מ' מתחת לפני השטח. היא קפצה על האדמה להראות מה קורה כשהאדמה מתחממת – לפתע הכול זז ורוטט, והביטחון הטבעי שלנו במוצקות כדור הארץ מתחיל להתערער...
בימים עברו היו הוויקינגים מטפסים להרים, כדי לצוד את אייל השלגים בטכניקות מעניינות, שנחשפות יחד עם שרידים מאירי עיניים נוספים, בעקבות הפשרת השלגים.
לבסוף מגיעים למנהרה החצובה בקרחון, והדלת המובילה אליה, כמו לקוחה מסיפור אלאדין ומנורת הקסמים. מעבר לדלת, בטמפרטורה של מינוס שתי מעלות, נגלים עולמות מופלאים של קרח, אור ודמויות מהמיתולוגיה הנורדית. בקצה המנהרה תיאטרון קטן חצוב בקרח, וסרטון המספר על תהליך חציבת המנהרה. מתברר שאת המנהרה חצבו במשך מספר חודשים בלבד ומטרתה המקורית הייתה בעיקר חינוכית. כמעט במקרה היא הפכה לאתר תיירות מרהיב ביופיו, המושך אליו מטיילים רבים. מומלץ להגיע לכאן לאחר שווידאתם את שעות וימי הביקור העדכניות באתר, מפני שזמני הפעילות אינם קבועים לאורך כל השנה.
כתבה על הדרכים היפות של נורווגיה
במנהרת הקרח נגלים עולמות מופלאים של קרח, אור ודמויות מהמיתולוגיה הנורדית
טיול על קרחון בוברבין
לקראת הטיול הזה עשינו לא מעט מתיחות. בבוקר הטיול נפגשנו עם המדריך איבר, יליד העיירה לום ( Lom ) , בן לזוג מורים מהאזור והוא עצמו – מורה לסיירות, הישרדות וכושר – מקצוע מוערך בנורווגיה. איבר הנמרץ הביא איתו ציוד רב, הכולל "קרמפונים" ( crampons ) – מעין סוליה בעלת חודים מפלדה, המורכבת על נעלי טיפוס ההרים ומונעת החלקה בעת הליכה על שלג וקרח, קסדות, רתמות, חבלים וגרזנים. בתחילה קצת התמרמרנו בליבנו על כך שהעמיס עלינו את הציוד, אך "התנחמנו" בכך שהוא סוחב פי כמה וכמה . ..
הליכה קצרה של כשעה מביאה את המטיילים למרגלות קרחון בוברברין ( Bøverbrean), ועוד איזה קרחון – המציאות עולה על כל צילום! צבעים של לבן וורוד, תכלת עמוק וטורקיז עז. את הדממה שסביב מפר רק קול פכפוך המים הנפלא, ואוושת הקרמפונים שלנו, החותכים בקרח. המטיילים מתודרכים היטב לקראת הטיפוס ונלקחים בחשבון כל אמצעי הבטיחות. בעת הטיפוס נקשרנו אחד לשני בחבל והקפדנו על מרחק בטוח כשהחבל מתוח. באופן זה, כך למדנו, אם מועדים – הנפילה היא קצרה, והחבר שלפניך יבלום אותך .
גם כאן, הזדמנות להכיר את סכנות ההתחממות והשפעתה על הקרחונים, סוגי קרח שונים (תתפלאו – יש לא מעט), בעלי חיים שמבלים ברום הקרחון, מעט היסטוריה נורווגית, ומערכת היחסים המורכבת של הנורווגים והטבע הסובב אותם. תמיד יש מקום גם להומור, ואיבר דאג ללמד אותנו גם את הדברים החשובים באמת – סוגי הליכות משעשעות על הקרחון, כמו הליכת צ'ארלי צ'פלין, הליכת דונלד דאק ועוד.
אחת ההפתעות במסלול היא ההגעה למערות טבעיות בכל גווני הכחול, שנוצרו בקרח. לבסוף מגיע שיא הטיול – הכניסה אל מתחת לקרחון – חוויה בלתי נשכחת ומעוררת השראה. את הדרך חזרה מבלים בתפילה לשלום הקרחונים בעולם, בתקווה שיחזיקו מעמד לנוכח שינויי מזג האוויר.
כתבה על מסלולים נוספים בשמורת יוטנהיימן
חוויות קפואות – מעל, מתחת ובתוך הקרח! (צילום: נטע טרגל שמואלי)
"טיול מים" מכוכב אחר – ביקור בקרחון בוברברין שבשמורת הענקים גורם לנו להרגיש ננסים... (צילום: נטע טרגל שמואלי)
טרק ברכס הרי בסגן וחלקו המזרחי של הפארק
מ העיירה בייטוסטולן ( Beitostølen ) וצפונה נמשך לו כביש RV51 הנופי והיפה. באמצעו נמצא אגם גיינדה ( Gjende ) ותחנת Gjendesheim , ממנה יוצאות הסירות המשייטות לאורך האגם, ולנקודת ההתחלה של המסלול הפופולרי שברכס הרי בסגן ( Besseggen ) . הפסגה הגבוהה ביותר מגיעה לגובה של 1,743 מ' והנוף הכחול והירוק הנשקף ממנה על שני האגמים בסוואטן (Bessvatnet) וגיינדה – הוא בלתי נשכח! משך ההליכה כ- 8-9 שעות והנורווגים ממליצים עליו למבוגרים וילדים החל מגיל 8 ומעלה (באופן אישי אני חושבת שמה שחשוב יותר מהגיל זה שהילדים יהיו נמרצים ובעלי סיבולת וכושר הליכה טוב למדי). בכל שנה פוקדים את המסלול עשרות אלפי מטיילים, במיוחד בחודשי הקיץ.
בשל קוצר הזמן (וקוצר הסיבולת של חלקנו) הסתפקנו בטרק יפהפה לאורך אגם גיינדה. אוריין, המדריך החסון, התלווה אלינו ושדרג את ההליכה בסיפוריו המרתקים ובאנקדוטות מחייו.
הנוף המטריף הנפרס מנקודת התצפית על שני האגמים, בטרק ברכס בסגן (צילום: Arsim Asllani)
ניתן ללון ב אכסניית גיינדסהיים ( Gjendesheim ) הקרובה, אך חשוב להכיר ולהיות מוכנים מראש למעלותיה ולחסרונותיה : המקום הומה צעירים נרגשים מכל העולם, שנאספים לעת ערב לארוחה משותפת, שתייה והווי . האווירה נהדרת וחברית, ומאוד נעים לבלות כאן . מצד שני – המקלחות משותפות וזרם המים, המופעל באמצעות מטבע – מספיק לארבע דקות בלבד (למטבע). עבור מי שמעדיפים פרטיות ופינוק על פני אווירה – המקום לא יתאים. בכל מקרה, כדאי לעבור כאן בכדי להצטייד במפות וציוד לטרקים המרובים באזור.
מקום לינה ברמה יותר גבוהה מציעות בקתות בסנהיים (Bessheim Fjellstue og Hytter), הנמצאות לצידי הכביש הראשי ואגם אוברה שודלצוואטנט (Øvre Sjodalsvatnet), בקרבת נקודת ההתחלה של טרק בסגן. הבקתות הן בגדלים שונים ויכולות להתאים גם למשפחות, ואת ארוחת הבוקר סועדים בביתן המרכזי. בעלי המקום הם זוג חביב, ששמח לעזור בהכוונה ומידע.
לינה בעיירה בייטוסטולן וסביבתה
העיירה לום – ממש יהלום
נתיב הסחר העתיק שחלף בעבר דרך העיירה לום ( Lom ) – שער הכניסה לשמורת יוטנהיימן – עיצב את אופייה, ועד היום ניתן לפגוש בה מבנים עתיקים ומנהגים שנגזרו מאותה תקופה. בעיירה היפהפייה הזו מספר אתרי חובה: מאפיית הלחם המקומית, שמנפקת לחמים ולחמניות טריים באיכות גבוהה ביותר, תחנת האומגות מעל הנחל ומוזיאון הקרחונים המרתק ( Opplev norsk fjellsenter ) . במוזיאון סרט על האזור ועל הקרחונים, המוקרן על גבי מסך ענק, פוחלצים של חיות מהאזור ואפילו ממותה ענקית, לידה מרגישים רזים וחטובים למדי. בסרט מיוחד נוסף המוקרן במוזיאון, נאספו מונולוגים של מקומיים בעלי מקצועות טיפוסיים לאזור, כגון רועת איילים ומפנה כבישי שלג. ניתן ליהנות במוזיאון גם מתערוכת ציורים משובחת ומחנות המוזיאון, בה פריטים ייחודיים ומגוון מפות מעולות של האזור.
לינה באזור העיירה לום
המפל בעיירה לום שבפתח שמורת יוטנהיימן (צילום: agustavop)
מומלץ ללון בעיירה במלון פוסהיים לום ( Fossheim Hotel Lom) הוותיק, שנחנך בשנת 1897 ונחשב לאחד המלונות המסורתיים בנורווגיה. למלון מסונפות מספר בקתות עץ מתוקות להפליא, ולו מסעדה מצוינת המגישה ארוחת בוקר נורווגית משובחת לעילא. מיקומו מרכזי וקרוב לכל נקודות העניין, במרחק הליכה. החדרים בו גדולים ומציעים אינטרנט אלחוטי חינם באיכות גבוהה, וסידורי שינה שונים שמתאימים לכל הרכבי המטיילים. חומר הגלם הבולט בנוכחותו, הן בבניית המקום והן העיצוב הפנימי שלו, הוא עץ – דבר המשרה אווירה ביתית וחמימה. מאחר שהמלון נמצא כמעט תמיד בתפוסה מלאה, מומלץ להזמין אליו מקום כמה שיותר זמן מראש.
לבסוף נאלצנו להיפרד מהעיירה המקסימה לום, ומשמורת יוטנהיימן על קרחוניה ופסגותיה הלבנות. התמלאנו בתחושת סיפוק מהחוויות השונות והרבות שהספקנו לחוות כאן, ויצאנו לדרכנו ובליבנו הבטחה כי עוד נשוב לחקור את המקום בעתיד!
מידע נוסף
כתבות נוספות
בדרך למנהרה צועדים על אדמת "פרמפרוסט" (Permafrost) – אדמה הנמצאת בקיפאון עד, בעומק של עד 200 מ' מתחת לפני השטח. היא קפצה על האדמה להראות מה קורה כשהאדמה מתחממת – לפתע הכול זז ורוטט, והביטחון הטבעי שלנו במוצקות כדור הארץ מתחיל להתערער...
בימים עברו היו הוויקינגים מטפסים להרים, כדי לצוד את אייל השלגים בטכניקות מעניינות, שנחשפות יחד עם שרידים מאירי עיניים נוספים, בעקבות הפשרת השלגים.
לבסוף מגיעים למנהרה החצובה בקרחון, והדלת המובילה אליה, כמו לקוחה מסיפור אלאדין ומנורת הקסמים. מעבר לדלת, בטמפרטורה של מינוס שתי מעלות, נגלים עולמות מופלאים של קרח, אור ודמויות מהמיתולוגיה הנורדית. בקצה המנהרה תיאטרון קטן חצוב בקרח, וסרטון המספר על תהליך חציבת המנהרה. מתברר שאת המנהרה חצבו במשך מספר חודשים בלבד ומטרתה המקורית הייתה בעיקר חינוכית. כמעט במקרה היא הפכה לאתר תיירות מרהיב ביופיו, המושך אליו מטיילים רבים. מומלץ להגיע לכאן לאחר שווידאתם את שעות וימי הביקור העדכניות באתר, מפני שזמני הפעילות אינם קבועים לאורך כל השנה.
כתבה על הדרכים היפות של נורווגיה
במנהרת הקרח
כתבה על מסלולים נוספים בשמורת יוטנהיימן
חוויות קפואות – מעל, מתחת ובתוך הקרח! (צילום: נטע טרגל שמואלי)
"טיול מים" מכוכב אחר – ביקור בקרחון בוברברין שבשמורת הענקים גורם לנו להרגיש ננסים... (צילום: נטע טרגל שמואלי)
טרק ברכס הרי בסגן וחלקו המזרחי של הפארק
מ העיירה בייטוסטולן ( Beitostølen ) וצפונה נמשך לו כביש RV51 הנופי והיפה. באמצעו נמצא אגם גיינדה ( Gjende ) ותחנת Gjendesheim , ממנה יוצאות הסירות המשייטות לאורך האגם, ולנקודת ההתחלה של המסלול הפופולרי שברכס הרי בסגן ( Besseggen ) . הפסגה הגבוהה ביותר מגיעה לגובה של 1,743 מ' והנוף הכחול והירוק הנשקף ממנה על שני האגמים בסוואטן (Bessvatnet) וגיינדה – הוא בלתי נשכח! משך ההליכה כ- 8-9 שעות והנורווגים ממליצים עליו למבוגרים וילדים החל מגיל 8 ומעלה (באופן אישי אני חושבת שמה שחשוב יותר מהגיל זה שהילדים יהיו נמרצים ובעלי סיבולת וכושר הליכה טוב למדי). בכל שנה פוקדים את המסלול עשרות אלפי מטיילים, במיוחד בחודשי הקיץ.
בשל קוצר הזמן (וקוצר הסיבולת של חלקנו) הסתפקנו בטרק יפהפה לאורך אגם גיינדה. אוריין, המדריך החסון, התלווה אלינו ושדרג את ההליכה בסיפוריו המרתקים ובאנקדוטות מחייו.
הנוף המטריף הנפרס מנקודת התצפית על שני האגמים, בטרק ברכס בסגן (צילום: Arsim Asllani)
ניתן ללון ב אכסניית גיינדסהיים ( Gjendesheim ) הקרובה, אך חשוב להכיר ולהיות מוכנים מראש למעלותיה ולחסרונותיה : המקום הומה צעירים נרגשים מכל העולם, שנאספים לעת ערב לארוחה משותפת, שתייה והווי . האווירה נהדרת וחברית, ומאוד נעים לבלות כאן . מצד שני – המקלחות משותפות וזרם המים, המופעל באמצעות מטבע – מספיק לארבע דקות בלבד (למטבע). עבור מי שמעדיפים פרטיות ופינוק על פני אווירה – המקום לא יתאים. בכל מקרה, כדאי לעבור כאן בכדי להצטייד במפות וציוד לטרקים המרובים באזור.
מקום לינה ברמה יותר גבוהה מציעות בקתות בסנהיים (Bessheim Fjellstue og Hytter), הנמצאות לצידי הכביש הראשי ואגם אוברה שודלצוואטנט (Øvre Sjodalsvatnet), בקרבת נקודת ההתחלה של טרק בסגן. הבקתות הן בגדלים שונים ויכולות להתאים גם למשפחות, ואת ארוחת הבוקר סועדים בביתן המרכזי. בעלי המקום הם זוג חביב, ששמח לעזור בהכוונה ומידע.
לינה בעיירה בייטוסטולן וסביבתה
העיירה לום – ממש יהלום
נתיב הסחר העתיק שחלף בעבר דרך העיירה לום ( Lom ) – שער הכניסה לשמורת יוטנהיימן – עיצב את אופייה, ועד היום ניתן לפגוש בה מבנים עתיקים ומנהגים שנגזרו מאותה תקופה. בעיירה היפהפייה הזו מספר אתרי חובה: מאפיית הלחם המקומית, שמנפקת לחמים ולחמניות טריים באיכות גבוהה ביותר, תחנת האומגות מעל הנחל ומוזיאון הקרחונים המרתק ( Opplev norsk fjellsenter ) . במוזיאון סרט על האזור ועל הקרחונים, המוקרן על גבי מסך ענק, פוחלצים של חיות מהאזור ואפילו ממותה ענקית, לידה מרגישים רזים וחטובים למדי. בסרט מיוחד נוסף המוקרן במוזיאון, נאספו מונולוגים של מקומיים בעלי מקצועות טיפוסיים לאזור, כגון רועת איילים ומפנה כבישי שלג. ניתן ליהנות במוזיאון גם מתערוכת ציורים משובחת ומחנות המוזיאון, בה פריטים ייחודיים ומגוון מפות מעולות של האזור.
לינה באזור העיירה לום
המפל בעיירה לום שבפתח שמורת יוטנהיימן (צילום: agustavop)
מומלץ ללון בעיירה במלון פוסהיים לום ( Fossheim Hotel Lom) הוותיק, שנחנך בשנת 1897 ונחשב לאחד המלונות המסורתיים בנורווגיה. למלון מסונפות מספר בקתות עץ מתוקות להפליא, ולו מסעדה מצוינת המגישה ארוחת בוקר נורווגית משובחת לעילא. מיקומו מרכזי וקרוב לכל נקודות העניין, במרחק הליכה. החדרים בו גדולים ומציעים אינטרנט אלחוטי חינם באיכות גבוהה, וסידורי שינה שונים שמתאימים לכל הרכבי המטיילים. חומר הגלם הבולט בנוכחותו, הן בבניית המקום והן העיצוב הפנימי שלו, הוא עץ – דבר המשרה אווירה ביתית וחמימה. מאחר שהמלון נמצא כמעט תמיד בתפוסה מלאה, מומלץ להזמין אליו מקום כמה שיותר זמן מראש.
לבסוף נאלצנו להיפרד מהעיירה המקסימה לום, ומשמורת יוטנהיימן על קרחוניה ופסגותיה הלבנות. התמלאנו בתחושת סיפוק מהחוויות השונות והרבות שהספקנו לחוות כאן, ויצאנו לדרכנו ובליבנו הבטחה כי עוד נשוב לחקור את המקום בעתיד!
מידע נוסף
כתבות נוספות
הנוף המטריף הנפרס מנקודת התצפית על שני האגמים, בטרק ברכס בסגן (צילום: Arsim Asllani)
מקום לינה ברמה יותר גבוהה מציעות בקתות בסנהיים (Bessheim Fjellstue og Hytter), הנמצאות לצידי הכביש הראשי ואגם אוברה שודלצוואטנט (Øvre Sjodalsvatnet), בקרבת נקודת ההתחלה של טרק בסגן. הבקתות הן בגדלים שונים ויכולות להתאים גם למשפחות, ואת ארוחת הבוקר סועדים בביתן המרכזי. בעלי המקום הם זוג חביב, ששמח לעזור בהכוונה ומידע.
לינה בעיירה בייטוסטולן וסביבתה
המפל בעיירה לום שבפתח שמורת יוטנהיימן (צילום: agustavop)