טיול בסאפרנבולו ובסביבתה 
מאת:  יעקב שקולניק


בלב המדרונות המשתפלים לכיוון הים השחור, כ-225 ק"מ צפונית לאנקרה בירת טורקיה, שוכנת העיר סאפרנבולו. טיול בין הסמטאות מרוצפות האבן, בתי העץ העתיקים והרחובות האותנטיים, הוא חוויה ייחודית ומהנה.


כאשר נכנסים לאחד מהבתים המשומרים שבסאפרנבולו (Safranbolu), מרגישים כמו נוסעים בזמן, שקפצו לראשית המאה ה- 18. בזכות עבודות שימור נרחבות, בתים רבים שוחזרו, טופחו ושמרו על המבנה המקורי. מעבר לכך, בבתים רבים מתגוררים עדיין צאצאי המשפחות הוותיקות שחיו כאן לפני כ- 200 שנה. עבור הטורקים הביקור כאן הוא חובה ומטרתו להכיר את השורשים ואת אופי החיים של אבות אבותיהם. לאט לאט מגלים גם התיירים את הקסם של סאפרנבולו.
 
בתים רבים בסאפרנבולו שוחזרו, טופחו ושמרו על המבנה המקורי (צילום: CC joepyrek)

טיולים בסביבת סאפרנבולו  (להגדלת המפה יש ללחוץ בפינה הימנית העליונה)


 ברירת מחדל



סאפרנבולו – על דרך המשי

האדם התיישב לראשונה בסאפרנבולו כבר לפני כ- 5,000 שנה. מאז, שלטו כאן עמים שונים – מהחיתים, היוונים והרומאים ועד לביזנטים, לסלג'וקים ולעות'מאנים. בסוף המאה ה- 11 כבשו הטורקים הסלג'וקים את האזור מידי הביזנטים, ומכאן ואילך שלטו כאן לסירוגין ביזנטים, סלג'וקים ושושלות טורקיות אחרות.

במאה ה- 17 הגיעה העיר לשיא שגשוגה. חלקה המערבי של דרך המשי  הדרך הראשית המובילה מאיסטנבול לערים אמסיה וסיוואס – עברה בסאפרנבולו. תושבי המקום הפכו לסוחרים ושגשגו כלכלית. בנוסף, הם המשיכו לעסוק במלאכות מסורתיות שונות, בין היתר בייצור עור ובעיבודו, בהכנת אוכפים, בפרזול סוסים, בעבודות נפחות, נחושת, אריגים ומוצרי עץ. אנשי סאפרנבולו והכפרים בסביבה נודעו גם כאופים מומחים, שעבדו בשירות הסולטאנים.

 
 בעלי המלאכה בסאפרנבולו מהווים חלק מהנוף (צילום: CC ilkerender)  
 

אירוח בסגנון סאפרנבולו

התושבים, שחלקם הגדול מבלה בעיר את מרבית חייו, מסבירי פנים. הם ידידותיים וסקרנים ואוהבים לקיים שיחה (גם אם זו מתנהלת בתנועות ידיים) עם האורחים. יהיו כאלה שיזמינו אתכם להיכנס לביקור בביתם ואף יציידו אתכם באגוזי מלך, מפרי הגינה. בבתים משוחזרים רבים משמשת הקומה הראשונה, שבעבר הרחוק הייתה מחסן ומחסה לחיות הבית, כבית קפה או מסעדה. כאן מוגשים מאכלים מקומיים טעימים להפליא. ברחובות הציוריים תוכלו למצוא גם ברים המגישים בירה מתוצרת מקומית.

מומלץ לבלות בעיר שני לילות לפחות, ולצאת ממנה לסיורי בתים ולטיולי יום בעיירות שסביבה. לשכת מודיעין לתיירים, השוכנת במרכז סאפרנבולו, מספקת מידע מהימן. ספייה פרטל (Safiye Partal), מנהלת הלשכה, דוברת אנגלית מועטה, אך היא אדיבה ויעילה בצורה בלתי רגילה. בלשכה מעניקים למטיילים פרוספקט ובו מפה טובה של סאפרנבולו והסביבה. 

לינה בבתי המלון וההארחה, הממוקמים על פי רוב בבתים משוחזרים, היא חוויה בפני עצמה. זוהי הזדמנות להציץ פנימה אל תוך אורח החיים המסורתי, שניבט מכל פינה בבית. החדרים שבדקתי יפהפיים. בעלי הבתים מקפידים על ריהוט מקורי ככל האפשר, מלבד כמובן המיטות ותאורת החשמל, או אביזרי נוחות אחרים. לפעמים השחזור כה מוצלח, שצריך לפתוח כמה דלתות בחדר כדי לגלות את המקלחת והשירותים שמאחוריהן. האווירה בבתי ההארחה מיוחדת מאוד ונעימה.
כתבה על הבית הטורקי
 
מומלץ ללון בבית עץ שהפך למלון בוטיק (צילום: CC joepyrek)
 

סאפרנבולו – "מצודת הזעפרן"

השם סאפרנבולו נגזר מעיסוק מיוחד שבו עסקו בעבר בסביבה: גידול זעפרן. זעפרן הוא תבלין יקר מאוד, המופק מצלקות עמודי העלי של פרח הכרכום. כיום עוסקות רק שלוש משפחות בגידול זעפרן. הן שוכנות בכפר הקטן דבוטובאסי (Davutobası), כ- 20 קילומטרים ממזרח לסאפרנבולו, על אם הדרך לקסטמונו (Kastamonu).

טורהאן (Turhan Özsoy), גמלאי חביב שמגדל זעפרן כתחביב, חשף בפנינו מעט מסודות הגידול. משטח שגודלו כ- 300 מ"ר מצליח טורהאן להפיק מדי שנה כ- 300 גרם תבלין בלבד. הוא מוכר גרם אחד של זעפרן תמורת 10 מיליון לירות טורקיות (קצת יותר משישה דולר). הוא מוכר את התבלין לחנות בסאפרנבולו. בילדותו, כך הוא זוכר, אספה משפחתו כ- 50 ק"ג זעפרן בשנה.

הטמנת הפקעות של הכרכומים מתרחשת באוגוסט. איסוף הצלקות מתרחש בשבועיים האחרונים של חודש אוקטובר ומדי שלוש שנים יש להחליף את הפקעות. קילוגרם אחד של זעפרן מתקבל מכ- 40,000 פרחים.

העיר ידעה שמות רבים במהלך ההיסטוריה ומשנת 1940 היא נקראה רשמית בשם סאפרנבולו. נראה כי הסיומת "בורלו" (Borğlu), שעם הזמן הפכה ל"בולו" (Bolu), נגזרת מהמילה האירופית "מצודה", ואומנם, בסאפרנבולו יש מצודה במדרון המערבי של היישוב, ובראשה ניצב בית המושל.
לינה בעיר סאפרנבולו


הסנדלרים של סאפרנבולו מצילים את המצב

אורח החיים המסורתי בסאפרנבולו נסמך על כלכלה עצמית. במהלך ההיסטוריה, תושבי המקום סיפקו לעצמם את כל צורכיהם, אפילו את האריגים והבגדים. סאפרנבולו התפרסמה במיוחד בבתי הבורסקאות לעיבוד עורות, ששכנו בפלג הקטן Tabakhane (שפירושו: מקום הבורסקאות), המקום הנמוך ביותר בעיר. נתוני הסביבה חסמו את המראות ואת הריחות של העבודה הבלתי נעימה הזו מתושבי העיר, בעוד שהמים הזורמים סילקו את הפסולת במורד הפלג. מסגד קטן, שהוקם מעל למעיין, שירת את הבורסקאים. כיום, המבנה אינו משמש עוד כמסגד, אך הוא עודו ניצב מעל למעיין.

עיבוד העור הביא לתעשיית נעליים משגשגת, שנפסקה רק עם הייצור התעשייתי. הסנדלרים המומחים של סאפרנבולו קנו את עולמם כאשר סיפקו את הנעליים לחיילים במלחמת העצמאות של טורקיה. רמז לתעשייה זו אפשר למצוא בסאפרנבולו גם בימינו, בדמותם של כמה סנדלרים הממשיכים לייצר נעליים בעבודת יד. בשנת 1990 נפסק כליל ייצור העור בעיירה ובמקום זה, מתפארת העיירה בתוצרת מיוחדת אחרת: ממתקי לוקום וחלבה מיוחדים, שלטעמם יצאו מוניטין ברחבי טורקיה.
 
הסנדלרים של סאפרנבולו סיפקו נעליים לחיילים הטורקים במלחמת העצמאות (צילום: CC joepyrek)




טיולים בסביבת סאפרנבולו

יורוק (Yörük köyü) – כפר השוכן כעשרה ק"מ דרומית-מזרחית לסאפרנבולו ובו בתי עץ יפהפיים ואוויר כפרית. לא לוותר על הביקור החווייתי בביתו של אלי סיפג'לו (Ali Sipahioğlu) שיקדם את פניכם בחנות המכולת הקטנה, בפתח הכפר. בביתו היפה, שגילו כ- 250 שנה, שמורים כלים אותנטיים שקשה למצוא במקומות אחרים כמו מלכודת עכברים מעץ, מעמד לתרבוש, מעצורים מיוחדים לדלתות, אגני רחצה מעניינים ועוד כיוצא באלה. בקומה השלישית יש ציורי קיר יפים.

קסטמונו (Kastamonu) – עיר מחוז השוכנת במרחק של כשעה וחצי נסיעה מזרחה מסאפרנבולו. בעיר ישנם כ- 500 בתי עץ ישנים, השוכנים למרגלות מצודת העיר, שממנה יש תצפית יפה על האזור כולו. בארמון העץ של ליבן פשה (Livan Paşa), שנבנה בשלהי המאה ה- 19 ישנו מוזיאון אתנוגראפי מקסים. בעיר מוצבים מכלולים מרשימים של מסגדים מהמאה ה- 13 ואילך.
לינה בעיר קסטמונו

אמסרה (Amasra) – עיירה ציורית לחוף הים השחור. חלק מהעיירה בנוי על אי סמוך מאוד לחוף, שאליו מוביל גשר מהתקופה הרומית. אמסרה הייתה עיר נמל חשובה מאז ימי המושבות היווניות בים השחור. במצודה יש כמה אתרים מעניינים, ביניהם מנהרה תת- קרקעית שהגיעה, בזמנה, למי התהום (המנהרה סגורה אך אפשר לראות את פתחה) ושתי כנסיות ביזנטיות מרשימות. במוזיאון הארכיאולוגי בעיירה, מוצגים ממצאים שהתגלו בסביבה. אמסרה היא אתר נופש אהוב על התושבים המקומיים ויש בה שפע מסעדות, בתי מלון וחנויות מזכרות, שם מוכרים בין השאר גם את הרקמה המסורתית של האזור.
לינה בעיירה אמסרה
 
הגשר הרומי בעיירה אמסרה (צילום: CC Jorge Frangallino)
 

קסבה (Kasaba) – כפר השוכן במרחק של כרבע שעה נסיעה צפונה מקסטמונו. מסגד Mahmut Bey ניצב בכפר מאז שנת 1336. הדבר המדהים הוא שהמסגד עשוי כולו מעץ (למעט המעטפת, הבנויה אבן) והוא מעוטר כמעט כולו בציורים מקוריים, ביניהם דגמים של צבעונים וצורות גיאומטריות. דלת העץ המקורית של המסגד מוצגת במוזיאון האתנוגראפי בקסטמונו. 

מפל איליסה (Ilıca waterfall) – ליד הכפר פנרבשי (Pınarbaşı). מפל יפהפה ולידו בריכה. בקיץ המקום מתאים לרחצה והשהייה בו נעימה ומהנה. מרחק הליכה של כ- 15 דקות ממקום החניה בכפר.

הרי אילגאז (Ilgaz Muontains) – אתר סקי השוכן במרחק של כ- 45 דקות נסיעה דרומה מקסטומונו. בתי מלון אחדים עומדים לשירות הגולשים.

ברטין (Bartin) – עיירת המחוז, מרוחקת כ- 18 קילומטרים מאמסרה. האזור טובל ביערות יפהפיים. תענוג לתעות מעט במעבה היער הצפוף, שבו יש שכבת עצים גבוהה ושכבה נמוכה של שיחי רודודנדרום. לפני ברטין, כ- 5 ק"מ אחרי אמסרה, נמצאת הדרך הרומית העתיקה שבימים עברו ירדה מספארנבולו לים השחור. שימו לב לשלט Kuşkayası בצד הדרך, שיוביל אתכם לגרם מדרגות ארוך מעץ שבראשו נשר חקוק בסלע.

 

מידע נוסף 

כתבות נוספות



יעקב שקולניק
 
אודות הכותב
יעקב שקולניק, מוותיקי המדריכים לטורקיה, מארכיאולוגיה וטבע, ועד צילום, ארכיטקטורה וטיולים עירוניים. עורך מגזין ארץ וטבע ומגזין מטרופוליס, כותב במגוון תחומים. מחבר הספר "101 עצים מופלאים בישראל".







סטטיסטיקות

0
מגזינים שנשלחו

0
שאלות ותשובות

0
כותבים באתר

0
כתבות באתר