שייט עצמאי בתעלת דו-מידי
מאת: קמילה דולינסקי
דרום צרפת משופעת בכפרים ועיירות קסומות, נופים ירוקים המשובצים בטירות מרשימות וגשרי אבן עתיקים. אחת הדרכים המעניינות והמהנות להכיר את האזור היא בשייט עצמאי בתעלות המחברות בין היישובים.
עצמאיים בשטח – שייט תעלות בנהיגה עצמית מהו?
הרעיון לצאת לטיול שייט עצמאי, בו אנחנו, המטיילים, משמשים גם כנהגי הסירה וגם כאנשי הסיפון (וגם כצוות הבידור), התקבל בתחילה בכמה הרמות גבה וסימני שאלה אצל חברי המשפחה. לאיש מאתנו אין רקע ימי, על כן החששות מפני ההרפתקה הרטובה נשמעו סבירים. לאחר הרחבת הידע בנושא, הבנו שלמעשה מדובר בכלי רכב ככל הכלים, שהנהיגה בו, לאחר הכנה קצרה וממצה בשטח, הופכת להיות טבעית ממש כמו נהיגה ברכב ארבע-גלגלי.
מדריך לשייט תעלות בנהיגה עצמית
תעלות השייט המדוברות הן חלק מרשת תעלות שנחפרה החל מתקופת הרנסנס, ועד למאה ה- 19, שמטרתה העיקרית הייתה מסחר ברחבי אירופה. אי לכך, התעלות חוצות את היבשת ומתחברות לאוקיינוס האטלנטי, לים התיכון, לנהר הדנובה ולים השחור. הנתיבים שבהן הן עוברות מגיעים לפינות נידחות, כפרים קטנים ועיירות שבהן אפשר ליהנות מטיולי אופניים בשבילים קסומים, מפגש עם אנשי המקום וחוויות קולינריות מגוונות.
כלי השייט, יאכטות בגדלים שונים, בהתאם לכמות המטיילים (עד 12 איש), הם בית מלון צף ומאובזר. בחדרי השינה מיטות יחיד או מיטות זוגיות וארונית לבגדים ולציוד אישי. המטבח הקומפקטי מכיל בו את כל האבזור הנחוץ להפקת ארוחות מפנקות, תנור ומקרר בו נשמרים המצרכים שקניתם בסופר המקומי. במקלחת אפשר ליהנות ממים חמים, המתחממים מהמנוע.
מהר מאוד התאהבנו ברעיון והתחלנו להתעניין במסלולים השונים ברחבי אירופה. היה לנו ברור שהרפתקה חדשה ומרגשת לפנינו.
כתבה על שייט בנהיגה עצמית
צוות הסירה המצוין! אנחנו, למעשה... (צילום: קמילה דולינסקי)
אחורי הקלעים של דרום צרפת: תעלת דו-מידי
המסלול שנבחר ברוב קולות הוא שייט בתעלת דו-מידי ( Canal du Midi ) אשר בדרום צרפת. התעלה, בלב ליבו של מחוז היין לנגדוק ( Languedoc ), עוברת בין כפרים ועיירות מימי הביניים, מבצרים עתיקים וכרמים רחבי ידיים. מעבר לכל אלה, חלק מהיופי בהפלגה הוא התחושה שאנחנו מראשוני המפליגים בתעלה, שבאו לחשוף את אירופה האחרת, הכמוסה, שהמתינה לנו בסבלנות מאמצע האלף הקודם ועד היום...
אורכה של תעלת דו-מידי הוא כ- 240 ק"מ, אך לרוב בוחרים קטע קצר יותר, לפי אתרים נבחרים. את המסלול אפשר להתחיל ממקומות שונים וכל אחד יכול "לתפור" לעצמו את הטיול על פי צרכיו והזמן שעומד לרשותו. אנחנו נחתנו בטולוז, שכרנו רכב ויצאנו לדרך, לכיוון קסלנאודרי ( Castelnaudary ), לפגוש את היאכטה שתהיה ביתנו הצף בשבוע הקרוב.
נכנסנו אל הסירה והתחלנו לסקור בהתרגשות את תכולתה ואת חדריה. בזמן שהתרשמנו מהמטבח החמוד, הבנים (בהם אדם בן השנתיים) לקחו על עצמם לדאוג לפן הטכני של ההפלגה, והאזינו ברוב קשב להנחיות. במהירות מרשימה הם השתלטו על תפעול הגנרטור, השירותים החשמליים ומכלי האיסוף, הנחיות הבטיחות השונות, ספר החוקים, מפת המסלול והנהיגה בכלי (כולל חניה ברברס!).
בתי מלון בדרום צרפת
שייט תעלות בצרפת - מחוז בריטאני
מפת האתרים בהם עצרנו במהלך ההפלגה
(להגדלה לחצו על פינה שמאלית עליונה)
תעלת דו-מידי השקטה, המובילה אותנו לפינותיה הקסומות של אירופה (צילום: קמילה דולינסקי)
מבירת הקאסולה העולמית היישר אל ימי הביניים
העיר קסלנאודרי ממנה התחלנו את המסע, שוכנת לגדות תעלת דו-מידי (הנראית כאן כמו נהר בשל רוחבה), בתיה כמעט וטובלים במים. מרחוק, הבניינים המשתקפים בנהר השקט נראים כאילו הועמדו כך בכוונה, לקראת צילום גלויה. המקום ידוע במיוחד כבירת הקאסולה ( cassoulet ) – נזיד בשר מקומי שמבוסס על שעועית לבנה ובשר (חזיר, אווז, ברווז או כבש) שמתבשלים בישול ארוך בתנור או באח, בתוך קדירת חמר הנקראת קאסול (ומכאן שם המנה). יש שמכנים את המנה בחיבה "חמין צרפתי" (יש דמיון!) ויש שאף מפליגים ומספרים כיצד הצילה מנה זו את החיילים הצרפתיים במלחמת מאה השנים, בעת המצור על העיר. בכל מקרה, לפני שמתחילים במסע, כדאי לטעום מהמנה במסעדה מקומית, בליווי יין אדום, כמובן.
בדרך למסעדה, אפשר ליהנות מהאווירה השלווה, ממראה שלוש טחנות הרוח העתיקות ומברווזים וברבורים השטים לאיטם ב- Grand Bassin היפהפייה – התרחבות של התעלה, הנראית כמו אגם גדול, הנובעת מניקוז מים מארבעה סכרים.
עם בטן מלאה וחיוך מדיף יין טוב, יצאנו לדרך, לגמוע את 40 הק"מ שמפרידים בינינו לבין העיר הימי-ביניימית קרקסון ( Carcassonne ). מרחק זה נשמע קצר, כזה שניתן לעבור בשעה קלה, אך למעשה, במונחי שייט תעלות, מדובר בהפלגה שעשויה להתפרש על פני יום-יומיים, בהם נהנים מחוויית ההפלגה, מהנופים הפסטורליים ומעצירות לטיולים קצרים וספונטניים ומפיקניקים בטבע.
את הלילה הראשון ביאכטה, בילינו לגדות הנהר, סמוך לבראם ( Bram ), עיירה שהעניין המרכזי בה, איך לא, הוא ייצור יין מקומי משובח. בנוסף, העיירה תוכננה כך שכל הבתים נבנו סביב הכנסייה, דבר שהופך את סגנון הבנייה בה למעגלי, ייחודי ומצדיק טיול בוקר!
בתי מלון בעיר קרקסון
קרקסון – מכונת הזמן של אירופה
המבצר הענק, שעומד על תילו עוד מהמאה ה-13, הוא אחד המבנים הגדולים והמרשימים ביותר באירופה, ששרדו מימי הביניים. הטירה המוקפת חומות נמצאת בעיר המדיבאלית קרקסון ומהווה אטרקציה לכל הגילאים. המתחם כולו כולל כ- 53 מגדלים, קירות כפולים עם חרכי ירי, טירה וגשר עתיק שעובר מעל תעלה היקפית. אחד המגדלים נקרא "מגדל האינקוויזיציה" – אליו הובלו כופרים אומללים במהלך המאה ה-13, להודאה וכפרה על מעשיהם הלא קתוליים.
אפשר לטייל סביב החומות באופן עצמאי, ו"על הדרך" לגוון את אספקת המזון על היאכטה בגבינות מייצור מקומי, סטייקים טריים ויינות מצוינים. יש כמובן אפשרות להצטרף לקבוצות מודרכות באנגלית, ולהיכנס לטירה עצמה, בעלות סמלית של כמה אירו לאדם.
כל האזור שנמצא לגדות תעלת דו-מידי, בין קרקסון לבין התחנה הבאה שלנו בהפלגה, העיר הומפס ( Homps ), הוא מושלם לטיולי אופניים. מזל שעל היאכטה יש מקום ייעודי לקשירת האופניים השכורות, ושבכל הזדמנות ניתן לעצור ולצאת לטיול. עשרות המסלולים מסומנים במפות שאפשר לקבל מתחנות המידע לתיירים, בכל עיירה בדרך.
כתבה על פניני מחוז ארו בדרום צרפת
הומפס – אוצרות חבויים בתחנת דלק צדדית
הדרך מקרקסון להומפס אורכת כ- 33 ק"מ, בהם הספקנו לעצור ללילה נוסף בצד הדרך. עיר הנמל המקסימה משופעת שווקים צבעוניים, מסעדות, בתי קפה שוקקי חיים וחנויות מזכרות קטנות. בעבר, הנמל הקטן היה ידוע כ נמל המוצא לחביות היין של כל מחוז לאנגדוק ( Languedoc ) .
ה עיר עצמה ירוקה ושמשית וקשה שלא לצאת לסיור קצר, ברחובותיה עטורי הפרחים המתנקזים לקפלה רומנסקית מרשימה, מהמאה ה- 11.
במהלך השיטוט ברחובות, עצרנו במכולת קטנה שבתחנת דלק. בזכות שיחה תמימה שהתפתחה עם בעל המקום, לגבי יין טוב לארוחת הערב, זכינו לגיחה אל המחסן של המקום. באחת נפערו עינינו למראם המלבב של אלפי בקבוקי יין שוכבים בערמות. "משמאל בורדו, מימין פרובנס", אמר לנו בעל המקום החביב, כבדרך אגב, והציג מחירים שנעו סביב שני אירו לבקבוק. מיותר לציין שהדרך חזרה ליאכטה הייתה קשה וכבדה הרבה יותר...
כתבה על טיול בקניון ורדון, שבדרום צרפת
תעלת דו-מידי נמצאת בלב מחוז היין, לנגדוק. הכרמים משגשגים על שטחים כבירים (צילום: CC , Hebdromad Aires )
סכרים, לוקים ומי שביניהם
אחד המושגים שנכנסו לחיינו בסערה הוא ה"לוקים" – מעין סכר שמשנה את גובה המים על מנת לאפשר ליאכטות לעבור באזורים שבהם יש הפרשי גבהים. הלוקים הם למעשה מיתקנים שמזכירים בריכה באורך של כ- 50-60 מ', וברוחב של כ- 6-8 מ', שבכניסה וביציאה מהם, הם חסומים בשערי ברזל ענקיים. ברוב המקומות (ובמיוחד בתעלת דו-מידי) הלוקים אוטומטיים לחלוטין, וללא תשלום. אל הלוק נכנסים כשהרמזור ירוק, ובתוכו יכולות לשהות כ- 4 סירות בו זמנית – הזדמנות מצוינת להחליף רשמים עם מטיילים נוספים. תהליך הירידה או העלייה של הסירה, עם גובה פני המים המשתנה, הוא חוויה לילדים (וגם למבוגרים). במהלך הפלגה של שבוע עשויים לפגוש כמה עשרות לוקים שכאלה.
חשוב מאוד לשים לב לשעות הפתיחה והסגירה של הלוקים ולקחת זאת בחשבון בתכנון הטיול והעצירות שבדרך. יש להתעדכן בלוח הזמנים המדויק לשבוע שבו אתם מטיילים ולבדוק האם אין חגים וחופשות שעשויות להשבית את הלוקים ליום שלם ואף יותר.
חשוב לשים לב לשעות הפתיחה והסגירה של הלוקים (צילום: קמילה דולינסקי)
תרבות רבותיי! תרבות!
סמוך לעיר הומפס שוכן עולם סודי של אמנים, המציגים את עבודותיהם בגלריות ביתיות, חנויות ספרים עתיקים ומזכרות מסוגננות, בעיירה הקטנטונת רובייה ( Roubia ). ההסתובבות ברחובות חושפת פינות קסומות ומפגשים עם אנשי המקום, שנהנים לשוחח עם המבקרים, לספר על אורח חייהם היצירתי, לשמוע על המדינות שמהן הם מגיעים ולהמליץ על מסעדות טובות.
לצידן של רובייה והומפס שוכנת העיירה ארגנס ( Argen Minervoice ) הבנויה בסגנון ימי הביניים, עבור מי שהביקור הקודם בתקופה זו לא הספיק לו.
ערב אחרון בעיר נרבון
לאחר שאת רוב הערבים במהלך השבוע הקסום הזה, בילינו בארוחות משותפות על סיפון היאכטה, החלטנו, בערב האחרון שלנו על תעלת דו-מידי, לחגוג ולסכם את המסע במסעדה טובה, בעיר נרבון ( Narbonne ) – עיר נמל רומית עתיקה ומרתקת .
אל העיר, מרחק של כ – 30 ק"מ מהעיר הומפס, ויומיים הפלגה (עם הרבה הפסקות באמצע) הגענו בצהריים המוקדמים. הספקנו כבר לשוטט בה, ולהגיע לרחבה המרכזית, סביבה נמצא בית העירייה, חנויות מודרניות רבות וקתדרלה יפהפייה. בעיר נותר "גשר סוחרים" עתיק, שלאורכו חנויות ובתים נושנים.
בזמן שהמתנו לאוכל, סיכמנו את המסע כחוויה כיפית, משפחתית ומגבשת, במהלכה למדנו להכיר טוב יותר אחד את השני, לעבוד כצוות, ולהקדיש זה לזה את מלוא תשומת הלב והסבלנות, שלעיתים אובדת לנו בשגרה. נהנינו מנופים מרהיבים, ומשקט נדיר. להבדיל מביקור בפארקים צעקניים, ההנאה כאן נבעה מפעילויות קטנות, פיקניקים טובים, משחק מונופול משפחתי לפני השינה, טיולים נעימים והרבה הרבה... יין.
החופשה שאחרי הטיול
בבוקר האחרון קמנו בתחושת פרידה עגומה. אמרנו שלום ליאכטה האהובה ולתעלת דו-מידי, הזמנו מונית לתחנת הרכבת ומשם, ברכבת ישירה, נסענו לסופ"ש בברצלונה, "לנוח" מעט מהטיול, לטעום טפאסים וסנגריות, ולחדש כוחות לפני החזרה ארצה.
כתבות נוספות על שייט
כתבות נוספות על דרום צרפת
מדריך לשייט תעלות בנהיגה עצמית
מהר מאוד התאהבנו ברעיון והתחלנו להתעניין במסלולים השונים ברחבי אירופה. היה לנו ברור שהרפתקה חדשה ומרגשת לפנינו.
כתבה על שייט בנהיגה עצמית
צוות הסירה המצוין! אנחנו, למעשה... (צילום: קמילה דולינסקי)
אורכה של תעלת דו-מידי הוא כ- 240 ק"מ, אך לרוב בוחרים קטע קצר יותר, לפי אתרים נבחרים. את המסלול אפשר להתחיל ממקומות שונים וכל אחד יכול "לתפור" לעצמו את הטיול על פי צרכיו והזמן שעומד לרשותו. אנחנו נחתנו בטולוז, שכרנו רכב ויצאנו לדרך, לכיוון קסלנאודרי (
נכנסנו אל הסירה והתחלנו לסקור בהתרגשות את תכולתה ואת חדריה. בזמן שהתרשמנו מהמטבח החמוד, הבנים (בהם אדם בן השנתיים) לקחו על עצמם לדאוג לפן הטכני של ההפלגה, והאזינו ברוב קשב להנחיות. במהירות מרשימה הם השתלטו על תפעול הגנרטור, השירותים החשמליים ומכלי האיסוף, הנחיות הבטיחות השונות, ספר החוקים, מפת המסלול והנהיגה בכלי (כולל חניה ברברס!).
בתי מלון בדרום צרפת
שייט תעלות בצרפת - מחוז בריטאני
מפת האתרים בהם עצרנו במהלך ההפלגה
(להגדלה לחצו על פינה שמאלית עליונה)
תעלת דו-מידי השקטה, המובילה אותנו לפינותיה הקסומות של אירופה (צילום: קמילה דולינסקי)
מבירת הקאסולה העולמית היישר אל ימי הביניים
העיר קסלנאודרי ממנה התחלנו את המסע, שוכנת לגדות תעלת דו-מידי (הנראית כאן כמו נהר בשל רוחבה), בתיה כמעט וטובלים במים. מרחוק, הבניינים המשתקפים בנהר השקט נראים כאילו הועמדו כך בכוונה, לקראת צילום גלויה. המקום ידוע במיוחד כבירת הקאסולה ( cassoulet ) – נזיד בשר מקומי שמבוסס על שעועית לבנה ובשר (חזיר, אווז, ברווז או כבש) שמתבשלים בישול ארוך בתנור או באח, בתוך קדירת חמר הנקראת קאסול (ומכאן שם המנה). יש שמכנים את המנה בחיבה "חמין צרפתי" (יש דמיון!) ויש שאף מפליגים ומספרים כיצד הצילה מנה זו את החיילים הצרפתיים במלחמת מאה השנים, בעת המצור על העיר. בכל מקרה, לפני שמתחילים במסע, כדאי לטעום מהמנה במסעדה מקומית, בליווי יין אדום, כמובן.
בדרך למסעדה, אפשר ליהנות מהאווירה השלווה, ממראה שלוש טחנות הרוח העתיקות ומברווזים וברבורים השטים לאיטם ב- Grand Bassin היפהפייה – התרחבות של התעלה, הנראית כמו אגם גדול, הנובעת מניקוז מים מארבעה סכרים.
עם בטן מלאה וחיוך מדיף יין טוב, יצאנו לדרך, לגמוע את 40 הק"מ שמפרידים בינינו לבין העיר הימי-ביניימית קרקסון ( Carcassonne ). מרחק זה נשמע קצר, כזה שניתן לעבור בשעה קלה, אך למעשה, במונחי שייט תעלות, מדובר בהפלגה שעשויה להתפרש על פני יום-יומיים, בהם נהנים מחוויית ההפלגה, מהנופים הפסטורליים ומעצירות לטיולים קצרים וספונטניים ומפיקניקים בטבע.
את הלילה הראשון ביאכטה, בילינו לגדות הנהר, סמוך לבראם ( Bram ), עיירה שהעניין המרכזי בה, איך לא, הוא ייצור יין מקומי משובח. בנוסף, העיירה תוכננה כך שכל הבתים נבנו סביב הכנסייה, דבר שהופך את סגנון הבנייה בה למעגלי, ייחודי ומצדיק טיול בוקר!
בתי מלון בעיר קרקסון
קרקסון – מכונת הזמן של אירופה
המבצר הענק, שעומד על תילו עוד מהמאה ה-13, הוא אחד המבנים הגדולים והמרשימים ביותר באירופה, ששרדו מימי הביניים. הטירה המוקפת חומות נמצאת בעיר המדיבאלית קרקסון ומהווה אטרקציה לכל הגילאים. המתחם כולו כולל כ- 53 מגדלים, קירות כפולים עם חרכי ירי, טירה וגשר עתיק שעובר מעל תעלה היקפית. אחד המגדלים נקרא "מגדל האינקוויזיציה" – אליו הובלו כופרים אומללים במהלך המאה ה-13, להודאה וכפרה על מעשיהם הלא קתוליים.
אפשר לטייל סביב החומות באופן עצמאי, ו"על הדרך" לגוון את אספקת המזון על היאכטה בגבינות מייצור מקומי, סטייקים טריים ויינות מצוינים. יש כמובן אפשרות להצטרף לקבוצות מודרכות באנגלית, ולהיכנס לטירה עצמה, בעלות סמלית של כמה אירו לאדם.
כל האזור שנמצא לגדות תעלת דו-מידי, בין קרקסון לבין התחנה הבאה שלנו בהפלגה, העיר הומפס ( Homps ), הוא מושלם לטיולי אופניים. מזל שעל היאכטה יש מקום ייעודי לקשירת האופניים השכורות, ושבכל הזדמנות ניתן לעצור ולצאת לטיול. עשרות המסלולים מסומנים במפות שאפשר לקבל מתחנות המידע לתיירים, בכל עיירה בדרך.
כתבה על פניני מחוז ארו בדרום צרפת
הומפס – אוצרות חבויים בתחנת דלק צדדית
הדרך מקרקסון להומפס אורכת כ- 33 ק"מ, בהם הספקנו לעצור ללילה נוסף בצד הדרך. עיר הנמל המקסימה משופעת שווקים צבעוניים, מסעדות, בתי קפה שוקקי חיים וחנויות מזכרות קטנות. בעבר, הנמל הקטן היה ידוע כ נמל המוצא לחביות היין של כל מחוז לאנגדוק ( Languedoc ) .
ה עיר עצמה ירוקה ושמשית וקשה שלא לצאת לסיור קצר, ברחובותיה עטורי הפרחים המתנקזים לקפלה רומנסקית מרשימה, מהמאה ה- 11.
במהלך השיטוט ברחובות, עצרנו במכולת קטנה שבתחנת דלק. בזכות שיחה תמימה שהתפתחה עם בעל המקום, לגבי יין טוב לארוחת הערב, זכינו לגיחה אל המחסן של המקום. באחת נפערו עינינו למראם המלבב של אלפי בקבוקי יין שוכבים בערמות. "משמאל בורדו, מימין פרובנס", אמר לנו בעל המקום החביב, כבדרך אגב, והציג מחירים שנעו סביב שני אירו לבקבוק. מיותר לציין שהדרך חזרה ליאכטה הייתה קשה וכבדה הרבה יותר...
כתבה על טיול בקניון ורדון, שבדרום צרפת
תעלת דו-מידי נמצאת בלב מחוז היין, לנגדוק. הכרמים משגשגים על שטחים כבירים (צילום: CC , Hebdromad Aires )
סכרים, לוקים ומי שביניהם
אחד המושגים שנכנסו לחיינו בסערה הוא ה"לוקים" – מעין סכר שמשנה את גובה המים על מנת לאפשר ליאכטות לעבור באזורים שבהם יש הפרשי גבהים. הלוקים הם למעשה מיתקנים שמזכירים בריכה באורך של כ- 50-60 מ', וברוחב של כ- 6-8 מ', שבכניסה וביציאה מהם, הם חסומים בשערי ברזל ענקיים. ברוב המקומות (ובמיוחד בתעלת דו-מידי) הלוקים אוטומטיים לחלוטין, וללא תשלום. אל הלוק נכנסים כשהרמזור ירוק, ובתוכו יכולות לשהות כ- 4 סירות בו זמנית – הזדמנות מצוינת להחליף רשמים עם מטיילים נוספים. תהליך הירידה או העלייה של הסירה, עם גובה פני המים המשתנה, הוא חוויה לילדים (וגם למבוגרים). במהלך הפלגה של שבוע עשויים לפגוש כמה עשרות לוקים שכאלה.
חשוב מאוד לשים לב לשעות הפתיחה והסגירה של הלוקים ולקחת זאת בחשבון בתכנון הטיול והעצירות שבדרך. יש להתעדכן בלוח הזמנים המדויק לשבוע שבו אתם מטיילים ולבדוק האם אין חגים וחופשות שעשויות להשבית את הלוקים ליום שלם ואף יותר.
חשוב לשים לב לשעות הפתיחה והסגירה של הלוקים (צילום: קמילה דולינסקי)
תרבות רבותיי! תרבות!
סמוך לעיר הומפס שוכן עולם סודי של אמנים, המציגים את עבודותיהם בגלריות ביתיות, חנויות ספרים עתיקים ומזכרות מסוגננות, בעיירה הקטנטונת רובייה ( Roubia ). ההסתובבות ברחובות חושפת פינות קסומות ומפגשים עם אנשי המקום, שנהנים לשוחח עם המבקרים, לספר על אורח חייהם היצירתי, לשמוע על המדינות שמהן הם מגיעים ולהמליץ על מסעדות טובות.
לצידן של רובייה והומפס שוכנת העיירה ארגנס ( Argen Minervoice ) הבנויה בסגנון ימי הביניים, עבור מי שהביקור הקודם בתקופה זו לא הספיק לו.
ערב אחרון בעיר נרבון
לאחר שאת רוב הערבים במהלך השבוע הקסום הזה, בילינו בארוחות משותפות על סיפון היאכטה, החלטנו, בערב האחרון שלנו על תעלת דו-מידי, לחגוג ולסכם את המסע במסעדה טובה, בעיר נרבון ( Narbonne ) – עיר נמל רומית עתיקה ומרתקת .
אל העיר, מרחק של כ – 30 ק"מ מהעיר הומפס, ויומיים הפלגה (עם הרבה הפסקות באמצע) הגענו בצהריים המוקדמים. הספקנו כבר לשוטט בה, ולהגיע לרחבה המרכזית, סביבה נמצא בית העירייה, חנויות מודרניות רבות וקתדרלה יפהפייה. בעיר נותר "גשר סוחרים" עתיק, שלאורכו חנויות ובתים נושנים.
בזמן שהמתנו לאוכל, סיכמנו את המסע כחוויה כיפית, משפחתית ומגבשת, במהלכה למדנו להכיר טוב יותר אחד את השני, לעבוד כצוות, ולהקדיש זה לזה את מלוא תשומת הלב והסבלנות, שלעיתים אובדת לנו בשגרה. נהנינו מנופים מרהיבים, ומשקט נדיר. להבדיל מביקור בפארקים צעקניים, ההנאה כאן נבעה מפעילויות קטנות, פיקניקים טובים, משחק מונופול משפחתי לפני השינה, טיולים נעימים והרבה הרבה... יין.
החופשה שאחרי הטיול
בבוקר האחרון קמנו בתחושת פרידה עגומה. אמרנו שלום ליאכטה האהובה ולתעלת דו-מידי, הזמנו מונית לתחנת הרכבת ומשם, ברכבת ישירה, נסענו לסופ"ש בברצלונה, "לנוח" מעט מהטיול, לטעום טפאסים וסנגריות, ולחדש כוחות לפני החזרה ארצה.
כתבות נוספות על שייט
כתבות נוספות על דרום צרפת
בדרך למסעדה, אפשר ליהנות מהאווירה השלווה, ממראה שלוש טחנות הרוח העתיקות ומברווזים וברבורים השטים לאיטם ב-
עם בטן מלאה וחיוך מדיף יין טוב, יצאנו לדרך, לגמוע את 40 הק"מ שמפרידים בינינו לבין העיר הימי-ביניימית קרקסון (
את הלילה הראשון ביאכטה, בילינו לגדות הנהר, סמוך לבראם (
בתי מלון בעיר קרקסון
אפשר לטייל סביב החומות באופן עצמאי, ו"על הדרך" לגוון את אספקת המזון על היאכטה בגבינות מייצור מקומי, סטייקים טריים ויינות מצוינים. יש כמובן אפשרות להצטרף לקבוצות מודרכות באנגלית, ולהיכנס לטירה עצמה, בעלות סמלית של כמה אירו לאדם.
כל האזור שנמצא לגדות תעלת דו-מידי, בין קרקסון לבין התחנה הבאה שלנו בהפלגה, העיר הומפס (
כתבה על פניני מחוז ארו בדרום צרפת
הומפס – אוצרות חבויים בתחנת דלק צדדית
הדרך מקרקסון להומפס אורכת כ- 33 ק"מ, בהם הספקנו לעצור ללילה נוסף בצד הדרך. עיר הנמל המקסימה משופעת שווקים צבעוניים, מסעדות, בתי קפה שוקקי חיים וחנויות מזכרות קטנות. בעבר, הנמל הקטן היה ידוע כ נמל המוצא לחביות היין של כל מחוז לאנגדוק ( Languedoc ) .
ה עיר עצמה ירוקה ושמשית וקשה שלא לצאת לסיור קצר, ברחובותיה עטורי הפרחים המתנקזים לקפלה רומנסקית מרשימה, מהמאה ה- 11.
במהלך השיטוט ברחובות, עצרנו במכולת קטנה שבתחנת דלק. בזכות שיחה תמימה שהתפתחה עם בעל המקום, לגבי יין טוב לארוחת הערב, זכינו לגיחה אל המחסן של המקום. באחת נפערו עינינו למראם המלבב של אלפי בקבוקי יין שוכבים בערמות. "משמאל בורדו, מימין פרובנס", אמר לנו בעל המקום החביב, כבדרך אגב, והציג מחירים שנעו סביב שני אירו לבקבוק. מיותר לציין שהדרך חזרה ליאכטה הייתה קשה וכבדה הרבה יותר...
כתבה על טיול בקניון ורדון, שבדרום צרפת
תעלת דו-מידי נמצאת בלב מחוז היין, לנגדוק. הכרמים משגשגים על שטחים כבירים (צילום: CC , Hebdromad Aires )
סכרים, לוקים ומי שביניהם
אחד המושגים שנכנסו לחיינו בסערה הוא ה"לוקים" – מעין סכר שמשנה את גובה המים על מנת לאפשר ליאכטות לעבור באזורים שבהם יש הפרשי גבהים. הלוקים הם למעשה מיתקנים שמזכירים בריכה באורך של כ- 50-60 מ', וברוחב של כ- 6-8 מ', שבכניסה וביציאה מהם, הם חסומים בשערי ברזל ענקיים. ברוב המקומות (ובמיוחד בתעלת דו-מידי) הלוקים אוטומטיים לחלוטין, וללא תשלום. אל הלוק נכנסים כשהרמזור ירוק, ובתוכו יכולות לשהות כ- 4 סירות בו זמנית – הזדמנות מצוינת להחליף רשמים עם מטיילים נוספים. תהליך הירידה או העלייה של הסירה, עם גובה פני המים המשתנה, הוא חוויה לילדים (וגם למבוגרים). במהלך הפלגה של שבוע עשויים לפגוש כמה עשרות לוקים שכאלה.
חשוב מאוד לשים לב לשעות הפתיחה והסגירה של הלוקים ולקחת זאת בחשבון בתכנון הטיול והעצירות שבדרך. יש להתעדכן בלוח הזמנים המדויק לשבוע שבו אתם מטיילים ולבדוק האם אין חגים וחופשות שעשויות להשבית את הלוקים ליום שלם ואף יותר.
חשוב לשים לב לשעות הפתיחה והסגירה של הלוקים (צילום: קמילה דולינסקי)
תרבות רבותיי! תרבות!
סמוך לעיר הומפס שוכן עולם סודי של אמנים, המציגים את עבודותיהם בגלריות ביתיות, חנויות ספרים עתיקים ומזכרות מסוגננות, בעיירה הקטנטונת רובייה ( Roubia ). ההסתובבות ברחובות חושפת פינות קסומות ומפגשים עם אנשי המקום, שנהנים לשוחח עם המבקרים, לספר על אורח חייהם היצירתי, לשמוע על המדינות שמהן הם מגיעים ולהמליץ על מסעדות טובות.
לצידן של רובייה והומפס שוכנת העיירה ארגנס ( Argen Minervoice ) הבנויה בסגנון ימי הביניים, עבור מי שהביקור הקודם בתקופה זו לא הספיק לו.
ערב אחרון בעיר נרבון
לאחר שאת רוב הערבים במהלך השבוע הקסום הזה, בילינו בארוחות משותפות על סיפון היאכטה, החלטנו, בערב האחרון שלנו על תעלת דו-מידי, לחגוג ולסכם את המסע במסעדה טובה, בעיר נרבון ( Narbonne ) – עיר נמל רומית עתיקה ומרתקת .
אל העיר, מרחק של כ – 30 ק"מ מהעיר הומפס, ויומיים הפלגה (עם הרבה הפסקות באמצע) הגענו בצהריים המוקדמים. הספקנו כבר לשוטט בה, ולהגיע לרחבה המרכזית, סביבה נמצא בית העירייה, חנויות מודרניות רבות וקתדרלה יפהפייה. בעיר נותר "גשר סוחרים" עתיק, שלאורכו חנויות ובתים נושנים.
בזמן שהמתנו לאוכל, סיכמנו את המסע כחוויה כיפית, משפחתית ומגבשת, במהלכה למדנו להכיר טוב יותר אחד את השני, לעבוד כצוות, ולהקדיש זה לזה את מלוא תשומת הלב והסבלנות, שלעיתים אובדת לנו בשגרה. נהנינו מנופים מרהיבים, ומשקט נדיר. להבדיל מביקור בפארקים צעקניים, ההנאה כאן נבעה מפעילויות קטנות, פיקניקים טובים, משחק מונופול משפחתי לפני השינה, טיולים נעימים והרבה הרבה... יין.
החופשה שאחרי הטיול
בבוקר האחרון קמנו בתחושת פרידה עגומה. אמרנו שלום ליאכטה האהובה ולתעלת דו-מידי, הזמנו מונית לתחנת הרכבת ומשם, ברכבת ישירה, נסענו לסופ"ש בברצלונה, "לנוח" מעט מהטיול, לטעום טפאסים וסנגריות, ולחדש כוחות לפני החזרה ארצה.
כתבות נוספות על שייט
כתבות נוספות על דרום צרפת
ה
במהלך השיטוט ברחובות, עצרנו במכולת קטנה שבתחנת דלק. בזכות שיחה תמימה שהתפתחה עם בעל המקום, לגבי יין טוב לארוחת הערב, זכינו לגיחה אל המחסן של המקום. באחת נפערו עינינו למראם המלבב של אלפי בקבוקי יין שוכבים בערמות. "משמאל בורדו, מימין פרובנס", אמר לנו בעל המקום החביב, כבדרך אגב, והציג מחירים שנעו סביב שני אירו לבקבוק. מיותר לציין שהדרך חזרה ליאכטה הייתה קשה וכבדה הרבה יותר...
כתבה על טיול בקניון ורדון, שבדרום צרפת
תעלת דו-מידי נמצאת בלב מחוז היין, לנגדוק. הכרמים משגשגים על שטחים כבירים (צילום:
סכרים, לוקים ומי שביניהם
אחד המושגים שנכנסו לחיינו בסערה הוא ה"לוקים" – מעין סכר שמשנה את גובה המים על מנת לאפשר ליאכטות לעבור באזורים שבהם יש הפרשי גבהים. הלוקים הם למעשה מיתקנים שמזכירים בריכה באורך של כ- 50-60 מ', וברוחב של כ- 6-8 מ', שבכניסה וביציאה מהם, הם חסומים בשערי ברזל ענקיים. ברוב המקומות (ובמיוחד בתעלת דו-מידי) הלוקים אוטומטיים לחלוטין, וללא תשלום. אל הלוק נכנסים כשהרמזור ירוק, ובתוכו יכולות לשהות כ- 4 סירות בו זמנית – הזדמנות מצוינת להחליף רשמים עם מטיילים נוספים. תהליך הירידה או העלייה של הסירה, עם גובה פני המים המשתנה, הוא חוויה לילדים (וגם למבוגרים). במהלך הפלגה של שבוע עשויים לפגוש כמה עשרות לוקים שכאלה.
חשוב מאוד לשים לב לשעות הפתיחה והסגירה של הלוקים ולקחת זאת בחשבון בתכנון הטיול והעצירות שבדרך. יש להתעדכן בלוח הזמנים המדויק לשבוע שבו אתם מטיילים ולבדוק האם אין חגים וחופשות שעשויות להשבית את הלוקים ליום שלם ואף יותר.
חשוב לשים לב לשעות הפתיחה והסגירה של הלוקים (צילום: קמילה דולינסקי)
חשוב מאוד לשים לב לשעות הפתיחה והסגירה של הלוקים ולקחת זאת בחשבון בתכנון הטיול והעצירות שבדרך. יש להתעדכן בלוח הזמנים המדויק לשבוע שבו אתם מטיילים ולבדוק האם אין חגים וחופשות שעשויות להשבית את הלוקים ליום שלם ואף יותר.
תרבות רבותיי! תרבות!
ערב אחרון בעיר נרבון
לאחר שאת רוב הערבים במהלך השבוע הקסום הזה, בילינו בארוחות משותפות על סיפון היאכטה, החלטנו, בערב האחרון שלנו על תעלת דו-מידי, לחגוג ולסכם את המסע במסעדה טובה, בעיר נרבון ( Narbonne ) – עיר נמל רומית עתיקה ומרתקת .
אל העיר, מרחק של כ – 30 ק"מ מהעיר הומפס, ויומיים הפלגה (עם הרבה הפסקות באמצע) הגענו בצהריים המוקדמים. הספקנו כבר לשוטט בה, ולהגיע לרחבה המרכזית, סביבה נמצא בית העירייה, חנויות מודרניות רבות וקתדרלה יפהפייה. בעיר נותר "גשר סוחרים" עתיק, שלאורכו חנויות ובתים נושנים.
בזמן שהמתנו לאוכל, סיכמנו את המסע כחוויה כיפית, משפחתית ומגבשת, במהלכה למדנו להכיר טוב יותר אחד את השני, לעבוד כצוות, ולהקדיש זה לזה את מלוא תשומת הלב והסבלנות, שלעיתים אובדת לנו בשגרה. נהנינו מנופים מרהיבים, ומשקט נדיר. להבדיל מביקור בפארקים צעקניים, ההנאה כאן נבעה מפעילויות קטנות, פיקניקים טובים, משחק מונופול משפחתי לפני השינה, טיולים נעימים והרבה הרבה... יין.
החופשה שאחרי הטיול
בבוקר האחרון קמנו בתחושת פרידה עגומה. אמרנו שלום ליאכטה האהובה ולתעלת דו-מידי, הזמנו מונית לתחנת הרכבת ומשם, ברכבת ישירה, נסענו לסופ"ש בברצלונה, "לנוח" מעט מהטיול, לטעום טפאסים וסנגריות, ולחדש כוחות לפני החזרה ארצה.
כתבות נוספות על שייט
כתבות נוספות על דרום צרפת
אל העיר, מרחק של כ – 30 ק"מ מהעיר הומפס, ויומיים הפלגה (עם הרבה הפסקות באמצע) הגענו בצהריים המוקדמים. הספקנו כבר לשוטט בה, ולהגיע לרחבה המרכזית, סביבה נמצא בית העירייה, חנויות מודרניות רבות וקתדרלה יפהפייה. בעיר נותר "גשר סוחרים" עתיק, שלאורכו חנויות ובתים נושנים.
בזמן שהמתנו לאוכל, סיכמנו את המסע כחוויה כיפית, משפחתית ומגבשת, במהלכה למדנו להכיר טוב יותר אחד את השני, לעבוד כצוות, ולהקדיש זה לזה את מלוא תשומת הלב והסבלנות, שלעיתים אובדת לנו בשגרה. נהנינו מנופים מרהיבים, ומשקט נדיר. להבדיל מביקור בפארקים צעקניים, ההנאה כאן נבעה מפעילויות קטנות, פיקניקים טובים, משחק מונופול משפחתי לפני השינה, טיולים נעימים והרבה הרבה... יין.
החופשה שאחרי הטיול