קרטחנה - מהמלהיבות בערי דרום אמריקה
מאת: ד"ר רמי דברת


העיר קרטחנה, ובפרט החלק המרכזי שבה – העיר העתיקה המסוגרת בחומות, שמרה על אופי ואווירה מיוחדת, על סגנון בנייה ייחודי המאזכר את תפקידה ההיסטורי, ועל אווירה מחשמלת ומסתורית. לא בכדי היא נכנסה לרשימת אתרי המורשת העולמית של אונסק"ו.


שלא תטעו, מדובר באחת מהערים המלהיבות והאטרקטיביות ביותר בכל דרום אמריקה, ואפשר לומר את שמה בנשימה אחת עם ריו, קוסקו ובואנוס איירס. השילוב בה, בין ישן לחדש, מעורר עניין והתרגשות. בכתבה אפרט את האתרים המרכזיים בתוך החומות, וגם קצת על רובע גטסמני שמחוץ לחומות, המשלים את התמונה. 
 
1 / 7
2 / 7
3 / 7
4 / 7
5 / 7
6 / 7
7 / 7

חיי לילה ברובע גטסמני (צילום: רמי דברת)
תצפית מראש המבצר (צילום: רמי דברת)
שוק הדגים של קרטחנה (צילום: רמי דברת)
לובי בית המלון המקסים קאסה לולה (צילום: קאסה לולה)
בילוי לילי במועדון מקומי (צילום: רמי דברת)
סביצ'ה בסגנון קרטחני! (צילום: רמי דברת)
מישהו הזמין כרכרה? (צילום: רמי דברת)


מפת העיר קרטחנה - אתרים בעיר העתיקה ורובע גטסמני, ובתי מלון מומלצים:
מלון באסטיון לאקצ'רי בכיכר סנטו טורביו  |  מלון קאסה לולה דלוקס גלרי ברובע גטסמני
להגדלת המפה - לחצו על הפינה העליונה


דרום אמריקה




 

קרטחנה של האינדיאנים

בשנת 1533, בתקופה הקולוניאלית, בה השתלטו המעצמות על שטחים נרחבים "מעבר לים", הוקמה העיר קרטחנה בצפון קולומביה, על בסיס ישוב אינדיאני קטן, שהיה במקום. מסיבה זו, שמה המלא של העיר הוא "קרטחנה של האינדיאנים" (Cartagena de Indias) – להבדיל אותה מהעיר קרטחנה שבספרד, שעל שמה היא קרויה (ובה אין אינדיאנים...).

עקב מיקומה האסטרטגי, במפרץ טבעי לחופי הים הקריבי, והודות להחלטת השלטונות הספרדים להפוך את המקום לנמל מרכזי – העיר התפתחה בקצב מסחרר, ובמהרה יצא שמה למרחקים. בנמלה עגנו ספינות עמוסות בעבדים, שיובאו מאפריקה ל"עולם החדש", ובכך היא הפכה לאחד ממרכזי סחר העבדים הגדולים ביותר באמריקה.
ספינות עמוסות כל טוב, ובפרט -
כסף וזהב שנכרו באמריקה הלטינית יוצאו ממנה בחזרה לספרד.  

בשל חשיבותה ההיסטורית, כל החלק העתיק בעיר, הכולל את הנמל, הביצורים ואתריה ההיסטוריים, הוכרו על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית, בשנת 1984.

 
קרטחנה,קוולמביה
תצפית על הנמל מהעיר העתיקה  (צילום: רמי דברת)
 
 

מבצר סן פליפה – המצודה שלא נכבשה

שנותיה הראשונות של העיר היו רצופות תקיפות ואסונות, שכן רבים מאויבי ספרד ומהפירטים חמדו את האוצרות שהמתינו למשלוח בנמל. היא נבזזה על ידי הצרפתים, ולאחר מכן על ידי הבסקים, אך את הנזק הגדול ביותר עולל  יורד הים האנגלי סר פרנסיס דרייק, אשר פעל בשירות אליזבת הראשונה - מלכת אנגליה. בשנת 1568 הוא הצליח להכניע את העיר, לבזוז אותה ולהשמיד כרבע ממנה, ובעבור השבת השליטה בה לספרדים – הוא קיבל דמי כופר בשווי 200 מיליון דולר.  

אירוע זה החיש את מאמצי הספרדים להגן טוב יותר על העיר ולכן הם הקימו את מבצר סן פליפה (San Felipe de Barajas), מבנה ההגנה הגדול ביותר אותו הקימו הספרדים בכל שטחיהם ביבשת אמריקה – עדות לחשיבות הרבה של העיר בעיניהם. ואכן, המצודה מעולם לא נכבשה ועמדה בפני התקפות של האנגלים, הצרפתים ושל פיראטים שונים. מבנה הענק, על מגדליו ומעברי הסתר שבו – בחלקם ניתן לעבור גם היום, מותירים על המבקר רושם רב. כאשר צופים ממרום המצודה אל העיר העתיקה, בשעת אחר צהריים מלטפת, קשה שלא להתפעל מיופי העיר שבין החומות, הזוהרת בצבעי זהב של טרום שקיעה. המראה מעורר את התיאבון לתור אותה מקרוב.
לינה בעיר קרטחנה
 
מבצר סן פליפה, קרטחנה   מבצר סן פליפה, קרטחנה
מבצר סן פליפה - מבחוץ ומבפנים...  (צילום: רמי דברת)
 
 

כיכרות ופסלים מספרים היסטוריה, בעיר העתיקה

אופייה המיוחד של העיר העתיקה קורן ממנה כבר בכניסה המרכזית. בחלקו המקורה של השער המקושט בשלוש קשתות, עומדות נשים שחומות עור, המציעות למכירה פרחים ופירות טרופיים. חולפים על פניהן ומגיעים מיד לכיכר רחבת ידיים, שבמרכזה פסלו המרשים של מייסד העיר הספרדי פדרו דה הרדייה (Pedro de Heredia). כיכר זו הייתה בעבר מרכז סחר העבדים של העיר, ולכאן הובאו במרוצת השנים כמיליון (!) בני אדם למכירה.

כיכר יפהפייה נוספת היא כיכר אדואנה (
Plaza de la Aduana) המלבנית, אשר סביבה בתי מידות קולוניאליים של השליטים הספרדיים, וכן משרדי המכס. במרכזה, ניצב פסלו המרשים של כריסטופר קולומבוס (העתק לפסל המקורי ,הנמצא בגנואה האיטלקית, עיר מוצאו).
 

נדמה כי כל הדרכים בעיר העתיקה מובילות, בסופו של דבר, לכיכר המרכזית בה – כיכר בוליבר (Bolívar) – שגם במרכזה מתנשא פסל מרשים. הפעם, הדמות המפוסלת, רכובה על סוסה, היא סימון בוליבר (Simón Bolívar) – דמות המסמלת את מאבקה של אמריקה הלטינית לעצמאות ולשחרור מהניצול הקולוניאלי. לצדי הפסל מזרקות וגינה יפה ומושקעת, אשר משמשת רקע מתאים למופעים חיים וחינמיים המתקיימים בשעות אחר הצהריים והערב. המופעים המרהיבים מציגים, בין היתר, רקדניות ורקדנים מוכשרים בעלי יכולת מעוררת השראה, רובם מולטים שחומי עור.

עוד מסביב לכיכר המרשימה – שניים מהמבנים החשובים ביותר בעיר: הקתדרלה המרכזית, אשר ניזוקה בחלקה מפגיעותיו של אנשי פרנסיס דרייק במאה ה- 16, וארמון האינקוויזיציה.
 
כיכרות בקרטחנה,קוולמביה
מישהו רוצה להצטרף למשחק קלפים?  (צילום: רמי דברת)
 
 

הארמון היפה של האינקוויזיציה המכוערת

כבר בסוף המאה ה- 15 הוקם בספרד גוף החקירות הקיצוני - האינקוויזיציה הספרדית, שלקח על עצמו את המשימה להילחם בכפירה הדתית בכל מחיר ולשמור על טוהרה המוסרי של הקהילה הנוצרית בספרד. מתוקף שליטתה של ספרד במושבות שמעבר לים, היא קיבלה על עצמה את האחריות "לחנך" ולהחזיר לדרך הישר גם את אזרחיה הרחוקים. מסיבה זו הוקם בעיר, בשנת 1610, משרד רשמי של האינקוויזיציה, הרביעי והאחרון מסוגו ברחבי אמריקה הלטינית. תחת ידה הוכרע גורלם של רבים, וכ-800 איש הוצאו על ידה להורג. גזרי הדין האכזריים הוקראו מהמרפסת היפה החולשת על הכיכר, לאוזניהם של מאות האנשים המצטופפים בה. אפשר לדמיין כמה השפעה היתה לאירועים אלה על אמונתם של התושבים ועל עיצוב תרבותם.

המבנה המסקרן משמש עד היום כדוגמה מרהיבה לסגנון הבנייה הקולוניאלי בתקופת הברוק.

מידע טיפים ואזהרות למטייל בקולומביה

מכשירי עינוי של האינקוויזיציה, קרטחנה   מכשירי עינוי של האינקוויזיציה, קרטחנה
לא נעים... מכשירי העינויים של האינקוויזטורים  (צילום: רמי דברת) 
 
 

אווירה מיוחדת בכיכרות

לכל כיכר בעיר העתיקה האופי הייחודי שלה. כאשר עוברים מכיכר לכיכר, התחושה היא כאילו הגענו לפרק חדש בספר, ולוקח כמה דקות לספוג את האווירה ולהבין את הסיפור שהמבנים העתיקים מנסים לספר לנו. כיכר סנטו דומינגו (Santo Domingo) רחבת הידיים, לב אזור המגורים של בני המעמד העליון בקרטחנה דאז, הממוקמת במרחק כמה רחובות בודדים מארמון האינקוויזיציה, מספרת סיפור שונה בתכלית. כאן התרועעו אנשי החברה הגבוהה, ועד היום שורה על המקום הקסם של חיי המותרות. סביב היקפה פזורים בתי קפה גדולים ומאות מבקרים יושבים ומתענגים על כוס משקה, קפה ועוגה, ומאזינים לנגנים המסתובבים בין השולחנות. בכיכר, שנחשבת לאחת היפות ביותר בקרטחנה, נמצאת בקצה האחד כנסיית סנטו דומינגו, והמגדל המרשים המתנשא מעליה, ובקצה השני משקיפה על ההתרחשויות אישה עירומה גדולת ממדים – פסל מרשים פרי יצירתו של האמן הקולומביאני המפורסם ביותר- פרננדו בוטרו (Fernando Botero Angulo).
עוד על פרננדו בוטרו בכתבה על הקסם של קולומביה
בתי מלון בעיר העתיקה של קרטחנה  (סביב כיכר סנטו דומינגו)
 
האישה השמנה, קטחנה, קולומביה
"האישה השמנה" - פסלו של בוטרו בכיכר סנטו דומינגו  (צילום: רמי דברת)


בכיכר פרננדז דה מדריד (Plaza Fernandez de Madrid) הירוקה, מרכזו של מעמד העמלים דאז, ניצבת כנסיית סנטו טורביו (Iglesia de Santo Toribio), אשר נפגעה מפגזי תותחיו של הפיראט האנגלי אדוארד וורנון. כבעבר כך היום, הכיכר משמשת כמקום מפגש לצעירים ולסטודנטים. ברחבה שלה מגוון ברים, בתי קפה וספסלי ישיבה השוקקים חיים במשך כל היום.

כאן ממוקם גם מלון 5 כוכבים משגע - מלון באסטיון לאקצ'רי (Bastión Luxury Hotel), שאם אתם יכולים להרשות לעצמכם את מחירו הלא זול, הוא מומלץ בחום!

מלון מומלץ בעיר קרטחנה, קולומביה
מלון באסטיון לאקצ'רי - בכיכר סנטו טורביו שוקקת החיים
 




 

סיור על חומות העיר

לעת ערב אפשר להצטרף לסיור חווייתי, יחד עם המוני אנשים, על החומות העתיקות של העיר. מומלץ לסייר בצדה המערבי של העיר, לעבור בשערים המקושתים, ליד התותחים שהגנו בעבר על העיר. נעים להיות חלק מזרם האנשים המטיילים על החומות, וכרבים אחרים, לסיים את הסיור בבית הקפה הפופולרי קפה דה לה מר (Café de la Mer). בחסות דגלי קולומבייה הענקיים, אשר מתנוססים בדרך כלל במקום, השקיעה מעל לים וגורדי השחקים בחלק המודרני של העיר ממול – נראים יפים מתמיד.
 
ניתן לעשות טיול רגלי סביב החומות, שבחלקו עובר ברחוב הפנימי הצמוד אליהן, המתפתל למרגלותיהן. בצדן המערבי צועדים על החומות עצמן, באזור מעובה במיוחד שלהן. סיור החומות אורך כשעה וחצי עד שלוש שעות, וניתן לבצעו באופן עצמאי.
 
חומות העיר העתיקה של קרטחנה
חומות העיר העתיקה - השער הראשי  (צילום: רמי דברת)
 
 

אוכלים שותים בקרטחנה

כך אני מסתובב לי בין כיכר לכיכר, שם רואה צעירים נושאים רמקולים אימתניים, מתכוננים להופעת הרחוב בערב, ושם זוג מצטלם על החומות הצבועות אדום בעת שקיעה תמונות רומנטיות. בשלב מסוים מתעורר התיאבון, ומזכיר שכבר יום שלם אני מטייל ולא בא דבר אל פי. בין החומות מצטופפות להן מסעדות רבות, חלקן מסעדות שף, חלקן מפוארות למדי. לרעבים המחפשים משהו זמין וזריז יותר ישנן גם מסעדות "מזון מהיר", אך לא מדובר בהמבורגר או בנקניקייה, כי אם במסעדות המתמחות בסוגי סביצ'ה (סלטים על בסיס דג חי, "מבושל" בלימון) שונים – יעיל, טעים ואף בריא.

כיוון שקרטחנה היא עיר נמל, מעניין לראות מהיכן מגיעים הדגים לשולחן. מחוץ לחומות הומה השוק המקומי. לכאן לא נוהגים להגיע תיירים, ומי שיסתובב בין הדוכנים יגלה שהוא בין הזרים הבודדים שם. לאורך מאות מטרים, כל מה שניתן לראות זה דוכני דגים ומאכלי ים, אין סופיים. מאחורי רובם ישובה אישה צעירה או צעירה פחות, אשר בוחרת, מנקה ושוקלת דגים ומזונות מן הים – לבחירתכם. אין יותר טרי מזה.

שוק הדגים של קרטחנה
שוק מקומי של דגים טריים וריחניים...  (צילום: רמי דברת)
 
 

יוצאים מהחומות – רובע גטסמני

רבים, ובהם אנוכי, נהנים משיטוט ברובע השכן, הסמוך לעיר העתיקה, הוא רובע גטסמני (Getsemani) –  שהיה עד לתחילת המאה העשרים שכונת עוני, והפך בהדרגה לסביבת מגורים בורגנית לבני המעמד הבינוני. בשנים האחרונות הפך הרובע ל"מרכז ההתרחשויות" בעיר, בפרט של צעירים מקומיים ושל תיירים.

לעת חשיכה, הכיכר המרכזית ובה הכנסייה המקומית המנומנמת ברוב שעות היום, מתעוררת לחיים תוססים וססגוניים. בתי קפה, מסעדות ומועדונים, פולשים למדרכות כך שהכיכר וסביבתה הופכים למרכז של הופעות רחוב, מוסיקה והרבה אלכוהול.

 
רובע גטסמני, קרטחנה
בתיו המסוגננים של רובע גטסמני  (צילום: רמי דברת)

המלצה חמה על מלון ברובע גטסמני

ללנים ברובע מומלץ להגיע לבית המלון המיוחד קאסה לולה דלוקס גלרי (Hotel Casa Lola Deluxe Gallery), השוכן בווילה קולוניאלית מסוגננת. המלון, ברמת ארבעה כוכבים, הוקם ועוצב על ידי זוג ספרדי, שזיהה את הצורך בבתי מלון קרובים לעיר העתיקה, אך פחות יקרים מאלה אשר בין החומות. 
 
בית מלון ברובע גטסמני, קרטחנה   בית מלון ברובע גטסמני, קרטחנה
בית מלון ברובע גטסמני, קרטחנה   בית מלון ברובע גטסמני, קרטחנה

מלון קאסה לולה דלוקס גלרי - מלון יפהפה ופחות יקר מבתי המלון שבין החומות
 
בעודי טובל בבריכה היפה על גג המלון עם כוס טקילה ביד והחומות המוארות ברקע, לא הייתי יכול להימנע מהמחשבה כי החיים אכן יכולים להיות יפים.
 

מידע נוסף

השכרת רכב בקולומביה
בתי מלון בעיר קרטחנה
אפשרויות לינה נוספות בקולומביה
מתי לטייל בקולומביה ובמרכז ודרום אמריקה?

כתבות נוספות על קולומביה

יעדי טיול חשובים בקולומביה
הקרנבלים של קולומביה
הקסם של קולומביה: מידע כללי למטייל בקולומביה
מידע טיפים ואזהרות למטייל בקולומביה

רמי דברת אודות הכותב
ד"ר רמי דברת מטייל בעולם עם מצלמה, ביקר עד כה ביותר מ-70 מדינות ברחבי העולם, והיד עוד נטויה...
מרצה באקדמיה בתחום הפסיכולוגיה הארגונית, בעל ניסיון עשיר בהרצאות למגוון קהלים, גופים ומוסדות
.
דוא"ל: 
ramidov@zahav.net.il

רמי עונה לשאלותיכם בפורום מומחי תיירות






סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר